Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Історія червоної книги 4 2

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Червона кнігаУкраіни

ЗМІСТ

ВСТУП          3

1. Історія червоної книги       4

2. Структура         5

3. Природоохоронні статуси      6

4. Функціонування та законодавче регулювання   7

5. Подальше удосконалення законодавства про Червону книгу України           8

6. Рослини і тварини занесені в Червону книгу України на Полтавщині          9

Висновки          10

Список використаної літератури


ВСТУП

Червона книга України — анотований та ілюстрований перелік рідкісних видів та підвидів, що знаходяться під загрозою зникнення на території України, і підлягають охороні; основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних, і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

До Червоної книги України заносяться види тварин і рослин, які постійно або тимчасово перебувають чи зростають у природних умовах на території України, в межах її територіальних вод, континентального шельфу та виняткової (морської) економічної зони. Занесені до Червоної книги України види тварин і рослин підлягають особливій охороні на всій території України.

Організація збереження видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, поліпшення середовища їх перебування чи зростання, створення належних умов для розмноження у природних умовах, розведення та розселення покладається в межах їх компетенції на Кабінет Міністрів України, Ради народних депутатів, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи місцевого самоврядування, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України та інші державні органи, на які законодавством України та Автономної Республіки Крим покладено здійснення функцій у цій сфері.


1.Історія Червоної книги

Перша Червона книга, присвячена українській флорі та фауні, була видана у 1980 році під назвою «Червона Книга Української РСР». Перше видання Червоної книги України (1980 р.) містило опис 85 видів (підвидів) тварин: 29 — ссавців, 28 — птахів, 6 — плазунів, 4 — земноводних, 18 — комах і 151 вид вищих рослин.

Після набуття Україною незалежності у видавництві «Українська енциклопедія» було випущене друге видання Червоної книги України: в 1994 році — том «Тваринний світ» (наклад — 2400 примірників), в 1996 році — том «Рослинний світ» (наклад — 5000 примірників). З огляду на малий наклад ці два видання відразу стали раритетами. Друге видання нараховувало 382 види тваринного та 541 вид рослинного світу.

У 2009 р. вийшло третє видання Червоної книги України. До нього занесено 542 види тварин: гідроїдні поліпи (2 види), круглі (2) та кільчасті (9) черви, ракоподібні (31), павукоподібні (2) та багатоніжки (3), ногохвістки (2), комахи (226), молюски (20), круглороті (2) та риби (69), земноводні (8), плазуни (11), птахи (87), ссавці (68). Кількість видів тварин у третьому порівняно з другим виданням збільшилась на 160 видів, а у другому порівняно з першим — на 297 видів. Таким чином, з урахуванням приблизно однакових проміжків часу між виданнями Червоної книги України, спостерігається певне уповільнення темпів зменшення втрати різноманіття окремих таксономічних груп фауни України. Разом з тим, викликає занепокоєння суттєве збільшення у Червоній книзі України кількості видів риб та ссавців.

До третього видання «Червона книга України» (рослинний світ) занесено 826 видів рослин і грибів: судинні рослини (611), мохоподібні (46), водорості (60), лишайники (52), гриби (57). Кількість видів рослин у третьому порівняно з другим виданням збільшилась на 285 видів, а у другому порівняно з першим — на 390 видів.


2.Структура

Том «Тваринний світ» складається з наступних розділів:

  •  Гідроїдні поліпи;
  •  Круглі черви;
  •  Кільчасті черви;
  •  Ракоподібні;
  •  Павукоподібні;
  •  Багатоніжки;
  •  Ногохвістки;
  •  Комахи;
  •  Молюски;
  •  Круглороті;
  •  Риби;
  •  Земноводні;
  •  Плазуни;
  •  Птахи;
  •  Ссавці.

Том «Рослинний світ» складається з наступних розділів:

  •  Судинні рослини;
  •  Водорості;
  •  Мохоподібні;
  •  Лишайники;
  •  Гриби.


3.Природоохоронні статуси

  •  Зниклі: види, про які після неодноразових пошуків, проведених у типових місцевостях або в інших відомих та можливих місцях поширення, відсутня будь-яка інформація про наявність їх у природі чи спеціально створених умовах;
  •  Зниклі в природі: види, які зникли в природі, але збереглися у спеціально створених умовах;
  •  Зникаючі: види, які перебувають під загрозою зникнення у природних умовах і збереження яких є малоймовірним, якщо триватиме дія факторів, що негативно впливають на стан їх популяцій;
  •  Вразливі: види, які у найближчому майбутньому можуть бути віднесені до категорії зникаючих, якщо триватиме дія факторів, що негативно впливають на стан їх популяцій;
  •  Рідкісні: види, популяції яких невеликі і на даний час не належать до категорії зникаючих чи вразливих, хоча їм і загрожує небезпека;
  •  Неоцінені: види, про які відомо, що вони можуть належати до категорії зникаючих, вразливих чи рідкісних, але ще не віднесені до неї;
  •  Недостатньо відомі: види, які не можна віднести до жодної із зазначених категорій через відсутність необхідної повної і достовірної інформації.


4.Функціонування та законодавче регулювання

Функціонування Червоної книги України регулюється Законом України «Про Червону книгу України» від 07.02.2002. № 3055-III

Згідно з цим Законом:

Ведення Червоної книги України покладене на колишнє Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, що було 9 грудня 2010 року реорганізоване в Міністерство екології та природних ресурсів України.

Для наукового забезпечення ведення Червоної книги України, підготовки пропозицій про занесення до Червоної книги України та вилучення з неї видів тварин і рослин, організації наукових досліджень, розробки заходів щодо охорони рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, контролю за їх виконанням, координації діяльності державних органів та громадських організацій створена Національна комісія з питань Червоної книги України.

Види тварин і рослин, занесені до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи та природних ресурсів і Європейського Червоного списку, які зустрічаються на території України, заносяться до Червоної книги України або одержують інший особливий статус відповідно до законодавства України про охорону та використання тваринного і рослинного світу.

Кабінет Міністрів України забезпечує офіційне видання та розповсюдження Червоної книги України не рідше одного разу на 10 років.

Наукові та інші установи, підприємства, організації та громадяни повідомляють Міністерству охорони навколишнього природного середовища України наявну у них інформацію про поширення, чисельність, стан видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, та негайно інформує про факти їх знищення, пошкодження, загибелі чи захворювання.


5.Подальше удосконалення законодавства про Червону книгу України

В даний час в Україні відбувається поступове удосконалення законодавства про Червону книгу України. У грудні 2008 р. до Закону «Про Червону книгу України» були внесені важливі зміни, згідно з якими спеціальне використання об'єктів Червоної книги України з метою отримання доходу забороняється. Це дозволило припинити зловживання, пов'язані, наприклад, з проведенням комерційного полювання на зубрів під виглядом селекційного відстрілу. У липні 2012 р. до Закону «Про Червону книгу України» були внесені доповнення, згідно з якими до переліку об'єктів Червоної книги України внесено гриби, водорості і непатогенні мікроорганізми. Крім цього в поняття об'єктів Червоної книги України були включені не тільки рідкісні та зникаючі організми, що мешкають в природних умовах, але і в штучних умовах. Дана законодавча норма дозволила взяти під охорону Закону занесені до Червоної книги види організмів, що мешкають в зоопарках, зоосадах, ботанічних парках тощо

Подальше вдосконалення законодавства про Червону книгу України може включати в себе внесення змін і доповнень до Закону «Про Червону книгу України», згідно з якими буде заборонено знищення тварин з Червоної книги (в даний час Закон не забороняє дії, скажімо, по знищенню мишоподібних гризунів з Червоної книги за допомогою отрут. Слід внести доповнення, згідно з якими об'єктами Червоної книги визнаються також частини рослин і тварин з Червоної книги (роги, копита, шкури, плоди тощо). Висловлюється пропозиція прибрати із ст. 19 Закону «Про Червону книгу України» (спец використання) селекційний відстріл, що на практиці часто є прикриттям трофейного полювання. Слід також заборонити використання тварин з Червоної книги у військових цілях, а також зобов'язати вживати заходи щодо охорони видів організмів, занесених до Червоної книги, власників і користувачів земельних ділянок, де мешкають дані види.


6.Види тварин і рослин занесиних в Червону книгу України на Полтавщині

Борец дубравный, Аконит дубравный

Адонис весенний, Желтоцвет весенний, Стародубка весенняя

Адонис волжский, Желтоцвет волжский, Стародубка волжская

Эгонихон пурпурно-голубой, Воробейник пурпурно-голубой, Воробейник пурпурно-синий, Воробейник фиолетовый, Эгонихон пурпуровосиний

Альдрованда пузырчатая

Лук медвежий

Миндаль низкий, Миндаль карликовый

Воловик Гмелина, Анхуза Гмелина

Ветреница лесная

Кошачья лапка двудомная

Костенец волосовидный

Астрагал рожковый

Астрагал шерстистоцветковый, Астрагал мохнатый, Астрагал пушистоцветковый, Астрагал пушистый

Астрагал длиннолистный, Астрагал долголистный

Астрагал пушистоцветковый

Свободноцветка сероватая, Азинеума сероватая

Бельвалия сарматская, Беллевалия сарматская, Белльвалия сарматская, Гиацинт сарматский

Змеевик большой, Горец змеиный, Змеевик лекарственный

Гроздовник полулунный

Брандушка разноцветная

Вереск обыкновенный

Осока Буека

Осока ржаная

Василёк восточный

Пыльцеголовник крупноцветковый, Пыльцеголовник дамасонский

Пыльцеголовник красный

Вишня кустарниковая, Вишня кустарная, Вишня степная

Зимолюбка зонтичная

Ломонос цельнолистный, Клематис цельнолистный

Сабельник болотный, Лапчатка болотная

Ландыш майский

Хохлатка полая, Дымянка клубневая, Дымянка полая, Хохлатка клубневая

Хохлатка Маршалла

Шафран сетчатый, Крокус полосатый, Крокус сетчатый, Шафран полосатый

Венерин башмачок настоящий, Башмачок известняковый, Башмачок настоящий, Венерин башмачок жёлтый

Пальчатокоренник Фукса, Пальцекорник Фукса, Пальчатокорник Фукса, Ятрышник Фукса

Пальчатокоренник мясо-красный, Пальцекорник мясо-красный, Пальцекорник мясокрасный, Пальцекорник промежуточный, Пальцекорник пунцовый, Пальчатокоренник промежуточный, Пальчатокоренник пунцовый, Пальчатокорник промежуточный, Ятрышник мясо-красный

Наперстянка крупноцветковая

Змееголовник Рюйша, Змееголовник Руйша, Змееголовник руйшиевский

Голокучник обыкновенный, Голокучник дриоптерисовый, Голокучник Линнея, Голокучник трехпёрый, Голокучник трехраздельный, Голокучник щитовниковый, Щитовник Линнея

Пырей ковылелистный, Пырей меловой

Хвойник двухколосковый, Эфедра двухколосковая

Дремлик тёмно-красный, Дремлик ржаво-красный, Дремлик ржавый

Дремлик зимовниковый, Дремлик лесной, Дремлик морозниковый, Дремлик чемерицевидный, Дремлик широколистный

Дремлик болотный

Хвощ лесной

Хвощ большой, Хвощ гигантский

Хвощ пёстрый, Хвощ изменчивый, Хвощевник пёстрый

Рябчик шахматовидный, Рябчик малый

Рябчик русский

Подснежник белоснежный, Подснежник обыкновенный, Подснежник снежный

Горечавка лёгочная, Горечавка обыкновенная, Сокольница лёгочная

Шпажник тонкий, Гладиолус тонкий

Кокушник комарниковый, Кокушник длиннорогий

Бровник одноклубневый, Бровник одноклубневой

Гиацинтик пепельно-серый, Гиацинтелла беловатая, Гиацинтелла пепельно-серая, Гиацинтик беловатый, Гиацинтик бледноголубой, Гиацинтик бледный, Гиацинтник светло-голубой

Зверобой горный

Подъельник обыкновенный, Вертляница обыкновенная

Девясил высокий, Девясил Елены

Касатик венгерский, Ирис венгерский

Касатик боровой, Ирис боровой

Ирис карликовый, Ирис крымский, Ирис низкий, Касатик карликовый, Касатик крымский, Касатик низкий

Ирис сибирский, Касатик сибирский

Можжевельник обыкновенный

Наголоватка харьковская

Наголоватка кистевидная

Латук дубравный, Латук прямой, Латук сжатый

Чина венгерская, Сочевичник венгерский, Чина австрийская

Лилия царские кудри, Лилия кудреватая, Лилия саранка

Глянцелистник Лёзеля, Липарис Лёзеля, Липарис Лозеля, Лосняк Лёзеля

Тайник яйцевидный, Тайник овальный

Лунник оживающий, Лунник многолетний

Плаун булавовидный, Плаун обыкновенный

Майник двулистный

Вахта трёхлистная

Мышиный гиацинт незамеченный, Гадючий лук кистистый, Гадючий лук незамеченный, Гадючий лук пренебрегаемый, Мускари кистистый, Мускари незамеченный, Мускари пренебрегаемый, Мышиный гиацинт кистистый, Мышиный гиацинт пренебрегаемый

Гнездовка настоящая, Гнездовка обыкновенная

Кувшинка белая

Кувшинка чисто-белая, Кувшинка белоснежная, Кувшинка снежно-белая, Кувшинка чистобелая

Оносма ложнокрасильная

Ужовник обыкновенный

Ятрышник клопоносный

Ятрышник шлемоносный, Ятрышник шлемовидный

Ятрышник дремлик

Ятрышник болотный

Ятрышник обожжённый, Ятрышник обожжёный

Птицемлечник Буше

Ортилия однобокая, Бокоцветка однобокая, Грушанка однобокая

Пион тонколистный, Пион узколистный

Лентолепестник песчаный, Горичник днепровский, Горичник песчаный

Любка двулистная

Синюха голубая, Синюха лазоревая, Синюха лазурная

Многоножка обыкновенная

Лапчатка белая

Лапчатка прямостоячая, Лапчатка прямостоящая

Первоцвет весенний, Примула весенняя

Прострел раскрытый, Прострел поникший, Прострел широколистный, Прострел широкоцветный

Прострел украинский, Прострел чернеющий

Грушанка малая

Грушанка круглолистная

Шиповник Хржановского

Шалфей эфиопский

Шалфей буквицелистный

Сальвиния плавающая

Пролеска двулистная, Пролеска крымская, Пролеска снежная

Пролеска сибирская

Тростянка овсяницевидная, Тростянка овсяницевая

Козелец пурпурный, Козелец пурпуровый

Норичник весенний

Очитник трёхлистный, Ложноочиток пурпурный, Ложноочиток трёхлистный, Очитник пурпурный, Очиток пурпурный, Очиток пурпуровый

Серпуха венценосная, Серпуха Вольфа

Ковыль волосатик, Ковыль волосовидный

Ковыль красивейший, Ковыль Граффа

Ковыль Лессинга

Ковыль перистый, Ковыль Иоанна, Ковыль обособленный

Ковыль узколистный, Ковыль длиннолистный

Тимьян Черняева, Чабрец Черняева

Рогульник плавающий, Водяной орех плавающий, Чилим плавающий

Тюльпан Биберштейна, Тюльпан дубравный

Пузырчатка малая

Пузырчатка обыкновенная

Валериана лекарственная, Валериана аптечная, Валериана болотная

Чемерица Лобеля, Чемерица зелёная, Чемерица обыкновенная

Барвинок малый

Фиалка горная, Фиалка высокая

Фиалка донская


ВИСНОВКИ

Люди не дуже гано поводяться з природою тому з кожним роком в Червоній книзі України збільшується кількість занесених в неї рослин і тварин. Види вимирають їх знищують самі люди.

Червона книга дозволяє бачити які види рослин і тварин є рідкісними, вимерли ними, на грані вимирання, і в якій області вони їх можна побачити.

СПИСОК ВИКОРИТТАНОЇЛІТЕРАТУРИ

Злобін Ю.А. Основи екології.- К.: Лібра, 1998. – 249.

Корсак К.В., Плахотнік О.В. Основи екології, - К.: МАУП, 2000. – 238 с.

Кучерявий В.П. Екологія, - Львів: Світ, - 500 с.

Закон України “Про Червону книгу України” // Відомості Верховної Ради

(ВВР), 2002, N 30, ст.201.




1. СТАРАЯ СТАРАЯ СКАЗКА Разработала- Зам
2. плодороден чем щедрая южная почва
3. Цитрамон плюс и его получение
4. Контрольная работа по философии Контрольная работа ~ одна из основных форм проверки знаний студентазаоч
5. либочто все касающееся тебякасается одинаково и МеняИбо касающееся тебякасается зеницы Моего ока
6. ряды лиц;изн 4 раза 1 лиц 1 изн 9 лиц 1 изн лиц;изн 5 раз 91110 30 4 ряд лиц;изн 4 раза 1 лиц 1 изн коса влево
7. Комплексный экономический анализ финансовой деятельности
8. ТЕМА 4. Теория сравнительных преимуществ и международная торговля
9. методические рекомендации по выполнению контрольной работы по дисциплине Вычислительные системы сети и т
10. Тема- Самосознание личности и Яконцепция Вопросы для обсуждения- Понятие самосознания
11. Брянский молочный комбинат 2
12. . Чим одні фірми відрізняються від інших Фірмою називається економічно самостійна одиниця яка створюється
13. Сравнительный анализ антимонопольного законодательства России и зарубежных стран
14. Средства коллективной защиты включают оградительные предохранительные и тормозные устройства сигнализац
15. теплопроводность R ~ сопротивление полупроводникового материала Термоэлектрическая добротность ко
16. доклад толкование норм права Работа студента Юридического факультета Первого курса Пе
17. Оборона в особых условиях
18. Учебное пособие- Как избегать ссор
19. Анализ финансово-хозяйственной деятельности на примере предприятия
20. Гражданство РФ