Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Львів ~8.html

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-01-17

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Група районів за питомою вагою молока першого ґатунку, %

Разом і в середньому

І

ІІ

ІІІ

до 90,6%

90,7-93,7%

93,8% і більше

Кількість районів у групі

4

Частка молока першого ґатунку, %

87,7

,4

,2

,8

Середні затрати праці на 1 ц молока, люд.-год.

11,9

,5

,3

,9

Виробнича собівартість 1 ц молока, грн.

68,02

,61

,99

,27

Середня ціна реалізації 1 ц молока, грн.

93,47

,64

,85

,12

Прибуток (збиток) на 1 корову, грн.

-192,13

100,38

,92

,58

Рівень рентабельності, %

-13,6

,8

,4

,3

У тих сільськогосподарських підприємствах, де виробляється продукція першого ґатунку, спостерігається відносно низький рівень собівартості і трудомісткості одиниці продукції, високий рівень ціни реалізації та прибутку, що свідчить про пріоритет якості продукції в діагностиці підвищення ефективності виробництва продукції.

Конкурентна позиція товаровиробника у сегменті продовольчого ринку визначається за результатами рейтингової оцінки, на основі якої розробляються пріоритетні напрями розвитку конкурентоздатного виробництва. Для її оцінки в адміністративних районах Львівської області нами визначені такі показники: середньорічна продуктивність корів у сільськогосподарських підприємствах, питома вага сільськогосподарських підприємств у загальному виробництві молока, повна собівартість одиниці продукції, середня ціна реалізації 1 ц молока, виробництво молока на душу населення та рівень відповідності попиту пропозиції. За сукупністю значень показників найбільш конкурентоспроможне молочне скотарство в Сокальському, Бродівському та Радехівському районах.

Нарощування конкурентних переваг можливе за рахунок ефективного використання ресурсів та вдосконалення процесу виробництва продукції. Молоко–сировина є конкурентоспроможною за умови досягнення високого рівня продуктивності корів, низькозатратного та менш трудомісткого виробництва. Вигідні конкурентні позиції на ринку молока мають товаровиробники, які пропонують високоякісну і доступну за ціною продукцію. Високий рівень конкурентоспроможності забезпечує збільшення обсягів продажу та сприяє покращанню фінансового стану підприємства.

Встановлено, що для вітчизняних сільськогосподарських виробників вкрай важлива ціна реалізації, рівень якої повинен покривати витрати і створювати резерв для нарощування конкурентних переваг. У зарубіжних країнах акцентують увагу на собівартості продукції, оскільки там діє дотаційний механізм ціноутворення.

У дисертаційній роботі проведено кореляційно-регресійний аналіз впливу на виробничу собівартість 1 ц молока (У) наступних чинників: концентрації поголів’я тварин стада (чисельність корів у підприємстві –х1), затрат праці на одну корову, люд.-год. (х2), виробничих витрат на одну корову, грн. (х3). Опрацьована інформація в розрізі окремих сільськогосподарських підприємств Сокальського району Львівської області. У результаті розрахунків отримано таке рівняння регресії:

Ух = 12,47 –,21х1 –,0118х2 + 0,0063х3,                        (1)

Парні коефіцієнти кореляції вказують на слабкий зв'язок між першим і другим чинниками та результативною ознакою. Натомість зв'язок між виробничими витратами на одну корову і собівартістю молока дуже щільний (r03 = 0,975).

Рівняння регресії свідчить, що зі збільшенням концентрації поголів’я тварин на 1 голову собівартість 1 ц молока зменшується на 0,21 грн. Проявляється цей зв'язок двояко: по-перше, вища концентрація поголів’я дозволяє зекономити на умовно-постійних витратах; по-друге, у тих підприємствах, де чисельність поголів’я корів більша, допущено менших втрат виробничого потенціалу молочного скотарства, краща організація виробництва в галузі.

На ефективність виробництва молока, крім собівартості продукції, величезний вплив робить ціна реалізації. З огляду на те, що конкурентоспроможною є продукція, яка має нижчу споживчу вартість, вона включає, крім вартості виробництва, витрати на зберігання та транспортування. У порівняльному аналізі вартості обов’язково необхідно враховувати ці маркетингові витрати. Розрахунок інтегрального показника конкурентоспроможності молока в адміністративних районах Львівської області проведено у табл. 2.

Таблиця 2

Визначення конкурентоспроможних районів Львівської області з виробництва та реалізації молока за інтегральним показником конкурентоспроможності

Район

Комплексний показник

Інтегральний показник конкурентоспроможності молока

за якістю

за вартістю

2001 р.

р.

р.

р.

р.

р.

Бродівський

1,03

,03

,00

,32

,03

,78

Буський

0,99

,03

,19

,29

,83

,80

Городоцький

0,95

,94

,00

,12

,95

,84

Дрогобицький

0,95

,97

,27

,49

,75

,65

Жидачівський

1,01

,01

,94

,18

,07

,85

Жовківський

0,96

,03

,78

,25

,23

,82

Золочівський

1,00

,01

,80

,13

,25

,89

Кам’янка-Бузький

1,00

,98

,97

,91

,03

,08

Миколаївський

1,01

,02

,13

,21

,89

,85

Мостиський

1,01

,00

,13

,34

,89

,75

Перемишлянський

0,98

,99

,60

,93

,63

,06

Пустомитівський

0,98

,00

,75

,32

,31

,76

Радехівський

0,97

,06

,86

,23

,13

,86

Самбірський

0,96

,91

,00

,25

,96

,73

Сокальський

1,02

,09

,09

,35

,94

,81

Старосамбірський

0,97

,94

,99

,93

,98

,01

Стрийський

1,04

,98

,75

,77

,39

,27

Яворівський

1,02

,99

,85

,67

,20

,60

Аналіз стану молочної галузі і конкурентного середовища на ринку молока і молочної продукції дозволив визначити низку вигідних та несприятливих умов для розвитку конкурентоздатного виробництва. Підвищенню конкурентоспроможності молока і молочної продукції сприяють: зростання продуктивності корів і рівня прибутковості молочного скотарства; посилення конкурентної боротьби за споживача; удосконалення стандартизації і сертифікації продукції; формування багатоканальної ринкової системи реалізації продукції та вдосконалення економічних відносин між сільськогосподарськими і молокопереробними підприємствами. Однак несприятливих умов склалося значно більше, серед яких головними є: низький рівень ефективності виробництва молока–сировини; скорочення сировинних ресурсів і збільшення недовикористання виробничих потужностей переробних підприємств; розширення дрібнотоварного виробництва; погіршення якості продукції; зниження рівня платоспроможності населення.

У третьому розділі –“Шляхи підвищення конкурентоспроможності продукції молочного скотарства” –розроблено системи ефективного функціонування та регулювання конкурентоспроможності продукції молочного скотарства, обґрунтовано шляхи покращання інноваційної діяльності як чинника формування конкурентних переваг продукції молочного скотарства, а також поглиблення кооперації та інтеграції виробництва як ефективних інструментів підвищення її конкурентоспроможності.

Стратегія підвищення конкурентоспроможності молока і молочної продукції повинна розроблятися в єдиному контексті з реформою розвитку галузей економіки стосовно принципів CОТ. У зв’язку з цим державі належить виключно важлива роль у розробці програми законодавчих реформ і реалізації цілісного комплексу заходів щодо захисту галузей аграрної сфери від конкуренції зовнішнього ринку, яка об'єктивно не може бути здійснена в стислі терміни. Державне регулювання конкурентоздатного розвитку молочної галузі в АПК є системою економічного, організаційного, соціального, правового і політичного забезпечення державою сприятливого середовища для формування й розвитку виробництва молока і молочної продукції.

Необхідним є комплексний підхід до формування заходів державного регулювання, з яких виділені основні першочергові організаційно-економічні напрями: введення в дію державних стандартів на молоко і молочну продукцію, вимоги яких відповідають світовому рівню; контроль ринку молока і молочної продукції;  розробка програм державної підтримки товаровиробників аграрного сектора економіки.

Важливе значення в цих процесах має гарантована державна підтримка стійкого розвитку молочної галузі. Практика країн з розвиненою ринковою економікою підтверджує, що державна підтримка є обов’язковим елементом агропродовольчої політики, що забезпечує підвищення конкурентоспроможності продукції за рахунок виділення субсидій для виробництва, підтримки ринкових цін, компенсації виробничих витрат (субсидій на ресурси), кредитних дотацій і гарантій.

Підтримка розвитку молочної галузі повинна мати адресний характер за допомогою фінансування з боку держави конкретних цільових програм. Її розмір повинен забезпечувати компенсацію різниці, що виникла між фактичною ціною реалізації і реальною вартістю виробництва продукції, а також подолання технологічного і технічного відставання галузі від найбільш економічно розвинених країн світу. Активне державне втручання в цінову політику передбачає побудову системи цін на єдиній методологічній основі за всіма видами продукції, робіт, послуг агропромислового комплексу, які стимулюватимуть розвиток конкурентоздатного виробництва і зниження диспаритету цін.

Для забезпечення виробництва конкурентоздатних молока і молочної продукції і достатнього рівня захищеності товаровиробників при вступі країни у СОТ необхідно на державному рівні вжити таких заходів: розробити цільову і дієву програму з розвитку галузі молочного скотарства і контролювати її виконання; привести у відповідність з положеннями і нормами СОТ законодавчу базу з питань стандартизації, сертифікації і виконання санітарних і фітосанітарних правил; змінити механізм ціноутворення на молоко і молочну продукцію, що припускає формування системи цін (гарантованих та ринкових) при дотриманні принципу доцільності їх вживання; розширити кредитування сільськогосподарських і переробних підприємств, ввести пільгове оподаткування і провести реструктуризацію їх заборгованості; розробити програму підтримки доходів населення, спрямовану на підвищення платоспроможного попиту.

Для виконання спеціальних функцій захисту своїх інтересів товаровиробники молока разом з переробними, агросервісними та іншими підприємствами АПК на добровільних засадах можуть створювати кооперативні союзи, багатопрофільні спеціалізовані асоціації сервісного обслуговування галузей скотарства, територіальні технологічні центри для фірмового обслуговування підприємств, а також лізингові компанії для організації довгострокової оренди машин, устаткування тощо.

Така асоціація з виробництва продукції з незбираного молока може повністю забезпечити великі промислові центри області цими продуктами харчування. Самостійною структурою може бути асоціація з виробництва масла і жирних сирів. Ці асоціації можуть об’єднувати більшість сільськогосподарських підприємств, що займаються розведенням великої рогатої худоби, а також комбікормові заводи. Створення агропромислових фінансових груп у скотарстві слід пов’язувати з необхідністю кооперації сільськогосподарських товаровиробників, переробних і обслуговуючих підприємств на всіх технологічних етапах виробництва, переробки й реалізації молока, підвищення її якості і конкурентоспроможності за рахунок використання поглибленої переробки і отримання екологічно чистої продукції. На рис. 2 наведена структура інтегрованого молочного об’єднання, яка містить 4 ланки: сільськогосподарські підприємства, фермерські і особисті селянські господарства; переробне підприємство; торгівельно-обслуговуюча структура; розрахунково–консультаційний центр.

В агропромислові об’єднання рекомендується залучати до постійної співпраці банки або споживчий кредитний кооператив, учасниками якого стануть усі члени асоціації. Це підвищить забезпеченість організації фінансовими ресурсами та ефективність їх використання.

Рис. 2.Організаційна структура інтегрованого молочного об’єднання.

Нарощування конкурентних переваг забезпечується за рахунок створення власних постійних сировинних ресурсів, замкнутого циклу виробництва і реалізації продукції, можливості впровадження прогресивних технологій, інновацій, розвитку маркетингової діяльності, удосконалення організаційно-економічних відносин між усіма учасниками інтегрованого підприємства. Діяльність кожної ланки повинна в комплексі становити єдиний механізм, який сприятиме підвищенню конкурентоспроможності продукції.

ВИСНОВКИ

  1.  Конкурентне середовище вільного ринку сприятливе для споживача. Сам споживач і його грошові доходи сприяють формуванню конкурентної боротьби. Чим вищі доходи населення, тим привабливіші вони для різних конкурентів і тим жорсткішою є конкуренція. Конкуренція –це процес, що забезпечує взаємодію попиту і пропозиції через поведінку економічних суб’єктів ринку, який спрямований на розвиток науково-технічного прогресу (інновацій) з метою задоволення потреб споживачів.
  2.  З метою досягнення успіху в боротьбі за ринки збуту товаровиробник прагне вдосконалити техніку і організацію, підвищувати якість і асортимент продукції, покращувати торговельне обслуговування, скорочувати витрати виробництва і діставати при цьому можливість зниження ціни реалізації. Тому, на нашу думку, конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції слід розглядати як потенційну можливість бути успішно реалізованою за оптимального співвідношення якості з рівнем ціни і собівартості, що забезпечує вигідну прибутковість галузі і конкурентні переваги на сегментах продовольчого ринку.
  3.  Підвищенню конкурентоспроможності молока сприяють такі чинники, як підвищення продуктивності корів і рівня прибутковості молочного скотарства, удосконалення стандартизації і сертифікації продукції, формування багатоканальної ринкової системи реалізації та організація оптового продажу готової продукції, зміцнення економічних відносин між сільськогосподарськими та переробними підприємствами. Серед несприятливих чинників розвитку конкурентоспроможного виробництва визначальними є низький рівень ефективності виробництва молока-сировини, скорочення сировинних ресурсів і збільшення недовикористаних виробничих потужностей переробних підприємств, розширення дрібнотоварного виробництва, погіршення якості продукції, зниження рівня платоспроможності населення.
  4.  Створення конкурентних переваг молочної продукції стримується низкою причин, зокрема, невисокою якістю кормів і неефективним їх використанням, низьким рівнем технічної оснащеності і технології виробництва, практично повною відсутністю державної підтримки розвитку галузі, посиленням внутрігалузевого та міжгалузевого диспаритету цін, недосконалістю цінової політики з боку держави, нерозвиненістю інфраструктури ринку. Високий рівень конкурентоспроможності забезпечує зростання обсягів продажу і розширення займаної частки на ринку і веде до зміцнення фінансового становища та іміджу підприємства. При цьому нарощування конкурентних переваг на рівні підприємства можливе за рахунок ефективного використання ресурсів, розширення інвестиційної діяльності, розвитку маркетингу, вдосконалення процесу виробництва і реалізації продукції.
  5.  Для інтеграції вітчизняних товаровиробників у світову економічну спільноту необхідна докорінна перебудова державної системи стандартизації. Стандарти, гармонізовані з міжнародними нормами, формують базу для виконання обов’язкових вимог до якості продукції, що сприяє ідентифікації товарів і впровадженню інновацій, а застосування стандартів ISO 9000 створює рівноправні умови виходу на зовнішній ринок і фундамент для побудови менеджменту якості продукції. Запропонована нами система менеджменту якості продукції, заснована на реалізації Програми підвищення якості продукції, в основу якої покладено такі важливі складові, як прогнозування її показників, забезпечення виробництва продукції запланованої якості, моніторинг якості продукції і координація роботи, сприятиме не стільки контролю за безпекою продукції для навколишнього середовища і здоров’я населення, скільки у створенні механізму фінансового забезпечення якості, стимулюванні технологічного оновлення виробництва, удосконаленні правової бази і метрологічного забезпечення. Здійснення моніторингу можливості забезпечення прогнозованих параметрів якості базується на аналізі і контролі всього процесу виробництва, що передбачає визначення рівня технічного стану устаткування, автоматизації і механізації робіт, організації праці та її оплати, проведення експертизи технологій, огляду і ліцензування виробництва. При цьому обов’язковою умовою є проведення моніторингу показників якості продукції і координація роботи на всіх етапах просування продукції до кінцевого споживача.
  6.  З метою гармонізації українських стандартів на молоко з між народними правилами пропонується система оцінки якості молока, якою передбачено здійснювати оцінку молока за його властивостями (біологічні, органолептичні, технологічні, фізико–хімічні) і за властивими молоку компонентами (білок, жир, лактоза, вітаміни, мінеральні речовини та мікроелементи) чи не властивими молоку компонентами (які потрапляють у молоко з організму тварин або з навколишнього середовища). Особливе місце в такій оцінці відводиться визначенню якості молокосировини залежно від напрямів її використання: виготовлення дитячих продуктів і питного молока; кисломолочних продуктів; сирів; молочних консервів; використання на корм тваринам.
  7.  З метою підвищення рівня інтеграційних зв’язків у молокопродуктовому підкомплексі розроблена структура інтегрованого молочного об’єднання, яка охоплює: сільськогосподарські підприємства, фермерські та особисті селянські господарства; переробне підприємство; торговельно-обслуговуючу структуру; розрахунково-консультаційний центр. Процес об’єднання підприємств доцільно проводити на добровільній основі з однаковими економічними можливостями розвитку кожного інтегрованого суб’єкта, а за провідне інтегроване підприємство (інтегратор), доцільно вибирати більш крупні переробні підприємства. У процесі інтеграції слід посилити взаємодію з особистими селянськими господарствами. Формою такої взаємодії є взаємовигідна співпраця, за якої асоціація розширює сировинну базу, а власники особистих селянських господарств, за рахунок залучених джерел, вирішують проблеми постачання і збуту, а також проводять технологічне оновлення матеріальних ресурсів.
  8.  Забезпечення конкурентоспроможності молокосировини базується і на зниженні собівартості її виробництва. Нами запропоновані шляхи зниження собівартості молока, серед яких: технологічні (дотримання технології виробництва, удосконалення засобів механізації праці на фермах, підвищення якості кормів, удосконалення системи відтворення стада); організаційні (поглиблення спеціалізації і концентрації виробництва, удосконалення організації і стимулювання праці, підвищення кваліфікації працівників) і економічні (ресурсозбереження, використання передового досвіду підвищення ефективності виробництва, покращення обліку та контролю витрат, удосконалення міжгалузевих та міжгосподарських відносин, запровадження служби маркетингу).
  9.  Основними пріоритетними інноваційними напрямами, що забезпечують зростання конкурентних переваг у галузі молочного скотарства і молочній промисловості, є наступні: у молочному скотарстві –це вдосконалення селекційно-генетичного потенціалу тваринних і біотехнологічних систем розведення тварин, ефективне використання кормових ресурсів і підвищення якості кормів, впровадження енергозберігаючих та інтенсивних технологій, зміцнення матеріально-технічної бази первинної обробки, зберігання і перевезення продукції, модернізація і технічне переозброєння виробництва; у молочній промисловості –це розробка перспективних способів виробництва, зберігання, транспортування і переробки продукції, формування механізмів раціонального використання сировини, розробка нових видів високоякісних молокопродуктів, удосконалення способів просування продукції до споживача.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА
ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

  1.  Мартинюк В. М. Забезпечення конкурентоспроможності продукції шляхом здійснення інвестиційно-інноваційної діяльності / В. М. Мартинюк // Економіка : проблеми теорії та практики : зб. наук. праць. –Вип. 207 : В 5 т. - Дніпропетровськ : ДНУ, 2005. – Т. 2. –С. 441-449.
  2.  Мартинюк В. М. Економіко-екологічна концепція виробництва конкурентоспроможної продукції скотарства / В. М. Мартинюк // Вісник Харківського національного аграрного університету. –. –№ 3. –С. 172-175. –(Серія “Економіка АПК і природокористування”).
  3.  Мартинюк В. М. Механізм державного регулювання конкурентоспроможності продукції молочного скотарства / В. М. Мартинюк // Зб. наук. праць Луганського національного аграрного університету. –Луганськ : Вид–во ЛНАУ, 2006. –№ 61/84. –С. 480-484. –(Серія “Економічні науки”).
  4.  Мартинюк В. М. Ефективність та конкурентоспроможність продукції молочного скотарства у господарствах Львівської області / В. М. Мартинюк // Вісник Львівського державного аграрного університету : Економіка АПК, 2006. –№ 13. –С. 456-460.
  5.  Мартинюк В. М. Перспективи конкурентоспроможності молочної продукції в аспекті інтеграції України до СОТ / В. М. Мартинюк, Р. М. Кіндрачук // Економіка : проблеми теорії та практики : зб. наук. праць. –Вип. 220 : В 3 т. –Дніпропетровськ : ДНУ, 2006. –Т. 2. –С. 502-506 (автором проведено аналіз переваг та недоліків для галузі молочного скотарства при членстві України в СОТ).
  6.  Мартинюк В. М. Стан та перспективи розвитку молочного скотарства у Львівській області / В. М. Мартинюк // Вісник Сумського національного аграрного університету. –. –№ 6-7 (26-27). –С. 143-146. –(Серія “Економіка та менеджмент”).
  7.  Мартинюк В. М. Аспекти закупівель молочної сировини в сільськогосподарських підприємствах Львівської області / В.М. Мартинюк // Зб. наук. праць / за ред. М. І. Бахмата. –Кам’янець-Подільський : ФОП Сисин О.В., 2007. –Вип. 15, т. 2. –С. 43-45.

В інших виданнях:

  1.  Мартинюк В.М. Вплив економіко-екологічних чинників на підвищення конкурентоспроможності продукції скотарства / В.М. Мартинюк // Екологічні проблеми сталого розвитку агросфери в умовах реформування земельних відносин та шляхи раціонального використання і охорони земель : матеріали Міжнар. наук. конф. студентів та аспірантів (Харків, 4-7 жовт. 2005 р.). - Х., 2005. - С. 277-279.
  2.  Мартинюк В.М. Вплив фактора якості на конкурентоспроможність молочної продукції / В.М. Мартинюк // Теоретичні й практичні досягнення молодих вчених аграріїв : матеріали Міжнар. наук.–практ. конф. молодих вчених (Дніпропетровськ, 11-12 квіт. 2006 р.). –Дніпропетровськ : Дніпропетр. держ. аграр. ун-т, 2006. –С. 244–.
  3.  Мартинюк В.М. Забезпечення продовольчого ринку конкурентоспроможною продукцією АПК / В.М. Мартинюк // Актуальні проблеми теорії і практики менеджменту в умовах трансформації економіки : матеріали IV Регіон. наук.-практ. конф. студентів, аспірантів і викладачів (Рівне, 13-14 квіт. 2006 р.). –Рівне : Націон. ун-т. водн. госп. та природокорист., 2006. –С. 200-202.
  4.  Мартинюк В.М. Пріоритетні напрями підвищення конкурентоспроможності скотарської продукції / В.М. Мартинюк // Аграрна наука –виробництву : тези доп. V Держ. наук-практ. конф. (Біла Церква, 23-25 лист. 2006 р.). - Біла Церква, 2006. – Ч. 2. –С. 56-57.
  5.  Мартинюк В. М. Рівень розвитку молочного скотарства як чинник формування ринку молока / В. М. Мартинюк, Г. М. Мартинюк // Проблеми ринку продукції АПК в умовах глобалізації : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. (Миколаїв, 24-25 трав. 2007 р.). –Миколаїв, 2007. –С. 46-47 (автором визначено основні чинники формування ринку молока).
  6.   Мартинюк В. М. Фактори впливу на забезпечення конкурентоспроможності молока у сільськогосподарських підприємствах регіону / В. М. Мартинюк // Стратегії зростання конкурентоспроможності в умовах глобалізації : матеріали VI Міжнар. студентсько-аспірантської наук. конф. (Львів, 19-20 квіт. 2007 р.). – Львів, 2008. –С. 135-142.
  7.  Bereziwsky P. Jakość jako czynnik konkurencyjności produkcji mleka / P. Bereziwsky, W. Martynjuk // Innowacje i jakość jako czynniki konkurencyjności przedsiębiorstwa. –Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko–Mazurskiego, 2007. –S. 165–(автором проведено аналіз основних показників якості молочної сировини реалізованої сільськогосподарськими підприємствами).

 

АНОТАЦІЯ

Мартинюк В.М. Підвищення конкурентоспроможності продукції молочного скотарства. –Рукопис.

 Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.00.04 –економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). –Львівський національний аграрний університет, Львів, 2008.

Досліджено теоретико-методологічні і прикладні аспекти формування конкурентоспроможності продукції молочного скотарства. Визначено основні її чинники, які розподілено на сприятливі і несприятливі. Проведено класифікацію видів конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції, зокрема молока. Викладено методологічні основи оцінки конкурентоспроможності продукції молочного скотарства.

Проведено оцінку структурно-динамічних тенденцій розвитку молочного скотарства. Проаналізовано зміни в чисельності поголів’я великої рогатої худоби, обсягах та ефективності виробництва продукції скотарства. Здійснено аналіз конкурентоспроможності продукції молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах Львівської області та виявлено основні  чинники, які її зумовлюють. Визначено особливості формування попиту та пропозиції на регіональному ринку молока.

Обґрунтовано основні складові системи ефективного функціонування та регулювання конкурентоспроможності продукції молочного скотарства. Розроблено шляхи покращання інноваційної діяльності як чинника формування конкурентних переваг продукції молочного скотарства. Запропоновано напрями поглиблення кооперації та інтеграції виробництва як ефективних інструментів підвищення конкурентоспроможності молока.

 Ключові слова: сільське господарство, молочне скотарство, конкурентоспроможність, ефективність, ринок, ціна, попит, пропозиція.

АННОТАЦИЯ

Мартынюк В.М. Повышение конкурентоспособности продукции молочного скотоводства. –Рукопись.

 Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 –экономика и управление предприятиями (по видам экономической деятельности). –Львовский национальный аграрный университет, Львов, 2008.

Исследованы теоретико-методологические и прикладные аспекты формирования конкурентоспособности продукции молочного скотоводства. Определены основные ее факторы, которые распределены на благоприятные и неблагоприятные. Проведена классификация видов конкурентоспособности сельскохозяйственной продукции, в частности молока. Отмечены различия между критериями и показателями конкурентоспособности сельскохозяйственной продукции. Приводятся ценовые и неценовые критерии конкурентоспособности. Исследованы методологические аспекты оценки конкурентоспособности продукции молочного скотоводства.

Проведена оценка структурно-динамических тенденций развития молочного скотоводства. Проанализированы изменения в численности поголовья крупного рогатого скота в сельскохозяйственных предприятиях и личных крестьянских хозяйствах. Определены основные факторы, формирующие изменения в объемах производства, себестоимости продукции, ценах реализации, эффективности производства продукции. Проанализированы особенности формирования спроса и предложения на региональном рынке молока.

Определен рейтинг сельскохозяйственных предприятий административных районов Львовской области по уровню конкурентоспособности продукции молочного скотоводства. Разработана методика и произведен расчет интегрального показателя конкурентоспособности молочных сельскохозяйственных предприятий Сокальского района. Проведен корреляционно-регрессионный анализ основных факторов, формирующих уровень себестоимости продукции молочного скотоводства.

Обоснованы основные составляющие системы эффективного функционирования и регулирования конкурентоспособности продукции молочного скотоводства. Разработаны пути улучшения инновационной деятельности как фактора формирования конкурентных преимуществ продукции молочного скотоводства. Разработаны направления углубления кооперации и интеграции производства как эффективных инструментов повышения конкурентоспособности молока. Обоснованы предложения по формированию состава предприятий-участников  интегрированного молочного объединения. Разработаны предложения по совершенствованию экономических взаимоотношений между участниками интегрированного производства. Разработаны основные направления повышения конкурентоспособности молочной продукции отечественного производства в условиях вступления страны в ВТО.

 Ключевые слова: сельское хозяйство, молочное скотоводство, конкурентоспособность, эффективность, рынок, цена, спрос, предложение.

Summary

Martytyuk V. M. Increasing of competitive ability of dairy cattle production.Manuscript.

Thesis is for an inception scientific degree of candidate of economic sciences on specialty 08.00.04 ― economics and enterprises management (according to kinds of economic activity). ― Lviv National agrarian university, Lviv, 2008.

Theoretical, methodological and applied aspects of competitive ability forming of dairy cattle production are investigated. There are determined its main factors which can be divided into favourable and unfavourable. The classification of some kinds of competitive ability of agricultural production is carried out. Methodological bases of the valuation of competitive ability of dairy cattle production are highlighted.

The valuation of structural and dynamic tendencies of dairy cattle development is conducted. Changes of cattle quantity, output and effectiveness of cattle production are analyzed. The analysis of competitive ability of dairy cattle production of agricultural enterprises in Lviv region is made and main factors which condition it are highlighted. Some peculiarities of demand and supply forming at the regional milk market are determined.

Main constituents of effective functioning system and regulation of competitive ability of dairy cattle production are grounded. Some ways of innovational activity improvement as a factor of competitive advantages forming of dairy cattle production are worked out. Some directions of cooperation extending and production integration as effective instruments of milk competitive ability increasing are suggested.

Key words: agriculture, dairy cattle, competitive ability, effectiveness, market, price, demand, supply.




1. Камская государственная инженерноэкономическая академия филиал г
2. Чим одні фірми відрізняються від інших Фірмою називається економічно самостійна одиниця яка створюється
3. тема процесс фаза
4. лекция беседа диспут конференция объяснение дискуссия источником знания является устное или печатное сл
5. Тема Конституционный суд Российской Федерации Фамилия студента Чай
6. Мотивация труда
7. тема курсовой работы Преподаватель закрепленный за студентом прочее 3 экземпляра Тема- рыночный ме
8. Наше культурное наследие складывалось в процессе становления и развития национального самосознания посто
9. Цинк
10. Выявление механизмов взаимодействия региональных и федеральных отечественных телеканалов.html
11. тема норм і вимог до поведінки і морального обличчя лікаря і всього медичного персоналу а також моральні поч
12. Вариант 1 1Укажите автора этих строк
13. 01.2010 18-29-21 Закон Республики Казахстан от 2 июля 2003 года 461II О рынке ценных бумаг с изменениями и доп
14. Вариант 1. Часть 1.
15. 4 см-; постоянная времени Т 600 с; время запаздывания ~ 300 с
16. How to be happy in your family life
17. Экспрессия гено
18. ESTEL Color System засвоєння технологій застосування даних продуктів
19. Народничество идеология и политическая деятельность.html
20. первых он содержит информацию о физическом или юридическом лице; товарах идеях и начинаниях; вовторых пред