Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Київ ~2

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

21

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ФІНАНСОВИЙ ІНСТИТУТ

при Міністерстві фінансів України

Ткаленко  Світлана  Іванівна

УДК 339.72 (048)

МІЖНАРОДНА ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ

Спеціальність: 08.05.01. Світове господарство і міжнародні економічні відносини

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації  на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ –


Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Науково-дослідному фінансовому інституті при Міністерстві фінансів України.

Науковий керівник:

доктор економічних наук, професор

Рокоча Віра Володимирівна

Київський національний університет  імені

Тараса Шевченка, професор кафедри

міжнародної економіки

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор

Лютий Ігор Олексійович

Київський національний університет  імені

Тараса Шевченка,  професор кафедри фінансів,

грошового обігу та кредиту

кандидат економічних наук, старший

науковий співробітник

Панфілова Тамара Олександрівна

Апарат Ради національної безпеки і оборони

України, державний експерт

Провідна установа

Інститут світової економіки і міжнародних

відносин НАН України, м. Київ

Захист відбудеться “___” грудня 2002 року о  годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.26.001.02 по захисту  дисертацій  на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук в Інституті  міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка за адресою: 04119, М. Київ, вул. Мельникова, 36/1, зал засідань  вченої ради.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Київського національного університету імені Тараса Шевченка за адресою: 02017, м. Київ,  вул. Володимирська 58, к. 12.

Автореферат розіслано “_” листопада 2002 року

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради         Луцишин З.О.


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Актуальність теми. Зміни, що відбулися за останнє десятиріччя в політичному та економічному становищі пострадянських країн, перехід від командно-адміністративної до ринкової економіки зумовили потребу в поглиблених дослідженнях економічних процесів і явищ. Перебудова української економіки вимагає проведення раціональної інвестиційної політики, активного і послідовного поєднання науки, техніки, використання зарубіжного досвіду. Виконання цих завдань потребує створення сприятливого інвестиційного середовища, визначення місця і ролі банків в інвестиційній діяльності, способів і методів активізації процесу міжнародного інвестування.

Географічна експансія та консолідація банків вийшли далеко за межі окремих країн  і охопили весь світ. Банки стають потужними фінансовими конгломератами, які є новим типом трансформованих, сфокусованих і регенерованих універсальних банків. Вони ведуть один з одним конкурентну боротьбу за надання кредитів корпораціям, підприємствам різних країн. Великі банки, що виникли у Франції, Німеччині, Англії також перетворились у серйозних конкурентів на світовому ринку.

Саме через це проблема визначення місця і ролі банків у міжнародній інвестиційній діяльності набуває виняткового значення. І не випадково, що в Україні, як країні з транзитивною економікою, створення національного фінансового ринку, включаючи його основний інституційний елемент –банківську систему, є найважливішою передумовою пожвавлення інвестиційної активності суб’єктів ринку та виходу національної економіки з кризи. Без активної інвестиційної діяльності комерційних банків досягти цього стану не є можливим.

Питання інвестиційної активності банків останнім часом є предметом дослідження провідних зарубіжних і українських учених-фінансистів. Серед фахівців з питань банківської та інвестиційної діяльності внесок у розвиток теорії інвестиційної поведінки банків зробили такі зарубіжні вчені, як Абрамов  Р.І., Барирон  К.Дж., Дерінг Х.-У., Іноземцев В.Л.,  Львов Д.С.,  Макконел К.,  Максимо В.Енг, Рід Е., Ростоу В., Роуз  П.С.,  Сінкі  Дж., Усоскін  В.М., Фабрічнов С.А. та інші. Значний внесок у розвиток теорії інвестиційної і банківської діяльності належить вітчизняним економістам. Серед українських  дослідників з даного питання слід назвати Губського Б.В, Дудченка М.А., Кириченка О.А, Лисицького В.І, Лук’яненка Д.Г, Луцишин З.О., Макогона Ю.В, Матвієнка В.П, Мороза А.М, Новицького В.Є., Пересаду А.А, Плотнікова О.В., Рогача О.І., Савлука М.І, Сича Є.М, Ющенка В.А. та інших.

Однак слід зазначити, що у вітчизняній фінансово-економічній науці не достатньо повно висвітлені проблеми комерційних банків як суб’єктів міжнародної інвестиційної діяльності, тенденції та перспективи розвитку міжнародної інвестиційної діяльності вітчизняних банків. Актуальність, теоретичне та практичне значення цих проблем визначили вибір теми даного дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконувалась у відповідності з науково-дослідними роботами Науково-дослідного фінансового Інституту при Міністерстві фінансів України, які є складовою частиною теми “Дослідження шляхів розвитку довгострокового кредитування економіки України” (номер державної реєстрації 198И005944) і теми “Зарубіжний досвід стимулювання іноземних інвестицій та розробка шляхів розширення залучення їх в економіку України”(номер державної реєстрації 0198И005945), а також відповідає науковим та навчальним планам кафедри міжнародної економіки Інституту економіки та права “КРОК”, зокрема комплексам навчальних дисциплін “Міжнародна інвестиційна діяльність” та “Міжнародні фінанси”. Особистий внесок автора полягає у дослідженні питань банківських інвестицій в міжнародній діяльності економічно розвинених країн і країн з транзитивною економікою.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є комплексне обґрунтування сутності банківських інвестицій, розробка концептуально-методологічних положень щодо визначення напрямів діяльності комерційних банків у міжнародному інвестиційному процесі, визначення шляхів залучення банківських інвестицій, а також способів  та пріоритетних напрямів їх ефективного використання в економічно розвинених країнах і в країнах з транзитивною економікою, в тому числі  в Україні.

Досягнення поставленої мети обумовило необхідність вирішення таких завдань:

- визначення ролі та місця комерційних банків у міжнародному інвестиційному процесі в економічно розвинених країнах і в країнах з транзитивною економікою, з’ясування особливостей комерційних банків як інвесторів в економічно розвинених країнах;

- висвітлення динаміки і тенденцій розвитку міжнародної інвестиційної діяльності  комерційних банків як посередників  в іноземній інвестиційній діяльності, виявлення можливостей і перспектив розширення та поглиблення інвестиційної діяльності комерційних банків у країнах з транзитивної економікою як на національному, так і міжнародному рівні;

- проведення аналізу інвестиційних потреб у країнах з транзитивною економікою, визначення їх інвестиційної привабливості як одержувачів іноземних банківських інвестицій;

- розробка пропозицій щодо посилення привабливості економіки України як об’єкта інвестування іноземними банками;

- визначення шляхів реформування фінансового сектора як передумови становлення і розвитку банківської системи України в умовах інтеграції у світове фінансове середовище.

Об’єктом дослідження є процес міжнародної інвестиційної діяльності, представлений сукупністю економічних відносин між суб’єктами різних країн з приводу розподілу інвестиційних потоків.

Предметом дослідження є еволюція механізму інвестиційної діяльності комерційних банків на національних та міжнародних ринках.

Методи дослідження. Методологія та методика дослідження базується на загальнотеоретичному, історико-еволюційному аналізі (розділ 1). При вирішенні поставлених завдань використовувались економіко-статистичні методи (розділ 2), метод аналізу і синтезу (розділ 2; 3), порівняльних характеристик (розділ 3), а також системний підхід до вивчення економічних процесів та сукупності фінансово-економічних відносин, що виникають у міжнародній інвестиційній діяльності банків (розділ 2; 3).

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробці малодосліджених проблем міжнародної інвестиційної діяльності банків і визначається такими результатами:

- доведено, що сучасним середовищем залучення інвестиційного капіталу виступають міжнародний фондовий ринок капіталу, який містить єдність ринку акцій і ринку облігацій, та ринок довгострокових кредитів; ці ринки підпадають під дію тенденції до глобалізації, яка і визначає форми та напрями міжнародної інвестиційної діяльності банків;

- запропоновано авторське тлумачення суті інвестиційної діяльності, яка розглядається як цілеспрямована діяльність по формуванню та використанню інвестиційних ресурсів, регулюванню інвестиційного процесу та міжнародного руху інвестицій, створенню інвестиційного клімату з метою залучення вітчизняних та іноземних інвестицій, що дозволяє отримати економічний та/або соціальний ефект;

- обґрунтовано тезу про неефективність управління інвестиціями за пасивної позиції та доцільність і необхідність здійснення інвестиційних операцій при активній позиції, котра проявляється у розширеному використанні інструментів довгострокового кредитування, зміцненні самої позиції банків у посередницькій діяльності, яка базується на управлінні інвестиційними портфелями компаній, застосуванні нових інструментів фінансового ринку та форм банківських послуг;

- вивчення ділової поведінки банків дозволило виявити, що основними інструментами реалізації їх цільової функції у глобальному середовищі стали  інституціоналізація, сек’юритизація, універсалізація. Використання цих інструментів дозволяє посилити активну позицію банків і сприяє підвищенню їх міжнародної конкурентоспроможності;

- визначено сучасні тенденції розвитку світового фінансового ринку, які впливають на міжнародну діяльність банків. Провідною серед них визнана тенденція до реорганізації внутрішніх структур, яка реалізується через злиття та поглинання у фінансовому секторі економіки. Дія цієї тенденції впливає на конкурентоспроможність, рейтинг і ділову поведінку банків на світових фінансових ринках;

- обґрунтовано необхідність активізації діяльності вітчизняних банків як на національному, так і на міжнародному рівні; запропоновано комплекс заходів завдяки яким є можливим реформування банківського сектору спрямоване на інтеграцію у світове фінансове середовище.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення дисертації полягає у тому, що отримані наукові результати в подальшому можуть бути використані, по-перше, при розробці теорії міжнародної інвестиційної діяльності банків, по-друге, при визначенні організаційних засад міжнародної інвестиційної діяльності комерційних банків України. Теоретико-методологічні висновки та результати статистично-фактологічного аналізу використовуються в процесі викладання навчальних дисциплін “Міжнародна інвестиційна діяльність” та “Міжнародні фінанси” в Інституті економіки та права “КРОК” (довідка №132  від 29.01.2002р.). Окремі положення та висновки дисертації використовуються в Державному ощадному банку України (довідка №164/2-7   від 20.02.2001р.).

Практична цінність дисертації полягає в тому, що результати дослідження можуть бути в подальшому використані законодавчими та виконавчими органами влади в Україні, банківськими структурами.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні та методологічні  положення і результати дисертації доповідались на науково-практичних конференціях і семінарах, зокрема, на конференції “Проблеми формування ринкового механізму та структурні зрушення в економіці України” (КНУ імені Тараса Шевченка, 1995р.), на міжнародній науково-практичній конференції “Інвестиційна діяльність в Україні –проблема розвитку та регулювання” (Чернівецький державний університет ім. Ю. Федьковича, 1997р.), на науково-практичній конференція “Актуальні проблеми сучасної фінансової науки” (НДФІ, 1999р.), науково-практичній конференції “Проблеми активізації регіональної інвестиційної політики в сучасних умовах” (Дніпропетровський державний фінансово-економічний інститут, 2000р.), на науково-практичній конференції “Проблеми фінансової політики в Україні” (НДФІ, 2000р.), на науково-практичній конференції “Міжнародний бізнес в Україні: становлення та розвиток в умовах ринкової трансформації суспільства” (ІМВ КНУ імені Тараса Шевченка, 2001р.) та на ІІІ міжвузівській науково-практичній конференції “Трансформаційна економіка в глобальному конкурентному середовищі” (КНУ імені Тараса Шевченка, 2001р.).  Окремі положення дисертації викладені в опублікованих наукових працях.

Публікації. За  результатами дисертаційного дослідження надруковано 9 авторських наукових статей загальним обсягом 3,5 д.а. З них 5 статей (2,1д.а.) у провідних наукових фахових виданнях і 4 статті (1,4д.а.) в інших виданнях.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, який налічує 174 найменування на 12 сторінках і, 6 додатків на 6 сторінках. Основний текст дисертації викладено на 157 сторінках друкованого тексту, що містить 19 рисунків, 26 аналітичних таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, проаналізовано стан  наукової проблеми, її значущість, визначено мету та завдання дисертаційного дослідження, сформульовано об’єкт, предмет і методи дослідження, наукову новизну, теоретичне і практичне значення одержаних результатів.

У розділі І “Теоретико-методологічні засади інвестиційної діяльності банків у ринковій економіці” досліджені теоретичні основи інвестиційної діяльності банків у ринковій економіці, визначено їх роль і місце у формуванні міжнародного інвестиційного ринку, розкрито особливості інвестиційної функції банків в умовах міжнародній діяльності. Проведений аналіз міжнародної інвестиційної діяльності за історико-еволюційними принципами дозволив виявити специфічні ознаки функціонування національних банків на світовому ринку капіталів, які сформувалися на основі традицій, що складалися під впливом особливостей промислового розвитку, а також внаслідок змін у національних законодавствах. Виокремлено два методологічних підходи до проблем інвестиційної діяльності банків на основі ретроспективного аналізу. Перший визначається в роботі як концепція про ефективне розміщення ресурсів в економічній системі. Прихильниками якої є представники класичної наукової думки А.Сміт, Д.Рікардо, І.Ріссер, А.Пігу, Р.Голдсміт, У.Зілбер, Е.Шоу та інші. Вони виходили з того, що суспільна роль фінансово-кредитних інститутів полягає у посередництві між економічними агентами, які володіють тимчасово вільними коштами. Другий підхід - концепція інноваційного фінансування. Авторами якої є Й.Шумпетер, А.Гершенкрон, Р.Камерон. Важливим постулатом даної концепції є розподіл ресурсів в економіці, визначення ролі фінансових посередників у взаємопроникненні банківського і промислового капіталу.

Вагоме значення визначенню місця і ролі банків як фінансових посередників у регулюванні інвестиційних процесів і формуванні інвестиційного середовища приділяється в роботах Дж.М. Кейнса. Так, Дж.М. Кейнс вважав інвестиції головним фактором стимулювання ефективного попиту, оскільки зростання обсягів інвестицій спричиняє зростання споживацького попиту, який сприяє збільшенню зайнятості і зростанню національного доходу.

Виявлено, що поряд з комерційними  банками, суб’єктами  ринку  інвестицій   в  країнах  з  ринковою  економікою  виступають: позико-ощадні асоціації;  ощадні  державні банки;  кредитні  союзи;  взаємні  фонди  грошового  ринку;  фінансові  компанії;  страхові  компанії;  пенсійні  фонди;  інвестиційні  компанії. В роботі доведено,  що   порівняно  з  іншими  суб’єктами банки  мають перевагу  на  ринку  інвестицій. Вона випливає з їх цільової функції. Банки володіють інформацією про становище більшості підприємств усіх форм власності, вони мають досвід роботи з ними, і саме банкам довіряє більшість підприємств. Через  інвестиційний  ринок   акумулюються  грошові  накопичення  підприємств,  банків,  приватних  осіб, які набувають форми виробничих вкладень. В роботі підкреслюється, що діяльність банків як агентів цього ринку залежить не лише від їх цільової функції, а  й від економічного простору, в якому вони функціонують.

Головними факторами розвитку економічного середовища функціонування банків у міжнародній інвестиційній діяльності на початку ХХІ століття є глобалізація і посилення відкритості економіки. Становлення відкритої економіки є об’єктивною тенденцією економіко-політичного розвитку світу і означає, що країни встановлюють стандарти світового ринку, і діють згідно з його законами. Банки, які обмежують свою діяльність єдиним національним ринком, як у проведенні кредитної, так і депозитної політики, потрапляють у невигідне конкурентне положення. Глобалізація розглядається в дисертації як наслідок, по-перше, фінансової революції, основний зміст якої зводиться до розширення меж діяльності міжнародних фінансових інститутів, міжнародної фінансової інтеграції та інтенсифікації розвитку фінансових інновацій; по-друге, економічного зростання західного світу і формування нової моделі самопідтримуючого розвитку в умовах зрілого індустріального суспільства; по-третє, активної експансії політичних та ідеологічних парадигм Заходу в напрямку країн колишнього комуністичного блоку, а також країн Азії та Латинської Америки. Фактор глобалізації в міжнародній діяльності банків, наголошується в дисертації, спричиняє злиття або об’єднання фінансових установ у масштабах усього світу.

Основними інструментами реалізації цільової функції банків в міжнародній інвестиційній діяльності за умов глобалізації виступають інституціоналізація, сек’юритизація та універсалізація. Інституціоналізація означає домінування банків та інших фінансових посередників над індивідуальними інвесторами; і є характерною для економічно розвинених країн. Сек’юритизація означає продаж позик, оформлених як цінні папери і саме в такому вигляді проданих інвесторам. Універсалізація сучасних комерційних банків відбувається завдяки лібералізації банківського законодавства.

В дисертації досліджено основні форми міжнародної інвестиційної діяльності банків: кредитування та інвестування, і розкрито їх теоретико-методологічні засади.

У розділі ІІ “Розвиток міжнародної інвестиційної діяльності комерційних банків в умовах фінансової глобалізації” проведено аналіз динаміки і масштабів міжнародної інвестиційної діяльності банків. Проведене в розділі дослідження динаміки обсягів залучення інвестиційних ресурсів через світовий фінансовий ринок, яке ґрунтувалося на використанні методів аналізу і синтезу, дозволив виявити тенденцію до їх зростання. Цей ринок, по-перше, є конкурентним для позичальників, по-друге, надзвичайно диверсифікованим. Залучення інвестиційного капіталу через світовий фінансовий ринок в умовах глобалізації здійснюється на таких субринках, як: міжнародний ринок акцій, міжнародний ринок облігацій та міжнародний ринок банківських послуг.

Аналіз кон’юнктури світового фінансового ринку дозволив виявити наявність певних тенденцій, що намітилися наприкінці 90-х рр., а саме: (1) підвищення темпів концентрації фінансового і промислового капіталу та збільшення кількості їх злиттів, де банки беруть активну участь; (2) зниження значення монетарних факторів у формуванні валютних курсів і підвищення значення руху капіталу; (3) перетворення ринків цінних паперів на основний структуроутворюючий фактор фінансового сектора; (4) зміна структури фінансових інструментів ринку на  користь інструментів реального сектора –корпоративних цінних паперів та їх похідних.

Виходячи з аналізу тенденцій світового фінансового ринку, в дисертації доводиться, що рушійною силою інфраструктурних змін на цьому ринку виступають інвестори, в першу чергу банківські структури. Значна увага в роботі приділена операціям банків з облігаціями, акціями та інструментами довгострокового кредитування, які мають місце  на міжнародних ринках. В дисертації стверджується, що у фінансовій сфері сформувався особливий, відносно самостійний і потужний сектор –міжнародний ринок облігацій і акцій. На сьогоднішній день, хоча й існує тенденція до зростання масштабів міжнародного ринку облігацій, банківські позики поки що переважають порівняно з інвестиціями в облігації (див. табл. 1).

Враховуючи тенденції розвитку міжнародного ринку облігацій, в дисертації виявлено основні причини капіталовкладень в облігації: (1) міжнарод-ний ринок облігацій за обсягом переважає ринок акцій. Це дає можливість великим, наприклад, банківським установам, можливості проводити операції на досить ліквідному ринку; (2) фактори, які впливають на розвиток ринку облігацій, відрізняються від факторів, які впливають на ринку акцій. Так, в прибуток облігаційного інвестора може входити підвищення вартості при одночасному зниженні ставки процента, номінальний процентний дохід по облігаціях, курсовий прибуток при обміні валют. Такі прибутки можуть надати інвестору  сприятливі альтернативи, тоді як основні ринки акцій пропонують менш сприятливі можливості; (3) ринки облігацій надають можливості зниження ризику (наприклад, валютного тощо), а також можливості зниження портфельного ризику.

Таблиця 1

Розміщення банківських заощаджень в країнах Західної Європи

Країна

Банківські збереження

Інвестиції в облігації

Кредити, надані суб’єктам

господарювання

Співвідношення виданих кредитів до інвестицій в облігації на 1.10.2001 р.

на 1.01 2001р.

на 1.10

р.

на 1.01

р.

на 1.10 2001 р.

Німеччина, млн євро

1367,6

,1

,4

,4

більше ніж у 2 рази

Швейцарія, млрд франк

128,19

,32

,73

,39

більше ніж у 5 разів

Франція, млн євро

363,1

,0

,1

,7

більше ніж у 4 рази

Італія, трлн лір

302,48

,97

-

-

-

Японія, трлн ієн

38,28

,9

,37

,27

більше ніж у 19 разів

Складено за: www.worldbank.org; World Investment Report

Міжнародна інвестиційна діяльність банків і  міжнародний рух капіталу перебувають під впливом міжнародних  фінансових груп. До першої групи відносяться центри, що визначають напрямки і масштаби руху світового капіталу. Друга група - регіональні фінансові центри, які утворено такими містами, як Франкфурт-на-Майні, Париж, Стокгольм, Цюрих, Чикаго, Сінгапур, Гонконг. До третьої групи в дисертації віднесено регіональні фінансові центри, обсяг діяльності яких поступається попередній групі. Такі фінансові центри також надають фінансові послуги клієнтам, але їх бізнес носить суто регіональний характер (Дублін, Бахрейн тощо).

У розділі ІІІ “Можливості та перспективи міжнародної інвестиційної діяльності комерційний банків в транзитивних економіках” проводиться порівняльна характеристика банківських систем країн Балтії, СНД, подається загальна характеристика інвестиційних потреб транзитивних економік, з’ясовується міжнародна інвестиційна позиція банків та розкриваються перспективи міжнародної інвестиційної діяльності комерційних банків в країнах з транзитивною економікою. Аналіз інвестиційних проблем країн з транзитивною економікою, до яких належить і Україна, привів автора до висновку, що вони, як правило, проявляються у (1) нестачі власних коштів, (2) зниженні частки довгострокових кредитів, (3) високих кредитних ставках, (4) скороченні обсягів централізованих капіталовкладень.

Використовуючи метод системного підходу до визначення міжнародної інвестиційної позиції найбільших банків країн СНД та країн Балтії, дозволив автору визначити їх рейтинг. Першу позицію обіймають банки Росії та Естонії (див. табл. 2). Далі в переліку Латвія, і замикають групу Казахстан і Україна.

                                                                                                            Таблиця 2

Найбільші банки країн СНД та Балтії

Банк

Країна

Загальні активи, млрд дол.

Частка у структурі загальних активів “великої п’ятірки”, %

Чистий прибуток, млн дол.

Зовнішньо-

торговельний банк

Росія

4414

,7

Ханзапанк груп

Естонія

2711

,6

Парекс Банк

Латвія

864

,1

Казкомерцбанк

Казахстан

852

,0

Промінвестбанк

Україна

621

,6

                      Усього

9462

Складено за: www.hansa.ee; Euromoney. –. - June.

Це свідчить, з одного боку, про значний відрив балтійських держав на шляху до розбудови фінансових систем, а з іншого –про перспективи банківських систем Росії, України і Казахстану при переході до стабільного економічного зростання  за рахунок їх незрівнянно більшого економічного потенціалу.

Проведений в дисертації аналіз порівняльних характеристик реформування банківського сектору в Естонії та Росії, привів автора до висновку, що за допомогою консолідації банківського сектору, навіть якщо вона супроводжується глибокою кризою, як це сталося в Естонії, можна досягти відродження за період до п’яти років (див. Рис. 1).  

    10%        30%            50%        70%

c7 ( )

Рис. 1. Порівняльна характеристика прогресу у реформуванні

банківського сектора в Естонії та Росії

У дисертаційній роботі значна увага приділена банківській системі України, становлення якої припадало на роки реформування національної економіки. Проведений аналіз дозволив довести, що в майбутньому розвиток банківського сектора в Україні включатиме зростання в ньому частки іноземних банків, як це спостерігалося в країнах Балтії. Стратегічною метою банківської діяльності на сучасному етапі має стати забезпечення системної стабільності і створення необхідних умов для розвитку ринку банківських послуг на основі добросовісної конкуренції. Для України це означає, по-перше, необхідність відмови від практики створення захисних бар’єрів для збереження слабких банків, по-друге, необхідність зосередитися на показниках ефективності банківської діяльності з метою створення банків, здатних до стабільного розвитку, до розвитку в міжнародному масштабі. Можливим шляхом вирішення цієї задачі є додаткове  вливання капіталу (а) з боку  акціонерів, (б) через об’єднання з іншими фінансовими установами.

Широкомасштабними завданнями в галузі реформування фінансового сектору України повинні стати заходи: (1) по зміцненню та прискоренню реструктуризації банківського сектора; (2) по вдосконаленню банківського регулювання і нагляду; (3) по сприянню зростання доходів і скороченню витрат банків; (4) по створенню сприятливих умов для банківських клієнтів; (5) по розвитку сектора небанківських фінансових установ. При формуванні нового типу комерційного банку в Україні необхідно враховувати тенденції в розвитку банківської системи Заходу. Таким чином банківська система України не буде розвиватися ізольовано від світового банківського співтовариства і зможе поступово інтегруватися у світовий фінансовий простір.

ВИСНОВКИ

Результати проведеного дослідження дозволяють зробити узагальнюючі висновки щодо інвестиційної діяльності банків в економічно розвинених країнах, і оцінити їх ділову поведінку на світових фінансових ринках і виявити ті аспекти їх міжнародної інвестиційної діяльності, які варто використати в практиці українських  банків. Головні науково-теоретичні  результати дисертації  полягають у:

- авторському тлумаченні інвестиційної діяльності, під якою розуміється цілеспрямована діяльність, що полягає у формуванні і використанні інвестицій, регулюванні інвестиційного процесу, міжнародного руху інвестицій та створенні інвестиційного клімату для залучення іноземних інвестицій з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту. Таке визначення розкриває всі сторони, що пов’язані з формуванням і реалізацією інвестицій як на національному , так і на міжнародному рівні;

- визначенні переваг банків на міжнародному інвестиційному ринку порівняно з іншими суб’єктами ринку. Це дає можливість віднести їх до провідних операторів міжнародного ринку. Перевага банків полягає в тому, що вони володіють інформацією про фінансово-економічне становище більшості корпорацій будь-якої форми власності, мають багаторічний досвід у роботі з ними; можуть легко пристосувати строки  погашення  позик до  того  періоду,  протягом  якого  позичальник  відчує  додаткову  потребу  в  коштах;

- виявлені фактори, що визначають особливості зовнішнього середовища функціонування банків на початку ХХІ століття. До них віднесено відкритість економіки і фінансових ринків та глобалізацію світогосподарських зв’язків;

- з’ясуванні головних форм інвестиційної діяльності банків у міжнародних масштабах. Так, інвестування як форма міжнародної діяльності банків здійснюється через ринок капіталів, який являє собою ринок зобов’язань тривалістю більше одного року, тобто довгострокових цінних паперів; кредитування реалізується через міжнародний ринок банківських послуг, а саме через ринок довгострокових кредитів, який являє собою ринок індивідуалізованих, неуніфікованих боргових зобов’язань, які, як правило, виключають існування вторинного ринку;

- визначенні напрямів міжнародної інвестиційної діяльності банків. Інституціоналізація як напрям інвестиційної діяльності банків, проявляється у:   (1) операціях банків як дилерів у великомасштабній торгівлі цінними паперами; (2) діяльності банків як творців інвестицій на світовому фінансовому ринку;        (3) посередницьких операціях банків по злиттю компаній. Сек’юритизація як напрям міжнародної діяльності банків має такі переваги: (1) ініціатор сек’юритизації перекладає ризик на інвестора, яким може бути інша фірма; (2) банки мають можливість збільшити ліквідність; (3) банки одержують більшу комісійну винагороду за високий клас своїх експертиз і надійність умов надання позик. Універсалізація в банківській діяльності означає  здійснення банком всіх або переважної більшості банківських операцій і є: (1) явищем цілком закономірним; (2) такою, що має світовий характер.

Науково-практичне значення проведеного дослідження, яке відповідає реалізації меті підвищення рейтингу банківських структур у країнах з перехідною економікою, покращення міжнародної інвестиційної позиції банків цих країн, посиленню їх міжнародної конкурентоспроможності полягає у:

- досліджені основних джерел залучення інвестиційного капіталу на світовому фінансовому ринку в умовах глобалізації. Такими джерелами є міжнародний ринок акцій, міжнародний ринок облігацій, міжнародний ринок банківських послуг і прямі іноземні інвестиції;

- визначенні тенденцій, які впливають на міжнародну інвестиційну діяльність банків. У роботі акцентується на домінуванні тенденції загострення міжбанківської конкуренції;

- характеристиці міжнародної інвестиційної діяльності банків в умовах глобалізації, яка розкривається через  підвищення ролі банківських структур на міжнародному ринку облігацій. Останні роки ХХ століття свідчать про динаміку зростання цього ринку порівняно з іншими міжнародними фінансовими ринками. В дисертації стверджується, що у фінансовій сфері сформувався особливий, відносно самостійний потужний сектор –ринок облігацій, який за останні десять років збільшився у 5 разів;

- проведенні порівняльної характеристики банківської системи України з банківськими системами країн СНД і Балтії; і прогнозуванні майбутнього розвитку банківського сектора України. Розвиток останнього має включати зростання в ньому частки іноземних банків, як це спостерігалось в країнах Балтії. Сьогодні в Україні акредитовані іноземні банки зі 100-процентним іноземним капіталом (Raffeisen Bank, Credit Lyonnais, CS First Boston, ING Bank, Bank Pekao, City Bank), виступають суб’єктами українського фондового ринку, купуючи великі пакети приватизованих підприємств з метою надання стратегічних інвестицій. Вони ефективно конкурують з місцевими банками, зокрема на ринку валютного кредитування;

- розробці основних завдань щодо реформування банківського сектору України.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

. Ткаленко С.І. Оцінки ефективності інвестиційних проектів в економічно розвинутих країнах світу // Збірник наукових праць Інституту світової економіки і міжнародних відносин  НАН України. Вип. 30, 2001. –C.26-32.

2. Ткаленко С.І. Глобалізація і тенденції ділової поведінки банків на світових фінансових ринках // Вчені записки, Інститут економіки і права “КРОК”, вип. 5., 2001. –С. 262-270

3. Довга С. Іноземний капітал у промисловості України // Збірник наукових праць УФЕІ. –. - №2. -  С.152-155.

. Довга С.І. Інвестиційна діяльність банків на ринку середньо- та довгострокових кредитів // Наукові праці НДФІ. –. –Вип.9 –С.75-80.

. Довга С. Роль банків на ринку цінних паперів в Україні // Банківська справа. –. - №4. –С.8-11.

В інших виданнях:

1. Довга С. Проблеми надходження та ефективності використання іноземних інвестицій в економіці України // Україна в світовому економічному просторі: наукове видання. –К.: Таксон. –.  –C.135-160.

. Довга С.І. Інвестиційна політика держави: цілі та інструменти // Інвестиційна діяльність в Україні: проблеми розвитку та регулювання (наукові доповіді міжнародної науково-практичної конференції). –Чернівці,1997 –Ч.1 –С.219-223.

3. Довга  С. Заходи щодо поліпшення інвестиційних процесів у промисловості України // Актуальні проблеми сучасної фінансової науки: збірник наукових праць НДФІ (науково-практична конференція молодих вчених та аспірантів18-19 березня 1999р). –. –С.57-65

. Довга С.І. Методики оцінки банком підприємства як об’єкта інвестування // Проблеми фінансової політики в Україні: збірник наукових праць НДФІ (науково-практична конференція) ––С.61-66.

АНОТАЦІЯ

Ткаленко С.І. Міжнародна інвестиційна діяльність комерційних банків.-Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.05.01. –Світове господарство і міжнародні економічні відносини. Київ –.

Дисертація присвячена теоретичним аспектам міжнародної інвестиційної діяльності комерційних банків і практичним засадам використання світового досвіду в банківській діяльності для розробки шляхів розвитку банківської системи України, як країни з транзитивною економікою. На підставі проведеного аналізу динаміки і тенденцій розвитку міжнародної інвестиційної діяльності комерційних банків визначені їх фактори становлення, форми і напрями їх діяльності та основні джерела залучення інвестиційного капіталу на світових фінансових ринках. В роботі досліджується розвиток міжнародної  інвестиційної діяльності комерційних банків в умовах фінансової глобалізації, масштаби міжнародної діяльності на світових фінансових ринках. Аналізуються можливості і перспективи міжнародної інвестиційної діяльності комерційних банків в транзитивних країнах, в тому числі і в Україні, як країні, що прагне поступово інтегруватися у світове ринкове господарство і де банківська сфера повинна розвиватися разом зі світовим банківським співтовариством.

Ключові слова: банківські інвестиції, міжнародна інвестиційна діяльність банків, світовий фінансовий ринок, глобалізація фінансових ринків, універсалізація, сек’юритизація, інституціоналізація.

АННОТАЦИЯ

Ткаленко С.И. Международная инвестиционная деятельность коммерческих банков. - Рукописью.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.05.01. –мировое хозяйство и международные экономические отношения. Киев –.

Диссертация посвящена исследованию международной инвестиционной деятельности коммерческих банков в развитых странах и использование мирового опыта в банковской деятельности для модернизации банковской системы в странах с транзитивной экономикой, в том числе и в Украине.

Раскрываются теоретико-методологические основы инвестиционной деятельности банков в рыночной экономике. Выявлены сущность и функции банковских инвестиций, роль и место коммерческих банков в международном инвестиционном процессе в странах с развитой и транзитивной экономикой, показана особенность коммерческих банков как инвестора в развитых странах на мировых финансовых рынках. В диссертации исследуются факторы становления и развития международной инвестиционной деятельности банков, а также формы и направления их инвестиционной деятельности, рассмотрены инструменты реализации целевой функции банков в международной деятельности. Факторами становление и развития международной инвестиционной деятельности коммерческих банков являются открытость экономики и глобализация. Становление открытой экономики стало объективной тенденцией экономико-политического развития мира. Главными формами инвестиционной деятельности  банков в международных масштабах является инвестирование и кредитование, а направлениями их деятельности –институционализация, секьюритизация и универсализация.

В диссертационной работе проводится комплексный анализ инвестиционной деятельности банков на мировых финансовых рынках, что позволило выявить основные тенденции развития мирового финансового рынка на ближайшую перспективу, которые сформировались в конце ХХ века в мировой экономике и их влияние на международную деятельность банков как одних из ведущих операторов этого рынка. Существенной тенденцией в международной инвестиционной деятельности коммерческих банков является обострение конкуренции. В таких условиях банки укрепляют инвестиционную направленность своей деятельности и проводят реорганизацию, которая сводиться к поглащениям и слияниям больших и средних банковских структур, доминирование тенденции централизации капиталу. Мировой финансовый рынок, во-первых, является конкурентным для заемщиков, и во-вторых –диверсификованым. Рассмотрены основные источники привлечения инвестиционного капитала на мировом финансовом рынке, а именно: международный рынок акций, международный рынок облигаций, международный рынок банковских услуг и прямые иностранные инвестиции. Раскрыты инвестиционные операции банков с облигациями и акциями на международных рынках.

Проведенный в диссертационной работе сравнительный анализ инвестиционных возможностей коммерческих банков в экономично развитых странах (США, Японии, Великобритании, Германии и др.), странах СНД, Балтии и Украины показал, с одной стороны, значительное отставание Украины в развитии банковской системы, а с другой стороны –перспективы развития международной инвестиционной деятельности банков в Украине. Рассматривается банковская система Украины, становление которой пришлось на года реформирования как национальной, так и мировой экономики. Раскрываются особенности и роль инвестиционной деятельности коммерческих банков в экономике Украины. Выявлены пути развития и реформирования банковской системы Украины, которая стремиться постепенно, интегрироваться в мировое рыночное хозяйство.

Основные результаты исследования нашли применение в учебном процессе и в практической деятельности.

Ключевые слова: банковские инвестиции, международная инвестиционная деятельность банков, мировой финансовый рынок, глобализация финансовых рынков, универсализация, сек'юритизация, институционализация.

ANNOTATION

Tkalenko S. I. International investment activity of commercial banks. The dissertation is the manuscript.

Thesis for the scientific degree of the candidate of economic sciences for the speciality 08.05.01. - World Economy and International Economic Relations. Kiev - 2002.

The dissertation is devoted to theoretical aspects of the international investment activity of commercial banks and practical bases of use of world experience in bank activity for working out of ways of development Ukrainian bank system, as the countries with transitive economy. On the basis of the carried out analysis of dynamics and tendencies of development of the international investment activity of commercial banks their factors of becoming, the form and a direction of their investment activity, and also the basic sources of attraction of the investment capital on the global financial markets are determined. In the dissertation is investigated the development of the international investment activity of commercial banks in conditions of financial globalization, scales of the international activity in the world financial markets. In the dissertation are analysed opportunities and prospects of the international investment activity of commercial banks in the transitive countries, including in Ukraine, as to the country which gradually to aspire to be integrated in a global market economy and where the bank sphere should develop together with world bank community.

Key words: bank investments, the international investment activity of banks, the world financial market, globalization the financial markets, universalization, securitization, institunalization.




1. Психологическая подготовка боксеров-юношей
2. Тема 2. Волонтерство як соціальнопедагогічна умова становлення особистості Мета- Ознайомити студентів із.html
3. на тему Технология составления бухгалтерского баланса Выпол
4. Методика бухгалтерского учета различных видов внешнеэкономической деятельности
5. Водоснабжение и водоотведение на ГСХ-3
6. Идёт строительство общемировой системы зла
7. Вечера на хуторе близ ДиканькиМиргород
8. Кто то в баню по традиции перед Новым годом
9. Механізм фінансової стабілізації в умовах ринкової трансформації
10. Консультант Плюс Гарант Кодекс или Главбух
11. . Предмет и метод экономической теории 1
12. вступі до навчальних закладів висуванні на виборні посади переобранні атестації оформленні на роботу тощо
13. СанктПетербургский государственный университет аэрокосмического приборостроения ПРАВИЛА
14. согласованность
15. Бои на юге Петрозаводска начались уже 28 сентября 1941 года переходя в ожесточенные столкновения
16. Эмоции Эмоции физиологические состояния организма имеющие ярко выраженную субъективную ок
17. нибудь отсутствует Какое сегодня число Какой сегодня день недели Guten Tg Guten Morgen Setzt euc
18. Личностные качества руководителя
19. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук.html
20. Состав и пищевая ценность соков 2