Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тематичний план курсу програму з курсу ldquo;Історія Україниrdquo; яка укладена з урахуванням програми курсу l

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

З КУРСУІСТОРІЯ УКРАЇНИ

Матеріали до самостійної роботи студентів

І курсу денної та вечірньої форм навчання всіх спеціальностей

ОДЕСА ОДЕУ 2007

ПЕРЕДМОВА.

   Шановні студенти! Вашій увазі пропонується навчально-методичний посібник з курсуІсторія України. Він містить тематичний план курсу, програму з курсуІсторія України, яка укладена з урахуванням програми курсу “Історія України для вищих навчальних закладів економічного профілю.  Навчально-методичний посібник містить також тематику семінарських занять, завдання для першої та другої рейтнигової контрольної роботи, питання до самостійної та індивідуальної роботи студентів, теми рефератів та літературу до них, тестові завдання з курсу, карту самостійної роботи, тематику індивідуальних завдань з проблемиІсторія України в іменах, програмні питання до іспиту з курсу. Студентам також пропонується завдання та запитання для індивідуальних занять і самостійної роботи в контексті тїєї чи іншої темипроблеми, персоналій тощо. Крім того, у посібнику вказана рекомендована література для вивчення даної навчальної дисципліни. 

Історія України втілює в собі етапи історичного шляху українського народу, який вносив значний вклад у розвиток світової цивілізації. Історичний розвиток українського суспільства переконливо свідчить, що український народ протягом декількох століть мав свою державність, відстоював її, боровся за її відродження та збереження. В сучасних умовах розбудови української держави значне місце набуває зростання інтересу до проблеми вітчизняної історії, витоків українського народу, формування його державності та використання кращих історичних традицій у практичній діяльності.

КурсІсторія Україниє складовою гуманітарної підготовки студентів, він має на меті сприяти формуванню національної свідомості майбутніх фахівців -економістів, виробити навички студентами самостійного аналізу та оцінки історичних подій.

    Глибоке і всебічне вивчення історії України неможливе без опанування документально-джерельної бази, літератури, наукових досліджень вчених, енциклопедій, довідників, що відображають політичний, економічний та культурний розвиток українського народу з найдавніших часів до сьогодення.

Тематичний план.

Тема

Кількість годин

Форма

контролю

Усього

з них

лекції

практичні

та

семінарські

Індивідуаль-на 

самостійна

А

Вступ.Витоки українського народу.

5

Тема 1. Київська Русь, її піднесення. Втрата політичної єдності Київської Русі та державності.

12

К
О
Н
Т
Р
О
Л
Ь
Н
А


Р
О
Б
О
Т
А

Тема 2. Українські землі у складі іноземних держав (XIV-XVI ст.). Козацтво та його місце в системі соціально-економічних та політичних відносин в Україні (XV-I пол.XVII ст.)

10

4

Тема 3. Національно-визвольна війна українського народу під проводом Б.Хмельницького.Формування української держави в ході української національної революції XVII ст.

12

2

2

Тема 4.  Україна у другій половині XVII ст.Руїна:її соціально-політична суть та наслідки.

9

Тема 5. Гетьманщина у складі Російської імперії. Остаточна ліквідація української державності XVII-XVIII ст. 

12

Тема 6. Капіталістична еволюція в Україні у складі Австро-Угорської та Російської імперії, її особливості у ХІХ ст.

10

Тема 7. Україна на початку ХХ ст. Українська національно-демократична революція 1917-1920 рр.

14

К

О

Н

Т

Р

О

Л

Ь

Н

А 

Р

О

Б

О

Т

А

Тема 8. Розвиток України в умовах утвердження тоталітарного режиму (1920-1939 рр.)

12

Тема 9. Україна в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.)

10

Тема 10. Становище України в повоєнний період (1946-1953 рр.)

10

2

Тема 11. Соціально-економічний розвиток України в умовахвідлигита в період загострення кризи радянської системи (1954-1985 рр.).

10

Тема 12. Відродження незалежності України. Суспільно-політичний розвиток України в умовах незалежності.

20

ВСЬОГО

144

іспит

Програма

з курсуІсторія України

    КурсІсторія Україниу вищих навчальних закладах спрямований на те, щоб дати студентам всебічну, глибоку підготовку при вивченні історичних процесів, що відбувались на шляху українського державотворення; сприяти їх розумінню складних процесів сучасного суспільного життя в державі та країнах світу; підвищити їх загальну і політичну культуру і накінецьсформувати національно-свідому особистість фахівця-державотворця.

    Програма курсу передбачає дослідження та вивчення соціально-політичного та духовного життя українського народу в контексті економічних, соціальних, політичних міжнародних подій в історії світової цивілізації. При вивченні історії України важливо виважено підходити до оцінок історичних подій, виключаючи політизацію характеристик, явищ та історичних діячів.

Вступ. Витоки українського народу

Предмет і завдання курсуІсторія України. Історія як наука. Періодизація світового історичного процесу та історії України. Джерела вивчення історії України, їх класифікація та загальна характеристика. Історіографія курсу. Провідні науковці та характеристика їх найважливіших досліджень з історії України.

Дослов’янський етап державотворення на території України у найдавніші часи.

Східні словяни у давнину. Основні концепції щодо формування території словян. Етапи формування словянських народів. Етногенез східних словян, їх суспільна організація та економічний розвиток. Світогляд давніх словян. Зародження праукраїнського етносу.

Тема. Київська Русь, її піднесення. Втрата політичної єдності

Київської Русі та державності

Передумови виникнення Київської Русі. Роль прасловянської спільноти у формуванні територіально-політичних обєднань східних словян. Русь за часів династії Києвичів. Джерела та література про хронологічні рамки та основні періоди історії Київської Русі, походження термінуРусь,Україна.

       Політичний та соціально-економічний розвиток Київської держави за часів династії Рюриковичів.Утвердження Київської Русі як європейської раньофеодальної держави. Роль київських князів Олега, Ігоря, Ольги, Святослава, Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха в державотворчих процесах. Запровадження християнства.Руська правда” –перший письмовий звід законів Київської Русі. Міжнародні звязки Київської Русі.

Етнокультурні процеси у ХІІ-ХІІІ ст. Проблема феодальної роздробленості та її причини. Князівства Середнього Подніпровя: особливості їх політичного та економічного становища. 

    Піднесення Галицького та Волинського князівств, їх обєднання. Суспільні відносини та зовнішня політика Галицько-Волинського князівства. Визначні постаті в історії Галицького і Волинського князівств (Ярослав Осмомисл, Роман Мстиславич, Данило Романович та ін.). Галицько-Волинська державаспадкоємиця Київської Русі. Боротьба за українські землі у другій половині ХІІІсередині ХIV століття. 

Значення Київської Русі та Галицько-Волинського князівства в історії українського народу .

Тема. Українські землі у складі іноземних держав (ХІV-XVI ст.) Козацтво та його місце в системі соціально-економічних та політичних відносин в Україні (XV- I пол.ХVІІ ст.)

Входження українських земель до складу Литви та інших держав. Суспільно-політичні процеси в Україні у другій половині ХІV-XVI ст.     

Кревська унія (1385 р.) між Литвою та Польщею, її наслідки для України. Городельська унія (1413 р.). Зміни в територіально-адміністративній структурі українського суспільства. Передумови та причини Люблінської унії (1569 р.),  її наслідки для України. Литовські статути.

Утворення Кримського ханства та його експансія на українські землі.

Соціально-економічне становище України в середині ХIVпершій половині XVII ст. Вплив зовнішніх факторів на розвиток економіки України та специфіка окремих регіонів.

Соціальна структура населення. Розвиток феодального землеволодіння. Селянство та шляхта у середині XIVпершій половині XVI ст.Устава на волоки” (1557 р.) та її вплив на розвиток товарно-грошових відносин, фільваркової системи. Розвиток торгівлі. Міста. Процеси полонізації української шляхти та соціальне протистояння у суспільстві у другій половині XIV-XVII ст. 

Становище православної церкви. Наступ католицизму. Реформаційний рух в Україні. Берестейська унія (1596 р.) та її наслідки. Роль братств та братських шкіл (Острозька, Львівська). Утворення Києво-Могилянської колегії. П. Могила.

Особливості формування українського етносу. Середнє Подніпровятериторіальний центр української народності та етнополітичного життя України.

Генеза українського козацтва та його історична роль: передумови виникнення, джерела формування, основні групи та функції українського козацтва, територія, чисельність, заняття, побут та звичаї.

Запорозька Січосновна організаційно-військова та політична сила в боротьбі за державність, національне, соціальне та релігійне визволення українського народу: Історія заснування та розвиток Січей Запорозьких, військово-політичний устрій та державницькі функції. 

Козацькі повстання наприкінці ХVІ ст. Діяльність П. Сагайдачного. Козацькі повстання в 1620-1630-х роках. Запорозьке, Чорноморське та Задунайське козацтво у Північному Причорномор’ї. Боротьба козацтва проти кримсько-татарської агресії. К.Косинський, С.Наливайко, Г.Лобода,М. Жмайло, Т. Федорович (Трясило), І. Сулима, П. Бут (Павлюк), Д. Гуня та їх роль у розгортанні національно-визвольної боротьби українського народу.

Тема. Національно-визвольна війна українського народу під проводом 

Б. Хмельницького. Формування української держави в ході української національної революції ХVІІ ст.

Історичні джерела і література до проблеми. Обгрунтування поняттяУкраїнська національна революціята періодизація. Передумови та причини Визвольної війни. Гетьман Б. Хмельницький і початок повстання. Перемоги під Жовтими Водами та Корсунем. Битва під Пилявцями. Укладення Зборівського договору (1649 р.) –шлях до створення автономної козацької України.

Формування української держави, її найхарактерніші ознаки: адміністративно-територіальний устрій, економічна політика, фінансова система, символіка козацької держави та ін. Основні етапи державного будівництва та боротьба Б. Хмельницького за його виконання.

Розвиток подій у 1650-1653 рр. Наслідки Білоцерківського договору (1651 р.) для становища українського народу. Причини розвитку українсько-московських переговорів 1654 р. Переяславська Рада і заключення Переяславсько-Московського договору (1654 р.) та його наслідки для України в сфері зовнішньополітичних зносин.

Питання приєднання України до Московського царства в контексті розвитку історичної науки.

Становище України в 1654-1657 рр. Загострення відносин між Московською державою та Україною. Віленське перемиря. Воєнні дії 1657 р. Смерть Б. Хмельницького. Перше гетьманування Ю. Хмельницького.

Тема. Україна в другій половині ХVІІ ст.Руїна: її соціально-політична сутність та наслідки

Соціально - економічне  та  політичне  становище  України  після  смерті 

Б. Хмельницького. Криза української державності.  Державотворча діяльність 

І. Виговського. Гадяцька угода 1658 р. та намагання І. Виговського здобути рівноправний статус у складі федерації Речі Посполитої.

Відновлення гетьманування Ю. Хмельницького. Підписання нової редакції Переяславських статтей (1659 р.) та Слободищенський трактат  (1660 р.).

Розчленування України на Лівобережну і Правобережну. ПричиниРуїни.Чорна рада1663 р. Гетьмани П. Тетеря та І. Брюховецький. Андрусівське перемиря (1667 р.). Державотворча діяльність гетьмана П. Дорошенка та особливості його внутрішньої і зовнішньої політики. П. Дорошенкогетьман усієї України (1668 р.). Бучацький договір 1672 р. та його наслідки для України.

Гетьман Демян Многогрішний та підписання Глухівських статтей (1669), відновлення автономії України. Основні напрямки економічної політики гетьманів  Лівобережної  України ( І.  Брюховецький, Д.  Многогрішний, 

І. Самойлович).

Запорозька Січ та Слобожанщина за часівРуїни. Діяльність кошового отамана І. Сірка. Органи козацького самоврядування на Слабожанщині.

Україна в системі міжнародних відносин середини другої половини ХVІІ століття

Тема. Гетьманщина у складі Російської імперії. Остаточна ліквідація української державності ХVІІ-ХVІІІ ст.

Особливості адміністративно-територіального та військового устрою Гетьманщини у складі Московської держави. Соціально-економічне та політичне становище українського суспільства.

Вічний мир1686 р. та його наслідки. Коломацькі статті (1687 р.) та соціальна і економічна політика гетьмана Івана Мазепи. Сприяння розвитку освіти і культури. Розширення феодального землеволодіння і посилення феодального гніту на Лівобережжі та Слобожанщині.

Участь України у Північній війні. Союз І. Мазепи зі Швецією. Знищення Запорозької Січі (1709 р.). Антиукраїнська політика Петра І.

Пилип Орлик та його документиПакти й Конституції законів та вольностей Війська Запорозького.(“КонституціяП. Орлика) таВивід прав України. Перша українська політична еміграція (“мазепинці”).

Боротьба за відновлення української автономії гетьманів П. Полуботка та Д. Апостола. Проросійські органи управління на теренах УкраїниМалоросійські колегії таПравління гетьманського уряду. Гетьман К. Розумовський (“Золота осіньукраїнської державності).

Запорозька Січ у ХVІІІ ст. Наступ царського уряду на Запорозькі землі та права. Ліквідація Запорозької Січі Катериною ІІ (1775 р.). Юридичне запровадження кріпосного права в Україні (1783р.).

Участь запорожців в російсько-турецьких війнах. Нова Січ таВольності війська Запорозького. Чорноморське козацтво.

Приєднання Кримського ханства та Південної України до Російської імперії. Заселення півдня України та заснування міст (Катеринослава, Миколаєва, Одеси, Херсону), розвиток мануфактурного виробництва, торгівлі, суднобудівництва. 

Суспільно-політичне становище Правобережної та Західної України у ХVІІІ ст. Розвиток феодального землеволодіння. Фільварки. Повстання С. Палія. Гайдамацький рух та його наслідки. Причини, характер та історичне значенняКоліївщини. Поділи Польщі (1772, 1793, 1795) та становище українських земель.

Наслідки колоніальної політики царського самодержавства на українських землях.

Тема. Капіталістична еволюція України у складі  Австро-Угорської та Російської імперії, її особливості  у ХІХ столітті

Становище західноукраїнських земель у складі Австрійської імперії в першій половині ХІХ ст. Адміністративний поділ. Революція 1848-1849 рр. та її наслідки і вплив на західноукраїнські землі. Головна Руська Рада.

Руська трійця” –громадсько-культурне обєднання 30-40х рр. ХІХ ст. та її історичне значення. М. Шашкевич, І. Вагилевич, Я. Головацький таРусалка Дністрова” (1837) –початок нової демократичної культури.

Адміністративно-політичний статус України у складі Російської імперії в першій половині ХІХ ст. Криза кріпосницької системи. Початок промислового перевороту. Розвиток цукроварної, машинобудівної, металургійної та камяновугільної галузей промисловості. Українацентр цукроварної промисловості. Розвиток внутрішньої та зовнішньої торгівлі. Народні виступи. Устим Кармалюк та антипоміщицький рух на Поділлі (перша третина ХІХ ст.)

Україна в умовах соціально-економічних реформ Російської імперії. Скасування кріпацтва (1861 р.). Адміністративно-політичні реформи: земська, судова, освітня та їх наслідки. Завершення промислового перевороту (60-80 рр. ХІХ ст.) Особливості модернізаційних процесів та індустріалізації в Російській імперії та в Україні. Розвиток міст, торгівлі, банківської системи, центрів зовнішньої торгівлі. Розвиток товарно-грошових відносин в аграрному секторі. Одеса у ХІХ столітті. 

Соціально-економічне становище західноукраїнських земель у другій половині ХІХ століття. Міграційний процес. Іноземний капітал, поява монополій. Формування національної буржуазії (Чикаленки, Харитоненки, Яхненки, Іщенки, Рутченки та ін.) Зміни в структурі української нації у другій половині ХІХ ст.   

Суспільно-політичне життя в Україні та український національний рух другої половини ХІХ ст. Громадівський рух Києва, Одеси, Полтави, Чернігова. Недільні школи. М. Старицький, П. Рудченко, В. Самійленко, М. Драгоманов, С. Подолинський та ін. Валуєвський циркуляр (1863 р.) і Емський указ (1876 р.) та переслідування українофілів.

Народники та їх програмні засади. Виникнення нелегальних марксистських гуртків у 80-90 роки ХІХ ст. Перша українська політична організація на засадах самостійностіБратство тарасівців” (1891 р.) Ю. Липа, М. Міхновський, Б. Грінченко та ін. Особливості національного відродження другої половини ХІХ ст. на західноукраїнських землях. Москвофіли. Народовці. ТовариствоПросвіта” (1868 р.), Львів.

Утворення українських партій в Галичині та їх програмні вимоги. (Русько-українська радикальна партія, Українська соціал-демократична партія, Українська націонал-демократична партія). Наукова та політична діяльність М. Грушевського, Є. Левицького та ін.

Тема. Україна на початку ХХ століття. Українська національно-демократична  революція. 1917рр.

Особливості економічного розвитку українських земель у складі Росії на початку ХХ ст. Концентрація промислового виробництва. Утворення великих монопольних обєднань (синдикатиПродмет,Продвугілля,Продвагон.) Вплив іноземного капіталу на розвиток промисловості Півдня України.

Зрушення у сільськогосподарському виробництві України. Столипінська аграрна реформа та її наслідки для українського народу. Переселення селянства на Середнє Поволжя, Північний Кавказ, у Сибір, Далекий Схід. Політизація національного життя в Україні. Україна в роки революції 1905-1907 рр. Селянські та робітничі виступи. Повстання на броненосціПотьомкін.

Активізація суспільно-політичного життя. Діяльність одеськоїПросвіти. Виникнення політичних партій в Наддніпрянській Україні (Революційна українська партіяРУП, 1900 р., Харків; Українська соціалістична партіяр.; Українська народна партіяр. та ін.)

Соціально-економічне та політичне становище західноукраїнських земель на початку ХХ ст. Українські політичні партії та їх діяльність в Австрійському парламенті.

Україна в роки першої світової війни. Головна українська рада (1914 р., Львів, К. Левицький). Створення Союзу визволення України (СВУ, 1914 р., Львів). Україна в планах держав-загарбниць. Військові дії на теренах України. Політика переслідувань українських діячів та священників у Галичині.

Зростання національно-визвольної боротьби, антивоєнних, антиурядових настроїв серед українського народу.

Українська національно-демократична революція. Періодизація революції. Організація Української Центральної Ради: соціальна база, програма, державотворча діяльність. Проголошення Української Народної Республіки, її внутрішня та зовнішня політика. Конституція УНР. Причини поразки Центральної Ради. Уроки і наслідки її діяльності.

Встановлення Української держави гетьмана П.Скоропадського.Грамота до українського народу. Внутрішня і зовнішня політика гетьманського уряду. Економічна політика уряду П.Скоропадського, її роль в українському державотворенні.

Утвердження Директорії Української Народної Республіки. Політичний курс та соціально-економічні заходи УНР. Національно-визвольний рух на західноукраїнських землях. Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Проблеми відносин УНР і ЗУНР.

Поразка Директорії УНР. Встановлення радянської влади в Україні. 

Історичне значення та уроки Української національно-демократичної революції. Характеристика діяльності політичних, державних, військових діячів періоду революції.

Тема. Розвиток України в умовах утвердження тоталітарного режиму (1920-1939 рр.)

Встановлення радянської влади в Україні. Міжнародно-правовий статус УРСР на початку 20-х рр. Створення СРСР. Особливості економічної та політичної ситуації на початку 20-х рр. в Україні. Голод 1921-1922 рр. Нова економічна політика: основна мета, заходи, досягнення, причини згортання і наслідки. НЕП в сільському господарстві, промисловості, торгівлі та фінансах.

Національна політика більшовиків в Україні: політика коренізації, українізація. Її суть, форма, причини та наслідки. 

Модернізація економіки. Політика індустріалізації: головні завдання, хід, наслідки.

Колективізація сільського господарстваспроба перетворити українських селян на найману робочу силу. Політика відкритого терору відносно українського народу. Опір політиці колективізації. Голодомор 1932-1933рр. в Україні та його наслідки для України. Визнання Верховною Радою України і міжнародною спільнотою голодомору 1932-1933 рр. геноцидом українського народу.

Формування сталінського тоталітарного режиму. Сталінський терор в УРСР наприкінці 1920-1930 рр. Політичні репресії та їх наслідки для України.

Приєднання західноукраїнських земель до УРСР наприкінці 30-х рр. Історичне значення та наслідки воззєднання усіх українських земель.РадянізаціяЗахідної України. 

Тема. Україна в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.)

Проблема Другої світової війни в історичній літературі. Українське питання напередодні Другої світової війни. 

Напад Німеччини на СРСР. Місце України в загарбницьких планах фашистського керівництва. Початок військових дій. Особливості німецького окупаційного режиму в Україні. Антифашистський рух Опору в Україні.

ОУН: дві течії в націоналістичному русі в роки Другої світової війни на теренах України. Утворення та діяльність Української повстанської армії        (УПА).Проголошення Акту відновлення Української держави 30 червня 1941 р.

Основні військові операції на території України. Оборона та визволення Києва, Одеси, Миколаєва та інших міст України. Звільнення України. Урегулювання територіальних питань.Матеріальні збитки та демографічні наслідки Другої світової війни. 

Соціально-економічні, військові, геополітичні наслідки Другої світової війни.

Тема. Становище України в повоєнний період (1946  - 1953 рр.)

Міжнародний статус УРСР після закінчення Другої світової війни. Становище економіки України у повоєнні роки. Відбудова народного господарства. Становище сільського господарства. Голод 1946-1947 рр. Посилення сталінізму в республіці. Західноукраїнські землі в повоєнний період.Радянізаціярегіону (колективізація, ідеологічний наступ режиму). Репресії радянського режиму проти населення Західної України. Боротьба ОУН, УПА з тоталітарним радянським режимом. ОпераціяВісла” (1947).

Тема. Соціально-економічний розвиток України в умовахвідлигита в період загострення кризи радянської системи (1954-1985 рр.)

 

Хрущовськавідлига. ХХ зїзд КПРС. Початок десталінізації в Україні. Соціально-економічний розвиток. Нова хвиля українізації. Реформи 50-х років у галузі промисловості, сільського господарства. Соціальна політика. 

Наростання застійних явищ. Реформи середини 60-х років у сільському господарстві, промисловості, їх незавершений характер. Діяльність П. Шелеста (1963-1972 рр.) та  В. Щербицького (1972-1989 рр.) в Україні.

Дисидентський рух: концепція, напрями ( самостійницький, національно-культурний, релігійний, правозахисний ), представники: І. Кандиба, С. Вірун, 

В. Луцький, О. Лібович, Й. Боровницький, І. Кіпиш, Л. Лукяненко,В. Чорновіл, Б. Горинь, М. Горинь, В. Стус, Є. Сверстюк, І. Дзюба, І. Світличний, Л. Плюш, 

В. Романюк, М. Коцюбинська, І. Гель, П. Григоренко, М. Маринович. Створення та діяльність Української Гельсінської групи: О. Бердник, О. Тихий 

П. Григоренко, І. Кандиба, Л. Лукяненко, М. Руденко, Н. Строката-Караванська, та ін. 

Україна в роки перебудови. Чорнобильська трагедія.

 Тема. Відродження незалежності України. Суспільно-політичний розвиток України в умовах незалежності

Початок національного відродження. Демократизація суспільства.Неформальні осередки” (Український культурологічний клуб, Київ, 1987 р.; Культурологічне товариство Лева, Львів, 1987 р.; студентське обєднанняГромада” –Київ 1988 р. та ін.). Виступи проти дискримінації української мови групи письменників: О. Гончар, Д. Павличко, І. Драч, С. Плачинда. ЗаконПро мови в Українській РСР” (1989 р.). Політико-просвітницькі заходи Народного Руху (“Живий ланцюг, Святкування 500-річчя українського козацтва). Зміни в політичному житті українського суспільства. Становлення багатопартійності. Народний рух України за перебудову. Декларація про державний суверенітет України (1990 р.). Прийняття ЗаконуПро економічну самостійність Української РСР” (1990 р.).

Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р. Президентські вибори і Всеукраїнський рефендум 1 грудня 1991 р.   Перший Президент України - Л. Кравчук 

Визнання незалежності України міжнародною спільнотою. Зовнішньополітичний курс України,Основні напрями зовнішньої політики України. Двосторонні  відносини з сусідами на рівноправних засадах. Розбудова незалежної Української держави : прийняття законівПро державний кордон України” (1991, 4 листопада),Про громадянство України” (8 жовтня, 1991 р.),Про Збройні сили України” (6 грудня, 1991р.),Декларації прав національностей України” (1 листопада, 1991 р.), затвердження Верховною Радою України національної символіки.

Законодавче оформлення економічної політики незалежної Українизатвердження Верховною РадоюОснов національної економічної політики” (березень 1992 р.), ЗаконуПро форми власності на землю” (січень 1992 р.). Другі президентські вибори та обрання Президентом Л. Кучми (1994-2004 рр.).

Конституційний процес в Україні та прийняття Конституції України (28 червня 1996 р.). Президентські вибори 2004 року в Україні. Обрання Президентом України В. Ющенка (2004 р.). Помаранчева революція. 

Становлення громадянського суспільства. Політика держави у сфері міжнаціональних відносин. Національно-культурне відродження українського народу на сучасному етапі. 

Основні тенденції розвитку української економіки на початку ХХІ століття. Стан та перспективи ринкової трансформації економіки України.

Нова модель світу та головні засади зовнішньої політики України. Європейський вектор зовнішньополітичного курсу. Україна та СНД і їх політичні та економічні взаємовпливи в перші роки ХХІ століття.

Українська діаспора та її звязки з Україною. 

ТЕМАТИКА СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

з курсу

Історія України.

Тема. Найдавніші часи на території України. Становлення ранньофеодальної державності (кінець ІХ-сер.ХІІІ ст.)

( 4 години )

 

План І заняття

  1.  Дословянський етап державотворення на території України у найдавніші часи. Кіммерійці. Скіфи. Сармати.
  2.  Протодержавні обєднання східних словян (VII-VIII ст.). Утворення союзів племеноснови формування власне українського народу.
  3.  Політичний та соціально-економічний розвиток Київської Русі у період її піднесення. Міжнародні звязки Давньоруської держави. Визначні постаті в історії Київської Русі.

План ІІ заняття

  1.  Галицько-Волинське князівство-європейська держава.
  2.  Значення Київської Русі та Галицько-Волинського князівства в історії українського народу .

Тема. Суспільно-політичні процеси в Україні та її соціально-економічне становище у другій половині XIVпершій половині XVІІ ст.

( 2 години)

План.

  1.  Входження українських земель до складу Литви та інших держав. Вплив зовнішніх факторів на соціально-економічний розвиток України (друга половина XIVXVІ ст.)
  2.  Особливості формування українського етносу. Середнє Подніпровятериторіальний центр української народності та етнополітичного життя України.
  3.  Генеза українського козацтва та його історична роль у боротьбі за державність, національне, соціальне та релігійне визволення українського народу (XVперша половина XVІІ ст.).

Тема. Національно-визвольна війна українського народу 

середини XVІІ ст. під проводом Б.Хмельницького. Українська козацька держава та її найхарактерніші ознаки.

( 2 години )

План

  1.  Передумови, характер, рушійні сили Визвольної війни українського народу середини XVІІ ст. під проводом  Б.Хмельницького.
  2.  Формування Української козацької держави в ході української національної революції XVІІ ст. Основні етапи державного будівництва та боротьба  Б.Хмельницького за його виконання.
  3.  Переяславсько-Московський договір (“Березневі статті, 1654 р.) та його наслідки для України.

Тема. Україна в другій половині XVІІ ст.Руїна: її соціально-політична сутність та наслідки

(2 години)

План

  1.  Соціально-економічне та політичне становище України у ІІ пол. ХVІІ ст. “Руїна.
  2.  Особливості внутрішньої та зовнішньої політики гетьманів Правобережної та Лівобережної України у другій половині XVІІ ст.
  3.  Запорозька Січ та Слобожанщина за часів “Руїни. Україна в системі міжнародних відносин.

Тема. Суспільно-політичне становище України у XVІІІ ст. Остаточна ліквідація української державності.  

( 2 години)

 

План.

1. Особливості адміністративно-територіального та військового устрою Гетьманщини у складі Російської імперії. Приєднання Кримського ханства та Південної України до Росії. 

  1.  Суспільно-політичне становище правобережних та західноукраїнських земель у XVІІ столітті.

Тема. Особливості капіталістичного розвитку українських 

земель у ХІХ столітті.

( 2 години)

План

  1.  Україна в умовах соціально-економічних реформ Російської та Австро-Угорської імперій. Формування національної буржуазії; зміни в структурі української нації.
  2.  Суспільно-політичне життя в Україні та український національний рух у ХІХ ст.

Тема. Україна на початку ХХ століття. Відновлення української державності. (1917-1920 рр.)

( 4 години)

План І заняття

  1.  Особливості соціально-економічного розвитку українських земель  у складі Російської імперії на початку ХХ ст. Активізація суспільно-політичного життя.
  2.  Соціально-економічне та політичне становище західноукраїнських земель у складі Австро-Угорської імперії на початку ХХ ст. 
  3.  Україна в роки першої світової війни.

План ІІ заняття 

  1.  Українська національно-демократична революція. Проголошення Української Народної Республіки. Конституція УНР. Центральна Рада та її Універсали.
  2.  Українська держава гетьмана П.Скоропадського. Директорія. Акт злуки  УНР та ЗУНР 22 січня 1919 року.
  3.   Особливості встановлення радянської влади в Україні.
  4.  Історичне значення та уроки Української національно-демократичної революції 1917рр.

Тема. Україна  в 20роки ХХ століття.

( 2 години)

План

  1.  Міжнародно- правовий статус УРСР на початку 20-х рр. Створення СРСР. 
  2.  Нова економічна політика та її здійснення в Україні.
  3.  Утвердження тоталітарного режиму в Україні. Голодомор 1932-1933 рр. та його трагічні наслідки.

Тема: Україна у роки Другої світової війни 1939рр.

(2 години)

План

  1.  Друга світова війна та участь в ній українського народу. Воззєднання українських земель (1939-1945 рр.).
  2.  Боротьба українського народу з німецько-фашистськими загарбниками ОУН-УПА в роки війни.
  3.  Звільнення України від фашистської окупації. Врегулювання територіальних питань. Матеріальні збитки та демографічні втрати. Уроки та наслідки Другої світової війни.

Тема. Соціально-економічний розвиток України у 

повоєнні роки (1946рр.). 

(2 години) 

 План

  1.  Міжнародний статус УРСР після закінчення Другої світової війни. Відбудова народного господарства. Посилення сталінізму в республіці.
  2.  Західноукраїнські землі у складі УРСР. Репресії радянського режиму проти населення регіону України. Боротьба ОУН-УПА з тоталітарним режимом.

Тема. Україна в умовах загострення кризи радянської 

системи (1954-1985 рр.)

(2 години) 

 План

  1.  Хрущовська відлига. Проведення та незавершеність економічних реформ.
  2.  Дисидентський рух і його основні напрямки. 
  3.  Українське суспільство в часи перебудови. Чорнобильська трагедія.

Тема. Відродження незалежності України. Суспільно-політичний та економічний розвиток  кінця ХХпочатку ХХІ століття. 

(8 годин) 

 План І заняття

  1.  Початок національного відродження. Демократизація українського суспільства. Декларація про державний суверенітет України (1990 р.).
  2.  Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р. та його історичне значення. Президентські вибори і Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року.
  3.  Закономірність становлення та розвитку української державності в умовах незалежності.

План ІІ заняття

  1.  Соціально-економічне становище України і обєктивна необхідність переходу до ринкових відносин.
  2.  Основні напрямки економічної і соціальної політики України. Регіональна політика в сучасних умовах.
  3.  Міжнародне економічне співробітництво і Україна.

План ІІІ заняття

  1.  Політика української держави у сфері міжнаціональних відносин. Національно-культурне відродження українського народу.
  2.  Місце політичних партій та суспільних організацій в державотворенні України.
  3.  Українська діаспора та її звязки з Україною.

План ІV заняття 

  1.  Нова модель світу та головні засади зовнішньої політики України. Участь України у вирішенні глобальних проблем сучасності.
  2.  Європейський вектор зовнішньополітичного курсу України. Україна та СНД.

КАРТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА

з дисципліни: І С Т О Р І Я   У К Р А Ї Н И

для студентів денної форми навчання всіх спеціальностей

кількість годин СРС згідно з навчальним планом60 годин

Види самостійної роботи

Трудо-

містк.

( годин)

Планові

терміни

виконання

Форми контролю

Макс. Кільк.

Балів

Денна форма навчання

І. О б о вя з к о в і

За систематичність і активність роботи на семінарських заняттях

1.1 Опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу (конспект лекцій, підручник,  додаткова література ).

10

До кожної наступної лекції  та семінару 

( за розкладом занять)

  •  опитування
  •  бесіда
  •  дискусія
  •  тестування
  •  рейтингова КР

1.2. Підготовка до семінарських занять: 

  •  обовязкове конспектування історичної літератури та першоджерел;
  •  пошук відповідей на тести;
  •  опрацювання історичної карти;
  •  складання хронологічної таблиці;
  •  термінологічного словничка;
  •  списку видатних історичних осіб;
  •  відвідування  музеїв.

30

До кожного семінару 

( за розкладом занять)

- Перевірка  законспектованої  історичної літератури та першоджерел

- Оцінювання:

а)усних відповідей;

б) знання тестів;

в) історичної карти;

г) аналітичного мислення                       під час дискусій.       

20

За виконанням модульних (контрольних) завданнь                           

1.3. Підготовка до рейтингових КР:

  •  перша КР (Теми 1-6)
  •  друга  КР(Теми 7-12).

10

За графіком контрольних заходів

Перевірка правильності виконання завдань рейтингових КР

25

Всього

За виконання завдань для самостійного опрацювання

1.4.Виконання індивідуального завдання на тему”Історія України в іменах” (перелік темі в НМП зІсторії України”)

5

Терміном вико- нання ІЗ є дата семінару чи ІКР, тема якого спів-

відноситься  з темою обраного завдання.

Захист під час аудиторних занять чи ІКР. 

Всього

20

Разом балів за обовязкові види СРС

ІІ. В и б і р к о в і

За виконання завдань для самостійного опрацювання

2.1.Аналітичний розгляд наукової публікації по одній з тем навчального курсу (див. НМП зІсторії України”)

Діє вимога зазначена в пункті  - 1.4.

Захист аналітичного огляду під час аудиторних занять чи ІКР. 

2.2. Написання реферату з найважливіших темІсторії України” (список тем та література до них у НМП зІсторії України”)

- // -

- // -

2.3. Підготовка доповідей на наукові студентські конференції,круглі столи,  дискусійні клуби тощо.

5

Відповідно до робочої програми.

Виступи на наукових,

студенських конференціях,   “круглих столах”  тощо.

Всього                                                                                                                                                         

10

Всього балів за СРС у семестрі                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

100

 

Завдання для першої рейтингової 

контрольної роботи зІсторії України

  1.  Охарактеризуйте необхідність і обґрунтуйте зростаюче значення вивчення історії України на сучасному етапі. Визначте предмет і завдання курсу.
  2.  Розкрийте сутність схеми історії України М. Грушевського та його періодизацію українського історичного процесу.
  3.  Визначте мету періодизації історичного процесу. Охарактеризуйте періодизацію світового історичного процесу та історії України.
  4.  Назвіть джерела вивчення історії України, дайте їх класифікацію і загальну характеристику.
  5.  Охарактеризуйте дослoвянський етап державотворення на території України у найдавніші часи.
  6.  Проаналізуйте джерела вивчення давніх словян та основні концепції щодо формування території словян.
  7.  Охарактеризуйте соціально-економічний розвиток, суспільний устрій та культуру східних словян напередодні обєднання їх у феодальну державу.
  8.  Визначте роль прасловянської спільноти у формуванні територіально-політичних обєднань східних словян.
  9.  Проаналізуйте джерела, літературу про хронологічні рамки та основні періоди історії Київської Русі.
  10.  Проаналізуйте політичний та соціально-економічний розвиток Київської Русі.
  11.  Проаналізуйте соціально-економічний устрій Київської Русі за часів династії Рюриковичів.
  12.  Розкрийте роль князів Олега, Ігора, Ольги та Святослава в державотворчих процесах.
  13.  Реформи Володимира Святославина та розбудова держави.
  14.  Запровадження християнства та його значення для Київської Русі.
  15.  Руська правда-  перший письмовий звіт законів Київської русі та важливе джерело вивчення історії.
  16.  Охарактеризуйте становище Київської Русі за часів князя Ярослава Мудрого.
  17.  Проаналізуйте політичне та соціально-економічне життя Київської Русі за часів князювання Володимира Мономаха.
  18.  Охарактеризуйте міжнародні зв’язки Київської Русі.
  19.  Розкрийте етнокультурні процеси, що відбувались у ХІІ-ХІІІ ст.
  20.  Розкрийте суть та причини феодальної роздробленості на українських землях.
  21.  Охарактеризуйте особливості політичного та економічного становища князівств Середнього Подніпровя.
  22.  Опишіть передумови обєднання та суспільно-політичні відносини Галицько-Волинського князівства.
  23.  Проаналізуйте зовнішню політику Галицько-Волинської держави.
  24.  Охарактеризуйте діяльність визначних постатей (князів) Галицького і Волинського князівств.
  25.  Розкрийте причини і наслідки завоювання монголо-татарами Київської Русі.
  26.  Розкрийте значення Київської Русі та Галицько-Волинського князівства в історії українського народу.
  27.  Проаналізуйте суспільно-політичні процеси в Україні на етапі входження і перебування українських земель у складі Великого князівства Литовського.
  28.  Проаналізуйте суспільно-політичне становище українських земель у складі Речі Посполитої.
  29.  Охарактеризуйте соціально-економічне життя на українських землях у складі Великого князівства Литовського.
  30.  Опишіть соціально-економічне життя на українських землях у складі Речі Посполитої.
  31.  Проаналізуйте становище православної церкви і реформаційний рух в Україні.
  32.  Опишіть діяльність братств і братських шкіл та покажіть їх роль в житті українського народу.
  33.  Визначте джерела формування та основні групи українського козацтва та дайте їм характеристику.
  34.  Опишіть заняття, побут та звичаї українського козацтва.
  35.  Обґрунтуйте, що Запорізька Січ є основна організаційно-військова та політична сила в боротьбі за українську державність.
  36.  Охарактеризуйте історичний процес заснування Січей, їх військово-політичний устрій та державницькі функції.
  37.  Опишіть козацько-селянські повстання кінця ХУІ-ХУІІ ст. і вкажіть на їх значення.
  38.  Розкажіть про діяльність Запорозького, Чорноморського і Задунайського козацтва у Північному Причорноморї.
  39.  Розкрийте роль К. Косинського, С. Наливайка, Г. Лободи, М. Жмайла, Т. Федоровича (Трясила), І. Сулими, П. Бута (Павлюка) і Д. Гуні у національно-визвольній боротьбі українського народу. (Розкрийте роль козацько-селянських вождів в національно-визвольній боротьбі українського народу).
  40.  Дайте визначення поняттяУкраїнська національна революціяі охарактеризуйте її періодизацію, посилаючись на сучасну літературу.
  41.  Розкрийте передумови, причини, характер і рушійні сили Визвольної війни середини XVII ст.
  42.  Проаналізуйте зміст Зборівського договору (1649) та його значення для створення автономної козацької України.
  43.  Охарактеризуйте процес формування української держави, в ході національно-визвольної війни середини XVII століття, її найхарактерніші ознаки та значення.
  44.  Розкажіть про зміст подій 1650-1653 рр. та наслідки Білоцерківського договору для українського народу.
  45.  Проаналізуйте Переяславсько-Московський договір (“Березневі статті, 1654 р.) та вкажіть на його наслідки для України.
  46.  Охарактеризуйте становище України протягом 1654-1657 рр.
  47.  Розкрийте соціально-економічне і політичне становище України після смерті Б. Хмельницького.
  48.  Проаналізуйте внутрішню і зовнішню політику гетьманів Правобережної та Лівобережної України другої половини ХVІІ ст.
  49.  Розкажіть про становище Запорозької Січі та Слобожанщини за часівруїни.
  50.  Опишіть діяльність України в системі міжнародних відносин середини другої половини ХVІІ ст.
  51.  Розкажіть про особливості адміністративно-територіального та військового устрою Гетьманщини у складі Московської держави.
  52.  Розкрийте соціальну і економічну політику гетьмана Івана Мазепи.
  53.  Охарактеризуйте антиукраїнську політику Петра І. Знищення Запорозької Січі (1709 р.).
  54.  Дайте оцінку діяльності Пилипа Орлика та його документівПакти й Конституції законів та вольностей Війська Запорозького (“КонституціяП. Орлика) таВивід прав України.
  55.  Проаналізуйте діяльність за відновлення української автономії гетьманів П. Полуботка та Д. Апостола.
  56.  Дайте оцінку діяльності гетьмана К. Розумовського.
  57.  Розкажіть про Запорізьку Січ у ХVІІІ ст.
  58.  Охарактеризуйте антиукраїнську політику Катерини ІІ. Ліквідація Запорізької Січі.
  59.  Опишіть про процес приєднання Кримського ханства та Південної України до Російської імперії.
  60.  Проаналізуйте соціально-політичне становище правобережних і західноукраїнських земель у ХVІІІ ст.

Завдання для другої рейтингової 

контрольної роботи зІсторії України

  1.  Проаналізуйте становище західноукраїнських земель у складі Австрійської імперії в І половині ХІХ ст.
  2.  Опишіть про діяльність громадсько-культурного обєднанняРуської трійціта визначте її історичне значення.
  3.  Проаналізуйте адміністративно-політичний статус України у складі Російської імперії в І пол. ХІХ ст.
  4.  Охарактеризуйте становище України в умовах соціально-економічних реформ Російської імперії ІІ пол. ХІХ ст.
  5.  Опишіть соціально-економічне становище західноукраїнських земель ІІ пол. ХІХ ст.
  6.  Охарактеризуйте процеси формування національної буржуазії та зміни в структурі української нації у ІІ пол. ХІХ ст.
  7.  Проаналізуйте суспільно-політичне життя в Україні та український національний рух ІІ пол. ХІХ ст.
  8.  Покажіть історичне значення діяльностіБратства тарасівців” (1891).
  9.  Проаналізуйте особливості національного відродження у ІІ пол. ХІХ ст. на західноукраїнських землях. Діяльність і значення товаристваПросвіта” (1868, Львів).
  10.   Розкажіть про діяльність та програмні вимоги українських партій в Галичині (Русько-українська радикальна партія, Українська соціал-демократична партія, Українська націонал-демократична партія).
  11.  Охарактеризуйте особливості економічного розвитку українських земель у складі Росії на початку ХХ ст.
  12.  Опишіть суспільно-політичне життя Наддніпрянської України на поч. ХХ ст.
  13.  Проаналізуйте соціально-економічне і політичне становище західноукраїнських земель на поч. ХХ ст.
  14.  Охарактеризуйте події першої світової війни на теренах України.
  15.  Дайте періодизацію Української національно-демократичної революції.
  16.  Опишіть процеси організації Центральної Ради та її внутрішню і зовнішню політику Універсали УР та Конституція УНР.
  17.   Охарактеризуйте  внутрішню  і  зовнішню  політику  уряду 

     П. Скоропадського.

  1.  Опишіть діяльність Директорії.
  2.  Дайте оцінку національно-визвольному руху на західноукраїнських землях в роки революції. Акт Злуки УНР та ЗУНР.
  3.  Проаналізуйте процес встановлення радянської влади в Україні та його наслідки.
  4.  Розкрийте історичне значення та уроки Української і національно-демократичної революції.
  5.  Охарактеризуйте діяльність двох-трьох видатних діячів Української національно-демократичної революції.
  6.  Охарактеризуйте міжнародно-правовий статус УССР на початку 20-х років ХХ ст.
  7.  Опишіть економічне та політичне становище в Україні на початку ХХ ст. та його особливості.
  8.  Дайте аналіз подій повязаних з голодом 1921-1922 рр. в Україні.
  9.  Розкрийте мету, заходи, досягнення, причини та наслідки нової економічної політики в Україні.
  10.  Охарактеризуйте політику коренізації (українізації): її суть, форма, причини та наслідки.
  11.  Опишіть процеси модернізації економіки та суть політики індустріалізації в Україні.
  12.  Проаналізуйте політику радянської влади в галузі сільського господарства в Україні.
  13.  Охарактеризуйте причини та наслідки голодомору 1932/1933 рр. в Україні.
  14.  Розкрийте суть сталінського тоталітарного режиму в Україні та його наслідки наприкінці 1920-1930 рр.
  15.  Покажіть історичне значення та наслідки воззєднання усіх українських земель наприкінці 30-х рр. ХХ ст.
  16.  Опишіть початок Другої світової війни та простежте, яке місце займала Україна в загарбницьких планах фашистського керівництва.
  17.  Розкрийте суть антифашистського руху Опору в Україні.
  18.  Розкажіть, що Вам відомо про ОУН-УПА в роки Другої світової війни.
  19.  Охарактеризуйте основні військові операції на території України в роки війни.
  20.  Проаналізуйте матеріальні та демографічні втрати України в роки Другої світової війни.
  21.  Дайте характеристику економічного становища України в повоєнні роки.
  22.  Опишіть становище сільського господарства в Україні. Причини та наслідки голоду 1946-1947 рр.
  23.  Обґрунтуйте на конкретних фактах, як відбувалось посилення тоталітарної системи в Україні у післявоєнні роки.
  24.  Проаналізуйте, які зміни відбувались на західноукраїнських землях у повоєнний період.
  25.  Розкажіть, в чому полягала суть операціїВісла” (1947) і яка оцінка дається їй в сучасній історичній літературі.
  26.  Дайте характеристику соціально-економічному, політичному, культурному розвитку українського суспільства в часи хрущовськоївідлиги.
  27.  Проаналізуйте зміст реформ 50-х років ХХ ст. в галузі промисловості, сільського господарства і соціальної політики в Україні.
  28.  Обґрунтуйте, що в другій половині 60-х роках ХХ ст. спостерігався процес наростання застійних явищ і в чому їх суть.
  29.  Розкажіть про суть реформ середини 60-х років ХХ ст. в сільському господарстві, промисловості та чому вони носили незавершений характер.
  30.  Проаналізуйте зміст і значення дисидентського руху та його напрямів для відродження української державності.
  31.  Опишіть події, які засвідчували про початок національного відродження в Україні (кінець 80-хпочаток 90-х років ХХ ст.).
  32.  Охарактеризуйте діяльність визначних українських діячів-дисидентів (дві-три особи за вибором студентів).
  33.  Проаналізуйте політико-просвітницьку діяльність Народного Руху. Український політичний діяч В’ячеслав Чорновіл.
  34.  Обґрунтуйте значення Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року для відродження української держави.
  35.  Опишіть про процеси національно-культурного відродження в Україні в кінці ХХпочатку ХХІ ст.
  36.  Охарактеризуйте основні напрями економічної і соціальної політики України на сучасному етапі.
  37.  Розкажіть про міжнародне співробітництво України в сучасних умовах.
  38.  Визначте місце політичних партій і суспільних організацій в державотворенні України.
  39.  Охарактеризуйте становище української діаспори та її звязки з Україною.
  40.  Опишіть основні напрями регіональної політики в Україні в сучасних умовах.
  41.  Охарактеризуйте діяльність двох-трьох відомих українських істориків (за вибором студента).
  42.  Охарактеризуйте діяльність двох-трьох провідних політичних сучасних діячів України (за вибором студента).
  43.  Охарактеризуйте діяльність двох-трьох провідних державних сучасних діячів України (за вибором студента).

Завдання для самостійної роботи

  1.  Підберіть з наукової літератури аргументизаіпроти, ілюструючі чи 

нівелюючі історіософські концепції етногенезу українського народу.

  1.  Назвіть відомі Вам етапи формування національної символіки. 
  2.  Охарактеризуйте державницьку діяльність представників князівської династії Рюриковичів за напрямками: кордони, військо, право, релігія, освіта, власність, міжнародні відносини.
  3.  Охарактеризуйте міжнародну політику Києворуської держави.
  4.  Складіть історичний портрет одного з князів династії Рюриковичів.
  5.  Назвіть причини занепаду Давньоруської держави.
  6.  Литовська держава ХІV століття. Її виникнення, розвиток та занепад.
  7.  Назвіть причини входження частини українських земель до складу Литви.
  8.  Визначте статус українських земель у складі Речі Посполитої.
  9.   Назвіть теорії походження українського козацтва.
  10.  Охарактеризуйте соціально-економічний та політичний стан українських 

земель, на фоні якого відбувалися козацькі повстання початку ХVІІ століття.

  1.   Назвіть фактори, що спричинили початок війни середини ХVІІ століття 

під проводом Б. Хмельницького.

  1.   Назвіть рушійні сили Визвольної війни і охарактеризуйте витоки їх соціально-політичної активності.
  2.   Складіть хронологію подій Визвольної війни.
  3.   Напишіть порівняльну характеристику дипломатичних угод, заключених 

у ході Визвольної війни.

  1.   Назвіть фактори, що характеризують суспільно-політичний розвиток в 

Україні в другій половині XVII століття, якРуїну.

  1.  Охарактеризуйте основні етапи ліквідації української державності у XVIII 

столітті.

  1.   Складіть порівняльну характеристику статусу українських земель у 

складі Російської та Австро-Угорської імперій.

  1.   Перерахуйте форми і охарактеризуйте зміст українського національного 

руху ХІХ століття.

  1.  Визначте характер Першої світової війни і місцеукраїнського питанняв 

ній.

  1.   Поясніть причини змін статусу Центральної Ради.
  2.  Складіть соціально-політичний портрет одного з членів Центральної Ради: 

М. Грушевського, В. Винниченка, С. Єфремова.

  1.   Дайте коротку характеристику змісту універсалів Центральної Ради  
  2.   Опишіть етапи становлення влади Рад в Україні.
  3.   Назвіть законодавчі акти періоду правління П. Скоропадського.
  4.   Назвіть причини приходу до влади Директорії УНР.
  5.   У чому полягає історичне значення уроків української національно-

демократичної революції?

  1.   Розкрийте зміст поняттядоговірна федераціяу контексті політичних подій 20-х років ХХ століття.
  2.   Перерахуйте компетенції союзного уряду в межах Декларації про утворення СРСР.
  3.   Розкрийте зміст соціально-економічного термінуНЕП.
  4.  Визначте сутність понятьтоталітарний режим,директивне  

планування,індустріалізація,колективізація.

  1.  Назвіть три групи країн, які були зацікавлені у вирішенніукраїнського 

питанняза своїм сценарієм напередодні і в роки Другої світової війни.

  1.  Складіть хронологічну таблицю з короткими коментарями основних подій 

у ході Другої світової війни.

  1.   Перерахуйте суспільно-політичні зміни в Україні першого повоєнного 

десятиліття.

  1.   Проаналізуйте місце України в системі міжнародних відносин у повоєнний час: 1945-1955 рр.
  2.   Розкрийте основні напрями соціально-економічного розвитку України в 

1956-1985 рр.

37. Назвіть причини застійних явищ у політичній та соціально-економічній сферах у СРСР.

38. Визначте місце України в економічній системі СРСР.

. Охарактеризуйте місце України у системі світового господарства.

40. Чим була зумовлена необхідність перебудови всіх сфер життя СРСР і України в 1985-1991 рр.?

. Чим було викликане прийняття Декларації про державний суверенітет України і проголошення курсу на утворення самостійної держави?

42. Назвіть держави, які визнали Україну як незалежну державу у 1992 році.

. Розкрийте зміст процесу трансформації економічної системи.

. Дайте характеристику основних положень Конституції України 1996 року.

45. Розкрийте процес створення правової бази розвитку України як демократичної держави.

46. Дайте розгорнуту характеристику міжнародних відносин і національно-культурного розвитку в Україні (1994-2000 рр.).

Завдання 

для індивідуальної роботи зІсторії України

  1.  Наукова періодизація історії України.
  2.  Джерела вивчення історії України і їх загальна характеристика.
  3.  Перші наукові праці з історії України та їх характеристика.
  4.  Українська історична наука в ХІХ-ХХ ст.
  5.  Охарактеризуйте перші державні утворення на території України. Кімерійці. Скіфи. Сармати.
  6.  Назвіть словянські племінні утворення, що увійшли до складу Давньоруської держави.
  7.  Теорії походження Київської держави та їх оцінка в сучасній історичній літературі.
  8.  Київська Русь за часів Олега, Ігоря, Ольги, Святослава.
  9.  У чому полягала реформаторська діяльність Володимира Великого. Історичне значення прийняття християнства.
  10.   Наведіть аргументовані докази того, що саме за князювання Ярослава Мудрого Київська русь досягнула свого найвищого розвитку.
  11.   У чому полягали негативні наслідки феодальної роздробленності Київської Русі?
  12.   Галицько-Волинська державаспадкоємниця Київської Русі.
  13.   Визначте історичну роль, яку відіграла ранньофеодальна державність на території України та значення досвіду для державотворення на сучасному історичному етапі.
  14.   Які причини і передумови походження українського козацтва?
  15.   Охарактеризуйте основні етапи державного будівництва за гетьманування Богдана Хмельницького.
  16.   Запорозька Січвійськово-організаційний центр козацтва.
  17.  Проаналізуйте причини, характер та рушійні сили першої української національної революції.
  18.   Переяславська Рада та українсько-російський договір 1654 року та їх оцінка в сучасній історичній літературі.
  19.  У чому полягали особливості державницької політики гетьмана Івана Мазепи? Зробіть відповідні висновки.
  20.  Історичне значення першої Конституції Пилипа Орлика (1710 року).
  21.  Які процеси відбувались у формуванні національної самосвідомості українського народу в XVIIXXVIII століть?
  22.  Проаналізуйте негативні наслідки наступу російського царизму на автономію України. Політика Катерини ІІ щодо ліквідації Гетьманства (1764 р.) та Запорозької Січі (1775 р.)
  23.  Охарактеризуйте політичний статус українських земель на початку ХІХ століття.
  24.  Історичне значення Кирило-Мефодіївського товариства.
  25.  Визначте роль і місце  Тараса Шевченко в українському національному русі.
  26.  Які наслідки мали буржуазні реформи 60-70-х років ХІХ ст.?
  27.  У чому полягали особливості капіталістичних відносин на початку ХХ ст?
  28.  Проаналізуйте наслідки аграрної політики. П.Столипіна для України.
  29.  У чому суть української національної ідеї на початку ХХ ст.?
  30.  Дайте оцінку історичному значенню утворення та діяльності  Центральної Ради. Охарактеризуйте І-IV Універсали Центральної Ради.
  31.  Гетьманська держава Павла Скоропадського.
  32.  Політика Директорії та її наслідки
  33.  Охарактеризуйте (за власним баченням двох-трьох ) відомих політичних діячів української національної революції 1917-1920 р.р.
  34.  Які негативні наслідки мали встановлення Радянської влади в Україні?
  35.  Визначте суть нової економічної політики.
  36.  Політика українізації та її наслідки для України.
  37.  Голодомор в Україні 1932-1933 р.р.
  38.  Політичні репресії в Україні в 30 роки ХХ ст. 
  39.  Українське питання в міжнародній політиці напередодні Другої світової війни.
  40.  ОУН-УПА в Другій світовій війні.
  41.  Участь України в створенні ООН.
  42.  Відродження народного господарства у повоєнний час.
  43.  Лібералізація духовного життя за часів хрущовськоївідлиги.
  44.  У чому причини появи дисиденського руху у 60-70-х рр.
  45.  Чорнобильська катастрофа та її наслідки для України.
  46.  Особливості формування багатопартійної системи в Україні.
  47.  У чому полягала демократизація суспільно-політичного життя в часи перебудови.
  48.  Охарактеризуйте історичне значення проголошення Верховною Радою УРСРАкту проголошення незалежності України24 серпня 1991 року.
  49.  Значення прийняття Конституції України для утвердження національної державності.

50.Розкрийте основні підсумки розвитку України за роки незалежності.

51.Проаналізуйте стан міжнаціональних відносин у сучасній Україні.

ВИКОНАННЯ

індивідуального завдання з теми: 

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ В ІМЕНАХ

Шановні студенти!  Пропонуємо Вам перелік імен видатних державних, політичних, релігійних та культурних діячів, які своєю діяльністю зробили вагомий внесок в історію українського народу, розвиток його державності, політичної практики, економічної, соціальної та культурної сфер, духовного життя:

  •  виберіть одне з них;
  •  ознайомтесь на основі існуючих джерел та історичної літератури із загальною характеристикою обраної для вашого індивідуального завдання особистості;
  •  сформулюйте проблему, окресліть коло недостатньо вивчених питань, маловідомих сторінок у житті вашого героя, що повинно стати предметом Вашого дослідження при виконанні індивідуального завдання;
  •  спираючись на введені у науковий обіг у другій половині 80-х-90-ті рр. ХХна початку ХХІ століття документи, здобутки сучасної історичної науки та користуючись доцільними у кожному конкретному випадку прикладними методами історичного дослідження (співставлення різних джерел, порівняльна характеристика відповідних методів діяльності особи у вітчизняній та зарубіжній історичній літературі, моделювання, опрацювання даних соціологічних досліджень, використання методик історичної психології тощо), Ви певною мірою наблизитеся до створення більш повної характеристики діяльності видатної постаті в історії України, зробите власний, посильний внесок у справу відродження історичної памяті.

Тема 1.

  1.  Дір та Аскольд; 1.2 Олег; 1.3 Ігор; 1.4 Ольга;  1.5 Святослав; 1.6 Володимир 

Великий; 1.7 Ярослав Мудрий; 1.10 Мстислав Великий; 1.11 Ярослав Осмомисл; 1.12 Роман Мстиславич; 1.13 Данило Галицький; 1.14 Іларіон; 1.15 Нестор-літописець.

Тема 2.

  1.  Дмитро Вишневецький (Байда); 2.2 Роксолана (Анастасія Лісовська); 2.3 

Станіслав Оріховський; 2.4 Раїна Могилянка, княгиня Вишневецька; 2.5 Йосип Верещинський; 2.6 Іпатій Потій; 2.7 Іван Підкова; 2.8 Костянтин-Василь Острозький; 2.9 Іван Вишенський; 2.10 Северин Наливайко; 2.11 Іов Борецький; 2.12 Самійло Кішка; 2.13 Петро Конашевич-Сагайдачний; 2.14 Михайло Дорошенко; 2.15 Галшка (Єлизавета) Гулевичівна; 2.16 Петро Могила;

Тема 3.

3.1 Богдан Хмельницький; 3.2 Іван Богун; 3.3 Максим Кривоніс; 3.4 Сильвестр Косів; 3.5  Юрій Немирич;  3.6 Данило Нечай; 3.7 Адам Кисіль;  3.8  СтаніславМихайло Кричевський; 3.9 Тиміш Хмельницький; 3.10 Іван Сірко.

Тема 4.

  1.  Іван Виговський; 4.2 Юрій Хмельницький; 4.3 Павло Тетеря; 4.4 Іван Брюховецький; 4.5 Петро Дорошенко; 4.6 Демян Многогрішний; 4.7 Іван Самойлович; 4.8 Данило Нечай; 4.9 Григорій Гамалія; 4.10 Іван Ганжа.

Тема 5.

5.1 Іван Мазепа; 5.2 Пилип Орлик; 5.3 Семен Палій; 5.4 Кость Гордієнко; 5.5 Іван Скоропадський; 5.6 Павло Полуботок; 5.7 Данило Апостол; 5.8 Кирило Розумовський; 5.9 Олекса Довбуш; 5.10 Максим Залізняк; 5.11 Іван Гонта; 5.12 Антін (Антон) Головатий; 5.13 Григорій Полетика; 5.14  Петро Калнишевський.

Тема 6.

6.1 Маркіян Шашкевич; 6.2 Устим Кармалюк; 6.3 Тарас Шевченко; 6.4 Микола Костомаров; 6.5 Михайло Драгоманов; 6.6 Іван Франко; 6.7 Михайло Павлик; 6.8 Юліан Романчук; 6.9 Юліан Бачинський; 6.10 Григорій Галаган; 6.11 Василь Симиренко; 6.12 Василь Тарновський;  6.13 Володимир Старосольський; 6.14 Михайло Комаров.

Тема 7.

7.1  Микола Міхновський; 7.2 Михайло Русов; 7.3 Дмитро Донцов; 7.4 Вячеслав Липинський; 7.5 Дмитро Антонович; 7.6 Микола Порш; 7.7 Сергій Єфремов; 7.8 Михайло Грушевський; 7.9 Володимир Винниченко; 7.10 Євген Чикаленко; 7.11 Павло Скоропадський; 7.12 Володимир Вернадський; 7.13 Симон Петлюра; 7.14 Володимир Чехівський; 7.15 Нестор Махно; 7.16 Євген Петрушевич; 7.17 Кость Левицький; 7.18 Кирило Трильовський. 

Тема 8.

8.1 Християн Раковський; 8.2 Григорій Петровський; 8.3 Микола Скрипник; 8.4 Олександр Шумський; 8.5 Микола Хвильовий; 8.6 Михайло Волобуєв; 8.7 Євген Коновалець; 8.8 Степан Бандера; 8.9 Августни Волошин; 8.10 Володимир Кубійович.

Тема 9.

  1.  Ярослав Стецько; 9.2 Тарас Бульба-Боровець; 9.3 Роман Шухевич; 9.4 

Микола Лебедь; 9.5 Василь Коваль (Крук); 9.6 Олена Теліга; 9.7 Олег Ольжич; 9.8 Андрій Шептицький; 9.9 Сидір Ковпак; 9.10 Олександр Федоров; 9.11  Семен Руднєв; 9.12 Василь Порик; 9.13 Родіон Малиновський; 9.14 Микола Ватутін; 9.15 Іван Черняховський; 9.16 Олексій Берест.

Тема 10.

10.1 Дмитро Мануїльський; 10.2 Макар Посмітний; 10.3 Микита Хрущов; 10.4 Михайло Петровський; 10.5 Олександр Довженко; 10.6 Борис Лятошинський; 10.7 Максим Рильський; 10.8 Володимир Сосюра; 10.9 Юрій Яновський. 

Тема 11.

11.1 Петро Шелест; 11.2 Володимир Щербицький; 11.3 В’ячеслав Чорновіл; 11.4 Іван Дзюба; 11.5 Петро Григоренко; 11.6 Левко Лукяненко; 11.7 Микола Руденко; 11.8 Валентин Мороз; 11.9 Василь Стус; 11.10 Іван Гель; 11.11 Олесь Бердник.

Тема 12.

12.1 Леонід Кравчук; 12.2 Леонід Кучма; 12.3 Віктор Ющенко; 12.4 Філарет; 12.5 Костянтин Морозов; 12.6 Юрій Щербак; 12.7 Володимир Яворівський; 12.8 Богдан Гаврилишин; 12.9 Микола Плавюк; 12.10 Петро Яцик; 12.11 Ігор Юхновський.

ЛІТЕРАТУРА:

1.  Апанович О.М. Розповіді про запорозьких козаків.К.:Дніпро, 1994.

  1.  Висоцький С.О. Княгиня Ольга і Анна Ярославнаславні жінки Київської Русі.К.: Наук. думка, 1991.
  2.  Видатні постаті в історії України (ІХ-ХІХ ст.).К.: Вища школа, 2002.
  3.  Вбивство Степана Бандери.Львів: Червона калина, 1993.
  4.  Вишневская И. Атаман Головатый и любовь навеки//Юг..мая.
  5.  Волощук О. Ярослав Мудрийпогляд крізь віки//Науковий вісник.2004. -6.с. 14-15.
  6.  Винниченко В. Відродження нації. Частина 1-3.К.:Репринтне відтворення видання 1920 р., 1990.
  7.  Верстюк В.Ф. Махновщина: селянський повстанський рух на Україні (1918-1921).К.: Наукова думка, 1992.
  8.  Грушевський М. С. Про батька козацького Богдана Хмельницького.К.:,1993.
  9.  Гуржій О.І. Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний.К.:, 2004.
  10.   Гуржій О.І. Іван Скоропадський.К.: , 2004.
  11.   Довідник з історії України/За заг. ред. І. Підкови, Р. Шуста.К.: Генеза, 2001.
  12.   Дубас Л.  Трагедія  старого  гетьмана:  До  360 - річчя  від дня народження 

     І.І. Скоропадського, гетьмана Лівобережної України//Чорноморські новини..лютого.

  1.   Жінки в історії України.К., 1991.
  2.   Історичні постаті України: історичні нариси. Зб/Упоряд. та авт. вст. О.В. Болдирєв.Одеса: Маяк, 1993.
  3.   Козуля О. Жінки в історії України.К.: Український центр духовної культури, 1993.
  4.  Кабачинская С.Раб свободы (220 лет со дня рождения У. Кармалюка) //Зеркало недели..- 8 марта.
  5.   Ким же був насправді Іван Богун?// Гетьман.. -4.
  6.   Костомаров М.І. Галерея портретів.К.: , 1993.
  7.   Костомаров М.І. Б.Хмельницький: історична монографія.К.: , 2004.
  8.   Котова Н.О. Історія України.Х.:Одіссей, 2005.(про Л. Кравчука, Л. Кучму, В. Ющенка).
  9.   Крипякевич І.П. Богдан Хмельницький.К.: , 1990.
  10.   Крупницький Б.Д. Гетьман Мазепа та його доба.К.: 2001.
  11.   Котляр М. Історія України в особах: Давньоруська держава.К., 1996.
  12.   Лазаренко А.І. Світло у вікнах: життя видатних людей.К.: 2000.
  13.    Махно Н.И. Воспоминания.М.: Республика, 1992.
  14.   Митрополит Андрей Шептицький: церковно-релігійна та громадсько-політична діяльність.Одеса-Львів, 2007.
  15.   Михаил Грушевский и большевистская власть: цена политического компромисса//Зеркало недели..сентября.
  16.   Петро Сагайдачний: іст. док. кн.К.: 1992.
  17.   Павло Полуботокукраїнський гетьман.К.: Либідь, 1990.
  18.   Про минуле - заради майбутнього.К.: Вид-во при Київському університеті, 1989. (Про М. Скрипника, Х. Раковського, О. Шумського та ін.)
  19.   Петлюра С.В. Статті.К.:Дніпро, 1993.
  20.   Понад двадцять років воював за правду (220 років з дня народження Устима Кармалюка//Чорноморські новини..-1 березня.
  21.   Ричка В.М. Княгиня Ольга.К.: , 2004.
  22.   Реєнт О. Скоропадський Павло//Історія України (№20).с. 5-10.
  23.   Сушинський Б. Михаил Грушевский: историк и творец истории//Одесские известия..ноября.
  24.  Сушинский Б. Козацькі вожді України.Одеса:, 1998.
  25.   Сахаров А.Н. Дипломатия Святослава.М.: Междун. отношения, 1991.
  26.   Сент-Емур, де, Ке. Анна Русинка, королева Франції  і графиня Валюа/з фр. пер. І. Франко.К.: АТОбереги, 1991.
  27.   Смолій В.А., Степанков В.С. Богдан Хмельницький. Соціально-політичний портрет.К.:Либідь, 1993.
  28.  Толочко П.П. Історичні портрети: із історії давньоруської та європейської політики Х-ХІІ ст.К.:Наук. думка, 1990.
  29.  Траверсе Т. Мир М. Грушевского: личности и эпоха: психологические аспекты//Зеркало недели..июля.
  30.   Чухліб Т.В. Гетьмани Правобережної України в історії.К.: 2004.
  31.   Шевчук Валерій. Козацька держава.К.:Абрис, 1995.

Перелік

тем рефератів з курсуІсторія Україниі рекомендована література

Вступ. Витоки українського народу.

Теми рефератів

  1.  Історія України як наука й навчальна дисципліна в системі суспільно-гуманітарного знання.
  2.  Наукові школи й концепції в українській історіографії минулого й сучасності.
  3.  Дословянські спільноти та формації на території Подніпровя й Причорноморя в давніші часи.
  4.  Генеза давніх словян, їх місця та роль в історії центрально-східної Європи.
  5.  Зародження й формування праукраїнського етносу у давнину: наукові підходи й сучасна політика.

Література 

  1.  Рибак І.В., Матвеєв А.Ю. Історія України у проблемному викладі, в особах, термінах, назвах і поняттях: Навч. посібник.К., 2005.
  2.  Енциклопедія історії України/ Ред. кол. В.А. Смолій, С.В. Кульчицький, В.М. Литвин та інш.К., 2005.
  3.  Історична наука: термінологічний і понятійний довідник: Навч. посібник/ В.М. Литвин, В.І. Гусєв та інш.К., 2002.
  4.  Котляр М., Кульчицький С. Шляхами віків: Довідник з історії України.К., 1993.

Тема. Київська Русь, її піднесення. Втрата політичної єдності Київської Русі та державності

Теми рефератів

  1.  Східнослов’янські протодержавні утворення, їх територія, устрій, спільні й відмінні риси.
  2.  Давня Русь як особливий політичний, соціально-економічний та етнокультурний феномен в Європейській історії.
  3.  Київська держава кінця ІХпершої половини ХІІІ століть: виникнення, етапи розвитку, причини занепаду, історичне значення.
  4.  Визначні постаті в політиці, культурні, релігії доби Київської Русі (за вибором студента).
  5.  Піднесення Галицько-Волинського князівства, його місце та роль в історичній спадщині українського народу.
  6.  Традиції ранньофеодальної державності в контексті і інтелектуальних дискусій й актуальних завдань сучасного державотворення в Україні.

Література 

  1.  Грушевський М.С. Ілюстрована історія України/АН України, Інститут української археографії, Інститут історії України. Вступна стаття В.А.Смолія, П.С.Соханя.К., 1992.
  2.  Гончарук П.С. Історія України з найдавніших часів до початку ХХ століття. Курс лекційК., 2005.
  3.  Черкашина Н.К. Історія України: від давніх часів до сьогодення: Навчальний посібник.К., 2005.
  4.  Пасічник М.С. Історія України: державницькі процеси, розвиток культури та політичні перспективи: Навчальний посібник.К., 2006.
  5.  Крушинський В.Ю., Левенець Ю.А. Історія України. Прдії. Факти. Дати: Довідник.К., 1993.

Тема. Українські землі у складі іноземних держав (XIV-XVI ст.) Козацтво та його місце в системі соціально-економічних та політичних відносин в Україні. (XV-I пол. XVII ст.)

Теми рефератів

  1.  Іноземна військово-політична експансія в Україні у другій половині ХIV століття: причини, рушійні сили, хронологія, засоби й результати.
  2.  Еволюція форм української державності в умовах існування Великого князівства Литовсько-Руського.
  3.  Українське суспільство, економіка, політика й культура в умовах підпорядкування Польському королівству й Речі Посполитій.
  4.  Феномен українського козацтва, його походження, структуризація, світоглядна еволюція, геополітичний вплив.
  5.  Державницькі інтенції Запорізької козацької Республіки в умовах іноземного панування в Україні.
  6.  Визначні постаті козацької доби, їх вплив на українське суспільно-політичне й культурне життя.

Література 

  1.  Дорошенко Д.І. Нарис історії України/ Передмова І.О. Денисюка.- Львів, 1991.
  2.  Грабовський С. Нариси з історії українського державотворення/ С.Грабовський, С.Ставрояні, Л. Шкляр.К., 1995.
  3.  Бойко О.Д. Історія України: Навчальний посібник.К., 2007.
  4.  Історія українського селянства. Нариси в 2-ох томах/ В.М. Литвин, В.М. Геєць, В.М. Даниленко та ін.К., 2006.
  5.  Яворницький Д.Г. Історія запорозьких козаків. У трьох томах/ Передмова В.А. Смолія, коментарі Г.Я. Сергієнка.К., 1990.

Тема. Національно-визвольна війна українського народу під проводом Б. Хмельницького. Формування української держави в ході української національної революції XVII ст.

Теми рефератів

  1.  Українська козацька держава середини XVIII століття: формування, устрій, внутрішня й зовнішня політика.
  2.  Постать гетьмана Б. Хмельницького в історії національно-визвольної війни українського народу 1648-1654 рр.
  3.  Еволюція світогляду провідної верстви національної революції середини XVII століття: від станових інтересів до державництва.
  4.  Визначні постаті доби національно-визвольної війни українського народу середини XVII століття.

Література

  1.  Переяславська Рада 1654 року.Історіографія та дослідження.К., 2003.
  2.  Литвин В.М., Смолій В.А., Шпаковатий М.О. Україна: поступ історії.К., 2003.
  3.  Донцов Д. Історія розвитку української державної ідеї.К., 1991.
  4.  Коцур В.П. Історія України в датах.Переяслав-Хмельницький.Чернівці, 2007.
  5.  Український гетьман Зіновій-Богдан Хмельницький// Костомаров М.І. Історія України в життєписах визначних її діячів.К., 1991.
  6.  Смолій В.А., Степанов В.С. Богдан Хмельницький.К., 1993.

Тема. Україна в другій половині XVII ст.Руїна: її соціально-політична сутність та наслідки

Теми рефератів

  1.  Політичний проект гетьмана І. Виговського, його зміст, мета, спроби практичного втілення, підсумки.
  2.  ЯвищеРуїнив історії України та її державності: причини, хронологія, сутність, наслідки.
  3.  Особливості внутрішньої та зовнішньої політики українських гетьманів другої половини XVIII століття.
  4.  Державницька діяльність гетьмана України І. Мазепи наприкінці XVII-на початку XVIII ст.
  5.  Політичний і правовий зміст Конституції та інших правових документів гетьмана П.Орлика.
  6.  Українська автономна державність на Лівобережжі в контексті централізаторської політики царських урядів Росії у XVIII столітті.
  7.  Особливості історичного розвитку Південної України, Правобережжя й західноукраїнських земель у  XVIII столітті.

 

Література.

  1.  Крипякевич І. П. Історія України / відп. редактор Ф. П.  Шевченко, 

     Б.З. Якимович.Львів, 1990.

  1.  Король В.Ю. Історія України: Навчальний посібник.К., 2005.
  2.  Іван Мазепа і Москва. Історичні розвідки і статті.К., 1994.
  3.  Апанович О.М. Розповіді про запорозьких козаків.К., 1991.
  4.  Савченко Н.М., Подольський М.К. Історія України: модульний курс. Навчальний посібник.К., 2006.

Тема. Капіталістична еволюція України у складі Австро-Угорської та Російської імперії, її особливості у ХІХ столітті

Теми рефератів

  1.  Політично-парвовий статус та адміністративно-територіальний устрій українських етнічних земель у ХІХ столітті.
  2.  Соціально-економічні перетворення в Австрійській та Російській імперіях та їх вплив на Україну впродовж ХІХ століття.
  3.  Особливості етнонаціонального і державно-культурного розвитку українського народу в умовах бездержавності ХІХ ст.
  4.  Український національний рух у ХІХ столітті: ідеї, напрямки, визначні представники.
  5.  Конституційно-парламентські та самодержавно-абсолютистські традиції імперських держав як чинники української історії.

Література.

  1.  Лановик Б.Д., Лазерович М.В. Історія України: Навчальний посібник.К., 2006.
  2.  Замлинський В.А.Николай Иванович Костомаров–историк//Костомаров Н.И. Исторические произведения. Автобиография.К., 1990.
  3.  Костомаров М.І. Закон Божий. Книга буття українського народу.К., 1991.
  4.  Сергієнко П.П. Соборна Україна: від ідеї до життя.К., 1993.
  5.  Лепкий Б. Про життя і твори Тараса ШевченкаюК., 1994.

Тема. Україна на початку ХХ століття. Українська національно-демократична революція. 1917-1920 рр.

Теми рефератів

  1.  Соціально-економічні процеси в Україні на початку ХХ століття: здобутки і втрати.
  2.  Зародження перших українських політичних партій, їх соціальна база, ідейні засади, форми діяльності та лідери.
  3.  Перша Світова війна як чинник української історії та Національної революції.
  4.  Відродження державності українського народу і пошук її ефективних моделей і форм. (1917-1920 рр.)
  5.  Визначні постаті Української національно-демократичної революції 1917-1921 рр.
  6.  Історичний досвід подій 1917-1921 рр. в контексті сучасних процесів державотворення в Україні.

Література.

  1.  Історія України ХХ-початку ХХІ століття: Навчальний посібник/П.П. Панченко,Н.П.Барановська,С.С.Падалка та ін.; За заг.редакцією В.А. Смолія.К., 2004.
  2.  Гунчак Т. Україна: перща половина ХХ століття: нариси політичної історії.К., 1993.
  3.  Нагаєвський І. Історія Української держави двадцятого століття.К., 1994.
  4.  Конституційні акти України. 1917-1920. Невідомі конституції України/ Відп. редактор Ю.Д. Прилюк.К., 1992.
  5.  Копиленко О.Л.Сто днівЦентральної Ради.К., 1992.
  6.  Винниченко В.К. Заповіт борцям за визволення.К., 1991.
  7.  Петлюра С.В. Статті/ Упоряд. та авт. передм. О. Климчук.  –К., 1993.

Тема. Розвиток України в умовах утвердження тоталітарного режиму (1920-1939 рр.)

Теми рефератів

  1.  Утвердження більшовизму і радянської влади в Україні: хронологія, засоби, геополітичні чинники.
  2.  УСРР на початку 20-х років, її політичний та правовий статус, структура влади і управління.
  3.  Українські радянські лідери та діячі 20-30-х років: від провідників централізму до націонал-комуністів.
  4.  НЕП і політика українізації в Радянській Україні: причини, сутність, мета, наслідки.
  5.  Українське суспільство, культура, економіка в умовах тоталітарного комуністичного режиму (кінець 20-х-30-ті роки ХХ ст.)
  6.  Міжвоєнний період у житті й розвитку українських земель під владою Польщі, Румунії, Чехословаччини.
  7.  Воззєднання західноукраїнських земель з УРСР: хронологія, засоби, результати.

Література

  1.  Реєнт О.П., Коляда І.А. Україна між світовими війнами (1914-1939). Події. Люди. Документи: нариси історії: Навчальний посібник.К., 2004.
  2.  Котова Н.О. Історія України: навчальний посібник для неспеціальних факультетів.Харків, 2005.
  3.  Голод 1932-1933 років на Україні: очима істориків, мовою документів. / Керівн. кол. упоряд. Р.Я.Пиріг.К., 1990.
  4.  Конквест Р. Жнива скорботи: Радянська колективізація і голодомор./ пер. з англ. - К., 1992.
  5.  Жуковський А., Субтельний О. Нарис історії України / Ред. Я.Грицак, 

    О. Романів.Львів, 1992.

  1.  Білоцерківський В.Я. Історія України: Навчальний посібник.К., 2007.

Тема. Україна в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.)

Теми рефератів

  1.  Україна й геополітичні стратегії держав-учасниць Другої Світової війни.
  2.  Окупаційний режим на теренах України, його різновиди, сутність і суспільні наслідки.
  3.  Рух Опору в Україні, його головні складові, форми прояву, результативність дій.
  4.  Проблема колабораціонізму на території України у роки фашистської окупації.
  5.  Націоналістичний рух у 1939-1945 рр.: ідеологія, програмні засади, тактика дій.
  6.  Стратегічні військові операції під час Другої світової війни, їх вирішальний вплив на події в Україні.
  7.  Міста-герої в історії антинацистської боротьби народу України (1941-1945 рр.)
  8.  Основні підсумки й стратегічні наслідки Другої світової війни: український та європейський вимір.

Література

  1.  Світлична В.В. Історія України: Навчальний посібник.  –К., 2006.
  2.  Косик В. Україна і Німеччина у Другій світовій війні/ Ред. О. Романів.Львів, 1993.
  3.  На зов Києва: український націоналізм у ІІ світовій війні. Збірник статей, спогадів і документів./ Ред. К. Мельник, О. Лащенко, В. Вериг.К., 1994.
  4.  Мірчук П. Українська повстанська армія (1942-1952). Документи і матеріали.Львів, 1991.
  5.  Колесник А.Н. РОА - власовская армия: Судебное дело генерала А.А. Власова.Харьков, 1990.
  6.  Українська дивізіяГаличина: Історико-публіцистичний збірник/ Ред.-упоряд. М.Слабошлицький, В. Стеценко.К., 1994.
  7.  Гунчак Т. У мундирах ворога.К., 1993.

Тема. Становище України в повоєнний період (1946-1953 рр.)

Теми рефератів

  1.  Міжнародно-правовий статус УРСР по завершенні Другої світової війни: причини змін, сутність, результати.
  2.  Відбудова народного господарства України у 1945-1955 рр.: терміни, методи, ключові результати.
  3.  Суспільно-політичні процеси і духовне життя в Україні у перше повоєнне десятиліття.
  4.  Особливостірадянізаціїу західноукраїнських областях у другій половині 40-50-х роках ХХ століття.
  5.  Діяльність ОУН-УПА у 1945-1955 рр.: територія, чисельність, ідейні основи, засоби й форми, політичні та військові лідери.

Література

  1.  Кормич Л.І., Багацький В.В. Історія України. Підручник.К., 2006.
  2.  Субтельний О. Україна: історія / пер. з англ. Ю.І. Шевчука;  вст.  стаття 

    С.В. Кульчицького.К., 1993.

  1.  Політична історія України: Посібник для студентів ВНЗ/ за ред. В.І. ТанцюриК., 2001.
  2.  Скрипник М.О., Домбровська Л.Ф., Красовський В.М. Історія України: навчальний посібник.К., 2003.

Тема. Соціально-економічний розвиток України в умовахвідлигита в період загострення кризи радянської системи (1954-1985 рр.)

Теми рефератів

  1.  Спроби лібералізації тоталітарно-комуністичного режиму в СРСР та їх вплив на ситуацію в Україні (1954-1964 рр.)
  2.  Економічні та управлінські реформи в СРСР та УРСР у добувідлиги: причини, сутність, підсумки.
  3.  П.Ю. Шелест та В.В. Щербицький: два типи політичного лідерства в радянській Україні, їх подібність та відмінність.
  4.  Явищезастоюй стагнації в радянській політичній, економічній, духовній сфері: показники, об’єктивні та субєктивні фактори.
  5.  Інакомислення та дисидентський рух в Україні 60-80-х рр. ХХ ст., його напрямки, ідеї, методи діяльності, визначні представники.
  6.  Перебудовав СРСР як концепція й практика ліберальних кіл у КПРС і радянському суспільстві (1985-1990 рр.)

Література

  1.  Василенко С.Д., Чечітко Ю.Т. Історія України у контексті світової історії: Навчальний посібник.Одеса, 2006.
  2.  Шевчук В.П., Тараненко М.Г. Історія української державності. Курс лекцій.К., 1999.
  3.  Новітня історія України (1900-2000 рр.):  Підручник / А.Г. Сидоренко, 

    В.І. Гусєв, В.П. Дрожжин та ін.К., 2000.

  1.  Мирончук В.Д., Ігошкін Г.С. Історія України: Навчальний посібник.К., 2002.
  2.  Історія України: посібник/ за ред. Г.Д. Темка, Л.С. Путієнка.К., 2001.
  3.  Історія України / Відповід. редактор Ю. Сливка; керівн. автор. колективу 

    Ю. Зайцев.Львів, 2002.

  1.  Остафійчук В.Ф. Історія України: сучасне бачення. Навчальний посібник.К., 2002.
  2.  Лукяненко Л.Г. Сповідь у камері смертників. Збірник творів.К., 1991.
  3.  Стус В. Фенемен доби (сходження на Голгофу слави).К., 1993.

Тема. Відродження незалежності України. Суспільно-політичний розвиток України в умовах незалежності

Теми рефератів

  1.  Відродження національно-культурного руху в Україні у другій половині 80-х рр. ХХ ст., його цілі, форми, засоби досягнення.
  2.  Відновлення політичного плюралізму й багатопартійності в умовах кризи радянської політичної системи (кінець 80-х-початок 90-х рр.)
  3.  Політико-правові підстави процесу набуття Україною реального суверенітету й незалежності. (1990-1991 рр.)
  4.  Утворення України як нової незалежної держави в Центрально-Східній Європі: хронологія, міжнародні аспекти, політичні лідери.
  5.  Розбудова політичної та економічної системи незалежної України в перший період її існування (1991-1994 рр.)
  6.  Конституційний процес в Україні 1990-х років, його зміст, досягнення й втрати.
  7.  Українське суспільство, економіка й культура у період президентських каденцій Л. Кучми (1994-2004 рр.)
  8.  Суспільно-політична ситуація в Україні напередодні і під час президентських виборів 2004 року.
  9.  Спроби радикальних політико-економічних реформ в Україні у період президентської каденції В. Ющенка.
  10.  Гуманітарні, духовно-культурні аспекти державотворення в Україні у другій половині 90-ху перші роки ХХІ століття.
  11.   Українська національна економіка на рубежі століть: пошук ефективної моделі, структурні зміни, досягнення й проблеми.
  12.   Зовнішньополітичні альтернативи у міжнародній діяльності новітньої Української держави.
  13.   Українське зарубіжжя й осередки діаспори як чинники буття й розвитку сучасної України.
  14.  Світоглядно-ідеологічні виміри розбудови сучасної української державності: погляди, доктрини, концепції, суспільні дискусії.
  15.  Проблема формування української національної еліти у ХХІ столітті як запорука поступу освіти, науки, економіки, культури й держави.

Література

  1.  Вівчарик М.М. Україна від етносу до нації: Навчальний посібник.К., 2004.
  2.  Журавський В.С. Становлення політичних партій в українському суспільстві та їх роль у політичному структуруванні парламенту.К., 2002.
  3.  Шелест Д.С., Юрченко М.М. Політико-правові основи етнодержавотворення в Україні.Одеса, 1999.
  4.  Вівчарик М.М., Панченко П.П., Чмихова В.І. Українська нація: шлях до самовизначення.К., 2001.
  5.  Алєксєєв Ю.М., Кульчицький С.В., Слюсаренко А.Г. Україна на зламі історичних епох (Державотворчий процес 1985-1999 рр.) –К., 1999.
  6.  Українська державність у ХХ столітті: історико-політологічний аналіз/ 

    О. Дергачов (кер. авт. колективу).К., 1996.

Тестові завдання з курсуІсторія України

Тема. Найдавніші часи на території України. Становлення ранньофеодальної державності (кінець ІХ-сер.ХІІІ ст.)

. Розмістить перераховані нижче етнічні утворення в хронологічній послідовності та їх проживання на території України:

) Скіфи;    2) Сармати;      3) Кіммерійці;      4) Гуни

2. Впорядкуйте перераховані нижче форми соціальної організації східнослов’янського суспільства в порядку їх еволюції  до державності:

  1.  територіальні князівства; 2) родова община; 3) територіальна община;

4) племінні союзи; 5) племінні князівства

. З перерахованого нижче переліку виберіть східнослов’янські союзи племен:

  1.  Поляни; 2) Древляни; 3) Дуліби; 4) Сармати; 5) Половці; 6) Кіммерійці;

7) Сіверяни; 8) Готи; 9) Улічі

4. За свідченням арабських авторів, уже в VІІІХ ст. існували осередки східнослов’янської державності: …… (впишіть пропущену назву)

. Приведіть відповідно дати і події:

 Смерть Ярослава Мудрого                                        1. 911

 Захоплення влади в Києві Олегом                            2. 988

Прийняття християнства                                           3. 1223

Поход русичів на Візантію                                        4. 1054

Перше зіткнення русичів з монголо-татарами        5.  882

6. Економічною основою феодальної роздробленості було:

  1.  Відсутність сталої системи успадкування великокнязівськогостолу
  2.  Велика територія держави
  3.  Нерозвиненість комунікацій
  4.  Поява особистого князівського та боярського землеволодіння

панування натурального господарства

  1.  Об’єднання Галицького та Волинського князівств відбулося в.  (назвіть дату) за часів князювання … (назвіть князя): 

1) Романа Мстиславовича; 2) Данила Романовича; 3) Юрія ІІ Болеслава

. Галицько-Волинська держава проіснувала до:

) 1190;  2) 1240; 3) 1223; 4) 1340; 5) 1385

Тема. Суспільно-політичні процеси в Україні та її соціально-економічне становище у другій половині XIVпершій половині XVІІ ст.

1.У другій половині ХУІ ст. українські землі входили до складу:

) Угорщини; 2) Лівонського ордену; 3) Литви ; 4) Польщі; 5) Молдавського князівства; 6) Московського князівства; 7) Золотої орди; 8)Туреччини .

. Залишки автономії українських земель в складі великого князівства                Литовського були остаточно ліквідовані …(назвіть дату)

. Назвіть основні стани, які існували на українських землях у кінці XVI ст.                                                

) шляхта; 2) духовенство; 3) міщани; 4) селяни; 5) пролетаріат: 6) козацтво

4. Коли вперше в письмових джерелах зустрічається термінкозак”?

  1.  Наявність яких ознак дає можливість історикам називати Запорозьку Січ як своєрідну державу:
  2.  органів влади і управління; 2) території; 3) судочинство; 4) відсутність феодальних відносин; 5) соціальна диференціація серед козацтв; 6) незалежність українського козацтва до православ’я

Тема. Національно-визвольна війна українського народу середини ХУІІ ст. під проводом Б. Хмельницького. Українська козацька держава та її найхарактерніші ознаки

..Яку подію слід вважати початком відновлення української державності в середині ХУІІ ст.:

  1.  1654 р.Переяславська рада; 2) 1654 р. -  Березневі статті; 3)1649 р.Зборівська угода

2. Які землі за Зборовським договором увійшли до складу Гетьманщини :

  1.  Київське воєводство; 2) Брацлавське воєводство; 3) Чернігівське воєводство

3. Які з наведених умов відсутні вБерезневих статтях1654 р.?

1)податки з населення збирає українська адміністрація;

)податки з населення збирають російські чиновники;

)українська сторона отримує необмежене право на зовнішньополітичну діяльність;

4)зовнішньополітична діяльність України обмежена лише в стосунках з Туреччиною та Польщею;

5)встановлено чисельність українського війська в 60 тис.осіб;

6)чисельність українського війська складає 40 тис.осіб;

4. Які з перерахованих нижче станів та верств населення були рушійними силами в часи національновизвольної революції середини ХУІІ ст.:

1) магнати; 2) дрібна шляхта; 3) католицьке духовенство; 4) селяни; 5) міщани;

6) козаки

5. З перерахованих нижче виберіть умови Гадяцького договору 1658 р.: 

  1.  українські землі ( Велике Князівство Руське) на рівних правах з Литвою і Польщею стає складовою Речі Посполитої;
  2.  чисельність українського війська складає 60 тис.;
  3.  чисельність українського війська складає 30 тис. козаків та 10 тис. найманого війська;
  4.  православні віруючі зрівнюються в правах з католиками;
  5.  гетьмана України призначає польський король

. Назвіть українського гетьмана, який підписав з Московською державою т. зв. Коломацькі статті:

7. Поділ України на Правобережну та Лівобережну згідно з умовами Андрусівського переміря відбувся. ( вкажіть рік)

Тема. Україна в другій половині ХVІІ ст.Руїна: її соціально-політична сутність та наслідки

1. Хто був останнім гетьманом України?

. Коли було остаточно ліквідовано інститут гетьманства в Україні?

. Коли українські землі були остаточно поглинені та стали звичайними провінціями Російської імперії: 

1) поч. ХVІІІ ст.; 2) кін.   ХVІІІ ст.;  3) кін. ХVІІ ст.;  4) поч.  ХІХ ст.

4. Коли було остаточно ліквідовано Запорозьку Січ. (назвіть дату):

. У якому році територія, на якій знаходиться Одеса, була приєднана до Російської імперії?

. Коли була прийнята конституція П. Орлика ( назвіть дату )

Тема. Суспільно-політичне становище України у ХУІІІ ст. Остаточна ліквідація української державності

1. До складу яких держав входили українські землі у 1810 р. :

  1.  Австрійської імперії; 2) Російської імперії; 3) Османської імперії;                                      4) Польщі; 5) Угорщини

          

. До складу яких держав входили українські землі у 1815 р. :

  1.  Австрійської імперії; 2) Російської імперії; 3) Османської імперії;

4) Польщі 5) Угорщини

3. Назвіть основні етапи національного руху в Україні кінця  ХVІІІпоч. ХХ ст. (за М. Грохом):

. У 1874 році було прийнято указ:

  1.  Валуєвський;    2) Емський.

Тема. Україна на початку ХХ століття. Українська національно-демократична  революція. 1917рр. 

1. У 1900 році в Харкові була створена перша українська політична партія під назвою:

2. Які з перерахованих нижче держав входили до Антанти?

1) Німеччина;  2) Англія: 3) Франція; 4) АвстроУгорщина; 5) Болгарія

) Туреччина; 7)Росія.

3. У роки Першої світової війни Головна Українська Рада займала:

1) проавстрійську позицію;   2) проросійську позицію.

. Визначте українські території, які входили до складу Австро-Угорської імперії напередодні Першої свтової війни: 

) Східна Галичина;  2) Поділля; 3) Закарпаття; 4) Західна Волинь; 5) Північна Буковина.

5. Українська Центральна Рада була створена ( назвіть місяць, рік )

6. У ІІІ Універсалі Центральної Ради, який було прийнято ( вкажіть місяць, рік ) державний статус України визначався як

7.  Розташуйте українські уряди у хронологічній послідовності їх існування: 

1) Директорія; 2) Центральна Рада;   3) Гетьманат

. Українська Народна Республіка була проголошена:

1) І Універсалом ( червень 1917 р. );      2) ІІ Універсалом ( липень 1917 р.)

3) ІІІ Універсалом ( листопад 1917 р. );     4) ІV Універсалом  ( січень 1918 р. )

9. Установіть відповідність між діячами та їхніми посадами    

А.   В. Виниченко                  1. Командир галицького куреня  

                  січових стрільців   

  

      Б.   Н. Махно                          2. Президент ЗУНР, голова України 

                                                       Народної Ради.

       В.   М. Грушевський             3. Uолова Генерального Секрtтарsату 

                                                            Центральної Ради

       Г.   Є. Петрушевич                4. Лідер анархистського руху в Україні

Тема. Розвиток України в умовах утвердження тоталітарного режиму (1920-1939 рр.)

1. Відповідно до Конституції УСРР 1919 р. Україна за своїм державним статусом формально була:

 1) незалежною, суверенною державою;      2) автономією в складі РСФРР

                   3)  частиною централізованої унітарної держави

2. Процес входження України до складу Радянського Союзу завершився у

            1) грудні     1 9 2 2 р.;  2) травні    1 9 2 5 р.;  3) грудні    1 9 3 6 р.

3. Проголошення автономії Карпатської України стало наслідком ……. угоди 29вересня 1938 р., яка була підписана урядами                         

……….  і Німеччини.  (Назвіть угоду і держави, які підписали угоду)

4. До складу яких держав входили українські землі станом на 1 січня 1924 р.? 

 1) СРСР;  2) Польщі; 3) Румунії;  4) Чехословаччини;  5) Угорщини;

  1.  Австрії;  7) Німеччини; 8) Литви

Тема. Україна в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.)

1. Після окупації фашистською Німеччиною України її територія була розчленована на:

1) рейхскомісаріат Україна;

) дистрикт Галичина у складі генерал- губернаторства Польща;

3) дистрикт Галичина у складі рейскомісаріату Україна;

4) Трансністрія у складі Угорщини;

5) Трансністрія у складі Румунії;

) східні регіони України під управлінням німецького військового командування.

3. Які з перерахованих нижче українських територій 22 червня 1941 р. були поза кордонами СРСР 

1) Східна Галичина;  2) Західна Волинь;  3) Закарпаття;  4)Лемківщина

               

5) Холмщина; 6) Посяння 7)Північна Буковина;  8) Підляшшя; 9) Південь Бесарабії

. Під операцієюВісла ” ( квітеньлипень 1947 р.) розуміється:

) форсування радянськими військами р. Вісла;

) спроба ОУНУПА розповсюдити воєнні дії на терені Польщі;

) виселення українців з Польщі на територію УРСР;

) виселення українців зі східних у західні і північні території Польщі;

5) жодне з попередніх тверджень є неправильним.

. З якою державою було підписано договір про включення Закарпаття до складу УРСР

1) Угорщиною;  2) Німеччиною;  3) Чехословаччиною

4) Польщею; 5) Румунією; 6) Литвою

. Коли було створено Українську Повстанську Армію (УПА) …. (назвіть місяць, рік).

Тема. Становище України в повоєнний період (1946  - 1953 рр.).Соціально-економічний розвиток України в умовахвідлигита в період загострення кризи радянської системи (1954-1985 рр.)

 

1. Українську Гельсінську Групу ( У Г Г ) очолював :

1) М. Руденко;  2) О. Бердник;  3) П. Григоренко

) Л. Лук`яненко; 5) І. Дзюба.

2. За часів правління М. Хрущова було:

  1.  розширено права союзних республік;

2) проведено децентралізацію управління;

3) скорочено адміністративно- управлінський аппарат;

) скасовано зовнішньополітичну діяльність України;

) підірвано основи існуючого ладу;

) жодне з попередніх тверджень є неправильним.

3. Установіть відповідність між поняттями та їх основним змістом :

А. Шістдесятники                  1. Керівники та працівники апарату партії, 

Б.Дисиденти                           призначені на свої посади її відповідними органами

В. Партноменклатура            2. Інакодумці, особи, які не погоджуються

                                               з постулатами панівної в тоталітарному суспільстві ідеології

Г. Раднаргоспи                       3. Територіальні органи управління народним 

господарством СРСР управ 1957рр.

4. Особи, що належать до покоління інтелігенції            часіввідлиги

. УказПро передачу Кримської області зі складу ……. (назвіть республіку) до складу УРСРбуло видано у ……. (назвіть рік).

Тема. Відродження незалежності України. Суспільно-політичний розвиток України в умовах незалежності

. Коли була прийнята Декларація про державний суверенітет України …       

( місяць, рік )

2. Коли була прийнята чинна Конституція України  ( число, місяць, рік )

3. Відповідно до чинної Конституції за формою державного устрою Україна є:

1) унітарною парламенськопрезидентською республікою;

2) конфедеративною президентськопарламентською республікою;

3) федеративною парламентськопрезидентською республікою;

4) унітарною президентською республікою;

5) жодне з тверджень є неправильним.

. Членом якої з наведених організації не є Україна?

  1.  Організація Чорноморського Економічного співробітництва;
  2.  ГУАМ;
  3.  Співдружність Незалежних Держав;
  4.  НАТО;
  5.  ООН.

.Україна бере участь в опреаціях з підтримки миру ООН з ……. року.

  1.  Україна є членом Ради Європи з ……. року.

  1.  Яка з наведених країн не є місцем проживання української діаспори?

  1.  Австралія;  2) Аргентина;  3) Канада;  4) США;  5) Нідераланди; 6) Росія.

  1.  Україна є членом ООН з …….. року?

Критерії екзаменаційного виміру знань студентів

з курсуІсторія України

         Максимальною кількістю баліввід 90 до 100 - оцінюється письмова      робота студента, в якій:

  •  вказується актуальність питання, показаний звязок з проблемами сучасного державотворення,надана характеристика джерельної бази; підкреслено наукове, пізнавальне та виховне значення теми;
  •  правильно вказані час і місце історичних подій, імена та прізвища політичних та державних діячів тощо;
  •  питання повязується з профілем навчального закладу і майбутньою фаховою спеціальністю, наведені приклади краєзнавчого характеру та історії Одеського університету, вищих навчальних закладів м. Одеси;
  •  наведені узагальнення і підсумки з питання, вказане його місце в історії державотворення в Україні;
  •  безпомилково виконанні тестові завдання.

 

   Кількістю баліввід 70 до 89оцінюється письмова робота студента, в якій:

  •  вказується актуальність питання, стисло характеризується історіографічна та джерельна база;
  •  у хронологічній послідовності правильно висвітлюється суть питання;
  •  вірно вказані час і місце історичних подій, імена та прізвища політичних та державних діячів тощо;
  •  наведені узагальнення і підсумки з питання, вказане його місце в історії державотворення в Україні;
  •  безпомилково виконані тестові завдання.

 

Мінімальною кількістю баліввід 50 до 69оцінюється письмова робота, в якій суть питання:

  •  у хронологічній послідовності правильно висвітлюється суть питання;
  •  вірно вказані час і місце історичних подій, імена та прізвища політичних  та державних діячів тощо;
  •  тестові завдання виконані з помилками.

       Кількістю балів до 50 оцінюється робота, яка не відповідає наведеним вище вимогам.

Програмні питання до іспиту з курсуІсторія України

Вступ. Витоки українського народу.

Тема 1. Київська Русь, її піднесення. Втрата політичної єдності Київської Русі і державності

1. Охарактеризуйте необхідність і обґрунтуйте зростаюче значення вивчення історії України на сучасному етапі. Визначте предмет і завдання курсу.

. Назвіть джерела вивчення історії України, дайте їх класифікацію і загальну характеристику.

.Охарактеризуйте дослoвянський етап державотворення на території України у найдавніші часи.

. Охарактеризуйте соціально-економічний розвиток, суспільний устрій та культуру східних словян напередодні обєднання їх у феодальну державу.

. Проаналізуйте політичний та соціально-економічний розвиток Київської Русі.

. Галицько-Волинська державаспадкоємиця Київської Русі.

.  Розкрийте роль київських князів у державотворчих процесах.

.  Розкрийте значення Київської Русі та Галицько-Волинського князівства в історії українського народу.

Тема 2. Українські землі у складі іноземних держав (ХІV-XVI ст.). Україна у XVI- першій половині XVII ст.

  1.  Проаналізуйте суспільно-політичні процеси в Україні на етапі входження і перебування українських земель у складі Великого князівства Литовського.
  2.  Проаналізуйте суспільно-політичне становище українських земель у складі Речі Посполитої.
  3.  Генеза українського козацтва та його історична роль.
  4.  Обґрунтуйте, що Запорізька Січ є основна організаційно-військова та політична сила в боротьбі за українську державність.
  5.  Охарактеризуйте історичний процес заснування Січей, їх військово-політичний устрій та державницькі функції.

Тема 3. Національно-визвольна війна українського народу під проводом Б.Хмельницького, її політичні результати

  1.  Розкрийте передумови, причини, характер і рушійні сили Визвольної війни середини XVII ст.
  2.  Проаналізуйте зміст Зборівського договору (1649) та його значення для створення автономної козацької України.
  3.  Охарактеризуйте процес формування української держави в ході національно-визвольної війни середини XVII ст., її найхарактерніші ознаки та значення.
  4.  Основні етапи державного будівництва та боротьба Б. Хмельницького за його виконання.
  5.  Проаналізуйте Переяславсько-Московський договір (“Березневі статті, 1654 р.) та вкажіть на його наслідки для України.

Тема 4. Україна в другій половині XVII ст.Руїна: її соціально-політична суть і наслідки

1.Проаналізуйте внутрішню і зовнішню політику гетьманів Правобережної та Лівобережної України другої половини 

    ХVІІ ст.

2.Розкрийте становище Запорозької Січі та Слобожанщини за часівРуїни.

.Державотворча діяльність  гетьмана П.Дорошенка та особливості його внутрішньої і зовнішньої політики ХVІІ ст.

.Основні напрямки економічної політики гетьманів Лівобережної України у другій половині ХVІІ ст.

Тема 5. Гетьманщина у складі Російської імперії. Остаточна ліквідація української державності

  1.  Соціально-економічне та політичне становище України у складі Російської імперії.
  2.  Розкажіть про особливості адміністративно-територіального та військового устрою Гетьманщини у складі Московської держави.
  3.  Розкрийте соціальну і економічну політику гетьмана Івана Мазепи.
  4.  Охарактеризуйте антиукраїнську політику Петра І. Знищення Запорозької Січі (1709 р.).
  5.  Дайте оцінку діяльності Пилипа Орлика та його документівПакти й Конституції законів та вольностей Війська Запорозького (“КонституціяП. Орлика) таВивід прав України.
  6.  Охарактеризуйте антиукраїнську політику Катерини ІІ. Ліквідація Запорізької Січі.

Тема 6. Капіталістична еволюція України у складі Російської імперії, її особливості (друга половина ХІХ ст.).

1. Проаналізуйте становище західноукраїнських земель у складі Австрійської імперії в І половині ХІХ ст.

. Проаналізуйте адміністративно-політичний статус України у складі Російської імперії в І пол. ХІХ ст.

  1.  Охарактеризуйте становище України в умовах соціально-економічних реформ Російської імперії ІІ пол. ХІХ ст.
  2.  Опишіть соціально-економічне становище західноукраїнських земель ІІ пол. ХІХ ст.
  3.  Охарактеризуйте процеси формування національної буржуазії та зміни в структурі української нації у ІІ пол. ХІХ ст.
  4.  Проаналізуйте суспільно-політичне життя в Україні та український національний рух ІІ пол. ХІХ ст.

Тема 7. Україна на початку ХХ ст. Українська національно-демократична революція 1917-1920 рр.

  1.  Охарактеризуйте особливості економічного розвитку українських  на початку ХХ ст.
  2.  Дайте періодизацію Української національно-демократичної революції 1917-1920 рр.
  3.  Опишіть процеси організації Центральної Ради та її внутрішню і зовнішню політику. Універсали Центральної Ради та Конституція УНР.
  4.  Охарактеризуйте внутрішню і зовнішню політику уряду П. Скоропадського.
  5.  Опишіть  діяльність  Директорії  в  період  національної  революції 

    1917-1920 рр. Акт Злуки УНР та ЗУНР.

  1.  Проаналізуйте процес встановлення радянської влади в Україні та його наслідки.
  2.  Розкрийте історичне значення та уроки Української і національно-демократичної революції.
  3.  Охарактеризуйте діяльність двох-трьох видатних діячів Української національно-демократичної революції 1917-1920 рр.

Тема 8. Розвиток України в умовах утвердження тоталітарного режиму (1920-1939 рр.)

  1.  Опишіть економічне та політичне становище в Україні на початку 20-х років та його особливості.
  2.  Нова економічна політика та її здійснення в Україні.
  3.  Охарактеризуйте політику коренізації (українізації): її суть, форма, причини та наслідки.
  4.  Опишіть процеси модернізації економіки та суть політики індустріалізації в Україні.
  5.  Проаналізуйте політику радянської влади в галузі сільського господарства в Україні.
  6.  Охарактеризуйте причини та наслідки голодомору 1932/1933 рр. в Україні.
  7.  Розкрийте суть сталінського тоталітарного режиму в Україні та його наслідки наприкінці 20-30-х років ХХ ст.

Тема 9. Україна в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.)

  1.  Опишіть початок Другої світової війни та простежте, яке місце займала Україна в загарбницьких планах фашистського керівництва.
  2.  Українське питання напередодні Другої світової війни.
  3.  Розкрийте суть антифашистського руху Опору в Україні.
  4.  Розкажіть, що Вам відомо про ОУН-УПА в роки Другої світової війни.
  5.  Визволення України від фашистських загарбників матеріальні та демографічні втрати України в роки Другої світової війни.

Тема 10. Становище в Україні у повоєнний період (1946-1953 рр.)

  1.  Розкрийте політичні, соціальні та демографічні наслідки Другої світової війни, їх вплив на повоєнний економічний розвиток України.
  2.  Міжнародний статус УРСР після закінчення Другої світової війни.
  3.  Відбудова  народного  господарства  України  у  повоєнний  період 

   (1946-1953 р.р.).

Тема 11. Соціально-економічний розвиток України в умовахвідлигита в період загострення кризи радянської системи (1954-1985 рр.)

1. Дайте характеристику соціально-економічному, політичному, культурному розвитку українського суспільства в часи хрущовськоївідлиги.

2. Реформи 60-70-х років, їх незавершений характер.

3. Проаналізуйте зміст і значення дисидентського руху та його напрямів для відродження української державності.

. Опишіть події, які засвідчували про початок національного відродження в Україні (кінець 80-хпочаток 90-х років ХХ ст.).

. Охарактеризуйте діяльність визначних українських діячів-дисидентів (дві-три особи за вибором студентів).

Тема 12. Відродження незалежності України. Суспільно-політичний розвиток України в умовах незалежності

1.Обґрунтуйте значення Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року для відродження української держави.

2.Охарактеризуйте основні напрями економічної і соціальної політики України на сучасному етапі.

.Опишіть про процеси національно-культурного відродження в Україні в кінці ХХпочатку ХХІ ст.

.Розкажіть про міжнародне співробітництво України в сучасних умовах.

.Політичні партії і суспільні організації в сучасній політичній системі України.

Критерії

оцінки знань студентів

в умовах рейтингової системи  

з курсуІсторія України

 Рейтинг знань студента складається з трьох частин:

  •  перша-поточний; максимально 100 балів;
  •  другапідсумкова; максимально 100 балів;
  •  третя- кінцевий або остаточний.

Перша частинапоточний рейтинг складається з балів за виконання двох конрольних робіт по 25 балів за кожну та 20 балів за підготовку до практичних занять, а також з балів за виконання завдань для самостійного опрацювання (індивідуальні завдання, реферати, презентації та інше) –балів. Контрольні заходи будуть проведені за темами дисципліни, дати їх проведення, а також оцінку участі студентів на практичних та семінарських заняттях визначає викладач.

        P.S. 1) Повторне проведення контрольних робіт з метою підвищення рейтингу не допускається.

) Студенти, які не пройшли активні форми конролю з поважних причин можуть пройти цей контроль в строки, які встановить деканат.

Друга частина –підсумковий контроль (на іспиті).

     Склад білета:

  •  два теоретичні питання;
  •  три тестові завдання.

Третя частинаостаточний рейтинг складається з суми балів поточного та підсумкового рейтингів поділених  на два.

P.S. 1) Показники рейтингів записуються у відповідні відомості та регулярно доводяться до відома студентів.

) Кінцевий або остаточний рейтинг перераховується в 4-бальну шкалу та шкалу за системою ECTS:

Переведення даних 100-бальної шкали 

оцінювання в 4-бальну та шкалу ECTS.

Оцінка за шкалою ECTS

Оцінка за бальною шкалою ОДЕУ

Оцінка за національною шкалою

A

90-100

(відмінно)

B

80-89

(добре)

C

70-79

D

60-69

(задовільно)

E

50-59

FX

20-49

( незадовільно) з можливістю повторного складання

F

0-19

(незадовільно) з обовязковим повторним курсом вивчення дисципліни.

Рекомендована література

1.Білоцерківський В.Я. Історія України: Навч. посібК., Центр учбов. Літ., 2007.с. (с.25)

. Бойко О.Д. Історія України.К., 2006

3. Бойко О.Д. Нариси з новітньої історії України (1985-1991 рр.). К., 2004

. Пасічник М.Р. Історія України: державницькі процеси, розвиток культури та політичні перспективи. Навч. посіб. К., 2006.-785 с. (с.31)

. Рибак І.В. Матвеєв А.Ю. Історія України у проблемному викладі, в особах, термінах, назвах і поняттях. Навч. посіб.К., Центр навч. літ..- 200 с. (с. 12).

  1.  Баран В., Баран Я. Походження українського народу.К., 2003
  2.  Базильчук Г.К. Словник-довідник з історії.К., 2005.
  3.  Білокінь С. Масовий терор як засіб державного управління в СРСР (1917-1941) –К., 1999
  4.  Борисенко В.Й. Курс української історії: з найдавніших часів до ХХ ст. Навч. посіб.  –К., 1998.
  5.   Бачинська О.А., Гончарук Т.Г., Гуцалюк С.Б., Мисечко А.І. Одеса козацька.Одеса, 2000.
  6.  Веселова О.М., Марочко В.І., Мовчан О.М. Голодомори в Україні. 1921-     

    1923. 1932-1933. ––. Злочини проти народу.К., Нью-Йорк, 2000.

  1.   Винар Л. Козацька Україна.К., Л.; 2003.
  2.   Велесова книга.К., 2004.
  3.   Воронянський О.В. Історія України.Харків, 2006.
  4.   Губарєв В.К. Історія України.Д., 2004
  5.   Гончарук П.С. Історія України.К., 2005.
  6.   Грушевський М.С. Історія УкраїниРуси. В 11-ти т., 12 кн. К.-1998.
  7.   Голод 1932-1933 років в Україні: причини і наслідки.К., 2003.
  8.   Грицак Я. Нарис історії України. Формування модерної української нації.К., 2000
  9.   Гріцак О. Походження Русі. К., 1997.
  10.   Грицак Я. Нарис історії України: формування модерної української нації ХІХ-ХХ століття.К., 1991.
  11.   Доценко О.Г. Історія України з найдавніших часів до початку ХХІ ст. Курс лекцій.К., 2003
  12.   Дорошенко Д. Нарис історії України. У 2-х томах.К., 1991.
  13.   Етнічна історія давньої України.К, 2000
  14.   Залізняк Л.Л. Первісна історія України.К., 1999.
  15.  Історія України. Під ред. В.А. СмоліяК., 2000.
  16.  Історія державності України/ За ред. Бандурки О.М., Х..
  17.   Історія України. Документи. Матеріали.К., 2001.
  18.   Іванченко Р., Історія без міфів: Бесіди з історії укр. державності. Навч. посіб. для студ. вищ. Навч. закл.К., 2006.
  19.  Іванченко Р.Н. Київська Русь: початки української державності.- К., 1995.
  20.  Іванченко Р. Українська державницька ідея.К., 2004.
  21.   Корміч Л.І. Багацький В.В. Історія України від найдавніших часів і до ХХІ століття.Х., 2006.
  22.  Котова Н.О. Історія України.Х., 2005.
  23.   Коваль М.В. Україна у Другій світовій і Великій Вітчизняній війні (1939-1945). К., 1999. Т. 12.
  24.   Кульчицький С.В. Демографічні наслідки голодомору 1933 р. в Україні. 

    К., 2003.

  1.   Кононенко П.П., Пономаренко А.Ю. Українознавство.К., 2005.
  2.   Кушнір В.Г. Народознавство Одещини.Одеса, 2000.
  3.   Крипякевич І. Історія України.Л., 1992.
  4.   Литвин В., Смолій В., Шпаковатий М. Україна: поступ історії.К., 2003. 
  5.   Лукяненко Л. Національна ідея і національна воляК., 2003    
  6.   Лукяненко Л. Нюрнберг., К., 2001
  7.   Макарчук С. Писемні джерела з історії УкраїниЛьвів, 1999.
  8.   Національні процеси в Україні: історія і сучасність. Документи і матеріали. У 2-х частинах / За ред. В.Ф. Панібудвласки.К., 1997-1998.
  9.   Орлик Пилип. Конституція, маніфести та літературна спадщина: Вибр. Твори.К., 2006.с.Б-ка українознаства. Вип. 8/ передмова В. Шевчука.
  10.   Політична історія України. За ред. В.І. Танцюри. К., 2004.
  11.   Переяславська Рада 1654 р. Історіографія та дослідження.К., 2003.
  12.   Полонська-Василенко Н. Історія України. Т. 1-2.К., 1992.
  13.   Скрипник М.О., Домбровська Л.Ф., Красовський В.М. Історія України.К., 2003
  14.   Смолій В., Степанков В. Українська державна ідея.К., 1997.
  15.   Скоропадський П. Спогади.КиївФіладельфія, 1995.
  16.   Семененко В.І., Радченко Л.О. Історія України.Х., 2000.
  17.   Україна в ХХ столітті  (1900-2000 /:3б. докум.та матеріалів/ Упор. 

     В.І. Слісаренко, В.Ю. Гусєв, В.Ю. Король та ін.К., 2000.

  1.  Україна в ХХ столітті: уроки, проблеми, перспективи.К., 2001.
  2.  Українське державотворення. 3б. док. і матеріалів.К., Л., 2001.
  3.  Український національно-визвольний рух. Док. і матеріали.К., 2003.
  4.  Універсали Богдана Хмельницького 1648-1657 рр.К., 1998.
  5.   Універсали українських гетьманів від Івана Мазепи до Івана Самойловича (1657-1687 рр.).К., Л., 2004.
  6.   Уроки Переяслава. До 350-річчя Московсько-Переяславської угоди.К., 2004.
  7.    Україна. Енциклопедичний довідник.  –К., 2002.
  8.   Християнство як феномен культури.К., 2000.
  9.   Центральна Рада: у 2-х томах.К., 1996-1997.
  10.   Черкашина Н.К. Історія України.К., 2005.
  11.   Шокалюк О.І. Історія України.К., 2004. 
  12.   Яворницький Д.І. Історія запорозьких козаків: у 3-х томах.К., 1990.
  13.   100 найвідоміших українців. Під заг. ред. Ю. Павленка.К.. 2005.




1. Wings 2009 ISBN 9785699394616 Перевод- Е
2. особенности физического воспитания детей раннего возраста
3. Владивостокский государственный медицинский университет Министерства здравоохранения Российской Феде
4. Документний потік з питань сільського господарства
5. 1 Информация о подходе поездов и грузов Для обеспечения оперативного планирования поездной и грузовой р
6. тема взглядов чувств переживаний догматов и теоретических положений на мир в целом и место человека в этом
7. Роль фирмы в современном обществе
8. Область с ~ это квотная рента
9. 2012 N 5 ПОРЯДОК УЧЕТА В СИСТЕМЕ МЧС РОССИИ СОТРУДНИКОВ ФЕДЕРАЛЬНОЙ ПРОТИВОПОЖАРНОЙ СЛУЖБЫ ГОСУДАРСТВЕ
10. Вариантов ответов- 1
11. nineteen eighty seven 2000 two thousnd 2005 two thousnd five In 1945 in nineteen forty five In 2005 in two thousnd five Запомните t midnight в п
12. ВСТУП
13. Дослідження чисельних методів вирішення нелінійних рівнянь
14. разному Оно будет звучать как- [s] после глухих согласных ~ cliffs hts shirts [z] после звонких ~ bees doves [iz] если
15. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук1
16. Структура философского знания Основные разделы современного философского знания
17. Курсовая работа- Использование нейросетей для построения системы распознавания речи
18. ru Все книги автора Эта же книга в других форматах Приятного чтения Уильям Голдинг Повели
19. Финансы 1 Верно ли утверждение-
20. Всероссийская промышленнохудожественная выставка 1896 года в Нижнем Новгороде- успехи и достижения отечеств