Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

1 Що таке електронна презентація Електронна презентація це спосіб представлення інформації

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 6.6.2024

РОБОТА 13

ОТРИМАННЯ ПОЧАТКОВИХ ВІДОМОСТЕЙ

З СИСТЕМИ ЕЛЕКТРОННИХ ПРЕЗЕНТАЦІЙ

POWER POІNT

Мета роботи: вивчення основ взаємодії користувача з системою електронних презентацій POWER POІNT;  одержання навичок роботи з реалізації розробленої презентації.

1 Що таке електронна презентація?

Електронна презентація це спосіб представлення  інформації. Електронна презентація призначена для полегшення доповідачу та користувачу комп’ютера  взаємодії з аудиторією. В мультимедійну чи складну презентацію  крім текстів  і малюнків входять анімаця, відео, синхронізований мовний супровід, фоновий звук і різні звукові ефекти.

Електронні презентації багато в чому нагадують традиційні покази зі слайдами (кадрами) в фотографічній справі, але у відмінності від них дозволяють проектувати відеоматеріал безпосередньо на монітор комп'ютера або на великий екран. Можна сказати і так, презентації - це  покази електронних слайдів з спецефектами на екрані комп'ютера. Звичайно такі презентації включають "пливучі" по екрану титри, що містять додаткові пояснення. Використання анімованого тексту  в сполученні з анімованими діаграмами, графіками й ілюстраціями дозволяє загострити увагу слухачів на основних положеннях презентації і сприяє кращому запам'ятовуванню інформації. Озвучує матеріал, як правило, сам користувач.  

Можна виділити наступні типи презентацій:

        презентації зі сценаріями;

        інтерактивні презентації, що виконуються за керуванням користувача;

        презентації, які виконуються безперервно.

Створення презентації включає три основні етапи (рис.1):

       планування - складання списку ключових питань і вивчення матеріалу для створюваної презентації, створення сценарію презентації;

       виробництво - реалізація сценарію за допомогою відповідних професійних програмних і апаратних засобів, наприклад Power Poіnt; підготовка презентації;

       проведення -  представлення презентації аудиторії.

Рисунок 1 - Етапи створення презентації

Розглянемо приклади презентацій

Торгові презентації призначені для використання торговими агентами при укладанні угод. Дозволяють за короткий час представити інформацію про товар і тим самим значно заощадити час.

Маркетингові презентації це основні дані з пріоритетних напрямків діяльності підприємства і продукції, що воно випускає.

Навчальні презентації - семінари призначені для знайомства з новою технікою; порівняльного аналізу  продукції, що випускається; огляду поточного стану ринку; навчання студентів, надомних працівників; включають презентації для споживачів і потенційних споживачів.

Презентації для самоосвіти  це інтерактивні - мультимедійні системи, за допомогою яких можна одержати інформацію  про товар, про компанію, про ринок та конкурентів – про все, включаючи програмний пакет, у середовищі якого здійснюється перегляд матеріалу.

Презентації - посібники, що містять адресовані   викладачу або лекторам поради, як ефективніше проводити презентації.

Фінансові презентації, націлені на одержання засобів на фондовому ринку чи підприємствах, що висвітлюють фінансову діяльність наприклад, для потенційних інвесторів.

Презентації для служб  роботи з персоналом, призначені для ознайомлення нових працівників підприємства і кандидатів у співробітники зі структурою підприємства, з його культурними традиціями і творчою атмосферою, що розповідають про переваги роботи на підприємстві.

Мультимедійні  навчальні презентації призначені для допомоги викладачу і дозволяють зручно  представити навчальний матеріал. Застосування навіть найпростіших  графічних візуальних засобів є надзвичайно ефективним.

Необхідно, щоб студенти не просто слухали викладача, але і розуміли, а також могли ефективно застосовувати отримані знання на практиці. Інтерактивні мультимедійні навчальні презентації - один зі способів реалізації такого підходу. Творче сполучення в навчальному процесі мультимедійных презентацій і вивчення на практиці дає прекрасні результати.   

При використанні мультимедийных навчальних презентацій навіть найскладніші теми  можна подати  так, що студенти будуть засвоювати матеріал з інтересом. При вивченні основ хімії і періодичної системи Менделєєва показ різнобарвних атомів у русі набагато ефективніше, ніж розгляд кольорових діаграм на папері.

Будь-яка педагогічна задача - пояснити принцип роботи трактора чи навчити вирощувати рис на посушливих землях; розповідати, як користатися товаром чи стати добрим викладачем  може ефективно розв’язуватися  за допомогою інтерактивних засобів мультимедіа. Головна перевага такого підходу полягає в тому, що саме той, якого навчають, активно бере участь у процесі навчання.

Хоча кращих способів одержання знань, ніж спілкування з   викладачем чи навчання на практиці ще не придумано, ефективна самоосвіта можлива і на базі простих переглядів презентацій. Сфера застосувань презентацій, що виконуються автоматично, у яких передбачений діалог з користувачем, досить велика -  від пояснення принципів дії механічних пристроїв чи програм до концепцій  обслуговування або інвестицій.

2 Особливості навчальних презентацій

Викладання - це мистецтво ефективно донести до студентів інформацію в такому вигляді, щоб слухачі змогли застосувати отримані знання на практиці.

Навчальні презентації зі сценарієм прекрасно підходять для виступу на семінарі. З їхньою допомогою можна постійно підтримувати інтерес аудиторії до  інформації, що представляється. Матеріал варто добре організувати і, щоб презентація пройшла бездоганно, прорепетирувати  її заздалегідь. За допомогою засобів мультимедіа викладач може в ході заняття, відповідаючи на питання студентів, змінити послідовність викладу матеріалу чи настроїти презентацію з врахуванням конкретної аудиторії перед початком заняття.

Інтерактивні презентації  дозволяють студентам засвоювати матеріал самостійно, дослідним і інтерактивним шляхом, що підсилює ефективність процесу навчання. Зі створенням глобальної мережі Іnternet  з'явилася можливість поширювати інтерактивні модулі для студентів по всьому світі.

Презентації, що виконуються автоматично, хоча і не настільки могутні, як презентації перших двох типів, також застосовуються з метою навчання, дозволяючи в простій і наочній формі охопити ту чи іншу тему. В деяких музеях  презентації, що виконуються автоматично, звичайно записані на відеокасетах, демонструються на спеціальних екранах, щоб дати уявлення про ті чи інші експонати.

3 Створення ефективної презентації

Перш ніж приступити до роботи над презентацією, варто  добитись повного розуміння того, що ви збираєтеся розповідати.

У презентації не повинно бути нічого зайвого. Кожен слайд повинний являти собою необхідну ланку розповіді і працювати на загальну ідею презентації. Невдалі слайди необхідно об'єднати з іншими, переміщати чи видаляти взагалі.

Користуйтесь готовими шаблонами при виборі стилю символів і кольору фону. Не бійтеся творчого підходу. Експериментуйте при зміні графіки  і створенні спецеффектів. В той же час не перевантажуйте слайди зайвими деталями. Іноді краще замість одного складного слайда представити кілька простих слайдів. Не слід намагатися "заштовхати" в один слайд занадто багато інформації. Додаткові ефекти не повинні перетворюватися в самоціль. Їх варто звести до мінімуму і використовувати тільки з метою привернути увагу глядача до ключових моментів демонстрації. Звукові і візуальні ефекти ні в якому разі не повинні виступати на передній план і затіінювати корисну інформацію.

Фотографії додають переконливості. Фотографії можуть використовуватись в презентації не тільки як оформлення. За допомогою фотографій можна познайомити аудиторію, наприклад, з обладнанням. Фотографії можна ввести в презентацію одним із трьох способів:

використати компакт-диск з оцифрованими фотографіями й імпортувати їх у презентацію;

відсканувати фотографії за допомогою сканера;

зробити фотографії цифровим фотоапаратом.

4 Система електронних презентацій Power Poіnt

Power Poіnt - це відмінний засіб формування, редагування і реалізації презентацій.   До складу системи входить модуль перегляду Power Poіnt Vіewer, за допомогою якого можна поширювати презентації по всьому світі. Демонстрацію таких презентацій можна проводити на комп'ютерах, на яких система Power Poіnt не встановлена. Ця система також відмінно переноситься між комп'ютерами Macіntosh і Wіndows-орієнтованими персональними комп'ютерами, що дозволяє створити і модифікувати презентацію на будь-якій комп'ютерній платформі.

Всі авторські презентаційні  програми містять бібліотеку графічних зразків. Бібліотека  Power Poіnt включає більш ніж 500 картинок, якість яких є дуже високим.

Щоб включити Power Poіnt в роботу,  треба двічі клацнути мишею по  піктограмі     .

Після запуску Power Poіnt користувач бачить на екрані вікно (рис. 2), що може включати рядок меню, панелі інструментів, стартове вікно (область задач)  та відображати інформацію дляя створення нової презентації.

Область задач відображає можливість роботи в Power Poіnt в двох режимах: проектувальному й експлуатаційному (режим користувача). В даній роботі розглянуто, як працювати з уже створеною презентацією, файл якої має ім'я dіplom.ppt.

      Для роботи з презентацією  в експлуатаційному режимі необхідно в області задач двічі клацнути відповідне ім'я файлу dіplom.     

     Якщо у вікні Power Poіnt не буде області задач, то відкрити презентацію можна, скориставшись кнопкою   Открыть (Відкрити)   стандартної  панелі  інстрментів .  Для цієї ж мети з меню в режимі  Файл можна вибрати рядок  Открыть (Відкрити). Тобто  існують різні варіанти відкриття презентацій. В усіх перерахованих випадках дії користувача по відкриванню презентації приводять до появи вікна цієї презентації (рис. 3).

У Power Poіnt для зручності роботи над презентаціями існують різні режими. Два ж основних режими це - звичайний режим і режим сортувальника слайдів. Для швидкого переключення режимів використовуються кнопки в лівому нижньому куті вікна Power Poіnt (рис. 4).

Рисунок 2 – Вікно після запуску Power Poіnt 

     

У звичайному режимі відображаються три області: область структури, область слайда й область позначок (рис. 2 та рис. 3). Ці області дозволяють працювати над всіма аспектами презентації. Розміри областей можна змінювати перетаскуючи їхні границі.

Область структури служить для організації  і розгортання змісту презентації. В області структури презентація зображується в скороченому  виді: тільки заготовки слайдів і  текст, що міститься в слайдах. Перед заголовком кожного слайда є номер і значок. Основний текст, що включає до п'яти рівнів доступу, розташований після кожного заголовка. Робота зі структурою є найкращим варіантом організації і розвитку презентації, тому що в процесі роботи на екрані відображаються всі заголовки й основний текст. Наприклад, щоб упорядкувати  слайди чи пункти списку з позначками, виберіть значок  слайда чи маркер, що відповідає тексту, що потрібно перемістити, і перетягніть його в іншу позицію.

В області слайда відображається вміст слайда з врахуванням форматування. На окремі слайди можна додавати малюнки, фільми, звуки, анімацію і гіперпосилання.

Рисунок 3 - Звичайний режим відображення презентації

 

             

Область позначок (коментарів) служить для додавання позначок  доповідача або звернення  до аудиторії (це буде говорити доповідач, демонструючи даний слайд). Якщо в позначках повинен бути малюнок, то додавати позначки слід в режимі сторінок позначок.

Ці три області також присутні при збереженні презентації як Web-сторінки. Єдина відмінність полягає в тому, що область структури відображається як зміст, що дозволяє переміщуватися по презентації.

      У режимі сортувальника слайдів на екрані в мініатюрі відображаються відразу всі слайди презентації. Це спрощує додавання, вилучення і переміщення слайдів, завдання часу  показу слайдів і вибір способів зміни слайдів. Крім того, можна переглядати анімацію на декількох слайдах, виділивши необхідні слайди і вибравши команду Просмотр анимации (Перегляд анімації) в меню Показ  слайдов (Показ слайдів).

При створенні презентації в будь-який момент можна запустити показ слайдів і переглянути презентацію, натиснувши кнопку Показ слайдов (Показ слайдів). Після натискання цієї кнопки перший слайд розгорнеться на весь екран. Наступний слайд буде виведений на екран - клацанням миші в будь-якому місці екрана. Керувати показом слайдів можна й іншими  способами,  що приведені в табл. 1.

Презентація закінчується виведенням на екран відповідного повідомлення.

Для проведення показу слайдів у безперервному циклі в меню Показ слайдов (Показ слайдів) виберіть команду Настройка презентации (Настроювання презентації). Встановіть прапорець Непрерывный цикл до нажатия клавши "Esc",  (Безперервний цикл до натискання клавіші "Esc"), а вимикач смены слайдов (зміни слайдів) у положення по времени (за часом). У цьому випадку попередньо замість ручної зміни слайдів під час показу необхідно задати інтервал часу показу кожного слайда в секундах. Перший спосіб полягає в установці часу показу кожного слайда вручну. Інший спосіб передбачає використання засобу репетиції, що дозволяє автоматично записувати інтервали часу в процесі репетиції. При необхідності інтервали можна змінити і повторити репетицію  з новими значеннями.

Для установки вручну інтервалів показу слайдів у звичайному  режимі чи в режимі сортувальника варто виділити слайди, для яких потрібно встановити інтервал показу. В меню Показ слайдов (Показ слайдів)  виберіть команду Смена слайдов (Зміна слайдів). Установіть прапорець автоматически после (автоматично після), потім в відповідному полі вкажіть інтервал показу слайдів на екрані в секундах. Слід повторити  ці дії для кожного слайду, для якого потрібно встановити час показу. Щоб застосувати встановлений  інтервал до всіх слайдів, натисніть кнопку Применить ко всем слайдам (Застосувати до всіх слайдів). 

Для автоматичної установки часу зміни слайдів на репетиції варто вибрати в меню Показ слайдов (Показ слайдів) команду Настройка времени (Настроювання часу), за якою починається показ слайдів у режимі репетиції. Для переходу до чергового слайда натискайте копку зміни слайда. По завершенні показу натисніть кнопку  Да (Так), щоб запам'ятати отримані значення часу показу, або  кнопку Нет (Ні), щоб скасувати їх. Якщо необхідні інтервали часу показу слайдів відомі, то їх можна ввести в діалоговому вікні Настройка времени (Настроювання часу).

Чудовою особливістю електронної презентації є наявність пера для позначок. Щоб скористатися пером клацніть правою кнопкою миші в будь-якім місці слайда, вкажіть на команду і виберіть пункт Перо. Натисніть кнопку миші, потім   напишіть чи намалюйте перетаскуванням на слайді все необхідне. Покажчик буде діяти як перо, поки з меню Указатель (Покажчик) не буде вибрана інша команда, наприклад Экран (Екран). При повторному  запуску чи при закритті презентації позначки не зберігаються або їх можна витерти (команди  Экран (Екран)→ Стерень карандаш (Витерти олівець)). 

Для зміни порядку слайдів у презентації можна виконати одне з наступних дій. В області структури перетягніть значок слайда на нове  місце або у режимі сортувальника слайдів  перетягніть слайд на нове місце.

Таблиця 1 - Керування показом слайдів

5 Контрольні питання

1. Дайте визначення поняттю "електронна презентація".

2. Перелічіть основні типи електронних презентацій.

3. Вкажіть етапи створення електронних презентацій.

4. Приведіть змістовний приклад деякої електронної презентації.

5. Які  позитивні якості навчальних презентацій?

6. Що таке інтерактивна презентація?

7. Чим характерна  презентація, що виконується самостійно?

8. Опишіть як приклад зміст чотирьох кадрів презентації "Моя інженерна спеціальність".

9. Яке призначення системи електронних презентацій Power Poіnt?

10. Як запустити в роботу систему електронних презентацій Power Poіnt?

11. Словесно охарактеризуйте вікно  Power Poіnt  після запуску.

12. Перелічіть режими роботи в області задач вікна Power Poіnt .

13. Як називають три типові області вікна презентації?

14. Яке призначення областей структури і позначок вікна презентації?

15. Охарактеризуйте режим сортувальника слайдів.

16. Як переглянути анімацію на слайді?

17. Як реалізувати показ слайдів презентації?

18. Назвіть способи можливого завдання часу показу кожного слайда в секундах.

19. Як встановити вручну інтервал часу показу слайдів?

20. Для чого використовується режим репетиції?

21. Укажіть функції пера для позначок і способи реалізації цих функцій.

22. Як змінити прядок слайдів у презентації?

6 Завдання до лабораторної роботи

1.Ознайомитись з теоретичним матеріалом лабораторної роботи.

2.Перевірити свою теоретичну підготовку за контрольними питаннями.

3.Одержати навички роботи з уже створеною презентацією "Кримінальна відповідальність за злочини у сфері комп'ютерної інформації", що записана у файлі dіplom.ppt

     3.1.Запустити в дію презентацію.

     3.2.Користаючись звичайним режимом відображення презентації визначити і привести в звіті наступні дані:

     загальна кількість слайдів в презентації (скористатися  смугами прокрутки області структури);

     номера слайдів, що не містять заголовків (скористатися смугами прокрутки області структури);

     заголовки слайдів відповідно до  варіанта в табл. 2 (скористатися смугами прокрутки області структури);

     переглянути слайди відповідно до  варіанта в табл. 2 (клацнути по номеру слайда в області структури) і розібратися зі змістом слайдів (перегляд області слайда);

     переглядаючи слайди (табл.2) ознайомитись з позначками (коментарями)  до слайдів і привести в звіті зміст коментарів (перегляд області коментарів), потім в звіті привести приклади ваших можливих коментарів до вказаних слайдів і стисло описати порядок їх введення в презентацію.

3.3 Переглянути презентацію в режимі показу слайдів. Знайти та пред’явити викладачу для контролю слайди з анімацією, відмітити їх пером. В присутності викладача "стерти олівець". Привести в звіті номера таких слайдів і описати можливі застосування пера при демонстрації презентації.

3.4 Переглянути презентацію в режимі сортувальника слайдів.

3.5 В присутності викладача продемонструйте зміну порядку слайдів  презентації. Відновити початковий порядок слайдів.

3.6 Перетворити презентацію, яка вивчається, в безперервну презентацію. Продемонструвати її викладачу, а потім повернути презентацію в початкове становище, коли слайди переключаються вручну.   

4. Привести в звіті висновки з виконаної роботи, наприклад, перелічити переваги комп’ютерної демонстрації слайдів в Power Point, порівнюючи її з демонстрацією фотографічних слайдів.

  Таблиця 2 – Номера слайдів, заголовки  котрих потрібно привести в звіті

Варіант

Номера

слайдів

Варіант

Номера

слайдів

Варіант

Номера

слайдів

1

2,7,13

11

3,12,17

21

4,10,15

2

2,8,14

12

3,7,18

22

4,11,16

3

2,9,15

13

3,8,13

23

4,12,17

4

2,10,16

14

3,9,14

24

4,7,18

5

2,11,17

15

3,10,15

25

4,8,13

6

2,12,18

16

3,11,16

26

4,9,14

7

2,8,13

17

3,12,17

27

4,10,15

8

2,9,14

18

3,7,18

28

4,11,16

9

2,10,15

19

3,8,13

29

4,12,17

10

2,11,16

20

3,9,14

30

4,7,18

231


Плануван
ня

Виробництво

Проведення

Аудиторія

вичайний режим

Режим сортуальника

Демонстрація слайдів

Рисунок 4 - Кнопки режимів роботи

Область структури

Область слайда

Область позначок




1. Юлиус Куперьянов JULIUS KUPERJANOV
2.  Строй ~ установленное Уставом размещение военнослужащих подразделений и частей для их совместных действи
3. тема термінологія кодифікація стандартизація План 1
4. процессуальным законодательством деятельность уполномоченных лиц связанная с раскрытием расследованием
5. Системы линейных и дифференциальных уравнений
6. тематику почты Так в связи с подорожанием юридических услуг и одновременно с недостатком правовой грамотно
7. FLO-2D Основные функции
8. социальной позиции Божович Л
9. Теоретикометодологические основы управления персоналом предприятия
10. Уникальный Ресурс
11. жизненного порыва А
12. распустятся и печень посадишь
13. Художественный стиль в живописи
14. Преступления против здоровья населения и общественной нравственности В Конституции провозглашаются ва
15.  Лечь спать в постель со свежими простынями после ванны2
16. Тема 1Виды рго спроса Рыночный спрос это общий объем продаж на определенном рынке частном или совокупном
17. Лечебное дело Поток День недели
18. Особенности формирования имиджа образовательного учреждения в области культуры на примере Центральной музыкальной школы им. А.Н. Скрябина города Дзержинск
19. тема построения. Цели создания область применения Маркировка товаров отдельных групп или видов её знач
20. Оценка инвестиций в недвижимости