Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Соціалістичний лад був встановлений в 1960і роки внаслідок перемоги масового революційного руху під керівн

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Куба - єдина соціалістична держава в Західній півкулі. Соціалістичний лад був встановлений в 1960-і роки, внаслідок перемоги масового революційного руху під керівництвом Ф.Кастро 1 січня 1959. Внаслідок цього Куба зазнала жорсткого бойкоту зі сторони США. Економіка Куби є однією з найбільш націоналізованих у світі. До кінця 1970-х років в приватному секторі знаходилося всього 25% сільського господарства, 7% транспорту, 1% засобів зв'язку і менше за 1% риболовецького флоту. Донедавна економіка країни була жорстко плановою. Під час економічної кризи початку 1990-х років державні підприємства і організації отримали більшу автономію і можливість розпоряджатися прибутком. Роль ринку в країні мінімальна. Але з метою виходу з кризи керівництво країни здійснює реформи, направлені на поступове впровадження елементів ринкової економіки. Не відмовляючись від централізованого керівництва економікою, воно пішло на підвищення господарської самостійності державних підприємств, лібералізацію зовнішньоекономічної діяльності, створення мережі комерційних банківських структур. Такі заходи, як легалізація долара, створення спільних підприємств і дозвіл іноземних інвестицій, відкриття ринків сільгосппродукції, дозвіл ряду видів індивідуальної трудової діяльності і інш. припинили процес стагнації економіки і зумовили позитивну динаміку.

Промисловість

   Обробна промисловість. За декілька десятків років, що пройшли з часу кубинської революції, в країні була створена промислова база, при цьому обладнання і технічний персонал надавалися в основному країнами соціалістичного табору. Найпомітніше зростання спостерігалося у важкій промисловості, особливо у виробництві сталі, цементу, хімічних продуктів і добрив. У той же час зростання виробництва таких традиційних товарів народного споживання, як текстильні вироби, напої, консерви, мийні засоби і сигари, йшов набагато більш повільними темпами.

  Потреби Куби в промисловому і транспортному обладнанні, а також в нафті практично повністю покриваються за рахунок імпорту; значна частина промислових споживчих товарів, сировина і багато які види основних продуктів живлення також поступають через рубіж. Понад 80% експортних надходжень Куба отримує від продажу цукру іншими важливими статтями експорту є нікель, сигари і рибопродукти. На початку XXI ст. основні партнери по імпорту і експорту: Іспанія, Росія, Канада, Франція, Нідерланди, Італія,Китай та Венесуела.

Торговельно-економічне партнерство України з Кубою є досить тривалим у часі (з 60-х років минулого сторіччя, ще у складі СРСР), але незначним за масштабами.

Основною договірно-правовою базою між Україною та Республікою Куба в торговельно-економічній та інвестиційній площині є „Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Куба про торговельно-економічне співробітництво” від 20.06.1998р. та „ Угода про сприяння та взаємний захист інвестицій” від 20.05.1995р.

Впродовж 2011-2012 рр. відбулося певне пожвавлення українсько-кубинського торговельно-економічного співробітництва. Водночас, складний стан кубинської економіки, наслідки понад 50 річної блокади з боку США та стихійних лих, які спіткали Кубу у минулі роки, нерозвиненість фінансових інституцій цієї карибської країни негативно впливають на умови ведення співпраці у зазначеній сфері.

  Протягом 2012 року пріоритетна увага у розбудові взаємних відносин в економічній сфері приділялась виконанню плану заходів за результатами державного візиту Президента України В.Ф.Януковича, який відбувся 20-23 жовтня 2011 року.

Головними напрямами співпраці України з Кубою в економічній сфері є наступні: торговельно-економічне співробітництво, співпраця у хімічній, машинобудівній (вантажівки, трактори), авіаційній, медичній, фармакологічній, гірничо-видобувній, енергетичній сферах та у галузі сільського господарства.

  Одним з найбільших спільних українсько-кубинських проектів у машинобудівній галузі на сьогоднішній день є проект між офіційним представництвом ПАТ «АвтоКрАЗ» на Кубі та кубинською фірмою СОМЕК в м. Сієнфуегос, з ремонту та модернізації автотехніки сімейства «КрАЗ».

Активізація співпраці з кубинською стороною у авіаційній галузі. Кубинська сторона зацікавлена у придбанні української авіатехніки. 29.06.2012р. між російською лізинговою компанією «Ілюшин фінанс, Ко» та Інститутом цивільної авіації Куби підписаний контракт на придбання 6-ти літаків Ан-158 на умовах кредитування. Також, з метою підготовки пілотів та технічного персоналу для нових літаків українська сторона направить своїх спеціалістів для навчання кубинських кадрів та з подальшим проходженням практики в Україні. В жовтні-грудні 2012 р. теоретичну, практичну й тренажерну підготовку пройшли перші десять співробітників із числа льотного та інженерно-технічного складу кубинської авіакомпанії «Cubana de Aviacion».

Співпраця в енергетичній сфері має великий потенціал для українських підприємств, зокрема у розробці нафтогазових родовищ на території Куби та поставки відповідного обладнання.

  Загалом за останні три роки українсько-кубинська співпраця у торговельно-економічній сфері набула позитивної динаміки. Подальша практична реалізація згаданих вище домовленостей та розвиток двосторонньої співробітництва залежатиме від активності та готовності української сторони запропонувати не лише техніку та обладнання власного виробництва, а й пропозиції у кредитуванні свого експорту, інвестування у спільні проекти в різних сферах, передачу відповідних технологій, зокрема, шляхом створення на території Куби спільних підприємств тощо.




1. Доклад- Социальная дезадаптация
2. Реферат на тему- Ленинградский РокКлуб в истории СанктПетербурга Выполнил студент Iго ку
3. ТЕОРЕТИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ЭМОЦИОНАЛЬНОГО СОСТОЯНИЯ ПЕДАГОГА В СОВРЕМЕННОЙ ПСИХОЛОГИИ
4. Перси Фоссет
5. Московский шелк Инструкция по охране труда слесарей ремонтн
6. тема клетка организм вид и т
7. Департамент агропромышленного комплекса Правительства Тюменской области структура, состав, основные направления деятельности
8. Народная мудрость
9. ТЕМА 1. Загальна характеристика і функції бухгалтерського обліку
10. 1.13. 1 Ахмедова С
11. Силовое электрооборудование корнеплодохранилища ёмкостью 500 тон1
12. песиміста перекликається з світоспоглядальною позицією досить великої кількості людей яких приваблює в нь
13. Библейский сюжет в живописи
14. Общие сведения Дренажом в мелиорации называют отвод грунтовых вод а в теории и практике электрохимиче
15. клеток щитовидной железы 4 Патологическая анатомия МРЩЖ 5 Клинические ф
16. Статья- Историко-культурный и образно-эстетический потенциал Москвы
17. Гражданские процессуальные правоотношения
18. I Виробнича
19. Україна у Другій світовій війні
20. Антигитлеровская коалиция- военно-политические проблемы и отражение их в современной и советской историографии