Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту

Работа добавлена на сайт samzan.net:


24

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ УКРАЇНИ

Капко Ігор Орестович

УДК 796.015.83

КРИТЕРІЇ ВІДБОРУ ВИСОКОКВАЛІФІКованих СПОРТСМЕНІВ, ЯКІ СПЕЦІАЛІЗУЮТЬСЯ У ПАУЕРЛІФТИНГУ, на етапах максимальної реалізації індивідуальних можливостей та збереження досягнень

24.00.01 - Олімпійський і професійний спорт

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з фізичного виховання і спорту

Київ - 2004


Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному університеті фізичного виховання і спорту України, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту.

Науковий керівник кандидат педагогічних наук, доцент

Олешко Валентин Григорович,

Національний університет фізичного виховання і спорту України, доцент кафедри силових видів спорту та фехтування

Офіційні опоненти:

доктор біологічних наук, старший науковий співробітник Коробейников Георгій Валерійович, Державний науково-дослідний інститут фізичної культури і спорту, заступник директора з науково-дослідної роботи;

кандидат педагогічних наук, доцент Мартин Володимир Дмитрович, Львівський державний інститут фізичної культури, завідувач кафедри атлетичних видів спорту

Провідна установа - Харківська державна академія фізичної культури, кафедра важкої атлетики і боксу, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту, м. Харків

Захист відбудеться “27лютого 2004 р. о 14 годині 30 хв. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.829.01 Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, м. Київ - 150, вул. Фізкультури, 1)

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, м. Київ - 150, вул. Фізкультури, 1)

Автореферат розісланий “26 січня 2004 р.

     Учений секретар

спеціалізованої вченої ради       В.І. Воронова


Загальна характеристика роботи

Незважаючи на те, що пауерліфтинг розвивається не так давно в Україні як силовий вид спорту і поки, на жаль, не входить до програми Ігор Олімпіад, у ньому сформована і функціонує досить ефективна система відбору та підготовки спортсменів високої кваліфікації до головних змагань року, що підтверджується досягненнями українських спортсменів на міжнародній арені. З 1990 до 2002 рр. спортсмени України тільки у сумі триборства 59 разів перемагали на чемпіонатах світу та Європи.

Поряд із цим постійне розширення кола претендентів на найвищі нагороди істотно впливає на рівень конкуренції на міжнародних змаганнях.

Актуальність роботи. Досвід передової практики свідчить про те, що тренувальна та змагальна діяльність спортсменів високої кваліфікації пов'язана з ефективною системою відбору перспективних спортсменів на етапах багаторічної підготовки (Запорожанов В.О., 1993; Медведєв О.С., 1994; Платонов В.М., 1995; Сахновський К.П., 1997; Волков Л.В., 1997 та ін.). Однією із складових цього процесу є використання моделей в керуванні підготовкою спортсменів з метою досягнення високих спортивних результатів.

На необхідність побудови моделей найсильніших спортсменів світу та розробки модельних характеристик окремих сторін підготовленості неодноразово вказували провідні фахівці спортивної науки (Булгакова Н.Ж., 1986; Медведєв О.С., 1994; Платонов В.М., 1997; Сахновський К.П., 1997 та ін.).

Відомо, що ефективність змагальної діяльності залежить від оптимальних морфофункціональних показників, рівня конкуренції на головних змаганнях року та темпів становлення вищої спортивної майстерності (Булгакова Н.Ж., 1986; Dvorkin L., 1992; Платонов В.М., 1997; Олешко В.Г., 1999 та ін.), що вказує на сприятливі передумови для спортсменів до досягнення високих спортивних результатів у запланованій ваговій категорії.

Аналіз спеціальної літератури з пауерліфтингу показує (Хетфілд Ф.К., 1993; Павлов В.П., 1999; Бельський І.В., 2000; Стеценко А.І., 2000; Дідик Т.М., 2003 та ін.), що відбір до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації здійснюється за відсутністю та без урахування модельних характеристик окремих сторін підготовленості спортсменів.

У зв'язку з цим виникає необхідність проведення досліджень та розробки критеріїв відбору до головних змагань року з пауерліфтингу спортсменів високої кваліфікації на заключних етапах спортивного удосконалення з урахуванням моделей найсильніших спортсменів світу.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження, які складають зміст даної роботи, виконувалися відповідно до теми 1.2.5. Зведеного плану науково-дослідної роботи Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту на 2001 - 2005 рр. “Удосконалення системи багаторічного відбору і орієнтації спортсменів в різних видах спорту”, номер державної реєстрації 0101U006310.

Мета дослідження - удосконалення системи відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій на заключних етапах спортивного удосконалення з урахуванням моделей найсильніших спортсменів світу.

Завдання дослідження:

  1.  Визначити інформативні показники відбору, що характеризують морфофункціональний стан, змагальну діяльність, критерії перспективності та терміни перебування на заключних етапах спортивного удосконалення найсильніших спортсменів світу, які займаються пауерліфтингом.
  2.  Розробити моделі найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій: моделі морфофункціонального стану, змагальної діяльності, критеріїв перспективності та термінів перебування на заключних етапах спортивного удосконалення.
  3.  Встановити головні чинники, які впливають на рівень конкуренції найсильніших збірних команд світу.
  4.  Експериментально обґрунтувати подальше впровадження розроблених моделей найсильніших спортсменів світу як критеріїв відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій на заключних етапах спортивного удосконалення.

Об'єкт дослідження - система відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій на заключних етапах спортивного удосконалення.

Предмет дослідження - показники морфофункціонального стану, змагальної діяльності, критеріїв перспективності та термінів перебування на заключних етапах спортивного удосконалення найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорії, а також чинники, які впливають на рівень конкуренції найсильніших збірних команд світу.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань використовувалися такі методи: вивчення та аналіз науково-методичної літератури; вивчення передового досвіду роботи тренерів і підготовки спортсменів; опитування та інтерв’ю провідних тренерів і спортсменів; педагогічні спостереження за тренувальною та змагальною діяльністю спортсменів; методи оцінки морфофункціонального стану спортсменів; методи педагогічного експерименту; математично-статистичне опрацювання результатів дослідження.

Наукова новизна отриманих результатів:

  •  за результатами проведених автором досліджень вперше комплексно розглянуто проблему відбору до головних змагань року з пауерліфтингу спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій на заключних етапах спортивного удосконалення;
  •  вперше виділено інформативні показники відбору: морфофункціональний стан, змагальна діяльність, критерії перспективності та терміни перебування на заключних етапах спортивного удосконалення найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій, а також встановлено головні чинники, які впливають на рівень конкуренції найсильніших збірних команд світу;
  •  вперше розроблено моделі морфофункціонального стану, змагальної діяльності, критеріїв перспективності та термінів перебування на заключних етапах спортивного удосконалення найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій, які дозволяють удосконалити систему відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації України.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці моделей найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій: моделей морфофункціонального стану, змагальної діяльності, критеріїв перспективності та термінів перебування на заключних етапах спортивного удосконалення. Визначено терміни відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації України на заключних етапах спортивного удосконалення. Результати досліджень впроваджено в підготовку збірної команди України до головних змагань року, що підтверджується відповідними актами впровадження.

Особистий внесок здобувача у підготовці дисертаційної роботи полягає у самостійному визначенні напряму дослідження, вивченні репрезентативності досліджуваної проблеми в теорії та практиці спорту вищих досягнень, обґрунтуванні загальної методології та організації досліджень, постановці мети та завдань, а також у безпосередньому проведенні серії досліджень, синтезі та узагальненні отриманих результатів і формулюванні висновків.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення дисертаційних досліджень були оприлюднені на ΙV Міжнародному науковому конгресі „Олімпійський спорт і спорт для всіх: проблеми здоров’я, рекреації, спортивної медицини та реабілітації”, Київ, 2000; „Міжнародній науково-методичній конференції „Індивідуалізація у процесі тренувань спортсменів”, Гданьськ (Польща), 2002; науково-методичних конференціях кафедри спортивних єдиноборств та кафедри силових видів спорту та фехтування, Національного університету фізичного виховання і спорту України у 1998 - 2003 рр.; науково-практичних семінарах тренерів з пауерліфтингу, Київ, 1999 - 2002 рр., Коломия, 2003 р.

Результати досліджень відображені у семи опублікованих роботах, серед них п’ять - у провідних фахових виданнях, перелік яких затверджено ВАК України. Усі роботи одноосібні.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, п’яти розділів особистих досліджень, висновків, бібліографії (237 найменувань, з яких 45 - іноземних авторів) і чотирнадцяти додатків, викладена на 208 сторінках комп’ютерного набору, ілюстрована 35 таблицями, 35 рисунками, 2 формулами.

Основний зміст роботи

У першому розділі дисертації “Критерії відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації з урахуванням модельних характеристик” обґрунтовано концепцію дослідження; проаналізовано практичний досвід та наукові роботи провідних учених у галузі спорту вищих досягнень; висвітлено сучасні теоретичні підходи до принципів та специфіки відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації на заключних етапах спортивного удосконалення.

Визначено інформативні показники, які використовуються у практиці відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій на заключних етапах спортивного удосконалення, до яких належать: зріст, довжина тулуба і кінцівок, ширина плечей і тазу, обхватні розміри, активна й жирова маса тіла, вікові межі найвищих спортивних досягнень з урахуванням вагових категорій, рівень змагальних досягнень у сумі триборства (у відсотках від світового рекорду), співвідношення змагальних результатів до суми триборства, рівень реалізації спроб на змаганнях, вік початку занять пауерліфтингом, терміни виконання нормативів майстра спорту та майстра спорту міжнародного класу та терміни перебування на заключних етапах спортивного удосконалення.

Таким чином, визначено, що у спеціальній літературі міститься інформація та опрацьовано питання відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій на заключних етапах спортивного удосконалення з урахуванням моделей найсильніших спортсменів світу. Проте, досліджень у пауерліфтингу з порушеної нами теми з урахуванням статі та вагових категорій не проводилося.

Отже, проведення досліджень щодо вдосконалення системи відбору до головних змагань року з пауерліфтингу спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій на заключних етапах спортивного удосконалення з урахуванням моделей найсильніших спортсменів світу здається нам своєчасним та доцільним.

У другому розділі дисертації “Методи та організація досліджень” розкрито методологію досліджень за даною проблемою, показано методи та організацію досліджень.

Використано такі методи: вивчення та аналіз науково-методичної літератури, вивчення передового досвіду роботи тренерів і підготовки спортсменів (аналіз, синтез і узагальнення архівних, статистичних документів, документів обліку та планування), опитування та інтерв’ю провідних тренерів і спортсменів, педагогічні спостереження за тренувальною та змагальною діяльністю спортсменів (аналіз протоколів та відеозаписів міжнародних змагань), методи оцінки морфофункціонального стану спортсменів (антропометрія та каліперометрія), методи педагогічного експерименту, методи математичної статистики.

Проведення досліджень тривало протягом кількох етапів:

Перший етап(протягом 1999 - 2000 рр.) - здійснювався аналіз і узагальнення даних науково-методичної літератури вітчизняних і закордонних авторів. Проводилося вивчення, уточнення та доповнення використовуваних методик досліджень. Вивчення передового досвіду роботи тренерів і підготовки спортсменів України, Росії, Польщі, Білорусії, Казахстану й інших країн шляхом аналізу документів планування та обліку, здійснювалося опитування та інтерв’ю спортсменів.

Другий етап(протягом 2001 року) був присвячений розв’язанню таких завдань: визначення інформативних показників, які характеризують морфофункціональний стан, змагальну діяльність, критерії перспективності та терміни перебування на заключних етапах спортивного удосконалення найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій; розроблення моделей морфофункціонального стану, змагальної діяльності, критеріїв перспективності та термінів перебування на заключних етапах спортивного удосконалення найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій; встановлення головних чинників, які впливають на рівень конкуренції найсильніших збірних команд світу; експериментальне обґрунтування та подальше впровадження розроблених моделей найсильніших спортсменів світу як критеріїв відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації України.

На цьому етапі у дослідженнях змагальної діяльності, критеріїв перспективності та термінів перебування на заключних етапах спортивного удосконалення взяли участь понад 300 найсильніших спортсменів світу з яких 165 чоловіків та 150 жінок. У дослідженнях морфофункціонального стану взяли участь понад 70 найсильніших спортсменів світу - 36 чоловіків та 36 жінок.

Усі спортсмени були розділені на групи вагових категорій у відповідності до статі: чоловіки 1-а група - 52 - 56 кг; 2-а - 60 - 67,5 кг; 3-я - 75 - 82,5 кг; 4-а - 90 - 100 кг; 5-а - 110 і понад 110 кг; жінки 1-а група - 44 - 48 кг; 2-а - 52 - 56 кг; 3-я - 60 - 67,5 кг; 4-а - 75 - 82,5 кг; 5-а - 90 і понад 90 кг.

Третій етап(протягом 2002 - 2003 рр.) - передбачав поглиблене вивчення спеціальної літератури для порівняння власних результатів досліджень з наявними науковими даними; підготовку та оформлення тексту дисертаційної роботи; підготовку ілюстративного матеріалу; підготовку дисертаційної роботи до захисту; результати досліджень висвітлювалися у публікаціях у вигляді статей у збірниках наукових праць, виступів на міжнародних науково-практичних конференціях, впровадження результатів дослідження у практику.

Були запропоновані критерії відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій та випробовані на спортсменах збірної команди України у процесі їх підготовки до головних змагань року.

У третьому розділі дисертації “Розробка моделей найсильніших спортсменів світу як критеріїв відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації України” здійснено аналіз результатів дослідження показників морфофункціонального стану, змагальної діяльності, критеріїв перспективності та термінів перебування на заключних етапах спортивного удосконалення найсильніших спортсменів світу.

Усього нами вивчено 40 показників відбору найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій, з яких 19 показників характеризують морфофункціональний стан спортсменів, 11 - змагальну діяльність і 10 - критерії перспективності та терміни перебування на заключних етапах спортивного удосконалення.

Серед показників морфофункціонального стану спортсменів визначені групи показників, які характеризують масо-зростові дані, повздовжні та поперечні розміри тіла, обхватні розміри і склад тіла спортсменів.

Аналіз масо-зростових показників найсильніших спортсменів світу (рис. 1) свідчить, що зріст спортсменів зі збільшенням вагової категорії змінюється в середньому на 3,9 % (р < 0,05). Найбільші відмінності в показниках зросту спостерігаються між 3 і 4 групами, у чоловіків ці відмінності складають 5,3 %, у жінок - 6,0 % (р < 0,05).

Аналіз повздовжніх розмірів тіла спортсменів відносно їх зросту свідчить про те, що у жінок у деяких аналогічних з чоловіками групах вагових категорій показники більші. Так, наприклад у 1 групі вагових категорій довжина ніг у жінок більша, ніж у чоловіків, на 1,5 % (р < 0,05). Також у жінок більші стосовно чоловіків показники довжини стегна на 2,0 %, тулуба - на 2,1 %, тазу - на 1,8 % (р < 0,05). Тоді як обхватні розміри тіла у жінок менші, ніж у чоловіків, у середньому на 10,0 % (р < 0,05). Причому найбільша різниця в обхватних розмірах тіла спостерігається між показниками обхвату грудей на 19,1 % та обхвату талії на 16,7 % (р < 0,05).

Слід зазначити, що жінки мають більший відсоток жирової маси (5,6 %), ніж чоловіки, але менший відсоток активної маси (5,6 %) та індексу активної маси тіла (0,34 у. о.) (р < 0,05).

До групи показників, які характеризують змагальну діяльність спортсменів, належать: рівень досягнень (у % від світового рекорду), реалізація спроб на змаганнях, співвідношення змагальних результатів та вікові показники спортсменів.

Аналіз рівня спортивних досягнень найсильніших збірних команд світу свідчить про те, що призові місця на чемпіонатах світу посідають ті команди, спортсмени яких мають результати у сумі триборства в середньому у чоловіків - 92,5 ± 5,0 %, а у жінок 90,2 ± 7,0 % від світового рекорду відповідно.

Аналіз співвідношення змагальних результатів до суми триборства показує, що у чоловіків співвідношення досягнень у присіданні й жимі лежачи до суми триборства більше, ніж у жінок, на 1,0 % та 2,5 % відповідно (p < 0,05). І становить у середньому у присіданні - 39,4 ± 2,0 %, у жимі лежачи - 24,7 ± 2,1 %. Співвідношення ж досягнень у тязі до суми триборства у чоловіків нижче, ніж у жінок, на 3,3 % і становить у середньому - 35,6 ± 1,1 % (p < 0,05).

Аналіз реалізації спроб на міжнародних змаганнях свідчить про те, що цей показник змагальної діяльності залишається завжди високим. Визначено, що у найсильніших спортсменів світу він становить у середньому у присіданні 63,3 ± 2,7 %, жимі - 65,6 ± 2,6 % та тязі - 64,0 ± 3,2 % (р < 0,05). У жінок показник реалізації спроб на змаганнях у середньому на 9,7 % вищий, ніж у чоловіків и становить відповідно - в присіданні та жимі лежачи - 72,5 %, у тязі - 69,0 ± 7,0 % (р < 0,05).

Отриманий матеріал щодо вікових показників найсильніших спортсменів світу - призерів чемпіонатів світу у 1998 - 2002 рр. різних вагових категорій свідчить (рис. 2), що чоловіки в усіх випадках старші за жінок у середньому на 2,0 роки. Середній вік чоловіків становить - 31,0 ± 1,0 рік, а жінок - 29,0 ± 1,0 років відповідно (р < 0,05).

Серед групи показників, які характеризують критерії перспективності, важливе місце посідають терміни початку занять до моменту досягнення етапу максимальної реалізації індивідуальних можливостей, а також період перебування на заключних етапах спортивного удосконалення.

Визначено, що тривалість перебування найсильніших спортсменів світу на 4 та 5 етапах спортивного удосконалення знаходиться у чоловіків у межах від 5,0 ± 1,0 до 14,0 ± 2,0 років, а у жінок - у межах 3 ± 1,0 - 5 ± 1,0 років.

У четвертому розділі дисертації “Обґрунтування критеріїв відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації України з урахуванням модельних характеристик найсильніших спортсменів світу” розглядається система відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації України різної статі та різних вагових категорій з урахуванням моделей найсильніших спортсменів світу.

Встановлено, що показники відбору найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій за своєю інформативною значущістю неоднозначні у взаємодії. Найбільш високий взаємозв’язок отриманий між показниками морфофункціонального стану (маса тіла, зріст, довжина кінцівок, тулуба, ширина плечей та склад тіла) та показниками змагальної діяльності спортсменів (r = 0,6 - 0,9), які утворюють єдиний блок. Середній рівень взаємозв’язку отриманий між показниками змагальної діяльності найсильніших спортсменів світу (змагальні досягнення, співвідношення змагальних результатів до суми триборства, рівень досягнень і рівень реалізації спроб на змаганнях), критеріями перспективності та термінами перебування на заключних етапах спортивного удосконалення (r = 0,4 - 0,6).

Встановлено, що показники морфофункціонального стану, змагальної діяльності, критеріїв перспективності та терміни перебування на заключних етапах спортивного удосконалення найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій визначаються трьома чинниками, сума внеску яких до загальної дисперсії вибірки становить 83,57 %.

Перший, генеральний чинник - 60,26 % (“чинник спеціальної фізичної підготовленості”), складається з комплексу показників, які характеризують морфофункціональний стан найсильніших спортсменів світу та їх змагальну діяльність.

Другий чинник - 13,28 % (“чинник вікових змін та темпів становлення вищої спортивної майстерності”) є системотворним для відображення критеріїв перспективності та термінів перебування на заключних етапах спортивного удосконалення найсильніших спортсменів світу.

Третій чинник, “чинник технічної підготовленості” (10,03 %) з найбільш вагомим внеском вміщує показники, що характеризують рівень реалізації спроб на змаганнях.

На підставі цифрового вираження отриманих результатів було розроблено шкали для визначення трьох рівнів оцінки показників відбору спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій: низький, середній, високий - які мають бальну оцінку - 1, 2, 3 відповідно (табл. 1).

Згідно з розробленою шкалою рівнів оцінки показників відбору нами було здійснено оцінку показників спортсменів чоловіків та жінок збірної команди України під час їх підготовки до чемпіонату Європи 2002 р. (Словаччина) та чемпіонату світу 2002 р. (Німеччина) відповідно за такими оцінками: високий - 104 і більше балів; середній - 103 - 63 балів; низький - 62 і менше балів.

На завершальному етапі підготовки до міжнародних змагань члени збірної команди України за критеріями відбору мали підготовленість на такому рівні: високий - у 89,0 % спортсменів, середній - у 11,0 % спортсменів. Отже, більшість спортсменів збірної команди України мали високий рівень підготовленості, що дозволило їм увійти до трійки найсильніших збірних команд світу і посісти високі місця у відповідних вагових категоріях серед найсильніших спортсменів світу.

Таким чином, запропоновані критерії відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій були впроваджені у практику підготовки спортсменів збірної команди України з пауерліфтингу.

Таблиця 1

Диференційована оцінка показників відбору (морфофункціональний стан) спортсменів високої кваліфікації

Показник

Оцінка

Низька (1 бал)

Середня (2 бали)

Висока (3 бали)

1.

Зріст, см

153,1 - 161,7

,8 - 178,8

,9 - 187,3

2.

Обхватні розміри, см: шия

34,4 - 39,0

,1 - 48,3

,4 - 53,0

3.

плече

31,8 - 36,7

,8 - 46,5

,6 - 51,4

4.

передпліччя

26,5 - 29,9

,0 - 36,6

,7 - 40,0

5.

груди

83,8 - 95,5

,6 - 118,9

,0 - 130,6

6.

талія

64,7 - 79,5

,6 - 109,2

,3 - 124,1

7.

стегно

56,8 - 63,0

,1 - 75,5

,6 - 81,7


.

гомілка

33,7 - 37,6

,7 - 45,5

,6 - 49,4

9.

Довжина, %: руки

46,7 - 45,5

,4 - 43,2

,1 - 42,1

10.

плеча

23,1 - 21,2

,1 - 17,5

,4 - 15,6

11.

передпліччя

17,4 - 16,0

,9 - 13,1

,0 - 11,7

12.

ноги

55,2 - 54,2

,1 - 52,1

,0 - 51,1

13.

стегна

32,0 - 30,5

,4 - 27,6

,5 - 26,2

14.

гомілки

25,9 - 24,4

,3 - 21,3

,2 - 19,8

15.

тулуба

31,4 - 30,4

,3 - 28,4

28,3 - 27,4

16.

Ширина, %: плечей

30,0 - 28,3

,2 - 25,0

,9 - 24,0

17.

тазу

16,2 - 16,3

,4 - 16,5

,6 - 16,7




.

Маса жиру, %

,7 - 19,1

,0 - 11,7

,6 - 9,0

19.

ІАМТ, у. о.

1,22 - 1,43

,44 - 1,85

,86 - 2,06

Примітка. Така ж оцінка була зроблена за показниками змагальної діяльності та критеріям перспективності.

У п’ятому розділі дисертації “Аналіз результатів досліджень” був підбитий підсумок проведених досліджень, порівняння головних положень роботи з наявними концепціями спортивного відбору у спорті вищих досягнень.

Проведені дослідження розширюють знання щодо методики підготовки та відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації на заключних етапах спортивного удосконалення. Доповнено наявні наукові розробки щодо аналізу взаємозв’язків між окремими сторонами підготовленості та змагальної діяльності найсильніших спортсменів світу, які займаються пауерліфтингом.

Одержані результати дозволяють використовувати основні положення роботи під час відбору та підготовки до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій, які спеціалізуються у пауерліфтингу, на заключних етапах спортивного удосконалення з урахуванням специфічності цього спорту.

Висновки

  1.  Вивченню особливостей спортивного відбору, орієнтації та селекції у процесі багаторічної підготовки спортсменів присвячені численні дослідження. Такий інтерес пояснюється тим, що практичне використання даних досліджень має широкий діапазон. Перш за все це стосується проблеми відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації на заключних етапах спортивного удосконалення. Однак у теорії та практиці пауерліфтингу нами не знайдено чіткої концепції щодо вивчення показників відбору спортсменів. Результати розрізнених експериментальних та теоретичних досліджень з цієї проблеми важко піддаються систематизації через різні цілі, завдання та методи їх досягнення, що знижує цінність отриманих наукових даних. Все викладене вище обґрунтовує актуальність вивчення проблеми, яка, на наш погляд, є доцільною і своєчасною.
  2.  Шляхом вивчення та аналізу науково-методичної літератури, передового досвіду роботи тренерів і підготовки спортсменів, опитування та інтерв'ю, а також педагогічних спостережень за тренувальною та змагальною діяльністю спортсменів було визначено інформативні показники, які використовувалися як критерії відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій (зріст, довжина тулуба і кінцівок, ширина плечей і тазу, обхватні розміри, активна й жирова маса тіла, вікові межі найвищих спортивних досягнень, рівень змагальних досягнень, співвідношення змагальних результатів, рівень реалізації спроб, вік початку занять пауерліфтингом, терміни виконання нормативів майстра спорту та майстра спорту міжнародного класу та терміни перебування на заключних етапах спортивного удосконалення).
  3.  Розроблено моделі морфофункціонального стану найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій, які вміщують:

- масо-зростові показники, які з підвищенням вагової категорії змінюються у середньому на 3,9 % - відмінності достовірні;

- повздовжні розміри тіла спортсменів відносно їх зросту. Встановлено, що достовірні відмінності між повздовжніми розмірами тіла спортсменів різних груп вагових категорій спостерігаються у чоловіків у показниках довжини ніг, гомілки, стегна та тулуба, у жінок - відповідно довжини ніг, стегна, гомілки та рук;

- обхватні розміри тіла (шиї, грудей, талії, плеча, передпліччя, стегна, гомілки). З підвищенням вагової категорії вони змінюються у середньому на 3,6 %, за винятком обхватних розмірів грудей та талії, які мають відмінності між 4 та 5 групами вагових категорій у чоловіків - 10,9 % та 14,6 %, у жінок - 6,3 % та 14,2 % відповідно;

- поперечні розміри тіла (ширина пліч і тазу). Відмінності у ширині пліч і тазу спостерігаються тільки у спортсменів різної статі та становлять у середньому 1,8 %;

- склад тіла (маса жиру, АМТ, ІАМТ). Встановлено, що різниця у показниках підшкірно-жирового прошарку у спортсменів 1 та 5 груп вагових категорій становить у чоловіків 9,0 % а, у жінок - 10,0 % відповідно.

  1.  Моделі змагальної діяльності найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій вміщують:

- рівень змагальних досягнень у сумі триборства (у відсотках від світового рекорду). У чоловіків змагальні досягнення в сумі триборства у призерів чемпіонатів світу у середньому становлять 92,5 ± 5,0 %, у жінок - 90,2 ± 7,0 % відповідно, відмінності достовірні;

- співвідношення змагальних результатів до суми триборства (у %). Встановлено, що у чоловіків співвідношення присідання та жиму лежачи вище, ніж у жінок, у середньому на 1,0 % та 2,5 % відповідно. І становить у середньому у присіданні - 39,4 ± 2,0 %, у жимі лежачи - 24,7 ± 2,1 % Співвідношення ж досягнень у тязі до суми триборства у чоловіків нижче, ніж у жінок, на 3,3 % і становить у середньому - 35,6 ± 1,1 % відмінності достовірні.

- рівень реалізації спроб на змаганнях. Визначено, що реалізація спроб на міжнародних змаганнях у чоловіків у середньому становить у присіданні 63,3 ± 2,7 %, в жимі лежачи - 65,6 ± 2,6 %, у тязі - 64,0 ± 3,2 % а, у жінок відповідно - в присіданні та жимі лежачи - 72,5 %, у тязі - 69,0 ± 7,0 %;

- вікові межі найвищих спортивних досягнень спортсменів на момент змагань з урахуванням вагових категорій. Середній вік призерів чемпіонатів світу у 1998 - 2002 рр. різних вагових категорій у чоловіків становить - 31,0 ± 1,0 рік, у жінок - 29,0 ± 1,0 років, відмінності достовірні.

  1.  Період часу між термінами початку занять пауерліфтингом та виходом на заключні етапи спортивного удосконалення у найсильніших спортсменів світу у середньому триває у чоловіків 6 ± 1,0 років, у жінок - 4 ± 1,0 роки та не залежить від вагової категорії, відмінності достовірні.

Встановлено, що тривалість перебування найсильніших спортсменів світу на 4 та 5 етапах спортивного удосконалення знаходиться у чоловіків у межах від 5,0 ± 1,0 до 14,0 ± 2,0 років, а у жінок - у межах 3 ± 1,0 - 5 ± 1,0 років.

  1.  Визначено головні чинники, що впливають на рівень конкуренції найсильніших збірних команд світу:

- збільшення кількості країн та учасників міжнародних змагань. Після багаторічного лідерства збірних команд США, Фінляндії та Швеції на передові позиції вийшли збірні команди країн колишньої соціалістичної співдружності: Росії, Польщі, Казахстану. Наприклад, спортсменам збірної команди Польщі належить 49,0 % усіх рекордів світу, встановлених за період з 1998 до 2002 рр., збірній команді Казахстану - 8,0 %, відповідно спортсменам Росії - 4,0 %;

- систематичне підвищення спортивних досягнень та світових рекордів у найсильніших спортсменів світу. Починаючи з 1998 року, спостерігається загальна тенденція до збільшення кількості світових рекордів від 12,0 % у 1998 до 22,0 % у 2002 році;

- збільшення щільності змагальних досягнень та показ однакових результатів в окремих вагових категоріях у десятках найсильніших спортсменів світу;

- врахування моделей змагальної діяльності та морфофункціонального стану найсильніших спортсменів світу як критеріїв відбору до головних змагань року.

  1.  Визначено, що показники відбору найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій за своєю інформативною значущістю неоднозначні у взаємодії:

- найбільш високий взаємозв’язок отриманий між показниками морфофункціонального стану (маса тіла, зріст, довжина кінцівок, тулуба, ширина плечей та склад тіла) та показниками змагальної діяльності спортсменів (r = 0,6 - 0,9), які утворюють єдиний блок;

- середній рівень взаємозв’язку отриманий між показниками змагальної діяльності найсильніших спортсменів світу (змагальні досягнення, співвідношення змагальних результатів до суми триборства, рівень досягнень і рівень реалізації спроб на змаганнях), критеріями перспективності та термінами перебування на заключних етапах спортивного удосконалення (r = 0,4 - 0,6).

  1.  Встановлено, що показники морфофункціонального стану, змагальної діяльності, критеріїв перспективності та терміни перебування на заключних етапах спортивного удосконалення найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій визначаються за трьома чинниками, сума внеску яких у загальну дисперсію вибірки становить 83,57 %:

- перший, генеральний чинник - 60,26 % (“чинник спеціальної фізичної підготовленості”) складається із комплексу показників, які характеризують морфофункціональний стан найсильніших спортсменів світу та їх змагальну діяльність;

- другий чинник - 13,28 % (“чинник вікових змін та темпів становлення вищої спортивної майстерності”) є системотворним для відображення критеріїв перспективності та термінів перебування на заключних етапах спортивного удосконалення найсильніших спортсменів світу.

- третій чинник, - “чинник технічної підготовленості” (10,03 %), з найбільш вагомим внеском, вміщує показники, які характеризують рівень реалізації спроб на змаганнях.

  1.  Напрацьовані критерії відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій було апробовано на спортсменах збірної команди України та використано тренерською радою під час підготовки чоловічої та жіночої збірних команд України до відбіркових змагань - чемпіонат України (лютий 2002 р.), а також протягом трьох мезоциклів підготовки до чемпіонату Європи 2002 р. (Словаччина) та чемпіонату світу 2002 р. (Німеччина) відповідно, що підтверджується відповідними актами впровадження.
  2.  На завершальному етапі підготовки до міжнародних змагань члени збірної команди України за критеріями відбору мали підготовленість на такому рівні: високий - у 89,0 % спортсменів, середній - у 11,0 % спортсменів. Отже, більшість спортсменів збірної команди України мали високий рівень підготовленості, що дозволило їм увійти до трійки найсильніших збірних команд світу і посісти високі місця у відповідних вагових категоріях серед найсильніших спортсменів світу.

Список робіт, що опубліковані за темою дисертації:

Статті

1. Капко І.О. Співвідношення результатів змагань у найсильніших спортсменів світу, які займаються пауерліфтингом // Теорія і методика фізичного виховання і спорту. - 2000. - № 2-3. - С. 17-19.

2. Капко І.О. Морфологічні показники висококваліфікованих спортсменів, які спеціалізуються у пауерліфтингу // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. під ред. Єрмакова С.С. - Х.: ХДАДМ (XXПI), 2002. - № 2. - С. 56-60.

. Капко І.О. Характеристика змагальної діяльності спортсменів високої кваліфікації, які спеціалізуються у пауерліфтингу // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. під ред. Єрмакова С.С. - Х.: ХДАДМ (XXПI), 2002. - № 7. - С. 48-54.

. Капко І.О. Комплексна система оцінки спеціальної підготовленості спортсменів високої кваліфікації у пауерліфтингу // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. під ред. Єрмакова С.С. - Х.: ХДАДМ (XXПI), 2003. - № 6. - С. 26-33.

. Капко І.О. Вікові аспекти змагальної діяльності спортсменів високої кваліфікації у пауерліфтингу // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. під ред. Єрмакова С.С. - Х.: ХДАДМ (XXПI), 2003. - № 7. - С. 3-10.

Тези доповідей

6. Капко И.О. Соотношение соревновательных результатов у сильнейших спортсменов мира, занимающихся пауэрлифтингом // ΙV Міжнар. науковий конгрес „Олімпійський спорт і спорт для всіх: проблеми здоров’я, рекреації, спортивної медицини та реабілітації”. - Київ. - 2000. - С. 48.

. Oleszko W., Kapko I., Sacharuk J. Морфологические показатели высококвалифицированных спортсменов, специализирующихся в пауэрлифтинге // Miedzynarodowa konferencja naukowo-metodyczna „Indywidualizacjz w procesie treningu sportowego” AWFS w Gdansku, 2002. - Gdansk. - S. 251-256.

АНОТАЦІЇ

Капко І.О. Критерії відбору висококваліфікованих спортсменів, які спеціалізуються у пауерліфтингу,на етапах максимальної реалізації індивідуальних можливостей та збереження досягнень. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.01 - Олімпійський і професійний спорт. - Національний університет фізичного виховання і спорту України, Київ, 2004.

У дисертації вперше запропоновано шляхи вдосконалення системи відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій на заключних етапах спортивного удосконалення з урахуванням моделей найсильніших спортсменів світу.

Визначено інформативні показники, які характеризують морфофункціональний стан, змагальну діяльність, критерії перспективності та терміни перебування на заключних етапах спортивного удосконалення.

Розроблено моделі морфофункціонального стану, змагальної діяльності, критеріїв перспективності та термінів перебування на заключних етапах спортивного удосконалення найсильніших спортсменів світу різної статі та різних вагових категорій.

Експериментально обґрунтовані розроблені моделі найсильніших спортсменів світу як критерії відбору до головних змагань року спортсменів високої кваліфікації різної статі та різних вагових категорій на заключних етапах спортивного удосконалення.

Ключові слова:пауерліфтинг, критерії відбору, спортсмени різної статі та різних вагових категорій, модельні показники, головні змагання року, найсильніші спортсмени світу, заключні етапи спортивного удосконалення.

Капко И.О. Критерии отбора высококвалифицированных спортсменов, которые специализируются в пауэрлифтинге, на этапах максимальной реализации индивидуальных возможностей и сохранения достижений. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.01 - Олимпийский и профессиональный спорт. - Национальный университет физического воспитания и спорта Украины, Киев, 2004.

В диссертации впервые предложены пути совершенствования системы отбора к главным соревнованиям года спортсменов высокой квалификаций разного пола и разных весовых категорий на заключительных этапах спортивного совершенствования с учетом моделей сильнейших спортсменов мира.

Определены информативные показатели характеризующие морфофункциональное состояние, соревновательную деятельность, критерии перспективности и сроки нахождения на заключительных этапах спортивного совершенствования.

Разработаны модели морфофункционального состояния (весоростовые показатели, продольные и поперечные размеры тела спортсменов относительно их роста, обхватные размеры тела, состав тела), соревновательной деятельности (уровень соревновательных достижений, соотношение соревновательных результатов к сумме троеборья, уровень реализации подходов на соревнованиях, возрастные границы высоких спортивных достижений с учетом весовой категории), критериев перспективности и сроков нахождения на заключительных этапах спортивного совершенствования сильнейших спортсменов мира разного пола и разных весовых категорий.

Установлены главные факторы, влияющие на уровень конкуренции сильнейших сборных команд мира: увеличение количества стран и участников международных соревнований; систематическое повышение спортивных достижений и мировых рекордов; показ одинаковых результатов в отдельных весовых категориях в десятках сильнейших спортсменов мира; учет моделей соревновательной деятельности и морфофункционального состояния сильнейших спортсменов мира как критериев отбора к главным соревнованиям года.

Установлено, что показатели отбора сильнейших спортсменов мира разного пола и разных весовых категорий по своей информационной значимости не однозначны во взаимодействии.

Определено, что показатели морфофункционального состояния, соревновательной деятельности и критериев перспективности сильнейших спортсменов мира разного пола и разных весовых категорий определяются тремя факторами - “фактор специальной физической подготовленности”, “фактор возрастных изменений и темпов становления высшего спортивного мастерства” и “фактор технической подготовленности”.

Общая оценка отбора к главным соревнованиям года спортсменов высокой квалификации разного пола и разных весовых категорий состоит из показателей морфофункционального состояния, уровня соревновательных достижений, соотношения соревновательных результатов к сумме троеборья, уровня реализации соревновательных подходов, возрастных границ высоких спортивных достижений и критериев перспективности.

Наработанные критерии отбора к главным соревнованиям года спортсменов высокой квалификации разного пола и разных весовых категорий были апробированы на спортсменах сборной команды Украины и использованы тренерским советом во время подготовки мужской и женской сборных команд Украины к отборочным соревнованиям - чемпионат Украины (февраль 2002 г.), а также на протяжении трех мезоциклов подготовки к чемпионату Европы 2002 г. (Словакия) и чемпионату мира 2002 г. (Германия) соответственно, что подтверждается соответствующими актами внедрения.

На завершающем этапе подготовки к международным соревнованиям члены сборной команды Украины по критериям отбора имели подготовленность в 89,0 % случаев на высоком уровне и 11,0 % случаях на среднем, что позволило им войти в тройку сильнейших сборных команд мира и занять высокие места в соответствующих весовых категориях среди сильнейших спортсменов мира.

Ключевые слова: пауэрлифтинг, критерии отбора, спортсмены разного пола и разных весовых категорий, модельные показатели, главные соревнования года, сильнейшие спортсмены мира, заключительные этапы спортивного совершенствования.

Kapko І.О. Criteria of selection of the highly qualified sportsmen specialized in powerlifting at stages of maximum realization of individual possibilities and achievements to be preserved. - Manuscript.

Thesis for the Degree of Candidate of Sciences in Physical Education and Sports in speciality 24.00.01. - Olympic and professional sport. - National University of Physical Education and Sports of Ukraine, Kyiv, 2004.

The ways of improvement of the system of selection of highly qualified sportsmen of different sex and weight categories for the main competitions of the year considering the model characteristics of the strongest sportsmen of the world were suggested in the thesis for the first time.

Informative indices that should be used as criteria of selection for the main competitions of the year of highly qualified sportsmen of different sex and weight categories (morphofunctional condition, competitive activity, criteria of availability and terms of being at final stages of sports improvement) are determined.

Models of morphofunctional condition, competitive activity, criteria of availability and terms of being at final stages of sports improvement of the strongest sportsmen of the world of different sex and different weight categories are developed.

Complex system of selection of highly qualified sportsmen for the main competitions of the year, that includes informative criteria of selection.

Key words: powerlifting, criteria of selection, sportsmen of different sex and different weight categories, model indices, main competitions of the year, the strongest sportsmen of the world, final stages of sports improvement.




1. Организация и методика проведения налоговых проверок
2. Географія України Урок
3. Использование электроэнергии
4. Понятие и принципы уголовной ответственности за экологические преступления
5. О галените и сфалерите в известняках из окрестностей села Раздольного (Каракуба) в Донецком бассейне
6. ЛЕКЦИЯ 3 АДАПТАЦИЯ ДЕТЕЙ В ШКОЛЕ СОЦИАЛЬНОПСИХОЛОГИЧЕСКИЕ КРИТЕРИИ АДАПТАЦИИ К ШКОЛЕ Социальнопсихиче
7. Управление маркетингом
8. Основные виды банковских рисков
9. Теплогазоснабжение и вентиляция КУРСОВАЯ РАБОТА Теплотехнический расчет нар
10. Для игры требуется 2 волейбольных мяча
11. Задание к теме 12- Каждая группа предоставляет разработанный список вопросов смотри задание 11 раздела СРС
12. ЛЕКЦИЯ 8 Деятельность Деятельность относится к метакатегориям психологии значит что это понятие наи
13. Тема- НЕСКЛОНЯЕМЫЕ ИМЕНА СУЩЕСТВИТЕЛЬНЫЕ Цель- рассказать о несклоняемых существительных употреблении и.html
14. Контрольная работа- Вымогательство и мошенничество
15.  Формирование нравственности учащихся важнейшая задача школы
16. Видавнича справа та редагування КИЇВ 2013 Робоча програма навчально
17. Радиационные и химические разведки Дозиметрический контроль с помощью приборов
18.  На Курской дуге 12
19. Захват Армении арабами и попытки Армянских католиков соединится с Православной Церковью
20. Тема-Эффективность управленческих решений