Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

НОВІТНІ ТЕНДЕНЦІЇ МОДИФІКАЦІЇ УПРАВЛІНСЬКИХ ПРОЦЕСІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ТЕХНОЛОГІЇ «ХМАРНИХ ОБЧИСЛЕНЬ» В ІТ-СФЕРІ

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

УДК 330.46          Карпова Я.Ю.

Ящук В.І.

Львівська комерційна академія

м. Львів

НОВІТНІ ТЕНДЕНЦІЇ МОДИФІКАЦІЇ УПРАВЛІНСЬКИХ ПРОЦЕСІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ТЕХНОЛОГІЇ «ХМАРНИХ ОБЧИСЛЕНЬ» В ІТ-СФЕРІ

Сучасні кризові явища в економіці висувають нові вимоги до управління підприємствами в Україні, зокрема, необхідність скорочення витрат на ІТ. Впродовж останніх років передача управління ІТ-інфраструктурою спеціалізованим компаніям, консолідація і широке поширення практики віртуалізації серверів допомогли значно скоротити витрати на ІТ. Але, в той же час, перед ІТ-підрозділами, як і раніше стоїть завдання підвищення оперативності реагування на зміну потреб бізнесу в умовах зміни ринкової кон’юнктури, оскільки існуючій архітектурі інформаційних технологій бракує гнучкості відразу в таких галузях, як інновації, капітальні витрати та запровадження нових систем.

Організації вимушені миритися з високою собівартістю адміністрування і величезними капітальними витратами на системи, які залишаються значною мірою невикористаними, що неминуче знижує рентабельність інвестицій. Для подолання цих проблем необхідним є створення нового покоління центрів обробки даних, в яких архітектурна концепція дозволить зменшити витрати на обчислювальні потужності, ресурси зберігання даних і мережеві ресурси, що можливо досягнути, використавши концепцію «хмарних обчислень».

Однак, не зважаючи на зростаючу кількість досліджень у данному напрямку, питання використання хмарних обчислень в ІТ-сфері України, та економічних наслідків їх впровадження у вітчизняній економічній науці досі не були достатньо опрацьовані. Хмарні сервіси, що дозволяють перенести обчислювальні ресурси й дані на віддалені інтернет-сервери, в останні роки стали одним з основних трендів розвитку IT-технологій.

Хмарні технології або хмарні обчислення (Cloud computing) в останні роки набувають все більшої популярності. Приватна хмара – це новий підхід до роботи з ІТ ресурсами, який передбачає виділення ІТ ресурсів з динамічного пулу постачальника хмари за запитом споживача і доступ до них за допомогою мережі Інтернет або локальної мережі [1]. Хмарні технології — це технологія, яка надає користувачам Інтернету доступ до комп’ютерних ресурсів сервера і використання програмного забезпечення як онлайн-сервіса [2].

Багато компаній, які мають власні центри обробки даних стикаються з ситуацією неефективного використання потужностей, нераціональної утилізацією потужностей, браком обчислювальних ресурсів або юнітів зберігання, при завантаженні всього дата центру не більше, ніж на 20%.

"Хмара" відкриває новий підхід до обчислень, при якому ані обладнання, ані програмне забезпечення не належать підприємству. Замість цього провайдер надає замовнику вже готовий сервіс. До допомоги "хмар" часто вдаються молоді компанії-стартапи, які потребують великих обчислювальних ресурсів для обслуговування користувачів, але не можуть дозволити собі створення і експлуатацію власного дата-центру.

З точки зору постачальника, завдяки об'єднанню ресурсів та непостійному характеру споживання з боку споживачів, хмарні обчислення дозволяють економити на масштабах, використовуючи менші апаратні ресурси, ніж при виділенні апаратних потужностей для кожного споживача, а за рахунок автоматизації процедур модифікації виділення ресурсів істотно знижуються витрати на абонентське обслуговування.

З точки зору споживача, ці характеристики дозволяють отримати послуги з високим рівнем доступності (англ. high availability) і низькими ризиками непрацездатності, забезпечити швидке масштабування обчислювальної системи завдяки еластичності без необхідності створення, обслуговування і модернізації власної апаратної інфраструктури.

Зручність і універсальність доступу забезпечується широкою доступністю послуг і підтримкою різного класу термінальних пристроїв (персональних комп'ютерів, мобільних телефонів, інтернет-планшетів). Виділяють наступні моделі надання послуг за допомогою хмари: програмне забезпечення як послуга (SaaS), платформа як послуга (PaaS), інфраструктура як послуга (IaaS), віртуальне робоче місце (Desktop as a Service (DaaS)).

Обчислювальна хмара може бути розгорнута як: приватна, публічна, громадська або гібридна [4, 5].

За оцінками експертів [3], використання хмарних технологій в багатьох випадках дозволяє скоротити витрати в два-три рази в порівнянні з утриманням власної розвиненої IT-структури.

Загалом, ця технологія має як переваги, так і недоліки. Вона доволі економічна і доцільна для організацій, корпорацій, фірм тощо. Вона не потребує значних ресурсів пристрою (КПК, планшет, смартфон, нетбук або комп’ютер), але вона вимоглива щодо доступу до Інтернету [2].

Серед переваг використання технології «хмарних обчислень» можна виділити такі, як зниження витрат на ІТ, обслуговування та ліцензування програмного забезпечення; підвищення безпеки зберігання даних; гарантія доступності ІТ-ресурсів в періоди пікових навантажень; підвищення рівня утилізації центру обробки даних; централізоване зберігання інформації; зниження витрат на обслуговування; підвищення якості послуг, ІТ послуг; підвищення динамічності роботи організації; скорочення тимчасових витрат на впровадження.

Попри переваги існують і загрози використанні даних технологій. Хмарні обчислення створюють умови для кіберзлочинів. Narus Inc. опублікувала Топ-10 основних напрямків кіберзагроз на 2011 рік [6], попереджаючи, зокрема, про те, що популярність розподіленої (чи “хмарної”) обробки даних привела до появи безлічі нових шляхів для кіберзлочинів. Так, до десятки найбільших кіберзагроз на 2011 рік увійшли:  атаки через USB-пристрої; великі і спрямовані атаки ботнетів; атаки типу “відмова в обслуговуванні” (DDoS); збільшення кількості атак у соціальних мережах; «викрадення кликів» і міжсайтовий скриптінг; фішинг-атаки; онлайн-шахрайство і відмивання грошей; проблеми з cloud computing; витік даних і внутрішні загрози; атаки мобільних пристроїв і бездротових мереж.

Провайдери хмарних рішень дозволяють орендувати через інтернет обчислювальні потужності та дисковий простір. Переваги такого підходу — доступність (користувач платить лише за ті ресурси, які йому потрібні) і можливість гнучкого масштабування. Клієнти позбавляються від необхідності створювати і підтримувати власну обчислювальну інфраструктуру. При використанні хмарних обчислень, витрати споживача зміщуються в бік операційних - таким чином класифікуються витрати на оплату послуг хмарних провайдерів.

При використанні даної технології, споживачі інформаційних технологій можуть істотно знизити капітальні витрати - на побудову центрів обробки даних, закупівлю серверного та мережевого обладнання, апаратних і програмних рішень щодо забезпечення безперервності і працездатності - так як ці витрати поглинаються провайдером хмарних послуг. Крім того, тривалий час побудови та введення в експлуатацію великих об'єктів інфраструктури інформаційних технологій та висока їх початкова вартість обмежують можливість гнучко реагувати на потреби ринку, тоді як хмарні технології забезпечують можливість практично миттєво реагувати на збільшення попиту на обчислювальні потужності.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.  Побудова приватної хмари Електронний ресурс // Режим доступу до документа : http://newlink.com.ua/ua/infrastruct-solutions/hmarni-obchy-slennya/pobudova-pry-vatnoyi-hmary/
  2.  Що таке хмарні обчислення або хмарні технології? Електронний ресурс // Режим доступу до документа : http://programming.in.ua/other-files/internet/100-cloud-technologics.html/
  3.  Cloud створює можливості та відповідальність. Лекція голови Microsoft Стіва Балмера про «хмарні обчислення» Електронний ресурс // Режим доступу до документа : http://www.microsoft.com/ukraine/events/ballmer-students-lecture-2010/default.mspx
  4.  Переваги хмарних обчислень Електронний ресурс // Режим доступу до документа : http://programming.in.ua/other-files/internet/100-cloud-technologics.html
  5.  Jon Brodkin 10 Cloud Computing Companies to Watch [E-resource] // Set access to the document: http://www.cio.com/article/492885/
  6.  Новини: хмарні обчислення, хакери і кредитки та центр захисту від кібератак Електронний ресурс // Режим доступу до документа : http://websecurity.com.ua/4905/ 19:15 05.02.201]

Відомості про автора

Прізвище, ім’я, по батькові

Ящук Валентина Ігорівна

Науковий ступінь

кандидат економічних наук

Вчене звання

доцент

Місце роботи

Львівська комерційна академія

Посада

доцент кафедри інформаційних систем у менеджменті

Поштова адреса

79007 м. Львів, вул. Шпитальна, 25/11

E-mail

valentina.lender@gmail.com

дом. тел

0322 433468

моб.тел.

0676095339

служб. тел.

0322 958147




1. Економічна сутність ПДВ, його роль та значення
2. Жемчужный лампролог
3. . Международное сотрудничество
4. Положение дел в области здравоохранения Нижегородской области
5. Исследования экономической эффективности маркетинга
6. Методика навчання історії в старшій школі
7. стоимость потребляемой электроэнергии; стоимость технического обслуживания и ремонта; сумма амортиза
8. Мастерство классного руководителя сущность и методы его работ
9. философской проблематике Проблема происхождения философии
10. Экономическое содержание и генезис прямого налогообложения
11. История и теория денег
12. Роль коммерческих банков в развитии экономики региона
13. Методические рекомендации Разработал- преподаватель истории первой квали
14. САНКТПЕТЕРБУРГСКИЙ ГУМАНИТАРНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ ПРОФСОЮЗОВ БИЛЕТ 1 для сдачи экзамена по дисциплине
15. Тема урока- Водород
16. Это в свою очередь повысило роль бухгалтерской службы каждого предприятия вообще и роль главного бухгалте
17. интернатов и других стационарных учреждений социального обслуживания для престарелых и инвалидов Заключ
18. Учет, аудит и анализ доходов и расходов обычной деятельности (по видам деятельности)
19. Мы уже касались вопросов обучения и учебных планов для всего предприятия
20. групп. Декарбоксилирование СООН групп