Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Джерела трудового права України

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Трудове право України.

Семінар № 2. гр. „А”

Спеціальність «правознавство».  6 семестр.

Тема: „Джерела трудового права України.”

Теоретичні питання.

  1.  Поняття джерел трудового права, їх класифікація і види.
  2.  Єдність і диференціація правого регулювання праці.
  3.  Загальне  і спеціальне законодавство про працю і форми його вираження.
  4.  Система законодавства щодо регулювання соціально-трудових відносини.
  5.   Акти соціального партнерства та їх значення.
  6.  Локальні нормативно-правові акти.
  7.  Рішення Конституційного Суду України серед джерел трудового права.
  8.  Значення керівних роз’яснень Пленуму Верховного Суду України.

Юридичний диктант: дати поняття джерел трудового права, назвати види джерел трудового права із зазначенням критерію обраної класифікації, назвати форми актів соціального партнерства, поняття локального нормативно-правового акту, поняття принципу єдності і диференціації правового регулювання праці, зазначити відмінності між дискримінацією і диференціацією правового регулювання праці

Казуси.

1.

На колективному заводі безалкогольних напоїв з урахуванням особливостей місцевих умов були розроблені правила внутрішнього розпорядку. Спочатку проект правил був обговорений в структурних підрозділах заводу: в заводоуправлінні, відділах, цехах. Після такого обговорення директор заводу і голова профспілкового комітету підписали правила і з моменту підпису ввели їх в дію. Чи правомірні дії директора і голови профкому? На яку тему розраховано казус? Хто і в якому порядку затверджує правила внутрішнього трудового розпорядку?

2.

При звільненні працівника з роботи за своєю ініціативою власник або уповноважений ним орган зобов'язаний одержати попередню згоду профспілкового комітету. Якщо розірвання трудового договору проведено власником без звернення до профспілкового органу, а працівник оспорює правильність звільнення у судовому порядку, суд відповідно до ст. 43 КЗпП України зупиняє провадження по справі, запитує згоду профспілкового органу і після її одержання або відмови профспілкового органу в дачі згоди на звільнення працівника розглядає спір по суті. Пленум Верховного Суду України в пункті 15 постанови № 9 від 6 листопада 1992 р. „Про практику розгляду судами трудових спорів” зазначив, що „відмова профспілкового органу в згоді на звільнення є підставою для поновлення на роботі”. Чи не змінює це роз'яснення Пленуму Верховного Суду України норми, що вміщуються в ст. 43 КЗпП України? Чи відносяться керівні роз'яснення Пленуму Верховного Суду України до джерел трудового права?

3.

Для того, щоб була можливість підігрівати воду для змивання деталей після їх відповідної обробки в цеху було встановлено титан. Поряд з титаном на стенді була написана художником великими літерами технічна інструкція про правила користування титаном. Ця інструкція була не дотримана робітником Хмизом, внаслідок чого титан на якийсь час вибув із ладу. За порушення технічних правил директор оголосив Хмизу дисциплінарне стягнення — догану. Хмиз вважає, що ним закон не порушено, а лише технічні правила, тому немає підстав для притягнення його до дисциплінарної відповідальності, оспорив накладання стягнення до комісії по трудових спорах. Яке рішення може бути по даному спору?

4.

Працівниця овочевої бригади Гарань була звільнена з роботи як сезонний працівник з посиланням на п. 2 статті 36 КЗпП України. Гарань не погодилася із звільненням і звернулася в суд з позовом про поновлення на роботі, посилаючись на те, що КЗпП України не передбачає таких понять, як сезонний трудовий договір, сезонний працівник. Чи допущені порушення закону з Гарань при прийнятті на роботу як сезонного працівника і звільненні? Аргументуйте свою точку зору.

Рекомендована література

Конституція України

Кодекс законів про працю України.

Указ Президії Верховної Ради Союзу РСР «Про умови праці робітників і службовців, зайнятих на сезонних роботах» 24.09.1974 № 310-09                                                  Постанова Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» 12.09.1991 № 1545-ХП                                  Кодекс законів про працю України. Науково-практичний коментар. Керівник авторського колективу д-р юридичних наук, проф. Прокопенко В.І. – Харків: Консум, 2003 – 832 с. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю. В.Г.Ротань, І.В.Зуб, Б.С.Стичинський – К,. А.С.К., 2007                                                                                               Проект Трудового кодексу України. //Праця і зарплата. – листопад 2003р.

Постанова Пленуму Верховного Суду 6  листопада 1992 року № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів». Судова практика Верховного Суду України у цивільних справах. Верховний Суд  України. Офіційне видання. За загальною редакцією заступника Голови Верховного Суду України А.Г.Яреми. К. 2007.

Постанова Пленуму Верховного Суду 24 грудня 1999 року № 13 «Про застосування судами законодавства про оплату праці». Судова практика Верховного Суду України у цивільних справах. Верховний Суд  України. Офіційне видання. За загальною редакцією заступника Голови Верховного Суду України А.Г.Яреми. К. 2007.

Болотина Н.Б. Трудове право України. К. Вікар,2006

Кульбашна О.А. До питання подолання колізій між нормами міжнародних договорів і трудовим законодавством України. // Збірник наукових праць  міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми формування громадянського суспільства». Черкаси. 2008. С.288-292

Прокопенко В. І. Трудове право України: Підручник. – Харків: Консум, 2002.- 527 с.

Трудове право України. Заг. ред. П. Д. Пилипенка. – Київ, 2006.

Трудове право України. Заг. ред. Н.М.Хуторян. – Київ, 2004.

Перелік літератури не є вичерпним.

Завдання склала

Старший викладач кафедри приватного права та інтелектуальної власності

Кульбашна Олена Анатоліївна  

Трудове право України.

Семінар № 2. гр. „Б”

Спеціальність «правознавство».  6 семестр.

Тема: „Джерела трудового права України.”

Теоретичні питання.

  1.  Поняття джерел трудового права, їх класифікація і види.
  2.  Єдність і диференціація правого регулювання праці.
  3.  Загальне  і спеціальне законодавство про працю і форми його вираження.
  4.  Система законодавства щодо регулювання соціально-трудових відносини.
  5.  Акти соціального партнерства та їх значення.
  6.  Локальні нормативно-правові акти.
  7.  Рішення Конституційного Суду України серед джерел трудового права.
  8.  Значення керівних роз’яснень Пленуму Верховного Суду України.

Юридичний диктант: дати поняття джерел трудового права, назвати види джерел трудового права із зазначенням критерію обраної класифікації, назвати форми актів соціального партнерства, поняття локального нормативно-правового акту, поняття принципу єдності і диференціації правового регулювання праці, зазначити відмінності між дискримінацією і диференціацією правового регулювання праці

1.Правилами внутрішнього трудового розпорядку встановлено, що робочий день розпочинається о 9 годині. Директор фабрики на зміну правил зобов'язав трьох майстрів виходити на роботу на годину раніше початку робочого дня з тим, щоб проконтролювати підготовку підприємства до початку роботи. Цим же наказом зазначалось, що вони можуть на годину раніше закінчувати свій робочий день. Один з майстрів — Ліповенко — не погодився з такою зміною режиму робочого часу, пославшись на те, що раніше майстри закінчувати роботу не можуть, тому цим наказом директора збільшено на годину їх робочий день. Чи має правову силу такий наказ директора?

2.Геолог Новак працював в об'єднанні „Тюменьгеологрозвідка” протягом декількох років на постійній роботі. У зв'язку зі станом здоров’я і приписом лікарів змінити клімат, переїхав до батьків у Черкаську область, поновив громадянство України і звернувся до районного суду з позовом до об'єднання „Тюменьгеологрозвідка” про стягнення заробітної плати у зв'язку із затримкою розрахунку при його звільненні з роботи.Районний суддя відмовив Новаку у прийнятті заяви, пославшись на те, що трудові відносини відбувались на території іншої держави, тому спір повинен розглядатися судом цієї держави. Новак наполягав на розгляді справи судом за місцем свого проживання, посилаючись на те, що відповідно до процесуального законодавства і Росії, і України трудові спори можуть розглядатися судами за місцем проживання позивача. Який закон повинен застосовуватись у даному випадку?

3. Стаття 27 КЗпП України передбачає можливість за угодою сторін встановлювати випробування при прийнятті на роботу робітників на строк до одного місяця, а службовців — до трьох місяців. В окремих випадках випробування службовців може проводитися до шести місяців.Чи не свідчить таке збільшення строку випробування про дискримінацію щодо службовців у порівнянні з робітниками? Аргументуйте свою точку зору?

4.Старший викладач державного педагогічного інституту Рубан, вік якого наближається до пенсійного, звернувся до відділу кадрів інститут з проханням підготувати його документи про вихід на пенсію як державного службовця відповідно до Закону України „Про державну службу” від 16 грудня 1993 р. Свою вимогу Рубан обґрунтував посиланням на пункт 1 статті 1 Конвенції МОП 1978 р. про трудові відносини на державній службі, відповідно до якого ця Конвенція застосовується до усіх осіб, найнятим державним органом, якщо тільки до них не застосовуються більш сприятливі положення інших міжнародних трудових конвенцій. Статтею 8-1 КЗпП України визначено, якщо міжнародними договорами або угодами встановлені інші правила, чим ті, що їх містить законодавство України, повинні застосовуватись правила міжнародних договорів. Яка Ваша думка щодо поставленого Рубаном питання?

Рекомендована література

Конституція України

Кодекс законів про працю України. Науково-практичний коментар. Керівник авторського колективу д-р юридичних наук, проф. Прокопенко В.І. – Харків: Консум, 2003 – 832 с. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю. В.Г.Ротань, І.В.Зуб, Б.С.Стичинський – К,. А.С.К., 2007

Проект Трудового кодексу України. //Праця і зарплата. – листопад 2003р.

Постанова Пленуму Верховного Суду 6  листопада 1992 року № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів». Судова практика Верховного Суду України у цивільних справах. Верховний Суд  України. Офіційне видання. За загальною редакцією заступника Голови Верховного Суду України А.Г.Яреми. К. 2007.

Постанова Пленуму Верховного Суду 24 грудня 1999 року № 13 «Про застосування судами законодавства про оплату праці». Судова практика Верховного Суду України у цивільних справах. Верховний Суд  України. Офіційне видання. За загальною редакцією заступника Голови Верховного Суду України А.Г.Яреми. К. 2007.

Болотина Н.Б. Трудове право України. К. Вікар,2006

Кульбашна О.А. До питання подолання колізій між нормами міжнародних договорів і трудовим законодавством України. // Збірник наукових праць  міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми формування громадянського суспільства». Черкаси. 2008. С.288-292

Прокопенко В. І. Трудове право України: Підручник. – Харків: Консум, 2002.- 527 с.

Трудове право України. Заг. ред. П. Д. Пилипенка. – Київ, 2006.

Трудове право України. Заг. ред. Н.М.Хуторян. – Київ, 2004.

Перелік літератури не є вичерпним.

Завдання склала

Старший викладач кафедри приватного права та інтелектуальної власності

Кульбашна Олена Анатоліївна  

Нормувальниця Барська поступила на навчання до Міжрегіональної академії управління персоналом, яка є приватним навчальним закладом. Під час навчання Барська довідалась про існування Рекомендації МОП 1974 р. про оплачувані навчальні відпустки, пунктом 6 статті 20 якої передбачено, що тим, хто вчиться, повинна виплачуватись фінансова допомога для відшкодування всяких великих додаткових затрат, що пов'язані з освітою та підготовкою. У Барської виникла думка, чи не повинна у зв'язку з цим адміністрація, де вона працює, відшкодовувати їй витрати на навчання, що виплачуються нею. Тому звертається до Вас за порадою проконсультувати її з цього питання. Дайте Барській таку консультацію.

 Трудове право України.6-й семестргр. 3 „А”

Тема: „Суб’єкти  трудового права України”

Теоретичні питання.

  1.   Поняття і класифікація суб’єктів трудового права.
  2.   Правовий статус суб’єкта трудового права , його види і зміст.
  3.   Громадяни і працівники як суб’єкти трудового права.
  4.   Підприємства, установи, організації, фізичні особи як суб’єкти трудового права. Власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган як суб’єкт  трудового права.
  5.   Трудовий колектив як суб’єкт  трудового права. Профспілкові органи та інші уповноважені на представництво трудовим колективом органи як суб’єкти трудового права.
  6.   Інші суб’єкти трудового права

Юридичний диктант: дати поняття суб’єкта трудового права, назвати види суб’єктів трудового права із зазначенням критерію обраної класифікації, назвати основні права і обов’язки працівника, назвати основні права і обов’язки власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу як суб’єкта трудового права

1.Бригада продавців, з якою укладено договір про повну матеріальну відповідальність, висловила недовіру члену бригаду - Шведовій, з вини якої, на думку членів бригади, під час чергової інвентаризації виявлено недостачу продукції. Бригада звернулася до директора супермаркету з вимогою звільнити Шведову з роботи.

Директор відмовив, посилаючись на те, що бригада не має прав юридичної особи , а тому ставити питання про звільнення працівника не вправі.

Бригада вважає свою позицію правомірною, і звернулася до адвоката за роз’ясненням чинного законодавства. Дайте письмову відповідь - роз’яснення із посиланням на відповідні статті КЗпП України  членам бригади. 

2 Директор заводу звернувся до профспілкового комітету з проханням дати згоду на звільнення майстра цеху Короля. Профспілковий комітет у дачі згоди на звільнення відмовив. Директор звернувся із скаргою до обласного комітету профспілки з проханням скасувати постанову профспілкового комітету.

Які повноваження мають профспілкові органи в трудових відносинах?

3.При розподілі квартир в побудованому заводом будинку між
адміністрацією і заводським комітетом профспілки виникли розбіжності відносно списку працівників, яким повинна бути надана  житлова площа. У зв'язку з цим заводський комітет, посилаючись на пункт колективного договору, що передбачає обов'язок адміністрації погоджувати з профспілковою організацією список працівників, яким надаються квартири, не допустив заселення будинку.

Заселення будинку після врегулювання спору, відбулося з затримкою на один місяць. Адміністрація заводу, посилаючись на те, що з вини заводського комітету профспілки завод не одержав квартирної плати за час затримки заселення будинку і тим самим поніс збитки, звернувся до заводського комітету з вимогою про відшкодування втрачених сум.

Які права має профспілковий комітет по розподілу житлової площі?

Які підстави і межі майнової відповідальності профспілок?

Чи підлягають задоволенню вимоги заводу?

4.Адміністрація кондитерської фабрики розробила нові норми виробітку для працюючих в карамельному цеху і подала їх на затвердження профспілкового комітету. Профспілковий комітет відхилив нові норми виробітку на тій підставі, що ці норми не відповідають рівню розвитку техніки на фабриці.

Чи вправі адміністрація фабрики ввести нові норми виробітку без згоди профспілкового комітету?Які наслідки повинні настати, якщо ці норми будуть введені без погодження з профспілковим комітетом?

Які повноваження мають профспілкові організації по управлінню виробництвом?

Трудове право України.6-й семестр Семінар № 3. гр. 3-Б

Тема: „Суб’єкти  трудового права України”

Теоретичні питання.

  1.  Поняття і класифікація суб’єктів трудового права.
  2.  Правовий статус суб’єкта трудового права , його види і зміст.
  3.  Громадяни і працівники як суб’єкти трудового права.
  4.  Підприємства, установи, організації, фізичні особи як суб’єкти трудового права. Власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган як суб’єкт  трудового права.
  5.  Трудовий колектив як суб’єкт  трудового права. Профспілкові органи та інші уповноважені на представництво трудовим колективом органи як суб’єкти трудового права.
  6.  Інші суб’єкти трудового права

Юридичний диктант: дати поняття суб’єкта трудового права, назвати види суб’єктів трудового права із зазначенням критерію обраної класифікації, назвати основні права і обов’язки працівника, назвати основні права і обов’язки власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу як суб’єкта трудового права

1.Фабрика індивідуального пошиття одягу у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці значно зменшила обсяг виконуваних робіт, тому змушена була звільнити з роботи ряд працівників.

Окремі працівники з цим звільненням не погодилися і звернулися до районного суду з позовом про поновлення на роботі.

При подачі позовної заяви виникло питання про те, хто повинен бути відповідачем по справі, оскільки фабрика хоча і має рахунок у банку, свої власні кошти, але не володіє правами юридичної особи. Права юридичної особи належать управлінню легкої промисловості міської держадміністрації, до якого фабрика входить як його складова частина.

Чи може фабрика бути відповідачем по спору?

2.Профспілковий комітет фабрики рекомендував директору призначити на вакантну посаду начальника цеху Овчаренка, який працює майстром у цьому цеху, має великий досвід роботи саме на цьому виробництві. Директор на посаду начальника цеху призначив Когана, який напередодні заочно закінчив інститут.

Визначіть, чи є законними дії директора?

3.Директор заводу без погодження з завкомом профспілки
видав ордер на кімнату інженеру по техніці безпеки Зурову, який
до цього проживав у гуртожитку.

Вважаючи такий розподіл житлової площі неправильним,   заводський комітет профспілки звернувся в суд з позовом про виселення Зурова.

Якими правами наділені профспілкові органи по розподілі житлової площі?

4.Директор метизного заводу звернувся до профспілкового комітету з клопотанням дати згоду на звільнення бригадира Решетняка у зв'язку з систематичним порушенням ним трудової дисципліни.

Профспілковий комітет розглянув подання директора, визнав, що, дійсно, Решетняк неодноразово порушував трудову дисципліну, тому є підстави для його звільнення, але, враховуючи попередню позитивну його діяльність і обіцянку виправити свою поведінку, не дав згоди на звільнення Решетняка.

Директор оскаржив постанову профспілкового комітету заводу до обласного комітету як вищестоящої профспілкової організації.

Вирішіть даний спір і дайте письмову відповідь директору.

 

Література

Конституція України Кодекс законів про працю України // Кодекс законів про працю України з постатейними матеріалами / Відп. ред. В. М. Вакуленко, О. П. Товстенко.– К.: Юрінком Інтер, 1997. -1040с.

Кодекс законів про працю України // Кодекс законів про працю України з постатейними матеріалами. І ч. К. Юрінком Інтер. 2004.

Про державну службу: Закон України від 16 грудня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993.– № 52. - Ст. 490.

Господарський кодекс

Житловий кодекс

Про колективне сільськогосподарське підприємство: Закон України від 14 лютого 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1992. - № 20. - Ст. 272.

Про сільськогосподарську кооперацію: Закон України від 17 липня 1997 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1997. - № 39. - Ст. 261; Голос України. - 1977. -17 липня.

Кодекс законів про працю України. Науково-практичний коментар. Керівник авторського колективу д-р юридичних наук, проф. Прокопенко В.І. – Харків: Консум, 2003 – 832 с. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю. В.Г.Ротань, І.В.Зуб, Б.С.Стичинський – К,. А.С.К., 2007

Проект Трудового кодексу України. //Праця і зарплата. – листопад 2003р.

Постанова Пленуму Верховного Суду 6  листопада 1992 року «Про практику розгляду судами трудових спорів» Судова практика Верховного Суду України у цивільних справах. Верховний Суд  України. Офіційне видання. За загальною редакцією заступника Голови Верховного Суду України А.Г.Яреми. К. 2007.

Венедиктов В. С. Конспект лекций по трудовому праву Украины: Учеб. пособие для высших учебных заведений. – Харьков: Консум, 1998.– 140 с.

Гусов К.Н., Толкунова В. Н. Трудовое право России: Учебник. – М.: Проспект, 2004.- 491 с.

Прокопенко В. І. Трудове право України: Підручник. – Харків: Консум, 2002.- 527 с.

Передерин С.В. Практикум по трудовому праву Российской Федерации. – Воронеж, 2005. – 912 с.

Российское трудовое право: Учебник для вузов /Под ред. А.Д. Зайкина. – М.: Издательская группа НОРМА-ІНФРА-М, 1998. - 415 с.

Сыроватская Л. А. Трудовое право: Учебник.– М.: Высшая школа, 1995.– 255 с.

Болотина Н.Б. Трудове право України. К. Вікар,2006

Трудовое процессуальное право. Учеб.пособ.под ред.В.Н.Скобелкина. – Воронеж, 2002. – 504 с.

Трудове право України. Заг. ред. Болотиної Н.Б, Чанишевої Г.І. – Одеса, 2000.

Трудове право України. Заг. ред. П. Д. Пилипенка. – Київ, 2003.

Трудове право України. Заг. ред. Н.М.Хуторян. – Київ, 2004.

Трудове право України: Курс лекцій / Під ред. П. Д. Пилипенка. – Львів: Вільна Україна, 1996. - 160 с 

Трудовое право: Учебник / Под ред. О. В. Смирнова. - М.: Статус ЛТД+, 1996. - 384 с.

Трудовое право: Учебник / Под ред. В.Ф.Гапоненко, Ф.Н.Михайлова. – М., 2002, 463 с.

Трудовое право России: Учебник для вузов / Отв. ред. проф. Р. 3. Лившиц и проф. Ю. П. Орловский.– М.: Издательская группа НОРМА-ІНФРА-М, 1998. - 480с.

Людина і праця: Довідник з правових питань /Укл. І. П. Козінцев, Л. А. Савенко. – К.: Юрінком Інтер, 1997. - 336 с.

Жернаков В., Гончарова Г. Советы акционерных обществ: их функции и полномочия // Предпринимательство, хозяйство и  право.– 1997.– № 2.

Зуб І. Правове положення працівника в умовах переходу до ринкової економіки // Радянське право. – 1991. - № 4. - С. 7-14.

Маврин С. П. Современные проблемы общей части российского трудового права: Учебное пособие.– СПб., 1993.

Никитинский В. И., Коршунова Т. Ю. Правовое регулирование трудовых отношений работающих собственников // Государство и право. – 1992.– № 6.

Прокопенко В. Власник і уповноважений ним орган як суб'єкти трудового права // Право України. – 1994.– № 10. - С. 22.

Чанышева Г. И. Конституционные гарантии трудовых прав работников // Юридический вестник.– 1997.– № 4. - С. 51-55.

Черленяк М. Гарантії трудових прав працівників недержавних підприємств // Право України. – 1997.– № 6. - С. 56-60.

Свічкарьова Я. Трудові права працюючих акціонерів // Право України. - 1998. - № 7. - С. 20-23.

Трудове право України.

6-й семестр

Семінар № 4. гр. 3-А

Т. Колективні договори і угоди

Теоретичні питання.

  1.  Загальна характеристика законодавства про колективні договори і угоди , принципи їх розробки та укладення.
  2.  Поняття колективного договору. Сторони колективного договору і порядок його укладення.
  3.  Зміст і структура  колективного договору.
  4.  Колективні  переговори. Порядок вирішення розбіжностей, що виникають під час ведення  колективних  переговорів.
  5.  Реалізація колективного договору і контроль за його дією . Відповідальність за порушення колективного договору.
  6.  Поняття угоди. Генеральна угода, галузеві  і регіональні  угоди, їх сторони і зміст.

Юридичний диктант: дати поняття колективного договору, назвати сторони колективного договору, загальна характеристика змісту колективного договору, орган, який здійснює реєстрацію колективного договору ю , назвати види угод, між ким укладається генеральна угода, вказати сторони галузевої угоди

1.

На конференції трудового колективу по обговоренню проекту колективного договору було зроблено ряд зауважень щодо його змісту, у зв'язку з чим проект не був схвалений. Директор заводу і голова профспілкового комітету  доопрацювали колективний договір з урахуванням зауважень, висловлених на конференції, підписали договір і ввели його в дію.

Чи правильні дії директора заводу і голови профспілкового комітету?

2.

В процесі ведення переговорів по укладенню колективного договору на2005-2006 рік  підприємстві виникло питання, чи можуть бути включені до змісту колективного договору наступні питання:

Запровадити відрядну систему оплати праці в цеху 2

Розробити і затвердити Положення про преміювання працівників підприємства

Встановити розмір заробітної плати головного бухгалтера 1569 гривень

Встановити мінімальний розмір заробітної плати працівників на рівні 350 гривень

Встановити відрядну тарифну ставку 6 гривень, погодинну – 5 гр.50 коп..

Як повинно бути вирішено це питання ?

3.

В січні 2006 року адміністрація будівельної організації не виплатила робітнику Гирину міжрозрядної різниці в заробітній платі за виконання робіт різних розрядів, пославшись на те, що оплата такої різниці передбачалась лише колективним договором на 2005 рік. 2005 рік вже закінчився, новий колективний договір ще не укладений і в новому колективному договорі адміністрація не має наміру включати положення про виплату такої різниці.

Який порядок укладення колективного договору і строк його дії?

Як вирішити даний спір?

4.

При укладенні колективного договору проектного інституту трудовий колектив поставив вимогу про встановлення для усіх працівників оплачуваної відпустки тривалістю 30 календарних днів. Директор по суті не заперечував, але просив зазначити, що надання такої відпустки буде проводитись не за рахунок коштів, що виділяються з державного бюджету, а за рахунок коштів самого інституту. Голова профкому висловив сумнів щодо встановлення такої тривалості відпустки для усіх працівників, оскільки  окремі працівники мають відпустки більшої тривалості.

Чи може бути включеною в колективний договір така умова?

5.

Профспілковий комітет фабрики не погодився з пропозицією дирекції про попередження робітників щодо зміни норм виробітку і відрядних розцінок не пізніше ніж за 12 робочих днів. На думку профспілкового комітету таке ознайомлення робітників з новими нормами повинно проводитися не пізніше, ніж за місяць, у зв'язку з чим сторони не змогли включити цей пункт в колективний договір.

Де і в якому порядку вирішуються розбіжності, що виникають при укладенні колективного договору?

Як вносяться зміни в колективний договір?

Як повинен бути вирішений даний спор?

 

Література

КЗпП України

Господарський кодекс

Про колективні договори і угоди: Закон України від 1 липня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993.– № 36.– Ст. 361; Голос України. – 1997.– 8 лютого.

Про оплату праці: Закон України від 24 березня 1995 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1995.– № 17.– Ст. 121; Про порядок введення в дію Закону України "Про оплату праці": Постанова Верховної Ради України від 20 квітня 1990 р. // Там само.

Положення про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 р. № 225 // ЗП України. - 1994. - № 8. - Ст. 193.

Генеральна угода між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнським обєднанням роботодавців і промисловців   та всеукраїнськими профспілками і профспілковими об'єднаннями України на 2004– 2005 роки  

Кодекс законів про працю України. Науково-практичний коментар. Керівник авторського колективу д-р юридичних наук, проф. Прокопенко В.І. – Харків: Консум, 2003 – 832 с. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю. В.Г.Ротань, І.В.Зуб, Б.С.Стичинський – К,. А.С.К., 2007

Проект Трудового кодексу України. //Праця і зарплата. – листопад 2003р.

Посанова Пленуму Верховного Суду 6  листопада 1992 року «Про практику розгляду судами трудових спорів» Судова практика Верховного Суду України у цивільних справах. Верховний Суд  України. Офіційне видання. За загальною редакцією заступника Голови Верховного Суду України А.Г.Яреми. К. 2007.

Венедиктов В. С. Конспект лекций по трудовому праву Украины: Учеб. пособие для высших учебных заведений. – Харьков: Консум, 1998.– 140 с.

Гусов К.Н., Толкунова В. Н. Трудовое право России: Учебник. – М.: Проспект, 2004.- 491 с.

Прокопенко В. І. Трудове право України: Підручник. – Харків: Консум, 2002.- 527 с.

Российское трудовое право: Учебник для вузов /Под ред. А.Д. Зайкина. – М.: Издательская группа НОРМА-ІНФРА-М, 1998. - 415 с.

Болотина Н.Б. Трудове право України. К. Вікар,2006

Трудовое процессуальное право. Учеб.пособ.под ред.В.Н.Скобелкина. – Воронеж, 2002. – 504 с.

Трудове право України. Заг. ред. Болотиної Н.Б, Чанишевої Г.І. – Одеса, 2000.

Трудове право України. Заг. ред. П. Д. Пилипенка. – Київ, 2003.

Трудове право України. Заг. ред. Н.М.Хуторян. – Київ, 2004.

Трудове право України: Курс лекцій / Під ред. П. Д. Пилипенка. – Львів: Вільна Україна, 1996. - 160 с

Трудовое право: Учебник / Под ред. О. В. Смирнова. - М.: Статус ЛТД+, 1996. - 384 с.

Трудовое право: Учебник / Под ред. В.Ф.Гапоненко, Ф.Н.Михайлова. – М., 2002, 463 с.

Трудовое право России: Учебник для вузов / Отв. ред. проф. Р. 3. Лившиц и проф. Ю. П. Орловский.– М.: Издательская группа НОРМА-ІНФРА-М, 1998. - 480с.

Архипова Б. А. Коллективный договор на предприятии. - М., 1975.

Акопова Е.М., Еремина С. Н. Договори о труде. – Ростов-на-Дону: Феникс, 1995.– 464с.

Власов В. И. Соглашения и коллективные договори. Защита от безработицы // Государство и право.– 1995.– №8.

Жарков Б. М. Современные коллективные договори: опит Запада й возможности его применения в СССР // Полис.-1991.-№3.

Фролов О., Черненко В. О коллективном договоре предприятия // Социалистический труд.– 1991.– № 8.– С. 104-110.

Шебанова А. И. Соглашения и коллективные договори в условиях формирования рыночных отношений // Государство и право. - 1993. - № 5. - С. 69-80.

Лосиця І. Колективний договір в нових умовах господарювання // Право України. – 1997.– № 5.– С. 73—76.

Коршунов Ю. Коллективный договор в условиях рыночной экономики // Хозяйство и право. – 1992.– № 2.

Комментарий к законодательству о коллективных договорах и соглашениях.– М.: Республика, 1993.

Нуртдинова А. Ф., Хохрякова О. С. Некоторые проблемы коллективно-договорного регулирования трудовых отношений // Правовое регулирование труда в условиях перехода к рыночной экономике.– Труди, № 60.– М., 1995.

Силин А. Содержание коллективных договоров и соглашений // Профсоюзы и экономика.– 1996.– № 3.

Новый коллективный договор (проект и правовое основание) / Под ред. И. О. Снигиревой.– М., 1994.

Цибульський В. Ф. Российский коллективный договор в условиях перехода к ринку.– Тверь, 1993.

Трудове право України.

6-й семестр

Семінар № 4. гр. 3-Б

Т. Колективні договори і угоди

Теоретичні питання.

  1.  Загальна характеристика законодавства про колективні договори і угоди , принципи їх розробки та укладення.
  2.  Поняття колективного договору. Сторони колективного договору і порядок його укладення.
  3.  Зміст і структура  колективного договору.
  4.  Колективні  переговори. Порядок вирішення розбіжностей, що виникають під час ведення  колективних  переговорів.
  5.  Реалізація колективного договору і контроль за його дією . Відповідальність за порушення колективного договору.
  6.  Поняття угоди. Генеральна угода, галузеві  і регіональні  угоди, їх сторони і зміст.

Юридичний диктант: дати поняття колективного договору, назвати сторони колективного договору, загальна характеристика змісту колективного договору, орган, який здійснює реєстрацію колективного договору ю , назвати види угод, між ким укладається генеральна угода, вказати сторони галузевої угоди

1.

На підприємстві проводилась профспілкова звітно-виборча конференція. Голова профкому запропонував директору заводу на цій конференції також обговорити і прийняти колективний договір, що і було зроблено.

Чи може вважатись профспілкова конференція конференцією трудового колективу?

2.

При укладенні колективного договору між дирекцією фабрики і профспілковим комітетом виникли розбіжності з питань:

про строк введення в експлуатацію житлового будинку;

про необхідність будівництва для робітників і службовців
дитячих ясел;

про виплату між розрядної різниці в заробітній платі за
виконання робіт різної кваліфікації.

В якому порядку укладаються колективні договори? Як вирішуються розбіжності між сторонами, що виникають при укладенні колективного договору?

3.

За розпорядженням міністерства механічному заводу № 3, на якому вже було укладено колективний договір, був переданий з іншого підприємства цех з усіма робітниками і службовцями.

При вирішенні спору про виплату переведеним робітникам між розрядної різниці при виконанні робіт різної кваліфікації виникло питання про те, яким колективним договором — механічного заводу чи підприємства, з якого були переведені працівники — слід керуватися, а також чи поширюється дія колективного договору на працівників, які не є членами профспілки.

Як вирішити ці питання?

4.

При укладенні колективного договору власник вимагав включити в колективний договір умови, що працівники підприємства вправі поступати на роботу за сумісництвом за умови, що ця робота не завдає шкоди підприємству. На вимогу профспілки власник пояснив, що під шкодою він має на увазі роботу на підприємстві, що випускає конкуруючу продукцію.

Чи може бути включена така умова в колективний договір?

5.

Незважаючи на наявність на підприємстві профспілкового комітету, конференція трудового колективу вирішила доручити проведення переговорів, підготовку проекту колективного договору і його підписання раді трудового колективу.

Чи відповідає законодавству таке рішення трудового колективу?

Література

КЗпП України

Господарський кодекс

Про колективні договори і угоди: Закон України від 1 липня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993.– № 36.– Ст. 361; Голос України. – 1997.– 8 лютого.

Про оплату праці: Закон України від 24 березня 1995 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1995.– № 17.– Ст. 121; Про порядок введення в дію Закону України "Про оплату праці": Постанова Верховної Ради України від 20 квітня 1990 р. // Там само.

Положення про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 р. № 225 // ЗП України. - 1994. - № 8. - Ст. 193.

Генеральна угода між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнським обєднанням роботодавців і промисловців   та всеукраїнськими профспілками і профспілковими об'єднаннями України на 2004– 2005 роки  

Кодекс законів про працю України. Науково-практичний коментар. Керівник авторського колективу д-р юридичних наук, проф. Прокопенко В.І. – Харків: Консум, 2003 – 832 с. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю. В.Г.Ротань, І.В.Зуб, Б.С.Стичинський – К,. А.С.К., 2007

Проект Трудового кодексу України. //Праця і зарплата. – листопад 2003р.

Постанова Пленуму Верховного Суду 6  листопада 1992 року «Про практику розгляду судами трудових спорів» Судова практика Верховного Суду України у цивільних справах. Верховний Суд  України. Офіційне видання. За загальною редакцією заступника Голови Верховного Суду України А.Г.Яреми. К. 2007.

Венедиктов В. С. Конспект лекций по трудовому праву Украины: Учеб. пособие для высших учебных заведений. – Харьков: Консум, 1998.– 140 с.

Гусов К.Н., Толкунова В. Н. Трудовое право России: Учебник. – М.: Проспект, 2004.- 491 с.

Прокопенко В. І. Трудове право України: Підручник. – Харків: Консум, 2002.- 527 с.

Российское трудовое право: Учебник для вузов /Под ред. А.Д. Зайкина. – М.: Издательская группа НОРМА-ІНФРА-М, 1998. - 415 с.

Болотина Н.Б. Трудове право України. К. Вікар,2006

Трудовое процессуальное право. Учеб.пособ.под ред.В.Н.Скобелкина. – Воронеж, 2002. – 504 с.

Трудове право України. Заг. ред. Болотиної Н.Б, Чанишевої Г.І. – Одеса, 2000.

Трудове право України. Заг. ред. П. Д. Пилипенка. – Київ, 2003.

Трудове право України. Заг. ред. Н.М.Хуторян. – Київ, 2004.

Трудове право України: Курс лекцій / Під ред. П. Д. Пилипенка. – Львів: Вільна Україна, 1996. - 160 с

Трудовое право: Учебник / Под ред. О. В. Смирнова. - М.: Статус ЛТД+, 1996. - 384 с.

Трудовое право: Учебник / Под ред. В.Ф.Гапоненко, Ф.Н.Михайлова. – М., 2002, 463 с.

Трудовое право России: Учебник для вузов / Отв. ред. проф. Р. 3. Лившиц и проф. Ю. П. Орловский.– М.: Издательская группа НОРМА-ІНФРА-М, 1998. - 480с.

Архипова Б. А. Коллективный договор на предприятии. - М., 1975.

Акопова Е.М., Еремина С. Н. Договори о труде. – Ростов-на-Дону: Феникс, 1995.– 464с.

Власов В. И. Соглашения и коллективные договори. Защита от безработицы // Государство и право.– 1995.– №8.

Жарков Б. М. Современные коллективные договори: опит Запада й возможности его применения в СССР // Полис.-1991.-№3.

Фролов О., Черненко В. О коллективном договоре предприятия // Социалистический труд.– 1991.– № 8.– С. 104-110.

Шебанова А. И. Соглашения и коллективные договори в условиях формирования рыночных отношений // Государство и право. - 1993. - № 5. - С. 69-80.

Лосиця І. Колективний договір в нових умовах господарювання // Право України. – 1997.– № 5.– С. 73—76.

Коршунов Ю. Коллективный договор в условиях рыночной экономики // Хозяйство и право. – 1992.– № 2.

Комментарий к законодательству о коллективных договорах и соглашениях.– М.: Республика, 1993.

Нуртдинова А. Ф., Хохрякова О. С. Некоторые проблемы коллективно-договорного регулирования трудовых отношений // Правовое регулирование труда в условиях перехода к рыночной экономике.– Труди, № 60.– М., 1995.

Силин А. Содержание коллективных договоров и соглашений // Профсоюзы и экономика.– 1996.– № 3.

Новый коллективный договор (проект и правовое основание) / Под ред. И. О. Снигиревой.– М., 1994.

Цибульський В. Ф. Российский коллективный договор в условиях перехода к ринку.– Тверь, 1993.




1. Тема 1 Общая характеристика безналичных расчетов в кредитных организациях ПОЛОЖЕНИЕ ЦБРФ от 3 октября 2002 г
2. Микроскопия вчера, сегодня, завтра
3.  Аб~ёмнае ўтрыманне вадзяной пары складае ад 02 у палярных шыротах да 25 у экватарыяльных а ў некаторых вы
4. источник всякого богатства утверждают политикоэкономы
5. Причины запрета празднования Нового года Вся Хвала Аллаху Господу миров Мир и благословение Аллаха н.
6. варіанту взяти з таблиці Таблиця до задачі 1 варіанту
7. Предмет и содержание анатомии
8. Сравнительный анализ католичества и протестантства
9. тема логически последовательных методологических методических и организационных процедур подчиненных еди
10. это череда непредсказуемых событий и этим она хороша
11. Тема занятия- Организация эффективного педагогического общения в образовательном процессе Цель занятия-
12. 368 Mddi S Hightower M Hrdiness nd Optimism s Expressed in Coping Ptterns -- Consulting Psychology Journl- Prctice nd Reserch
13.  Основні Закони України та Постанови Кабміну які регламентують роботу ЗМІКонституція України- Закон Про і
14. 2006 г ИЗУЧЕНИЕ ПРИНЦИПА ИЗМЕРЕНИЯ ТЕМПЕРАТУРЫ ПРИ ПОМОЩИ ТЕРМОМЕТРА СОПРОТИВЛЕНИЯ
15. на тему- Типологизация культуры
16. На тему- Создание и анализ базы данных рекламного агентства
17. Специфические черты культуры ХХ века- общая характеристика 2
18. Бухоблік та аудит в сучасних умовах господарювання на Черкаському МППЗТ
19. тематизация знаний полученных В 4 классе по данной теме Урок обобщения и систематизации знаний получе
20. тематических частей.