Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

так євроінтеграції і своє Ні брутальності силових міністрів та некомпетентності урядових чиновників у

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Звіт міського голови Руслана Козира

за основними напрямками діяльності виконавчих структур у 2013 році

Звіт проходить у час складної політичної і економічної ситуації в Україні, у час народного підйому і спротиву діям керівництва країни щодо майбутнього курсу і напрямків розвитку національної економіки. Народ сказав своє «так!» євроінтеграції і своє «Ні!» брутальності силових міністрів та некомпетентності урядових чиновників у питаннях розв’язання внутрішніх проблем.

Наше місто Трускавець увесь час було активним учасником Євромайдану: ми бачимо себе у колі цивілізованих європейських країн, ми хочемо жити за європейськими цінностями демократії та соціальних стандартів. Така наша позиція.

Важко сьогодні заглянути в день завтрашній, важко передбачити, як розгортатимуться події в недалекому майбутньому, але одне можна сказати точно: рух у Європу ми маємо почати кожен з себе у своєму місті, у своїх головах, на своїх робочих місцях. Європейські стандарти життя не прийдуть до нас самі – ми мусимо  розбудовувати їх – тяжкою працею, власною відповідальністю, щоденною роботою над собою.

Уся моя праця на посаді міського голови планувалася і здійснювалася відповідно до основних положень моєї передвиборчої програми. Сьогодні я з приємністю можу констатувати, що переважна більшість пунктів моєї програми уже виконана. Це не означає, що я абсолютно задоволений своєю роботою і роботою, підпорядкованих мені виконавчих структур. Планувалося багато більше, але з об’єктивних і суб’єктивних причин не все вдалося. Особливо прикро, коли у нашу роботу втручалися зовнішні фактори, пов’язані з економічною, фінансовою і політичною нестабільністю у державі. Але я задоволений своєю командою – усе зроблене є наслідком спільної праці усіх ланок та структурних підрозділів.

Доходи бюджету

Очікувані доходи місцевого бюджету за 2013 рік складуть 109179,5 тис.грн. , що становитиме до 2012 року 100,3% росту.

До загального фонду бюджету міста у 2013 році очікуються надходження податків, зборів та інших платежів у сумі 94863,9 тис. грн., що становитиме 100,0% до річних уточнених планових завдань та 106,8/% до розрахункових показників Міністерства фінансів України.

Закріплених доходів надійде в сумі 32733,8 тис. грн., що становитиме 102,5% до річного плану та розрахункових показників Міністерства фінансів України. План закріплених доходів очікується перевиконати на 812 тис. грн. Проти 2012 року  ріст надходжень становитиме біля 2866,9 тис. грн., або 9,6%.

Власних доходів надійде в обсязі 21741,7 тис. грн., що становитиме 98% до уточненого річного плану.

У 2013 році до місцевого бюджету очікуються надходження податку на доходи фізичних осіб у сумі 32687,8 тис. грн., що становитиме 102,6% до річного плану. У порівнянні з 2012 роком цього виду податку надійде більше на 2895,6 тис. грн., або на 9,7%.

Місцевих податків і зборів надійде в сумі 2940 тис. грн., що складатиме 101% до планових завдань. Проти 2012 року ріст надходжень становитиме біля  46,8 тис. грн.

Надходження плати за землю у поточному році очікуються в сумі 18000 тис. грн., що становить  96% до уточненого річного плану, та менше надходжень 2012 року на 313,4 тис. грн.

До спеціального фонду міського бюджету очікуються надходження доходів у сумі 14315,6 тис. грн., або 102,3% до уточнених річних призначень. У порівнянні з 2012 роком надходження зростуть на  758,5 тис. грн., або на 5,6%.

За 2013 рік з бюджету міста Трускавця очікуваний обсяг видатків складе 108814 тис. грн., в т.ч. із загального фонду бюджету – 95108,9 тис. грн, які будуть виконані на 96%,  та спеціального фонду  –  13705,1 тис. грн, очікуване виконання яких складе 75% кошторисних призначень 2013 року.  У порівнянні до минулого року видатки загального фонду міського бюджету зросли на 5681 тис. грн.

Станом на 1 грудня 2013 року в місті зафіксовано 251 землекористувачів, які володіють земельними ділянками на умовах оренди, з них: юридичні особи – 130,   фізичні особи – 121.

Загальна сума коштів, які поступили в міський бюджет від орендної плати за землю з початку року складає – 7143299.46 грн.

Найбільші платники орендної плати за землю:

ТзОВ Санаторій» Шахтар» - 370 тис. грн.

ТзОВ «Торговий дім РМ-Ресурс» - 276 тис. грн.

ДП санаторій «Молдова» - 362 тис. грн.

ПП «Аркоінвестмент» - 281 тис. грн.

ВАТ «Готелі Трускавця» - 335 тис. грн.

Протягом 2013 року в місті продано 16 земельних ділянок під об’єктами нерухомості,  до міського бюджету надійшли кошти в сумі  1202130.61грн.

У 2013 році найбільш проблемним питанням при виконанні бюджету було не проходження коштів  через органи Держказначейства, що негативно позначається на роботі виконавчих органів міської ради, спричиняє неможливість виконати роботи, на які було передбачене фінансування в бюджетах різних рівнів. Станом на 20.12.2013 року сума не проведених касових видатків по місту складає 5,279 тис. грн.

Незадовільна робота Державного казначейства – це найбільш вагомий чинник, який негативно вплинув на нашу роботу і не дозволив виконати заплановане. Саме через не проведення платежів через Держказначейство кілька важливих міських програм опинилися під загрозою невиконання. Особливо це позначилося на роботі житлово-комунального господарства. Пізніше ми ще повернемося до цього питання і зупинимося на конкретних цифрах і фактах. Місто виконує бюджет, тобто місто добре працює, місто заробляє кошти – і не може їх використати, бо урядові інституції цьому перешкоджають, – так можна  охарактеризувати теперішню ситуацію.

Структурні підрозділи, які працюють з дітьми, молоддю, соціально незахищеними громадянами, фінансувалися не за залишковим принципом, а за принципом пріоритетності. Вкладати в розвиток освіти, медицини, культури – це вкладати у майбутнє.

Над реалізацією міської програми підтримки сімей з дітьми, молоді, розвитку спорту працювали: відділ сім’ї, молоді, спорту, міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей, молоді, Служба у справах дітей, відділ освіти. На заходи цієї програми у міському бюджеті було передбачено кошти  у сумі  140 тис. грн. Ці кошти були спрямовані на проведення загальноміських тематичних заходів до визначних дат і державних свят. Крім цього, проведено багато заходів просвітницько-виховного змісту, в тому числі конкурс малюнку на асфальті в рамках святкування Великодніх свят, дитячого малюнку «Рідна мати моя», за підсумками якого роботу переможця було розміщено на білборді, конкурс сімейного фото до Дня сімї «Я і моя сімя», конкурс малюнку «Я маю  право», присвяченого Міжнародному Дню захисту дітей, вікторину «Формула здоров’я» – для дітей, які відпочивали у пришкільних таборах з денним перебуванням, вікторина «Юний ерудит».  

20 обдарованих дітей отримали подяки і стипендії міського голови. Розмір стипендії цьогоріч становив 600 грн.

Наша молодь узяла активну участь у VІІІ Всеукраїнській щорічній благодійній акції «Серце до серця», під час якої було зібрано 7455 грн. Проведено благодійну акцію: «Щедрий Великдень», тематичні акції «Червона стрічка як міжнародний символ боротьби зі СНІДом».

Особлива увага приділялася дітям з багатодітних сімей та малозабезпеченим сім’ям Відтак до початку навчального року забезпечено наборами шкільного приладдя та канцтоварами 86 дітей із багатодітних сімей та дітей пільгових категорій.

Упродовж року ще 4 жінки-матері отримали звання «Мати-героїня». Це: Ольга Тицейко, Людмила Гаркот, Валентина Чернецька, Марія Шиян. Відтепер у нашому місті це високе і почесне звання носять 19 жінок.

Цього року соціальні служби пройшли через структурні зміни. Для більш повного охоплення увагою громадян найуразливіших категорій населення у структуру МЦСССДМ були введені посади фахівців із соціальної роботи, які надають соціальні послуги та здійснюють соціальний супровід сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах.

Протягом 2013 року під соціальним супроводом МЦСССДМ перебувало 47 сімей, які опинились у складних життєвих обставинах (у них – 82 дитини), та 2 прийомні сім’ї. (Кількість наданих соціальних послуг становить – 2530). МЦСССДМ сприяв в отриманні наборів продуктів харчування та  гуманітарної допомоги одягом і взуттям  50 сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах.

Службою у справах дітей у 2013 році влаштовано в прийомні сім’ї 4-ох дітей, позбавлених батьківського піклування.  У місті створено одну прийомну сім’ю. При Службі функціонує постійно діючий Банк речей. Протягом року тут отримали речі 52 сім’ї, у яких проживає 114 дітей. Діє телефон Довіри, до роботи якого залучено юриста та психолога. Проведено тренінг-семінар «Сімейні форми виховання дітей», круглі столи «Проблематика насильства в сім’ї», «Спільними зусиллями влади та громади – проти торгівлі людьми». Організовано та проведено для молоді, в тому числі учнівської, ряд профілактичних лекторіїв, семінарів та тренінгів щодо шкідливості тютюнопаління, вживання алкоголю та наркотичних засобів, а також профілактики ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, правопорушень та підвищення рівня правової грамотності учнів. Виготовлено та розміщено в місті соціальну рекламу: постери «Подаруй дитині сім’ю», «Попередження насильства в сімї», «Я захищаю неповнолітніх від алкоголю», «Я не продаю неповнолітнім алкоголь».

Соціальний захист населення

Соціальний захист здійснювався у відповідності до програм соціального забезпечення прийнятих міською радою. Це  програми: «Соціальний захист населення на 2011-2013 роки», «Соціальний захист  та реабілітація інвалідів на 2011-2014 рр.» та «Підтримка довгожителів м. Трускавця на 2013-2015 роки». Програми  є адресними і спрямовані на захист найменш забезпечених мешканців міста та осіб з особливими потребами. Усього на програми соціального захисту  у 2013 році використано 874 тис. грн.

З  коштів міського бюджету щомісяця:

87 сімей – осіб з особливими потребами отримують адресну грошову  допомогу на покриття витрат на житло та комунальні послуги, розмір  якої складає 280 грн. щомісячно;

54 особи отримують грошову  виплату як непрацюючі працездатні особи, що здійснюють  догляд за інвалідом першої групи та престарілим, що досяг 80-річного віку. Розмір допомоги відповідно складає 182,7 грн. та  121,8 грн.;

15 учасникам бойових дій УПА забезпечено доплату до пенсій;

2 столітні трускавчанки до свого ювілею отримали одноразову грошову допомогу в розмірі 2000 грн. та щомісячну доплату до пенсії в розмірі 20% прожиткового мінімуму для непрацездатних (178,8 грн.).

59 особам похилого віку, яким понад 90 років, щорічно виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 300 грн., 5 особам, яким 95-99 років, – 500 грн.  та щомісячна доплата в розмірі 10% прожиткового мінімуму для непрацездатних (89,4 грн.)

85 сімей отримали субсидію на житло і комунальні послуги за рішенням комісії з надання житлових субсидій виконавчого комітету Трускавецької міської ради.

Соціально-незахищеним мешканцям багатоквартирних житлових будинків, які були від’єднанні від централізованого теплопостачання, відшкодовано витрати на встановлення індивідуального опалення  (усього 23 сім’ї на загальну суму  112,4 тис. грн.

На території міста учасники національно-визвольних змагань за своїм статусом прирівняні до ветеранів війни. Сформовано Реєстр громадян, потерпілих від політичних репресій, цей реєстр  постійно поновлюється.  До Дня Незалежності та 71-ої річниці утворення УПА 158 учасників національно-визвольних змагань  отримали  одноразову допомогу.

Не залишаються поза увагою і чорнобильці. За кошти міського бюджету оздоровлено двох потерпілих від аварії на ЧАЕС та надано одноразову грошову допомогу до річниці аварії на ЧАЕС та до Дня вшанування ліквідаторів аварії.

Започатковано оздоровлення інвалідів за кошти місцевого бюджету. Цього року  оздоровлено одного  інваліда.

За особистими зверненнями  з міського бюджету отримали одноразову грошову допомогу 918 осіб, загальна сума виплат складає 134,5 тис. грн.

Поліпшуються умови праці працівників Управління соцзахисту. Це управління уже отримало нове приміщення у другому корпусі міської ради. Звичайно ж, це у першу чергу вплине на якість і оперативність надання послуг, адже сюди приходять багато відвідувачів і прийняти їх треба належним чином в комфортних умовах.  

Цього року Територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) виділено відремонтоване нове приміщення за адресою: вул. Стебницька, 66. Центром обслуговується близько 2000 потребуючих мешканців міста, з них – 800 інвалідів. 250 малозабезпечених пенсіонерів постійно отримують натуральну адресну допомогу. 205 одиноким надаються послуги вдома соціальними робітниками. 20 одиноких громадян міста отримують щоденно обіди.

З міського бюджету для 450 малозабезпечених громадянам було виділено грошову допомогу у розмірі 45 тис.грн на закупівлю овочів в осінньо-зимовий період.

Здійснюється безкоштовне соціально-побутове обслуговування одиноких, малозабезпечених, інвалідів та з оплатою 30% за послугу для всіх пенсіонерів. Працює перукар, швачка, прачка, майстер з дрібного ремонту.

Упродовж року розширено надання нових адресних послуг пенсіонерам, малозабезпеченим, одиноким, інвалідам міста. Відкрито комп’ютерний клас для навчання пенсіонерів  роботі з комп’ютером. Створено «Мобільний соціальний офіс», проводиться правова роз’яснювальна робота, працюють клуби та гуртки за інтересами та заняття з трудової адаптації. Малозабезпечені пенсіонери та інваліди обслуговуються в кімнаті «Милосердя» та «Пункті прокату засобів реабілітації».

Саме з метою соціального захисту цього року КП «АТП» куплено автобус, який бере участь у міських перевезеннях. Цей автобус обладнано платформою для зручної посадки старших людей, інвалідів, заїзду інвалідних колясок, дитячих візочків. Цей автобус значною мірою зняв напругу щодо перевезення пільгових категорій. Звичайно ж, покращилася якість перевезень, адже автобус створив здорову конкуренцію на ринку міських перевезень. І в наших планах – створення комунального автопарку, тобто закупка кількох автобусів, які братимуть участь у міських перевезеннях.

Освітянська галузь – серед пріоритетних

Багато уваги цього року приділялося зміцненню матеріально-технічної бази навчальних закладів. Для підготовки  закладів освіти до нового навчального року та осінньо-зимового періоду  з бюджету розвитку   міста виділено  кошти в сумі 1250 тис. грн. (у 2012 році – 477,6 тис. грн.), з них на дошкільні навчальні заклади – 587,47 тис. грн., на загальноосвітні – 662,53 тис. грн. Крім цього, залучено 100 тис. грн. з обласного бюджету (за рахунок участі в обласних конкурсах мікропроектів місцевого самоврядування) та понад                    10 тис. грн. коштів фізичних та юридичних осіб.

У д/с №5 «Зірочка» здійснено реконструкцію харчоблоку (119,44 тис. грн.). У ДНЗ №4 «Сонечко» закінчуються роботи з утеплення та реконструкції фасаду, для проведення яких було виділено 300 тис. грн. Уже завершено реконструкцію даху в ДНЗ №6 «Теремок», на що освоєно 137 тис. грн.

У СЗШ №3 для реалізації проекту реконструкції системи теплопостачання з міського бюджету використано 150 тис. грн., вдалося також залучити кошти з бюджету області (50 тис. грн.), адже цей проект два роки поспіль стає переможцем у конкурсі мікропроектів. Окрім того, благодійний фонд «Школа-родина» надав 5 тис. грн., тобто загалом використано 205 тис. гривень. У НВК «СЗШ-гімназія №2» схожа ситуація: з міського бюджету на реконструкцію теплопостачання виділено 162 тис. грн., 50 тис. надійшло з бюджету області і 5 тис. грн. – від фізичних осіб. Роботи ще тривають. На конкурс мікропроектів відділ освіти подавав і проектно-кошторисну документацію з утеплення фасаду СЗШ №1, проте цей проект не став переможцем, і на виділені з міського бюджету 50 тис. грн. у школі замінено усі вхідні  двері.

Зараз ведуться ще дві важливі роботи: капітальний ремонт пожежної сигналізації у СЗШ №1 (100 тис. грн.) та реконструкція спортзалу у НВК «СЗШ-гімназія №2» (200 тис. грн.). Загалом на роботи з реконструкції та капітальні ремонти навчальних закладів у 2013 році буде освоєно 3 млн. 465 тис. грн., з яких 2 млн. 715 тис. – з бюджету розвитку міста.

Також вдвічі більше коштів, аніж торік отримали освітянські заклади на придбання обладнання (322 тис. грн. у 2013 році і 150  тис. грн у 2012 році).  Для шкіл закуплено холодильне обладнання та 2 бойлери. Уже зареєстровані платежі на придбання комп’ютерного класу для СЗШ №1, двох мультимедійних проекторів та електронного мікроскопу для НВК «СЗШ-гімназія №2», мультимедійного комплексу для СЗШ №3, комп’ютерів для Будинку учнівської творчості, технологічного обладнання для харчоблоків дитсадків та їдалень шкіл.

Основними орієнтирами на шляху розвитку освітньої галузі міста є якість, доступність та спрямованість на особистісний розвиток кожної дитини.  

Дошкільна освіта

За рівнем охоплення дітей від 1 до 6 років дошкільною освітою наше місто – друге в області (87%).  Попереду Трускавця тільки Моршин (97%). По області – 46%, по Україні – 59%.

Цього року  наші дошкільні навчальні заклади здобули призові місця в  обласних конкурсах, а саме: ансамбль «Яринята» ДНЗ №4  «Сонечко» стали фіналістами   обласного етапу Всеукраїнського творчого фестивалю «Сузір’я талановитих дошкільнят»; ДНЗ №5 «Зірочка» - переможцем обласного туру Всеукраїнського огляду відеоматеріалів із здоров'язбережувальних технологій у ДНЗ.

Позашкільна освіта міста

Найбільший  відсоток  охоплення  учнів  загальноосвітніх  навчальних  закладів  позашкільною  освітою  в області має наше місто (76,5%). У Самборі – 57,2%, у Бориславі – 44,7%, у Стрию – 46,6%, у Дрогобичі – 36,4 %. По області – 37%, по Україні –  45%.

За 2013 рік проведено понад 35 міських конкурсів, з-поміж яких – щорічний міський фестиваль дитячої творчості «Мелодія намиста» та гала-концерт переможців цього конкурсу до Дня матері. Понад 160 обдарованих дітей брали участь у близько 30 обласних конкурсах, у яких  29 дітей отримали призові місця.

Загальна середня освіта

У ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад узяли участь 46 учнів шкіл міста, які вибороли 10 призових місць (у 2012 р. – 1 призове місце, у 2011 році – жодного). Найкраще характеризує якість загальної середньої освіти зовнішнє незалежне оцінювання. Високим показником навченості в 2013 р., судячи з аналізу ЗНО, слугує відсоток учнів, які набрали 183 і більше балів з окремих предметів, що дозволяло вступити абітурієнту на місця державного замовлення практично до більшості ВНЗ України. З 8 із 10 предметів, з яких брали участь в ЗНО наші випускники у 2012 і 2013 році, якісні показники у 2013 році є значно кращі, особливо з біології, географії, англійської мови. Зменшилося число результатів з непрохідними балами (менше 124) – з 31 до 23.

Слід також відзначити, що показники харчування у наших навчальних закладах є одними з найкращих в області. За кошти  місцевого бюджету  організовано одноразове безоплатне харчування учнів 1-4-их класів, учнів з числа  дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів з малозабезпечених сімей; дворазове харчування  для вихованців груп продовженого дня з числа учнів 1-4 класів (частково безоплатно та наполовину вартості). Вартість одноразового харчування учня (сніданок) становить 6,5 грн. для учнів 1-4-их класів і 7 грн. – для учнів 5-11-их класів. Крім цього, організовано безоплатне харчування 100 дітей інших пільгових категорій. Харчування у ДНЗ становить 14 грн. на день на 1 дитину віком 1–3 роки та 16 грн. – на дитину віком 3–6 років.

Оздоровлення дітей

На початку літа на базі шкіл було організовано 3 пришкільні табори з денним перебуванням дітей. Всього оздоровлено 406 дітей (у 2012 р. – 235 дітей, у 2011 р. – 132 дитини) з числа дітей-сиріт, дітей з малозабезпечених і багатодітних сімей,  дітей-інвалідів, дітей, постраждалих від ЧАЕС, та інших пільгових категорій, а також талановитих і обдарованих дітей. Вперше  цього року  70 дітей, які не входять до числа дітей пільгових категорій,  відвідували пришкільні табори за кошти батьків. Середня вартість харчування дитини у пришкільному таборі  становила 15 грн. – це також один з найкращих показників.  

Оздоровленням дітей займався і відділ у справах сім’ї, молоді, спорту. За кошти міського бюджету для 46 пластунів організовано відпочинок в оздоровчому дитячо-юнацькому наметовому таборі Пласту, на «Пластовій оселі» в урочищі «Ялина» на Івано-Франківщині. У рамках угоди «Про шефські зв’язки і співробітництво між Трускавецькою міською радою та Академією військово-морських сил ім. Нахімова» оздоровлено 24 дитини у Севастополі. Організовано відпочинок 27 дітей в Харитативному дитячому таборі «Карітас-Спенс Україна» на Івано-Франківщині.

Розвиток фізичної культури та спорту 

Заходи фізичної культури та спорту у 2013 році були присвячені 140-й річниці з  дня народження видатного діяча української національної фізичної культури Івана Боберського. Відділом у справах сім’ї, молоді, спорту протягом року організовано та проведено 39 спортивних заходів для різних вікових категорій, в тому числі і відрядження спортсменів на змагання вищих рівнів, на що було використано кошти місцевого бюджету у сумі 41,8 тис. грн. Усього проведено 26 спортивних заходів для дітей, молоді та дорослих, в тому числі: традиційний Всеукраїнський турнір з тенісу "Зимовий Трускавець", 10-й Всеукраїнський юнацький турнір з вільної боротьби «Трускавецькі джерела»,   турнір з міні-футболу серед установ та організацій міста на Кубок міста Трускавця, відкриті турніри з шахів та шашок, міжобласний турнір з плавання серед дітей, особисту та командну першість м. Трускавця з настільного тенісу, міські змагання допризовної молоді тощо.

З нагоди Дня міста та Олімпійського Дня організовано масовий легкоатлетичний пробіг вулицями міста. До Дня фізичної культури і спорту  проведено спортивне свято з показовими виступами секцій ДЮСК «Спортовець», спортивних гуртків Будинку учнівської творчості, ФСТ “Спартак” та масовий велопробіг вулицями міста. Проведено ІІ міську спартакіаду серед інвалідів. Популярними стали змагання для дітей: спортивно-розважальні ігри серед молодших школярів "Старт до Олімпу" та міжшкільні змагання з різних видів спорт, змагання до Дня Збройних Сил України та ін.

Проведено місячник з облаштування і прибирання спортивних майданчиків у мікрорайонах міста, до якого було залучено волонтерів з числа учнівської молоді та представників молодіжних громадських організацій міста. Підготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію спортивного майданчика в курортному парку на бульварі Торосевича. Подано документи на 36 міських спортивних споруд для внесення до Єдиного електронного всеукраїнського реєстру.

Активно здійснювалася  у продовж року спортивно-масова і фізкультурно-оздоровча  робота серед школярів в ДЮСК «Спортовець». На базі ДЮСК проведено 63 спортивні заходи, на яких вихованці закладу ставали багаторазовими переможцями та призерами чемпіонатів області серед ДЮСШ Львівщини, всеукраїнських та міжнародних турнірів з волейболу, плавання, баскетболу, тенісу, вільної боротьби та боксу. 4 вихованці ДЮСК  стали переможцями на чемпіонатах України з вільної боротьби, акватлону, боксу,  морського п’ятиборства (Колос Мар’яна, Кісак Галина, Мацюрак Анастасія, Білас Микола), 2 вихованці – на чемпіонатах світу, це: Космірак Анастасія та Гумецький Роман.

Розвитком фізкультури і спорту, пропагандою здорового способу життя серед молоді у нашому місті займається також ФСТ «Спартак». Його вихованці  узяли  участь  в 9 міжнародних турнірах, 22 всеукраїнських та 12 обласних  змаганнях з  вільної боротьби, у яких багаторазовими призерами та переможцями стали: Білас  Павло, Білас Петро,  Литинська  Андріана,  Степюк  Олег, Жгура  Григорій. Чемпіонкою  України  серед  жінок  та  володаркою  Національного  Кубка  України  з  вільної  боротьби  стала  член  збірної  команди  України, майстер спорту міжнародного класу -  трускавчанка Ірина  Гусяк,  яка  в цьому  році  зайняла  3 місце  на  чемпіонаті  Європи  та  2 місце  на  Всесвітній  Універсіаді. У 2013 році Ірина Гусяк відзначена президентською  нагородою – орденом  Княгині  Ольги  3-го ступеню. У вересні на урочистому засіданні членів виконкому Львівського відділення НОК України Ірину Гусяк відзначено як кращу спортсменку Львівщини. 

У 2013 році  голові ФСТ «Спартак» Біласу  Петру  присвоїно  звання «заслужений  тренер  України  з  вільної  боротьби», а також відзначено   президентською  нагородою – срібною  медаллю «За  звитягу». На участь вихованців ФСТ «Спартак» у змаганнях обласного та всеукраїнського рівнів з міського бюджету протягом року використано 10,5 тис. грн.

Культура як засіб задоволення духовних потреб громади і складова промоції курорту

Стан закладів культури і якість їхньої роботи є одним з перших показників рівня духовного розвитку громади. Крім того, за допомогою саме культурних заходів ми можемо якнайбільше і якнайкраще презентувати місто. А отже, роботу закладів культури ми розглядаємо як складову промоції курорту.

До закладів культури у нашому місті відносяться: Централізована бібліотечна система – 4 установи, Дитяча школа мистецтв, музей історії міста, художній музей Михайла Біласа, Народний дім.

Музей  міста-курорту відсвяткував свій 30-річний ювілей. До цієї поважної дати завершено повну реекспозицію музею. Упродовж 2013 року ефективно працювала нова музейна експозиція «Повстанська криївка», яка додала суттєвої популярності музею міста-курорту в цілому. За рік роботи нової експозиції в криївці побувало більше 12 тисяч чоловік, а в цілому музей відвідало близько 14 тисяч людей. Художній музей Михайла Біласа минулого року відзначив своє 20-річчя.  Протягом року цей музей відвідало 13700 людей,  проведено  130 екскурсій. В обох наших музеях було організовано безліч великих виставок і різного роду цікавих мистецьких заходів, серед них «Свято розсипає зорі», «Трускавецька Розколяда». Ведеться науково-пошукова і просвітницька робота, проводяться презентації творів видатних художників, виставки і майстер-класи майстрів декоративного мистецтва. Наші музеї безперечно є осередками високої духовності. Вони є неповторні і унікальні ще й тому, що містяться в унікальних спорудах – пам’ятках архітектури, старовинних віллах «Гопляна» і «Саріуш». Ці вілли потребують капітальних ремонтів  і реконструкції. І наш обов’язок їх зберегти. Подано пропозицію про включенню в бюджет коштів на фінансування робіт щодо паспортизації, складання акту технічного стану та виготовлення проекту встановлення охоронних зон цих вілл. Розроблено проект реконструкції майданчика біля музею Михайла Біласа, який передбачає його замощення бруківкою. Однак через не проведення УДКСУ авансових платежів підрядна організація досі не приступає до виконання робіт.

Добре працювали цьогоріч бібліотеки. На базі бібліотек проводилися цікаві просвітницькі заходи. Зокрема нововведенням стали нові форми роботи бібліотек – це круглі столи просвітницького плану за участі експертів з питань ЖКГ. Відтак наші бібліотеки стають не лише інтелектуальними осередками, а й центрами вивчення проблематики міста, де  люди могли б отримувати кваліфіковану допомогу та поради з найрізноманітніших питань життя міста. Найбільшою гордістю ЦБС є ансамбль сопілкарів «Дударик» та ляльковий театр «Трускавочка».

Нашою гордістю є й Дитяча школа мистецтв. У 2013 році діти школи мистецтв брали участь у міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсах, оглядах та виставках, отримали при цьому досить високі результати. Лауреатами Міжнародних конкурсів стали: хореографічний ансамбль «Золоті діти», вокальний дует та дует акордеоністів. Переможцями та дипломантами Всеукраїнських конкурсів та виставок стали  5 учнів. На обласному та регіональному рівні відзначились перемогами 14 учнів і 2 творчі колективи школи. Художні  колективи і окремі виконавці за 2013 рік узяли участь у 46 загальноміських культурно-просвітницьких та мистецьких акціях і концертах.

Ми намагалися створити дітям комфортні умови для навчання. Протягом 2013 року  в школі мистецтв виконано  значний  об’єм  робіт з реконструкції корпусів, зокрема замінено на металопластикові 40 вікон  корпусу №1, закінчується утеплення  фасаду корпусу №2. Усього на ремонтні роботи у школі мистецтв з міського бюджету виділено 228 тис. грн.

Славу нашого міста становлять творчі колективи Народного дому. Це: НАНІ «Галичани», Народний цирк «Каскад», Народний камерний хор «Воля». За участі цих колективів проводилися літні розважальні шоу: «Караоке», «Калейдоскоп літніх концертів», «Танцювальний майстер-клас». При проведенні загальноміських заходів ми стали робити наголос на власні творчі сили і можливості. Слід відзначити деякі найбільш вдалі заходи, це, наприклад,  міжнародний етнофестиваль, на який були запрошені колективи з Польщі, України та Словаччини. Цей фестиваль планується зробити традиційним у Трускавці.

Проводилася і робота з покращення матеріальної бази Народного дому. Придбано новий комплект професійної звуковідтворюючої апаратури та сценічного світла. Для цього було використано 70 тис. грн. міського бюджету. Закуплено штори для облаштування сцени, проведено художній розпис стін у Народному домі.

Цього року ми відзначали річниці від дня народження видатних громадян нашого міста отця Олекси Пристая та Ореста Мацюка. Заслуги цих людей перед містом є дуже вагомі, а тому з ініціативи громадських організацій за підтримки міської ради були встановлені пам’ятні меморіальні дошки цим громадянам. Відкрито Духовно-просвітницький центр імені о. Валюха, що також стало знаковою подією для нашого міста. У цьому Центрі розмістилися осередки патріотичних молодіжних організацій, в тому числі УМХ і Пласту.

Розвиток медицини 

Розвиток медицини ми також вважаємо пріоритетним у нашому місті-курорті. На сьогодні Трускавецька міська лікарня має досить високий статус – одна з найкращих в області.

Цього року за бюджетні кошти було придбано нове сучасне обладнання на суму 1 млн. 510 тис.грн., зокрема: в реанімацію – дефібрилятор та пульсоксиметр, в стоматологічне відділення – нову стоматологічну установку, у відділення функціональної діагностики – електрокардіограф, пристрій для фотохімічної обробки рентгенплівки, комплектуючі. За бюджетні кошти осучаснено обладнання в лабораторії, завдяки чому на 50% збільшилась кількість біохімічних обстежень при тих самих коштах на реактиви. Поповнився новим обладнанням  і фізіотерапевтичний кабінет.

Відремонтовано  зал лікувальної фізкультури. Закуплено велотренажер, орбітрек, профілактор Євмінова, гантелі.

Завдяки новому сучасному обладнанню стало можливим проведення уперше у Трускавці сучасних малоінвазивних лапароскопічних операцій, гістероскопічних обстежень. Цей напрямок розвитку медицині у нашому місті є дуже перспективним в плані розширення можливостей санаторно-курортного лікування і медичного туризму. Трускавець – єдине в регіоні місто, яке може запропонувати ранню післяопераційну реабілітацію на курорті з використанням  «Нафтусі».

У лікарні цього року почали працювати один доктор наук і 4 кандидати медичних наук. Кількість проведених складних операцій за рік збільшилася удвічі.

Виконано значний обсяг ремонтних робіт у корпусах. Зокрема за бюджетні кошти відремонтовано одну операційну. Сам вигляд міської лікарні набуває кращого вигляду, що також свідчить про певний статус. Для міста-курорту це важливо, адже понад половина виїздів до хворих – це виклики до відпочивальників.

Вартість харчування у міській лікарні у день на одного хворого становить 8,89 грн. – це найкращий показник в області.

   

Управління розвитку курорту

Третій рік у виконавчій структурі функціонує Управління розвитку курорту. Робота управління, на мою думку, великою мірою спричинилася до того, що ефективніше запрацювала санаторно-курортна галузь, в тому плані що йде планомірне збільшення кількості відпочивальників. На сьогодні ми констатує цифру росту за 9 місяців  – 17% у порівнянні з 2012 роком і 20% з 2010 роком. 

У тому числі в санаторіях кількість оздоровлених збільшилася на 12%. Ще одна показова цифра – триває поступове збільшення іноземних громадян. Тільки за 9 місяців 2013 року у санаторно-курортних закладах відпочило 39,5тис. іноземних громадян з 61 країни, що на 3,4 тис. осіб більше відповідного періоду минулого року, або ріст на 9,4%. Найбільше відпочивальників було з Росії, Білорусії, Молдови, Азербайджану, Казахстану, Польщі та Німеччини. Тут помітною є розширення географії відпочивальників. За три роки збільшилося кількість країн, з яких приїжджають відпочивальники на курорт – з 26 до 61. І це дуже хороша тенденція. Адже наповнюваність санаторно-курортних закладів - основна складова наповнення міського бюджету.

Особливістю роботи Управління розвитку курорту були нові форми презентації міста-курорту Трускавця у містах України та закордону. Зокрема, такі презентації було проведено у Дніпропетровську та Запоріжжі, а також в місті Унєюв (Польща), Баку (Азербайджан). На презентації в Баку було підписано меморандуми про співпрацю між Трускавецькою міською радою та Азербайджанською туристичною Асоціацією, туристичною компанією Хазар Тревел та КП « Трускавецький Інформаційно – курортний центр»

Вперше за історію курорту Трускавець був представлений на міжнародних туристичних виставках єдиним стендом, що набагато підвищило ефективність промоційної кампанії курорту Трускавець. В 2013 році Управління розвитку курорту виступило організатором спільної участі санаторно-курортних закладів міста в таких виставках. Одним із таких прикладів співпраці Управління та санаторно – курортних закладів є участь у міжнародній виставці в Москві (Росія)  МІТТ 2013 в березні цього року, де ми отримали одну з 10 нагород серед 186 учасників: « Найкраще представлення туристичного напрямку 2013 року». Також курорт був представлений на міжнародних туристичних виставках в Астані (Казахстан), Жешів (Польща), Львів (Україна).

До нових форм роботи слід віднести і проведення першого міжнародного туристичного форуму на тему «Шляхи та методи просування курортів», на якому були укладені три міжнародні угоди про партнерство з курортом Унєюв (Польща), регіоном Рача (Грузія) та містом Цхалтубо (Грузія).

Міська рада через Управління розвитку курорту, з метою збільшення присутності в інформаційному просторі, виступила співорганізатором багатьох заходів, в тому числі реаліті-шоу «Зупиніть, я закохалась» разом з медіа-холдингом «1+1», міжнародного кінофестивалю телевізійних фільмів «Корона Карпат».

Крім того, для розширення оздоровчої інфраструктури, за сприяння Управління розвитку курорту в Трускавці було відкрито  школу скандинавської ходи. В 2014 році планується відкриття трьох маршрутів, які будуть найбільшими у Європі.

Цікавим подією 2013 року було започаткування традиції святкування у Трускавці всесвітнього Дня туризму. Цього року святкування було проведено разом з нашими польськими партнерами: термальним курортом Унєюв та гірськолижним центром Ліманова.

Уперше Трускавецька міська рада виступала організатором промоції курорту Трускавця з розміщенням промоційних відеороликів на провідних українських телеканалах та розміщенням промоційних статей в спеціалізованих виданнях: «Отельєр і ресторатор», «Експофорум», «Кореспондент».

Враховуючи велику кількість туристів, що прибувають  у Львів на період Новорічних та Різдвяних свят свят, Управління розвитку курорту розмістило промоційні матеріали про Трускавець на рекламних площинах в центральній частині Львова «На Різдво у Трускавець».

Цього року почав функціонувати офіційний туристичний портал курорту Трускавець www.truskavets.ua , послугами якого користуються громадяни: Україна, Росії, США, Польщі, Німеччини, Великобританії, Туреччини, Азербайджана, Молдови, Білорусії та інших країн.

Посилення рекреаційно-розважальної складової курорту

Розвиток курорту передбачає не лише постійне вдосконалення в галузі курортології, а й розширення сфери надання послуг, зміни вектору розвитку курорту за рахунок, наприклад, медичного туризму, сімейного туризму, підсилення відпочинкової складової у структурі послуг. Тому надзвичайно актуальним стало питання розвитку розважальної і дитячої відпочинкової інфраструктури. 

Саме з цією метою  розроблено та затверджено на сесії детальний план забудови території на вул. Городище-Роксолани-Бориславській, де уже розпочалося спорудження дельфінарію, планується зведення аквапарку і розважального комплексу.

У межах Першої санітарної зони буде територія тихого відпочинку. 
Тут передбачається проведення робіт тільки з благоустрою, зокрема озеленення території, розчищення від чагарнику, облаштування місць відпочинку із встановленням альтанок та лавочок, прокладення доріжок. Використавши рельєф місцевості, по якій протікає струмок, планується розбивка декількох каскадів водоспаду.
 
За межами Першої санітарної зони по периметру до території тихого відпочинку примикатимуть розважальні заклади: парк дитячих атракціонів, аквапарк та дельфінарій.
Земельна ділянка під дельфінарій продана через аукціон. Від її продажу місто отримало 1 млн. 216 тис. грн. Будівельні роботи уже розпочалися, планується, що менше ніж за рік будівництво закінчиться. Даний комплекс матиме рекреаційно-оздоровчий характер, окрім театральних виступів з дельфінами, буде ще оснащений окремим басейном, у якому надаватимуться оздоровчі процедури хворим дітям.

Для пошуку інвестора розроблені і підготовлені для затвердження на сесії міської ради детальні плани забудови територій для будівництва дитячого розважального комплексу та аквапарку.

У такий спосіб планується розширити і удосконалити рекреаційну і відпочинкову складову курорту та забезпечити для трускавецьких дітей можливість повноцінного фізичного розвитку та дозвілля. 

Житлово-комунальне господарство

Що стосується житлово-комунального господарства, то моя позиція така: інвестиції слід спрямовувати в стратегічні речі, які дадуть результат у майбутньому і сприятимуть розвитку міста, розвитку курорту, наповненню міського бюджету – в розвиток інфраструктури, в енергозберігаючі технології, в капітальні ремонти. Кошти не можна розпорошувати. Якщо ми розпочали один об’єкт, то не можна його консервувати і переходити на інший. За складної фінансової ситуації слід шукати внутрішній резерв, задіювати в усьому мотивуючий ресурс – власне, саме це ми і намагаємось робити.

Дороги – питання стратегічне

Стратегічним питанням для міста-курорту Трускавця є питання стану доріг і сполучення, тобто можливості доїзду до Трускавця. На сьогодні трускавецькі дороги, особливо на вулицях Мазепи, Стебницькій і Бориславській, потерпають від транзитного транспорту, який йде на Борислав і Стебник. Тому нами поставлено питання і уже відправлені звернення в різні інстанції щодо включення в державну цільову програму автомобільних доріг об’їзну дорогу Дрогобич – Борислав. Будівництво об’їзної розвантажило б ці напрямки і допомогло б зберегти наші міські дороги.

Цього року у бюджетах різних рівнів було передбачено 3238,879 тис. грн. на реконструкцію, капітальний та поточний ремонти доріг. Вдалося провести реконструкцію дороги на вул. Воробкевича (від вул. Річки до вул. Стебницької), завершити капітальний ремонт вул. Роксолани та вул. Данилишиних, провести поточні ремонти доріг на вул. Крушельницької, Стефаника, Садовій, Мазепи, Івасюка, дороги на кладовище в урочищі «Помірки».

Поставлено завдання перед Управлінням ЖКГіБ проводити заздалегідь розробку проектно-кошторисної документація та експертизи проектів, аби з початком весни розпочати безпосередньо роботи.  

Одним із пріоритетних завдань було проведення капітального ремонту вул. Шевченка з улаштуванням пішохідної зони. Передбачалось освоїти у 2013 році кошти в сумі 995 тис. грн., однак через не проведення авансових платежів УДКСУ підрядна організація не приступає до виконання будівельно-монтажних робіт. Така ж ситуація із запланованим капітальним ремонтом дороги на вул. Стебницькій (Стебницьке кільце). На ці роботи планувалося освоїти 301,617 тис. грн.

Цього року проведено реконструкцію мереж зовнішнього освітлення, в тому числі освітлення майдану Незалежності. Триває реконструкція бульвару Торосевича (влаштування лавок, заміна світильників та мереж освітлення), проведена експертиза проекту реконструкції фонтану на вул. Дрогобицькій.

Водопостачання

Серед наших досягнень я називаю і ситуацію з водопостачанням. І хоч ситуативні і точкові проблеми залишаються, втім нам вдалося викреслити водопостачання з переліку головних проблем. Водопостачання у місті є цілодобовим, за винятком вул. Сагайдачного і Бориславської (тут водопостачання – цілоденне). Остаточне вирішення питання по водопостачанню лежить в площині менеджменту управління і виконання технічних завдань. Стан фінансової і господарської діяльності водоканалу розглядався недавно на сесії. На сьогодні фінансова і господарська діяльність цього підприємства не задовольняє ні міську раду, як співзасновника ТзОВ «Трускавецький водоканал», ні мене, як голову міста. Я вважаю робота водоканалу має бути більш відкритою, прозорою, зрозумілою для людей і базуватися на планових завданнях. Думаю, слід провести певну реорганізацію, зміни у статуті, включити в управління водоканалом представника міської ради, який би мав право підпису на рівні з його керівником. Треба провести збори засновників, адже до сьогодні такі збори не проводилися жодного разу. Структуру підприємства слід затверджувати щороку. Інвестиційну програму готувати ретельніше і перш ніж затвердити нову інвестиційну програму, слід заслухати звіт про виконання минулорічної програми. Водоканал має бути самодостатнім  підприємством і самостійно інвестувати у розвиток водопровідної мережі міста. Над цим ми працюємо.

ОСББ – ефективний власник житла

У цей складний для житлово-комунальної галузі час, зважаючи на те, що жодні реформи у цій галузі на державному рівні не проводяться і на підтримку держави в питаннях, які стосуються обслуговування і утримання житлового фонду, сподіватися не доводиться, нами розпочато активну роботу щодо пошуку альтернативних способів надання послуг у сфері обслуговування житлового фонду. Єдиною ефективною формою обслуговування житлового фонду на сьогодні залишається об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. У місті на сьогодні створено 38 ОСББ, із них взяли будинки на власний баланс 33 об’єднання. Це – майже 21%  загальної  площі багатоквартирного житлового фонду. Рішенням сесії міської ради  затверджено міську програму фінансової підтримки ОСББ на 2012-2014 роки.  У відповідності до цієї програми у 2013 році  планувалося у будинках ОСББ виконати робіт на суму 417 тис. грн., з них на сьогодні виконані роботи на суму 265,299 тис. грн. (проведено реконструкцію мереж електропостачання ж/б на вул. Данилишиних, 47 та 49, реконструкцію мереж електропостачання ж/б на вул. Стебницькій, 76, виконуються роботи з реконструкції ліфтів ж/б на вул. Стуса, 9 та Данилишиних, 5). Профінансовано виконання робіт по ремонту ліфтів та систем електропостачання на суму 266 тис. грн.  роботи тривають. У 2014 році планується спрямувати з міського бюджету на підтримку ОСББ коштів на загальну суму 800 тис. грн. 

Міська програма теплопостачання

Цього року ми продовжили виконання міської програми теплопостаачння, яка затверджена сесією міської ради і передбачає перехід бюджетних установ на автономне опалення, а житловий багатоквартирний фонд – на індивідуальне. Програма розрахована до 2017 року.

Комунальним підприємством «Трускавецьтепло» побудовано та введено в експлуатацію котельню для дитячих установ «Ялинка» та «Зірочка» на вул. Івасюка, прокладено теплотрасу до них. Розроблено та затверджено проектно-кошторисну документацію на будівництво модульних котелень для д/у «Теремок» та для д/у «Сонечко». У рамках програми енергозбереження закуплено та встановлено обладнання (частотні перетворювачі електроенергії) на котельнях на вул. Коцюбинського та вул. Івасюка. Проведено реконструкцію котельного обладнання котельні на вул. Сагайдачного (автоматизація та диспетчеризація об’єкта). Закінчено диспетчеризацію котелень міської лікарні, школи №1, дитячих установ «Ялинка» та «Зірочка». Наступного року питання по бюджетних установах щодо їх переведення на автономне опалення буде закрите.

Цього року у рамках виконання міської програми теплопостачання від централізованої системи відєднано 8 будинків, у яких значний відсоток встановлення індивідуального (більше половини). На сьогодні відсоток встановленні індивідуального опалення по місту загалом становить понад 65%. Наступного року від центральної системи буде від’єднано ще 22 будинки, у яких також значний відсоток встановлення індивідуального. І тоді співвідношення становитиме близько 80%

Ми уже багато говорили про те, які переваги несе індивідуальне опалення. Ті мешканці, які у себе мають власне опалення, уже переконалися, що це значно дешевше і якісніше. Але це ефективніше і в ширших межах – місто споживає менше енергоресурсів і заощаджує на платі за них. Діти у навчальних закладах мають комфортні умови для навчання, виховання та відпочинку. Як приклад, можемо навести школу №3, де довший час ми не могли досягнути нормального температурного режиму.

Напрямок роботи щодо упровадження енергоощадливих технологій є одним з головніших і найперспективніших у нашій діяльності. Увесь світ рухається саме в цьому напрямку, і Трускавець на сьогодні показує приклад багатьом містам в Україні, як можна вирішувати проблему теплопостачання на рівні місцевого самоврядування.

Природоохоронні заходи

Проводяться роботи з кронування дерев по місту та зрізка сухостійних та аварійних. Ці роботи, розпочаті ще минулого року, дали свої позитивні результати, і мешканці могли спостерігати, як відкрилися краєвиди міста там, де дерева покроновано. Такі роботи слід проводити постійно, адже старі дерева є небезпечними і, крім того, часто порушують інсоляцію будинків і приміщень.

Зелені насадження у нашому місті-курорті потребують постійного догляду. Особливо це стосується курортного парку – пам’ятки садово-паркового мистецтва. Цього року з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено кошти в сумі 99 тис. грн., які спрямовуються на  проведення заходів з озеленення і охорони природних комплексів у курортному парку. Даний захід передбачає співфінансування у сумі 25 тис. грн. з місцевого природоохоронного фонду. Також згідно з планованими призначеннями на виконання заходів із озеленення було скеровано 150 тис. грн. коштів міського бюджету.

На виконання робіт у курортному парку проведено тендер – виконавцем визначено КП «Парк курортний». За дані кошти планується провести впорядкування  потічків в парку, усунути їх захаращеність, розчистити від повалених дерев прилеглі до потічків території.

У 2013 році Трускавець став переможцем обласного  конкурсу  «Екологічно чисте місто» і отримав 70 тис. грн., які були використані на проведення робіт з упорядкування зелених насаджень у курортному парку.

Впорядковується документація по курортному парку – пам’ятці садово-паркового мистецтва – це є важливою ділянкою нашої роботи. З метою впорядкування пішохідних доріжок і алей в курортному парку, аналізу їхнього стану, була створена комісія і проведено інвентаризацію зазначених об’єктів. Згідно з актами обстеження, у курортному парку усього: доріжок і алей під твердим покриттям – 49 тис. 736 кв. м, облаштованих клумб – 10 тис. 518 кв. м, зона активного відпочинку (спортмайданчики) становить  – 1 тис. 607 кв. м. У відповідності до рішення виконкому, КП «Парк курортний», на обслуговуванні якого перебувають доріжки і алеї, зобов’язаний виготовити експертну оцінку цих об’єктів. Дане рішення є певним кроком щодо  впорядкування документації  по курортному парку, приведення її у відповідність до статусу пам’ятки садово-паркового мистецтва та до вимог чинного законодавства, зокрема в частині статей Закону України «Про природо-заповідний фонд».

Комісія з благоустрою

Діє комісія з благоустрою – рейди проводяться щотижнево із залученням працівників міського відділу міліції  в місцях локалізації несанкціонованої торгівлі. Ведеться роз’яснювальна робота щодо дотримання Правил благоустрою суб’єктами господарювання. За результатами перевірок, надано  понад 900 приписів фізичним та юридичним особам, окремим громадянам щодо ліквідації виявлених під час перевірок порушень правил благоустрою. Складено 49 протоколів про притягнення до адміністративної відповідальності. Найбільш повторюваними порушеннями є несанкціоновані розкопки, несвоєчасне відновлення благоустрою, торгівля у невстановлених місцях, порушення правил будівництва, незаконна зовнішня реклами та оголошення, засміченість прилеглої території, порушення правил збору і вивезення сміття, факти спалювання листя та трави. За результатами розгляду складених протоколів на адмінкомісії винесено постанови про накладення штрафів на суму  10481 грн.

Соціальне житло

Уперше за останнє десятиліття ми підняли і стали вирішувати питання відселення з аварійних будинків. Минулого року три сімї з аварійного будинку, що на вулиці Дрогобицькій, 23 отримали тимчасове житло у відремонтованих приміщеннях. На сьогодні очікують відселення мешканці аварійного будинку, що на вул. Стефаника, 4.

З подачі Трускавецької міської ради за кошти державного бюджету одна сім’я інваліда вітчизняної війни забезпечена житлом, готується переселення.

Затверджено перелік об’єктів, які пропонуються до проведення на них інвестиційних конкурсів, це: вул. Данилишиних, 62 – нежитлова споруда колишньої дитячої лікарні. На базі цієї споруди планується реалізація проекту «Соціальне житло». Також під інвестиційні проекти пропонується перша черга аварійних будинків: Бандери, 35, Стефаника, 4, Дрогобицька, 23, Куліша, 2, Шевченка, 29.

Активно велася робота щодо повернення майна громади, яке з різних причин опинилося під загрозою вилучення. Минулого року у власність громади повернуто 11 обєктів. Цього року вдалося, за рішенням суду, зареєструвати за територіальною громадою міста ще два житлових приміщення.

Вирішення проблеми несанкціонованої торгівлі 

За три роки ми уже набули досвіду вирішення проблеми несанкціонованої торгівлі і впорядкування підприємницької діяльності в центрі міста. Минулого року було введено в дію першу і другу черги сувенірного міні-ринку і комплексу малих архітектурних форм для здійснення туристичної діяльності. І хоч уповні позбутися такого явища як несанкціонована торгівля ще не вдалося, але є певні позитивні зрушення. Наш досвід з облаштування торгових місць в центрі міста переймають сусідні міста і навіть Львів. Дивуються і висловлюють захоплення наші гості з-за кордону. До кінця року планується ввести в дію сувенірний міні-ринок на вулиці Шевченка біля кінотеатру «Злата». Тут здійснюватимуть свою діяльність підприємці, які втратили робочі місця на ринку «Дукан», і міська рада пішла назустріч в їхньому проханні про нові робочі місця. Наша позиція така: якщо людина хоче займатися бізнесом – хай займається, наша справа – допомогти, адже підприємницька діяльність – це джерело надходжень до бюджету. Крім того, цей міні-ринок, як і ті, що на бульварі Ю. Дрогобича, є на балансі КП «Парк курортний», а отже, таким чином комунальне підприємство може заробляти кошти, які потім вкладатиме, наприклад, в благоустрій курортного парку. Завдяки облаштуванню сувенірних міні-ринків 100 підприємців отримали робочі місця – мають можливість заробляти і сплачувати податки. Користуючись нагодою хочу подякувати нашим підприємцям за допомогу при проведенні загальноміських заходів, за активну участь у житті міста.

Підприємництво

Станом на 1 листопада 2013 року нараховується суб’єктів підприємництва: юридичних осіб 797 од., фізичних осіб 1933 од. Мережа підприємництва: об’єкти торгівлі – 173 од., громадського харчування – 73 од., побутового обслуговування – 68 од.

 




1. Тема-Програмування масивів; 3
2. Земельное право
3. Доклад по психологии на тему Психология толпы Выполнила студентка 2ого курса Факуль.
4. Договора заключения сделок по недвижимости
5. Без лопаты он боится упасть и так остаться навек горизонтальным
6. Абсолютизм в России 17-18 век
7. Маркетинг в настоящее время выходит за рамки одного из разделов бизнеса становясь бизнесом сам по себе
8. В управлении школой выделяется шесть основных функций- педагогический анализ целеполагание планирование
9. Стили лидерства
10. Понятие persona в средневековой Западной Европе
11. Действие низкой температуры на растения
12.  f х у 2ху 16 152
13.  Деятельность- сущность и основные типы
14. Наши почемучки это газета для любящих и заботливых родителей детей средней группы детского сада ’ 147 Ро
15. Реферат- Тютчев Федор Иванович
16. тема и структура международного права Современное международное право- понятие и предмет правового регул
17. Аудит нематеральных активов
18. Тема 13 Управленческий процесс как исполнение государственной службы
19. Дифференцированный подход в обучении и воспитании
20. тема государственного образования- одногодичные приходские школы; трехклассные уездные училища; семиклассн