Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

а фільтруючі респіратори протигази і шоломи що забезпечують очищення оточуючого повітря що вдихається люд

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Засоби індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗОД)

Засіб індивідуального захисту органів дихання - це пристрій або пристосування, що забезпечує захист людини від шкідливих і небезпечних чинників, що знаходяться у повітрі робочої зони, які діють інгаляційно, а також при нестачі кисню.

Як поділяються засоби захисту органів дихання за принципом дії і призначенням?

Всі ЗІЗОД за принципом дії, що визначають умови їх використання, поділяються на дві групи:

а) фільтруючі респіратори, протигази і шоломи, що забезпечують очищення оточуючого повітря, що вдихається людиною, від шкідливих домішок за допомогою фільтрів і сорбентів, які входять у комплект ЗІЗОД;

б) ізолюючі шлангові і автономні дихальні апарати, за допомогою яких органи дихання ізолюються від оточуючого атмосферного повітря, яке для дихання надходить з чистої зони, або з балонів, що є складовою частиною дихального апарату.

Які бувають фільтруючі респіратори і протигази?

Фільтруючі ЗІЗОД за призначенням поділяються на протиаерозольні (ФА), протигазові (ФГ) і універсальні (ФУ).

Фільтруючі респіратори і протигази можуть використовуватися тільки при достатньому вмісті кисню в оточуючому повітрі (не менше 17-18 об’ємних відсотків) і при обмеженому вмісті шкідливих домішок.

Фільтруючі протигази поділяються на дві групи: одні захищають лише від газів (парів), а інші одночасно захищають від газів і аерозолів. їх комплектують коробками з протиаерозольним фільтром і без нього, різних марок залежно від призначення. їх не слід використовувати при роботах у важкодоступних приміщеннях малого об’єму, в замкнутих просторах типу цистерн, колодязів, трубопроводів і т. ін., а також при різноманітних аварійних ситуаціях, коли кількість шкідливих речовин в оточуючому повітрі невідома.

Які бувають ізолюючі ЗІЗОД?

Ізолюючі дихальні апарати можуть використовуватися незалежно від складу оточуючої атмосфери. До них відносяться шлангові дихальні апарати, за допомогою яких чисте повітря надходить в органи дихання по шлангу від повітродувок або від компресорної мережі і автономні дихальні апарати, що забезпечують людину дихальною сумішшю з балона зі стиснутим киснем або стисненим повітрям, або за рахунок регенерації повітря за допомогою киснеутворюючих препаратів.

Автономні дихальні апарати, через складність у користуванні і необхідності у постійному кваліфікованому догляді, мають призначення тільки для використання їх працівниками спеціальних служб, у непридатному для дихання середовищі, наприклад гірничорятувальників, пожежників, підводників і ін. Вони залежно від призначення поділяються на 2 групи: основні і допоміжні, а за способом резервування дихальної суміші - на апарати зі стисненим повітрям, стисненим, рідким або хімічно зв’язаним киснем.

Як побудовані та для чого застосовуються фільтруючі ЗІЗОД?

До фільтруючих ЗІЗОД відносяться різні типи респіраторів і промислових протигазів. Вони забезпечують очистку повітря, оточуючого людину середовища, від шкідливих домішок у вигляді аерозолів, газів або парів.

Залежно від призначення, розрізняють протиаерозольні (або протипилові) ЗІЗОД, які призначені для захисту від пароподібних і газоподібних шкідливих речовин; універсальні (газопилозахисні) респіратори і протигази, призначені для захисту від пароподібних речовин і аерозолів, які одночасно присутні у повітрі.

Основними конструктивними особливостями всіх фільтруючих ЗІЗОД є наявність одного або декількох фільтруючих елементів і лицьової частини, що забезпечує герметичне приєднання фільтруючих елементів до органів дихання.

Що є основною характеристикою ЗІЗОД?

Однією з основних характеристик засобів індивідуального захисту органів дихання є коефіцієнт захисту, який визначає кратність зниження концентрації шкідливої речовини, що забезпечується даним засобом індивідуального захисту.

За цим показником всі фільтруючі ЗІЗОД поділяються на три ступені захисту:

1-ий ступінь - з коефіцієнтом захисту 100, що гарантує надійний захист при наявності у повітрі шкідливих речовин у концентраціях, що перевищують рівень ГДК більше, ніжу 100 разів.

2-ий ступінь-коефіцієнтом захисту від 10 до 100, що гарантує надійний захист від шкідливих речовин, при їх вмісті у повітрі в кількостях, що перевищують 100 ГДК.

3-ІЙ ступінь - з коефіцієнтом захисту не вище 10, що гарантує захист від декількох аерозолів, Газів і парів, при їх наявності у повітрі в кількостях, що не перевищують 10 значень ГДК.

Всі фільтруючі ЗІЗОД незалежно від їх призначення і конструктивних особливостей мають відповідати вимогам і показникам щодо ступеня їх захисту, а також фізіолого-гігієнічним властивостям організму людини.

Яким гігієнічним показникам мають відповідати ЗІЗОД?

Важливим гігієнічним показником ЗІЗОД є їх властивість, яка впливає на фізіологічні функції і працездатність людини. Сюди належить: вільний підмасковий простір, опір диханню, ступінь обмеження поля зору, механічний тиск на обличчя і голову.

Вимоги до шкідливого вільного простору мають відповідати граничному значенню вмісту CO. у повітрі, що вдихає людина (не більше 2 %). Вимоги до деяких показників ЗІЗОД конкретизовані залежно від захисних і конструктивних особливостей респіраторів і протигазів. Так для протигазів 1 -го і 2-го ступеню захисту допускаються більш високі величини опору дихання (250 і 180 Па відповідно), ніж для респіраторів 3-го ступеня захисту, що дозволяє забезпечувати оптимальний рівень фізіолого-гігієнічних властивостей протигазів. Однак, враховуючи несприятливу дію опору вдиху (понад 100 Па) і видиху (70 Па) у вимогах на протигази передбачена спеціальна регламентація режимів роботи і відпочинку при їх застосуванні.

Різноманітні значення показників поля зору і маси для ЗІЗОД різного ступеня захисту також обумовлені технічними вимогами до створення лицьової частини різних типів.

Засоби захисту органів слуху

В чому основне призначення ЗІЗ органу слуху ?

Основне призначення ЗІЗ органу слуху полягає у тому, щоб перекрити основний канал, через який проникає звук в організм—зовнішнє вухо людини.

Для цього застосовують індивідуальні захисні засоби у вигляді протишумових навушників різних модифікацій, протишумові заглушки - антифони і протишумові вкладиші "Беруші".

Як поділяються ЗІЗ органів слуху за конструктивним виконанням?

За конструктивним виконанням ЗІЗ органів слуху поділяються на три типи:

навушники, що закривають вушну раковину;

вкладиші, що перекривають зовнішній слуховий канал;

шоломи, що закривають частину голови і вушну раковину.

Навушники за способом кріплення на голові поділяються на: незалежні, що мають жорстке і м’яке оголів’я і такі, що вмонтовані у головний убір (каски, шоломи, косинки).

Вкладиші за характером виконання поділяються на: багаторазового і одноразового користування.

Вкладиші багаторазового використання мають декілька розмірів в межах від 5,6-9 мм, якщо їх конструкція не передбачає можливості змінювати його в указаних межах.

Матеріали, з яких виготовляють ЗІЗ органів слуху, не повинні виділяти токсичних і подразнюючих шкіру речовин.

Які вимоги до ЗІЗ органів слуху?

Основним якісним параметром, що забезпечується ЗІЗ органів слуху є ефективність, маса і умови притиснення для навушників.

За ефективністю захисту (ступінь поглинання шуму) ЗІЗ органів слуху поділяються на групи А, Б, В, основні показники яких наведені в таблиці 2.12.

Таблиця 2.12. Основні показники ЗІЗ органів слуху

Окрім вимог, наведених у табл. 2.12. в навушниках має бути просторове регулювання звукоізолюючих чашечок в горизонтальній і вертикальній площині, а також забезпечувати вільне, без будь-якого притискування, розміщення вушної раковини у корпусі навушників.

Які бувають протишумові навушники та коли їх застосовують?

Різноманітні типи ЗІЗ органів слуху дозволяють підбирати їх індивідуально за типорозмірами і відповідно за спектральним складом виробничого шуму на кожному конкретному робочому місці.

Навушники протишумові ПШ - 00 призначені для захисту органів слуху від високих частот. Звук поглинає спеціальний матеріал - поропласт, який знижує рівень шуму в діапазоні частот 4000-18000 Гц на 25дБ, в 125-5000 Гц на 2дБ. Рекомендуються компресорникам, клепальникам, машиністам дизельних двигунів.

Протишумові заглушки - антифони призначені для захисту органів слуху від дії середньо - і високочастотного шуму з рівнями до 110 дБ. В заглушці є отвори для вирівнювання тиску повітря. Випускаються розмірами 8, 8,5, 9 мм. Рекомендуються для застосування на земляних, слюсарних, столярних роботах, при монтажі будівельних конструкцій, трактористам-машиністам, компресорникам, машиністам дизелів.

Протишумні вкладиші "Беруші" призначені для ЗІЗ органів слуху від високочастотного шуму рівнем до 110 дБ. "Беруші" виготовляють з шумопоглинаючого матеріалу у вигляді конусу, який вкладається у слуховий канал. Вони знижують шум на 17— 30 дБ при частотах вище 500 Гц і на 10-15 дБ для частот до 500 Гц. Рекомендується при виконанні земляних, слюсарних, столярних робіт, при монтажі будівельних конструкцій, а також машиністам при експлуатації і випробовуванні дизелів.




1. Задание для курсового проектирования Министерство образования и науки Челябинской области Государств
2. Прецеденти суду як джерела права Європейського Союзу
3. Радиожурналистика
4. тема показателей отраслей и секторов экономики 1 Предмет и задачи социальноэкономической статистики
5. Температура
6. Вариант 1 Назвать типы пиломатериалов приведённых на рисунке и указать возможное их применение.
7. я ей закричу. Я маме своей закричу я маме своей закричу.
8.  Счет производства отражает операции- а по распределению доходов среди институционных единиц; б характ
9. Проектирование ГИС и расчет элементов узлов детектора СВЧ сигналов
10. 2012 років Охарактеризуйте побудовану таблицю
11. на тему- Лидерство и стиль руководства Преподаватель- Александрова Работу
12. Тема рождества в рассказе Л. Н. Андреева «Ангелочек»
13. лекция доцент Шумилова Л
14. Понятие и содержание хозяйственного учета и его видов
15. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук Київ ~ Дис
16. Анализ среды непосредственного окружения организации
17. Курсовая работа- Тактика и направленность стратегий политических партий
18.  ~ ~~-
19.  чудесный праздник
20. Понятие, сущность и виды юридических лиц РБ