Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема роботи- Проектування форм

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 15.5.2024

Лабораторна робота № 3 

Тема роботи: "Проектування форм. Робота з багатотабличними базами даних."

Мета роботи: набути навичок роботи по проектуванню форм.

Теоретична частина

Створення і використання форм для введення даних в таблиці
бази даних
Access 2007

В Access 2007 можна вводити дані безпосередньо в таблицю в режимі таблиця. Але зазвичай для введення даних в БД Access 2007 використовують форми (forms). Форма прискорює роботу з базою даних. Форма в БД - це структуроване інтерактивне вікно з елементами управління, в якому відображаються поля однієї або декількох таблиць або запитів. Форму можна використовувати для введення, зміни або відображення даних з таблиці або запиту. Форми в БД Access можна створювати за допомогою різних засобів.

Всі засоби створення форм поміщені в групу Формы на вкладці Создание (мал. 3.1)

  1.  

З формами можна працювати в режимі форми, макету та конструктора (мал. 3.2). При використанні в якості джерела даних для форми таблиць можна створювати форму з допомогою майстра, а коректувати та доповнювати її в режимі конструктора. Перехід між режимами проводиться з допомогою перемикачів в лівому верхньому та правому нижньому кутку вікна (мал.3.2)

  1.  

Режим макета - це більш наочний режим редагування форм, ніж режим конструктора. У режимі макета зміни виконуються фактично в реальній формі, тому в цьому режимі доцільно виконувати більш прості зміни, пов'язані з її зовнішнім виглядом.

У тих випадках, коли в режимі макета неможливо виконати зміни у формі, доцільно застосовувати режим конструктора. Режим конструктора надає користувачеві більш широкі можливості для редагування  форм, в цьому режимі можна додавати поля, що настроюються, елементи і складати програми.

Створення форми з допомогою інструмента Форма

Для швидкого створення форми, тобто створення її одним клацанням миші можна скористатися інструментом Форма. В цьому випадку потрібно виділити таблицю в області об'єктів (наприклад Сотрудники), перейти на вкладку Создание і клацнути на піктограмі Форма. На екрані в новій вкладці буде відображена форма (мал. 3.3).  

  1.  

Інструмент "Розделенная форма".

Розділена форма - нова можливість в Microsoft Access 2007, яка дозволяє одночасно відображати дані в режимі форми й у режимі таблиці. В області переходів виділити таблицю, наприклад Поставщики. Далі клацнути на піктограмі "Розделенная форма" на вкладці Создание. На екрані буде відображена форма (мал.3.4).

  1.  

Інструмент "Несколько элементов".

Форму, в якій відображається не одна, а одночасно кілька записів, можна створити інструментом " Несколько элементов ". Щоб створити дану форму виділимо в області переходів одну з таблиць. Потім перейдемо на вкладку Создание і клацнемо на піктограмі " Несколько элементов ". На екрані буде відображена форма в режимі макета (мал.3.5).

  1.  

Форма схожа на таблицю - в ній одночасно відображаються кілька записів. Але поскільки форма відображається в режимі макета вона дає можливість для проведення додаткових налаштувань(вставка емблеми, форматування елементів, тощо). 

Інструмент Пустая форма.

 Цей інструмент можна використовувати в тому випадку, якщо необхідно швидко створити форму з декількома полями. Форма відкривається в режимі "Робота з макетами форм" і при цьому відображається область Список полей (мал3.6).

  1.  

Вибираючи потрібні поля з переліку доступних, користувач швидко створює форму та має можливість вносити корективи в її структуру

Майстер форм.

Створення форм за допомогою майстра форм здійснюється швидко, і цей засіб дозволяє включити в форму поля з декількох пов'язаних таблиць або запитів. На вкладці Создание в групі Формы треба натиснути кнопку Другие формы, а потім вибрати команду Мастер форм. Відкриється вікно діалогу Создание форм, в якому необхідно відповідати на питання кожного поточного екрана Майстра і клацати на кнопці Далі.

  1.  

У першому вікні необхідно вибрати поля з джерела даних (таблиць або запитів). Для цього треба відкрити список Таблицы и запросы. Наприклад, виберемо зі списку таблицю Клієнти.

Потім всі "Доступные поля" переведемо в "Вибраные поля", виділивши їх і клацнувши на кнопку >>. Необхідно відзначити, що, якщо форма створюється на основі декількох таблиць, необхідно повторити дії для кожної таблиці - джерела. Потім необхідно клацнути на кнопці Далее. У наступному вікні треба вибрати зовнішній вигляд, наприклад в один стовпець і клацнути Далее. У наступному вікні виберемо необхідний стиль - офіційний

Після вибору стилю, потрібно перейти в останнє вікно, клацнувши на кнопці Далее. В останньому вікні Майстра потрібно ввести ім'я (наприклад, Клієнти мастер_форм) і вказати подальші дії: Открыть форму для просмотра і ввода даных чи Изменить  макет формы.

Після введення імені та натискання кнопки Готово отримаємо таку форму для введення і перегляду записів в таблицю Клієнти.

Конструктор форм .

Для створення нової порожньої форми Клієнти в режимі Конструктора необхідно виконати наступне:

  1.  Виконати клацання на піктограмі "Конструктор форм" на закладці  Создание. У вікні редагування з'явиться вікно форми з порожньою областю даних;
  2.  Для відображення списку полів необхідної таблиці виконати клацання на піктограмі "добавить существующие поля", з'явиться список таблиць. Клацнувши на знак "+" таблиці (наприклад, Клієнти), відкриється список необхідних полів (мал..3.8).

  1.  
  2.  Поля зі списку можна перемістити на форму подвійним кліком мишки на потрібному полі чи перетягуванням потрібних полів на форму при утриманні лівої кнопки мишки. Переміщати поле можна разом з прив'язаним до нього ім'ям або окремо від неї. Для переміщення помістити покажчик миші на квадратик, що знаходиться в лівому верхньому кутку елемента. Покажчик миші у вигляді чотирьох спрямованої стрілки дозволяє переміщати об'єкт.
  3.  По завершенню формування форми зберігаємо її та, при необхідності, переходимо в режим конструктора для внесення змін.

Створення зведеної таблиці

Для створення зведеної таблиці виділіть мишкою таблицю, дані з якої будуть використовуватись для побудови (наприклад Товары), та виберіть на закладці Создание в групі Формы інструмент Сводные таблицы. У новій вкладці з’явиться шаблон зведеної таблиці та перелік полів попередньо вибраної таблиці Товары (мал. 3.9).

  1.  

Перетягуючи з переліку полів потрібні на місце заголовків рядків, стовбців та в область фільтра, формуємо зведену таблицю. В якості прикладу можна розглянути зведену таблицю на мал.3.10.

  1.  

В ній в рядках розміщено коди постачальників, в стовпчиках – категорії товарів а на їх перетині – кількість найменувань товарів. З прикладу видно що з категорії Напитки постачається 5 найменувань товарів з розшифровкою по кодам постачальників. При бажанні користувач може змінювати макет зведеної таблиці, відбирати лише частину категорій товарів чи кодів постачальників.

Створення форми типу Сводная диаграмма

Для створення такої форми необхідно виділити таблицю (або запит), дані якої будуть використовуватись для діаграми та активізувати інструмент Сводная диаграмма в групі Формы. З’явиться нова вкладка з шаблоном зведеної діаграми (мал. 3.11)

  1.  

Перетягуючи з допомогою мишки потрібні поля з переліку доступних в шаблон зведеної діаграми формуємо необхідну зведену діаграму для аналізу даних.

Створення форми в Режиме таблицы

Форма створюється вибором відповідного інструмента на вкладці Формы і по зовнішньому вигляду майже не відрізняється від відкритих таблиць чи запущених запитів на основі яких вона створюється. Однак при створенні форми користувач може змінювати її властивості отримуючи, наприклад, форму лище для перегляду  чи доповнення даних.

Створення форми у вигляді Модального діалогового вікна

Створення форми типу  Модального діалогового вікна не відрізняється від створення форми в режимі конструктора (мал.3.12). Єдиним винятком є присутність по замовчуванню на макеті форми кнопок ОК та ОТМЕНА. При запуску такої форми користувач не може приступити до роботи з іншим об’єктом  бази даних поки форма не буде закрита.

Після створення форми одним з описаних способів користувач може відкрити форму в режимі конструктора та змінити при необхідності ряд її властивостей (мал. 3.12)

  1.  

Для цього активується інструмент  Страница свойств з групи Сервис закладки Конструктор. У верхній частині вікна користувач може вибирати елемент властивість якого він хоче змінювати. Також для вибору можна активізувати один з елементів форми мишкою – у вікні відобразяться властивості вибраного елементу. З використанням мишки та клавіші Shift на клавіатурі можна виділити кілька елементів та редагувати властивості одночасно. Якщо виділені елементи мають різні значення якоїсь властивості (наприклад – колір шрифта) це значення не виводиться у вікні.

Створюючи  або редагуючи форму у режимі конструктора користувач може створювати на ній елементи з використання інструментів з групи Элементы управления закладки Конструктор (мал.3.13) опис яких наведений у таблиці 3.1.

  1.  

  1.  

Опис елементів керування панелі інструментів

Елемент:
піктограма та назва

Призначення

1

2

Вибір об’єкта

Виділення об’єкта

Майстер

Створення елементів керування за допомогою майстра

Тип оформлення

Вибір типу оформлення елемента

Елемент ActiveX

Вставка елементу ActiveX

Емблема

Вставка в форму малюнка, що буде використовуватись в якості емблеми

Заголовок

Відображення (вставка) заголовку форми (звіту)

Номер сторінки

Вставка номеру сторінки

Дата і час

Вставка в документ дати і часу

Поле

Відображення даних поля бази даних або обчислюваного поля

Напис

Вставка в форму текстової інформації (назви полів, заголовки, інструкції)

Кнопка

Створення командної кнопки

Поле з списком

Створення комбінованого списку

Список

Створення поля списку

Підпорядкована форма або звіт

Вбудовування підлеглої форми чи звіту в головний об’єкт і встановлення відношень між ними

Лінія

Вставка у об’єкт лінії (для оформлення)

Група перемикачів

Створення групи об’єктів, в яку можна ввести перемикачі, кнопки чи інші елементи

Прямокутник

Вставка прямокутної рамки (для оформлення)

Приєднана рамка

Створення рамки для зв’язаного з файлом-джерелом об’єкта

Прапорець

Створення контрольного перемикача, який дозволяє задати сукупність опцій

Перемикач

Створення кнопки з перемикачем, яка дозволяє вибрати лише один варіант із запропонованих

Вимикач

Створення вимикача, який використовується для вибору одного значення з декількох

Набір вкладок

Створення вікна з вкладками

Діаграма

Вставка діаграми

Вільна рамка

Створення рамки об’єкта, для якого не можна встановити зв’язок

Рисунок

Вбудовування ілюстрацій (графічних об’єктів) у форму

Розрив сторінки

Встановлення примусового кінця сторінки

Гіперпосилання

Вставка гіперпосилання

Вкладення

Вбудовування вкладень

Створення складеної форми

Для створення складеної форми найкраще використовувати майстер форм. Таку форму можна створювати на основі зв’язаних таблиць або запиту на основі таких таблиць. У групі Формы закладки Создание вибрати Мастер форм. У вікні (мал3.14) вибрати таблицю – джерело даних та вибрати (>) необхідні поля.

  1.  

Вибрати в якості джерела ще одну (зв’язану) таблицю та вибрати поля. Натиснути Далее. На другому кроці вказати, який тип форми створюється: «подчиненная»(мал.3.15)  чи «связанная» (мал.3.16).

  1.  

  1.  

На 3 та 4 кроці вибираються зовнішній вигляд та стиль форми, а на останньому – вказуються імена головної та підпорядкованої форми. Кожна з створених форм утворює в базі окремий об’єкт.

Порядок виконання роботи

1. Створити форму, яка використовуватиметься лише для доповнення даних таблиці

Створимо форму для доповнення таблиці Customers бази даних ”Борей” новими записами, які міститимуть інформацію про фізичні особи (не організації)

Форма повинна містити усі поля таблиці Customers, крім Организация, Должность, Факс. Для створення такої форми найкраще скористатися інструментом Форма, а потім внести зміни у проект в режимі конструктора.

Виділіть таблицю Customers та виберіть режим Форма в одноіменній групі закладки Создание. Отримавши макет форми з усіма полями таблиці Customers перейдіть у режим конструктора та знищіть елементи керування (написи та поля), які відповідають полям Организация, Должность, Факс.

Після зміни розташування елементів керування, які залишилися в проекті форми, збережемо форму з назвою Покупці. За допомогою створеної форми можна переглянути або відредагувати усі записи таблиці Customers не залежно від того, чи вони відображають інформацію про фізичну особу (окремого покупця), чи юридичну (організацію).

У режимі конструктора відредагуємо створену форму, змінивши її зовнішній вигляд та задавши такі властивості, щоб вона була придатною для виконання поставленого завдання, а саме для введення нових даних.

Для зміни зовнішнього вигляду використаємо Мастер автоматического форматирования. Для його запуску переведемо форму в режим макету та виберем відповідний інструмент в групі Автоформат закладки Формат. Виберемо стиль оформлення форми (наприклад, Официальная).

Задамо параметри форматування елементам форми, виділяючи їх окремо або групами (спробуйте виконати завдання в режимах Макет та Конструктор):

  1.  змінимо тексти у написах на українські;
  2.  задамо для написів шрифт Arial, а для даних у полях форми – Times New Roman. Розмір шрифту у всіх елементах повинен бути 12;
  3.  задамо для поля, в яке заноситиметься інформація поля КодКлиента, шрифт Arial, курсив, розмір 14, зелений колір символів;
  4.  для всіх елементів керування задамо розмір, який відповідатиме розміру даних (пункт по размеру данных списку Размер контекстного меню елементів).
  5.  змінимо властивості форми у відповідному вікні властивостей, а саме:
  6.  оскільки за замовчуванням у рядку заголовку форми міститься стара назва Customers, змінимо її на Покупці – введемо нове значення властивості Подпись форми;
  7.  наша форма повинна використовуватись лише для доповнення даних, тому для властивості Ввод данных форми у режимі конструктора задамо параметр Да;
  8.  можна заховати кнопки переходу у вікні форми, задавши опцію Нет для властивості Кнопки перехода.
  9.  у області заголовку помістимо напис Новий покупець та задамо для нього наступні параметри:
  10.  шрифт – Arial, курсив, 14 пт;
  11.  вирівнювання тексту напису – по центру;
  12.  розмір – за розміром даних;
  13.  змінимо колір фону напису та перемістимо напис так, щоб він опинився посередині області заголовку.

Після внесення описаних вище змін, форма матиме вигляд, подібний до наведеного на мал. 3.17.

  1.  . Вигляд форми Покупці

У формі можна створити поле зі списком, яке відображатиме значення поля Страна, причому при введенні даних нового покупця можна буде назву існуючої країни вибрати зі списку, а назву нової – ввести з клавіатури.

Для створення такого поля натиснемо кнопку панелі елементів, яка відповідає елементу Поле со списком, та додамо цей елемент в області даних форми.  Викличем вікно властивостей для створеного поля зі списком та на закладці Данные задамо характеристики аналогічно мал.3.18:

  1.  

Після завершення роботи майстра знищимо поле Страна, яке було у проекті форми, розмістимо створене поле зі списком у потрібному місці форми та відформатуємо його, задавши ті ж параметри, що й для інших полів форми.

Випробуйте роботу створенного поля зі списком у формі. Такий спосіб формування списку (фіксований набір значень) не дуже зручний, тому змінимо деякі характеристики поля зі списком:

  1.  на вкладці Макет (ці властивості впливають на відображення значень у полі):

Число столбцов   – 1;

Ширина столбцов  – 2,5 см;

Ширина списка  – 2,5 см;

  1.  на вкладці Данные:

Источник строк – SELECT Customers.[Страна или регион] FROM Customers;

Ограничиться списком  – Нет;

  1.  на вкладці Другие:

Имя   – Країна

Для того, щоб у списку країн не повторювалися назви, використаємо предикат мови SQLDISTINCT, який при виборі значень поля Страна назву кожної країни буде виводити лише один раз: у рядку властивості Источник строк (вкладка Данные вікна властивостей поля зі списком) запишемо вираз

SELECT DISTINCT Customers.[Страна или регион] FROM Customers 

У діалоговому вікні Последовательность перехода (яке відкриється після виконання команди Вид  Последовательность перехода) задамо послідовність переходу між полями форми відповідно до відображення їх на екрані, а саме: Код клієнта, Ім’я, Адреса, Місто, Область, Індекс, Країна, Телефон.

Збережемо зміни у проекті форми.

Відкривши форму в режимі форми, на екрані з’являється чистий бланк для занесення інформації. Клавішею [Tab] чи [Enter] можна переміщатися по полях форми та заповнювати її даними. Для внесення даних про країну можна скористатися існуючим списком або ввести назву нової країни з клавіатури. Після повторного відкривання форми, назва введеної країни уже знаходитиметься у списку.

Заповнивши останнє поле, для збереження інформації у таблиці достатньо натиснути клавішу [Tab] чи [Enter].

У створеній формі немає кнопок переходу, тому редагувати та переглядати записи таблиці у ній не можна. Для таких цілей можна скористатися створеною у навчальній базі даних формою Клиенты.

Використовуючи форму Покупці, доповніть таблицю Клиенты декількома записами.

2. Створити складену форму

Перед створенням складеної форми виконайте ряд додаткових дій:

а) доповніть базу даних Борей таблицею Підрозділи з полями:

Код – числове(ціле), Назва підрозділу (текстове, довжина -50). Зробіть поле Код ключовим та заповніть таблицю даними (див. мал. 3.19).

  1.  

б) таблицю Сотрудники в режимі Конструктора доповніть полем Підрозділ. Для визначення типу даних запустіть Мастер подстановки та вкажіть в якості джерела даних поле Назва таблиці Підрозділи. Відкрийте таблицю Сотрудники в режимі Таблица та заповніть поле Підрозділ значенням «відділ збуту» (мал. 3.20)

Закрийте відкриті вкладки та відкрийте схему даних (інструмент "Схема данных групи ”Показать или скрыть” закладки ”Работа с базами данных”). Виділіть зв’язок який утворився між таблицями Сотрудники та Підрозділи та активізуйте інструмент ”Изменить связи” групи ”Сервис”. Задайте характеристики зв’язку аналогічно мал 3.20

  1.  

Заповніть поле Підрозділ таблиці Сотрудники Значенням "відділ збуту" (мал. 3.21).

  1.  

Почніть процес створення форми з використання інструмента Майстер форм (група Формы закладка Создание). У вікні майстра виберемо всі поля з таблиць Підрозділи та Сотрудники. На наступному кроці вкажіть тип форми – Подчиненные (мал 3.22). Подальші три кроки майстра пов’язані з офрмленням, стилями та назвами основної та підпорядкованої таблиць. Не вносячи змін ознайомтесь на цих кроках з вмістом вікон та завершіть роботу по створенню форми натисканням кнопки ГОТОВО (мал 3.23).

  1.  

  1.  

Відкрийте форму Підрозділи в режимі Конструктора, відкрийте вікно властивостей форми та на закладці Данные задайте властивості аналогічно мал.3.24. Підлегла форма Сотрудники подчиненная форма існує на вкладці Формы вікна бази даних як самостійний об’єкт, тому для редагування відкриємо її у режимі конструктора. Виконайте для підлеглої таблиці Сотрудники подчиненная форма зміни властивостей відповідно до мал.3.24. Використовуючи контекстне меню переіменуйте форму Підрозділи (нове ім’я – Новий підрозділ) та форму Сотрудники подчиненная форма (нове ім’я – Нові співробітники)

  1.  

Запустіть форму Новий підрозділ та перегляньте отриманий результат. Для подальшого редагування відкрийте в режимі конструктора форму Нові співробітники та:

  1.  виконайте зміну тексту в надписах на українські (закладка Макет, властивість Подпись);
  2.  виконайте підбір щирини колонок в режимі таблиці для оптимального перегляду даних;
  3.  встановіть для владстивості форми Кнопки переходов значення НЕТ.

В результаті при запуску форми Новий підрозділ буде запускатись складена форма призначена для доповнення даними двох таблиць Підрозділи та Сотрудники.  Перегляньте отриманий результат чи відповідає він мал.3.25  та при необхідності виконайте додаткове редагування форм.

  1.  

Використовуючи складену форму Новий підрозділ створіть запис для нового підрозділу та 2–3 записи про співробітників цього підрозділу.

3. Створити складену форму з обчислювальним полем

Створимо складену форму, яка дозволить  переглядати в головній формі коди, прізвища та посадиспівробітників, загальну вартість створених ними замовлень, їх кількість та середню вартість замовлення, а в підлеглій - перелік кодів замовлень створених співробітником та їх вартість. Створена форма повинна мати вигляд аналогічний мал.3.26.

  1.  

Крок 1.  Створимо запит Вартість замовлення, який буде містити поля:

  1.  поле ИД заказа таблиці Сведения о заказе;
  2.  обчислювальне поле Вартість, у якому обчислюватиметься вартість замовленого товару.

Обчислення вартості здійснюватиметься за виразом:

([Сведения о заказе]![Количество]*[Сведения о заказе]![Цена за единицу])

Вікно бланку запиту матиме вигляд, показаний на мал. 3.27.

  1.  

Для отримання загальної вартості по замовленнях необхідно активізувати інструмент "Итоги" в режимі конструктора та в рядку групових операцій задати групування по полю ИД заказа та функцію SUM для поля Вартість.

Крок 2.  Для створення форми скористаємось майстром форм, у якому:

  1.  на першому кроці виберемо поля, дані яких відображатимуться у формі:
  2.  із таблиці Струдники – поля ИД, Фамилия, Должность;
  3.  із запиту Вартість замовлення – всі поля.
  4.  на другому кроці задамо тип підлеглих форм, причому головною має виступати форма, у якій знаходяться поля таблиці Сотрудники (мал. 3.28.), відповідно до запропонованого майстром вигляду представлення даних, бачимо, що у нашій формі буде одна підлегла;
  5.  на наступних кроках виберемо табличне представлення для підлеглих форм, а також стиль оформлення та збережемо створені форми під назвами: головна – Співробітники_замовлення, підлегла – Вартість замовлення подчиненная форма.

Крок 4. Процес редагування створеної форми почнемо з внесення змін у підлеглу форму, яку можна по відкрити (як окремий об’єкт бази даних) у режимі конструктора.

Редагування форми Вартість замовлення.

У режимі конструктора змінимо підписи для поля ИД заказа на Код замовлення.

  1.  

Ця форма повинна лише відображати на екрані дані, тому на закладці Данные вікна властивостей задамо значення НЕТ для властивостей:

  1.  разрешить добавление;
  2.  разрешить изменение;
  3.  разрешить удаление.

Щоб на формі не відображати кнопки переходу задамо значення Нет для властивості Кнопки перехода зменшивши тим самим розмір форми. Відобразивши форму в режимі таблиці та форми пересвідчимося, що назви стовпців змінені, не відображаються кнопки переходів та ширина колонок підібрана правильно. При необхідності – внесіть необхідні правки.

В  примечание форми додамо два поля, в яких буде розраховуватись загальна вартість замовлень, створених співробітником та їх кількість (мал. 3.29.).

  1.  

Знищимо надписи Поле4 та Поле6, а для полів, які залишились в Примечании форми змінимо імена (мал3.29.) Полю яке образовує вартість замовлення домо ім’я Вартість, полю для обрахунку кількості замовлень – Кількість. Для поля Вартість та Кількість на закладці Данные запустимо Построитель та створимо правила обрахунку  (мал. 3.30.). Закриємо форму з збереженням змін.

  1.  

Перегляньте результати в режимі форми. Чи відображаються значення полів створених в Примечаниии форми?

Редагування головної форми

Змінимо підписи полів, задавши їх українською мовою (мал. 3.25). Доповнимо форму трьома полями (Поле9, Поле11 та Поле13) і задамо для них підписи:

  1.  Загальна вартість;
  2.  К-ть замовлень;
  3.  Середня вартість замовлення.

Для Поле9 (Загальна вартість) використовуючи Построитель задамо джерелом даних поле  Вартість створене у підлеглій формі (мал. 3.31).:

=[Вартість замовлення подчиненная форма].[Form]![Вартість]

  1.  

Для Поле11 (К-ть замовлень) використовуючи Построитель задамо джерело даних поле  Кількість створене у підлеглій формі:

=[Вартість замовлення подчиненная форма].[Form]![Кількість]

Для Поле13 (Середня вартість замовлення) дані будуть братись з Поля9 та Поля 11 головної форми. Задамо правило розрахунку даних використовуючи Построитель:

=([Поле9]/[Поле11])

Закрийте форму з збереженням даних та знову відкрийте в режимі форми.

4. Створити форму у вигляді зведеної таблиці

Створимо форму зі зведеною таблицею, у якій би відображалась інформація про ціну товарів в розрізі постачальників та категорій товарів.

Виділіть в переліку таблиць таблицю Товари, виберіть інструмент Сводная таблица в групі Другие формы на закладці Создание. В шаблоні, що з’явиться потрібно певним чином розмістити поля з таблиці – джерела даних. Якщо списку полів не видно його можна викликати натиснувши Список полей в групі Показать или скрыть закладки Конструктор (мал.3.32).

  1.  

Перетягуючи поля розмістіть в якості фільтра поле Категория, поля строк – поле Наименование, поля столбцов – поле ИД поставщиков, на перетин рядків та колонок перетягніть поле Цена по прейскуранту. В результаті буде отримана таблиця аналогічна мал. 3.33.

  1.  

Випробуйте фільтрування даних в таблиці по категоріям, кодам постачальників та найменуванням.

Завдання для самостійної роботи

  1.  Створіть прості форми для доповнення та редагування інформації про штатних працівників, постачальників, виробників БД ”Магазин”.
  2.  Створіть форму, за допомогою якої можна доповнювати даними таблиці Асортимент товарів та Ціни.
  3.  Проаналізуйте (за допомогою зведеної таблиці) доставки товарів постачальниками (на яку суму кожного товару доставив кожен постачальник).
  4.  Створіть форму для перегляду записів таблиці Замовлення.
  5.  Створіть форму для перегляду записів окремої категорії працівників (на основі параметричного запиту). Форма повинна задовольняти такі вимоги:
  6.  назва посади, яку займає працівник, повинна знаходитися в заголовку форми;
  7.  у формі повинні бути лише поля та написи;
  8.  форма повинна захищати записи таблиці від випадкових змін.
  9.  Створіть бланк замовлення для однієї з філій магазину, врахувавши те, що ціна продажу повинна перевищувати ціну постачальника на 12%. Передбачте знижку у розмірі 3% для оптових покупців (якщо сумарна вартість замовлення перевищує 1000 грн.). Дані про замовлення повинні записуватись в таблицю Замовлення_філія та Опис замовлення, а також у таблицю Клієнтикщо клієнт вперше звертається до цього магазину).

Контрольні запитання

  1.  Що таке форма? Для чого вона використовується?
  2.  На основі яких об’єктів бази даних можна створити форму?
  3.  Де міститься інформація у формі?
  4.  Які форми можна створювати в Access 2003?
  5.  Що таке модальна форма?
  6.  Для чого використовують форми з діаграмами?
  7.  Коли варто використовувати форми у вигляді зведених таблиць?
  8.  Для чого використовують кнопкові форми?
  9.  Що таке форма-заставка? Наведіть приклад такої форми.
  10.  Що таке складена форма? Коли вона використовується?
  11.  Якими способами можна створити форму?
  12.  В яких режимах можна відобразити форму?
  13.  Опишіть вікно конструктора форми.
  14.  З яких елементів складається вікно проекту форми?
  15.  Для чого використовується кожна область проекту форми? Коли відображається кожна з них?
  16.  Для чого використовують вікно властивостей? Опишіть його.
  17.  Яким чином можна вибрати спосіб створення форми?
  18.  Що таке розділена форма?
  19.  Які форми можна створювати за допомогою майстра форм?
  20.  Які поля повинні обов’язково ввійти у форму?
  21.  Опишіть процес створення простої форми за допомогою майстра.
  22.  Опишіть процес створення форми з діаграмою.
  23.  Опишіть процес створення форми зі зведеною таблицею.
  24.  Як можна завантажити конструктор форм?
  25.  Коли варто використовувати конструктор форм?
  26.  Як можна додати елемент керування у форму?
  27.  Чи можна форматувати та редагувати елемент керування у формі? Яким чином?
  28.  Чи можна редагувати області форми? Яким чином?
  29.  Яка різниця між зв’язаними та підлеглими формами?
  30.  Як можна переглядати та доповнювати дані таблиці за допомогою форми?
  31.  Як створити форму, за допомогою якої можна лише доповнювати таблиці бази даних інформацією?
  32.  Чи можна створити форму за допомогою якої можна лише переглядати дані таблиць бази даних? Як?
  33.  Для чого використовується властивість Данные у вікні властивостей елемента керування?




1. ЗАДАНИЕ 5 Тонкостенный сосуд Задача 5
2. тема правовых норм регулирует наиболее важные общественные отношения затрагивающие интересы всех без исклю
3. Лабораторная работа ’9 Задание- Разработать приложение для решения системы линейных уравнений методом Гау.html
4. Тема 11- Правовая охрана и использование объектов животного мира
5. Реферат- Классификация паразитов и их хозяев
6. СОШ 21
7. тема правовых норм регулирующих имущественные а также связанные и некоторые не связанные с ними личные неим
8. ді есептегенде оны~ ~~рамына ~анша сома кіреді 20 000 А~ша ~сынысын арттыру ~ай кезде жиынты~ ~німді ~сіре
9. Лабораторная работа 1 Тема- Информационные ресурсы общества
10. Способности не сводятся к имеющимся у индивида знаниям умениям навыкам.
11. Лицей р п Степное 10 А Feeling Good 3 мин
12. . Разработка хозрасчетного задания энергохозяйства
13. Реферат- Механизм развития алкогольного поражения центральной нервной и сердечнососудистой системы
14. Cont. Present m III ф
15. Міжнародна політика і світовий політичний процес
16. OLED дисплеи
17. а Входная группа это не просто порог и двери в них входит целый комплекс который включает в себя навесы к
18. вариантах. Существует дилемма- президентская или парламентарная республика должна быть утверждена в нашей с.html
19. Правові аспекти зовнішньоекономічних бартерних операцій.html
20. Уголовная ответственность за незаконный оборот наркотических средств1