Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Аналіз майнового стану підприємства характеризує стан економічного потенціалу підприємства

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Показники аналізу фінансового стану підприємства

Показники

Порядок розрахунку та характеристика

Нормативне

значення

1. Аналіз майнового стану підприємства

(характеризує стан економічного потенціалу підприємства)

Коефіцієнт зносу основних засобів

Відношення зносу основних засобів до їх первісної вартості. Показує рівень зношення основних засобів.

зменшення

Коефіцієнт оновлення основних засобів

Відношення вартості введених в експлуатацію основних засобів до їх первісної вартості на кінець періоду. Показує частку оновлених основних засобів в їх загальній вартості.

збільшення

Коефіцієнт вибуття основних засобів

Відношення вартості виведених з експлуатації основних засобів до їх первісної вартості на початок періоду. Показує частку вибуття основних засобів в їх загальній вартості.

повинен

бути менше, ніж коефіцієнт

оновлення

2. Аналіз ліквідності підприємства (характеризує можливість трансформації активів в грошові кошти для погашення поточних зобов’язань)

Коефіцієнт покриття

Співвідношення оборотних активів та поточ них зобов’язань. Показує достатність обо ротних активів для погашення короткострокових пасивів.

>1

Коефіцієнт швидкої ліквідності

Співвідношення оборотних активів за виключен ням запасів (найменш ліквід ної частини оборотних активів) та поточних зобов’язань. Показує забезпе ченість поточних зобов’язань засобами платежу — грошовими коштами, поточними фінансовими інвестиціями та надходженнями від погашення дебіторської заборгованості.

0,6–0,8

Коефіцієнт аб солютної ліквідності

Відношення грошових коштів, їх еквівалентів та поточних фінансових інвестицій до поточних зобов’язань. Показує частку короткострокових боргів, яка може бути погашена негайно.

>0

збільшення

Чистий оборотний капітал, тис. грн.

Різниця між оборотними активами та поточними зобов’язаннями. Показує обсяг оборотних активів, що фінансується за рахунок довгострокових джерел.

>0

збільшення

3. Аналіз платоспроможності (фінансової стійкості) підприємства (характеризує здатність підприємства за рахунок наявних фінансових ресурсів виконувати свої зобов’язання)

Коефіцієнт платоспроможності (автономії)

Відношення власного капіталу до валюти балансу. Характеризує питому вагу власного капіталу в загальному обсязі джерел фінансування діяльності підприємства.

>0,5

Коефіцієнт фінансування

Відношення зобов’язань до валюти балансу. Показує рівень залежності підприємства від кредиторів.

<1

зменшення

Коефіцієнт забезпеченості власними  оборотними

засобами

Відношення чистого оборотного капіталу до оборотних активів. Показує частку оборотних активів, що фінансується за рахунок довгострокових джерел.

>0,1

Коефіцієнт маневреності власного капіталу

Співвідношення чистого оборотного капіталу та власного капіталу. Показує частку власного капіталу, вкладеного в оборотні активи.

>0

збільшення

4. Аналіз ділової активності підприємства (характеризує ефективність формування операційного доходу підприємства)

Коефіцієнт оборотності

активів

Відношення чистого доходу від реалізації до середньорічної вартості активів. Показує кількість обертів, здійснюваних 1 грошовою одиницею фінансових ресурсів підприємства протягом періоду, або обсяг доходу у розрахунку на 1 грошову одиницю активів.

збільшення

Коефіцієнт оборотності

кредиторської заборгованості

Співвідношення собівартості реалізованої продукції (або чистого доходу від реалізації) та середньорічної вартості кредиторської заборгованості. Показує кількість обертів, здійснюваних 1 грошовою одиницею кредиторської заборгованості протягом періоду

збільшення

Коефіцієнт оборотності

дебіторської заборгованості

Відношення чистого доходу від реалізації до середньорічної вартості дебіторської заборгованості. Показує кількість обертів, здійснюваних 1 грошовою одиницею дебіторської заборгованості протягом періоду, або обсяг доходу у розрахунку на 1 грошову

одиницю дебіторської заборгованості.

збільшення

Строк погашення дебіторської заборгованості

Відношення тривалості періоду в днях до коефіцієнту оборотності дебіторської заборгованості. Показує період часу, протягом якого фінансові ресурси іммобілізовані з обороту підприємства в дебіторську заборгованість.

зменшення

Строк погашення кредиторської заборгованості

Відношення тривалості періоду в днях до коефіцієнту оборотності кредиторської заборгованості. Показує період часу, протягом якого в середньому здійснюється погашення кредиторської заборгованості.

зменшення

Коефіцієнт оборотності

запасів

Відношення чистого доходу від реалізації до середньорічної вартості запасів. Показує кількість обертів, здійснюваних 1 грошовою одиницею коштів, вкладених в запаси.

збільшення

Коефіцієнт оборотності

основних засобів (фондовіддача)

Відношення чистого доходу від реалізації до середньорічної вартості основних засобів. Показує обсяг доходу у розрахунку на 1 грошову одиницю основних засобів.

збільшення

Коефіцієнт оборотності

власного капіталу

Відношення чистого доходу від реалізації до середньорічної вартості власного капіталу. Показує кількість обертів, здійснюваних 1 грошовою одиницею власного капіталу протягом періоду, або обсяг доходу у розрахунку на 1 грошову одиницю власного капіталу.

збільшення

Коефіцієнт оборотності

власного капіталу

Відношення чистого доходу від реалізації до середньорічної вартості власного капіталу. Показує кількість обертів, здійснюваних 1 грошовою одиницею власного капіталу протягом періоду, або обсяг доходу у розрахунку на 1 грошову одиницю власного капіталу.

збільшення

5. Аналіз рентабельності підприємства (характеризує ефективність роботи підприємства)

Коефіцієнт рентабельності активів

Співвідношення фінансового результату від звичайної діяльності до оподаткування (або інший вид фінансового результату) та середньорічної вартості валюти балансу. Характеризує ефективність використання активів підприємства або який прибуток (збиток) одержує підприємство з 1 грошової

одиниці, інвестованої в активи.

>0

збільшення

Коефіцієнт

рентабельності

діяльності

Відношення чистого прибутку (або збитку) до чистого доходу від реалізації. Характеризує ефективність господарської діяльності підприємства або скільки чистого прибутку припадає на 1 грошову одиницю чистого доходу підприємства.

>0

збільшення

Коефіцієнт

рентабельності продукції

Відношення фінансового результату від операційної діяльності (без врахування інших операційних доходів та витрат) до суми операційних витрат (собівартості реалізованої продукції, адміністративних витрат та витрат на збут). Дозволяє визначити ефективність операційної діяльності або скільки прибутку отримує підприємство на 1 грошову одиницю операційних витрат.

>0

збільшення

6. Аналіз ринкової активності (характеризує ефективність інвестування в акції підприємства)

Прибуток на акцію або

прибутковість акції (Earnings Per Share, EPS)

Відношення чистого прибутку, зменшеного на суму дивідендів за привілейованими акціями, до середньорічної кількості простих акцій. Характеризує максимально можливий обсяг дивідендних виплат на одну просту акцію.

зростання

Цінність акції (Price/Earnings Ratio, P/E)

Відношення ринкової ціни акції до прибутку на акцію. Є чинником попиту на акції компанії, оскільки показує, скільки згодні платити інвестори в даний момент за одиницю прибутку на акцію.

зростання

Дивідендна прибутковість акції (Dividend Yield, DY)

Відношення дивіденда на одну акцію до ринкової ціни акції. Характеризує відсоток повернення коштів на капітал, вкладений в акції фірми (прямий ефект інвестування).

зростання

Дивідендний вихід (Dividend Payout, DP)

Відношення дивіденда на одну акцію до середнього прибутку на акцію. Вказує на можливі зміни в попиті на акції за умов тенденції до зростання ринкової ціни. Курс акцій з вищим рівнем цього коефіцієнта падає у відсотковому відношенні менше, ніж курс акцій з нижчим рівнем цього показника.

зростання

Коефіцієнт котирування акції (MarkettoBook Ratio або Price to Book Value, P/B)

Відношення ринкового курсу акції до балансового курсу. Характеризує відповідність ринкової оцінки внутрішній вартості акцій. Значення коефіцієнта Р/В більше одиниці означає, що інвестори, купуючи акцію, здатні дати за неї ціну, що перевищує облікову оцінку реального капіталу, який припадає на акцію (переоцінені акції). Значення Р/В менше одиниці розглядається як свідчення недооціненості акції.

< 1

(з точки зору інвестора)




1. Контрольная работа для ГУ 1 курс 1 вариант 1.
2. Инсулин - для бодибилдера незаменим.html
3. ОСГА25 Агитсамолет Максим Горький Романтизм техники Дизайн в условиях сталинского режима
4. Радиолитература
5. тема физическая система не содержащая частей отличающихся по составу или свойствам и отделённых друг от др
6. ТЕМА 6 1
7. Бухгалтерский учет анализ и контроль Дать определение понятию основные средства
8. войне дурдомах 3й евмиграции и нечистых силах
9. С Оглавление [1] Оглавление [2] РАБОТА С OFFICE 2000 [2
10. В Стодолищенская муниципальная общеобразовательная средняя школа Должностная инструкц
11. ru Все книги автора Эта же книга в других форматах Приятного чтения Грегори Дэвид Робертс Ша
12. Бесчестье Осени в Петербурге, или Безнравственное безволие и нравственная воля
13. срок правления первого Президента России
14. Иерусалим- Мадаба
15. 1Размах вариации это разность между максимальным и минимальным значениями признака Он показывает пред
16. Закон об ипотеке
17. Тема 1- Построение простого английского предложения
18. ВП Кащенко Детство подготовка к взрослой жизни
19. Реферат на тему- Особенности моделирования технологического процесса сборки в самолетостроении Выпол
20. КУРСОВОЙ ПРОЕКТ- МОНОЛИТНЫЙ ПРОСТРАНСТВЕННЫЙ КАРКАС МНОГОЭТАЖНОГО ПРОМЫШЛЕННОГО ЗДАНИЯ