Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Затверджено на засіданні Вчено

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

PAGE   \* MERGEFORMAT 2

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ

ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Кафедра управління, адміністративного права і процесу та

адміністративної діяльності

                                                                   «Затверджено»

                                                                   на засіданні Вченої ради університету

                                                                   протокол №__ від ___________2011 р.

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з курсу “Основи управління в органах державної податкової служби України

для підготовки бакалаврів, спеціалістів, магістрів

галузь знань 0304  «Право»

напрям підготовки 6.030402 «Правознавство»

спеціальність 7.03040102, 8.03040102 – «Правоохоронна діяльність»

денної та заочної форми навчання

статус дисципліни – нормативна (бакалаври)

вибіркова (спеціалісти, магістри)

ІРПІНЬ-2011

Робоча навчальна програма з курсу „Основи управління в органах ДПС України”, складена на основі ОПП підготовки бакалаврів галузі знань 0304 „Право” напряму підготовки - 6.030402 “Правознавство”, затвердженої в 2007 р.

Автори: О.В. Тильчик заступник начальника кафедри управління, адміністративного права і процесу та адміністративної діяльності, к.ю.н., доцент;

А.Г. Гриневич старший викладач кафедри управління, адміністративного права і процесу та адміністративної діяльності; 

І.С. Войтенко викладач кафедри управління, адміністративного права і процесу та адміністративної діяльності.

Рецензент: Т.О. Мацелик завідувач кафедри господарсько-правових дисциплін, к.ю.н., доцент

Розглянуто і схвалено:

на засіданні кафедри управління,

адміністративного права і процесу та

адміністративної діяльності

протокол №       від ___«_________» 2011 р.

Начальник кафедри, к.ю.н., професор      М.В. Коваль

Розглянуто і схвалено:

на засіданні вченої ради факультету

підготовки, перепідготовки та підвищення

кваліфікації працівників податкової міліції

Національного університету ДПС України

протокол №__ від “____”___________ 2011 р.

Голова вченої ради факультету

генерал-майор податкової міліції      О.М. Розум

Декан заочного факультету, к.е.н., доцент    В.В. Бриштіна

Завідувач навчально-методичного відділу    О.О. Бойко

Реєстраційний номер №________

Зміст

  1.  Передмова:

• актуальність і зміст дисципліни;……………………………………...........4

• мета і завдання дисципліни;………………………………………………..4

• вимоги до знань і вмінь курсантів (студентів);…………………….............4

• значення дисципліни;……………………………………………………….4

• міжпредметні зв’язки;……………………………………………………….4

• методи і форми викладання дисципліни;…………………………………4

• форми і засоби поточного та підсумкового контролю…………………..4

  1.  Опис навчальної дисципліни……………………………………………7
  2.  Структура навчальної дисципліни……………………………………..10
  3.  Тематичний план…………………………………………………………15
  4.  Зміст навчальної дисципліни за змістовними модулями:

теми і плани лекційних, семінарських занять, завдання для

самостійної роботи, індивідуальні завдання…..…………………………..20

  1.  Методи оцінювання та розподіл балів за рейтинговою системою….35
  2.  Форми і методи контролю оцінювання

знань (для заочної форми навчання)…………………………………………….40

  1.  Перелік тем курсових……………………………………………………42
  2.  Контрольні питання з навчальної з навчальної дисципліни:

• перелік питань до залікових кредитів;……………………………………43

• перелік питань з курсу……………………………………………………...50

  1.  Рекомендована література (основна та додаткова)…………………….....53


ПЕРЕДМОВА

Рейтингова система оцінювання (РСО) є невід’ємною складовою робочої навчальної програми і передбачає визначення якості виконаної студентом усіх видів аудиторної та самостійної навчальної роботи та рівня набутих ним знань та вмінь шляхом оцінювання в балах результатів цієї роботи під час поточного, модульного та семестрового контролю, з наступним переведенням оцінки в балах у оцінки за традиційною національною шкалою та шкалою ECTS (European Credit Transfer System).

Діяльність держави у сфері встановлення і стягнення податків ґрунтується на застосуванні широкого арсеналу інструментів знання яких необхідні майбутнім фахівцям податкової міліції для постійного адміністрування нарахування і сплати податків тобто для управління податками, як на мікро-, так і на макро- економічному рівні.

Мета викладання курсу «Основи управління в органах державної податкової служби України» – надання курсантам базових знань з питань основних положень теорії, методології та практики управління в соціальних системах та органах ДПС України для досягнення ефективності в управлінській діяльності, створення умов для успішної протидії податковим правопорушенням. Курс «Основи управління органами ДПС України» спрямований на формування у курсантів професійних навичок роботи в податковій міліції.

Предмет навчального курсу – економічні, організаційні, правові питання, що виникають при управлінні ОДПС України - органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Курс складається з двох модулів, кожен з яких має по два змістовних модуля. У першому модулі розглядаються методологічні засади соціального управління та методологічні аспекти управління органів ДПС України. Основним завданням щодо вивчення цієї частини курсу є з'ясування та засвоєння термінології соціального управління, формування у курсантів наукового уявлення про суть управління, зміст його механізму, системи, процесу. В цій частині розкриваються різновиди управління, історія його розвитку та становлення. Визначається поняття науки управління, її методологічних засад та особливостей розвитку основних управлінських теорій, аналізуються проблеми подальшого вдосконалення соціального управління, сучасні концепції його розвитку.

У другому модулі розглядаються питання організаційних засад управління органами ДПС України. Вивчення курсантами  цієї частини курсу передбачає формування у них чіткого розуміння щодо організації системи управління органами ДПС України, їх функціональної, організаційної, інформаційної та соціально-психологічної структури, а також їх змісту, принципів побудови, розвитку та удосконалення. В цій частині ставляться завдання, спрямовані на формування вмінь та навичок здійснення інформаційно-аналітичних функцій, роботи по підготовці та прийняттю управлінських рішень в органах ДПС України, опанування технології здійснення в органах ДПС України таких важливих функцій управління, як прогнозування, планування та контроль, специфіки організаторської роботи в підрозділах податкової міліції.

Значна увага приділяється питанням взаємодії та координації, контролю та обліку в органах ДПС України. Чільне місце в цій частині курсу посідають питання забезпечення управління, а саме такі його аспекти, як інформаційне, документаційне, правове, кадрове, матеріально-технічне та фінансове забезпечення, а також правила та положення наукової організації праці в органах ДПС України.

Структура навчального курсу обумовлена складністю та багатогранністю як соціального управління в цілому, так і управління органами ДПС України, наявністю в ньому соціального, правового, психологічного та кібернетичного аспектів, сполученням та єдністю в управлінні статики (організації системи) та динаміки (організації процесів) управління.

Викладання курсу «Основи управління в органах державної податкової служби України» покликане забезпечити:

- знання курсантами теоретичних основ сутності,  змісту та принципів соціального управління, основних понять та категорій науки управління, методів управління в органах ДПС України, системи та процесу управління органами ДПС України, кадрового забезпечення управління, а також основ наукової організації праці в органах ДПС України;

- отримання  курсантами умінь і навичок практичної роботи з визначення і здійснення інформаційного забезпечення, прийняття й організації виконання рішень, складання й оформлення службових документів, застосування в повсякденній роботі положень і правил наукової організації праці в апаратах і службах ДПС України.

У результаті вивчення курсу і формування відповідних знань, умінь і навичок курсанти повинні сформулювати поняття цілей, задач і принципів керування в сфері оподаткування, виробити організованість і відповідальність при виконанні ними покладених на органи ДПС України задач і функцій.

Курс "Основи управління в органах державної податкової служби України" охоплює сутність і зміст соціального управління, організацію системи управління в органах ДПС України, застосовуваних у них методів управління і здійснюваного процесу управління в органах ДПС України, питання кадрового забезпечення, діловодство й основи наукової організації праці.

У робочій навчальній програмі наводиться список основної обов’язкової і додаткової літератури, рекомендованої курсантам . Крім того, вони повинні вивчати роботи вказані викладачем і нормативні акти ДПС України, що регулюють напрямок і зміст діяльності, з удосконалення управління, які набули чинності після затвердження програми.

Матеріал курсу вивчається на лекціях, семінарських заняттях, а також у процесі індивідуальних занять і в процесі самостійної роботи курсантів.

Порядок проведення семінарських та індивідуальних занять докладно викладається в навчально-методичних матеріалах.

У процесі навчання курсанти виконують навчально-дослідні та науково-дослідні роботи, порядок виконання і рекомендації, щодо виконання яких викладені в навчально-методичних матеріалах.

У процесі читання лекцій з курсу "Основи управління в органах державної податкової служби України" у курсантів повинне бути сформоване уявлення про основні питання запропонованих тем, що потім, у процесі підготовки до семінарських занять, у системі самостійної підготовки, розширюються і поглиблюються з обов'язковим конспектуванням відповідей у робочих зошитах, а також підготовки реферативних повідомлень, що можуть використовуватися при проведенні колоквіумів, конференцій і т. ін.

Даний навчальний курс базується на основі знань теорії держави та права, історії держави і права, основ інформатики, адміністративного права.

Вивчення курсу завершується складанням екзамену з усього курсу (для бакалаврів) та написанням підсумкової модульної контрольної роботи (для спеціалістів та магістрів).


2. ОПИС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

1. Предмет – сутність і зміст соціального управління, організація системи управління, застосування методів управління та здійснення процесу управління в органах ДПС України.

2. Мета – надання курсантам базових знань з питань організації діяльності соціальних систем та системи податкових органів як органів виконавчої влади зі спеціальним статусом, необхідних майбутнім спеціалістам для управління в сфері оподаткування. У результаті вивчення даного курсу курсанти мають отримати ґрунтовні знання з управління в сфері діяльності органів ДПС України, навички самостійного творчого мислення, вміння приймати рішення в умовах складного податкового законодавства.

Таблиця опису навчальної дисципліни для бакалаврів ФПМ, гр. ПМП-21-28

Змістово-модульна структура дисципліни

Курс: 2

Семестр: 3

Галузь знань, напрям підготовки, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів:

  •  ЕСТS 5

Модулів: 3

Змістових модулів: 3

Загальна кількість годин: 180 годин

Галузь знань 0304  ”Право”

Напрям підготовки 6.030402 – “Правознавство”

Освітньо-кваліфікаційний рівень - бакалавр

Нормативна

Рік підготовки: 2

Семестр: 3

Лекції:  34 годин

Семінари: 38 годин

Самостійна робота: 92 години

Індивідуально-консультаційна робота:

16 годин

Вид контролю:

екзамен


Таблиця опису навчальної дисципліни для бакалаврів ФПМ, гр. ПМП-31-38

Змістово-модульна структура дисципліни

Курс: 3

Семестр: 5

Галузь знань, напрям підготовки, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів:

  •   ЕСТS 5

Модулів: 3

Змістових модулів: 3

Загальна кількість годин: 180 годин

Галузь знань 0304  ”Право”

Напрям підготовки 6.030402 – “Правознавство”

Освітньо-кваліфікаційний рівень - бакалавр

Нормативна

Рік підготовки: 3

Семестр: 5

Лекції:  16 годин

Семінари: 16 годин

Самостійна робота: 132 години

Індивідуально-консультаційна робота:

16 годин

Вид контролю:

екзамен

Таблиця опису навчальної дисципліни для спеціалістів, магістрів ФПМ, гр. ПМСД – 41-46, ПММУ – 41-43

Змістово-модульна структура дисципліни

Курс: 4

Семестр: 7,8

Галузь знань, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів:

  •  ЕСТS 3,75

Модулів: 2

Змістових модулів: 2

Загальна кількість годин: 135 годин

Галузь знань 0304 ”Право”

Спеціальність 7.03040102,

8.03040102

– “Правоохоронна діяльність”

Освітньо-кваліфікаційний рівень – спеціаліст, магістр

Вибіркова

Рік підготовки: 4

Семестр: 7,8

Лекції: 20 годин

Семінари: 20 годин

Самостійна робота: 81/79 годин

Індивідуально-консультаційна робота:

14/16 годин

Вид контролю:

ПМК


Таблиця опису навчальної дисципліни для студентів ФПМ заочної форми навчання

Змістово-модульна структура дисципліни

Курс:

Семестр:

Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів:

  •  ЕСТS 5

Модулів: 3

Змістових модулів: 3

Загальна кількість годин: 180 годин

Галузь знань 0304  ”Право”

Напрям підготовки 6.030402 – “Правознавство”

Освітньо-кваліфікаційний рівень - бакалавр

Нормативна

Рік підготовки: 2

Семестр: 3

Лекції:  6 годин

Семінари: 4 години

Самостійна робота: 

168 годин

Консультація: 2 годин

Вид контролю:

екзамен


3. Структура навчальної дисципліни

„Основи управління в органах державної податкової

служби України”

Галузь знань – 0304 „Право”

Напрям підготовки – 6.030402 „Правознавство”

для бакалаврів ФПМ, гр. ПМП-21-28

п\п

Змістовні модулі

Кількість годин

всього

лекції

семінарські заняття

Індивідуально-консу

льтаційна робота

Самостійна

робота

Модуль 1=1,75 залікових кредитів (63 години)

Змістовний модуль 1 (Т.1-11) Методологічні засади управління в ОДПС

1.

Історія генезису управління. Сутність та зміст соціального управління

7

2

2

3

2.

Право і управління

5

2

3

3.

Наука управління. Предмет, завдання та система курсу “Основи управління в органах ДПС України”

5

2

3

4.

Цілі соціального управління

6

2

2

2

5.

Функції соціального управління

7

2

2

3

6.

Принципи управління

5

2

3

7.

Методи управління

6

2

4

8.

Основні поняття теорії систем.

6

2

2

2

9.

Поняття, типи та умови формування організаційних структур управління.

5

2

3

10.

Зміст процесу управління.

5

2

3

11.

Підготовка, прийняття та організація виконання управлінських рішень (управлінський цикл).

6

2

2

2

Всього по модулю:

Форма контролю –

контрольна робота 2 години

63

10

14

8

31

Модуль 2=1,5 залікових кредитів (54 години)

Змістовний модуль 1 (Т.12-18) Характеристика структури та теоретичні основи забезпечення функціонування ОДПС

12.

Функціональна структура ОДПС

7

2

2

3

13.

Організаційна структура, інформаційна, соціально-психологічна структура ОДПС

8

2

2

4

14.

Аналітична робота в ОДПС України

8

2

2

4

15.

Системи управлінських рішень в ОДПС України

8

2

2

4

16.

Прогнозування в управлінській діяльності ОДПС України

7

2

5

17.

Планування в ОДПС України

8

2

2

4

18.

Реалізація управлінських рішень в ОДПС України

8

2

6

Всього по модулю:

Форма контролю –

контрольна робота 2 години

54

10

10

4

30

Модуль 3=1,75 залікових кредитів (63 годин)

Змістовний модуль 3 (Т.19-26) Організаційно-правове забезпечення управління ОДПС

19.

Взаємодія в ОДПС України

10

4

4

2

20.

Контроль і облік в ОДПС України

8

2

2

3

21.

Правове забезпечення управління ОДПС України

9

2

2

5

22.

Документаційне забезпечення управління ОДПС України

8

2

2

4

23.

Інформаційно-аналітичне забезпечення управління ОДПС України

8

2

2

4

24.

Кадрове забезпечення управління органами ОДПС України

6

2

4

25.

Матеріально-технічне та фінансове забезпечення управління ОДПС України

8

2

2

4

26.

Особливості наукової організації праці в ОДПС України

6

2

4

Всього по модулю:

Форма контролю – контрольна робота 2 години

63

14

14

4

31

Разом годин з курсу

180

34

38

16

92


3.
Структура навчальної дисципліни

„Основи управління в органах державної податкової

служби України”

Галузь знань – 0304 „Право”

Напрям підготовки – 6.030402 „Правознавство”

для бакалаврів ФПМ, гр. ПМП-31-38

п\п

Змістовні модулі

Кількість годин

всього

лекції

семінарські заняття

Індивідуально-консу

льтаційна робота

Самостійна

робота

Модуль 1=1,75 залікових кредитів (63 години)

Змістовний модуль 1 (Т.1-11) Методологічні засади управління в ОДПС

1.

Історія генезису управління. Сутність та зміст соціального управління

6

4

2.

Право і управління

5

2

3

3.

Наука управління. Предмет, завдання та система курсу “Основи управління в органах ДПС України”

6

2

4

4.

Цілі соціального управління

6

2

4

5.

Функції соціального управління

6

2

4

6.

Принципи управління

6

2

4

7.

Методи управління

6

6

8.

Основні поняття теорії систем.

6

2

4

9.

Поняття, типи та умови формування організаційних структур управління.

6

2

4

10.

Зміст процесу управління.

6

2

4

11.

Підготовка, прийняття та організація виконання управлінських рішень (управлінський цикл).

4

4

Всього по модулю:

Форма контролю –

контрольна робота 2 години

63

4

4

8

49

Модуль 2=1,5 залікових кредитів (54 години)

Змістовний модуль 2 (Т.12-18) Характеристика структури та теоретичні основи забезпечення функціонування ОДПС

12.

Функціональна структура ОДПС

8

2

2

4

13.

Організаційна структура, інформаційна, соціально-психологічна структура ОДПС

10

2

2

2

4

14.

Аналітична робота в ОДПС України

6

6

15.

Системи управлінських рішень в ОДПС України

7

7

16.

Прогнозування в управлінській діяльності ОДПС України

7

4

5

17.

Планування в ОДПС України

8

2

6

18.

Реалізація управлінських рішень в ОДПС України

8

2

6

Всього по модулю:

Форма контролю –

контрольна робота 2 години

54

6

6

4

38

Модуль 3 = 1,75 залікових кредитів (63 годин)

Змістовний модуль 3 (Т.19-26) Організаційно-правове забезпечення управління ОДПС

19.

Взаємодія в ОДПС України

8

2

6

20.

Контроль і облік в ОДПС України

8

2

6

21.

Правове забезпечення управління ОДПС України

8

8

22.

Документаційне забезпечення управління ОДПС України

8

8

23.

Інформаційно-аналітичне забезпечення управління ОДПС України

8

2

2

4

24.

Кадрове забезпечення управління органами ОДПС України

8

2

6

25.

Матеріально-технічне та фінансове забезпечення управління ОДПС України

8

2

2

4

26.

Особливості наукової організації праці в ОДПС України

7

2

5

Всього по модулю:

Форма контролю –

контрольна робота 2 години

63

6

6

4

47

Разом годин з курсу

180

16

16

16

132


3.
Структура навчальної дисципліни

„Основи управління в органах державної податкової

служби України”

Галузь знань – 0304 „Право”

Спеціальність – 7.03040102, 8.03040102 „Правоохоронна діяльність”

для спеціалістів та магістрів ФПМ, гр. ПМСД-41-46, ПММУ-41-43

п\п

Змістовні модулі

Кількість годин

всього

лекції

семінарські заняття

Індивідуально-консультаційна робота

Самостійна

робота

Модуль 1=1,5 залікових кредитів (54 години)

Змістовний модуль 1 (Т.1-13) Методологічні засади управління в ОДПС

1.

Історія генезису управління. Сутність та зміст соціального управління

4

2

2

2.

Право і управління

4

2

2

3.

Наука управління. Предмет, завдання та система курсу “Основи управління в органах ДПС України”

4

2

6

4.

Цілі соціального управління

4

2

2

5.

Функції соціального управління

4

2

2

6.

Принципи управління

4

2

2

7.

Методи управління

4

4

8.

Основні поняття теорії систем.

4

2

4

9.

Поняття, типи та умови формування організаційних структур управління.

4

2

4

10.

Зміст процесу управління.

4

2

4

11.

Підготовка, прийняття та організація виконання управлінських рішень (управлінський цикл).

2

12.

Функціональна структура ОДПС

6

2

2

2

13.

Організаційна структура, інформаційна, соціально-психологічна структура ОДПС

6

2

2

2

Всього по модулю:

Форма контролю –

контрольна робота 2 години

54

8

8

10

28

Модуль 2=2,25 залікових кредитів (81 годин)

Змістовний модуль 2 (Т.14-26) Організаційно-правове забезпечення управління ОДПС

14.

Аналітична робота в ОДПС України

4

4

15.

Системи управлінських рішень в ОДПС України

6

2

4

16.

Прогнозування в управлінській діяльності ОДПС України

6

2

4

17.

Планування в ОДПС України

6

2

4

18.

Реалізація управлінських рішень в ОДПС України

6

2

4

19.

Взаємодія в ОДПС України

7

2

2/-

3/5

20.

Контроль і облік в ОДПС України

6

2

4

21.

Правове забезпечення управління ОДПС України

8

2

2

4

22.

Документаційне забезпечення управління ОДПС України

6

2

4

23.

Інформаційно-аналітичне забезпечення управління ОДПС України

8

2

2

4

24.

Кадрове забезпечення управління органами ОДПС України

6

2

4

25.

Матеріально-технічне та фінансове забезпечення управління ОДПС України

8

2

2

4

26.

Особливості наукової організації праці в ОДПС України

4

4

Всього по модулю:

Форма контролю –

контрольна робота 2 години

81

12

12

6/4

51/53

Разом годин з курсу

135

20

20

16/14

79/81


Тематичний план навчальної дисципліни

„Основи управління в органах державної податкової

служби України”

Галузь знань – 0304 „Право”

Напрям підготовки – 6.030402 „Правознавство”

для бакалаврів ФПМ, гр. ПМПз-21

п\п

Найменування тем

Кількість годин

всього

лекції

семінарські заняття

Консультації

Самостійна

робота

1.

Історія генезису управління. Сутність та зміст соціального управління

6

2

6

2.

Право і управління

5

5

3.

Наука управління. Предмет, завдання та система курсу “Основи управління в органах ДПС України”

6

4

4.

Цілі соціального управління

6

6

5.

Функції соціального управління

6

6

6.

Принципи управління

6

2

4

7.

Методи управління

6

6

8.

Основні поняття теорії систем.

6

6

9.

Поняття, типи та умови формування організаційних структур управління.

6

6

10.

Зміст процесу управління.

6

6

11.

Підготовка, прийняття та організація виконання управлінських рішень (управлінський цикл).

4

4

12.

Функціональна структура ОДПС

8

2

6

13.

Організаційна структура, інформаційна, соціально-психологічна структура ОДПС

10

2

8

14.

Аналітична робота в ОДПС України

6

6

15.

Системи управлінських рішень в ОДПС України

7

7

16.

Прогнозування в управлінській діяльності ОДПС України

7

7

17.

Планування в ОДПС України

8

8

18.

Реалізація управлінських рішень в ОДПС України

8

8

19.

Взаємодія в ОДПС України

8

8

20.

Контроль і облік в ОДПС України

8

8

21.

Правове забезпечення управління ОДПС України

8

2

2

4

22.

Документаційне забезпечення управління ОДПС України

8

8

23.

Інформаційно-аналітичне забезпечення управління ОДПС України

8

4

24.

Кадрове забезпечення управління органами ОДПС України

8

8

25.

Матеріально-технічне та фінансове забезпечення управління ОДПС України

8

8

26.

Особливості наукової організації праці в ОДПС України

7

7

Разом годин з курсу

180

6

4

2

168


Тематичний план навчальної дисципліни

„Основи управління в органах державної податкової

служби України”

Галузь знань – 0304 „Право”

Напрям підготовки – 6.030402 „Правознавство”

для бакалаврів ФПМ, гр. ПМПз-31

п\п

Найменування тем

Кількість годин

всього

лекції

Семінарські заняття

Консультації

Самостійна

робота

1.

Історія генезису управління. Сутність та зміст соціального управління

12

2

10

2.

Право і управління

10

10

3.

Наука управління. Предмет, завдання та система курсу “Основи управління в органах ДПС України”

10

10

4.

Цілі соціального управління

10

10

5.

Функції соціального управління

12

2

10

6.

Принципи управління

10

10

7.

Методи управління

12

2

10

8.

Основні поняття теорії систем.

10

10

9.

Поняття, типи та умови формування організаційних структур управління.

2

2

10.

Зміст процесу управління.

10

10

11.

Підготовка, прийняття та організація виконання управлінських рішень (управлінський цикл).

10

10

12.

Функціональна структура ОДПС

12

2

10

13.

Організаційна структура, інформаційна, соціально-психологічна структура ОДПС

12

2

10

14.

Аналітична робота в ОДПС України

10

10

15.

Системи управлінських рішень в ОДПС України

14

2

12

16.

Прогнозування в управлінській діяльності ОДПС України

12

12

17.

Планування в ОДПС України

12

12

18.

Реалізація управлінських рішень в ОДПС України

12

2

10

19.

Взаємодія в ОДПС України

12

12

20.

Контроль і облік в ОДПС України

12

12

21.

Правове забезпечення управління ОДПС України

12

12

22.

Документаційне забезпечення управління ОДПС України

12

12

23.

Інформаційне забезпечення управління ОДПС України

12

12

24.

Кадрове забезпечення управління органами ОДПС України

12

2

10

25.

Матеріально-технічне та фінансове забезпечення управління ОДПС України

12

2

10

26.

Особливості наукової організації праці в ОДПС України

12

12

Разом годин з курсу

288

8

8

2

270


4. Зміст навчальної дисципліни за змістовними модулями

Змістовий модуль № 1 Методологічні засади управління в органах ДПС України

Тема 1. Історія генезису управління. Сутність та зміст соціального управління

План лекції

1. Виникнення і розвиток поглядів щодо управління.

2. Основні школи соціального управління.

 

План семінару

1. Загальна характеристика етапів розвитку управління в історії людства.

2. Положення вчень представників класичної школи управління.

3. Цілі та функції соціального управління.

4. Єдність між суб’єктом та об’єктом соціального управління.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Види, значення та загальна характеристика управлінських революцій.

2. Сучасні школи управління.

Індивідуальна робота студента (курсанта)

1. Скласти графічну схему видів соціального управління.

2. Підготувати схему на тему «Наукові школи соціального управління та сучасні тенденції в теорії організації та управління».

Література: [5; 6; 75, 88]

! Звернути увагу на обов’язковість аналізу положень:

1. Податковий Кодекс України (Розділ І, ІІ): чинне законодавство станом на 10 грудня 2010 року: (Відповідає офіц. текстові) – К.: Алерта; Центр учбової літератури, 2011. – 584 с. прийнятий 2 грудня 2010 року;

2. Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади / Указ Президента України № 1085/2010 від 9 грудня 2010 року.

Тема 2. Право і управління

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Правовий зміст управління.

2. Системний погляд на роль права в управлінні.

3.Значення соціального управління.

4. Співвідношення права та управління.

5. Роль права в удосконаленні управління.

Індивідуальна робота студента (курсанта)

1. Скласти порівняльну таблицю «Право і управління».

2. Підготувати 5 визначень поняття «Управління» з різних джерел, окрім тих, що були зазначені в лекції, з посиланням на ці джерела.

Література: [9; 11, 37, 47, 88]

! Звернути увагу на обов’язковість аналізу положень:

1. Податковий Кодекс України (Розділ І, ІІ): чинне законодавство станом на 10 грудня 2010 року: (Відповідає офіц. текстові) – К.: Алерта; Центр учбової літератури, 2011. – 584 с. прийнятий 2 грудня 2010 року;

2. Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади / Указ Президента України № 1085/2010 від 9 грудня 2010 року.

Тема 3. Наука управління. Предмет, завдання та система курсу «Основи управління в ОДПС України»

План лекції

1. Наукові школи соціального управління та сучасні тенденції в теорії організації та управління. 

2. зміст науки управління.

3. «Основи управління органами ДПС України» як навчальна дисципліна.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Передумови виникнення науки управління.

2. Основні теорії соціального управління.

3. Внесок українських вчених у розвиток управлінської науки.

4. Предмет, структура і методи науки управління.

5. Зміст навчальної дисципліни «Основи управління органами ДПС України».

6. Зобразити схематично матеріал з теми: «Наука управління. Предмет, завдання та система курсу «Основи управління в ОДПС України».

7. Запропонувати визначення управління та менеджменту, визначити як співвідносяться зазначені поняття.

Література: [2, 8, 15, 21, 26, 40, 43, 55, 88]

! Звернути увагу на обов’язковість аналізу положень:

1. Податковий Кодекс України (Розділ І, ІІ): чинне законодавство станом на 10 грудня 2010 року: (Відповідає офіц. текстові) – К.: Алерта; Центр учбової літератури, 2011. – 584 с. прийнятий 2 грудня 2010 року;

2. Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади / Указ Президента України № 1085/2010 від 9 грудня 2010 року.

Тема 4. Цілі соціального управління

План семінару

1. Мета як вихідна категорія управління.

2. Вимоги, що висуваються до формування цілей та їх класифікація.

3. Методи формування та обґрунтування цілей.

4. Проблеми визначення та формування цілей управління.

5. Цілі соціальних систем і цілі управління.

6. Мета й ефективність управління.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Класифікація та загальна характеристика видів цілей в діяльності ОДПС України.

2. Проблеми визначення та формування цілей управління.

Індивідуальна робота студента (курсанта)

1. Оформити приклад використання методу побудови «Дерева цілей» в діяльності слідчого СВ УПМ ДПА України.

Література [№6, 17, 21, 88]

Тема 5. Функції соціального управління

План лекції

1. Поняття та сутність функцій управління.

2. Класифікація функцій управління.

План семінару

1. Поняття та сутність функцій управління.

2. Загальна характеристика пізнавально-програмуючих функцій управління.

3. Загальна характеристика організаційно-регулюючих функцій управління.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Види та зміст функцій управління у вченнях Анрі Файоля,  Фредеріка Тейлора та ін.

2. Значення функцій соціального управління при формуванні систем державних органів.

3. Скласти схему функцій соціального управління.

Література [№ 27, 9, 31, 88]

Тема 6. Принципи управління

План семінару

1. Поняття, сутність та зміст принципів соціального управління.

2. Основна класифікація принципів соціального управління.

1. Поняття та види принципів соціального управління.

2. Загальні принципи соціального управління.

3. Спеціальні принципи соціального управління.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Сформулювати поняття та охарактеризувати діяльність органів ДПС України.

2. Вивчити структуру Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 05.02.1998 р.

3. Охарактеризувати загальні принципи адміністрування.

4. Побудувати графік принципів соціального управління.

5. Скласти схему принципів соціального управління.

Література  [№3, 41, 28, 88]

Тема 7. Методи управління

План лекції

1. Поняття, сутність та класифікація методів соціального управління.

2. Пізнавально-програмуючі методи соціального управління.

3. Організаційно-регулюючі методи соціального управління.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Поняття, сутність та класифікація методів соціального управління.

2. Системний підхід: принципи, структура, управління на основі системного підходу.

3. Метод моделювання.

4. Методи дослідження операцій.

5. Адміністративні методи.

6. Скласти схему методів соціального управління.

7. Скласти схему принципів соціального управління.

8. Скласти схему функцій соціального управління.

9. Загальна характеристика та визначення методів: анкетування, інтерв’ювання, вивчення документів, контент-аналіз.

10. Співвідношення «моделі» та «моделювання».

11. Розкрити зміст організаційно-регулюючих методів управління.

Література [№16, 53, 59, 88]

Тема 8. Основні поняття теорії систем

План семінару

1. Загальна характеристика теорії систем.

2. Загальні ознаки системи.

3. Види соціальних систем.

4. Поняття та значення теорії систем.

5. Загальні ознаки системи.

6. Характеристика і види соціальних систем.

7. Підрозділ податкової міліції як система управління.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Сформулювати визначення «Система органів ДПС».

2. Характеристика і види соціальних систем.

3. Сформулювати визначення управляючої та керованої підсистем в соціальній системі управління.

4. Назвати загальні ознаки системи на прикладі системи органів ДПС України.

Індивідуальна робота студента (курсанта)

1. Розробити схему системи органів ДПС.

2. Розробити схему органів виконавчої влади.

Література [№ 38, 71, 85, 88]

! Звернути увагу на обов’язковість аналізу положень:

1. Податковий Кодекс України (Розділ І, ІІ): чинне законодавство станом на 10 грудня 2010 року: (Відповідає офіц. текстові) – К.: Алерта; Центр учбової літератури, 2011. – 584 с. прийнятий 2 грудня 2010 року;

2. Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади / Указ Президента України № 1085/2010 від 9 грудня 2010 року.

Тема 9. Поняття, типи та умови формування організаційних структур

Управління

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Поняття і типи організаційних структур управління.

2. Фактори, що визначають формування та принципи побудови.

3. Організаційні структури управління.

4. Сутність оргпроектування, його основні напрями та етапи.

5. Проектування організаційних структур управління.

6. Деякі проблеми удосконалення організаційної структури та організаційно-штатного забезпечення органів ДПС.

7. Сутність оргпроектування, його основні напрями та етапи.

8. Проектування організаційних структур управління.

9. Підготувати реферат на тему умови формування організаційних структур.

Індивідуальна робота студента (курсанта)

1. Розробити схему «Місце системи органів ДПС в структурі органів виконавчої влади».

Література [№1, 12, 61, 87, 88]

! Звернути увагу на обов’язковість аналізу положень:

1. Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади / Указ Президента України № 1085/2010 від 9 грудня 2010 року.

Тема 10. Зміст процесу управління

План семінару

1. Загальна характеристика процесу управління.

2. Кібернетико-інформаційна характеристика процесу управління.

3. Комплексна характеристика процесу управління.

4. Ознаки та види соціальних систем.

5. Загальна характеристика процесу управління.

6. Функції соціального управління: поняття, ознаки та види.

7. Ефективність соціального управління.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Комплексна характеристика процесу управління.

2. Ефективність соціального управління.

3. Побудувати аналітичний графік.

Література [№7, 84, 66, 88]

Тема 11. Підготовка, прийняття та організація виконання управлінських рішень (управлінський цикл)

План лекції

1. Управлінське рішення.

2. Сутність і властивості управлінського рішення.

3. Класифікація управлінських рішень.

План семінару

1. Вимоги до управлінських рішень.

2. Загальне уявлення про управлінський цикл.

3. Перший етап управлінського циклу: підготовка та прийняття управлінського рішення, другий етап управлінського циклу: організація виконання (реалізація)

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Управлінського рішення.

2. Організаційні засади управління органами ДПС.

3. Підготувати реферат на тему «Теорія та практика розробки управлінських рішень».

Література [№ 47, 69, 65, 87, 88]

Тема 12. Функціональна структура ОДПС України

План лекції

1. Поняття функціональної структури органів ДПС.

2. Загальна характеристика основних функцій органів ДПС України.

План семінару

1. Методичні засади проектування функціональної структури органу ДПС.

2. Нормативне закріплення функціональної структури органів ДПС.

3. Характеристика функціональної структури органів ДПС.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Скласти схему функціональної структури ОДПС України.

2. Визначення функціональної структури органу ДПС.

3. Дослідити функції органів ДПС та податкової міліції, передбачені підзаконними нормативними актами.

Література [№ 50, 76, 81, 88]

! Звернути увагу на обов’язковість аналізу положень:

1. Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади / Указ Президента України № 1085/2010 від 9 грудня 2010 року.

Тема 1З. Організаційна структура, інформаційна, соціально-психологічна структура ОДПС України

План лекції

1. Загальна характеристика організаційної структуру органів ДПС України.

2. Загальний порядок розробки та прийняття положень про структурні підрозділи органів ДПС України.

3. Організаційна структура та штатна чисельність ДПС України.

4. Інформаційна структура органів ДПС України.

5. Соціально-психологічна структура органів ДПС України.

План семінару

1. Значення та загальна характеристика організаційної структуру органів ДПС України.

2. Інформація та інформаційна структура.

2. Деякі проблеми удосконалення організаційної структури та організаційно-штатного забезпечення органів ДПС.

3. Сутність і  зміст організаційно-штатної роботи в органах ДПС.

4. Загальне поняття про соціально-психологічну структуру органів ДПС.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Скласти схему організаційної структури ОДПС України.

2. Сутність і зміст організаційно-штатної роботи в органах ДПС.

3. Поняття організаційно-штатної роботи. Основні вимоги до неї. Її термінологія.

4. Причини конфліктів.

5. Типи конфліктів.

Література [№15, 64, 52, 87, 88]

Змістовий модуль №2. Організаційні засади управління ОДПС України

Тема 14. Аналітична робота в ОДПС України

План лекції

1. Поняття, мета, значення та вимоги до аналітичної роботи в органах ДПС.

2. Види аналізу та етапи аналітичного дослідження в ОДПС України.

3. Характеристика організації аналітичної в структурних підрозділах ОДПСУ.

Самостійна робота студента (курсанта)

1.Технологія комплексного аналізу оперативної обстановки.

2.Навести приклад аналізу роботи будь-якого відділу податкової міліції за минулий рік.

3. Охарактеризувати види аналітичної роботи, що здійснюється співробітниками податкової міліції. 

Індивідуальна робота студента (курсанта)

1. Поняття,  зміст і основні напрями аналітичної роботи в органах ДПС.

2. Організація діяльності аналітичних  підрозділів в органах ДПС.

3. Напрями діяльності аналітичних  підрозділів в органах ДПС.

4. Види аналітичної роботи, що здійснюється співробітниками податкової міліції.

Література [№ 57, 19, 29, 86, 88]

! Звернути увагу на обов’язковість аналізу положень:

1. Податковий Кодекс України (Розділ І, ІІ): чинне законодавство станом на 10 грудня 2010 року: (Відповідає офіц. текстові) – К.: Алерта; Центр учбової літератури, 2011. – 584 с. прийнятий 2 грудня 2010 року.

Тема 15. Система управлінських рішень в ОДПС України

План лекції

1. Поняття управлінського рішення підрозділу податкової міліції, класифікація управлінських рішень та умови їх ефективності.

2. Визначення управлінського рішення.

План семінару

1. Методологічні основи розробки управлінських рішень.

2. Види управлінських рішень.

3. Умови ефективності управлінських рішень.

4. Відомчі нормативні акти як основа системи управлінських рішень в органах ДПС.

Самостійна робота студента (курсанта)

  1.  Скласти графічну схему системи управлінських рішень в ОДПС.
  2.  Скласти графічну схему виконання управлінських рішень в ОДПС відповідно до Регламенту діяльності ДПА України.

3. Визначення управлінського рішення в ОДПС України.

4. Методологічні основи розробки управлінських рішень.

Література [№ 51, 55, 62, 88]

Тема 16. Прогнозування в управлінській діяльності ОДПС України

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Прогнозування методами експертних оцінок.

2. Методика кримінологічного дослідження.

3. Сутність прогнозу та прогнозування. Види прогнозів.

4. Механізм і технологія прогнозування.

5. Характеристика основних методів прогнозування, що застосовуються в органах ДПС

Індивідуальна робота студента (курсанта)

1. Скласти прогноз успішності навчального взводу на 1-й семестр.

2. Методи статистичного прогнозування. Екстраполяція.

3. Прогнозування методами експертних оцінок.

4. Методика кримінологічного дослідження.

5. Правове, організаційне та інформаційне забезпечення прогнозування в апаратах ДПС України.

Література [№13, 39, 67, 88]

Тема 17. Планування в ОДПС України

План лекції

1. Сутність і роль планування в органах ДПС. Принципи планування та вимоги до планів роботи.

2. Система і структура планів органів ДПС.

3. Методика розробки планів в органах ДПС.

План семінару

1. Характеристика основних методів планування.

2. Процедура розробки поточного плану роботи (основних заходів) міськрайліноргану.

3. Система і структура планів органів ДПС.

4. Методика розробки планів в органах ДПС.

5. Організація контролю за виконанням планів.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Відобразити систему та структуру планів органів ДПС.

2.Скласти план роботи ФПМ на наступний місяць.

Література [№ 10, 14, 22, 88]

Тема 18. Реалізація управлінських рішень в ОДПС України

План семінару

1. Механізм реалізації управлінських рішень.

2. Методи виконання управлінських рішень.

3. Процес виконання управлінських рішень.

Самостійна робота студента (курсанта)

1.Підготувати презентацію на тему: «Реалізації управлінських рішень в ОДПС України».

2. Охарактеризувати механізм реалізації управлінських рішень.

3. Охарактеризувати методи виконання управлінських рішень.

4. Проаналізувати процес виконання управлінських рішень.

Література [№ 16, 25, 60]

Тема 19. Взаємодія в ОДПС України

План лекції

1. Погодженість функціонування частин та елементів системи — найважливіше завдання управління.

2. Поняття взаємодії в органах ДПС.

3. Основні види взаємодії в органах ДПС.

План семінару

1. Поняття та значення взаємодії в органах ДПС.

2. Принципи взаємодії.

3. Основні форми взаємодії в органах ДПС.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Скласти схему взаємодії ОДПС з іншими контролюючими органами в сфері оподаткування.

2. Скласти схему взаємодії ОДПС з іншими правоохоронними органами.

3. Основні форми взаємодії в органах ДПС.

4. Правові підстави взаємодії ОДПС з іншими правоохоронними органами.

Література [№ 30, 33, 43, 86, 87, 88]

! Звернути увагу на обов’язковість аналізу положень:

1. Податковий Кодекс України (Розділ І, ІІ): чинне законодавство станом на 10 грудня 2010 року: (Відповідає офіц. текстові) – К.: Алерта; Центр учбової літератури, 2011. – 584 с. прийнятий 2 грудня 2010 року;

2. Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади / Указ Президента України № 1085/2010 від 9 грудня 2010 року.

Тема 20. Контроль і облік в ОДПС України

План лекції

1. Поняття, завдання, принципи контролю й обліку в органах ДПС.

2. Форми контролю та обліку.

3. Облік в структурних підрозділах ДПС України.

План семінару

1. Внутрівідомчий контроль в органах ДПС.

2. Удосконалення системи контролю в органах ДПС України.

3. Поняття та основні завдання контролю й обліку в органах ДПС.

4. Принципи контролю та обліку.

5. Облік як функція органів ДПС України.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Скласти порівняльну таблицю співвідношення функцій контролю та обліку в ОДПС України.

Ознаки для порівняння

Характеристика функції контролю

Характеристика функції обліку

Індивідуальна робота студента (курсанта)

1. Удосконалення системи контролю в органах ДПС України.

2. Поняття та основні завдання контролю й обліку в органах ДПС.

Література [№ 23, 34, 44, 88]

Тема 21. Правове забезпечення управління ОДПС України

План лекції

1. Поняття та завдання правового забезпечення управління органами ДПС.

2. Поняття та ознаки правових актів управління ОДПСУ.

3. Види правових актів управління в ОДПСУ.

План семінару

1. Процедура підготовки нормативних актів.

2. Юридична техніка підготовки проектів відомчих нормативних актів.

3. Поняття правового забезпечення управління органами ДПС, його зміст і завдання.

4.Нормотворчість як система відомчого правового регулювання організації та діяльності органів ДПС.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Скласти схему нормативно-правових актів, що регулюють діяльність ОДПС України.

Індивідуальна робота студента (курсанта)

1. Юридична техніка підготовки проектів відомчих нормативних актів.

2. Поняття правового забезпечення управління органами ДПС, його зміст і завдання.

Література  [№ 42, 63, 72, ]

Тема 22. Документаційне забезпечення управління ОДПС України

План лекції

1. Поняття документаційного забезпечення управління і діловодства, їх правові та організаційні аспекти.

2. Організація діловодства в органах ДПС.

3. Організація та здійснення контролю за виконанням документів в ОДПСУ.

4. Строки виконання документів в ОДПСУ.

План семінару

1.Проектування документаційного забезпечення управління. Деякі загальні вимоги до найбільш уживаних  на практиці органів ДПС управлінських документів.

2.Поняття документаційного забезпечення управління і діловодства, їх правові та організаційні аспекти.

3.Організація діловодства в органах ДПС.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Підготувати проект подання на присвоєння чергового спеціального звання офіцера податкової міліції.

Індивідуальна робота студента (курсанта)

1. Вимоги до найбільш уживаних  на практиці органів ДПС управлінських документів.

Література [36, 49, 58, 88]

Тема 23. Інформаційно-аналітичне забезпечення управління ОДПС України

План лекції

  1.  Поняття та задачі інформаційно-аналітичного забезпечення ОДПСУ.
  2.  Збір податкової інформації. 
  3.  Організаційні форми інформаційно-аналітичного забезпечення.
  4.  Отримання податкової інформації органами державної служби.
  5.  Обробка та використання податкової інформації.

План семінару

1. Стан та проблеми інформаційного забезпечення органів ДПС.

3. Стратегія розвитку системи інформаційного забезпечення.

4. Мета і задачі системи інформаційно-аналітичного забезпечення.

5. Основні напрями розвитку системи інформаційно-аналітичного забезпечення ОДПСУ.

6. Складові частини системи інформаційно-аналітичного забезпечення ОДПСУ.

7. Інформаційні підсистеми.

8. Принципи формування, проектування і створення інформаційних загальновідомчих та галузевих інформаційно-аналітичних підсистем.

9. Склад інформаційних обліків.

Самостійна робота студента (курсанта)

1.Запропонувати перелік видів автоматизованих інформаційних систем, що використовуються в підрозділах  податкової міліції.

2.Запропонувати перелік видів автоматизованих робочих місць, що використовуються в роботі відділів оперативних заходів із скорочення податкового боргу УПМ ДПА в областях.

Індивідуальна робота студента (курсанта)

1. Комп'ютерне та програмне забезпечення інформаційних підсистем.

2. Комп’ютерні комплекси інформаційних підсистем.

3. Системне та прикладне програмне забезпечення.

4. Інформаційна мережа.

5. Нормативно-правова база.

6. Система безпеки та захисту інформації.

Література [№ 35, 48, 71, 88]

Тема 24. Кадрове забезпечення управління ОДПС України

Самостійна робота студента (курсанта)

2. Зміст кадрової функції управління та її нормативна регламентація в системі органів ДПС.

3. Поняття та класифікація кадрів в органах ДПС.

4. Вимоги, що пред'являються до кадрів органів ДПС.

1. Організація роботи з кадрами в органах ДПС.

Індивідуальна робота студента (курсанта)

1. Підготувати перспективний графік заміщення посад  у слідчому відділі.

Література [№ 37, 46, 73, 88]

Тема 25. Матеріально-технічне та фінансове забезпечення управління ОДПС України

План лекції

1.Поняття і зміст матеріально-технічного і фінансового забезпечення управління органами ДПС.

2.Організація матеріально-технічного та фінансового забезпечення управління органами ДПС.

3.Шляхи вдосконалення матеріально-технічного і фінансового забезпечення управління органами ДПС.

План семінару

1.Поняття і значення матеріально-технічного і фінансового забезпечення управління органами ДПС.

2.Організація матеріально-технічного та фінансового забезпечення управління органами ДПС.

3.Шляхи вдосконалення матеріально-технічного і фінансового забезпечення управління органами ДПС.

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Поняття і значення матеріально-технічного і фінансового забезпечення управління органами ДПС.

2. Нормативне врегулювання матеріально-технічного і фінансового забезпечення управління органами ДПС.

3. Шляхи вдосконалення матеріально-технічного і фінансового забезпечення управління органами ДПС.

4. Підготувати заявку на постачання форменого одягу.

Література [№ 74, 79, 83, 88]

Тема 26. Особливості наукової організації праці в ОДПС України

Самостійна робота студента (курсанта)

1. Поняття наукової організації праці, її особливості в органах ДПС.

2. Основні напрями наукової організації праці в органах ДПС.

3. Організація раціонального використання робочого часу.

4. Раціоналізація трудових операцій (методів роботи).

5. Створення сприятливих умов праці.

6. Основні напрями наукової організації праці в органах ДПС.

Індивідуальна робота студента (курсанта)

Підготувати реферат на тему автоматизоване робоче місце співробітника ППМ.

Література [№ 7, 78, 82, 88]


РЕФЕРАТ

Реферат з дисципліни виконується відповідно до затверджених в установленому порядку методичних рекомендацій, з метою закріплення та поглиблення теоретичних знань та вмінь курсанта з навчального матеріалу, винесеного на самостійне опрацювання.

Виконання реферату є важливим етапом у засвоєнні навчального матеріалу.

Конкретна мета реферату міститься, в залежності від варіанту завдання, у з’ясуванні особливостей управління специфіки ОДПС у різних правових системах світу.

Виконання, оформлення та захист реферату здійснюється курсантом в індивідуальному порядку відповідно до методичних рекомендацій.

Час, потрібний для виконання реферату, – до 5 годин самостійної роботи.

МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ ТА РОЗПОДІЛ БАЛІВ ЗА РЕЙТИНГОВОЮ СИСТЕМОЮ

Оцінювання результатів навчальної діяльності студентів (курсантів) здійснюється такими засобами: усне опитування, опитування за допомогою тестів, перевірка контрольної роботи та рефератів та заслуховування прореферовуваних статей.

При усному та письмовому (написання контрольної роботи та рефератів) опитуваннях оцінювання знань курсантів навчальної дисципліни проводиться наступним чином:

Перший другий та третій модуль:

  •  “5” балів виставляється студенту, який безпомилково викладає навчальний матеріал, показує глибоке розуміння суті поставлених запитань (як з теоретичної, так і практичної точки зору), самостійно без допомоги викладача вирішує практичні завдання, добре орієнтується у нормативній базі, ;
  •  “4” бали виставляється студенту, який грамотно розкриває суть поставлених запитань, добре володіє термінами дисципліни, може обґрунтувати свою точку зору науковими та  нормативними джерелами, але припускає несуттєві помилки;
  •  “3” бал виставляється студенту, який добре орієнтується у поставлених запитаннях, може обґрунтувати свою точку зору науковими та законодавчими джерелами, проте не може встановити причинно-наслідкові зв’язки між поняттями, що розглядаються на даному семінарському занятті, та поняттями, що вивчалися на попередніх семінарських заняттях, допускає суттєві помилки при виконанні практичних завдань.
  •  “2” балів виставляється студенту, який поверхнево викладає суть навчального матеріалу, припускає багато помилок при відповідях на поставлені запитання, не може самостійно вирішувати практичні завдання, погано орієнтується у нормативній базі.
  •  “1” бал виставляється студенту, який не знає суті поставлених запитань, при викладенні матеріалу допускає грубі помилки, не орієнтується у нормативній базі, проте володіє понятійним апаратом дисципліни.
  •  “0” балів виставляється студенту, який не володіє матеріалом по темі.

Оцінювання знань та вмінь курсантів при застосуванні тестів здійснюється, виходячи із співвідношення між кількістю правильних відповідей і всією кількістю завдань, що входять до тесту:

  •  “2” бали - правильних відповідей не менше 90%;
  •  “1,5” бала - правильних відповідей не менше 80%;
  •  “1” бал - правильних відповідей не менше 60%;
  •  “0,5” балів - правильних відповідей менше 50%.

При застосуванні декількох видів оцінювання на одному занятті бали розподіляються наступним чином:

2 бали – виконання тестових завдань, перевірка знань основних термінів, визначень, перевірка знань нормативної бази по темі (шляхом бліц-опитування)

3 бали – основна відповідь семінарському занятті (згідно питань, що передбачені робочою-навчальною програмою), вирішення практичних завдань.

З метою об’єктивного оцінювання знань студентів (курсантів) вводиться коефіцієнт «5». Це означає, що при виконанні всіх поставлених завдань студент (курсант) може отримати таку кількість балів:

семінарське заняття – 0-5 балів;

самостійна робота – 0-5 балів (лише для тем, на які виноситься 3-4 години в структурі навчальної дисципліни);

індивідуальна робота – 0-5 балів;

наукова робота – 0-20 балів;

контрольна робота (2 шт.)– 0-15 балів.

В результаті максимальна кількість балів за весь курс (без екзамену) складатиме – 250 балів.

Для приведення критеріїв оцінювання студентів (курсантів) згідно вимог Наказу №368 від 09.03. 2011р. «Про внесення змін до Положення про КМСОНМ в Національному університеті ДПС України» загальна кількість балів ділиться на 5.

Внаслідок цього загальна кількість балів поточного контролю складатиме в діапазоні від 0 до 50 балів (включно), а завдання, що виносяться на екзамен – від 0 до 50 балів (включно).


Таблиця розподілу балів за видами занять для студенті/курсантів

ФПМ гр. ПМП – 21-28

Модуль

М 1

Підсумкова атестація

(М 1+

М 2+

М 3 + Наук. робота) / 5

Змістовний модуль

ЗМ 1

Модульна контрольна робота 1

Тема

Т1

Т2

Т3

Т4

Т5

Т6

Т7

Т8

Т9

Т10

Т11

Активність на семінарських заняттях

5

5

5

5

5

5

5

10

Виконання самостійної роботи

5

5

5

5

5

5

5

100+60+80+10=250/5=50

Індивідуальнаробота під керівництвом викладача

5

5

5

5

Модуль

М 2

Змістовний модуль

ЗМ 2

Модульна контрольна робота 2

Тема

Т12

Т13

Т14

Т15

Т16

Т17

Т18

Активність на семінарських заняттях

5

5

5

5

5

10

Виконання самостійної роботи

5

5

5

Індивідуальнаробота під керівництвом викладача

5

5

Модуль

М 3

Змістовний модуль

ЗМ 3

Модульна контрольна робота 3

Тема

Т19

Т20

Т21

Т22

Т23

Т24

Т25

Т26

Активність на семінарських заняттях

10

5

5

5

5

5

10

Виконання самостійної роботи

5

5

5

5

5

Індивідуальнаробота під керівництвом викладача

5

5

Наукова робота студента та інші здобутки

10

Таблиця розподілу балів за видами занять для студенті/курсантів

ФПМ гр. ПМП – 31-38

Модуль

М 1

Підсумкова атестація

(М 1+

М 2+

М 3 + Наук. робота) / 5

Змістовний модуль

ЗМ 1

Модульна контрольна робота 1

Тема

Т1

Т2

Т3

Т4

Т5

Т6

Т7

Т8

Т9

Т10

Т11

Активність на семінарських заняттях

5

5

15

Виконання самостійної роботи

5

5

5

5

5

5

5

80+60+70+40

=250/5

=50

Індивідуальнаробота під керівництвом викладача

5

5

5

5

Модуль

М 2

Змістовний модуль

ЗМ 2

Модульна контрольна робота 2

Тема

Т12

Т13

Т14

Т15

Т16

Т17

Т18

Активність на семінарських заняттях

5

5

5

15

Виконання самостійної роботи

5

5

5

5

Індивідуальнаробота під керівництвом викладача

5

5

Модуль

М 3

Змістовний модуль

ЗМ 3

Модульна контрольна робота 3

Тема

Т19

Т20

Т21

Т22

Т23

Т24

Т25

Т26

Активність на семінарських заняттях

5

5

5

15

Виконання самостійної роботи

5

5

5

5

5

5

Індивідуальнаробота під керівництвом викладача

5

5

Наукова робота студента та інші здобутки

40

Таблиця розподілу балів за видами занять для студенті/курсантів

ФПМ гр. ПММУ – 41-43, ПМСД 41 – 46

Модуль

М 1

Підсумкова атестація

(М1+М2+

+ Наук. робота)/5+ПМКР

Змістовний модуль

ЗМ 1

Модульна контрольна робота 1

Тема

Т1

Т2

Т3

Т4

Т5

Т6

Т7

Т8

Т9

Т10

Т11

Т12

Т13

Активність на семінарських заняттях

5

5

5

5

40

105+95+50=250/5=50+50=100

Виконання самостійної роботи

5

5

5

5

Індивідуальнаробота під керівництвом викладача

5

5

5

5

5

Модуль

М 2

95

Змістовний модуль

ЗМ 2

Підсумкова модульна контрольна робота

Тема

Т14

Т15

Т16

Т17

Т18

Т19

Т20

Т21

Т22

Т23

Т24

Т25

Т26

Активність на семінарських заняттях

5

5

5

5

5

5

Виконання самостійної роботи

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

Індивідуальнаробота під керівництвом викладача

5

5

Наукова робота студента та інші здобутки

50

ДО СКЛАДАННЯ ЕКЗАМЕНУ НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ СТУДЕНТ (КУРСАНТ), ЯКИЙ ПРОТЯГОМ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ НАБРАВ МЕНШЕ ВСТАНОВЛЕНОГО МІНІМУМУ БАЛІВ (25).

Виконання самостійної роботи перевіряється в ході опитування на семінарському занятті.

За виконання самостійної роботи по темах, де не передбачені семінарські заняття бали виставляються окремо.

Розподіл балів при рейтинговій системі з навчальної дисципліниОснови управління в органах ДПС України» для студентів/курсантів факультету податкової міліції гр. ПМП – 21-28, ПМП – 31-38, ПМПУ – 41-43, ПМСД – 41-46.

Формула, відповідно до якої виводиться кінцевий бал: (М1+М2+НР)/5

ФОРМИ І МЕТОДИ КОНТРОЛЮ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ

(для заочної форми навчання)

Оцінювання знань студентів заочної форми навчання здійснюється у формі складання усного екзамену, перелік питань до якого видаються заздалегідь.

Критерії оцінювання роботи студентів/курснтів:

• оцінка „відмінно” – студент повно і всебічно розкриває питання, вільно оперує поняттями і термінологією, демонструє глибокі знання джерел, має власний погляд і може його аргументовано доводити;

• оцінка „добре” – загалом рівень знань студентів відповідає викладеному вище, але мають місце деякі упущення, обґрунтування неточні, не підтверджуються достатньо обґрунтованими доказами;

• оцінка „задовільно” – студент розкрив питання в загальних рисах, розуміє їх суть, намагається робити висновки, але при цьому припускається грубих помилок, матеріал викладає нелогічно і не самостійно;

• оцінка „незадовільно” – студент не в змозі дати відповідь на поставлене запитання або відповідь неправильна, він не розуміє суті питання, не може зробити висновки.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ, ПОНЯТТЯ, ОЗНАЧЕННЯ

Кредитно-модульна система – це модель організації навчального процесу, яка ґрунтується на поєднанні двох складових: модульної технології навчання та кредитів (залікових одиниць) і охоплює зміст, форми та засоби навчального процесу, форми контролю якості знань та вмінь і навчальної діяльності курсанта в процесі аудиторної та самостійної роботи. Кредитно-модульна система має за мету поставити студента перед необхідністю регулярної навчальної роботи протягом усього семестру з розрахунком на майбутній професійний успіх.

Навчальний модуль – це логічно завершена, відносно самостійна, цілісна частина навчального курсу, сукупність теоретичних та практичних завдань відповідного змісту та структури з розробленою системою навчально-методичного та індивідуально-технологічного забезпечення, необхідним компонентом якого є відповідні форми рейтингового контролю.  

Кредит (залікова одиниця) – це уніфікована одиниця виміру виконаної курсантом аудиторної та самостійної навчальної роботи (навчального навантаження), що відповідає 36 годинам робочого часу.

Рейтинг (рейтингова оцінка) – це кількісна оцінка досягнень курсанта за багатобальною шкалою в процесі виконання ним заздалегідь визначеної сукупності навчальних завдань.

Рейтингова система оцінювання – це система визначення якості виконаної студентом усіх видів аудиторної та самостійної навчальної роботи та рівня набутих ним знань та вмінь шляхом оцінювання в балах результатів цієї роботи під час поточного, модульного (проміжного) та семестрового (підсумкового) контролю, з наступним переведенням оцінки в балах у оцінки за традиційною національною шкалою та шкалою ECTS.

РСО передбачає використання поточної, контрольної, підсумкової, підсумкової семестрової модульних рейтингових оцінок.

Поточна модульна рейтингова оцінка складається з балів, які курсант отримує за певну навчальну діяльність протягом засвоєння даного модуля – виконання та захист індивідуальних завдань (рефератів, тестових завдань тощо), виступи на семінарських та практичних заняттях тощо.

 Контрольна модульна рейтингова оцінка визначається (в балах та за національною шкалою) за результатами виконання модульної контрольної роботи з даного модуля.

 Підсумкова модульна рейтингова оцінка визначається (в балах та за національною шкалою) як сума поточної та контрольної модульних рейтингових оцінок з даного модуля.

Підсумкова семестрова модульна рейтингова оцінка визначається (в балах та за національною шкалою) як сума підсумкових модульних рейтингових оцінок, отриманих за засвоєння всіх модулів.

Залікова рейтингова оцінка визначається (в балах та за національною шкалою) за результатами виконання всіх видів навчальної роботи протягом семестру.

Підсумкова семестрова рейтингова оцінка визначається як сума підсумкової семестрової модульної та залікової рейтингових оцінок (в балах, за національною шкалою та за шкалою ECTS).

Це форма підсумкового контролю, що полягає в оцінці засвоєння студентом навчального матеріалу з певної дисципліни на підставі результатів виконання ним усіх видів запланованої навчальної роботи протягом семестру: аудиторної роботи під час лекційних, практичних, семінарських, лабораторних занять тощо та самостійної роботи при виконанні індивідуальних завдань (розрахунково-графічних робіт, рефератів тощо).

Присутність студента при виставленні підсумкової семестрової рейтингової оцінки не є обов’язковою. Виставляється за умови, що студент виконав усі попередні види навчальної роботи, визначені робочою навчальною програмою дисципліни, та отримав позитивні (за національною шкалою) підсумкові модульні рейтингові оцінки за кожен з модулів. При цьому викладач для уточнення окремих позицій має право провести з курсантом додаткову контрольну роботу, співбесіду, експрес-контроль тощо.

Зазначена підсумкова рейтингова оцінка з дисципліни заноситься до додатку до диплому фахівця.

ПЕРЕЛІК ТЕМ КУРСОВИХ РОБІТ

  1.  Соціально-правова характеристика служби в органах державної податкової служби.
  2.  Поняття правового статусу працівників податкової служби.
  3.  Морально-етичні вимоги до поведінки працівників органів державної податкової служби.
  4.  Загальна характеристика правової захищеності працівників органів державної податкової служби.
  5.  Заходи забезпечення правового захисту працівників органів державної податкової служби.
  6.  Правовий захист інформації з обмеженим доступом і захист інформаційних систем державної податкової служби.
  7.  Загальна характеристика соціального захисту працівників органів державної податкової служби.
  8.  Механізм соціального захисту працівників органів державної податкової служби.
  9.  Особливості соціального захисту працівників податкової міліції.
  10.  Посадова особа державної служби як суб’єкт правових відносин.
  11.  Гарантії реалізації повноважень посадової особи податкової міліції.
  12.  Юридична відповідальність посадових осіб податкової міліції.
  13.   Сутність та загальна характеристика взаємовідносин органів ДПС з   населенням.
  14.  Поняття та принципи взаємодії органів ДПС з населенням.
  15.  Ефективність управління органами ДПС України.
  16.  Формування та класифікація управлінських рішень в органах ДПС України.
  17.  Функціональна структура підрозділів податкової міліції ДПС України.
  18.  Проектування функціональної структури підрозділу податкової міліції ДПС України.
  19.  Удосконалення організаційної структури  та організаційно-штатного забезпечення ДПС України.
  20.  Інформаційна структура органів ДПС України.
  21.  Колектив та його значення в управлінні органами ДПС України.
  22.  Конфлікти та їх значення в управлінні органами ДПС України.
  23.  Організація аналітичної роботи в органах ДПС України.
  24.  Умови ефективності управлінських рішень в органах ДПС України.
  25.  Відомчі нормативні акти як основа системи управлінських рішень в органах ДПС України.
  26.  Механізм і технологія прогнозування в управлінській діяльності органів ДПС України.
  27.  Сутність і роль планування в органах ДПС України та підрозділах податкової міліції.
  28.  Принцип професіоналізму в державній службі.
  29.   Принципи діяльності та їх значення в діяльності органів ДПС України.
  30.  Розмежування функцій та повноважень ДПА та ДПІ.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ (для студентів/курсантів загальна кількість годин складає 135)

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ № 1

  1.  Виникнення і розвиток поглядів щодо управління.
  2.  Основні школи соціального управління.
  3.  Загальна характеристика  етапів розвитку управління в історії людства.
  4.  Положення вчень представників класичної школи управління.
  5.  Цілі та функції соціального управління.
  6.  Єдність між суб’єктом та об’єктом соціального управління.
  7.  Співвідношення права та управління.
  8.  Правовий зміст управління.
  9.  Системний погляд на роль права в управлінні.
  10.  Передумови виникнення науки управління.
  11.  Основні теорії соціального управління.
  12.  Внесок українських вчених у розвиток управлінської науки.
  13.  Предмет, структура і методи науки управління.
  14.  Зміст навчальної дисципліни «Основи управління органами ДПС України».
  15.  Напрями наукового формування сучасної вітчизняної моделі менеджменту.
  16.  Мета як вихідна категорія управління.
  17.  Вимоги, що висуваються до формування цілей та їх класифікація.
  18.  Методи формування та обґрунтування цілей.
  19.  Проблеми визначення та формування цілей управління.
  20.  Цілі соціальних систем і цілі управління.
  21.  Поняття та сутність функцій управління.
  22.  Характеристика пізнавально-програмуючих функцій управління.
  23.  Характеристика організаційно-регулюючих функцій управління.
  24.  Види та зміст функцій управління у вченнях Анрі Файоля, Фредеріка Тейлора та ін.
  25.  Поняття та види принципів соціального управління.
  26.  Загальні принципи соціального управління.
  27.  Спеціальні принципи соціального управління.
  28.  Поняття, сутність та класифікація методів соціального управління.
  29.  Пізнавально-програмуючі методи соціального управління.
  30.  Організаційно-регулюючі методи соціального управління.
  31.  Системний підхід: принципи, структура, управління на основі системного підходу.
  32.  Загальна характеристика теорії систем.
  33.   Загальні ознаки системи.
  34.  . Види соціальних систем.
  35.  Охарактеризувати систему органів ДПС та дати її визначення.
  36.  Поняття і типи організаційних структур управління.
  37.  Фактори, що визначають формування та принципи побудови.
  38.  Організаційні структури управління.
  39.  Сутність оргпроектування, його основні напрями та етапи.
  40.  Проектування організаційних структур управління.
  41.  Деякі проблеми удосконалення організаційної структури та організаційно-штатного забезпечення органів ДПС.
  42.  Ознаки та види соціальних систем.
  43.  Функції соціального управління: поняття, ознаки та види.
  44.  Загальна характеристика процесу управління.
  45.  Комплексна характеристика процесу управління.
  46.  Кібернетико-інформаційна характеристика процесу управління.
  47.  Сутність і властивості управлінського рішення.
  48.  Класифікація управлінських рішень.
  49.  Вимоги до управлінських рішень.
  50.  Загальне уявлення про управлінський цикл.
  51.  Перший етап управлінського циклу: підготовка та прийняття управлінського рішення, другий етап управлінського циклу: організація виконання (реалізація)
  52.  Організаційні засади управління органами ДПС.
  53.  Поняття функціональної структури органів ДПС.
  54.  Загальна характеристика основних функцій органів ДПС України.
  55.  Методичні засади проектування функціональної структури органу ДПС.
  56.  Загальна характеристика організаційної структуру органів ДПС України.
  57.  Загальний порядок розробки та прийняття положень про структурні підрозділи органів ДПС України.
  58.  Організаційна структура та штатна чисельність ДПС України.
  59.  Інформаційна структура органів ДПС України.
  60.  Соціально-психологічна структура органів ДПС України.
  61.  Сутність і зміст організаційно-штатної роботи в органах ДПС.
  62.  Поняття організаційно-штатної роботи. Основні вимоги до неї. Її термінологія.
  63.  Причини конфліктів.
  64.  Типи конфліктів.

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ № 2

  1.  Поняття, зміст та вимоги до аналітичної роботи в органах ДПС.
  2.  Організація діяльності аналітичних підрозділів в органах ДПС.
  3.  Види аналізу та етапи аналітичного дослідження в ОДПС України.
  4.  Характеристика організації аналітичної в структурних підрозділах ОДПСУ.
  5.  Напрями діяльності аналітичних підрозділів в органах ДПС.
  6.  Види аналітичної роботи, що здійснюється органами ДПС України.
  7.  Технологія комплексного аналізу оперативної обстановки.
  8.  Навести приклад аналізу роботи будь-якого відділу податкової міліції за минулий рік.
  9.  Охарактеризувати види аналітичної роботи, що здійснюється співробітниками податкової міліції. 
  10.  Поняття управлінського рішення підрозділу податкової міліції, класифікація управлінських рішень та умови їх ефективності.
  11.  Визначення управлінського рішення.
  12.  Методологічні основи розробки управлінських рішень.
  13.  Види управлінських рішень.
  14.  Відомчі нормативні акти як основа системи управлінських рішень в органах ДПС.
  15.  Сутність прогнозу та прогнозування. Види прогнозів.
  16.  Механізм і технологія прогнозування.
  17.  Характеристика основних методів прогнозування, що застосовуються в органах ДПС.
  18.  Правове, організаційне та інформаційне забезпечення прогнозування в апаратах ДПС України.
  19.  Характеристика основних методів планування.
  20.  Процедура розробки поточного плану роботи (основних заходів) органу ДПС України.
  21.  Система і структура планів органів ДПС.
  22.  Методика розробки планів в органах ДПС.
  23.  Організація контролю за виконанням планів.
  24.  Механізм реалізації управлінських рішень.
  25.  Методи виконання управлінських рішень.
  26.  Процес виконання управлінських рішень.
  27.  Погодженість функціонування частин та елементів системи.
  28.  Поняття та значення взаємодії в органах ДПС.
  29.  Принципи взаємодії.
  30.  Основні форми взаємодії в органах ДПС.
  31.  Поняття, завдання, принципи контролю й обліку в органах ДПС.
  32.  Форми контролю та обліку.
  33.  Облік в структурних підрозділах ДПС України.
  34.  Поняття правового забезпечення управління органами ДПС, його зміст і завдання.
  35.  Нормотворчість як система відомчого правового регулювання організації та діяльності органів ДПС.
  36.  Процедура підготовки нормативних актів.
  37.  Поняття документаційного забезпечення управління і діловодства, їх правові та організаційні аспекти.
  38.  Організація діловодства в органах ДПС.
  39.  Організація та здійснення контролю за виконанням документів в ОДПСУ.
  40.  Строки виконання документів в ОДПСУ.
  41.  Поняття та задачі інформаційно-аналітичного забезпечення ОДПСУ.
  42.  Збір податкової інформації. 
  43.  Організаційні форми інформаційно-аналітичного забезпечення.
  44.  Отримання податкової інформації органами державної служби.
  45.  Обробка та використання податкової інформації.
  46.  Зміст кадрової функції управління та її нормативна регламентація в системі органів ДПС.
  47.  Поняття та класифікація кадрів в органах ДПС.
  48.  Вимоги, що пред'являються до кадрів органів ДПС.
  49.  Організація роботи з кадрами в органах ДПС.
  50.  Зміст кадрової функції управління та її нормативна регламентація в системі органів ДПС.
  51.  Поняття та класифікація кадрів в органах ДПС.
  52.  Поняття і зміст матеріально-технічного і фінансового забезпечення управління органами ДПС.
  53.  Організація матеріально-технічного та фінансового забезпечення управління органами ДПС.
  54.  Шляхи вдосконалення матеріально-технічного і фінансового забезпечення управління органами ДПС.
  55.  Поняття наукової організації праці, її особливості в органах ДПС.
  56.  Основні напрями наукової організації праці в органах ДПС.
  57.  Організація раціонального використання робочого часу.
  58.  Раціоналізація трудових операцій (методів роботи).
  59.  Створення сприятливих умов праці.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ (для студентів/курсантів загальна кількість годин складає 180)

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ № 1

  1.  Виникнення і розвиток поглядів щодо управління.
  2.  Основні школи соціального управління.
  3.  Загальна характеристика  етапів розвитку управління в історії людства.
  4.  Положення вчень представників класичної школи управління.
  5.  Цілі та функції соціального управління.
  6.  Єдність між суб’єктом та об’єктом соціального управління.
  7.  Співвідношення права та управління.
  8.  Правовий зміст управління.
  9.  Системний погляд на роль права в управлінні.
  10.  Передумови виникнення науки управління.
  11.  Основні теорії соціального управління.
  12.  Внесок українських вчених у розвиток управлінської науки.
  13.  Предмет, структура і методи науки управління.
  14.  Зміст навчальної дисципліни «Основи управління органами ДПС України».
  15.  Напрями наукового формування сучасної вітчизняної моделі менеджменту.
  16.  Мета як вихідна категорія управління.
  17.  Вимоги, що висуваються до формування цілей та їх класифікація.
  18.  Методи формування та обґрунтування цілей.
  19.  Проблеми визначення та формування цілей управління.
  20.  Цілі соціальних систем і цілі управління.
  21.  Поняття та сутність функцій управління.
  22.  Характеристика пізнавально-програмуючих функцій управління.
  23.  Характеристика організаційно-регулюючих функцій управління.
  24.  Види та зміст функцій управління у вченнях Анрі Файоля, Фредеріка Тейлора та ін.
  25.  Поняття та види принципів соціального управління.
  26.  Загальні принципи соціального управління.
  27.  Спеціальні принципи соціального управління.
  28.  Поняття, сутність та класифікація методів соціального управління.
  29.  Пізнавально-програмуючі методи соціального управління.
  30.  Організаційно-регулюючі методи соціального управління.
  31.  Системний підхід: принципи, структура, управління на основі системного підходу.
  32.  Загальна характеристика теорії систем.
  33.   Загальні ознаки системи.
  34.  . Види соціальних систем.
  35.  Охарактеризувати систему органів ДПС та дати її визначення.
  36.  Поняття і типи організаційних структур управління.
  37.  Фактори, що визначають формування та принципи побудови.
  38.  Організаційні структури управління.
  39.  Сутність оргпроектування, його основні напрями та етапи.
  40.  Проектування організаційних структур управління.
  41.  Деякі проблеми удосконалення організаційної структури та організаційно-штатного забезпечення органів ДПС.
  42.  Ознаки та види соціальних систем.
  43.  Функції соціального управління: поняття, ознаки та види.
  44.  Загальна характеристика процесу управління.
  45.  Комплексна характеристика процесу управління.
  46.  Кібернетико-інформаційна характеристика процесу управління.
  47.  Сутність і властивості управлінського рішення.
  48.  Класифікація управлінських рішень.
  49.  Вимоги до управлінських рішень.
  50.  Загальне уявлення про управлінський цикл.
  51.  Перший етап управлінського циклу: підготовка та прийняття управлінського рішення, другий етап управлінського циклу: організація виконання (реалізація)
  52.  Організаційні засади управління органами ДПС.

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ № 2

  1.  Поняття функціональної структури органів ДПС.
  2.  Загальна характеристика основних функцій органів ДПС України.
  3.  Методичні засади проектування функціональної структури органу ДПС.
  4.  Загальна характеристика організаційної структуру органів ДПС України.
  5.  Загальний порядок розробки та прийняття положень про структурні підрозділи органів ДПС України.
  6.  Організаційна структура та штатна чисельність ДПС України.
  7.  Інформаційна структура органів ДПС України.
  8.  Соціально-психологічна структура органів ДПС України.
  9.  Сутність і зміст організаційно-штатної роботи в органах ДПС.
  10.  Поняття організаційно-штатної роботи. Основні вимоги до неї. Її термінологія.
  11.  Причини конфліктів.
  12.  Типи конфліктів.
  13.  Поняття, зміст та вимоги до аналітичної роботи в органах ДПС.
  14.  Організація діяльності аналітичних підрозділів в органах ДПС.
  15.  Види аналізу та етапи аналітичного дослідження в ОДПС України.
  16.  Характеристика організації аналітичної в структурних підрозділах ОДПСУ.
  17.  Напрями діяльності аналітичних підрозділів в органах ДПС.
  18.  Види аналітичної роботи, що здійснюється органами ДПС України.
  19.  Технологія комплексного аналізу оперативної обстановки.
  20.  Навести приклад аналізу роботи будь-якого відділу податкової міліції за минулий рік.
  21.  Охарактеризувати види аналітичної роботи, що здійснюється співробітниками податкової міліції. 
  22.  Поняття управлінського рішення підрозділу податкової міліції, класифікація управлінських рішень та умови їх ефективності.
  23.  Визначення управлінського рішення.
  24.  Методологічні основи розробки управлінських рішень.
  25.  Види управлінських рішень.
  26.  Відомчі нормативні акти як основа системи управлінських рішень в органах ДПС.
  27.  Сутність прогнозу та прогнозування. Види прогнозів.
  28.  Механізм і технологія прогнозування.
  29.  Характеристика основних методів прогнозування, що застосовуються в органах ДПС.
  30.  Правове, організаційне та інформаційне забезпечення прогнозування в апаратах ДПС України.
  31.  Характеристика основних методів планування.
  32.  Процедура розробки поточного плану роботи (основних заходів) органу ДПС України.
  33.  Система і структура планів органів ДПС.
  34.  Методика розробки планів в органах ДПС.
  35.  Організація контролю за виконанням планів.
  36.  Механізм реалізації управлінських рішень.
  37.  Методи виконання управлінських рішень.
  38.  Процес виконання управлінських рішень.
  39.  Погодженість функціонування частин та елементів системи.

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ № 3

  1.  Поняття та значення взаємодії в органах ДПС.
  2.  Принципи взаємодії.
  3.  Основні форми взаємодії в органах ДПС.
  4.  Поняття, завдання, принципи контролю й обліку в органах ДПС.
  5.  Форми контролю та обліку.
  6.  Облік в структурних підрозділах ДПС України.
  7.  Поняття правового забезпечення управління органами ДПС, його зміст і завдання.
  8.  Нормотворчість як система відомчого правового регулювання організації та діяльності органів ДПС.
  9.  Процедура підготовки нормативних актів.
  10.  Поняття документаційного забезпечення управління і діловодства, їх правові та організаційні аспекти.
  11.  Організація діловодства в органах ДПС.
  12.  Організація та здійснення контролю за виконанням документів в ОДПСУ.
  13.  Строки виконання документів в ОДПСУ.
  14.  Поняття та задачі інформаційно-аналітичного забезпечення ОДПСУ.
  15.  Збір податкової інформації. 
  16.  Організаційні форми інформаційно-аналітичного забезпечення.
  17.  Отримання податкової інформації органами державної служби.
  18.  Обробка та використання податкової інформації.
  19.  Зміст кадрової функції управління та її нормативна регламентація в системі органів ДПС.
  20.  Поняття та класифікація кадрів в органах ДПС.
  21.  Вимоги, що пред'являються до кадрів органів ДПС.
  22.  Організація роботи з кадрами в органах ДПС.
  23.  Зміст кадрової функції управління та її нормативна регламентація в системі органів ДПС.
  24.  Поняття та класифікація кадрів в органах ДПС.
  25.  Поняття і зміст матеріально-технічного і фінансового забезпечення управління органами ДПС.
  26.  Організація матеріально-технічного та фінансового забезпечення управління органами ДПС.
  27.  Шляхи вдосконалення матеріально-технічного і фінансового забезпечення управління органами ДПС.
  28.  Поняття наукової організації праці, її особливості в органах ДПС.
  29.  Основні напрями наукової організації праці в органах ДПС.
  30.  Організація раціонального використання робочого часу.
  31.  Раціоналізація трудових операцій (методів роботи).
  32.  Створення сприятливих умов праці.

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ З КУРСУ ДО ПМКР ТА СКЛАДАННЯ ЕКЗАМЕНУ

1.Основні завдання, функції органів ДПС України.

2.Організаційна структура органів ДПС України.

3.Типова структура ДПА України.

4.Типова структура ДПІ у містах без внутріміських інспекцій, районах, районнах у містах та об’єднаних ДПІ, які не мають відділення.

5.Поняття , зміст інформаційної структури органів ДПС України.

6.Соціально-психологічна структура органів ДПС.

7.Параметри соціально-психологічної структури органів ДПС.

8.Поняття,  зміст і основні напрями аналітичної роботи в органах ДПС.

9.Організація аналітичної роботи в органах ДПС.

10.Методика аналізу оперативної обстановки.

11.Методика загального аналізу.

12.Аналіз злочинності в регіоні.

13.Методика часткового аналізу.

14.Використання результатів аналізу і оцінки оперативної обстановки в діяльності відділів податкової міліції ДПІ.

15.Особливості аналізу оперативної обстановки на території області.

16.Організація аналізу оперативної обстановки.

17.Технологія комплексного аналізу оперативної обстановки.

18. Визначення управлінського рішення.

19. Методологічні основи розробки управлінських рішень.

20. Сутність прогнозу та прогнозування.

21. Види прогнозів.

22. Механізм і технологія прогнозування.

23. Характеристика основних методів прогнозування, що застосовуються в органах ДПС України.

24. Методи статистичного прогнозування. Екстраполяція.

25. Прогнозування методами експертних оцінок.

26. Правове, організаційне та інформаційне забезпечення прогнозування в органах ДПС України.

27. Сутність і роль планування в діяльності органів ДПС.

28. Принципи планування та вимоги до планів роботи.

29. Характеристика основних методів планування.

30. Система і структура планів органів ДПС.

31. Методика розробки планів в органах ДПС.

32. Організація контролю за виконанням планів.

33. Інструкція з організації планування в системі органів ДПС.

34. Механізм реалізації управлінських рішень.

35. Методи виконання управлінських рішень.

36. Процес виконання управлінських рішень.

37. Принципи взаємодії.

38. Основні форми взаємодії в органах ДПС.

39. Погодженість функціонування частин та елементів системи — найважливіше завдання управління.

40. Поняття взаємодії в органах ДПС.

41. Внутрівідомчий контроль в органах ДПС.

41. Удосконалення системи контролю в органах ДПС України.

43. Поняття та основні завдання контролю й обліку в органах ДПС.

44. Принципи контролю та обліку.

45. Форми і види контролю та обліку в органах ДПС.

46. Поняття та завдання правового забезпечення управління.

47. Поняття та ознаки правових актів управління державної податкової служби.

48. Види правових актів управління та види наказів як основних нормативних актів управління державної податкової служби.

49. Особливості розробки, прийняття та виконання правових актів управління в державній податковій службі.

50. Юридична техніка підготовки проектів відомчих нормативних актів.

51. Поняття правового забезпечення управління органами ДПС, його зміст і завдання.

52.Поняття документаційного забезпечення управління і діловодства, їх правові та організаційні аспекти.

53. Організація діловодства в органах ДПС України.

54. Організація та здійснення контролю за виконанням документів в органах ДПС України.

55. Строки виконання документів вхідної кореспонденції.

56. Вимоги до найбільш уживаних  на практиці органів ДПС управлінських документів.

57. Поняття і сутність інформаційно-аналітичного забезпечення управління підрозділами податкової міліції.

58. Передумови використання математичних методів та ЕОМ в інформаційному забезпеченні підрозділів податкової міліції.

59. Організаційні форми інформаційного забезпечення управління.

60. Сучасний стан інформаційного забезпечення органів ДПС .

61. Тенденції розвитку систем інформаційного забезпечення діяльності поліції в розвинутих країнах світу.

61. Стан та проблеми інформаційного забезпечення органів ДПС.

63. Стратегія розвитку системи інформаційного забезпечення.

64. Мета і задачі системи інформаційного забезпечення.

65. Основні напрями розвитку системи інформаційного забезпечення .

66. Складові частини системи інформаційного забезпечення.

67. Інформаційні підсистеми.

68. Принципи формування загально відомчих та галузевих інформаційних підсистем.

69. Склад інформаційних обліків.

70. Проектування і створення інформаційних підсистем.

71. Комп'ютерне та програмне забезпечення інформаційних підсистем .

72. Комп’ютерні комплекси інформаційних підсистем.

73. Системне та прикладне програмне забезпечення.

74. Система безпеки та захисту інформації в органах ДПС України.

75. Поняття та структура персоналу державної податкової служби України.

76. Державно-службові відносини в державній податковій службі України.

77. Організація роботи з кадрами в органах ДПС України.

78. Зміст кадрової функції управління та її нормативна регламентація в системі органів ДПС України.

79. Матеріально-технічне та фінансове забезпечення управління органами ДПС України.

80. Характеристика матеріального та фінансового забезпечення як складових соціального захисту працівників органів державної податкової служби України.

81. Особливості соціального захисту працівників податкової міліції.

82. Поняття і значення матеріально-технічного і фінансового забезпечення управління органами ДПС України.

83. Організація матеріально-технічного та фінансового забезпечення управління органами ДПС України.

84. Шляхи вдосконалення матеріально-технічного і фінансового забезпечення управління органами ДПС України.

85.Поняття, завдання, основні напрямки організації управлінської праці.

86.Особливості організації управлінської праці окремих категорій працівників органів ДПС України.

87.Поняття «Автоматизоване робоче місце».

88.Найважливіші Автоматизовані робочі місця, що діють у системі ДПС.

89.Ефективність системи та здійснення управління органами ДПС України.

90.Основні елементи вдосконалення діяльності ДПС.

91.Основні організаційно-управлінські проблеми, що мають місце у роботі органів ДПС України.

92.Оптимізація системи оподаткування-ефективний інструмент удосконалення управління органами ДПС України.

93.Необхідність реформування і модернізація податкової служби.

94.Зарубіжний досвід управління податковими органами та можливості      його використання в Україні.

95.Податкова система  в Казахстані

96.Податкова система в Російської Федерації

97.Податкова система в Сполучених Штатах Америки

98.Податкова система в Італії

99.Податкова система в Франції

100.Податкова система в Голландії

101.Податкова система в Японії

102.Податкова система в Польщі


Рекомендована література (основна і додаткова).

1. Азаров М.Я. 3 приводу трьох джерел і трьох складових організації податкової служби // Вісник податкової служби України. -1999. -№41. -С. 2-3.

2. Егоршин А.П. Управление персоналом: Учебное пособие. -Нижний Новгород, 1999. - 622 с.

3. Барабанова H.I. Кадри вирішують все // Консультант. - 2001. -№ 19.-23квітня.-С.З.

4. Барабанова Н.І. Типова професійно-кваліфікаційна посадова інструкція державного податкового інспектора // Вісник податкової служби України. - 2000. - № 19. - С. 29-30.

5. Барабанова Н.І., Чижик Н.А., Чебану А.Л. Робота з кадрами в системі ДПС України. - К.: Преса України, 2001.

6. Білоус В. Оптимізація діяльності податкової служби в Україні // Вісник УАДУ. - 1998. - № 4. - С. 111-115.

7. Воронько О.А. Керівні кадри: державна політика та система управління. - К.: УАДУ, 2000.

8. Гаєвський Б.А., Ребкало В.А. Культура державного управління: Організаційний аспект: Монографія. - К.: Вид-во УАДУ, 1998. -144с.

9. Гурне Б. Державне управління / Пер. з фр. - К.: Основи, 1993. -165с.

10. Державне управління, державна служба і місцеве самоврядування: Монографія / Кол. авт. за заг. ред. О.Ю.Оболенського. -Хмельницький: Поділля, 1999. - 570 с.

11. Державне управління: теорія і практика / За заг. ред. Авер’янова В.Б. - К.: Юрінком-Інтер, 1998. - 432 с.

12. Державний службовець в Україні (пошук моделі) / Н.Р. Нижник, Г.1. Леліков, В.В. Цветков та ін. - К.: Ін-Юре, 1998. - 272 с.

13. Дубенко С. Державна служба в Україні: Навч. посіб. для студентів, слухачів із спец. „Державне управління". - К.: Вид-во УАДУ, 1998.-168с.

14. Журавський В. Організаційно-методичне забезпечення підвищення кваліфікації кадрів податкової служби // Вісник УАДУ. - 2000. - № 4.

  1.  Журавський В. Про концепцію підвищення кваліфікації кадрів для державної податкової служби України // Вісник УАДУ. -2001.-№ 1.-С. 338-347.

16. Журавський В. Системний підхід до навчання у процесі підвищення кваліфікації кадрів податкової служби : 36. наук. пр. УАДУ / За заг. ред. В.1. Лугового, В.М. Князева. - К.: Вид-во УАДУ, 2000. - Вип. 2. - В 4 ч. Ч. IV. - С. 341-346.

17. Про державну податкову службу в Україні: Закон України в редакції від 5 лютого 1998 року № 83/98-ВР // Офіц. вісн. України. -

1998. -№ 6.- С. 41-54.

18. Про державну службу: Закон України від 16 грудня 1993 року № 3323/12 // Вісник держ. служби України. - 1995. -№ 1. - С, 9-28.

19. Ільясов Р., Куценко В., Ралдугін Є. Застосування технології дистанційного навчання у підготовці та підвищенні кваліфікації державних службовців // Вісник держ. служби України. - 1998. - № 4. -С. 77-91.

20. Коломінський Н.Л. Психологія педагогічного менеджменту: Навч. посібник. - К.: МАУП, 1996. - 176 с.

21. Концепція Адміністративної реформи в Україні. - К.: Центр політико-правових реформ, 1998. - 62 с.

22. Коханов Е.Ф. Отбор персонала и введение в должность. -М: ГАУ, 1996.

23. Кредісов АЛ., Панченко Є.Г., Кредісов В.А. Менеджмент для керівників. - К.: Знання, 1999. - 540 с.

24. Леліков Г. Організаційно-правове удосконалення державної служби // Вісник УАДУ. - 1999. - № 4. - С, 13-18.

25. Леліков Г. Функції державної служби та їх правове регулювання // Вісник держ. служби України. - 1999. - № 1. - С. 55-68.

26. Леліков Г., Нижник Н. Нові технології у професійній діяльності державних службовців // Вісник держ. служби України. -

1999. -№ 2.- С, 48-63. "

27. Луговий В. Про деякі принципи підготовки керівного персоналу державної служби // Вісник УАДУ. - 1996.- № 1. - С. 14-23.

28. Луговий В.1., Яцуба В.Г. Актуальні проблеми підготовки і використання керівних кадрів державної служби (аналіз світового досвіду)//Вісник УАДУ. - 1999.-№ 1.-С. 46-55.

29. Мельник П.В. Система підготовки кадрів для державної податкової служби // Комп'ютер у школі та сім'ї. - 2000. - № 3. - С. 11-15.

30. Мерзляков И.П, Кукура С.П. Менеджмент. Подготовка управленческих кадров: Учебное пособие.- М.: Экономика, 1995.

31. Меркулов О. Майбутнє податкової системи України - у модернізації податкової служби // Вісник податкової служби України. -2000.-№45.-С. 9-Ю.

32. Мескон М.Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер. с англ. - М.: Дело, 1997. - 701 с.

33. Мордовии С.К. Управление человеческими ресурсами: 17-модульная программа для менеджеров „Управление развитием организации". Модуль 16. - М.: ИНФРА-М, 1999.

34. Про довідник типових професійних характеристик посад державних службовців (випуск 76): Наказ Головдержслужби України від 1.09.1999р. №65.

35. Про затвердження Загальних методичних рекомендацій щодо проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдань: Наказ Головдержслужби України від 31.05.2002 р. № 39.

36. Недашківський М.М., Євтушенко ГЛ., Гацька Л.П. Менеджмент персоналу: Навч. Посібник для самост. вивч. дисц. - Ірпінь: Академія ДПС України 2002. - 252 с.

37. Нижник Н., Машков О. Системний підхід в організації державного управління: Навч. посібник / За заг. ред. Н.Р. Нижник. -К.: Вид-во УАДУ, 1998. - 160 с.

38. Нижник Н., Мосов В. Підхід до формування змісту якостей керівника в системі державного управління // Вісник держ. служби України. - 1999.- № 1. - С. 69-73.

39. Нинюк М. Державний службовець та етична культура // Вісник УАДУ.- 1999. - № 2. - С. 156-164.

40. Оболенський О. Задачі розвитку державної служби в контексті адміністративної реформи // Вісник держ. служби України. - 1997. -№ 3. - С. 73-78.

41. Оболенський О. Навчання державного службовця як складова його професійної діяльності // Вісник УАДУ. - 1999. - № 3. - С. 35-41.

42. Оболенський О. Принцип професіоналізму в державній службі // Вісник держ. служби України. - 1998. - № 1. - С. 54-64.

43. Оболенський О. Теорія системного підходу в державному управлінні //Вісн и к УАДУ. - 1996.-№ З.-С. 151-158.

44. Общий курс менеджмента в таблицах и графиках: Учебник для вузов / Прыкин Б.В., Прыкина Л.В., Эриашвили Н.Д., Усман З.А. / Под ред. проф. Прыкина Б.В. - М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1998.-415 с.

45. П. Павленчик. Засади системного дослідження проходження державної служби в Україні // Вісник державної служби України. -2001.-№2.-С. 84-90.

46.  Пашко Л. Оцінювання службовців у державній службі Франції // Вісник УАДУ. - 2001. - № 4. - С. 380-385.

47. Пикулькин А.В. Система государственного управления: Учебник для вузов / Под ред. проф. Т.Г. Морозовой. - М.: Закон и право, ЮНИТИ, 1997.-352 с.

48. Про вдосконалення діяльності державної податкової служби та зміцнення її матеріальної бази: Постанова Кабінету Міністрів України від 24.07.1993 р. № 570.

49. Про затвердження Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців: Постанова Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 р. № 169.

50. Про забезпечення діяльності державної податкової служби України: Постанова Кабінету Міністрів України від 15.11.1996 р. № 1385 // Вісник держ. служби України. - 1996. - № 4.

51. Про затвердження Положення про спеціальні звання посадових осіб органів державної податкової служби: Постанова Кабінету Міністрів України від 22.02.1999 р. № 258 // Офіц. вісн. України. -1999.-№8.-С. 92-96.

52. Про умови оплати праці працівників органів державної податкової служби: Постанова Кабінету Міністрів України від 25.08.1998 р. № 1336 // Офіц. вісн. України. - 1998. -№ 34. - С. 11-23.

53. Про затвердження Положення про проведення атестації державних службовців: Постанова Кабінету Міністрів України від 28.12.2000р. № 1922

54. Про заходи щодо підвищення кваліфікації службовців органів державної виконавчої влади: Постанова Кабінету Міністрів України від 28.07.1995 р. № 560 // Вісник держ. служби України. -1995.-№ 2.-С. 51-59.

55. Про затвердження Положення про систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців і Положення про єдиний порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації керівників державних підприємств, установ і організацій: Постанова Кабінету Міністрів України від 8.02.1997 р. № 167 // Вісник держ. служби України. - 1997. - № 1. - С. 40-41.

56. Райт Г. Державне управління / Пер. з англ. В. Івашка, О. Коваленка, С. Соколик. - К.: Основи, 1994. - 191 с.

57. Райт Г. Роль державного керівника. - К.: Основи, 1994.

58. Рачинський А. Нові технології в професійній діяльності державних службовців: Сучасні проблеми державного управління: дослідження технології, методики / Наук, видання за заг. ред. В.М. Князева. - К.: Вид-во УАДУ. - 1999. - С. 108-139.

59. Рачинський А. Професіоналізм - як основа діяльності державних службовців // Вісник УАДУ. - 1999. - № 2. - С. 22-30.

60. Реформування державного управління в Україні: проблеми і перспективи / Кол. авт. Наук, керів. Цветков В.В. - К., „Оріяни", 1998.-364с.

61. Система підготовки державних службовців у країнах ОЕСР: Публікації SIGMA № 16. - К.: Вид-во УАДУ, 1998. - 41 с.

62. Сороко В. Єдина державна комп'ютерна система „Кадри": підхід до реалізації дистанційного навчання // Вісник держ. служби України. - 1997. - № 3. - С. 85-93.

63. Сороко В. Оцінка і вибір технологій доступу до інформаційного ресурсу єдиної державної комп'ютерної системи „Кадри" // Вісник держ. служби України. - 1998. - № 1. - С. 84-91.

64. Тарнавська Н.П., Пушкар P.M. Менеджмент: теорія і практика: Підручник для вузів. - Тернопіль: Карт-бланш, 1997. - 456 с.

65. Про заходи щодо вдосконалення роботи з кадрами в органах виконавчої влади, з керівниками підприємств, установ і організацій: Указ Президента України від 19.05.1995 р. № 381 // Вісник держ. служби України. - 1995. - № 2. - С. 29.

66. Про затвердження Програми кадрового забезпечення державної служби та Програми роботи з керівниками державних підприємств, установ і організацій: Указ Президента України від 10.11.1995 р. № 1035/95 // Вісник держ. служби України. - 1995. - № 3-4. - С. 7-25.

67.  Про Стратегію реформування системи державної служби в Україні: Указ Президента України від 14.04.2000 р. № 599/2000 // Офіц. вісн. України. - 2000. - № 16. - С. 63-69.

68. Про обов'язкову спеціальну перевірку відомостей, що подають кандидати на зайняття посад державних службовців: Указ Президента України від 19.11.2001 р. № 1098.

69.  Про утворення Державної податкової адміністрації України та місцевих державних податкових адміністрацій: Указ Президента України від 22.08.1996 р. № 760 // 36. ук. Президента України. - 1996. - Вип. 3.-В2ч. Ч.ІІ.-С. 325-327.

70. Про систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців: Указ Президента України від 30.05.1995 р. № 398 // Вісник держ. служби України. - 1995. - № 2. -С. 30-32.

71.  Питання державних податкових адміністрацій: Указ Президента України від 30.10.1996 р. № 1013 // 36. ук. Президента України. - 1996. - Вип. 4. - В 2 ч. Ч. І. - С. 145-146.

72.  Про Комплексну програму підготовки державних службовців: Указ Президента України від 9.11.2000 р. № 1212/2000 // Офіц. вісн. України. - 2000. - № 46. - С. 43-61.

73.  Управление персоналом в условиях социальной рыночной экономики / Под научной ред. проф., д-ра Р. Марра, проф., д-ра Г. Шмидта. - М.: Изд-во МГУ, 1997. - 480 с.

74.  Управление персоналом: Учебник / Под ред. А.Я. Кибанова.-М.: ИНФРА-М, 1997. - 509 с.

75.  Управление персоналом: Энциклопедический словарь / Под ред. А.Я. Кибанова. - М.: ИНФРА-М, 1998. - 453 с.

76.  Фатхутдинов Р.А. Система менеджмента: Учебно-практическое пособие. - М.: АО „Бизнес-школа „Интел-Синтез", 1996. - 358 с.

77.  Филонович С.Р. Лидерство и практические навыки менеджера: 17-модульная программа для менеджеров „Управление развитием организации". Модуль 9.- М.: ИНФРА-М, 1999.

78.  Цветков В.В. Державне управління: основні фактори ефективності (політико-правовий аспект). - X.: Вид-во „Право", 1996. - 164 с.

79.  Чемерис А., Ліпенцев А. Підвищення кваліфікації управлінців: досвід та проблеми // Вісник держ. служби України. - 1997. - № 1. -С. 72-79.

80.  Щёкин Г.В. Основы кадрового менеджмента: Учебник. - 3-е изд., перераб. и доп. - К.: МАУП, 1999. - 288 с.

81. Щёкин Г.В. Теория социального управления: Монография. -К.: МАУП, 1996.-408с.

82.  Ярошенко Ф. Модернізація державної податкової служби: далі буде... // Вісник податкової служби України. - 2000. - № 38. - С. 4.

83. Ярошенко Ф. Розвиток та необхідність модернізації ДПА України // Вісник податкової служби України. - 1999. - № 40. - С. 2^6.

84 Яцуба В. Роль підготовки і підвищення кваліфікації державних службовців у вдосконаленні державного управління // Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. 4-5 грудня 1997 р. „Актуальні проблеми організації навчання і методики викладання у системі mABH^e™* кваліфікації державних службовців України. - К.: Вид-во УАДУ, 1998.-С. 11-24.

85 Яцуба В.Г. Кадрове забезпечення державної служби - важливий фактор державотворення // Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. 19-20 вересня 1996 р. „Актуальні проблеми підвищення кваліфікації державних службовців України. - К.: Вид-во УАДУ, 1996.-С. 8-13.

86. Податковий Кодекс України (Розділ І, ІІ): чинне законодавство станом на 10 грудня 2010 року: (Відповідає офіц. текстові) – К.: Алерта; Центр учбової літератури, 2011. – 584 с. прийнятий 2 грудня 2010 року;

87. Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади / Указ Президента України № 1085/2010 від 9 грудня 2010 року.

88. Управління органами державної податкової служби України: навчальний посібник для студентів (курсантів, слухачів) вищих навчальних закладів / [Касьяненко М.М, Яцюк О.В., Цимбал П.В. та ін.]; за ред. П.В. Мельника. – Ірпінь: Національний університет ДПС України, 2010. – 346 с.




1. на тему- ОЦЕНКА РЫНОЧНОЙ СТОИМОСТИ ИНТЕЛЛЕКТУАЛЬНОЙ СОБСТВЕННОСТИ ЗАО.html
2. Аналитическая журналистика в России
3. Вариант1 1. Суть в том что собрав генеалог.1
4. 5222152201 О профессии сомелье знают и не знают
5. .А. Бутакова Содержание Частная патология
6. тема охорони праці є складовою частиною управління підприємством
7. . Экзогенные факторы- специфические нейротропные цнс; неспецифические поражающие как ЦНС так и др
8. 091 Чеботарева Я
9. Чай в нашей жизни
10. конспект лекций планы семинарских занятий задания для самостоятельной работы рекомендуемая литерат
11.  Краткая характеристика предметной области
12.  Наиболее общие вопросы бытия в философии исследует онтология гносеология аксиология ло
13. 670 и финансовую аренду лизинг в частности ст
14. ЛЕКЦИЯ 7 Возрождение во Франции
15. Веселые фигурки На 20092010 уч
16. Сморгунов отмечает что политический менеджмент охватывает управление процессами прямой и представитель
17. Восточной Азии морской национальный парк Тарутао Truto в котором насчитывается 51 остров
18. Ноктюрнал УТВЕРЖДАЮДОЛЖНОСТНАЯ ИНСТРУКЦИЯ Генеральный директор 21
19. Трудовые отношения трудовой договор
20. 1 Введение