Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Трудове право для студентів 4го курсу денної форми напряму 6

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Завдання

до виконання самостійної роботи

з дисципліни «Трудове право»

для студентів 4-го курсу денної форми

напряму 6.030505

«Управління персоналом та економіка праці»

 Приступаючи  до вирішення задачі необхідно перш за все засвоїти її зміст, відносин, що в ній описані, усі обставини. Виконання завдання вимагає повної та аргументованої відповіді  на поставлене в ній запитання. При цьому слід:

  •  розкрити зміст тих положень трудового законодавства, що застосовують ся при вирішенні завдання;
  •  провести юридичний аналіз фактичних обставин з посиланням на конкретні статті нормативних актів.

Варіант№1

 Завдання №1

Інженер Силантьєв звернувся до юрисконсульта підприємства з питанням про те, чи поширюються на членів КТС пільги при звільненні відповідно до ст. 252 КЗпП України.

Дайте відповідь Силантьєву.

Варіант№2

Завдання №1

Зварник Олексєєв систематично порушував трудову дисципліну, грубо ставився до товаришів по роботі. Розглянувши справу Олексєєва, трудовий колектив бригади виніс рішення: „За неодноразове порушення трудової дисципліни, етичних норм поведінки поставити перед директором питання про звільнення Олексєєва з роботи”.

Чи законне рішення трудового колективу бригади?

Чи зобов'язаний директор підприємства виконати рішення бригади?

Варіант№3

  Завдання №1

Генеральний директор Одеського державного виробничого об'єднання «Автосервіс» вирішив укласти контракт з гр. Гринько про його роботу на посаді директора Біляївського філіалу, яке входить до складу об'єднання. Рада трудового колективу заперечила проти такої кандидатури. Генеральний директор ВО поставив ряд запитань юрисконсульту.

Чи потрібно узгоджувати контракт з профкомом?

Чи має юридичне значення думка ради трудового колективу?

Чи може в цій ситуації бути підписаний контракт?

Варіант№4

Завдання №1

Члену виборного органу первинної профспілкової організації Макаровій директор заводу оголосив догану за порушення трудової дисципліни. Вважаючи наказ незаконним, Макарова звернулася із скаргою до виборного органу, вказавши, що керівництво зводить з нею рахунки за її справедливі вимоги про поліпшення умов праці жінок на підприємстві.

Чи законні дії директора? Яке рішення може прийняти виборний орган первинної профспілкової організації в цьому випадку?

Варіант№5

Завдання №1

У зв'язку з незадовільним виконанням виробничого плану начальник цеху видав розпорядження про роботу У вихідні дні.

Чи порушені права працівників і норми трудового законодавства?

Варіант№6

Завдання №1

Виборний орган первинної профспілкової організації підприємства пред'явив вимогу про звільнення майстра дільниці Іванова за те, що він неодноразово без згоди виборного органу залучав працівників до надурочних робіт, не виконував заходи щодо охорони праці, передбачені в колективним договором. Директор відмовився виконати вимогу виборного органу, мотивуючи тим, що Іванова забезпечує виконання плану в своєму цеху, а виборний орган не має права вимагати його звільнення, оскільки на роботу Іванова брав він, директор, а не виборний орган.

Чи має юридичну силу вимога виборного органу первинної профспілкової організації про звільнення або покарання керівних працівників підприємства? Щодо яких саме керівників виборний орган первинної профспілкової організації має право вимагати звільнення?

Які заходи може вжити виборний орган первинної профспілкової організації, якщо вважає, що цього працівника необхідно звільнити з посади?

Варіант№7

Завдання №1

Адміністрація автотранспортного підприємства звернулася до виборного органу первинної профспілкової організації з поданням про дачу згоди на звільнення водія Сидорчука за неодноразові прогули, провезення безквиткових пасажирів. Виборний орган первинної профспілкової організації згоди не дав. Адміністрація звернулася зі скаргою на рішення виборного органу первинної профспілкової організації в обком профспілки працівників автотранспортних підприємств, вимагаючи примусити виборний орган дати згоду на звільнення.

Яке рішення може винести обком профспілки?

Чи можна оскаржити рішення профкому в суді?

Варіант№8

Завдання №1

На одному з підприємств м.Чернівці дирекція підготувала проект нових правил внутрішнього трудового розпорядку. Після його розгляду на засіданні профкому проект був винесений на загальні профспілкові збори, де і був затверджений, а наказом по підприємству введений в дію. Прохання ради трудового колективу розглянути проект на загальних зборах трудового колективу було відхилено, оскільки, як пояснив голова профкому, профспілкові збори і загальні збори трудового колективу — це одні й ті самі люди.

Дайте юридичну оцінку діям роботодавця, профкому і ради трудового колективу.

Варіант№9

Завдання №1

Кравченко, зареєстрований суб'єктом підприємницької діяльності і який використовує працю найманих працівників, звернувся до Федерації роботодавців України з листом, в якому він запитував про те, чи може бути членом організації роботодавців. Він чув, що членами організацій роботодавців можуть бути тільки роботодавці — юридичні особи. У нього також виникло питання, чи може бути роботодавець — фізична особа одночасно членом кількох організацій роботодавців?

Варіант№10

Завдання №1

Власник одного з державних підприємств при обговоренні проекту колективного договору, посилаючись на Господарський кодекс України, заперечував статті, які надавали право представникам трудового колективу брати участь в розподілі прибутку підприємства. Власник аргументував своє заперечення тим, що таке право Статутом підприємства не передбачене. Представник виборного орану первинної профспілкової організації наполягав, щоб така стаття була внесена до колективного договору.

Як вирішити розбіжність?

Варіант№11

Завдання №1

На семінарі, присвяченому захисній функції профспілок України, голова галузевої профспілки Харитонов охарактеризував соціальне партнерство в Україні. Зокрема Харитонов сказав, що в Україні застосовується система трипартизму якою передбачається участь держави, роботодавців і працівників у регулюванні соціально-трудових відносин. Визначаючи роль кожного суб'єкта цих відносин, доповідач окремо зупинився на повноваженнях держави, яку, на його думку, при укладенні Генеральної угоди на 2005-2006рр представляв Кабінет Міністрів України.

В обговоренні доповіді взяв участь голова виборного профспілкового органу первинної профспілкової організації одного з державних підприємств, який вважав, що в Україні держава не бере участі у соціальному партнерстві, а Кабінет Міністрів України брав участь при укладенні Генеральної угоди на стороні роботодавців, як орган, що здійснює управління об'єктами державної власності. Крім того, як сказано в Генеральній угоді, вона була укладена на двосторонній основі. Тому, на думку голови профкому, в Україні діє система не трипартизму, а біпартизму (двостороннє співробітництво); залишається також невирішеною проблема представництва роботодавців.

Проаналізуйте висловлені твердження і обґрунтуйте свою думку.

Варіант№12

Завдання №1

Державний інспектор, ознайомившись із змістом колективного договору колективного підприємства, виявив норму, згідно з якою кожний працівник, що порушив трудову або виробничу дисципліну, буде притягатися до дисциплінарної та матеріальної відповідальності у вигляді штрафу. Крім того, працівникам, які допустили прогул без поважних причин, буде скорочуватись щорічна відпустка на число днів прогулу, а розмір заробітної плати буде відраховуватися за ці дні при її виплаті.

Чи відповідає вказана норма чинному трудовому законодавству?

Варіант№13

Завдання №1

На одному з підприємств Одеси в колективний договір на 2000 рік були включені наступні положення:

1. У випадках різкого погіршення фінансового становища заводу і скорочення чисельності працюючих надурочні роботи проводяться без згоди виборного органу первинної профспілкової організації і без обмеження кількістю годин.

2. Робоча зміна триває 12 годин із компенсацією переробки премією або додатковою відпусткою.

3. При негативних наслідках атестації посадовий оклад працівнику може бути знижений до мінімальної заробітної плати.

4. Член профспілки не може бути представлений до звільнення за скороченням штату і переведений з одного робочого місця на інше або з одного підрозділу до іншого без згоди виборного органу первинної профспілкової організації.

Дайте правовий аналіз наведених положень.

Варіант№14

Завдання №1

Директор автотранспортного підприємства і голова виборного органу первинної профспілкової організації склали і підписали колективний договір, після чого в наказі по підприємству було оголошено, що договір набув чинності.

Чи законні дії директора автотранспортного підприємства і голови виборного органу первинної профспілкової організації?

Який порядок укладення колективного договору?

Варіант№15

Завдання №1

У колективному договорі заводу було записано: «Інженерно-технічні працівники, помічники майстрів і слюсарів-наладчики зобов'язані приходити на роботу за ЗО хвилин до початку зміни і залишати роботу через 20 хвилин після зміни. У цей час готуються обладнання і завдання для робітників. Компенсація за зайві відпрацьовані години вдається відповідно до чинного законодавств».

Чи законні подібні умови колективного договору? Який міст колективного договору?

Варіант№16

Завдання №1

Колектив дитячого садка «Кораблик» Одеського порту звернувся з вимогою до керівництва порту про виплату заборгованості із заробітної плати за 3 місяці. Для вирішення спору була утворена примирна комісія, до якої увійшли директор дитячого садка та старший бухгалтер бухгалтерії порту, однак протягом тижня рішення комісією прийнято не було, і працівники дитячого садка оголосили батькам дітей про те, що дитячий садок працювати не буде у зв'язку із страйком.

Чи правомірне рішення про проведення страйку? Який порядок його проведення?

Варіант№17

Завдання №1

Члену виборного органу первинної профспілкової організації Макаровій директор заводу оголосив догану за порушення трудової дисципліни. Вважаючи наказ незаконним, Макарова звернулася із скаргою до виборного органу, вказавши, що керівництво зводить з нею рахунки за її справедливі вимоги про поліпшення умов праці жінок на підприємстві.

Чи законні дії директора? Яке рішення може прийняти виборний орган первинної профспілкової організації в цьому випадку?

Варіант№18

У колективний договір заводу було включено такий пункт: „З метою зниження захворюваності працівників адміністрація і профспілковий комітет зобов'язуються:

а) не приймати на роботу без попереднього медичного огляду працівників або без довідки лікаря про стан здоров'я;

б) скласти список всіх працівників, які хворіли, і направитити їх на медичний огляд”

в) систематично проводити виробничу гімнастику, а осіб що ухиляються від неї без поважних причин, піддавати дисциплінарному стягненню».

Дайте висновок щодо цього пункту колективного до. говору.

Варіант№19

Виборний орган первинної профспілкової організації поставив перед дирекцією заводу питання про звільнення начальника відділу постачання з посади у зв'язку з тим, що він не забезпечив виконання умов колективного договору про придбання для заводу захисного приладдя. їх відсутність стала причиною нещасного випадку.

Яке рішення мав прийняти директор заводу?

Які види відповідальності передбачені за невиконання зобов'язань за колективним договором?

Варіант№20

У колективному договорі акціонерного товариства були передбачені такі положення:

1) запровадити на підприємстві заводську пенсію працівникам підприємства — чоловікам, які досягли віку 58 років, жінкам — 53 роки і мають трудовий стаж: чоловіки — 25 років, жінки — 20 років;

2) пенсія виплачується у розмірі мінімальної пенсії за віком, установленої в Україні.

Дайте висновок про правомірність такої норми.

Варіант№21

Завдання №1

Працівники одного з одеських підприємств просять дати відповідь на таке питання: якщо в організації змінився власник, чи означає це, що раніше укладений договір припиняє свою дію?

Підготуйте обґрунтовану відповідь працівникам.

Варіант№22

Завдання №1

Криворізька галузева організація профспілки працівників будівництва видала методичні вказівки щодо укладення колективного договору, в яких було запропоновано наступну його структуру: Загальні положення; Розділ „Виробничо-економічна діяльність та розвиток підприємства” Розділ „Гарантії працівникам у разі зміни організації виробництва, форми власності, банкрутства»; Розділ «Забезпечення продуктивної зайнятості»; Розділ «Оплата праці»; Розділ «Трудові відносини, режим праці і відпочинку»; Розділ «Умови та охорона праці»; Розділ «Соціальні пільги та гарантії, соціальне страхування, забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників»; Розділ „Гарантії діяльності профспілок та їх організацій”; Заключні положення.

Чи є запропонована структура колективного договору обов'язковою? В якому порядку визначається зміст колективного договору і які умови у нього включаються?

Варіант№23

Завдання №1

Колектив дитячого садка «Кораблик» Одеського порту звернувся з вимогою до керівництва порту про виплату заборгованості із заробітної плати за 3 місяці. Для вирішення спору була утворена примирна комісія, до якої увійшли директор дитячого садка та старший бухгалтер бухгалтерії порту, однак протягом тижня рішення комісією прийнято не було, і працівники дитячого садка оголосили батькам дітей про те, що дитячий садок працювати не буде у зв'язку із страйком.

Чи правомірне рішення про проведення страйку? Який порядок його проведення?

Варіант№24

Завдання №1

Колектив дитячого садка «Кораблик» Одеського порту звернувся з вимогою до керівництва порту про виплату заборгованості із заробітної плати за 3 місяці. Для вирішення спору була утворена примирна комісія, до якої увійшли директор дитячого садка та старший бухгалтер бухгалтерії порту, однак протягом тижня рішення комісією прийнято не було, і працівники дитячого садка оголосили батькам дітей про те, що дитячий садок працювати не буде у зв'язку із страйком.

Чи правомірне рішення про проведення страйку? Який порядок його проведення?

Варіант№25

Завдання №1

На одному з підприємств Одеси в колективний договір на 2000 рік були включені наступні положення:

1. У випадках різкого погіршення фінансового становища заводу і скорочення чисельності працюючих надурочні роботи проводяться без згоди виборного органу первинної профспілкової організації і без обмеження кількістю годин.

2. Робоча зміна триває 12 годин із компенсацією переробки премією або додатковою відпусткою.

3. При негативних наслідках атестації посадовий оклад працівнику може бути знижений до мінімальної заробітної плати.

4. Член профспілки не може бути представлений до звільнення за скороченням штату і переведений з одного робочого місця на інше або з одного підрозділу до іншого без згоди виборного органу первинної профспілкової організації.

Дайте правовий аналіз наведених положень.

Варіант№26

Завдання №1

Кравченко, зареєстрований суб'єктом підприємницької діяльності і який використовує працю найманих працівників, звернувся до Федерації роботодавців України з листом, в якому він запитував про те, чи може бути членом організації роботодавців. Він чув, що членами організацій роботодавців можуть бути тільки роботодавці — юридичні особи. У нього також виникло питання, чи може бути роботодавець — фізична особа одночасно членом кількох організацій роботодавців?

Варіант№27

Завдання №1

Адміністрація автотранспортного підприємства звернулася до виборного органу первинної профспілкової організації з поданням про дачу згоди на звільнення водія Сидорчука за неодноразові прогули, провезення безквиткових пасажирів. Виборний орган первинної профспілкової організації згоди не дав. Адміністрація звернулася зі скаргою на рішення виборного органу первинної профспілкової організації в обком профспілки працівників автотранспортних підприємств, вимагаючи примусити виборний орган дати згоду на звільнення.

Яке рішення може винести обком профспілки?

Чи можна оскаржити рішення профкому в суді?

Варіант№28

Завдання №1

Зварник Олексєєв систематично порушував трудову дисципліну, грубо ставився до товаришів по роботі. Розглянувши справу Олексєєва, трудовий колектив бригади виніс рішення: „За неодноразове порушення трудової дисципліни, етичних норм поведінки поставити перед директором питання про звільнення Олексєєва з роботи”.

Чи законне рішення трудового колективу бригади?

Чи зобов'язаний директор підприємства виконати рішення бригади?

Варіант№29

Завдання №1

Позивач Леонідов звернувся до районного суду з позовом до організації про надання йому додаткової відпустки за роботу із шкідливими умовами праці. Рішенням КТС заводу в задоволенні вимог Леонідову було відмовлено.

Однак місцевий районний суд, куди Леонідов направив позовну заяву, відмовив йому в розгляді спору через непідвідомчість спору суду. На думку суду, вимоги позивача зводилися до зміни істотних умов праці, закріплених у колективному договорі, і встановленню нових.

Дайте правову оцінку ситуації і визначте підвідомчість спору.

Варіант№30

Завдання №1

У колективний договір заводу було включено такий пункт: «З метою зниження захворюваності працівників адміністрація і профспілковий комітет зобов'язуються:

а) не приймати на роботу без попереднього медичного огляду працівників або без довідки лікаря про стан здоров'я;

б) скласти список всіх працівників, які хворіли, і направити їх на медичний огляд;

в) систематично проводити виробничу гімнастику, а осіб що ухиляються від неї без поважних причин, піддавати дисциплінарному стягненню».

Дайте висновок щодо цього пункту колективного договору.




1. Характеристика и ассортимент колбасных изделий 2
2. Реферат- Земельный налог
3. Толкование философии ГС Сковороды -Укр-
4. и ХСКПкроме сбвиппво АБПДЛГФС А АИОД ОРВИ ОСППкроме плт АСЛПЧ аминогл
5. Трансформация бухгалтерской отчетности
6. История Книги Велеса
7. естествоиспытатель стоит по оценке В
8. Лекция 8 Инструментальные средства для экспертных систем Инструментальное средство ИС для создания эксп
9. Сущность и содержание решения хозяйственного суда
10. реферату- Планування собівартості продукціїРозділ- Організація виробництва Планування собівартості проду
11. Сочи за 30 дней и финиширует к открытию соревнований Старт спортсмена намечен на 7 января с нулевого к
12. Методические рекомендации по организации самостоятельных занятий физическими упражнениями4 Основные зад
13. Пояснительная записка Учебная практика Организация внеурочной деятельности в начальной школе базирует
14. Инфракрасное облучение Бальнеотерапия
15. Демографическая проблема и деятельность ООН
16. Лабораторная работа 1 по дисциплине- Эмпирические методы программной инженерии.
17. Реформа бухгалтерского учета и отчетности II который осуществляется в Российской Федерации при финансовой
18. Фармація Факультет- фармацевтичний 5 років навчання Кафедра управління і економіки фармації Нормат
19. Операции банков с ценными бумагами
20. Диспетчерский пульт управления