Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук КИЇВ ~ Ди

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

9

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ І МІЖНАРОДНИХ  ВІДНОСИН

МИРОНЮК ВАДИМ ВАЛЕРІЙОВИЧ

УДК 339.92

СТРАТЕГІЯ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.05.01 –світове господарство і міжнародні

економічні відносини

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ –

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано у відділі міжнародних валютно-фінансових відносин Інституту світової економки і міжнародних відносин НАН України

Науковий керівник:

Доктор економічних наук, професор

ПЛОТНІКОВ Олексій Віталійович,

Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, завідувач відділу міжнародних валютно-фінансових відносин

Офіційні опоненти:

Доктор економічних наук, професор

КІСТЕРСЬКИЙ Леонід Леонідович,

Інститут міжнародного ділового співробітництва, директор

Кандидат економічних наук, старший науковий співробітник

РУБЦОВА Марина Юріївна,

Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка,

кафедра світового господарства і міжнародних економічних відносин

Провідна установа:

Київський національний економічний університет, кафедра міжнародного менеджменту

Захист відбудеться „2” листопада 2004 року о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.176.01 Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України за адресою: 01030, Київ–, вул. Леонтовича, 5.

З дисертацією множна ознайомитися у бібліотеці Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України за адресою: 01030, Київ–, вул. Леонтовича, 5.

Автореферат розісланий „27” вересня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради                                                         А.М. Хахлюк 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Проблеми економічного розвитку сучасного світу виступають як виключно актуальні для розвитку людства. Це обумовлено роллю, яку відіграє економічна сфера, та взаємопов’язаністю економічної сфери з іншими складовими цивілізаційного розвитку.   

В умовах глобалізації світової економіки важливу роль відіграють транснаціональні корпорації (ТНК). Під ТНК розуміються міжнародні фірми, що мають свої господарські підрозділи в двох або більше країнах і управління цими підрозділами здійснюється з одного або декількох центрів на основі такого механізму прийняття рішень, який дозволяє провести узгоджену політику і загальну стратегію, розподіляючи ресурси, технології і відповідальність для досягнення результату - отримання прибутку. ТНК виступає як мережа взаємопов’язаних підприємств, які виходять з однієї країни та мають складові частини і філії в інших країнах

Швидке зростання прямих іноземних інвестицій (ПІІ), вихід технологічного поділу праці за межі фірм, галузей і національних меж супроводжується появою гігантських міжнародних науково-виробничих комплексів з філіями в різних країнах і на різних континентах. ТНК перетворюють світову економіку в міжнародне виробництво, забезпечуючи  прискорення науково-технічного прогресу у всіх його напрямках –технічний рівень і якість продукції, ефективність виробництва, удосконалення форм менеджменту.

В умовах сучасного розвитку світової економіки, головним суб’єктом інвестиційної діяльності виступають ТНК. За даними останнього з доступних річних звітів ЮНКТАД (World Investment Report 2003), у світі діють 64 тис. ТНК, які мають 870 тис. зарубіжних філій, обсяг прямих інвестицій оцінюється у 7 трлн. дол.

Цим обумовлюється актуальність теми дослідження, його практична значимість, структура й завдання. Крім того, важливість запропонованого дослідження обумовлюється необхідністю визначення шляхів оптимізації діяльності ТНК в Україні та активізації процесу залучення в Україну іноземного капіталу.

Проблематика ТНК в умовах глобалізаційних процесів в сучасному світі займала провідне місце в економічних дослідженнях, в результаті чого сформувалась методологія аналізу як безпосередньо загальних засад ТНК, так і можливостей оптимізації їх діяльності в окремих країнах, включаючи Україну. Все це знайшло відображення в працях вітчизняних економістів –Л.Бакаєва, О.Білоруса, І.Бураковського, А.Гальчинського, В.Гейця, Б.Губського, Л.Кістерського, Д.Лук’яненка, З.Луцишин, С.Мочерного, В.Новицького, Ю.Пахомова, О.Плотнікова, О.Рогача, В.Рокочої, М.Рубцової, А.Філіпенка, О.Шниркова, С.Якубовського та інших. Ця ж проблематика розглядається в дослідженнях багатьох авторів близького та далекого зарубіжжя, зокрема в працях Р.Вернона, Дж.Даннінга, Р.Камерона, Ф.Модігліані, Г.Перлмуттера, М.Портера, В.Ростоу, Дж.Стіглиця, А.Тобіна, П.Фішера, Р.Хамермеша та інших.

Проте критичний аналіз праць іноземних і вітчизняних дослідників дозволяє зробити висновок про недостатнє висвітлення деяких аспектів окресленої проблематики, пов’язаних із дослідженням як процесів стратегії ТНК в світі, так і особливостей оптимізації їх діяльності в умовах України.

 Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт відділу міжнародних валютно-фінансових відносин Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України, а саме: “Світовий рух капіталу в умовах глобалізації” (№ державної реєстрації 0103U006312); „Валютно-фінансові аспекти глобалізації світової економіки” (№ державної реєстрації 0101U005097); та теми, що виконується на замовлення Міністерства освіти і науки України „Валютно-фінансовий аспект глобалізації світового господарства в контексті економічного розвитку України (№ державної реєстрації 01.03.01/003228 1.3.5.6 від 01.04.2003).

Внесок автора полягає у дослідженні теоретичних основ розвитку ТНК в умовах глобалізації та розробці практичних рекомендацій щодо оптимізації процесу діяльності ТНК в Україні.

Мета й задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є виявлення й оцінка особливостей та характеристик стратегії ТНК в умовах глобалізації світової економіки, розробка науково обґрунтованих рекомендацій і пропозицій щодо оптимізації діяльності ТНК в Україні в контексті інтеграції держави до сучасних міжнародних економічних відносин.

Досягнення поставленої в дисертації мети передбачає розв'язання таких дослідницьких завдань:

  •  визначити теоретичні засади діяльності ТНК на сучасному етапі глобалізації світової економіки;
  •  проаналізувати наукові та практичні підходи до визначення стратегії ТНК в системі міжнародних економічних відносин;
  •  дослідити порівняльні переваги ТНК над іншими суб’єктами господарювання;
  •  визначити особливості руху капіталу в умовах реалій світового розвитку та охарактеризувати ПІІ як чинник впливу ТНК;
  •  проаналізувати стратегію діяльності іноземного капіталу в Україні;
  •  дослідити ТНК в стратегії відносин України з міжнародними фінансовими організаціями;
  •  визначити напрямки подальшого розвитку діяльності ТНК в Україні.

Об'єктом дослідження виступає глобалізація світової економіки, яка охоплює широкий спектр питань, в тому числі пов’язаних з міжнародними інвестиційними процесами, які здійснюються ТНК.

Предметом дослідження виступає стратегія ТНК як економічна політика, спрямована на досягнення розвитку в довготерміновому періоді.

Методи дисертаційного дослідження. Для досягнення поставленої в роботі мети автором були використані історико-логічний, системний підходи до аналізу економічних процесів та зв’язків. Дослідження базується на використанні статистичного, порівняльного, факторного та структурного методів аналізу. Використано широке коло вітчизняних та зарубіжних монографічних досліджень, статистичні і фактичні матеріали ЮНКТАД, ОЕСР, МВФ, Світового банку, ЄБРР, газети Financial Times, журналів Business Week, Forbes, Fortune тощо. Використовувались офіційні законодавчі та нормативні матеріали органів влади та управління України, експертні оцінки рейтингових агентств, відомих вітчизняних та зарубіжних фахівців у галузі діяльності ТНК.

Наукова новизна одержаних результатів. Найважливішими науковими результатами, які характеризують новизну дисертаційної роботи, полягають у тому, що в ній: 

  •  визначено особливості ТНК на сучасному етапі глобалізації світової економіки. ТНК виступають як рушійна сила глобалізаційних процесів, причому, одночасно процеси глобалізації мають багатогранну поєднаність з ТНК - виступають і як причина, і як наслідок діяльності ТНК. Якщо виходити з двох сторін глобалізації (позитивної та негативної), то ТНК також мають неоднозначний вплив на розвиток національних економік країн світу. В одних країнах (країнах, в яких знаходяться штаб-квартири ТНК) з точки зору глобалізації відбуваються позитивні економічні процеси. В інших країнах (де діють ТНК, але де не знаходяться їх штаб-квартири) економічні процеси не є обов’язково позитивними, або є просто негативними. Це пов’язано як з сутністю самих ТНК, так і з визначенням основних ознак та характеристик процесів глобалізації. З позицій рейтингу світової конкурентоспроможності, провідні країни світу, такі як Фінляндія, США, Швеція, Данія є країнами, в яких активно працюють ТНК.
  •  обґрунтовані сутнісні характеристики та атрибутивні ознаки  стратегії ТНК в системі міжнародних економічних відносин, які є вкрай важливими для визначення місця та ролі ТНК в сучасному світі. Стратегія ТНК дозволяє визначити й окремі складові теоретичного бачення ТНК, враховуючи як особливості самої стратегії, так і особливості транснаціоналізації і корпоративної природи. ТНК відіграють важливу роль з точки зору головних тенденцій розвитку світової економіки і участі безпосередньо у формуванні таких тенденцій. ТНК можна розглядати як суб’єкти, що створюють основні параметри економічного розвитку, одночасно, економічна та інша діяльність ТНК виступає як об’єкт, на який впливають тенденції розвитку світового господарства;
  •  дістало подальшого розвитку дослідження характеристик сучасного руху світового капіталу та ролі ТНК в цьому процесі. В діяльності ТНК важливу роль відіграють ПІІ, які в умовах сучасного розвитку міжнародних економічних відносин виступають як важливий інструмент впливу як з боку сторони, що їх здійснює, так і з боку приймаючої сторони. Навіть в контексті того, що надходження ПІІ має як позитивні, так і негативні сторони для приймаючої країни, ПІІ виступають важливою характеристикою не лише діяльності ТНК, а й всього сучасного спектра міжнародних економічних відносин. Особливості сучасного розвитку світової економіки характеризують зниження загальної динаміки ПІІ у більшості регіонів світу. Однак ця тенденція ніяк не впливає на визначення загальної стратегії ТНК і не знижує значення ПІІ як чинника впливу ТНК в світі;
  •  вперше обґрунтована доцільність використання чинника ТНК в процесі формування стратегії співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями. В цьому напрямку є можливим використання як прямих, так і зворотних напрямів врахування взаємозалежностей між ТНК та міжнародними фінансовими організаціями. Мова йде про досягнення інтересів країни у сфері відносин з ТНК з допомогою відносин з міжнародними фінансовими організаціями та навпаки. В силу зрозумілих причин  вплив України на діяльність ТНК та діяльність міжнародних фінансових організацій не може бути прямим –йдеться про опосередкований вплив та вплив за допомогою непрямих важелів для досягнення цілей;
  •  визначені напрямки подальшого розвитку діяльності ТНК в Україні, які можуть бути поділені на поточні і перспективні, де поточні напрямки передбачають розвиток безпосередньої діяльності ТНК, а перспективні –визначають бачення діяльності ТНК в Україні на довготерміновий період. Поточні напрямки включають у себе: 1) законодавчо-правове забезпечення діяльності ТНК в Україні; 2) використання в України досвіду ТНК в розробці та розвитку ефективних внутрішніх корпоративних та зовнішніх зв’язків; 3) адекватність організації обліку та звітності ТНК та українських підприємств та використання методології економічного аналізу ТНК господарськими суб’єктами України. В свою чергу, перспективні напрямки визначають: 1) системну інтеграцію України до міжнародних економічних і політичних відносин; 2) результативність економічних реформ на мікрорівні та загальне оздоровлення економічного клімату в державі; 3) створення потужних національних структур, які б мали можливість конкурувати з ТНК.     

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що основні положення, викладені автором у дисертаційній роботі, доведені до рівня конкретних пропозицій та рекомендацій, що можуть бути використані в процесі оптимізації діяльності ТНК в України та процесів залучення в країну іноземного капіталу.

Пропозиції щодо подальшого розвитку діяльності ТНК в Україні використовуються в роботі Комітету Верховної Ради України у закордонних справах (довідка № 06-14/12-256 від 21 квітня 2004 р.).

Окремі положення автора використовуються в роботі Інституту економічних досліджень та політичних консультацій в Україні (довідка № 0809 від 08 вересня 2004 р.).

Висновки та практичні рекомендації, отримані в результаті дослідження, використовуються у науковій роботі відділу міжнародних валютно-фінансових відносин Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України.

Результати дослідження можуть бути також використані в навчальному процесі при вивченні курсів „Світова економіка”, „Міжнародні економічні відносини”, „Транснаціональні корпорації”, „Міжнародні валютно-фінансові відносини” тощо.

Особистий внесок здобувача полягає в тому, що всі наукові результати виконаного дисертаційного дослідження отримані автором самостійно.

Апробація результатів дисертації. Основні положення й результати дисертаційного дослідження обговорювались на засіданні відділу міжнародних валютно-фінансових відносин Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України. Вони також доповідались на конференціях:

  •  міжнародній науковій конференції „Актуальні проблеми розвитку відкритої економіки України”, Київ, ІСЕМВ НАН України, 12 лютого 2002 року;
  •  міжнародній науковій конференції „Україна в міжнародних економічних відносинах в умовах глобалізації”, Київ, ІСЕМВ НАН України, 4 липня 2002 року;
  •  ХІ міжнародній науково-теоретичній конференції „Механізми співпраці України з міжнародними фінансовими інституціями”, Київ: ІМВ Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 20 листопада 2003 року;
  •  науковій конференції „Інтеграційні пріоритети в геоекономічній політиці України: Захід-Схід”, Київ: КНУ імені Тараса Шевченка, 14-15 квітня 2004 року;
  •  міжнародної конференції „Європейський Союз як новий сусід: можливості, проблеми та межі”, Київ: ІМВ Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 21-22 травня 2004 року.  

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 6 наукових праць загальним обсягом 2,6 д.а., із яких 6 робот загальним обсягом 2,6 д.а. –у наукових виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків і списку використаних джерел, який нараховує 193 найменування, та додатків. Основний текст дисертації викладено на 175 сторінках. Дисертаційне дослідження містить 19 таблиць, 8 рисунків, 8 додатків.

Структура роботи відображена у такому змісті:

ВСТУП

РОЗДІЛ 1.

ОСНОВИ ДІЯЛЬНОСТІ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ

1.1.

Напрямки розвитку теорії транснаціональних корпорацій

1.2.

Транснаціональні корпорації на сучасному етапі глобалізації світової економіки

1.3.

Стратегія транснаціональних корпорацій в системі міжнародних економічних відносин

Висновки до розділу 1

РОЗДІЛ 2.

ВПЛИВ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ НА СВІТОВИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК

2.1.

Порівняльні переваги транснаціональних корпорацій над іншими суб’єктами господарювання

2.2.

Прямі іноземні інвестиції як чинник впливу транснаціональних корпорацій

2.3.

Особливості руху капіталу в умовах реалій світового розвитку

Висновки до розділу 2

РОЗДІЛ 3.

НАПРЯМКИ І МЕТОДИ ОПТИМІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ В УКРАЇНІ

3.1.

Стратегія регулювання діяльності іноземного капіталу в Україні

3.2.

Транснаціональні корпорації в стратегії відносин України з міжнародними фінансовими організаціями

3.3.

Подальший розвиток діяльності транснаціональних корпорацій в Україні

Висновки до розділу 3

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі висвітлено актуальність вибраної теми дослідження, сформульовано його мету, завдання, предмет та об’єкт, показано наукову новизну та практичне значення одержаних автором результатів, їх достовірність, обґрунтованість та апробацію.

У першому розділі досліджено напрямки розвитку теорії ТНК, ТНК на сучасному етапі глобалізації світової економіки, стратегія ТНК в системі міжнародних економічних відносин.

Згідно позиції, що використовується в роботі, під ТНК розуміють міжнародні фірми, що мають свої господарські підрозділи в двох або більше країнах і керівництво цими підрозділами здійснюється з одного або декількох центрів на основі такого механізму прийняття рішень, який дозволяє провести узгоджену політику і загальну стратегію, розподіляючи ресурси, технології і відповідальність для досягнення результату - отримання прибутку. ТНК визначається як мережа взаємопов’язаних підприємств, які походять з однієї країни та мають складові частини і філії в інших країнах.

В дисертаційній роботі стверджується, що основна класифікація теорій ТНК полягає у визначенні та модифікації чотирьох напрямків: 1) теорія ринкової влади, 2) теорія інтерналізації, 3) теорія міжнародної конкурентоздатності галузі та 4) біхевіористська теорія, які узагальнюють підходи до характеристик сутності та основних ознак транснаціональних корпорацій. Разом з тим, вони не можуть бути незмінними, враховуючи реалії світового господарства.

Стратегія ТНК в системі міжнародних економічних відносин є вкрай важливою для визначення місця та ролі ТНК в сучасному світі. Стратегія ТНК дозволяє також визначити й окремі складові теоретичного бачення ТНК, враховуючи як особливості самої стратегії, так і особливості транснаціоналізації і особливості корпоративної природи. ТНК відіграють важливу роль з точки зору головних тенденцій розвитку світової економіки, і участі безпосередньо у формуванні таких тенденцій. ТНК можна розглядати як суб’єкти, що створюють основні параметри економічного розвитку, одночасно, економічна та інша діяльність ТНК виступає як об’єкт, на який впливають тенденції розвитку світового господарства. З точки зору стратегії ТНК, то її вироблення забезпечує ефективний розподіл і використання всіх ресурсів: матеріальних, фінансових, трудових, землі і технологій і на цій основі –стійке положення на ринку в конкурентному середовищі. У цьому зв'язку у першу чергу необхідний перехід від реакційної форми керування (прийняття управлінських рішень як реакції на поточні проблеми) до керування на основі аналізу і прогнозів.

Характеристики ролі ТНК в сучасному світі треба визначати враховуючи рейтинги провідних компаній світу. З точки зору ринкової капіталізації, найбільш характерним для оцінки світового позиціювання ТНК є рейтинг газети Financial Times. Найбільш відомими рейтингами окрім FT 500, є рейтинг журналу Fortune –компаній за доходами, а також рейтинг журналу The Banker –світових банків за капіталом та активами.  Журнал Forbes в 2004 році вперше опублікував список 2000 найкрупніших компаній світу. На відміну від інших списків, де корпорації ранжируються по одному показнику, Forbes оцінив компанії відразу за чотирма. Компанії із різних секторів стали приведеними до загального чисельника.

Перші 10 компаній з 2000, що подані в рейтингу журналу Forbes, представлені в Таблиці.

ТНК виступають як рушійна сила глобалізаційних процесів, причому, одночасно процеси глобалізації мають багатогранну поєднаність з ТНК - виступають і як причина, і як наслідок діяльності ТНК. Якщо виходити з двох сторін глобалізації (позитивної та негативної), то ТНК також мають неоднозначний вплив на розвиток національних економік країн світу.

Таблиця.

Найкрупніші корпорації світу за версією журналу Forbes, 2004 р.

   

Місце

Компанія

Країна

Доход, млрд. дол.

Прибу-ток, млрд. дол.

Активи, млрд. дол.

Ринкова капіталі-зація,

млрд. дол.

1

Citigroup

США

94,71

,85

,03

,30

2

General Electric

США

134,19

,59

,93

,54

3

American Intl Group

США

76,66

,46

,66

,87

4

ExxonMobil

США

222,88

,96

,99

,02

5

BP

Велика Британія

232,57

,27

,57

,54

6

Bank of America

США

49,01

,81

,45

,55

7

HSBC Group

Велика Британія

44,33

,66

,60

,96

8

Toyota Motors

Японія

135,82

,99

,71

,40

9

Fannie Mae

США

53,13

,48

,17

,84

10

Wal-Mart Stores

США

256,33

,05

,91

,74

Джерело: Forbes 2000 // Forbes Global. –. –March 31. –<www.forbes.com>.

В одних країнах (країнах, в яких знаходяться штаб-квартири ТНК) як і з точки зору глобалізації, відбуваються позитивні економічні процеси. В інших країнах (де діють ТНК, але де не знаходяться їх штаб-квартири) економічні процеси не є обов’язково позитивними, або є просто негативними. Це пов’язано як з сутністю самих ТНК, так і з визначенням основних ознак та характеристик процесів глобалізації.

У другому розділі досліджуються порівняльні переваги транснаціональних корпорацій над іншими суб’єктами господарювання, прямі іноземні інвестиції як чинник впливу транснаціональних корпорацій, особливості руху капіталу в умовах реалій світового розвитку.

Корпорації мають безумовні переваги як форми організації підприємництва. В свою чергу, переваги ТНК можна охарактеризувати як в сфері безпосередньо форми організації виробництва, так і в процесі здійснення інвестиційної діяльності. Зокрема, це підтверджується тим, що основні рейтинги провідних компаній світу складаються за принципом ринкової капіталізації, що є невід’ємною складовою частиною саме корпорацій як форм організації підприємництва.

У діяльності ТНК важливу роль відіграють ПІІ, які можуть розглядатися як безперечні атрибутивні ознаки ТНК. В умовах сучасного розвитку міжнародних економічних відносин діяльність ПІІ виступають як важливий інструмент впливу як з боку сторони, що їх здійснює, так і з боку приймаючої сторони. Навіть в контексті того, що надходження ПІІ має як позитивні, так і негативні сторони для приймаючої країни, ПІІ виступають важливою характеристикою не лише діяльності ТНК, а й всього сучасного спектра міжнародних економічних відносин.

Реалії руху ПІІ в світі свідчать про певну нестабільність цих процесів. Підводячи попередні підсумки 2003 року, ЮНКТАД констатувала, що потоки ПІІ торік “склали менше половини 1,4 трлн. дол. ПІІ в 2000 році”. Зауважується, що загальносвітовий обсяг ПІІ в 2003 році склав близько 653 млрд. дол., що всього на 2 млрд. дол. більше, ніж у 2002 році, коли велика частина світової економіки знаходилася в стані рецесії. Основну причину такого незначного річного збільшення ПІІ фахівці знайшли в “низькому числі трансграничних злиттів і поглинань компаній”, що “починаючи з 1980-х років було головною рушійною силою”збільшення ПІІ у світі.

Цифри говорять, що в 2003 році основні розвинуті індустріальні країни як і раніше були головним одержувачем ПІІ у світі. На їхню частку припадає 467 млрд. дол., або дві третини усіх світових ПІІ. Зазначимо, що США перебороли спад інвестицій у 2002 році (тоді вони одержали усього 30 млрд. дол.) —у 2003 році ПІІ в американську економіку досягли 86,6 млрд. дол. Як стверджують міжнародні фахівці, таке зростання пов'язане з “поверненням кредитів дочірніми компаніями”їх засновникам. Серед інших розвинених країн цифри показують значне збільшення прямих інвестицій в Ірландії (у той час як у цілому в країнах ЄС вони скоротилися на 33,4 млрд. дол. у порівнянні з 2002 роком). Зменшення припливу ПІІ в 2003 році також спостерігалося в Японії й Австралії.

Стратегічною відповіддю ТНК на зміни у зовнішньому конкурентному середовищі 90-х років стали злиття та поглинання з піком у 2002 р., коли обсяг таких операцій перевищив 7230 млрд. дол. Показово, що загальне падіння світових ПІІ 2000-2001 рр. було зумовлене, в першу чергу, суттєвим (майже у два рази) зменшенням саме злиттів і поглинань.

Країни Східної Європи та колишнього СРСР залишаються досить привабливими для прямих іноземних інвестицій. Згідно прогнозам британського Economist Intelligence Unit, в 2001-2005 роках сумарне надходження прямих іноземних інвестицій в 27 країн регіону складе 162 млрд. дол., що перевищує більш ніж на третину показник за попередній період (119 млрд. дол. в 1996-2000 роках).

При виборі країни ТНК оцінюють умови інвестування по наступних основних критеріях: 1) оцінка місцевого ринку з погляду його ємності, наявності ресурсів, місця розташування тощо; 2) політична стабільність в країні; 3) правові умови іноземних інвестицій; 4) система оподатковування; 5) характер торговельної політики; 6) ступінь розвитку інфраструктури; 7) захист інтелектуальної власності; 8) державне регулювання економіки; 9) дешевизна робочої сили і рівень її кваліфікації; 10) стабільність національної валюти; 11) можливості репатріації прибутків.

Реалії світового економічного розвитку передбачають активний рух капіталу. Рух капіталу безумовно пов’язаний саме з діяльністю ТНК та охоплює такі важливі складові частини сучасних світогосподарських відносин як фінансові ринки.

Виходячи з того, що ТНК виступають як головний суб’єкт здійснення ПІІ, а також з тієї позиції, що саме ПІІ є атрибутивною ознакою діяльності ТНК в країнах світу, є логічним визначити сам характер руху капіталу. З означених вище позицій, рух капіталу виступає як основна якісна характеристика діяльності ТНК. Це положення ґрунтується на тому, що саме рух капіталу обумовлює можливості як поточної діяльності ТНК, так і перспективних напрямків її розвитку. Тому, саме рух капіталу виступає як основний індикатор аналізу минулої діяльності ТНК, визначення її поточних результатів та характеристика перспектив розвитку ТНК. Така триєдність характеристики руху капіталу як основного індикатора діяльності ТНК дозволяє використовувати показники руху у трьох вимірах: минулого, поточного та майбутнього.

У третьому розділі характеризуються стратегія регулювання діяльності іноземного капіталу в Україні, транснаціональні корпорації в стратегії відносин України з міжнародними фінансовими організаціями, подальший розвиток діяльності транснаціональних корпорацій в Україні.

Діяльність ТНК обумовлює необхідність характеристики національних особливостей заохочення іноземного капіталу. В залежності від рівня розвитку національних економік стратегія регулювання діяльності іноземного капіталу природно відрізняється за рівнем свого функціонування та розвитку. Стосовно України стратегія регулювання іноземного капіталу підпорядкована загальнонаціональній меті максимального залучення іноземного капіталу та інтеграції у міжнародні економічні відносини.

За наявною статистикою Держкомстату приріст ПІІ в Україну 2003 року становив 1185,7 млн. дол., або 21,7%. Їх загальний обсяг на 1 січня 2004 року становив 6657,6 млн. дол. або 140 дол. на одного жителя країни. Порівняно з попереднім роком, приріст ПІІ 2003-го зріс на 51,3%.

Визначається галузева специфіка здійснення ПІІ в Україну. Так, зокрема, інвестиційно привабливим є український агропромисловий комплекс. Разом з тим, залучити західного інвестора в розвиток вітчизняного АПК до набуття Земельним кодексом чинності, дуже сумнівно. На даному етапі основна увага інвесторів зосереджена саме на переробці сільгосппродукції. В 2003 р. це було досить добре проілюстровано купівлею “Торчинпродукту”швейцарською корпорацією „Nestle”.

Важливе значення в стратегії залучення іноземних інвестицій має використання інвестиційних проектів. Багато іноземних інвестиційних фондів не розглядають проекти, вартість яких не перевищує 100 мільйонів доларів. В Україні ж за роки незалежності було зареєстровано тільки три інвестиційних проекти, вартість яких перевищувала б цю суму: компанія “Coca-Cola Beverages Ukraine Limited” (більше 241,0 млн. дол.), СП “АвтоЗАЗ” (160 млн. дол.), ЗАТ “Укртатнафта” (134,95 млн. дол.). Крім цього, до великих проектів належать Підприємство з ПІІ “McDonald’s Ukraine Ltd” (82,0 млн. дол.) та ЗАТ АТ “Комбінат Каргилл” (57,0 млн. дол.).

Залучення іноземного капіталу в економіку України передбачає необхідність і врахування такого важливого факту, як ринкова капіталізація національної економіки. На думку вітчизняних експертів, вкрай низька капіталізація в Україні зумовлена тим, що в нашій країні відсутні чи не працюють механізми, що перетворюють багатство країни у ліквідний капітал. Якщо, згідно з низкою досліджень, у розвинутих державах сукупний капітал перевищує ВВП у 3-7 разів, то в Україні це співвідношення —діаметрально протилежне. За оцінкою експертів, мінімальне значення сукупного капіталу має складати приблизно 130 млрд. дол., тоді як реально капіталізація вітчизняної економіки ледве сягає 10 млрд. дол.

ТНК відіграють відчутну роль у системі відносин України з міжнародними фінансовими організаціями. Це пов’язане як з роллю самих ТНК в міжнародних економічних відносинах, так і з відповідною роллю міжнародних фінансових організацій. Саме в поєднанні взаємодії двох головних суб’єктів міжнародних економічних відносин і полягають можливості для реалізації економічних інтересів України.

Безпосередньо, напрямки подальшого розвитку діяльності ТНК в Україні можуть бути поділені на поточні і перспективні. В цьому поділі поточні напрямки передбачають розвиток безпосередньої діяльності ТНК, а перспективні –визначають бачення діяльності ТНК в Україні на довготерміновий період. Поточні напрямки включають у себе: 1) законодавчо-правове забезпечення діяльності ТНК в Україні; 2) використання в України досвіду ТНК в розробці та розвитку ефективних внутрішніх корпоративних та зовнішніх зв’язків; 3) адекватність організації обліку та звітності ТНК та українських підприємств та використання методології економічного аналізу ТНК господарськими суб’єктами України.

В свою чергу, перспективні напрямки визначають: 1) системна інтеграція України до міжнародних економічних і політичних відносин. Враховуючи багатогранність та різноманітність шляхів такої інтеграції, роль процесу залучення іноземного капіталу та діяльності ТНК в Україні є досить важливою як для зовнішньоекономічного, так і для зовнішньополітичного чинника. У цьому напрямку важливим є використання як достовірного позиціювання держави в світі, так і виконання вимог щодо конкретних інтеграційних процесів. Зокрема, мова йде про вступ України до СОТ, втілення в життя напрямів європейського вибору України та рух до НАТО, визначення реалій відносин з країнами СНД та участь у ЄЕП; 2) результативність економічних реформ на мікрорівні та загальне оздоровлення економічного клімату в державі. На рівні діяльності іноземного капіталу є логічна зміна акцентів у пріоритетах і формах інвестування. Необхідним є оптимізація структури економіки країни, зменшення частки галузей металургійної, важкої та військової промисловості, що у великих розмірах споживають природні ресурси, погіршують екологічну ситуацію, а їх продукція значною мірою вивозиться за межі України і не впливає на рівень життя населення. В свою чергу, необхідно збільшувати частку наукомістких галузей з екологічно чистими технологіями, легкої і харчової промисловості, переробних, галузей сільського господарства, сфери послуг тощо; 3) створення потужних національних структур, які б мали можливість конкурувати з ТНК. Виходячи з можливостей розвитку національних потужних структур, є логічним поєднання такого розвитку із безпосередньо стратегією ТНК. Стратегія ТНК заснована на глобальному підході, що передбачає оптимізацію результату не для кожної окремої ланки, а для об'єднання в цілому.   

ВИСНОВКИ

Проведене в дисертації дослідження стратегії ТНК в умовах глобалізації світової економіки дозволило зробити ряд висновків та положень теоретико-методологічного та практичного характеру.

. Основна класифікація теорій ТНК полягає у визначенні та модифікації чотирьох напрямків: 1) теорія ринкової влади, 2) теорія інтерналізації, 3) теорія міжнародної конкурентоздатності галузі та 4) біхевіористська теорія, які узагальнюють підходи до характеристик сутності та основних ознак транснаціональних корпорацій. Разом з тим, вони не можуть бути незмінними, враховуючи реалії світового господарства. Подальший розвиток економічної теорії та практики приводить до виникнення нових підходів до розуміння сутності та основних ознак транснаціональних корпорацій.

. Дослідження, проведене в дисертаційній роботі, дозволяє стверджувати, що ТНК виступають як рушійна сила глобалізаційних процесів. Одночасно процеси глобалізації мають багатогранну поєднаність з ТНК - виступають і як причина, і як наслідок діяльності ТНК. Якщо виходити з двох сторін глобалізації (позитивної та негативної), то ТНК також мають неоднозначний вплив на розвиток національних економік країн світу.

. Стратегія ТНК в системі міжнародних економічних відносин є вкрай важливою для визначення місця та ролі ТНК в сучасному світі. Стратегія ТНК дозволяє також визначити й окремі складові теоретичного бачення ТНК, враховуючи як особливості самої стратегії, так і особливості транснаціоналізації і особливості корпоративної природи.  ТНК відіграють важливу роль з точки зору головних тенденцій розвитку світової економіки, і участі безпосередньо у формуванні таких тенденцій. ТНК можна розглядати як суб’єкти, що створюють основні параметри економічного розвитку, одночасно, економічна та інша діяльність ТНК виступає як об’єкт, на який впливають тенденції розвитку світового господарства.

4. На основі статистичного і фактичного матеріалу, який характеризує розвиток ТНК в сучасному світі, можна зробити висновок про те, що в діяльності ТНК важливу ролі відіграють ПІІ і можуть розглядатися як безперечні атрибутивні ознаки ТНК. В умовах сучасного розвитку міжнародних економічних відносин ПІІ виступають важливим інструментом впливу як з боку сторони, що їх здійснює, так і з боку приймаючої сторони. З точки зору того, що надходження ПІІ має як позитивні, так і негативні сторони для приймаючої країни, ПІІ виступають важливою характеристикою не лише діяльності ТНК, а й всього сучасного спектра міжнародних економічних відносин.

. Результати дослідження, проведеного в дисертаційній роботі, обумовлюють висновок про те, що корпорації мають безумовні переваги як форми організації підприємництва. В свою чергу, переваги ТНК можна охарактеризувати як в сфері безпосередньо форми організації виробництва, так і в процесі здійснення інвестиційної діяльності. Зокрема, це підтверджується тим, що основні рейтинги провідних компаній світу складаються за принципом ринкової капіталізації, що є невід’ємною складовою частиною саме корпорацій як форм організації підприємництва. Корпоративна форма організації підприємництва дозволяє акумулювати величезний обсяг капіталу. Крім цього, жодні одноосібні підприємства та партнерства не мають таких обсягів міжнародної діяльності, як корпорації, які діють у вигляді ТНК. Особливості ролі та місця ТНК на сучасному етапі глобалізації світової економіки та в загальній системі міжнародних економічних відносин дозволяють визначити не лише їх безпосередні переваги, а й використовувати можливості таких переваг.

. Процеси глобалізації світового господарства та визначення особливостей його фінансової складової, передбачають активний рух капіталу. Саме рух капіталу виступає як основний індикатор аналізу минулої діяльності ТНК, визначення її поточних результатів та характеристика перспектив розвитку ТНК. Така триєдність характеристик руху капіталу як основного індикатора діяльності ТНК дозволяє використовувати показники руху у трьох вимірах: минулого, поточного та майбутнього.

. ТНК відіграють відчутну роль в системі відносин України з міжнародними фінансовими організаціями. Це пов’язане як з роллю самих ТНК в міжнародних економічних відносинах, так і з відповідною роллю міжнародних фінансових організацій. З точки зору розвитку національної економіки України, а також можливостей формування стратегії співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, є доцільним використання чинника ТНК. Враховуючи означене вище, оптимальним є використання як прямих, так і зворотних напрямів врахування взаємозалежностей між ТНК та міжнародними фінансовими організаціями. Мова йде про досягнення інтересів країни у сфері відносин з ТНК з допомогою відносин з міжнародними фінансовими організаціями та навпаки.

. Загальні підходи до визначення теоретичних і практичних засад діяльності ТНК дозволяють зробити висновок щодо оптимізації діяльності ТНК в Україні. Безпосередньо напрямки подальшого розвитку діяльності ТНК в Україні можуть бути поділені на поточні і перспективні. В цьому поділі поточні напрямки передбачають розвиток безпосередньої діяльності ТНК, а перспективні –визначають бачення діяльності ТНК в Україні на довготерміновий період. Поточні напрямки включають у себе: 1) законодавчо-правове забезпечення діяльності ТНК в Україні; 2) використання в України досвіду ТНК в розробці та розвитку ефективних внутрішніх корпоративних та зовнішніх зв’язків; 3) адекватність організації обліку і звітності ТНК та українських підприємств та використання методології економічного аналізу ТНК господарськими суб’єктами України. В свою чергу, перспективні напрямки визначають: 1) системна інтеграція України до міжнародних економічних і політичних відносин; 2) результативність економічних реформ на мікрорівні та загальне оздоровлення економічного клімату в державі; 3) створення потужних національних структур, які б мали можливість конкурувати з ТНК.  

ПУБЛІКАЦІЇ АВТОРА ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Миронюк В.В. Глобалізаційний аспект транснаціональних корпорацій // Зб. наук. праць. Вип. 39. –К.: Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2003. –С.247–. –,5 д.а.

. Миронюк В.В. Транснаціональні корпорації в системі міжнародних економічних відносин // Зовнішня торгівля: право та економіка. –№ 1(13). –К.: Українська академія зовнішньої торгівлі, 2004. –С.66–. –,5 д.а.

. Миронюк В.В. Прямі іноземні інвестиції в діяльності транснаціональних корпорацій // Теорії мікро-макроекономіки. Зб. наук. праць профес.-виклад. складу і аспір. –Вип. 15. –К.: Академія муніципального управління МОН України, 2004. –С.85–. –,5 д.а.   

. Миронюк В.В. Транснаціональні корпорації в системі відносин України з міжнародними фінансовими організаціями // Актуальні проблеми міжнародних відносин: Зб. наук. праць. –№ 46. –Ч.2. –К.: Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, 2004. –С.149–. –,4 д.а.

. Миронюк В.В. Розвиток стратегії діяльності ТНК в Україні // Зовнішня торгівля: право та економіка. –№ 2(14). –К.: Українська академія зовнішньої торгівлі, 2004. –С.52–. –,5 д.а.

6. Миронюк В.В. Транснациональные корпорации в стратегии привлечения иностранного капитала // Актуальні проблеми міжнародних відносин: Зб. наук. праць. –№ 47. –Ч.2. –К.: Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, 2004. –С.123-125. –,2 д.а.

АНОТАЦІЯ

Миронюк В.В. Стратегія транснаціональних корпорацій в умовах глобалізації світової економіки. –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.05.01 –Світове господарство і міжнародні економічні відносини. –Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, Київ, 2004.

Дисертаційна робота присвячена дослідженню проблем стратегії транснаціональних корпорацій в умовах глобалізації світової економіки.

Використовуючи еволюцію сучасних теорій і моделей транснаціональних корпорацій досліджується вплив транснаціональних корпорацій на сучасний світовий розвиток, аналізуються тенденції та протиріччя глобалізаційних процесів.   

Запропонований комплекс заходів щодо оптимізації діяльності транснаціональних корпорацій в Україні з урахуванням сучасного стану та пріоритетів розвитку національної економіки.

Ключові слова: транснаціональні корпорації, глобалізація, транснаціоналізація, стратегія транснаціональних корпорацій, прямі іноземні інвестиції, міжнародні фінансові організації, інвестиційна політика.

АННОТАЦИЯ

Миронюк В.В. Стратегия транснациональных корпораций в условиях глобализации мировой экономики. –Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.05.01 –Мировое хозяйство и международные экономические отношения. –Институт мировой экономики и международных отношений НАН Украины, Киев, 2004.

Диссертационная работа посвящена исследованию проблем стратегии транснациональных корпораций в условиях глобализации мировой экономики.

Установлено, что стратегия ТНК в системе международных экономических отношений является крайне важной для определения места и роли ТНК в современном мире. Стратегия ТНК позволяет также определить и отдельные составные теоретического видения ТНК, учитывая как особенности самой стратегии, так и особенности транснационализации и особенности корпоративной природы.

ТНК играют важную роль с точки зрения главных тенденций развития мировой экономики, и участия непосредственно в формировании таких тенденций. ТНК можно рассматривать как субъекты, которые создают основные параметры экономического развития, одновременно, экономическая и другая деятельность ТНК выступает как объект, на который влияют тенденции развития мирового хозяйства.

Используя эволюцию современных теорий и моделей транснациональных корпораций исследуется влияние транснациональных корпораций на современное мировое развитие, анализируются тенденции и противоречия глобализационных процессов.   

На основе статистического и фактического материала, который характеризует развитие ТНК в современном мире, можно сделать вывод о том, что в деятельности ТНК важную роль играют ПИИ, которые могут рассматриваться как бесспорные атрибутивные признаки ТНК.

Предложен комплекс мероприятий по оптимизации деятельности транснациональных корпораций в Украине с учетом современного состояния и приоритетов развития национальной экономики. Сделаны выводы относительно оптимизации деятельности ТНК в Украине. Направления дальнейшего развития деятельности ТНК в Украине могут быть разделены на текущие и перспективные. При этом текущие направления предусматривают развитие непосредственной деятельности ТНК, а перспективные –определяют видение деятельности ТНК в Украине на долгосрочный период.

Ключевые слова: транснациональные корпорации, глобализация, транснационализация, стратегия транснациональных корпораций, прямые иностранные инвестиции, международные финансовые организации, инвестиционная политика.

ANNOTATION

Myronyuk V.V. Strategy of transnational corporations in the conditions of globalization of world economy. –Manuscript.

Dissertation for achieving the scientific degree of the Candidate of Economics in specialty 08.05.01 –World Economy and International Economic Relations. –Institute of World Economy and International Relations of the National Academy of Sciences of Ukraine, Kyiv, 2004.

The thesis is dedicated to the investigation of problems of strategy of transnational corporations in the conditions of globalization of world economy.

The influence of transnational corporations on the modern world development investigated through the modern theories evolution and the model of transnational corporation, and the tendencies and contradictions are analyzed.

A complex of measures of the optimization of the activities of transnational corporations in Ukraine has been suggested, taking into account up-to-date priorities and specific features of the national economy development.  

Key words: transnational corporations, globalization, transnationalization, strategy of transnational corporations, foreign direct investment, international financial organization, investment policy.             




1. і Оцінка інтенсивності конкуренції
2. угнетаемыми Страны с высокими значениями дистанции власти- Россия арабские страны Индия и Китай
3. Исследование поэтических заимствованных элементов включенных в роман Генри Лайона Олди
4. Меры профилактики ИППП
5. О федеральном бюджете на 2006 год Программа государственных внутренних заимствований
6. повідають У Вифлеємі 2р
7. Комплексно-тематическое планирование воспитательно-образовательной работы. Лето
8. Психолого-педагогическое сопровождение детей со сложными нарушениями развития за рубежом
9. тематике Аксиоматический метод построения научной теории заключается в следующем выделяются основные по
10. равномерном механическом раздражении участков тела производимом руками или специальными приспособлениями
11. Статья 7 Уведомление 7
12. Теория воспитания Составлено для студентов 1 ФГОС ППО 2 курсов 2012 г
13. тн доцент М
14.  ’491 ОБ УТВЕРЖДЕНИИ ПРАВИЛ СОДЕРЖАНИЯ ОБЩЕГО ИМУЩЕСТВА В МНОГОКВАРТИРНОМ ДОМЕ И ПРАВИЛ ИЗМЕНЕНИЯ
15. тематичних наук Одеса 1999 Дисертацією є рукопис
16. Основные типы экономических систем 2
17. і Обладнання- м~ячик горизонтальна і вертикальна ціль
18. лейтенант 17621815
19. Правовое регулирование прав на интеллектуальную собственность Международная охрана интеллектуальной собственности
20. Механизм поперечнострогательного станка