Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Позитивне взаємовідношення учні працюють разом у групі; вся група має спільну мету; всі мусять разом досягт

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

  1.  Групові технології,мета їх застосування,концептуальні позиції.

Групова робота – це спосіб спільного розв’язання проблем. Складові групової роботи: 

1. Позитивне взаємовідношення (учні працюють разом у групі; вся група має спільну мету; всі мусять разом досягти мети, покладаючись один на одного). 

2. Індивідуальна відповідальність (кожен допомагає іншим досягти мети). 

3. Взаємне спілкування (кожен з повагою прислухається до інших). 

4. Комунікативні вміння (у кожного учня важливо виробити вміння слухати інших, допомагати, з’ясовувати, перевіряти, розуміти, розпитувати; ці вміння допомагають розв’язувати конфлікти і проблеми, формують та посилюють комунікативність, довірливість). 

5. Поступове формування практичних навичок (спільне оцінювання і наміри формують навички роботи в групі). 

49. Групові форми навчання в історії педагогіки і в сучасному освітньому просторі

Групова́ фо́рма навча́ння — форма навчальної діяльності учнів на занятті, що характеризується розбиттям учнів на групи.

Групова форма навчальної діяльності виникла як альтернатива існуючим традиційним формам навчання. В її основу покладено ідеї Ж.-Ж.РуссоЙ. ПесталоцціДж. Дьюїпро вільний розвиток дитини. Різновидом групового навчання у межах класно-урочної системи стала белланкастерська система (походить від прізвищ пастора-педагога А.Белла і вчителя Дж. Ланкастера). Розвиваючи ідеї Я. Коменського, автори цієї системи запропонували систему взаємного навчання. Заняття проводилися у залах для 300 і більше учнів, поділених на групи по 10—15 осіб, закріплених за моніторами (старшими учнями), які щодня одержували завдання від учителя і працювали з молодшими. Учні у таких школах швидше, ніж у звичайних, оволодівали уміннями і навичками, однак їхніх знань було недостатньо для подальшого навчання.

Групова форма організації навчальної діяльності учнів передбачає поділ їх на групи для розв'язання однакових чи різних завдань. Під час поділу на групи слід брати до уваги індивідуальні особливості кожного школяра, його навчальні можливості для виконання завдання. Кількість учнів у групах має становити 3-6 осіб. Результати спільної роботи в групах за вмілого керівництва вчителя, стимулювання пізнавальної діяльності дітей завжди значно вищі порівняно з виконанням цього завдання кожним учнем самостійно. Робота в групі формує колективну відповідальність та індивідуальну допомогу кожному як з боку вчителя, так і з боку однокласників. Групова форма роботи найбільш доцільна під час проведення практичних і лабораторних робіт з природничих дисциплін, формування навичок усного мовлення на уроках рідної та іноземної мов, уроків трудового навчання для розв'язання конструктивно-технічних завдань. Проте під час організовування групової роботи можуть виникнути певні труднощі: сильні учні іноді гальмують ініціативу і самостійність слабших; окремі групи не можуть ефективно працювати без ретельної і постійної допомоги з боку вчителя; робота в групах під час уроку іноді порушує ритм та чітку організацію заняття.

50. Варіанти організації групової роботи на уроці

Вибір групових форм організації навчальної діяльності на уроці залежить від реальних можливостей у досягненні певної дидактичної мети. За допомогою групової роботи стає можливим впровадження  у навчання нових завдань, які відрізняються змістовною насиченістю та спрямовані на розкриття творчого потенціалу учнів і вчителів. Крім того спільна робота сприяє розвиткові інтелекту. Глибокому оволодінню знаннями, вміннями, формуванню позитивних взаємовідносин між учнями.

            За правильної організації роботи створюються можливості для активізації діяльності кожного учня, активності і самостійності, для глибокого та свідомого засвоєння матеріалу, через наявність умов для висловлення своєї думки або одержання допомоги, розвитку творчих та організаційних здібностей.

            Разом з тим, переваги групової роботи, при рішенні пізнавальних завдань зумовлені перш за все чіткою організацією спільних дій учнів, здійсненням постійного контролю корекції роботи.

            Виконанні завдань у складі груп вимагає певних зусиль, спрямованих на здійснення такої організації роботи де в центр навчальної діяльності поставлений учень, а навколо нього конструюється система міжособистісних відносин, яка дозволяє кожному як найкраще розкрити свої можливості.

            Спільні дії мають сприяти активності всіх учасників, їх зацікавленості в індивідуальних та спільних результатах, забезпечувати кожному можливість висловлювати та відстоювати свої думки, робити зауваження та доповнення, з’ясовувати незрозуміле.

            На мою думку, організація групової роботи складається з трьох основних етапів:

  1.  Підготовчо-організаційного;
  2.  Колективно-аналітичного;
  3.  Контрольно-оцінювального.

          1-ю Головною метою підготовчо-організаційного етапу є створення умов для наступної  ефективної роботи груп.

          В його межах відбувається відбір груп, розподіл завдань, надання рекомендацій щодо його виконання, усвідомлення  та з’ясування     мети,  змісту завдання кожним учасником.

          Розподіл учнів за групами відбувається з врахуванням особистих бажань учасників на основі  спостережень, проведених бесід, анкетувань, соціометричних досліджень.

          При формуванні мікрогруп доцільно дотримуватись певних умов, пов’язаних із забезпеченням доброзичливого психологічного клімату в групі, передумов для взаємного збагачення учнів, оптимального кількісного складу груп.

           2-ю Головною метою колективно-аналітичного етапу є вирішення спільного завдання через розподіл на півзавдання між окремими учасниками. Основним завданням вчителя на даному етапі є спілкування активності учнів, надання консультацій та індивідуальної допомоги, подолання труднощів. У спільній діяльності значно актвізується контроль з боку учасників, що впливає на виконавчу частину діяльності. Колективно-аналітичний етап завершується підготовкою груп до звіту та наступним представленням кожною групою її основних результатів та досягнень.

           3-ю Основною метою контрольно-оцінювального етапу є аналіз виконаної роботи та оцінювання одержаних результатів, яке проводить учитель та учасники всіх груп. Успішність всієї роботи учнів у складі груп значною мірою залежить від чіткої  організації цього етапу.

            Надзвичайно важливим виявляється знайти та застосувати такі форми контролю, при яких підлягає глибокому аналізу, корекції, розгляду як кожного учасника, так і групи в цілому. Обов’язковий контроль за результатами навчальної діяльності кожного учня дає можливість зрозуміти необхідність свідомої і наполегливої роботи для досягнення високого індивідуального результату. 

            Проведено ряд уроків з геометрії в 10 класі (уч. Куликовська Т.В.) де спостерігали вплив групової фолрми роботи на навчально-пізнавальну діяльність. Аналіз такої роботи показав, що в організації роботи груп складним є підбір груп, підбір завдань, які передбачали б кооперацію зусиль, враховували реальні можливості учнів, відповідали б їх інтересам, віковим особливостям.

            Аналіз впливу короткочасної спільної роботи показав. Що показники навчальної діяльності підвищуються, рівень засвоєння високий, учні почувають себе впевненіше в складі групи, відчувають підтримку, навчаються навчати, залишаються задоволені своєю роботою.




1. Погоджено Затверджую Заст
2. ЗАДАНИЕ Вариант 1 Разработать на основе приведенных ниже данных проект организационноэкономичес
3. Загадочный канон Рамоса де Парехи
4. это древний клинок так откуда появился этот кинжал и кольцо для барона оно слишком простое Я попробов
5. на тему- Про воздух и про воду
6. Развитие культуры 1920 1930гг
7. ФІЛОСОФІЯ для студентів денної і заочної форми навчання галузі знань 0305 Економіка та підприємни
8. Правопорядок як результат дотримання законності
9. Задание 1 Вопрос- В мышлении выделяются следующие уровни- Выберите несколько из 4 вариантов ответа-
10. МАГАЗИНАМ Здравствуйте Сегодня мы подготовили для вас просто нереальный материал
11. Основные принципы создания группировок войск для сражения, принятия решения командованием и организации управления
12. Мухи
13. Лекція 3 УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ ПІД ВЛАДОЮ ЛИТВИ І ПОЛЬЩІ Захоплення українських земель литовськими і пол
14. Who is the hed of the Russin Federtion Under the Constitution of 1993 Russi is Presidentil Republic.html
15. тематическим законам уменьшенное изображение на плоскости значительных частей земной поверхности размеры
16. тема просто згадується
17. тематического программирования
18. А вот художники прежде всего театральные режиссеры литераторы рассматривая старинные костюмы могли восс
19. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА к проекту федерального закона О внесении изменений в Закон Российской Федерац
20. Административно-правовой режим военного положения- понятие, содержание и правовые основы