Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук.html

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

21

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ОСТРОВСЬКИЙ КОСТЯНТИН ВОЛОДИМИРОВИЧ

УДК  612.017.1:618.3-06:[616.6+618.1-022.7:579.882.11]-085

Вплив терапії хламідійної інфекції на імунний гомеостаз, перебіг та вихід вагітності у жінок з нормальною вагою тіла та ожирінням 

.01.03 –акушерство та гінекологія

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних наук

Харків - 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі акушерства та гінекології Запорізького інституту удосконалення лікарів Міністерства охорони здоров'я України.

НАУКОВИЙ КЕРІВНИК:  доктор медичних наук, доцент

                                              Луценко Наталія Степанівна

                                             Завідувач кафедри акушерства та гінекології Запорізького інституту

удосконалення лікарів

ОФІЦІЙНІ ОПОНЕНТИ:

                                Доктор медичних наук, професор

                               Грищенко Ольга Валентинівна, 

                               Харківська державна медична академія післядипломної

освіти, завідувач кафедрою перинатології та гінекології

                                Доктор медичних наук, старший науковий співробітник

                                 Нізова Наталія Миколаївна,

                                            Професор кафедри акушерства та гінекології Одеського державного

медичного університету МОЗ України

ПРОВІДНА УСТАНОВА:  Інститут педіатрії акушерства та гінекології АМН України, відділ патології вагітності та пологів, м.Київ

                                          

Захист дисертації відбудеться 24.01.2002 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.600.01 при Харківському державному медичному університеті МОЗ України (адреса: 61022, м. Харків, пр. Леніна, 4, т.43-07-26)

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Харківського державного медичного університету (адреса: 61022 м. Харків, пр. Леніна, 4)

Автореферат розісланий 29.11.2001 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради

доктор медичних наук,

доцент                                                                      О.П.Танько

.

Загальна характеристика роботи

Актуальність проблеми. Вивчення явищ, що зумовлюють патологічний перебіг вагітності, пологів, материнську та дитячу захворюваність  і смертність, є однією із важливих проблем сучасного акушерства (А.Г. Григорян, 1993; Т.В. Кисельова, 1994; А.Г. Коломійцева, 1998).

Незважаючи на успішний розвиток клініко-лабораторної діагностики, фармакології та терапії, кількість вагітних, які мають гострі та хронічні осередки урогенітальної інфекції, залишається досить високою (М.А.Башмакова, 1995; В.К. Чайка, 1996). Особливої уваги заслуговує хламідійна інфекція.

Хламідійна інфекція широко розповсюджена серед населення і є одним із захворювань, що передаються статевим шляхом. В останні роки відзначається зростання урогенітального хламідіозу, особливо серед жінок, які вступили в період статевої зрілості. Згідно з даними J. Henry-Suchet (1998) захворювання розповсюджується на 5-20% зовні здорових жінок молодше 25 років і на 5-10% чоловіків.

Особливе значення має генітальна хламідійна інфекція у вагітних жінок, внаслідок її впливу на розвиток плода та здоров’я новонародженого малюка ( Г.М.Дементьєва, 1990; А.М.Савічева, М.А.Башмакова, 1998).  Частота інфікування новонароджених за наявності інфекції у матері сягає 40-70% (U.B. Hoyme, 1986). В цілому, хламідії передаються від матері до плоду при проходженні крізь інфіковані пологові шляхи, хоча в окремих роботах говориться про виявлення хламідій у новонароджених, народжених шляхом операції кесаревого розтину, при інтактних плідних оболонках (H. Shariat et al., 1992), а також про виділення хламідій із тканин та органів плода, що загинув антенатально (А.М. Савічева, 1983, K.Numazaki, 1986). За даними  ВООЗ, кожного року народжується 1 мільйон 200 тисяч дітей, уражених хламідіозом. Особливого значення набуває урогенітальна інфекція у вагітних з ожирінням. Цей контингент жінок розглядається як група високого ризику по перинатальній захворюванності та смертності, і виникненню гнійно-септичних ускладнень (X.L. Zhou, 1993, S.Cnattingius et al., 1998). Вплив інфекційного фактора у вагітних жінок з ожирінням збільшується в силу більш значних змін в імунній системі, безпосередньо пов’язаних з зайвою вагою тіла (А.А. Herman, 1997).

З метою профілактики перинатальних ускладнень виникає необхідність у проведені санації вагітним жінкам з урогенітальною хламідійною інфекцією, однак питання про терміни проведення курсу специфічної терапії залишається відкритим.

Групою високого ризику материнської та перинатальної захворюваності є вагітні із зайвою вагою тіла. Подальшого вивчення потребує імунна відповідь у вагітних із хламідійною інфекцією в поєднанні з ожирінням. Не вивчений вплив антибактеріальної терапії на імунний гомеостаз вагітних жінок.

У зв’язку з цим необхідні подальші дослідження, спрямовані на розробку оптимальних термінів і методів терапії хламідіозу у вагітних для зниження ступеня агресивності терапії та профілактики перинатальних ускладнень.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана у відповідності до плану НДР кафедри акушерства і гінекології Запорізького державного інституту удосконалення лікарів (№ держреєстрації 0197V014315).

Мета і завдання дослідження  полягають  у вивченні впливу хламідійної інфекції на стан імунної системи вагітних жінок з нормальною масою тіла та ожирінням, на перебіг та завершення  вагітності; у розробці оптимальних термінів і методів терапії хламідійної контамінації.

Для реалізації основної мети дослідження були поставлені такі завдання:

1. Вивчити зміни імунного статусу у вагітних з хламідійною контамінацією з нормальною вагою тіла та ожирінням.

. Виявити особливості впливу антибактеріальної терапії на імунний гомеостаз вагітних.

. Установити вплив проведеного лікування  на перинатальні виходи у вагітних з нормальною вагою тіла та ожирінням.  

. Розробити терміни і методи терапії хламідійної інфекції у вагітних жінок .

Об’єкт дослідження: вагітність, імунний статус та стан новонароджених.

 Предмет дослідження: вплив терапії хламідійної інфекціі на імунний статус вагітних, ефективність лікування, особливості терапії у вагітних з ожирінням.

Методи дослідження: імунологічні дослідження, гістологічне дослідження плацент, клінічні дослідження, статистичні. 

Наукова  новизна  одержаних   результатів.   В роботі вперше вивчено вплив хламідійної інфекції на імунну систему вагітних з нормальною вагою тіла та ожирінням, стан плаценти і новонароджених, встановлено зміни показників імунного статусу на фоні специфічної терапії. Проведена порівняльна оцінка ефективності однодозової та курсової антибактеріальної терапії хламідійної інфекції у вагітних. Доведена висока клінічна ефективність  одноразового прийому азітроміцину та підтверджені його імуномодулюючі властивості. Вперше визначено  морфофункціональні  особливості стану фетоплацентарного комплексу під впливом проведеної терапії. Встановлено особливості впливу хламідійної інфекції на гестаційний процес та перинатальні виходи у пацієнток з ожирінням. Обгрунтовано оптимальні дози й терміни проведення специфічної терапії.

Практичне значення одержаних результатів. Показано негативний вплив інфекції C.trachomatis на гестаційний процес, імунну систему матері та стан новонароджених. Підтверджена висока ефективність терапії азітроміцином хламідійної інфекції у вагітних з ожирінням. Вперше доведений імуномодулюючий ефект препарату, визначені оптимальні терміни для проведення терапії урогенітального хламідіозу у вагітних. Проведено клінічно-морфологічне обгрунтування дози препарату. Враховуючи морфологічні зміни, що виникають на фоні ожиріння, патогенетично обгрунтовано доповнення курсу специфічної терапії комплексом заходів, спрямованих на профілактику фетоплацентарної недостатності при проведенні терапії хламідіозу у  жінок з надлишковою масою тіла.

Результати роботи впроваджені в учбовий процес кафедри акушерства і гінекології Запорізького державного інституту удосконалення лікарів, а також у лікувальну практику клінічного пологового будинку №3, пологового будинку №1, жіночої консультації міської лікарні №3 м.Запоріжжя, медико-санітарної частини №1 м.Енергодара.

Особистий  внесок  здобувача. Автором самостійно обгрунтовані мета й завдання дослідження, проаналізована наукова література за темою дисертації, проведені клінічно-лабораторні дослідження у 175 хворих на хламідіоз вагітних, узагальнено отримані результати, сформульовані висновки та практичні рекомендації.

Апробація роботи. Матеріали дисертаційної роботи поэтапно доповідалися на засіданнях Запорізької обласної ради щодо пологової допомоги (1998-2000р.), на I конгресі неонатологів України (1998р.), на спільних науково-практичних конференціях асоціаціі акушерів-гінекологів, урологів і дерматовенерологів України,  1999р.

Публікації. За  темою дисертації опубліковано 15  наукових робіт, із них 4 в центральних виданнях, затверджених ВАК України.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота викладена на 135 сторінках друкованого тексту. Робота складається із вступу, огляду літератури, опису об’єкта і методів дослідження, трьох розділів власних досліджень, заключної частини, висновків, практичних рекомендацій, покажчика літератури (263 джерела, із них 108 –автори країн СНД і 155 - іноземні), вміщує 25 таблиць і 18 малюнків.

ОсновнИЙ   ЗМІСТ      рОботИ

Матеріали та методи дослідження. Для вирішення поставленої мети та завдань проведено комплекс загальноприйнятих і спеціальних досліджень. Для вивчення поширеності хламідійної інфекції серед вагітних жінок проведено скрінінгове обстеження 1882 вагітних, які звернулися до жіночої консультації в період з 1996 по 1999рр.

Методикою скрінінга було визначення характерних для хламідійної інфекції внутрішньоепітеліальних включень, при забарвленні мазків за Романовським-Гімзе із цервікального каналу та уретри. При підозрі на хламідійну інфекцію верифікацію діагнозу здійснювали із застосуванням методу імунофлуоресценції за допомогою готових наборів “ХламіСкан”або за допомогою полімеразної ланцюгової  реакції. Збір матеріалу здійснювали за допомогою одноразових щіточок із цервікального каналу й уретри у жінок. У новонароджених мазки брали на 3-5 добу після народження із задньої стінки глотки, вульви, коньюнктиви.

Всього виконано 3764 цитологічних дослідження (в другому й третьому триместрах вагітності), 494 дослідження методом імунофлуоресценції та ПЦР-методом.

Ступінь ожиріння визначали за таблицею ступенів ожиріння з урахуванням зросту, ваги тіла і віку, запропонованою Н.С.Луценко (1986 р).

У 155 жінок виконано  гістологічне обстеження послідів.

Для визначення імунного статусу проводили забір венозної крові шляхом пункції периферійної вени у вагітних у другому та третьому триместрах вагітності. Популяції Т-лімфоцитів (Е-РОЛ, Еа-РОЛ) та В-лімфоцитів (ЕАС-РОЛ) визначали за допомогою реакції розеткоутворення з еритроцитами барана, згідно з прийнятими методичними рекомендаціями. Субпопуляції Т-лімфоцитів: теофілінрезистентні Е-РОЛ, переважно хелпери (ТфР Е-РОЛ) та теофілінчутливі Е-РОЛ, переважно супресори (ТфЧ Е-РОЛ) визначались за допомогою теофілінового тесту. Фагоцитарна активність нейтрофілів визначалась за допомогою тесту відновлення нітросинього тетразолію. Активність комплемента визначали за методикою Резнікової Л.С., 1967 г., в модіфікації. Кількісне визначення імуноглобулінів класу G, A, M в плазмі крові проводили методом радіальної імунодифузіі в гелі по Манчіні. Всього проведено 124 імунологічних дослідження.

Особливості перебігу вагітності, пологів вивчено у 175 жінок з хламідійною контамінацією, які склали основну групу. Пацієнток основної групи разділили на дві підгрупи, в залежності від методів терапії: 36 пацієнток отримували ерітроміцин в дозі 2г на добу на протязі тижня, і 95 вагітних отримували азітроміцин в дозі 1,0г одноразово. Другу групу склали 44 жінки, які не отримували курсу специфічної терапії. Перебіг вагітності та пологів вивчено у 316 жінок з ожирінням і 24 вагітних з ожирінням й хламідійною контамінацією. Контрольну групу склали 33 вагітних без урогенітальних інфекцій. Оцінювався стан 116 новонароджених від матерів, які  пройшли курс специфічної терапії та 28 новонароджених від жінок, які не отримували лікування.

Для підтвердження ефективності терапії контрольні аналізи проводили через 3-4 тижні після закінчення терапії.

При статистичній обробці результатів дослідження оцінювали характер розподілу ознак і  такі статистичні параметри: мінімальні та максимальні значення в групах порівняння, середньоквадратичне відхилення, дисперсію, стандартну помилку. Оцінка статистичної важливості показників та відмін вибірок, що розглядалися, проводили за критерієм Вілконсона, Стюдента-Фішера за рівнем вірогідності не нижче Р<0,05. Отримані цифрові матеріали оброблені  статистично на персональному компютері IBM РС, з використанням прикладних програм “Microsoft Exсel 7.0”, пакету “Аналіз даних”.

Основні результати  дослідження. Для отримання базисних показників, було проведено вивчення імунного статусу у вагітних жінок, які мешкають  в екологічно несприятливому регіоні - місті Запоріжжі. З цією метою проведено вивчення імунного статусу у вагітних контрольної групи в другому (20-22 тижні) і третьому (30-32 тижні)  триместрах. Отримані результати вказують, що при фізіологічній вагітності  в імунній системі жінок спостерігаються зміни, які сприяють адаптаціі материнського організму до чужорідних антигенів плода. На протязі вагітності імунна відповідь на антигени плода гальмується активністю Т-супресорів, а завершення вагітності характеризується активацією Т-хелперної відповіді, оптимальною для успішного розвитку  пологів. Достовірне зниження субпопуляції ТфЧ Е-РОЛ, В-лімфоцитів і функціональної активності нейтрофілів, у поєднанні з підвищенням активності комплементу та підвищенням рівня природних антитіл, а також зниження Ig G, відображають, очевидно, відміну супресорної домінанти й імунологічну перебудову організму вагітної у звязку з наступними пологами.

Проведені дослідження показали, що частота ожиріння у вагітних досягає 16,2%. Серед пацієнток із встановленим урогенітальним хламідіозом частота ожиріння становить 18,3%, в той час як в популяції вагітних частота хламідійної контамінації не перевищує 10,8%. При дослідженні імунного статусу у пацієнток з ожирінням встановлено зміни, які можна характеризувати як стан дисфункції в імунній системі. Це проявляється збільшенням вмісту абсолютного числа ТфР Е-РОЛ (переважно хелперів) на 34,5%  та відносної кількості ТфР Е-РОЛ на 12,6 (Р<0,01) в порівнянні з фізіологічною вагітністю при відносно незмінній кількості ТфЧ Е-РОЛ (переважно супресорів). Крім того, в імунній системі вагітних жінок з ожирінням має місце зниження показників як клітинної – фагоцитарної активності нейтрофілів (НСТ-тест) на 28,1±7,6%, так і гуморальної ланок - зниження активності комплементу на 10,5±5,2% природженого імунітету або факторів неспецифічної резистентності. Встановлено значне збільшення  Ig G на 28,9% у повних жінок. Зниження кисневозалежної метаболічної активності нейтрофілів в поєднанні зі зниженням активності комплементу та підвищенням кількості IgG є сприятливим фоном для розвитку імунокомплексної патології у вагітних жінок з ожирінням, що клінічно підтверджується низькою резистентністю даної групи пацієнток до цілого ряду бактеріальних інфекцій.

Хламідійна інфекція у вагітних жінок протікає на фоні активації Т- і В-ланок імунної системи, яка проявляється  підвищенням відносної кількості активних Е-РОЛ на 15±5,6%  (P<0,05). Збільшується відносна кількість ЕАС-РОЛ (В-лімфоцитів) на 20,7±6,4% (Р<0,01). Підвищення їх функціональної активності виражається в збільшенні  титру природних антитіл в 2,3 разу. Активність комплементу знижується на 6,3±3,8% (Р<0,05), що повязано з пригніченням функціональної активності макрофагів. Якщо активація ланок адаптивного імунітету є нормальною реакцією на чужорідний антиген, то недостатність ефекторної ланки –клітин запалення і комплемента –визначають можливість персистенції збудника у вагітних з хламідіозом.

При поєднанні ожиріння та урогенітального хламідіозу спостерігається  підвищення кисневозалежної метаболічної активності нейтрофілів, що проявляється збільшенням значення НСТ-тесту на 39±9,2% (Р<0,01),  в поєднанні з тенденцією до збільшення активності комплементу при відсутності суттєвих змін в інших ланках імунної системи. При аналізі імунологічних зрушень у вагітних з хламідіозом на фоні ожиріння встановлено більший ступінь виразності дисфункції імунної системи у вагітних із зайвою вагою тіла. У інфікованих жінок з нормальною масою тіла має місце зниження загального числа лейкоцитів на 24,8±6,8% (Р<0,05), в той час як у пацієнток з ожирінням кількість лейкоцитів вірогідно не змінювалась. В обох групах відмічається зріст активних Е-РОЛ, але ступінь змін різна.

Так, у  жінок з нормальною масою тіла  підвищення активних Е-РОЛ склало  15±5,6% (Р<0,05), в той час як у пацієнток з ожирінням відмічається збільшення абсолютної кількості цієї субпопуляції Т-лімфоцитів на 29,3±7,8% (Р<0,01), перебільшуючи якісні зміни. У жінок з ожирінням і хламідійною інфекцією підвищується абсолютна кількість ТфР Е-РОЛ на 41,3±8,4% (Р<0,01), в той час як у пацієнток з нормальною вагою тіла цей показник вірогідно не змінювався. Достовірно збільшується абсолютна кількість В-лімфоцитів у жінок з ожирінням на 31,5±7,96% (Р<0,05), і відносна їх кількість на 20,7±6,4% (P<0,01) у пацієнток з нормальною вагою тіла. Рівень Ig G підвищується у вагітних з ожирінням на 32,8±8,1% (Р<0,05), а у пацієнток з номальною вагою тіла вірогідно не змінюється. В обох групах спостерігається зниження активності комплементу. Незважаючи на схожий характер у напрямку

змін в імунологічному статусі, ступінь  імунологічних зрушень більш виразно у пацієнток з ожирінням (рис.1).

Рис.1 Зміни імунного статусу у вагітних з хламідійною інфекцією з нормальною вагою тіла та ожирінням.

Необхідність у проведенні етіотропної терапії хламідіозу у вагітних очевидна. В цьому досліджені використовувався відносно новий антибіотик класу макролідів –азітроміцин: до його переваг слід віднести можливість проведення єфективної терапії при одноразовому застосуванні 1,0г препарату, що зменшує вірогідність порушення протоколу лікування, яке зустрічається при  тривалих курсах терапії.

Для вивчення впливу антибактеріальної терапії на стан імунного гомеостаза обстежено 20 вагітних жінок, які пройшли терапію азітроміцином в дозі 1г одноразово в другому триместрі вагітності (20-22 тижні), та мали негативні результати при тестуванні після завершення лікування. Отримані дані було порівняно з показниками у жінок контрольної групи.

Після проведеної терапії збільшилась відносна кількість Еа-РОЛ на  12,3±5,2% (Р<0,01), що, можливо, пов’язано з імуномодулюючою дією азітроміцину. В субпопуляціях ТфР і ТфЧ Е-РОЛ достовірних змін не відбулося. Підвищувалося фагоцитарна активність нейтрофілів на 17±5,9% (Р<0,05). Достовірне підвищення кисневозалежної метаболічної активності нейтрофілів пов’язували з імуномодулюючою активністю азітроміцину. В порівнянні із здоровими вагітними жінками спостерігали тенденцію до збільшення популяції В-лімфоцитів і підвищення вмісту Ig G на 37±7,6% (Р<0,005), що свідчить про завершеність запального процесу.

Після терапії вагітних, інфікованих C.trachomatis, із застосуванням 1,0г азітроміцину одноразово, вірогідно знижувалася відносна кількість ТфР Е-РОЛ  на 3,6±1,1 при Р<0,02% (рис.2).

Рис.2. Зміни показників імунного статусу вагітних під впливом терапії азітроміцином.

Ці дані імовірно відображують участь імунної системи в елімінації хламідійного антигену. Зміни в інших субпопуляціях Т-лімфоцитів були незначними. Фагоцитарна активність нейтрофілів залишалася високою, що пов’язано з імуномодулюючою активністю азітроміцину. Виявлялася тенденція до зниження титру природних антитіл на 26,3±10,1% і до збільшення вмісту Ig G на 22,7±9,6% (Р<0,05). Таким чином, використання одноразової дози азітроміцину у вагітних жінок з хламідійною інфекцією не впливає імуносупресивно на  Т-лімфоцитарну ланку, метаболічна активність нейтрофілів зберігається. Зміни в системі В-лімфоцитів були незначними, а підвищення концентрації імуноглобулінів G відображало її відповідь на антигенну стимуляцію. 

Велика розповсюдженість хламідіозу у пацієнток з ожирінням обумовлює необхідність розробки оптимальних методів санації цього контингенту вагітних. Було досліджено ефективність антибактеріальної терапії хламідійної контамінації у повних жінок із застосуванням середньотерапевтичної дози препарату. Враховуючи імуномодулюючий ефект азітроміцину і виражені імунологічні зміни у жінок основної групи, проведено аналіз ефективності специфічної терапії азітроміцином. Всі жінки в другому триместрі вагітності (20-22 тижні) отримали терапію азітроміцином в дозі 1г одноразово, в поєднанні з вагінальними тампонами з лафероном в дозі 1млн.МО на протязі 5 діб. Контрольну групу склали пацієнтки з нормальною вагою тіла, які отримали аналогічний курс лікування в другому триместрі вагітності (20-22 тижні).

Аналіз перебігу вагітності показав, що анемія зустрічалася на 13,4% частіше у пацієнток з ожирінням. Гестоз в 2,7 разу частіше ускладнював перебіг вагітності в основній групі (Р<0,005), що обумовлювалося впливом зайвої ваги на функціональні системи організму вагітних. Загроза аборту частіше ускладнювала протікання вагітності у повних жінок –на 6,2%. В той же час у пацієнток з ожирінням, які отримали комплексну терапію, не було передчасних пологів. Частота несвоєчасного вилиття навколоплідних вод в 2,1 разу частіше ускладнювала пологи у повних жінок.

З метою порівняльної оцінки ефективності проведеного лікування було проведено аналіз стану новонароджених обох груп. Достовірної різниці в зрісто-вагових показниках новонароджених не було. Затримка внутрішньоутробного розвитку плода (ЗВУР) зустрічалася в 3,7 разу частіше у жінок з ожирінням (Р<0,05). Частота синдрому дизадаптації, безпосередньо пов’язаного з ожирінням у матері, переважала у новонароджених від повних жінок - 21,9%. Кількість новонароджених, яким проводилась інтенсивна терапія та здорових новонароджених була приблизно однакова в обох групах, що свідчить про достатній ефект проведеної специфічної терапії. З метою виявлення змін у матково-плацентарному комплексі, що виникають після проведення специфічної терапії у повних жінок, вивчено морфологічний стан послідів.

Встановлено, що частота запальних змін у посліді жінок з ожирінням після специфічної терапії є більшою на 4,4% в порівнянні з контрольною групою і практично не відрізняється від здорових жінок з ожирінням. Хронічна фетоплацентарна недостатність переважає на 4,6% в послідах жінок з ожирінням, які пройшли курс специфічної терапії і не зустрічається в плацентах у пацієнток з ожирінням (таб.1).

Таблиця 1

Стан плацент у жінок з зайвою вагою тіла

Показник

Основна група –ожиріння і хламідіоз (n=18)

Контрольна група –хламідіоз (n=31)

Група порівнювання –ожиріння (n=30)

Mm, %

Mm, %

Mm,%

Запальні зміни в плаценті

50,06,9

,66,2

±6,5

Інфаркти, кальцинати, дистрофічні зміни

44,46,6

,9±6,04

,7±6,3

У тому числі хламідійний плацентит

---------

,21,8

---------

Ангіоматоз ворсин, синцитіальні вузлики

16,7±4,1

,1±3,9

±6,5

Хронічна фетоплацентарна недостатність

11,13,4

,53,5

----------

Ці морфофункціональні зміни в плацентах у поєднанні з запальними змінами й обумовлюють більшу частоту ЗВУР у новонароджених цієї групи. Формування компенсаторно-пристосувальних змін, таких як ангіоматоз ворсин, синцитіальні вузлики, відмічалося з однаковою частотою у пацієнток, які отримали терапію азітроміцином. Але частота цих явищ  була в три рази нижчою у пацієнток з ожирінням, які пройшли курс специфічної терапії, в порівнянні із здоровими вагітними, які мали зайву вагу тіла. Таким чином, в формуванні ЗВУР відіграє роль  порушення адаптаційно-пристосувальних механізмів в плаценті у повних жінок. Звертає на себе увагу відсутність хламідійних плацентитів у жінок основної групи, що безумовно свідчить про ефективність проведеної терапії азітроміцином.

З метою визначення термінів та методів проведення специфічної терапії було проаналізовано перебіг і завершення вагітності у 131 пацієнтки, які пройшли терапію хламідійної інфекції та 44 вагітних, які не отримували лікування. Необхідність терапії хламідійної інфекції у вагітних очевидна (рис.3).

Рис.3. Порівняльна характеристика частоти ускладнень вагітності в основних клінічних групах

У групі вагітних, які не отримували специфічну терапію, передчасні пологи становили 13,63,5%, захворюваність новонароджених - 758,1%, а перинатальна смертність – 11,43,3%, причому у двох випадках встановлено генералізований хламідіоз.

Отримані дані свідчать, що при застосуванні азітроміцину побічні явища у вигляді диспепсії зустрічались в 7,8 разу рідше ніж при використанні еритроміцину. Єфективність азітроміцину склала 94,7%, а еритроміцину – 77,8%.

Згідно з отриманими даними, проведення етіотропної терапії азітроміцином дозволяє знизити інфікування новонароджених в 10 разів (Р<0,005), у порівнянні з новонародженими, матері яких не пройшли курс терапії. Проведення етіотропної антибактеріальної терапії вірогідно знижує  частоту самовільних абортів в 9 разів,  дозволяє на 10,5% знизити частоту передчасних пологів і на 11,4% - перинатальну смертність. Морфологічною основою вище вказаних ускладнень є наявність запального процесу в плаценті та оболонках. Запропоноване лікування дозволяє знизити майже вдвічі частоту запальних змін в плаценті та оболонках і в 5 разів частоту хламідійного ураження плаценти і, таким чином, ліквідувати морфологічний субстрат ускладнень вагітності і пологів.

У групі вагітних, які пройшли курс терапії азітроміцином, відсутні самовільні аборти та перинатальна смертність. Частота запальних змін в плаценті та оболонках знизилась в 1,6 разу, і в 5 разів - частота хламідійного ураження плаценти.

При аналізі перинатальних виходів в залежності від термінів проведення терапії було встановлено, що призначення курсу специфічної терапії наприкінці першого триместра вагітності дозволяє знизити частоту передчасних пологів на 4% і несвоєчасного вилиття навколоплідних вод - на 21,4%. При проведенні терапії в кінці першого триместра спостерігали: відсутність ЗВУР, майже в 2 рази знижується необхідність у проведенні інтенсивної терапії; вдвічі збільшується кількість здорових новонароджених.

Крім того, необхідно враховувати той факт, що навіть при використанні сучасних антибактеріальних препаратів, не вдається досягти стовідсоткової ефективності лікування, а контрольне тестування слід проводити через 3-4 тиждні після закінчення курсу лікування. Проведення лікування в третьому триместрі ускладнює можливість постановки контрольних тестів, та повторного курсу терапії.

Своєчасна специфічна терапія, проведена наприкінці першого триместру вагітності, дозволяє створити нормальні умови для формування фізіологічної морфоструктури плаценти, що є передумовою нормального розвитку плода та новонародженого. Встановлена пряма залежність між частотою формування інфарктів, кальцинатів і дистрофічних змін в плаценті та терміном проведення терапії. Так, при проведенні лікування в першому і другому триместрах - 38,86,1% та 38,55,3%, а при лікуванні в третьому триместрі вони зустрічались в 4,7 разу рідше (Р<0,01). Таким чином, відзначається безпосередній вплив антибактеріальної терапії на морфологічний стан плаценти. Однак ці зміни не зумовили негативного впливу на стані новонароджених, матері яких отримали терапію в ранніх термінах вагітності.

Проведення терапії до завершення формування плаценти, в поєднанні з елімінацією інфекційного фактора, дозволяють в повній мірі реалізуватися системі адаптаційно-пристосувальних механізмів фетоплацентарного комплексу, про що свідчать більш сприятливий перебіг вагітності та стан новонароджених. Крім того, це підтверджується тим, що хронічна фетоплацентарна недостатність не формувалась при проведенні терапії в кінці першого триместра вагітності, а при лікуванні в третьому триместрі частота ії сягала 20±4,4%, не дивлячись на зниження кількості інфарктів та кальцинатів у плаценті.

У пацієнток, які отримали терапію в кінці першого триместра, вірогідно знижуються такі ускладнення вагітності, як передчасні пологи, ЗВУР в 2,9 рази (Р<0,05), в 2 рази знижується необхідність проведення інтенсивної терапіі новонародженим (P<0,05). При проведенні терапії в кінці першого триместра вдвічі збільшується число здорових новонароджених, в порівнянні з результатами лікування в третьому триместрі, і складає відповідно 77,88,4% та 365,8%. Термін проведення етіотропної терапії  вірогідно не впливає на зрісто-вагові показники новонароджених та адаптаційні можливості. Таким чином, найкращі результати отримані при проведенні терапії в кінці першого триместру вагітності.

В цілому результати дослідження дозволяють зробити висновок про несприятливість поєднання ожиріння та хламідійної контамінації, в результаті якого формується більшість ускладнень вагітності, що зумовлює необхідність ранньої діагностики, та проведення патогенетично обгрунтованої терапії хламідіозу у даного контингенту вагітних.

висновки

Дослідження результатів терапії хламідійної інфекції у вагітних довело, що використання азітроміцину в дозі 1,0 г одноразово супроводжується імуномодулюючим ефектом, який робить його препаратом вибору для інфікованих жінок з ожирінням. Найкращі результати отримані при проведенні лікування наприкінці першого триместру вагітності.   

  1.  В імунній системі вагітних з ожирінням має місце зниження показників як клітинних, так і гуморальних факторів неспецифічної резистентності на фоні активації адаптивного імунітету, що є ознакою дисфункції в системі імунітету в цілому.
  2.  У вагітних з хламідійним інфікуванням та нормальною масою тіла спостерігається активація Т- і В-ланок адаптивного імунітету на фоні функціональної недостатності нейтрофілів та комплементу.
  3.  Частота хламідійної контамінації у вагітних з ожирінням складає 18,8% і супроводжується більш вираженою дисфункцією імунної системи, ніж у вагітних з нормальною вагою тіла.
  4.  Використання 1,0 г азітроміцину одноразово у вагітних жінок з хламідійною інфекцією не спричиняє імуносупресивної дії на фракції Т-лімфоцитів, підвищує кисневозалежну метаболічну активність нейтрофілів, що пов’язано з імуномодулюючою активністю азітроміцину.
  5.  Проведення етіотропної терапії азітроміцином дозволяє знизити інфікованість новонароджених в 10 разів, частоту запальних змін у плаценті і оболонках вдвічі, та в 5 разів знизити частоту хламідійного плацентиту.
  6.  У вагітних з ожирінням і хламідійною контамінацією спостерігається виснаження компенсаторно-пристосованих механізмів у плаценті, що клінічно виявляється формуванням ЗВУР плода і диктує необхідність у проведенні курсів профілактики фетоплацентарної недостатності.
  7.  Виразність змін в плацентах - інфарктів, кальцинатів, інволютивних процесів - безпосередньо пов’язано із терміном проведення специфічної антибактеріальної терапії.
  8.  Проведення курсу специфічної терапії хламідійної інфекції в кінці першого триместру вагітності дозволяє знизити частоту передчасних пологів, ЗВУР, в 2 рази знизити частоту асфіксії новонароджених, вдвічі збільшити кількість здорових новонароджених у порівнянні з результатами лікування в більш пізні терміни.

Практичні рекомендації

1. Проведення скринінг-обстеження вагітних жінок на хламідійную інфекцію в умовах жіночої консультації при диспансерному нагляді.

2. Оптимальним терміном проведення лікування хламідійної інфекції є кінець першого триместру вагітності.

3. Методом вибору для терапії хламідійної інфекції є одноразовий контрольований прийом 1,0 г азітроміцину в поєднанні з вагінальними тампонами з лафероном в дозі 1 млн. МО.

4. Терапію хламідіозу наприкінці першого триместру вагітності слід доповнювати комплексом засобів, спрямованих на покращення функціонування фетоплацентарного комплексу.

5. Терапія хламідійної контамінації у жінок з ожирінням обов’язково повинна доповнюватись заходами, спрямованними на профілактику фетоплацентарної недостачи.

6. Обов’язкове обстеження новонароджених від жінок, які отримавли курс специфічної терапії, на 3-5 добу після народження.

 

Список опублікованих праць за темою дисертації

  1.  Островский К.В. Сравнительная оценка различных видов терапии хламидиоза при беременности // Медико-социальные проблемы семьи.1999.- Том 4.№2.-С.47-50.
  2.  Островский К.В. Эффективность однократного приема азитромицина для лечения хламидийного цервицита и влияние проведенной терапии на иммунный гомеостаз //Актуальні питання фармацевтичної та медичної науки та практики: Зб.наук.пр../ Запорізький державний медичний університет; Запоріжжя.-1999.- Випуск 4.-С.213-218.
  3.  Луценко Н.С., Островский К.В. Цитологическая диагностика как метод скрининга хламидийной инфекции //Международный медицинский журнал.- 1999.- Том 5.№4.-С.97-99. (Автором проведено аналіз результатів цитологічних досліджень, і впроваджено скринінг серед вагітних жінок на хламідійну інфекцію).
  4.  Островский К.В. Оценка эффективности терапии хламидийной инфекции однократным приемом азитромицина у беременных в зависимости от сроков ее проведения // Буковинський медичний вісник.-.-2000.- Том 4.№1.-С.90-95.
  5.   Островський К.В. Вплив хламідійної інфекції на перебіг та наслідки вагітності // Невиношування вагітност: Збірник наукових праць / МОЗ України; Академія медичних наук України; Асоціація акушерів-гинекологів України.- Київ.-1997.- С.325-327.
  6.  Луценко Н.С., Островский К.В. Хламидийная контаминация беременных как фактор высокого риска инфицирования новорожденного // I Конгрес неонатологiв Украïни: Тез. докл.- Харкiв.-1998.-С.82-83. (Автор  обстежив та спостерігав за перебігом вагітності у інфікованих жінок).

Островський К.В. Вплив терапії хламідійної інфекції на імунний гомеостаз, перебіг та вихід вагітності у жінок з нормальною вагою тіла та ожирінням. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за фахом 14.01.01.- акушерство і гінекологія. Харківський державний медичний університет МОЗ України, Харків, 2001.

Метою цього дослідження є вивчення впливу хламідійної інфекції на стан імунної системи вагітних жінок з нормальною вагою тіла та ожирінням на перебіг та вихід вагітності; розробка оптимальніх термінів і методів терапії хламідійної контамінації.

При аналізі імунологічних зрушень у вагітних з хламідіозом на фоні ожиріння встановлено більший ступінь вираженості дисфункції імунної системи, ніж у вагітних з нормальною вагою тіла.

В дисертації показано, що одноразовий прийом азітроміцину є високоефективним способом терапії хламідійної контамінації, який не має імуносупресивного впливу на фракції лімфоцитів периферичної крові і вірогідно підвищує фагоцитарну активність нейтрофілів.

В роботі розроблені оптимальні терміни проведення специфічної терапії у вагітних жінок, показано негативний вплив хламідійної контамінації на перебіг вагітності і стан новонароджених при відсутності лікування хламідіозу.

Ключові слова: хламідіоз, вагітність, імунний статус, терапія, ожиріння.

 Островский К.В. Влияние терапии хламидийной инфекции на иммунный гомеостаз, течение и исход беременности у женщин с нормальной массой тела и ожирением. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата медицинских наук по специальности 14.01.01.- акушерство и гинекология. Харьковский государственный медицинский университет МОЗ Украины, Харьков, 2001.

Целью данного исследования явилось изучение влияния хламидийной инфекции на состояние иммунной системы беременных женщин с нормальной массой тела и ожирением, на течение и исход беременности; разработка оптимальных сроков и методов терапии хламидийной контаминации.

Результаты исследования показали, что в иммунной системе беременных женщин с ожирением имеет место снижение показателей как клеточного (функции нейтрофилов), так и гуморального звеньев (активность комплемента) врожденного иммунитета или факторов неспецифической резистентности. Происходит активация Т- и В- звеньев адаптивного иммунитета, свидетельствующая о состоянии напряженности и проявлении дисфункции в системе иммунитета в целом. Снижение кислородозависимой метаболической активности нейтрофилов в сочетании со снижением активности комплемента и повышением количества IgG являются благоприятным фоном для развития иммунокомплексной патологии у беременных женщин с ожирением. Хламидийная инфекция у беременных женщин протекает на фоне снижения активности клеточного и гуморального звеньев врожденного иммунитета (факторов неспецифической защиты), при сопутствующей активации клеточного и гуморального звеньев адаптивного иммунитета. Выраженная недостаточность эффекторного звена врожденного иммунитета – клеток воспаления и комплемента – определяют возможность персистенции возбудителя.

При анализе иммунологических сдвигов у беременных с хламидиозом на фоне ожирения установлена большая степень выраженности дисфункции иммунной системы, чем у беременных с нормальной массой тела.

В диссертации показано, что однократный прием азитромицина является высокоэффективным способом терапии хламидийной контаминации, не оказывает иммуносупрессивного влияния на фракции лимфоцитов периферической крови, и достоверно повышает фагоцитарную активность нейтрофилов.

В работе разработаны оптимальные сроки проведения специфической терапии у беременных женщин, показано негативное влияние хламидийной контаминации на течение беременности и состояние новорожденных при отсутствии лечения хламидиоза. На основании изучения морфоструктуры плаценты показано влияние проводимой терапии на состояние фетоплацентарного комплекса и патогенетически обоснованы дополнительные лечебные мероприятия у инфицированных женщин.

Ключевые слова: хламидиоз, беременность, иммунный статус, терапия, ожирение.

Ostrovsky K. V. The influence of the chlamydia  infection therapy on the immune homeostasis, duration and   outcome of pregnancy in women with normal body weight and obesity.

Thesis for a candidate’s degree in medicine, 14.01.01-obstetrics and gynecology. Kharkov State Medical University, Ministry of Health Protection of Ukraine, Kharkov, 2001.

The aim of the research was to study the influence of the chlamydia trachomatis infection  on the immune system in women with normal body weight and obesity, duration and outcome of pregnancy; the elaboration of optimal terms and methods of chlamydia contamination therapy.

Analysing the  immunological  changes in pregnant women with chamydia trachomatis infection  with obesity, a high degree of the dysfunction of the immune system in  pregnant women with obesity was shown.

In our study we showed that  one signle dose of azytromycin is a highly effective method of chlamydia contamination therapy and has no  immunosuppressive influence on the lymphocytes  in peripheral blood and increase the phagocytous  activity of neutrophils.

The study shows optimal terms for the specific therapy in pregnant women, the negative influence of  chlamydia contamination in pregnancy and the newborns’ condition  if there is no treatment for chlamydia trachomatis infection to be used.

Key words: chlamydia trachomatis infection, pregnancy, immune state, therapy, obesity.




1. Тема- Внешняя торговля и торговая политикаПрименение таможенных тарифов может стать причиной
2. Тема- Разложение феодализма и генезис капитализма в западной Европе в XVI последней трети XVIII в
3. природних ліній використання нових технологій метал скло
4. Григорiй Сковорода Тематична рiзноманiтнiсть творiв
5. Социальная работа Красноярск 2002 Сквозная программа учебных и производственных практик студентов спец
6. методические рекомендации по их подготовке темы сообщений вопросы для самостоятельной работы списки общей
7. Создание презентаций в Power Point 2007
8. Источники- К
9. Расследование преступлений несовершеннолетних
10. Вариант 47 Группа- Э484 Проверил- Булатов Б
11. Трудовые затраты как потенциальная будущая выгода предприятия
12. синий пояс Теоретические основы- История создания Таеквондо основатель годы основания Как прави
13. ru Все книги автора Эта же книга в других форматах Приятного чтения Григорию Лукьяновичу Ску
14. Методы и проблемы определения рекреационной специализации района
15. міфологічні джерела образності Валерія Шевчука на матеріалі романубалади ldquo;Дім на горіrdquo; В ос
16. История развития прикладного программного обеспечения
17. Анализ производственной программы
18. 49. Архитектура Франции 17 век
19. коллагеновый комплекс парфюмерная компози 1 ция.
20. Христианство в Удмуртии