Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Київ ~1

Работа добавлена на сайт samzan.net:


21

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

Український державний університет харчових технологій

Тахістова Ганна Олегівна

УДК 535.520.6

РОЗРОБКА МЕТОДІВ

ІНТЕНСИФІКАЦІЇ РОБОТИ

ЕРЛІФТНИХ АПАРАТІВ.

Спеціальність 05.05.09-машини харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ –

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Українському державному університеті харчових технологій.

Науковий

керівник

Офіційні опоненти:

доктор технічних наук, професор

Аністратенко Володимир Олексійович,

Український державний університет харчових технологій, зав. кафедрою машини та апарати харчових виробництв.

доктор технічних наук, професор ХОМЕНКО Микола Дмитрович, інститут підвищення кваліфікації керівних працівників і спеціалістів харчової і переробної промисловості Держхарчопрому України, проректор з науково-методичної роботи;

кандидат технічних наук, старший науковий співробітник СЕГАЙ Олександр Михайлович,  ВАТ “Спектр”, зав. Науково дослідної лабораторії “Процеси та апарати харчових і хімічних виробництв”.

Провідна

установа

Український науково-дослідний ін-ститут цукрової промисловості

Захист дисертації відбудеться “16“ червня 1999 року о _17-00_ годині на засіданні спеціалізованої вченої Ради Д26.058.02 Українського державного університету харчових технологій за адресою: 252033, м. Київ-33, вул. Володимирська, 68, корпус А, ауд. 311.

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Українського державного університету харчових технологій.

Автореферат розіслано “”_травня_ 1999 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої Ради, к. т. н., доцент

В.Л.Завялов


Загальна характеристика роботи

 Актуальність роботи. Одним з поширених виробництв харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості є вирощування різних культур (кормові дріжджі, мінеральні добрива, медичні субстанції і таке інше) у ерліфтних апаратах різноманітних конструкцій, що мають занизьку інтенсивність та ефективність роботи. Удосконалення конструктивних схем працюючих апаратів дозволить створити конкурентоспроможне обладнання без великих матеріальних витрат.

В науково-технічній літературі не розкрито звязок основних параметрів вертикальних потоків газорідинної суміші від конструктивних особливостей ерліфтних апаратів і фізико-хімичних властивостей робочого середовища, а також не визначено можливі напрямки їх модернізації.

 Мета роботи. Основною метою дисертаційної роботи є дослідження та розробка методів інтенсифікації роботи ерліфтних апаратів, визначення оптимальних параметрів їх роботи, зменшення енерговитрат на одиницю виготовленої продукції.

 Основні завдання наукового дослідження:

  1.  провести аналітичні дослідження основних гідродинамічних параметрів ерліфтного процесу перемішування робочих середовищ та визначити їх залежність від конструктивних характеристик апарата;
  2.  провести експериментальні дослідження з метою перевірки отриманих аналітичних закономірностей;
  3.  визначити основні напрямки конструктивних удосконалень ерліфтних апаратів;
  4.  впровадити удосконалену конструктивну схему апарата у виробництво.

Наукова новизна роботи. Аналітично визначено основні гідродинамічні закономірності протікання ерліфтного процесу перемішування в залежності від конструктивних характеристик апарата.

Теоретично обгрунтовано та експериментально підтверджено аналітичні рівняння за визначенням:

  1.  швидкості руху у висхідних та нізхідних потоках газорідинної суміші;
  2.  мінімальної швидкості, при якій газова фаза виноситься у вільний простір над шаром робочого середовища;
  3.  динамічного напору газової фази, при якому відбувається стійка вертикальна циркуляція робочого середовища у апараті;
  4.  швидкості внутрішньої циркуляції робочого середовища між пасивною та активною зонами апарата;
  5.  ступеня використання повітря, що подається на аерацію;
  6.  обємної витрати повітря, необхідного для ефективного вирощування культуральних середовищ;
  7.  довгочасності вирощування культуральних середовищ.

Проведено фізичне моделювання ерліфтного процесу перемішування, внаслідок чого визначено інваріанти подібності між моделлю та оригіналом.

Удосконалено та рекомендовано для промислового використання конструктивну схему ерліфтного апарата типу Лефрансуа-Марійє.

Практична цінність ї реалізація досліджень у промисловості. Виконана робота по розробці методів інтенсифікації ерліфтних апаратів сприяє вирішенню практичного завдання в галузі створення вітчизнянних ефективних апаратів з малими енерговитратами при виготовленні одиниці готової продукції.

Модернізована конструктивна схема ерліфтного апарата типу Лефрансуа-Марійє впроваджена у виробництво при безпосередній участі автора на Криськовському спиртзаводі (акт про впровадження додається до дисертаційної роботи).

Ефект від впрвадження модернізації на одному дріжджерослинному апараті з робочим обємом 60 м складає: скорочення робочого циклу на дві години та річну економію 73,0 тис. грн.

Апробація роботи. Матеріали дисертаційної роботи доповідались та обговорювались на:

  1.  Всеукраїнській науково-технічній конференції “Розробка та впровадження прогресивних технологій та обладнання у харчову та переробну промисловість”, Київ, 1995 р.
  2.  Міжнародна науково-технічна конференція “Розробка та впровадження прогресивних ресурсоощадних технологій та обладнання у харчову та переробну промисловість”, Київ, 1997 р.

Публікації. За матеріалами дисертаційної роботи опубліковано 7 друкованих робіт, в тому числі 5 статей в фахових виданнях.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, шести розділів, списку цитованої літератури, що включає 131 найменування, додатків, налічує всього 200 сторінок. Основний зміст дисертації викладено на 135 сторінках. Робота має 25 малюнків та 2 додатки.

Особистий внесок дисертанта. Наукові дослідження, повязані з вирішенням основної задачі створення ефективного ерліфтного апарата з малими енерговитратами, вимагало: проведення аналізу роботи існуючих досліджень в галузі гідродинаміки відповідних технологічних процесів; створення на цій основі математичних моделей, які б відображали реальні процеси; розвязання відповідних систем диференціальних рівнянь; виготовлення експериментальної установки; постановки та проведення експериментів; обробки їх результатів; формулювання висновків; впровадження наукових розробок у виробництво. В усіх стадіях цієї роботи дисертант брав беспосередню участь.

В роботах, що опубліковані у співавторстві, дисертанту особисто належать наукові ідеї, їх математичне обгрунтування, втілення результатів досліджень у практику.

Методологія, метод досліджень. В дисертаційній роботі виконано комплекс теоретичних і експериментальних досліджень. Основним методом аналітичних досліджень було створення математичних моделей з відповідною системою диференціальних рівнянь, що базувались на основних положеннях гідродинаміки двофазних систем та класичної механіки суцільного середовища. При розвязанні відповідних систем диференціальних рівнянь враховувались конструктивні особливості апарата та фізико-хімічні властивості робочих середовищ.

Проведення експериментальних досліджень на лабораторному стенді базувалось на теорії фізичного моделювання реальних обєктів.

Обєкт досліджень. Обєктами досліджень було вибрано ерліфтні апарати, які широко застосовуються в харчовій промисловості при вирощуванні кормових дріжджів.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 Вступ. Обгрунтовано тему дисертаційної роботи. Показано необхідність та актуальність створення більш ефективних та досконалих, з меншими енерговитратами ерліфтних апаратів для вітчизняних підприємств, наведено характеристику основних напрямків дисертаційної роботи.

 В першому розділі (1.1) приведено аналіз конструктивних та експлуатаційних особливостей сучасних ерліфтних апаратів. Зясовані фактори, що впливають на ефективну роботу цих апаратів, а також недоліків, що потрібно було усунути.

В розділі 1.2 приведено аналіз відомих літературних джерел з проблем гідродинаміки двохфазних систем та механіки суцільного середовища. Зясовано можливості проведення аналітичних досліджень ерліфтної аерації культуральних середовищ.

В розділі обгрунтовано вибір обєкта досліджень, визначена мета і завдання дисертаційної роботи.

 В другому розділі приведено аналітичні дослідження гідродинаміки ерліфтної аерації з урахуванням конструктивних характеристик апарата і фізико-хімічних властивостей робочого середовища.

В розділі 2.1 висвітлено питання аналітичного визначення швидкості руху висхідного потоку газорідинної суміші. Складністю вирішення поставленного завдання є те, що в зоні створення газорідинної суміші немає суцільності потоку. Тому використанні та розвязанні системи рівнянь, що описують течію середовищ, які не мають суцільності, а саме: інтеграл Лагранжа-Коші та рівняння Даламбера. Знайдено залежність швидкості висхідного потоку від геометричних, конструктивних і фізичних характеристик і режиму роботи апарата:

,

де  - питома витрата повітря на аерацію,  - корисний обєм апарата,  - площа перерізу повітряпідводжуючого стояка,  - густина повітря,  - густина робочого середовища,  - коефіцієнт обємного газового складу середовища.

В розділі 2.2 розглянуто питання аналітичного визначення мінімального значення динамічного напору газового потоку, необхідного для створення стійкої вертикальної циркуляції газорідинної суміші, в залежності від технологічних характеристик апарата.

Макроскопічний процес ерліфтного перемішування описується системою диференціальних рівнянь Навьє-Стокса, неперервності та розподілення концентрації будь-якого інжексуючого компонента А в рухоме середовище В при сталому масообміні. Досліджуючи вплив малих збурень швидкості, концентрації та тиску на протікання процесу, отримано значення мінімального динамічного напору газового потоку , при якому забезпечується стійка вертикальна циркуляція газорідинної суміші в шарі робочого середовища висотою Н.

.

В розділі 2.3 розглянуто аналітичне визначення мінімальної швидкості висхідного потоку газорідинної суміші, при якій газова фаза з приєднаною масою культуральних клітин виноситься з шару робочого середовища у вільний простір. Для вирішення поставленой проблеми розглянуто систему рівнянь: інтеграл Лагранжа-Коші, рівняння Даламбера та формулу Лапласа про механічну рівновагу двох стичних обємів. Розвязання цієї системи дало наступну оцінку мінімальної швидкості винесення :

,

де  - поверхневий натяг робочого середовища,  - прискорення вільного падіння.

В 2.4 розглянуто визначення ступеню використання повітря, що подається на аерацію. Цей параметр характеризує віднощення дійсного секундного обєму повітря, що знаходиться в секундному обємі газорідинної суміші, до загального секундного обєму повітря поданого на аерацію.

Використовуючи результати аналітичного дослідження розділу 2.1 та гідродинамічні властивості руху двофазних потоків у вертикальних каналах, отримано наступну залежність для визначення ступеня використання повітря, що подається на аерацію .

,

де  - площа перерізу дифузора,  - сумарне значення коефіцієнта місцевих втрат повітряпідводжуючого трубопровода.

 В 2.5 розглянуто визначення обємної витрати повітря необхідного для вирощування культуральних середовищ. Необхідність подібного дослідження повязана з тим, що існуюча методика не враховує властивості ерліфтної аерації, а також фізико-хімічні параметри культуральних середовищ.

Проведене аналітичне дослідження оцінює величину питомої обємної витрати повітря, необхідної для аерації наступною залежністю:

,

де С –початкова концентрація біомаси, - годинна швидкість росту біомаси,  - потреба у кисні для вирощування 1 кг АСП,  - вихід АСП %.

В розділі 2.6 розглянуто визначення швидкості внутрішньої обертальності робочого середовища між пасивною та активною зонами апарата і довгочасність вирощування культуральних середовищ. Отримані наступні аналітичні залежності:

а) швидкість внутрішньої обертальності  об/г:

,

б) час вирощування культурального середовища Т г:

Проведені аналітичні дослідження дозволили виявити наступні основні недоліки ерліфтних апаратів: недо-статньо розвинута активна зона, що складає біля 25-30% корисного обєму апарата; низька внутрішня обертальність робочого середовища між пасивною та активною зонами апарата; наявність високого виносу культуральних клітин з газовою фазою, що залишає шар робочого середовища; недостатній ступінь використання повітря, що подається на аерацію.

 В розділі 3 за результатами аналітичних досліджень розроблена конструктивна схема апарата типу Лефрансуа-Марійє, яка дозволила суттєво підвищити ефективність роботи апаратів цього типу. В модернізованому апараті дифузор виконано східцевим, у вигляді циліндрів різного диаметру, що скріплено між собою. Виходячи з умови доступу внутрішніх поверхонь для стерілізації, мінімальності кількості додаткових поверхонь, на яких можуть розмножуватись шкідливі мікроби, було вирішено зробити дифузор з трьох сходинок. Розрахунки засвідчили, що проведена модернізація дозволила: активну зону апарата довести до 40-45% корисного обєму апарата за рахунок геометричного збільшення активної частини та створення додаткових циркуляційних контурів; наростити внутрішню обертальність робочого середовища між пасивною та активною зонами; зменшити винесення культуральних клітин з газовою фазою, що залишає шар робочого середовища на 60-70%; збільшити ступінь використання повітря, що подається на аерацію в 1,2 рази; очікувати скорочення часу вирощування культурального середовища на 25-30%.

 В розділі 4 здійснено фізичне моделювання ерліфтного перемішування робочих середовищ. Виконано подібне перетворення диференціальних рівнянь Навьє-Стокса, конвективного масообміну та суцільності потоку газорідиної суміші. В результаті отримано інваріант гідродинамічної подібності, а також геометрічні сімплекси, які необхідні для збереження фізичної подібності між орігиналом та моделлю в наступному вигляді:

=;=;;,

де Н –висота дифузора,  - діаметр апарата,  - діаметр дифузора,  - діаметр повітряпідводжуючого стояка,  - множники відповідних фізичних параметрів, а саме: швідкістного напору газової фази , вязкості середовища , густини середовища , коефіцієнту обємного газового середовища .

 В розділі 5 в параграфах 1,2,3,4 та 5 розглянуто принцип створення дослідної лабораторної установки (рис.1), описано проведення та методику обробки результатів експериментальних досліджень.

Рис.1. Схема лабораторного устаткування ерліфтного перемішування робочих сред. 1 –корпус, 2 –повітряподводжуючий стояк, 3 –східцевий дифузор, 4 –муфта, 5 –повітряпідводжуваючий тракт, 6 –манометр, 7 –витратомір, 8 –газоаналізатор, 9 –пристрій для вимірювання швидкості газорідинної суміші.

В 5.5.1, 5.5.2, 5.5.3 наведено результати дослід-ження кінетики висхідного та низхідного потоків, а також підтоку газорідинної суміші з пасивної в активну зону апарата. Встановлено, що швидкість висхідного та низхідного потоків, а також інтенсивність підтоку робочого середовища з пасивної в активну зону апарата залежить від експлуатаційних та конструктивних характеристик апарата: питомої витрати повітря на аерацію; ступеня насиченя робочого середовища повітряною фазою; фізичних характеристик середовища та повітря; геометричних розмірів активної зони апарата та повітряпідводжуючого тракту (рис.2,3,4). Розбіжність між теоретичними та експериментальними даними становить 10-12%.

Рис.2. Поле швидкостей вздовж осі вертикального газорідинного потоку для двох типів дифузоров при В=14,9 м/ч,=0,5,=12 мм, дослідне для односхідцевого дифузора     ,

для трьохсхідцевого дифузора      ,

теоретичне для трехсхідцевого         .

Рис.3. Порівняне поле швидкостей висхідного потоку газорідинної суміші для двох типів дифузорів при В=14,9 м/ч,=0,5,=12 мм.

Рис.4. Залежність числа обертальності внутрішньої циркуляції n об/хв від швидкості повітряного потоку, що подається на аерацію.

В 5.5.4 проведено експериментальну оцінку значення динамічного напору потоку повітря, при якому відбувається стійка вертикальна циркуляція робочого середовища в апараті. Зясовано, що аналітичну залежність для визначення необхідного динамічного напору повітряного потоку для стійкої вертикальної циркуляції потрібно скорегувати коефіцієнтом пропорційності К=0,6-0,65.

В 5.5.5 визначено нижній поріг швидкості газорідинної суміші, при якій відбувається винесення газової фази з приєднаною масою рідини з шару робочого середовища. Зясовано, що нижній поріг швидкості, при якій розривається межова поверхня, відрізняється при тих самих умовах для різних робочих середовищ і в основному залежить від газовмісту висхідного потоку газорідинної суміші. Винесення газової фази спільно з приєднаною масою рідини практично не відбувається при <0,2. Розбіжність між теоретичними та дослідними даними знаходиться в межах 8-12%.

В розділі 5.6 приведено експериментальну оцінку ступеня використання повітря, що подається на аерацію. Ця оцінка базувалась на визначенні кількості кисню, що містився в газовому потоці, який виносився у вільний простір з шару робочого середовища. Експериментальні дослідження проводились як для класичної, так і модернізованої схем апарата. Зясовано, що аналітична залежність для визначення ступеня використання повітря, що подається на аерацію, дає розбіжність з дослідними даними в межах 5-10%. На рис.5 наведені залежності ступеня використання повітря від розмірів повітряпідводжуючого тракту.

Розрахункова- кла-

сична модель

дослідна- класична

модель

розрахункова- мо-

дернізована

дослідна –модер-

нізована

зміст О в винесе-

них газах

- класична модель

-модернізована

Рис.5. Залежність ступеня використання повітря  від діаметру повітряпідводжуючого тракту.

В розділі 6 приведено дослідження ефективності роботи реконструйованого апарата в натуральних умовах. Основною метою досліджень була перевірка ступеня підвищення ефективності роботи реконструйованого апарата та оцінка практичної придатності аналітичних залежностей за визначенням: необхідної питомої витрати повітря на аерацію, часу вирощування культурального середовища, величини виносу культуральних клітин з газовою фазою у вільний простір над шаром робочого середовища.

В розділі 6.1 приведено порівняний аналіз визначення питомої витрати повітря необхідной для аерації, за існуючими методиками і визначеной у розділі 2.5. Аналітичні дані зіставлялись з дослідними, отриманими під час виконання науково-дослідних робіт в дріжджовому цеху Барського спиртового заводу співробітниками УКРНДІСП.

В розділі 6.2 здійснено перевірку часу прогно-зування по вирощуванню культурального середовища –кормових дріжджів. Аналітичні результати порівнювались з експериментальними дослідженнями на нереконструйованому та реконструйованому апаратах, що було проведено на Криськовському спиртзаводі. Визначено, що час вирощування кормових дріжджів на реконструйованому апараті скорочується в межах 21,8-23,5 %. Розходження між аналітичними та дослідними даними знаходиться в межах 5-7,5%, що дозволяє зробити висновок; запропонована методика дає змогу практично прогнозувати довгочасність робочих циклів апарату.

В 6.3 здійснено визначення винесення культуральних клітин робочого середовища з відхідними газами –“бризковинесення”. В нереконструйованому апараті обємна величина “бризковинесення” дорівнювала 11-12% корисного обєму апарата. В реконструйованому апараті це обємна значення було зменшено до 3-4%, що дозволило підвищити вихід готової продукції на 7-8%.

ВИСНОВКИ

1.Швидкість висхідного та низхідного потоків газорідинної суміші залежить від експлуатаційних та конструктивних характеристик апарата: питомої витрати повітря на аерацію, ступеня насичення робочого середовища повітрям, фізичних властивостей середовища та повітря, геометричних розмірів активної зони апарата та повітряпідводжуючого тракту.

2.Мінімальний динамічний напор, необхідний для створення стійкої вертикальної циркуляції газорідиної суміші, значення якого визначається гідростатичним тиском робочого середовища та ступенем насичення цього середовища повітряною фазою.

.Мінімальна швидкість висхідного потока газорідинної суміші, при якій відбувається винесення газової фази з приєднаною масою культуральних клітин у вільний простір апарата (“бризковинесення”), залежить від величин поверхневого натягу робочого середовища, ступеня насиченя середовища газовою фазою, а також від співвідношення густин газової та рідинної фаз.

.Швидкість внутрішньої обертальності робочого середовища між пасивною та активною зонами апарата залежить від питомої витрати повітря на аерацію, ступеня насичення середовища газовою фазою, співвідношення густин газової та рідинної фаз, а також від геометричних розмірів повітряпідводжуючого тракту та висоти шару робочого середовища.

.Ступінь використання повітря, що подається на аерацію, залежить від розміру активної зони апарата, величини обємного газовмісту робочого середовища, геометричного співвідношення між розмірами повітряпід-воджуючого тракту і активної зони апарата, кількості повітря, що подається на аерацію.

.Величина питомої витрати повітря на аерацію визначається початковою концентрацією біомаси, годинною швидкістю росту біомаси, потребою у кисні для вирощування одного кілограма абсолютно сухого продукту, виходу абсолютно сухого продукту, залежить від ступеня насичення культурального середовища газовою фазою, а також співвідношення між геометричними розмірами активної зони апарата та повітряпідводжуючого тракту.

.Довгочасність вирощування культуральних середовищ залежить від фізико-хімічних властивостей цих середовищ, геометричного розміру активної зони апарата, ступеня використання повітря, що подається на аерацію, швидкості внутрішньої обертальності робочого середовища між пасивною та активною зонами апарата, величиною насичення середовища газовою фазою.

. Модернізація конструктивної схеми апарата типу Лефрансуа-Марійє дозволила:

-збільшити обєм робочого середовища, що знаходиться в активній зоні до 40-45% від корисного обєму апарата;

-зменшити середню швидкість висхідного потока у вихідному перерізі дифузора на 50-55%, що знизило “бризковинесення” культуральних клітин з 12-15% обєму робочого середовища до 3-4% та збільшило вихід готової продукції за один робочий цикл апарата на 7-8%;

-створити два додаткових  циркуляційних контури між пасивною та активною занами зі скороченою траекторією руху робочого середовища, що складає 2/3 корисного обєму апарата, за рахунок чого збільшити час контaкта клітин культурального середовища з повітряною фазою в 1,5 рази за один цикл внутрішньої обертальності цього середовища;

-впливати на розподіл поля швидкостей по перерізу активної зони апарата та поверхневий шар робочого середовища, що покращило процес ерліфтного перемішування;

-скоротити час одного робочого циклу апарата та енерговитрати на тону виготовленої продукції на 20%.

ПУБЛІКАЦІЇ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.Бондаренко А.А., Дубінін О.О., Переяславцев О.М., Тахістова Г.О. Визначення стійкості процесу механічного перемішування.// Наукові праці УДУХТ №2,- Київ, УДУХТ, 1994, с.171-172.

2. Дубинин О.А., Переяславцев А.Н., Тахистова А.О. Аналитическое определение количества кислорода, абсорбирующего рабочей средой в аппаратах с эрлифтной системой газораспpеделения. //Межведомств.тем.науч. сборник: Пищевая промышленность №40.-Киев: Урожай, 1995, с.84-88.

3. Тахістова Г.О., Аністратенко В.О. Визначення індикаторів подібності ерліфтного процесу перемішування в апаратах типу Лефрансуа-Марійє.// Всеукр. наук.-техн. конф. “Розробка та впровадження прогресивних технологій та обладнання у харчову та переробну промисловість”/ Київ, жовт. 1995р. /Тези доп.- Київ:УДУХТ,1995, с. 91.

. Дубінін О.О., Переяславцев О.М., Тахістова Г.О. Аналітичне визначення необхідної продуктивності повітрядувних машин для апаратів Лефрансуа-Марійє.// Межвідом. Тем. Наук. Збірник: Хорчова промисловість, №42, -Київ: Урожай, 1996, с.42-46.

. Тахістова Г.О., Аністратенко В.О. Аналітичне визначення швидкості руху газорідинної суміші у вертикальних каналах ерліфтних апаратів.// Розроблення та впровадження прогресивних ресурсоощадних технологій та обладнання в харчову та переробну промисловість. Міжн. наук.-техн. конф., Київ, жовт. 1997р./ Тези доп.- Київ:УДУХТ,1997, с. 29.

. Аністратенко В.О., Дубінін О.О., Переяславцев О.М., Тахістова Г.О. Визначення стійкості процесу ерліфтного перемішування.// Наукові праці УДУХТ №3,- Київ,УДУХТ,1997, с.67-69.

7. Тахістова Г.О., Аністратенко В.О., Дубінін О.О. Аналітичне визначення мінімального швидкісного напору газової фази, при якому відбувається розрив вільної поверхні шару рідини. //Наукові праці УДУХТ.-Київ:УДУХТ, 1998.-№4.-с.20-21.

АНОТАЦІЯ

 Тахістова Г.О. Розробка методів інтенсифікації роботи ерліфтних апаратів. –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.05.09 –машини харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості. –Український державний університет харчових технологій, Київ, 1998 р.

Дисертація присвячена теоретичному та експери-ментальному дослідженню гідродинаміки ерліфтних апаратів з метою інтенсифікації процесу вирощування різноманітних культур харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості. Проведено аналіз і дослідну перевірку кінетичних залежностей та основних гідродинамічних параметрів ерліфтного перемішування робочих середовищ. Зясовано основні гідродинамічні недоліки та розроблено шляхи їх усунення. Практично здійснено модернізацію ерліфтного апарата типу Лефрансуа-Марійє.

 Ключові слова: кінетика, культуральне середовище, активна зона, внутрішня обертальність, насичення газовою фазою.

АННОТАЦИЯ

 Тахистова А.О. Разработка методов интенсификации работы эрлифтных аппаратов. –Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.05.09 –машины пищевой, микробиологической и фармацевтической промышленности. –Украинский государственный уни-верситет пищевых технологий, Киев, 1998.

Диссертация посвящена теоретическому и экспериментальному исследованию гидродинамики ерлифтных аппаратов с целью интенсификации процесса выращивания различных культур пищевой, микробиологической и фармацевтической промышленности. В работе произведен анализ специфики работы современных аппаратов. Выполненный аналитический анализ позволил установить основные гидродинамические параметры эрлифтного процесса, влияющие на интенсивность перемешивания: скорость восходящего и нисходящего потоков газожидкостной смеси; минимальная скорость, при которой газовая фаза совместно с присоединенной массой среды выносится в свободное пространство аппарата; минимально необходимый динамический напор газовой фазы, при котором происходит устойчивая вертикальная циркуляция рабочей среды в аппарате; скорость внутренней циркуляции среды между пассивной и активной зонами аппарата в зависимости от конструктивных характеристик аппарата и физических свойств рабочей среды.

Теоретически обоснованы определяющие эффективность работы эксплуатационные параметры: степень использования воздуха, подаваемость на аэрацию; удельного объемного расхода воздуха, необходимого для эффективной аэрации; прогнозирование времени выращивания различных культур в зависимости от физико-химических свойств рабочей среды и конструктивных особенностей аппарата.

Проведено физическое моделирование эрлифтного процесса перемешивания, на основании чего создана экспериментальная установка.

Все аналитические зависимости, определяющие характерные параметры эрлифтного процесса перемешивания, проверены на экспериментальной установке и в промышленных условиях.

Проведенные аналитические исследования позволили усовершенствовать конструктивную схему эрлифтного аппарата типа Лефрансуа-Марийс и внедрить модернизированный аппарат в производство.

 Ключевые слова: кинетика, культуральная среда, активная зона, внутренняя оборачиваемость, насыщение газовой фазой.


AN
NOTATION

Tahistova A.O. Elaboration of intensification methods for air-lift apparatus.- Manuscript.

Dissertation for competition for the candidate’s master’s degree in technical sciences on speciality 05.05.09 – machines of food, microbiological and pharmaceutical industry.-Ukrainian State University of Food Technologies, Kyiv, 1998.

The dissertation is devoted to theoretical and experimental researches of air-lift apparatus hydro-dynamics in order to intensification of grow process of different cultures of food, microbiological and pharmaceutical industry.

Analysis of experimental check of kinetics dependencies and main hydro-dynamical parameters of air-lift working environment mix process has been done. Main hydro-dynamical defects are showed and ways of theirs removal are elaborated. Modernisation of Lefransua-Mariye type air-lift apparatus are practical realised.

 Key words: kinetics, cultural environment, acting zone, inside circulation, saturation with gas phase.




1. Кредит в размере А млн рубвыдан 2 марта до 11декабря под Бгодовых
2. Учет основных средств
3. Основной причиной травматизма при разработке траншей и котлованов является обрушение грунтовых масс
4. полезной деятельности удовлетворению информационных потребностей
5. Тема 4. Информационная модернизация в социальноэкономической системе общества Назовите важнейшие приз
6. расталкивают друг друга для привлечения к себе внимания покупателей
7. Педагогические требования
8.  Исторические сведения о возникновении биржевой торговли
9. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Х
10. Управление в сфере здравоохранения
11. Форма территориального (государственного) устройства
12. Фінансовий ринок Сутність та роль і місце фінансового ринку в системі економічних відносин
13. суета сует все суетаКнига Екклесиаста очень противоречива одни стихи опровергают другие другие подтверж
14. Тема- Анализ повышения уровня рентабельности предприятия на примере ГППО Славяне деятельность автобусн
15. науку об идеях Основоположником теории идеологии считается К
16.  20г. наименование населенного пункта дата месяц го
17. Общие условия возмещения имущественного вреда
18. URU ДЕНИСОВА Г
19. 60 лет В США рак поджелудочной железы занимает четвертое место в структуре онкологической смертности
20. реферат з потрібної теми