Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

виховного процесу в унiверситетi i передбачає єднiсть безперервнiсть та послiдовнiсть теоретичних курсiв реа

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

PAGE   \* MERGEFORMAT 3

Вступ

 У системi професiйноï пiдготовки, педагогiчна практика студентiв є складовою навчально-виховного процесу в унiверситетi i передбачає єднiсть, безперервнiсть та послiдовнiсть теоретичних курсiв, реалiзацiю набутих знань у практичнiй дiяльностi, зрештою, є своєрiдним екзаменом на професiйну придатнiсть, орiєнтацiю, майстернiсть.

03.10.2011р. на економічному факультеті відбулася настановча конференція, де повідомлялось про мету, зміст і завдання роботи на період проходження педагогiчноï практики, обов'язки студентів-практикантів та вимоги до звітної документації.

 Метою педагогiчної практики було закрiплення теоретичних знань, формування у студентiв професiйних вмiнь, оволодiння сучасними методами, формами органiзацiï та знаряддями працi в галузi ïх майбутньоï професiï.

Основні завдання педагогiчної практики:

1) ознайомлення студентiв з особливостями органiзацiï навчально-виховного процесу;

2) закрiплення та поглиблення знань студентiв з педагогiчних та фахових дисциплiн;

3) проведення та самоаналiз урокiв i позаурочниз заходiв з економiки;

4) виховання у студентiв стiйкого iнтересу i любовi до педагогiчноï професiï, потреби в реалiзацiï творчих здiбностей;

5) формування умiнь аналiзувати та прогнозувати результати педагогiчноï дiяльностi, планувати навчально-виховну роботу;

6) розвивати умiння працювати з колективом;

7) залучення студентiв до науково-дослiдноï роботи, самостiйного розв'язання навчально-виховних завдань.

І. Навчальна робота

Я, Семенюк  Вікторія  Олександрiвна, проходила педагогічну практику в ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» Термін проходження практики з 7 жовтня по 18 жовтня 2013 року. Під час проходження практики отримала обов’язки викладача економіки та класного керівника в закріпленому за мною 26-г групу.

Центр працює в режимі 5-денного робочого тижня. Навчання розпочинаэться о 8:30 ранку і закінчується о 15:50. Директором центру є Рущак М.Ю., який має заступників з навчальної та виховної роботи та iн.

За період проходження педагогічної практики мною було відвідано кілька уроків не лише з економіки, але й з інших дисциплін. На даних парах спостерiгала за методикою викладання, за рiзними видами контролю навчальноï дiяльностi, нормами оцiнювання знань, яке вiдбуваэться за 12-ти бальною системою.

Викладач економiки, Павлишина Анжела Анатоліївна, проводила заняття з економiчних дисциплiн з використанням рiзних методiв для активiзацiï пiзнавальноï дiяльностi, якi були спецiально пiдiбранi для данного закладу. Вона поєднувала лекцiю з бесiдою, створювала проблемнi ситуацiï, нацiлювала студентiв на те, що данi знання, вони можуть використовувати у практичному життi та в подальшiй професiйнiй дiяльностi.

А також, слiд вiдзначити, що Анжела Анатоліївна вмiло наводить приклади iз життя для найкращого сприйняття данного матерiалу та дає можливiсть студентам вiльно висловлювати своï думки з приводу того чи iншого питання, що досить позитивно впливає на ïхнiй професiйний розвиток.

У пiдсумках кожного заняття Анжела Анатоліївна використовувала метод узагальнення та повторення: наголошуючи ще раз на найважливiших моментах даноï теми, намагаючись ще раз разом iз студентами розглянути основнi положення даноï теми,  що на мою думку э досить дiєвим.

Пiд час перевiрки конспектiв було виявлено, що студенти умiло ведуть конспекти тем. Ознайомившись iз журналом 26-Г групи було виявлено, що вiдвiдування занять стабiльне i бiльшicть студентiв ставиться сумлiнно до навчання.

 За перiод практики менi ,було надано можливiсть провести пробне та залiкове заняття з економiки сiльського господарства.

Пробне заняття було проведено на тему «Iнтенсифiкацiя та науково-технiчний прогрес в сiльському господарствi». Тип заняття – комбiнований. Метою данного заняття було: ознайомити iз поняттям iнтенсифiкацiï ciльського господарства, iз факторами, що зумовлюють ефективнiсть iнтенсифiкацiï виробництва, з напрямами науково-технiчного прогресу, з видами iнновацiйних процесiв; розвивати умiння в студентiв самостiйного обрахування показникiв економiчноï ефективностi окремих нововведень; виховувати у студентiв економiчне мислення, зацiкавленiсть, активнicть, зосередженiсть. На данному заннятi було запропоновано розглянути наступнi питання:

  1.  Iнтенсифiкацiя та ïï економiчна ефективнiсть
  2.  Фактори, що зумовлюють ефективнicть iнтенсифiкацiï виробництва.
  3.  Суть науково-технiчного прогрессу та його напрямки
  4.  Поняття та окремi види iнновацiйних процесiв та показники окремих нововведень.

     Залiкове заняття було проведено 14.10.11 на тему «Цiни та цiноутворення в системi». Тип заняття – засвоэння нових знань. Метою данного заняття було: ознайомити студентiв з поняттям цiн, ïï види, методiв i принципiв цiноутворення; розвивати умiння аналiзувати цiни на сiльськогосподарську продукцiю, методи розрахунку та види цiн, що застосовуються в агропромисловому комплексi; виховувати у студентiв бажання та iнтерес до економчноï науки, самостiйноï практичноï дiяльностi. Далi було розглянуто наступнi питання щодо заняття:

          1. Поняття про цiну, ïï функцiï i посилення ролi як основного розширеного вiдтворення в умовах ринку.

          2. Методи цiноутворення.

          3. Принципи цiноутворення.

          4. Система цiн на сiльськогосподарську продукцiю.

          На самостiйне опрацювання було винесено такi питання:

          1. Особливостi формування та види свiтових цiн.

          2. Основнi напрямки паритету цiн мiж промисловiстю i сiльським господарством. Система державноï пiдтримки сiльськогосподарського товаровиробник.

          3. Цiновий монiторинг в АПК.

          Під час проведення заняття використовувались такі засоби для активізації розумової діяльності студентів: актуалізація та новизна змісту викладеного матеріалу; порівняння та аналогії із реальним життям; мотивація студентів у вивченні матеріалу; важливість здобутих ґрунтовних знань студентами з економіки для їхньої майбутньої діяльності і життя; створювання та розгляд таких проблемних ситуацій, які б допомогли студентам підвищити свою активність та рівень розумової діяльності.

         На заняттi були присутнi: викладач економiки Мiщак Л.С., керiвник практики Стрельбiцька О.П. та студенти практики: Кiндзерська О.В., Мазурок Д.А.

         Пiсля проведеного залiкового заняття викладачем та керiвником практики було складено протокол вiдвiдуваного заняття, в якому було вказано всi переваги та недолiки, а також те, що проведений мною заняття заслуговує оцiнки «вiдмiнно».

          Після проходження педагогічної практики, я здобула певні уміння та навички проведення навчальної роботи: плануванням та організацією занять, отримання уваги студентів. Під час відвідування занять спостерігала, ознайомлювалася  та оволодівала вмінням викладати матеріал, використовувати різні види, форми, методи контролю для кращого засвоєння студентами навчального матеріалу.

Загалом педагогiчна практика проходила у дружнiх стосунках з педагогiчним коллективом Центру. Педагогiчний коллектив допомагав студентам-практикантам у пiдготовцi до занять, виховних заходiв даючи цiннi професiйнi поради.

Отже, навчальна робота у групі пройшла успішно і результативно.

ІІ. Виховна робота

Протягом педагогічної практики у ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» я була закріплена за 26-Г групою. Класним керівником  групи була також Павлишина Анжела Анатоліївна.

Спостерiгаючи за проходженням уроків та виховних годин,які проводила Анжела Анатоліївна, слiд зазначити, що вона не лише являється досвiдченим педагогом, а й добродушною, доброзичливою та порядною людиною, яка будує своє спiлкування з студентами на взаємоповазi, спiвпрацi та розумiннi. Слiд вiдмiтити, що вона лояльно ставитьсч до своïх студентiв, i є не лише викладачем чи керівником групи, а й другом та матiр'ю для своïх студентiв.

Група, за якою я була закрiплена, як класний керiвник, складається з 21-го студента, якi досить здібні, виховані, старанні, комунікабельні, щирі у спілкуванні, легко приймають у свій колектив. З великою радiстю допомагала окремим студентам у пiдготовцi домашнього завдання.

  Виховна робота в центрі здійснюється за розпорядженнями та контролем заступника директора з виховної роботи Старик Юрій Іванович

          Юрій Іванович проводив бесiди з студентами виховного характеру. Раз на тиждень проводилась iнформацiйна година, на якiй обговорювали класнi питання, велись бесiди на теми поведiнки студентiв, проблеми у взаєминах студент-колектив, студент-педагог, студент-батьки.

         За час проходження педагогічної практики, він ознайомив мене з планом органiзацiï позаурочноï дiяльностi cтудентiв. З допомогою Юрія Івановича, ми обрали вiдповiдну тематику проведення виховного заходу. Він iз задоволенням дiлився своïм педагогiчним досвiдом, допомагав необхiдними порадами стосовно виховноï робот із студентами, а також надав методичний матерiал.

               

         Мною був проведений виховний захід у вигляді екскурсії до Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, а саме в музей грошей, який розташований на другому поверсі Ратуші за адресою: площа Польський ринок, 1. Метою цього заходу було ознайомити студентів з історією виникнення та еволюції грошей, розвивати та розширювати їх економічний світогляд.

       

          Виконуючи основні завдання виховання студентів, у центрі спільно з педагогічним колективом використовуються різноманітні форми та методи роботи: виховні години, години спілкування, бесіди, свята, зустрічі, екскурсії, конкурси тощо.

          Виховна робота була i залишається важливим компонентом навчально-виховного процесу як в школi, так i в центрі. Робота з групою, вiдвiданi та проведенi виховнi заходи, аналiз методичноï лiтератури допомогли сформувати потрiбнi методичнi навики та прийоми щодо виховноï роботи в навчальному закладі.

ІІІ. Методична робота

Пiд час проходження практики, були проведенi бесiди: iз директором центру професійно-технічної освіти на тему «Органiзацiя навчально-виховного процесу»,з класним керівником групи на тему «Особливостi iндивiдуального пiдходу до студента», з викладачем економiки на тему «Значення iнтерактивних  методiв при вивченнi економiки».

У центрі працює методична комiсiя у складi: директора, заступника директора з навчальноï та виховноï роботи, педради та методичноï ради. Засiдання вiдбувається раз на мiсяць. На них розглядають проблеми щодо iнформацiйних технологiй у сучасному навчаннi, методика контролю знань, умiнь i навичок студентiв, органiзацiï диференцiйованого навчання, а також обговорюються традицiйнi та нетрадицiйнi форми навчання.

Основна форма методичноï роботи в центрі – методичне об'єднання викладачiв. Керiвниками методичних об'єднань обирають кращих, досвiдчених викладачiв. Засiдання методичних об'єднань проводять, як правило, два рази на семестр. До плану роботи методичних об'єднань вiдносять дiагностику педагогiчноï успiшностi, розробка процедур самоатестацiï i дiагностики рiзних сторiн навчально-виховного процесу, органiзацiя експериментальних та дослiдницьких методiв дiяльностi педагогiв, аналiз роботи за минулий рiк i планування роботи за поточний рiк, пiдготовка та проведення конкурсiв та iн.

За час проходження практики я ознайомились з планами центр (Планом засiдань методичноï ради, Планом органiзацiï позаурочний роботи, Календарним планом з економiки, опрацювала науково-методичну лiтературу.

Висновки

          Педагогічна практика дала мені змогу попробувати себе у ролі вчителя (викладача). Під час практики отримала вміння спілкуватися з колективом, додалися перші навички управління колективом. З практики винесла багато позитивного, зрозуміла, що означає підтримка досвідчених педагогів, а також розуміння і підтримка з боку студентів(це на мою думку, теж дуже важливо). Оволоділа певними навиками методики викладання економіки, проведення виховних заходів, уміннями навчати учнів вільному висловленні власної думки.

          Під час проходження практики я ознайомилась з навчальною та виховною роботою викладачів, а також із основними формами та методами контролю за діяльністю студентів тощо.

          Позитивним в організації та проведенні практики є чітка поінформованість студентів-практикантів про мету та завдання педпрактики, про їх обов’язки, про зміст роботи на період проходження практики, про вимоги до звітної документації.

          Недоліків під час проходження практики виявлено не було.

.

Список використаної літератури

  1.  Конституцiя Украïни (стаття 53).
  2.  Закон України «Про освіту» (Відомості Верховної Ради УРСР (ВВР), 1991, № 34, ст. 451).
  3.  Аксьонова О.В. Методика викладання економіки / Аксьонова О.В.. - К.: КНЕУ, 2006.
  4.  Балягіна І.А., Богорад М.А., Ковальчук Г.О. Методика викладання економіки: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. диск. – К.: КНЕУ, 2006.-314с.
  5.  Ващенко Г. Загальнi методи навчання. – К.: Вища школа, 1997.-362с.
  6.  Жерносек І.П. Організація методичної роботи в школі – К., 1995.
  7.  Загальна економіка: Підручник / І.Ф. Радіонова та інші / За ред. І.Ф. Радіонової. – 3-тє вид., допов. і перероб. – Кам’янець-Подільський: Абетка-НОВА, 2002.-384с.
  8.  Ковальчук  Г.О. Активізація навчання в економічній освіті: Навчальний посібник / Ковальчук Г.О.. - К.: КНЕУ,1999.
  9.  Ковальчук Г.О. Формування професійних педагогічних умінь майбутніх викладачів економіки / Г.О. Ковальчук // Педагогіка і психологія. - 1999. -№1.-С. 98-103.
  10.  Малафіїк І.В. Дидактика: Навчальний посібник – К.: КОНДОР, 2009.-397с.
  11.   Педагогiчна майстернiсть / I. А. Зязюн. – К.: Вища школа, 1997.-349с.
  12.   Сухомлинський В.О. Сто порад учителевi. – К.: Рад.шк., 1998.-310с.
  13.   Фіцула М.М. Педагогіка: Навч. посібник. Видання 2-ге, виправлене, доповнене.-К.: «Академвидав», 2006.-560с.




1. Тема 5. Світовий ринок праці
2. Депозиты физических лиц как основа банковских ресурсов
3. Отчет по лабораторной работе Изучение маятника Максвелла Выполнили- с
4. Развитие операций коммерческих банков с производными ценными бумагами на фондовом и финансовом рынках Украины
5. Базой для этого направления стал Департамент водных коммуникаций созданный в 1798 году по утверждённому им.html
6. Индивидуальная теория личности
7. Средняя общеобразовательная школа 30 города Белово
8. 2009 N 6З от 12052009 N 19З от 06
9. Гуманизм в политике
10. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук Тернопіль
11. Об охране здоровья граждан в Российской Федерации
12. Экономика России в системе международного разделения труда
13. И.О. заявителя адрес ЗАИНТЕРЕСОВАННЫЕ ЛИЦА- .html
14. на тему- Проектирование цифрового устройства в пакете Qurts II Вариант 30 Выполнили- студент Байков
15. Авиценна
16. Определение законов распределения и числовых характеристик случайной величины на основе опытных данных
17. I. Завершение процедуры- 15
18. Тема работы-Основные методы построения маркетинговых стратегий Санкт ~ Петербур
19. тематических задач использовалось слово метод.html
20. Тема- Інформаційне забезпечення прийняття управлінських рішень щодо необоротних активів та МШП Розв~яза