Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Асиміляція від лат

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Процес обміну — основна властивість живого. У цитоплазмі клітин органів і тканин постійно відбувається процес синтезу складних високомолекулярних сполук і разом із цим — їх розпад з виділенням енергії й утворенням простих низькомолекулярних речовин — вуглекислого газу, води, аміаку та ін.

Обмін речовин, або метаболізм (від грец. метаболе — переміна) - надходження з довкілля поживних речовин, їхнє перетворення та виведення з організму продуктів життєдіяльності.

Асиміляція (від лат. асимілятіо — уподоблення, ототожнення) або анаболізм - процеси поглинання з довкілля, засвоєння і накопичення речовин, які використовуються для синтезу необхідних для організму сполук. У ході асиміляції поновлюються органоїди клітини й накопичується запас енергії. Розпад структурних елементів клітини супроводжується виділенням енергії, що міститься в хімічних зв'язках, а кінцеві продукти розпаду, шкідливі для організму, виводяться за межі клітини, а потім з організму.

Пластичний обмін (від грец. пластос — створений) - сукупність реакцій синтезу, які забезпечують розвиток клітин та організмів, поновлення їхнього хімічного складу.

На здійснення цих процесів витрачається певна кількість енергії.

Дисиміляція (від лат. дис — префікс, що означає заперечення, і асимілятіо) або катаболізм - процес розщеплення певних речовин. Такого типу реакції відбуваються з поглинанням кисню, тому розщеплення органічних речовин пов'язано з окисненням, а звільнена при цьому енергія йде на синтез АТФ (аденозинтрифосфорна кислота), необхідної для асиміляції.

 Отже, процеси асиміляції і дисиміляції - це різні сторони єдиного процесу обміну речовин і перетворення енергії в живих організмах. Завдяки процесам обміну речовин підтримується гомеостаз.

Безперервний розпад і окиснення органічних сполук можливі лише тоді, коли кількість цих речовин у клітинах постійно поповнюється.

У процесі життєдіяльності організму енергетичні запаси безперервно зменшуються, їх поповнення відбувається за рахунок їжі.

Співвідношення кількості енергії, що надходить з їжею, і енергії, що витрачається організмом, називається енергетичним балансом. Кількість їжі, що споживається, повинна відповідати енергетичним витратам людини.

Процеси асиміляції не завжди врівноважені з процесами дисиміляції. Так, в організмах, які розвиваються, переважають процеси асиміляції, завдяки чому забезпечується накопичення необхідних сполук та ріст організмів. Під час інтенсивної фізичної роботи, за нестачі поживних речовин або при старінні переважають процеси дисиміляції. Якщо в першому випадку втрати маси і енергії не будуть компенсовані посиленим харчуванням, то організм поступово виснажується, що врешті-решт, призводить до його загибелі.

Перетворення речовин в організмі неможливе без відповідних перетворень енергії. У процесі життєдіяльності організми поглинають із довкілля енергію в певних формах, а повертають її туди вже в іншій формі. Сукупність реакцій розщеплення складних сполук в організмі, що супроводжуються виділенням енергії, називають енергетичним обміном.

У яких формах у живі організми надходить енергія з довкілля? Для живих організмів Землі  основним джерелом енергії є сонячне світло, завдяки  якому прямо чи опосередковано задовольняються їхні енергетичні потреби.

Організми, здатні синтезувати органічні речовини з неорганічних, називають автотрофами (від грец. аутос — сам і трофе — їжа, живлення). Одні з них використовують для цих процесів енергію світла - це фототрофи (від грец. фотос -світло). До фототрофних організмів належать зелені рослини, ціанобактерії, деякі одноклітинні тварини та бактерії. Енергію світла ці організми використовують для забезпечення власних процесів життєдіяльності або накопичують її у вигляді енергії хімічних зв'язків синтезованих сполук.

Інші автотрофи для синтезу органічних сполук із неорганічних використовують енергію, яка звільняється під час хімічних реакцій. Це — хемотрофи (від грец. хемейа — хімія).

Гриби, більшість тварин і бактерій належать до гетеротрофів (від грец. гетерос - інший). Для них джерелом енергії є органічні сполуки, синтезовані іншими організмами, які вони одержують з їжею (живі організми, їхні рештки або продукти життєдіяльності).

У біологічних системах енергія існує в різних формах, які можуть перетворюватись одна в одну. Живі організми використовують енергію для забезпечення різних процесів: хімічних (наприклад, синтезу органічних сполук), механічних (скорочення м'язів, руху одноклітинних організмів), електричних (проходження нервового імпульсу по нервовому волокну), теплових (підтримання сталої температури тіла), світлових (перетворення енергії хімічних зв'язків органічних сполук в енергію свічення деяких мікроорганізмів, комах, глибоководних риб тощо).

За енергетичного обміну частина енергії, яка виділяється під час розщеплення органічних сполук, розсіюється у вигляді тепла, а частина — запасається у високоенергетичних хімічних зв'язках певних органічних сполук (АТФ тощо).

Етапи енергетичного обміну.

Підготовчий етап.

У більшості багатоклітинних тварин, у тому числі й людини, цей етап відбувається в шлунково-кишковому тракті, а також у цитоплазмі клітин. На підготовчому етапі складні органічні макромолекули під дією ферментів розщеплюються: білки — до амінокислот, жири — до гліцерину і жирних кислот, полісахариди — до моносахаридів, нуклеїнові кислоти - до нуклеотидів. Ці процеси відбуваються з вивільненням енергії, але її кількість незначна і вона розсіюється у вигляді тепла. Проте це тепло може використовуватись організмами для підтримання температури власного тіла.

Безкисневий етап.

Безкисневий етап енергетичного обміну відбувається в клітинах. Його ще називають анаеробним (від грец. ан -частинка, що означає заперечення, та аер — повітря), оскільки мономери, які утворилися на попередньому етапі, зазнають подальшого багатоступеневого розщеплення без участі кисню.

Анаеробне розщеплення, або анаеробне дихання, це найпростіша форма утворення та запасання енергії у високоенергетичних зв'язках молекул АТФ. Деякі мікроорганізми і безхребетні тварини (здебільшого паразити) не можуть використовувати кисень у процесах енергетичного обміну. Тому необхідну енергію вони можуть одержати лише у результаті анаеробного розщеплення органічних сполук.

Речовини, що утворились на підготовчому етапі – глюкоза, гліцерин, органічні кислоти. Амінокислоти та ін. – починають подальший розпад. Це складний багатоступінчастий процес, що складається з низки послідовних ферментативних реакцій. Сумарне рівняння гліколізу:

С6Н12О6 + 2Н3РО4 + 2АДФ = 2С3Н6О3 + 2АТФ + 2Н2О

Гліколіз (анаеробне дихання) – розщеплення глюкози без участі кисню.

Гліколіз відбувається за участі ферментів, що розміщені у розчинній частині цитоплазми. 60% енергії втрачається у вигляді тепла, а 40% йде на синтез двох молекул АТФ. Крім АТФ у процесі гліколізу утворюються дві молекул пірвиноградної кислоти (пірувату) та відновлюються дві молекули коферменту НАД до НАДН(Н+).

Кисневий етап, або дихання.

Основний етап у забезпеченні клітини енергією. У 18 разів ефективніший за безкисневий етап.

Сумарне рівняння:

3Н6О3 + 6О2 + 36Н3РО4 + 36АДФ = 6СО2 +38Н2О + 36АТФ

Відбувається у мітохондріях.

IV. Домашнє завдання.




1. Эта процедура работает с группой ячеек прямо или косвенно связанных с формулой в целевой ячейке
2. Иными словами при возможности использовать методический инструментарий задающий способы измерения перем
3. Электрический ток Источники электрического тока
4. Деловые игры в поцессе обучения
5.  За 4 роки окупації на значній території країни було зруйновано 210 тис
6. Zombie Plgue Для полноценной игры вам понадобиться одна из карт для игры в
7. Пояснительная записка А1 АК412
8. Курсовая работа- Конструкционные стали в машиностроении
9. У акулы зубыклинья - Все торчат как напоказ
10. лекция БЖД Преподаватель- Колпаков Валерий Евгеньевич
11. Тема- Электоральное поведение граждан РФ МЕТОДИКА ЭКСПЕРТНЫХ ОЦЕНОК Экспертный опрос ~ это сбор перви
12. человечков и машин ~ легко моделировать различные ситуации и находить выход из сложных положений
13. Тема 6 Финансы организаций Ответьте на следующие вопросы- 1
14. рефератов и презентаций- Реферат- А4 MS Word поля по 2 см 14 pt Times New Romn 1
15. Удосконалення механізму здійснення кредитних операцій
16. Кольорові матричні принтери
17. ПДрагоманова Кафедра етики та естетики ldquo;Затвердженоrdquo; на засіданні Вченої ради НПУ імені М
18. Едином гос реестре прав на недвижимость
19. Медицина катастроф
20. на тему ldquo;Закупочно ~ заготовительная логистика на производствен ном предприятии и её роль в производ