Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

правових дисциплін КРИМІНологія М

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

Кафедра кримінально-правових дисциплін

КРИМІНологія + М. профілактика правопорушень

Плани семінарських, практичних занять

та самостійної роботи

для студентів факультету заочного навчання ННІ права та безпеки (4 роки навчання, на базі загальної середньої освіти)

Дніпропетровськ – 2012

Плани семінарських, практичних занять та самостійної роботи з дисципліни “Кримінологія + М. Профілактика правопорушень” для студентів факультету заочного навчання ННІ права та безпеки (4 роки навчання, на базі загальної середньої освіти) / Укладач: магістр права Хорошун О.В. - Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2012. – 67 с.

Рецензенти:

1. Богатирьов І.Г., доктор юридичних наук, професор.

2. Однолько І.В., старший викладач кафедри кримінально-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук.

Плани обговорені та схвалені на засіданні кафедри кримінально-правових дисциплін

«17» вересня 2012 року. Протокол № 2.

Плани

семінарських, практичних занять

та самостійної роботи

Дисципліна

Напрям підготовки

Спеціальність

Форма навчання

________Кримінологія + М.________

__Профілактика правопорушень_ _

(повне найменування дисципліни)

______________Право ____________

(шифр і найменування)

_____7.060101 Правознавство______

(шифр й найменування)

______________заочна ____________

(стаціонарна, заочна)


МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО СЕМІНАРСЬКИХ, практичних ЗАНЯТЬ та самостійної роботи

Дані навчально-методичні рекомендації призначені для того, щоб виходячи з цілей та завдань курсу, викладених у навчальній програмі, забезпечити глибоке і всебічне вивчення студентами змісту навчальних тем. Матеріали служать методичною основою і інформаційною базою, що дозволяє розкрити структуру та особливості кожної теми, привернути увагу студентів до найбільш важливих аспектів аналізованих проблем, сформувати в них системне уявлення про кримінологію, кримінологічну політику держави, основи попередження окремих видів і груп злочинів та злочинності в цілому.

Завдання вивчення курсу полягають у засвоєнні поняття та ознак злочинності, тенденцій її динаміки, поняття особи злочинця, причин і умов злочинності і конкретного злочину, попередження злочинності, кримінологічного прогнозування та планування боротьби зі злочинністю.

В число завдань вивчення курсу кримінології входить також засвоєння студентами кримінологічної характеристики злочинності неповнолітніх і молоді, рецидивної, професійної та організованої злочинності, взаємозв'язку злочинності і алкоголізму та наркоманії, кримінологічної характеристики корисливої, насильницької корисливої та агресивної злочинності.

Методичні рекомендації містять основні теоретичні положення по темах курсу, в яких звертається увага на типові прогалини і недоліки, що найчастіше мають місце при вивченні курсу. В лекціях також зроблено акцент на найбільш складні розділи і питання курсу, які найважче засвоюються. До кожної теми є перелік літератури, якою необхідно користуватися. Значну допомогу у вивченні програмного матеріалу надають установчі тематичні лекції з курсу кримінології.

Семінарські заняття з курсу “Кримінологія + М. Профілактика правопорушень” мають метою поглиблення і закріплення знань, отриманих на лекціях і в процесі самостійного вивчення законодавства, інших нормативних матеріалів тощо.

Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім почитати й законспектувати в зошит з підготовки до семінарів відповідний матеріал підручника та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, обов’язково необхідно з’ясувати його зміст. Не зробивши цього, студент ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або й всього тексту. Тут варто скористатися словниками чи офіційними джерелами.

При вивченні будь-якої теми, крім того, необхідно звернутися до чинного кримінального законодавства України (в останній редакції), а також інших нормативно-правових актів, що мають кримінально-правове значення.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Студенти повинні використовувати інші джерела, у т.ч. періодичні видання.

ЗАСОБИ ПРОВЕДЕННЯ ПОТОЧНОГО

ТА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ

Поточний контроль – проведення семінарських та практичних занять, відпрацювання академічних заборгованостей, виконання контрольних робіт, тематичні та індивідуальні консультації.

Підсумковий контроль – здійснюється у формі заліку. Студент вважається допущеним до заліку, якщо він виконав всі види робіт, передбачених навчальним планом та графіком навчального процесу.

КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ:

“Зараховано”:

1. (високий рівень навчальних досягнень) - якщо студент глибоко і в повному обсязі засвоїв програмний матеріал; вичерпно, логічно і творчо викладає інформацію в усній і письмовій формі; ґрунтовно висловлюється і дискутує, пов’язує при цьому теоретичний матеріал з юридичною практикою; здатен виступати експертом та консультантом у навчанні інших; вирішує тестові завдання.

2. (достатній рівень навчальних досягнень) – якщо студент оперує матеріалом на рівні теми, розділу, може самостійно його відтворювати в повному обсязі, добирає переконливі аргументи на підтвердження власної точки зору; вирішує тестові завдання.

3. (середній рівень навчальних досягнень) - якщо студент може самостійно відтворити значну частину навчального матеріалу теми, дати визначення понять та пояснити їх на прикладах; самостійно вирішує необхідну кількість тестових завдань; відповідає за планом; висловлює власну точку зору з окремих питань

“Незараховано” (початковий рівень навчальних досягнень) - якщо студент може відтворювати лише окремі юридичні терміни і конструкції теми; допускає змістовні помилки; не вирішує тестових завдань.

 

Тематичний план

№ теми

Назва теми

Всього

з викладачем

Сам.

роб.

Разом

Лекц.

с/з

п/з

1

2

3

4

5

6

7

8

  1.  

Предмет, система і розвиток кримінології. Злочинність та її показники. Детермінація злочинності та окремого злочину.

12

6

2

2

2

6

  1.  

Особа злочинця. Проблеми віктимології та суїциду.

11

3

2

1

8

  1.  

Методика кримінологічних досліджень.

8

2

2

6

  1.  

Попередження злочинності. Кримінологічне прогнозування та планування попереджувальної діяльності.  

9

3

2

1

6

  1.  

Кримінологічна характеристика та попередження корисливої злочинності.

10

2

2

8

  1.  

Жіноча злочинність та її попередження. Кримінологічна характеристика злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотиків.

6

6

  1.  

Кримінологічна характеристика та попередження професійної та організованої злочинності. Попередження насильницьких злочинів.

6

6

  1.  

Кримінологічна характеристика та попередження злочинності неповнолітніх. Кримінологічна характеристика та попередження рецидивної злочинності.

6

6

  1.  

Злочинність та правопорушення у правоохоронних органах. Їх наслідки та заходи запобігання.

4

4

ЗАЛІК

ВСЬОГО

72

16

10

2

4

56

 ЗМІСТ ПРЕДМЕТУ

Тема 1. Предмет, система і розвиток кримінології. Злочинність та її показники. Детермінація злочинності та окремого злочину

Ключові слова та поняття: “предмет кримінології”, “метод та система кримінології”, “функції та завдання науки кримінології”, “злочинність”, “стан, рівень, структура, географія, динаміка злочинності”, “ціна злочину”, “детермінація”, “латентність”, “механізм злочинної поведінки”.

Читається лекція – 2 год.

Семінарські заняття – 2 год.

Семінарське заняття

План:

  1.  Поняття та предмет кримінології.
  2.  Етапи розвитку кримінологічної думки. Біологічні та соціологічні напрямки в кримінології.
  3.  Система науки кримінології, її зв’язок з іншими науками.
  4.  Завдання та функції кримінології.
  5.  Поняття злочинності (різні точки зору).
  6.  Кількісні та якісні показники злочинності. Динаміка злочинності.
  7.  Латентна злочинність, її види та засоби виявлення.

Практичні заняття – 2 год.

Питання для самостійного вивчення:

  1.  Місце кримінології в системі наук.
  2.  Криміногенні фактори сучасної злочинності в Україні (об’єктивні та суб’єктивні фактори).
  3.  Сучасний стан кримінології в Україні.
  4.  Загальне поняття детермінації злочинності.
  5.  Зовнішні обставини скоєння злочину (конкретна життєва ситуація).
  6.  Теологічні погляди на злочинність та злочин.
  7.  Кримінологічні погляди соціалістів-утопістів 16-17 ст.
  8.  Тенденції і перспективи злочинності на сучасному етапі розвитку Української державності.
  9.  Основні тенденції злочинності в Україні та Росії (порівняльна характеристика).
  10.  Механізм злочинної поведінки.
  11.  Роль потерпілого у створенні криміногенної ситуації.
  12.  Мотивація злочинної діяльності.
  13.  Концепції причин злочинності в західній кримінології.

Завдання № 1

Населення регіону С на початок січня 2010 р. складало 2132800 чол., з них близько 365 тис. - діти до 14 років. Протягом 2009 р. у цьому регіоні зареєстровано 46209 злочинів, за які притягнуто до тієї чи іншої відповідальності 18317 чол.

У регіоні N мешкало на той час 1950272 чол. Дітей до 14 - 179 тис. Зареєстровано протягом 2009 р. - 14800 злочинів і виявлено 5345 осіб, що їх вчинили.

В якому з цих регіонів більш високий рівень злочинності?

Завдання № 2

Яка шкода охоплюється поняттям "ціна злочинності"? Дайте обґрунтовану відповідь та наведіть різні точки зору вчених з цього питання.

Завдання № 3

У місті N постійно мешкало в 2005 р. 1438200 чол. Неповнолітні віком від 14 до 17 років, включно, складали 6% населення міста. В тому ж році зареєстровано 1690 злочинів вчинених 1159 підлітками. Розрахуйте рівень злочинності неповнолітніх в 2010 р.

Завдання № 4

Чи залежить динаміка злочинності в Дніпропетровській області протягом двох років від вказаних обставин і як саме:

  1.  Зростання цін на продовольчі товари;
  2.  Зміни температури повітря у різні пори року;
  3.  Посилення кримінальної відповідальності за деякі злочини;
  4.  Призначення нового начальника УМВС;
  5.  Призначення нового прокурора області;
  6.  Тимчасове припинення роботи деяких великих промислових підприємств;
  7.  Несвоєчасна, з затримками на кілька місяців, виплата заробітної плати на підприємствах з різними формами власності;
  8.  Зменшення штатної чисельності оперативних працівників та слідчих УМВС України в області;
  9.  Несвоєчасна виплата пенсій;
  10.  Посилення митного і прикордонного контролю;
  11.  Несвоєчасне прийняття державного бюджету;
  12.  Політична криза в державі.

Завдання № 5

Вкажіть, які з перелічених показників злочинності відносяться до кількісних, а які до якісних (відповідь обґрунтуйте):

  1.  абсолютна кількість злочинів, що реєструються на даній території;
  2.  кількість потерпілих від злочинів, що виявлені в певному регіоні;
  3.  розмір матеріальної шкоди від злочинності;
  4.  частина (доля) злочинів певного виду з числа всіх скоєних злочинів;
  5.  доля осіб, що скоїли злочин певного виду;
  6.  питома вага групової злочинності;
  7.  територіальна розповсюдженість злочинності;
  8.  коефіцієнт віктимності;
  9.  коефіцієнт судимості;
  10.  темп росту злочинності;
  11.  коефіцієнт злочинної активності;
  12.  розподіл злочинів за ступенем суспільної небезпеки;
  13.  розподіл злочинів за об'єктом посягання;
  14.  розподіл злочинів за ознакою судимості осіб, що їх вчинили.

Завдання № 6

До яких видів латентності відносяться такі випадки:

1) У відділення міліції прийшла заява від виховательки дитячого садку про те, що у неї зі службового приміщення хтось викрав норкову шапку. В порушенні кримінальної справи було відмовлено посилаючись на те, що: по-перше, вихователь сама винна в неналежному зберіганні шапки; по-друге, у неї не могло бути дорогої шапки з огляду на її малу заробітну плату.

2) Троє друзів напідпитку зустріли в безлюдному місці незнайому жінку і двоє з них, А. і Б. вчинили напад па потерпілу, силоміць завели в кущі і зґвалтували. Третій, В., у злочині участі не брав, але й не сповістив правоохоронні органи про злочин. Потерпіла також не звернулась до міліції з заявою.

3) Пасажир К., програв сусідам по купе велику суму грошей. І хоча він і мав підозру, що його обібрали шулери, але нікого про це не сповістив. Згодом цих людей було притягнуто до відповідальності за професійне шахрайство. Під час слідства вони зізнались поряд з іншими також у цьому епізоді своєї злочинної діяльності.

4) Виконроб С. викрав на будівництві і продав приватним особам будівельні матеріали на більш як 2,5 тис. грн. Ці матеріали шляхом підробки документів були списані на будівництві. Розкрадання не було виявлено аж поки він сам про це не заявив під час проведення документальної ревізії.

Завдання № 7

Визначте динаміку злочинності неповнолітніх у Дніпропетровському регіоні з використанням базисного та ланцюгового методів.

Показники

2007

2008

2009

2010

Кількість зареєстрованих злочинів, скоєних неповнолітніми у Дніпропетровській області

2976

2210

2212

1922

Завдання №8

У Донецькій області у 2010 році було зареєстровано зґвалтувань: січень – 7, лютий – 10, березень – 16, квітень – 17, травень – 25, червень – 14, липень – 11, серпень – 10, вересень – 22, жовтень – 15, листопад – 13, грудень – 9.

Дайте характеристику сезонних коливань цього виду злочину.

Література

  1.  Антонян Ю.М. Причины преступного поведения. - М., 1992.
  2.  Балашов І. Детермінанти злочинів у сфері підприємництва / І. Бала шов // Право України. – 2008. – №4. – С. 45-49.
  3.  Баляба А.В. Криминология или деликтология ? // Вісник ЛІВС. –2000.- №1 – С.187-194.
  4.  Бандурка О. Радченко В. Методологічні засади визначення вартості злочину щодо пересічної особи // Право України. – 2001. - №4. - С.93-97.
  5.  Бауманис Я. Проблема прогнозирования детерминантов преступности / Я. Бауманис // Закон и жизнь. – 2005. – №6. – С. 51-56.
  6.  Васильєв І. Тенденція до зниження: [Про стан криміногенної ситуації в Україні у 2000 р.] // Пожежна безпека. - 2001. - №2. - С.20.
  7.  Ведерникова О.Н. О состоянии преступности в стране и мире, криминоглобалистике и антиглобализме // Российский криминологический взгляд. – 2005. – № 2. – С. 82-91.
  8.  Віленська Є., Дідоренко Є., Розовський Б. Кримінологія: традиції і новації. // Право України. – 1999. - №6. - С.92-98.
  9.  Головкін Б. Конфліктні стосунки – передумова вчинення насильницьких злочинів у сімейно-побутовій сфері // Право України, 2001. - № 5. – С.93.
  10.  Горбачевський В. Боротьбі зі злочинністю – наукове забезпечення та передовий досвід // Право України. - 2001. - № 6. – С.131.
  11.  Давыденко Л.М., Давыденко В.Л. Причины и условия, способствование совершению преступления как предмет криминологической деятельности следствия по уголовному делу // Науковий вісник ЮА МВС. – 2005. – № 1. – С. 260-266.
  12.  Джужа О. та ін. Щодо механізму злочинної поведінки // Право України. – 2005. – № 6. – С.66-71.
  13.  Джужа О.М. Кримінологія: Навчальний посібник / О.М. Джужа, В.В. Василевич, О.Г. Колб та ін.; За заг. ред. докт. юрид. наук, проф.. О.М. Джужи. – К.: Атака, 2009. – 312 с.
  14.  Джужа О.М. Яка кримінологія потрібна сьогодні? // Право України. - 2000. - № 6. – С.65.
  15.  Джужа О.М., Моісеєва Є.М., Василевич В. – Кримінологія. Спеціалізований курс лекцій зі схемами. Загальна та Особлива частини: Навчальний посібник. – К.: Атика, 2001. – 368 с.
  16.  Джужа О.М., Моїсеєв Є. М. Проблеми потерпілого від злочину (кримінологічний та психологічний аспекти). Навч. посібн. - К., 1994.
  17.  Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика[у 3 кн.] / А.П. Закалюк. – К.: Вид. Дім «Ін Юре», 2007. – Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної думки. – 423 с.
  18.  Зелинский А.Ф. Кримінальна мотивація розкрадань та іншої корисливої злочинної діяльності. - К., 1991.
  19.  Зелінський А. Перспективи подальшого розвитку кримінології // Право України. - 2001. - № 1. – С.107.
  20.  Котляр В.Ю., Котляр Ю.В. Проблеми аналізу комплексу “суспільство – злочинність” // Молода Українська держава на межі тисячоліть: погляд в історичне майбутнє демократичної, правової держави України. Збірник наукових праць. - Львів. - 2001 - С.135.
  21.  Кринчак В.М. Кримінологія і сучасність // Науковий вісник НАВСУ. - 2000. - № 2. – С.27.
  22.  Кудрявцев В.Н. Причины преступлений в России: криминологический анализ / В.Н. Кудрявцев, В.Е. Эминов. – М.: Норма, 2006. – 112 с.
  23.  Кудрявцев В.Н., Лукеев В.В. О криминологической классификации преступлений // Государство и право. – 2005. – № 6. – С. 54-66.
  24.  Кулик А.Г., Бобырь В.Й. Общая тенденция преступности в Украине в 1972-1993 гг. // Преступность в Украине. - 1994. - № 3. - С.5-37.
  25.  Лисодєд О., Харитонов С. Рівень, структура та наслідки необережних злочинів // Вісник прокуратури. – 2003. - №2. – С.46.
  26.  Литвак О.М. Злочинність, її причини та профілактика. - Київ, 1997.
  27.  Лихолоб В.Г. Правопорушення: правова та моральна оцінка. - К., 1994.
  28.  Лопушанский Ф.А., Миллер А.И. К вопросу о понятии причин и условий преступлений. // Проблеми боротьби зі злочинністю в Україні. - К., 1992. С.137-139.
  29.  Лунеев В.В. Преступность ХХ века. Мировой криминологический анализ. - М.: Норма, 1997. – 498 с.
  30.  Мартиненко О.А. Завдання кримінологічної науки у розбудові органів внутрішніх справ // Науковий вісник Юридичної академії МВС. – 2002. - №2. – С.189-194.
  31.  Мацкевич И.М. Создание единой автоматизированной государственной системы отчета о состоянии преступности (к постановке проблемы). // Информационное право. – 2005. – № 2. – С. 32-35.
  32.  Микитчик О. Загальне і відмінне у філософському і юридичному розумінні злочину // Право України. - 2001. - № 9. – С.24.
  33.  Міллер А. Що таке причини та умови злочинів: (Проблеми кримінології) // Право України. – 2001. - №5. - С.89-93.
  34.  Мінченко С. Методологічні аспекти аналізу злочинності в регіоні // Право України. - 2001. - № 4. – С.114.
  35.  Негодченко А.В., Крикунов Г.Н. Преступность, ее основные показатели и оценка качества борьбы с преступностью // Науковий вісник ДЮІ МВС України. - № 2. – 2001. – С.166-172.
  36.  Номоков В. А. Преступное поведение: детерминизм и ответственность. Владивосток: Изд-во Дальневост. ун-та, 1989. – 160 с.
  37.  Радищев А.Н. История и теория криминологии // Российский криминологический взгляд. – 2005. – № 1. – С. 8-18.
  38.  Розовський Б.Г., Шепеленко Л.О. Злочинність і влада в Україні в перехідний період: замкнене коло // Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності Збірник наукових праць. Донецьк, – 2006. -  №1 – С. 208-213.
  39.  Саппа М.М. Простір злочинності: межові колізії // Вісник Національного університету внутрішніх справ. Спецвипуск. -  2002. – С.117.
  40.  Статистические таблицы о преступности в Украине с 1972 - 1993 гг. // Преступность в Украине. - 1994. - № 2. - С.134-185.
  41.  Филонов В.П. Состояние, причины преступности в Украине и ее предупреждение. – Донецк: “Донеччина”, 1999.
  42.  Шакун В.И. Украина: общество и преступность. // Право и образование. – 2005. – № 1. – С. 155-163.
  43.  Шакун В.І. Урбанізація і злочинність. - К., 1996.

Тема 2. Особа злочинця. Проблеми віктимології та суїциду

Ключові слова та поняття: “особа злочинця”, “суб`єкт злочину”, “соціальне і біологічне в особі злочинця”, “віктимологія”, “віктимізація”, “віктимність”, “суїцидальна поведінка”.

Читається лекція – 2 год.

Практичне заняття – 1 год.

Питання для самостійного вивчення:

  1.  Визначення особи злочинця (різні точки зору) та співвідношення з особою, що вчинила злочин.
  2.  Соціальне і біологічне в особі злочинця.
  3.  Соціальні та демографічні відомості про засуджених за скоєння злочинів.
  4.  Морально-психологічні риси злочинців та інших людей, що вчинили злочини.
  5.  Класифікація осіб, що вчинили злочини.
  6.  Значення вчення про особу злочинця в діяльності правоохоронних органів.
  7.  Іноземний досвід у вивчені особи злочинця.
  8.  Особа потерпілого і його кримінологічне значення.
  9.  Механізм суїцидальної поведінки.

Завдання № 1

На дискотеці виникла сварка між двома групами неповнолітніх. 14 річний А. зачепив п`яного 15 річного В., а останній його раптово вдарив в обличчя. Друзі А., 14 річні М. і Л. Побачивши це підскочили до В. та почали його бити. Друзі В. 15 річний Н. та 16 річний Ю. також втрутилися в цю бійку щоб допомогти своєму другові. Після втручання охоронців всі учасники бійки були доставлені в міський райвідділ міліції. Судово-медичною експертизою було встановлено, що А. були заподіяні легкі тілесні ушкодження, а В. – середньої тяжкості. Як було встановлено В. виховувався без матері, школу відвідував не регулярно, зловживав спиртними напоями, іноді вживав наркотичні засоби.

Визначте, хто в даній ситуації жертва, а хто правопорушник?

Визначте тип жертви. Які фактори на вашу думку могли призвести до цих події?

Завдання №2

Раніше судимий 24 річний Н. більш року зловживав спиртними напоями, неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності. Одного разу, будучи в стані алкогольного сп`яніння, Н. біля під’їзду свого дому став чіплятися до жінки і намагався образити її. Через декілька хвилин до Н. підійшов чоловік цієї жінки і вимагав від нього пробачення, на що останній не відреагував. Чоловік у збудженому стані побив Н. заподіявши йому середньої тяжкості тілесні ушкодження. Н. заявив у міліцію.

Визначити хто є жертвою, та встановити тип жертви?

Як Ви вважаєте дії потерпілого можна оцінити як: правомірні, нейтральні, неправомірні?

Завдання №3

Громадянин Карпусь працював у підприємстві ЗАТ “Колумб” наладчиком машин по виробництву молочної продукції. У зв`язку з кризовим становищем на підприємстві (продукція перестала бути ліквідною, висока кредиторська заборгованість) його керівництвом було прийнято рішення про скорочення штату підприємства. К. попав під скорочення. Через два тижня після звільнення в сім`ї К. було засуджено до позбавлення волі єдиного сина 16 річного В. за зґвалтування неповнолітньої. Тривалий час К. ніде не міг влаштуватись, вдома із-за цього постійні були сварки з жінкою, і почав пити. Через місяць К. покінчив життя самогубством.

Проаналізуйте ситуацію, та складіть механізм суїцидальної поведінки.

Завдання №4

Вас запросили виступити перед студентами Національного гірничого університету на тему “Віктимологічна профілактика хуліганства”.

Підготовте тези свого виступу.

Література:

  1.  Акимова Н.В. Виктимологические аспекты преступлений, совершаемых в отношении сотрудников органов внутренних дел / Н.В. Акимова // Рос. следователь. – 2006. – №1. – С. 32-36.
  2.  Албул С.В. Кримінальна віктимізація іноземців в Україні: соціальні і кримінологічні аспекти / С.В. Албул // Законодавство України. – 2006. – №3. С. 82-88.
  3.  Антонян Ю.М., Гульдман В.В. Криминальная патопсихология. - Москва, 1991.
  4.  Бабаскін В.В. Типологія особи корисливого злочинця загальнокримінальої спрямованості // Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ: Збірник наукових праць. – 2006. - №2. - С. 328-334.
  5.  Бандурка А.М., Зелинский А.Ф. Вандализм. - Харьков, 1996. – С.77-107.
  6.  Бузало П.М. Обставини формування девіантної поведінки особистості злочинця молодіжного віку / П.М. Бузало // Право і безпека. – 2006. – №5-3. – С. 26-33.
  7.  Валуйская М.Ю. Криминологическое учение о личности преступника – фундаментальная база развития пенитенциарной педагогики // Вісник луганського державного університету внутрішніх справ. Науково-теоретичний журнал. – 2006. - Випуск 1. - С.157-163.   
  8.  Веселуха В. Виникнення, розвиток та сучасні проблеми кримінальної віктимології. // Правова практика. - 1999. - №6. – С.98-101.
  9.  Веселуха В. Значення віктимологічної профілактики в системі запобігання злочинності: (проблеми кримінології) // Право України. - 1999. - №10. – С.67-71.
  10.  Вишневецкий К.В. Направления виктимологических исследований в зарубежной криминологии // Вестник Московского Университета МВД России. – 2005. – № 2. – С. 126-135.
  11.  Віктимологічні аспекти злочинності: кримінал. дослідження. – Луганськ: Луган. дерд. ун-т внутр. справ, 2006. – Вип. 1. – 150 с.
  12.  Гарькавець С.О. Віктимологія: навч. посіб. / С.О. Гарькавець. – Луганськ: Східноукр. ун-т ім. В. Даля, 2006. – 111с.
  13.  Голіна В. Соціальні умови активації осіб, які потерпіли від злочинів у захисті своїх прав та законних інтересів / В. Голіна // Вісн. Акад. правових наук. – Х., 2007. – №1. – С. 184-193.
  14.  Головкін Б. Конфліктні стосунки – передумова вчинення насильницьких злочинів у сімейно-побутовій сфері // Право України. - 2001. - № 5. – С.93.
  15.  Горбачевський В. Боротьбі зі злочинністю – наукове забезпечення та передовий досвід // Право України. - 2001. - № 6. – С.131.
  16.  Гришко О. До проблем віктимності осіб похилого віку при вчинені проти них злочинів / О. Гришко // Підприємництво, господарство і право. – 2007. – №1. – С.105-109.
  17.  Денисова Т.А. Вплив покарання на особу засудженого / Т.А. Денисова // Часопис Київ. ун-ту права. – 2006. – №1. – С. 138-134.
  18.  Джужа О.М. Кримінологія: Навчальний посібник / О.М. Джужа, В.В. Василевич, О.Г. Колб та ін.; За заг. ред. докт. юрид. наук, проф.. О.М. Джужи. – К.: Атака, 2009. – 312 с.
  19.  Джужа О.М. Щодо механізму злочинної поведінки / О.М. Джужа, В.В. Василевич, А.В. Кирилюк // Право України. – 2005. – №6. – С. 66-70.
  20.  Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика[у 3 кн.] / А.П. Закалюк. – К.: Вид. Дім «Ін Юре», 2007. – Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної думки. – 423 с.
  21.  Зелинский А.Ф. Криминальная психология. - К.: Юринком Интер, 1999. - 240 с.
  22.  Зелинский А.Ф. Осознаваемое и неосознаваемое в преступном поведений. - Харьков, 1990.
  23.  Коваленко О.І., Філонов В.П. Курс лекцій з кримінології та профілактики злочинності. – Донецьк, 1995. - С.590.
  24.  Коноваленко О. Особа злочинця корисливо-насильницької спрямованості: кримінологічна характеристика і типологія / О. Коноваленко // Право України. – 2006. – №4. – С. 75-78.
  25.  Коржанський М.Й. Злочини проти моралі // Кваліфікація злочинів: навч. посіб. – 3-тє вид. / М.Й. Коржанський. – К.: Атака, 2007. – С. 447-453.
  26.  Кримінологічна віктимологія: навч. посіб. / Є.М. Моісеєв, О.М. Джужа (ред.), В.В. Василевич та ін. – К.: Атака, 2006. – 352 с.
  27.  Круміна М. Кримінологічна характеристика особи, яка вчиняє вбивства і тілесні ушкодження з необережності / М. Круміна // Право України. – 2006. – №2. – С. 82-86.
  28.  Лень В. Психіка людини: питання норми і відхилень: соціально-правовий та кримінологічний аспекти // Прокуратура. Людина. Держава. – 2005. – № 2. – С. 83-87.
  29.  Лень В.В. Психічні аномалії як фактор вчинення суспільно-небезпечного діяння // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2005. – № 1. – С. 78-83.
  30.  Леонгард К., Акцентуированные личности. - Киев, 1981.
  31.  Литвак О.М., Зелінський А.Ф. Кримінальна психологія: становище та перспективи // Право України. - 1998. - №6. - С.59-63.
  32.  Лихолоб В.Г. Правопорушення: правова і моральна оцінка. – К., 1984. - С.127-145.
  33.  Лунеев В.В. Преступность ХХ века. Мировой криминологический анализ. - М.: Норма, 1997. – 498 с.
  34.  Малишев В.С. Карєра жертви. Популярно про віктимологію. – Донецьк: Юрпрес, 2002. – 400 с.
  35.  Малютін І. Проблеми відшкодування шкоди потерпілим державою // Право України. – 2002. - №10. – С.62-67.
  36.  Піщенко Г. Віктимологічні аспекти негативних соціальних явищ, пов’язаних зі злочинністю / Г. Піщенко, С. Мінченко // Право України. – 2006. – №5. – С. 107-112.
  37.  Сударева Л.А. Личность преступника, совершающего компьютерные преступления / Л.А. Сударева // Вестн. Моск. ун-та МВД России. 2007. – №1. – С. 98-103.
  38.  Филонов В.П. Состояние, причины преступности в Украине и ее предупреждение. - Донецк: “Донеччина”, 1999.
  39.   Цветков В.Л. Проблема антиобщественного поведения подростков, не достигших возраста уголовной ответственности, и некоторые особенности личности деликта. // Вестник Московского Университета МВД России. – 2005. – № 1. – С. 120-123. (Т.8)
  40.  Чеханюк Л. Вдосконалення законодавства України щодо захисту жертв насильства у сім’ї / Л. Чеханюк // Право України. 2007. – №6. – С. 119-122.
  41.  Шестопалова Л. Суїцид в Україні та Росії: порівняльний аналіз // Право України. - 2000. - №8. – С.103-107.

Тема 3. Методика кримінологічних досліджень

Ключові слова та поняття: “кримінологічне дослідження”, “спеціально-кримінологічні методи”, вибіркове дослідження, статистичний метод, дисперсійний аналіз, кореляційний аналіз, аналогія, системний аналіз, моделювання, аналіз, індукція, абстракція, експеримент, опитування, апроксимація, екстраполяція, інтерполяція.

Читається лекція – 2 год.

Питання для самостійної підготовки:

  1.  Загальна характеристика і класифікація методів кримінологічних досліджень.
  2.  Вибіркове дослідження.
  3.  Конкретно-соціологічні засоби збирання кримінологічної інформації.
  4.  Застосування в кримінології психологічних методів.
  5.  Статистичний метод у кримінології.
  6.  Статистичний метод у кримінології.
  7.  Поняття методики кримінологічних досліджень, їх завдання та організація.
  8.  Узагальнення і аналіз кримінологічної інформації.
  9.  Пріоритетні напрямки кримінологічних досліджень, що проводяться МВС України.
  10.  Методика і техніка збору первинної кримінологічної інформації.

Література

  1.  Ващенко І.В., Жадан П.О. Кримінологічне прогнозування – один із заходів протидії злочинності в Україні // Вісник ЛІВС. - 1999. - №3. – С.117-123.
  2.  Гордиенко В.В. Развитие института криминологической и социально-правовой экспертизы: теория и практика // Российский следователь. – 2005. – № 7. – С. 26-31.
  3.  Джужа О.М. Кримінологія: Навчальний посібник / О.М. Джужа, В.В. Василевич, О.Г. Колб та ін.; За заг. ред. докт. юрид. наук, проф.. О.М. Джужи. – К.: Атака, 2009. – 312 с.
  4.  Джужа О.М., Моісеєва Є.М., Василевич В. – Кримінологія. Спеціалізований курс лекцій зі схемами. Загальна та Особлива частини: Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2001. – 368 с.
  5.  Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика[у 3 кн.] / А.П. Закалюк. – К.: Вид. Дім «Ін Юре», 2007. – Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної думки. – 423 с.
  6.  Зелинский А.Ф, Методика криминологических исследований - К., 1992.
  7.  Кальман О.Г., Христич І.О. Правова статистика: Навч. посібник для юрид. вузів і фак. – Харків: Право, 1999. – 204 с.
  8.  Крикунов Г.Н. Криминологическое прогнозирование и борьба с преступностью. – Днепропетровск: Юридическая академия МВД Украины, 2002. – 104 с.
  9.  Кримінологічна ситуація в Україні: оцінка, тенденції, прогноз // Головний штаб. – К.: -2002. –38 с.
  10.  Кудрявцев В.Н., Андреев Б.В. Нечёткая логика при рещении криминологических задач // Государство и право. –1999.- №1. – С.106–108.
  11.  Методика кримінологічного аналізу в Україні / О.М. Джужа, О.Г. Кулик, В.В. Василевич та ін.; за заг. ред. О.М. Джужи . – К.: Київ. нац. ун-т внутр. справ, 2006. – 192 с.
  12.  Панкратов В.В. Методология и методика криминологических исследований. - М., 1972.
  13.  Рабочая книга социолога, 2-е изд. - М., 1983.
  14.  Савлюк Л.К. Правовая статистика: Учебник. – М: Юристь, 2001. – 588 с.
  15.  Стан правопорядку в Україні. Основні результати діяльності ОВС та внутрішніх військ в 2002 році (аналітичні матеріали) / МВС України, Головний штаб. – Київ – 2003.- 29 с.

Тема 4. Попередження злочинності. Кримінологічне прогнозування та планування попереджувальної діяльності

Ключові слова та поняття: “попередження злочинності”, “профілактика злочинності”, “запобігання злочинності”, “припинення злочину”, “норми подвійної привенції”, “прогнозування”, “планування”.

Читається лекція – 2 год.

Практичне заняття – 1 год.

Питання для самостійної підготовки:

  1.  Система заходів впливу на злочинність. Поняття попередження злочинності (різні точки зору).
  2.  Класифікація попереджувальних заходів. Суб’єкти попередження злочинів.
  3.  Правова основа попередження злочинності.
  4.  Рівні профілактики злочинності.
  5.  Завдання та напрямки діяльності громадських формувань в профілактиці правопорушень.
  6.  Поняття і система віктимологічної профілактики.
  7.  Віктимологічна профілактика окремих видів злочинів.
  8.  Кримінологічне прогнозування профілактичних заходів.
  9.  Види кримінологічного прогнозування.
  10.  Кримінологічне планування профілактичних заходів.

Завдання №1

За крадіжку магнітофона та іншого майна з майстерні, де він працював, 19-річний К., був засуджений згідно з ч.2 ст.185 КК України до двох років ув'язнення. Було встановлено, що К., ріс в дезорганізованій сім'ї, без батька. Мати вела аморальний спосіб життя і вихованням сина не займалась. Хлопець погано вчився, рано почав вживати спиртне, стояв на профілактичному обліку в кримінальній міліції у справах неповнолітніх. Був засуджений за крадіжку майна з квартири сусіда. Після звернення з виховно-трудової колонії працював у майстерні "Техніка - М". Ніхто не цікавився життям та проблемами молодого робітника. Жилось йому нелегко: мати відбувала покарання у місцях позбавлення волі, проживав один, заробітку на життя не вистачало. До того ж зустрівся з одним знайомим по колонії, і той вимагав повернути гроші, які К., програв йому в карти. Щоб уникнути розправи, якою йому погрожував знайомий, останній скориставшись безладдям і безконтрольністю, що панували в майстерні викрав магнітофон та цінні деталі до нього.

Проаналізуйте цю справу, назвіть причини та умови злочину. Дайте віктимологічний аналіз вчиненому злочину та складіть подання про усунення причин та умов злочину.

Завдання №2

Адвокат А. під час ознайомлення з матеріалами досудового слідства обвинуваченого К. за ст. 296 ч.3 КК України (захисником якого він був) виявив, що в деяких процесуальних документах, а саме протоколі допиту обвинуваченого, протоколах допиту свідків, відсутні підписи останніх про роз`яснення їм положень ст.63 Конституції України. Адвокат вимагав про усунення вказаних недоліків з боку слідчого.

Як Ви вважаєте в даному випадку може йти мова про адвокатську профілактику? Чи буде адвокат суб`єктом профілактики? (Відповідь обґрунтуйте. Зверніться до ст.44, 48 КПК України, Закону України ”Про адвокатуру”, Конституції України).

Завдання №3

Безробітний Н., звільнений у зв'язку зі скороченням штату на ООО “Фенікс”, заробляв на життя різними випадковими заробітками – розвантажував вагони, копав льохи для овочів, ремонтував квартири і таке інше. Нерідко наймачі розраховувались з ним та частували його спиртними напоями. Згодом він звик до алкоголю і пропивав увесь свій заробіток. Якось, будучи у стані тяжкого похмілля, Н. побачив п'яного О., що лежав на тротуарі. Люди обходили О., не звертаючи на нього уваги. Проїхала, не спиняючись, і патрульна машина міліції. Скориставшись цим, Н. підняв п'яного, завів його у двір і там пограбував: забрав 120 грн., годинник, зняв верхній одяг.

Проаналізуйте ситуацію цього злочину, вкажіть причини та умови злочину.

Завдання №4

В кримінальній справі на неповнолітнього Н. встановлено, що І6-річний обвинувачений в нетверезому стані вчинив розбійний напад на жінку похилого віку. Виховувався у багатодітній сім'ї, батько відбуває покарання в місцях позбавлення волі за крадіжки. Мати працює секретаркою на ЧП “Атлант” і за браком часу вихованням дітей займається недостатньо. До того ж зловживає горілкою. Н. неодноразово затримувала міліція за хуліганські вчинки та дрібні крадіжки. Був на обліку в міліції в справах неповнолітніх, але профілактична робота з ним практично не велась.

Як повинен відреагувати слідчий на ці факти? Напишіть відповідний документ.

Завдання №5

Дільничному інспектору А. стало відомо, що троє неповнолітніх (16-17 років) під впливом 19-річного Ю., який нещодавно звільнився із місць позбавлення волі, домовились учинити крадіжку у квартирі директора комерційного підприємства П. Про це дільничний інспектор сповістив оперативних працівників карного розшуку і міліції в справах неповнолітніх. Але відносно подальших дій між працівниками міліції виникали різні думки. Оперуповноважений карного розшуку запропонував влаштувати засаду і затримати злодіїв з речовими доказами після крадіжки щоб забезпечити обвинувачення в суді. Дільничний інспектор вважав, що слід затримати зловмисників у момент, коли вони будуть відкривати двері квартири П. і притягти до відповідальності за замах на крадіжку. Інспектор у справах неповнолітніх запропонував викликати неповнолітніх разом з батьками у відділ міліції, провести з ними профілактичну бесіду та попередити П. про загрозу, яка виникла, а Ю. притягнути до кримінальної відповідальності за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

Яку позицію Ви підтримали б і чому?

Завдання №6

У наведених випадках визначте різновид попереджувальної діяльності у залежності від стадій розвитку злочинних посягань і можливості усунення криміногенних явищ:

а) Співробітники служби боротьби з організованою злочинністю, довідавшись у процесі проведення оперативно-розшукових заходів про можливість вчинення розбійного нападу на працівників ООО “Континент-Сервіс” з метою заволодіння їх майном, затримали групу злочинців під час замаху на вчинення цього злочину;

б) Водій вугледобувного підприємства Шахта “Самарська” В. був засуджений за крадіжку у великих розмірах вугілля, який вивіз на закріпленому за ним автомобілі. Органи попереднього слідства внесли до адміністрації підприємства подання про усунення умов, які сприяли скоєнню злочину, вказавши, зокрема, на необхідність більш ретельного догляду автотранспортних засобів, що виїжджають з території фабрики;

в) Слюсарі автотранспортного парку АТП-11204 Савченко і Шевчук домовились про скоєння крадіжки нового автомобіля ВАЗ-2107 з гаражу АТП. За допомогою вони звернулися до знайомого Горобця, який працював контролером КПП на даному АТП. Про це стало відомо оперативним робітникам карного розшуку. Через кілька днів Савченка, Шевчука та Горобця  викликали до міліції для пояснення.

Література:

  1.  Алексеева А.И., Герасимов С.И., Сухарев А.Я. Криминологическая профилактика: теория, опыт, проблемы. Монография. – М.: Издательство Норма, 2001. – 496 с.
  2.  Бабенко А.В. Место и роль программно-целевого планирования в системе общего и специального предупреждения преступности // Российский следователь. – 2005. – № 5. – С. 38-43.
  3.  Баляба А.В. Економічна ефективність правоохоронної діяльності. // Вісник Луганського Інст. Внутр. Справ. - 2001. - №2. - С.198.
  4.  Бауманис Я. Проблема прогнозирования детерминантов преступности / Я. Бауманис // Закон и жизнь. – 2005. – №6. – С. 51-56.
  5.  Блажківський Є. Актуальні питання боротьби зі злочинністю (Ситуація в Києві) / Є. Блажківський // Вісн. прокуратури. – К., 2007. – №3. – С.23-27.
  6.  Блувштейн Ю.Д., Зырин М. Н., Романов В.В. Профилактика преступлений. - Минск, 1988.
  7.  Василинчук В.І. Проблеми взаємодії оперативних підрозділів ДСБЕЗ зі слідчими при профілактиці злочинів у сфері економіки / В.І. Василинчук // Наук. вісн. НАВСУ. – К., 2006. – №2. – С. 215-224.
  8.  Голахов С.С. Концептуальные основы предупреждения преступлений оперативными подразделениями органов внутренних дел // Российский следователь. – 2005. – № 5. – С. 21-26.
  9.  Голина В.В. Криминологическая профилактика, предотвращение и пресечение преступлений. - К., 1989.
  10.  Головкін Б. Конфліктні стосунки – передумова вчинення насильницьких злочинів у сімейно-побутовій сфері // Право України. - 2001. - № 5. – С.93.
  11.  Горбачевський В. Боротьбі зі злочинністю – наукове забезпечення та передовий досвід // Право України. - 2001. - № 6. – С.131.
  12.  Горшенков Г.Н. Превентивная стратегия в борьбе с преступностью: проблема криминологического обоснования // Российский криминологический взгляд. – 2005. – № 1. – С. 37-44.
  13.  Давиденко Л.М. Організаційні засади боротьби зі злочинністю//Вісник Національного університету внутрішніх справ. Спецвипуск. – 2002. – С.93-99.
  14.  Джужа О.М. Кримінологія: Навчальний посібник / О.М. Джужа, В.В. Василевич, О.Г. Колб та ін.; За заг. ред. докт. юрид. наук, проф.. О.М. Джужи. – К.: Атака, 2009. – 312 с.
  15.  Дмитриев О.В. Уголовно-правовое прогнозирование экономической преступности // Уголовное право. – 2005. – № 2. – С. 101-103.
  16.  Дробот В.П. О процессуальных границах профилактики правонарушений // Вісник ЛІВС МВС України. - 2000. - С.143-158.
  17.  Дрьомін В.М. Кримінологічні аспекти призначення та виконання покарань // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. - 2000. - № 1. - С.160-163.
  18.  Журавель В. Слідча профілактика: сучасний стан і шляхи вдосконалення / В. Журавель, А. Волобуєв // Вісн. Акад. правових наук. – Х., 2006. – №1. – С. 155-164.
  19.  Закалюк А. Про затвердження в Україні кримінологічної експертизи. // Право України. - 1999. - №7. – С.100-104.
  20.  Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика[у 3 кн.] / А.П. Закалюк. – К.: Вид. Дім «Ін Юре», 2007. – Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної думки. – 423 с.
  21.  Закалюк А.П. Прогнозирование и предупреждение индивидуального преступного поведения. - М., 1988.
  22.  Каркач П. Проблеми законодавчого забезпечення координаційної діяльності правоохоронних органів // Вісник прокуратури. – 2002. - №1. – С.23.
  23.  Кикоть А.В. Формирование и эволюция теоретических моделей противодействия преступности // Вестник Московского Университета МВД России. – 2005. – № 1. – С. 81-83.
  24.  Клюєв М.М. Прикладні аспекти формування змісту і структури програми запобігання злочинності / М.М. Клюєв // Проблеми транспортної галузі та удосконалення транспортного законодавства: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. – Одеса, 2007. – С. 56-58.
  25.  Кожевніков Г.К. Боротьба зі злочинністю: проблеми визначення її ефективності // Вісник Національного університету внутрішніх справ. Спецвипуск. – 2002. – С.148-153.
  26.   Коропатов О.М. Населення як одне з джерел отримання кримінальної інформації співробітниками міліції // Вісник луганського державного університету внутрішніх справ. Науково-теоретичний журнал. – 2006. - Випуск 3. - С. 162-166.
  27.  Косенко С. Віктимологічна профілактика в системі запобігання злочинів / С. Косенко // Підприємництво, господарство і право. – 2006. - №12. – С. 48-52.
  28.  Литвак О. Загальнотеоретичні підвалини спеціально-кримінологічного запобігання злочинності // Право України. - 2001. - №5. - С.97-103.
  29.  Литвак О.М. Державний вплив на злочинність: Кримінологічно-правове дослідження. - К., 2000.
  30.  Литвак О.М. Попередження злочинності // Право України. - 1997. - №11.
  31.  Литвак О.М., Злочинність, її причини та профілактика. - Київ, 1997.
  32.  Микитчик А. Основні напрями запобігання шахрайства з нерухомістю / А. Микитчик // Право України. – 2007. – №4. – С. 57-60.
  33.  Назаров В.В. До питання боротьби зі злочинністю в Україні // Науковий вісник Юридичної академії МВС. – 2002. - №3. – С.31-36.
  34.  Негодченко В.О. Державно-правове забезпечення профілактики злочинності // Науковий вісник Дніпропетровського юридичного інституту. - № 1. – 2001. – С.213-218.
  35.  Негодченко В.О. До закону України “Про профілактику злочинів” // Науковий вісник Дніпропетровського юридичного інституту. - № 2. – 2000. – С.296-299.
  36.  Негодченко О.В. Удосконалення правоохоронної діяльності ОВС у боротьбі зі злочинністю та захист прав і свобод людини // Науковий вісник Юридичної академії МВС. – 2002. - №3. – С.11-17.
  37.  Номоконов В.А. Новые информационные технологии в борьбе с преступностью // Российский криминологический взгляд. – 2005. – № 1. – С. 90-93.
  38.  Палій М. Кримінологічна  оцінка законодавства України про свободу совісті. // Право України. - 1999. - №12. – С.91-94.
  39.  Прінь Л. Організація координаційної діяльності правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю. // Прокуратура. Людина. Держава. – 2005. – № 1. – С. 27-33.
  40.  Проект Закону України “Про кримінологічну експертизу” від 25.10.01 р.
  41.  Проект Закону України «Про профілактику злочинів» від 12.05.98 р.
  42.  Пшщонка В. Ефективність боротьби зі злочинністю і корупцією // Вісник прокуратури. – 2003. - №1. – С.22.
  43.  Рожнова В., Ліпкан В. Концептуальні засади побудови системи запобіжних заходів // Право України. - 2002. - №5. – С.21-26.
  44.  Сафронов С. Профілактична діяльність слідчого ОВС України // Право України. - 2002. - №2. – С.82-86.
  45.  Тригубенко Г. Боротьба зі злочинністю як засіб подолання правового негілізму // Право України. - 2002. - №3. – С.127-128.
  46.  Филонов В.П. Состояние, причины преступности в Украине и ее предупреждение. - Донецк: “Донеччина”, 1999.
  47.  Черненко М. Подолати злочинність можна лише спільними зусиллями // Вісник прокуратури. – 2002. - №2. – С.48.
  48.  Шалгунова С.А. Напрямки удосконалення діяльності органів внутрішніх справ // Науковий вісник Юридичної академії МВС. – 2002. - №3. – С.36-40.
  49.  Шаповалов О.В. Кримінологічні ризики сьогодення і шляхи профілактики віктимності населення / О.В. Шаповалов // Наук. вісн. КНУВС. – К., 2006. – №5. – С. 118-128.

Тема 5. Кримінологічна характеристика та попередження корисливої злочинності

Ключові слова та поняття: “корисливі злочини”, “кримінологічна характеристика”, “економічна злочинність”, “корупційна злочинність”.

Читається лекція – 2 год.

Питання для самостійного вивчення:

  1.  Поняття та структура кримінологічної характеристики окремих видів злочинів.
  2.  Поняття користі в кримінології (різні точки зору).
  3.  Кримінологічна класифікація корисливих злочинів.
  4.  Кримінологічна характеристика корисливо-насильницьких злочинів (грабежі, розбійні напади, вимагання, вбивство на замовлення).
  5.  Попередження загальнокорисливої злочинності.
  6.  Кримінологічна класифікація економічної злочинності.
  7.  Детермінанти економічної злочинності.
  8.  Кримінологічна характеристика осіб, що вчинили злочини в сфері економіки.
  9.  Кримінологічна характеристика корупційної злочинності.
  10.  Профілактика корупційних злочинів.

Література:

  1.  Закон України “Про засади запобігання і протидії корупції” від 07.04. 2011 року №3206-ІV.
  2.  Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення організаційно-правових основ боротьби із злочинністю та корупцією” 12.05. 2011 року №3334-ІV.
  3.  Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення” 07.04. 2011 року №3207-ІV.
  4.  Антипов В.І. Тіньова економіка та економічна злочинність: світові тенденції, українські реалії та правові засоби контролю (теоретико-методологічні узагальнення) / Держ. податкова амін. України; Акад. правових наук. НДІ фін. права; Нац. акад. держ. служби України / В.І. Антипов. – Вінниця, 2006. – 1039 с.
  5.  Антонов К. Економіко-правові засоби детенізації економіки і декорумпування управлінських структур // Право України, 2002. - № 4. – С.118-121.
  6.  Антонюк Н. Співвідношення кримінальних норм (ст. 192 КК та ст. 364 КК) /Н. Антонюк // Вісн. прокуратури. – К., 2006. – №2. – С. 81-89.
  7.  Баліна С. Боротьба з економічною злочинністю в Швейцарії // Вісник прокуратури. – 2003. -№3. – С.108.
  8.  Богатирева В.С. Криминологическая характеристика разбоев, сопряженных с проникновением в жилище // Вісник ЛІВС. - 2001. - №2. - С.208.
  9.  Бойчук М.В. Інформаційне забезпечення взаємодії органів внутрішніх справ у профілактиці та розкритті злочинів, пов’язаних з використанням мережі транспортної інфраструктури // Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ: Збірник наукових праць. – 2006. - № 1 – С. 326-331.
  10.  Бондарева М. Місце нотаріату в механізмі боротьби з процесами «тінізації» економіки / М. Бондаренко // Право України. – 2007. – №3. – С. 55-60.
  11.  Боринская В.В. Международное законодательство в борьбе со страховым мошенничеством / В.В. Боринская // Рос. следователь. – 2007. – №8. – С. 31-33.
  12.  Бутенко Л.І. Попередження розкрадань та інших корисливих зловживань, що скоюються суб’єктами господарювання при розрахунках за експортно-імпортні операції: Автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.08 / НАВСУ. – К., 1998. – 17 с.
  13.  Василинчук В.І. Проблеми взаємодії оперативних підрозділів ДСБЕЗ зі слідчими при профілактиці злочинів у сфері економіки / В.І. Василинчук // Наук. вісн. НАВСУ. – К., 2006. – №2. – С. 215-224.
  14.  Вишня В.Б., Ілюхін С.М., Вишня О.В. Розробка та методика використання сучасних інформаційно-технічних засобів підрозділами МВС у боротьбі з викраденням вантажів на залізницях // Науковий вісник Юридичної академії МВС. – 2002. - №3. – С.75-80.
  15.  Галкін І. Офшорні зони: легальні і незаконні цілі використання // Право України. – 2003. - №3. – С.70-75.
  16.  Головкін Б. Корисливі мотиви тяжких насильницьких посягань / Б. Головкін // Вісн. прокуратури. – К., 2007. – №11. – С. 49-58.
  17.  Голубєв В. Кримінологічна характеристика злочинів у сфері використання компютерних технологій // Підприємництво, господарство і право. Науково-практичний господарсько-правовий журнал. – 2002. -№11. – С.101.
  18.  Горбачевський В. Особливості кримінологічної характеристики вбивств на замовлення. // Право України. - 1999. - №5. – С.58-62.
  19.  Гура Р. Контроль за виконанням покарань у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю. // Вісник АПрНУ. - 2002. - №1(28). – С.231-238.
  20.  Гуцалова К. Поняття та ознаки економічної злочинності: огляд літератури та проблемні питання // Підприємництво, господарство і право. Науково-практичний господарсько-правовий журнал. – 2002. -№10. – С.87.
  21.  Гуцалюк М. Координація боротьби з комп`ютерною злочинністю. // Право України. – 2002. - №5. – С.121-126.
  22.  Джужа О.М. Криміналізація економіки України: сучасний стан, тенденції, напрями протидії / О.М. Джужа, С.С. Чернявський // Право України. – 2005. – №12. – С. 35-40.
  23.  Джужа О.М. Кримінологія: Навчальний посібник / О.М. Джужа, В.В. Василевич, О.Г. Колб та ін.; За заг. ред. докт. юрид. наук, проф.. О.М. Джужи. – К.: Атака, 2009. – 312 с.
  24.  Доля Л. Небезпека легалізації (відмивання) грошових коштів та іншого майна, одержаних злочинним шляхом. // Право України. – 2002. - №2. – С.89-94.
  25.  Дригваль Н.П. Нестабильность действующего законодательства как одно из условий стабильности теневой экономики // Вісник ЛІВС. – 2001. - №1. – С.135.
  26.  Елисеев С.А., Прозументов Л.М. Общеуголовные корыстные преступления. - Томск, 1991.
  27.  Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика[у 3 кн.] / А.П. Закалюк. – К.: Вид. Дім «Ін Юре», 2007. – Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної думки. – 423 с.
  28.  Законодавство України про боротьбу з корупцією / укл. Ю.Б. Іванов. – Х.: Одіссей, 2006. – 319 с.
  29.  Зеленецький В., Кальман О. Корупція в Україні та організаційно-правові основи боротьби з нею // Право України. - 2001. - № 4. – С.13.
  30.  Зелінський А.Ф. Кримінальна мотивація розкрадань та іншої корисливої злочинної діяльності. - К., 1991.
  31.  Злочинність у сфері економіки: проблеми прогнозування, планування та координації заходів протидії / Акад. правових наук. Ін-т вивчення злочинності; за ред. О.Г. Кальмана. – Х.: ТОВ Мовасофт, 2005. – 255с.
  32.  Калинич С. Виявлення розкрадань нафтопродуктів із магістральних газонафтопродуктопроводів // Вісник прокуратури. – 2002. - №1. – С.110.
  33.  Камлик Н,И., Смеян Л.С. Криминологический анализ экономической преступности в Украине и некоторые прогностические оценки ее развития // Преступность в Украине. - 1994. - № 2. - С.39-45.
  34.  Коваленко В.В. Щодо координації профілактики економічної злочинності // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 32. – К.: Ін-т держави і права ім.. В.М. Корецького НАН України, 2006. – С.387-394.
  35.  Ковальов Є.В. Енергетична складова економічної безпеки України / Є.В. Ковальов // Право і безпека. – 2006. – №5. – С. 177-180.
  36.  Коноваленко О. Особа злочинця корисливо-насильницької спрямованості: кримінологічна характеристика і типологія / О. Коноваленко // Право України. – 2006. – №4. – С. 75-78.
  37.  Корольчук В.В. Вчинення шахрайства в сфері житлового будівництва / В.В. Корольчук // Наук. вісн. НАВСУ. – К., 2006. – №3. – С. 146-153.
  38.  Кравчук С. Основні причини поглиблення економічної злочинності в Україні // Право України. – 2002. - №11. – С.54-57.
  39.  Левченко Ю.О. Злочинність у нафтогазовому комплексі України / Ю.О. Левченко // Формування громадського суспільства та правової держави в контексті європейської інтеграції:  тези доп. наук.-практ. конф. – К., 2006. – Ч.2. – С. 171-174.
  40.  Левченко Ю.О. Кримінально-правова характеристика злочинів, що вчинюються при транспортуванні нафто-, газо-, нафтопродуктів / Ю.О. Левченко // Науковий вісник Київського національного університету внутрішніх справ. – К., 2008. – №3. – С. 140-146.
  41.  Левченко Ю.О. Механізм вивчення крадіжок нафтогазопродуктів / Ю.О. Левченко // Науковий вісник Київського національного університету внутрішніх справ. – К., 2006. – №2. – С. 193-194.
  42.  Левченко Ю.О. Механізм вчинення крадіжок нафтогазо-продуктів: кримінологічні аспекти / Ю.О. Левченко // Наук. вісн. НАВСУ. – К., 2006. – №2. – С. 193-201.
  43.  Левченко Ю.О. Роль правоохоронних органів у запобіганні злочинів в нафтогазовому комплексі України / Ю.О. Левченко // Проблеми Національної та Міжнародної безпеки: зб. ст. наук.-практ. конф. (Киъв, 27 квытня 2007 р.). – К.: Київський національний університет внутрішніх справ 2007. – С. 24-29.
  44.  Левченко Ю.О. Спеціально-кримінологічне запобігання злочинів у нафтогазовому комплексі органами внутрішніх справ України / Ю.О. Левченко // Вісник Дніпропетровського університету внутрішніх справ. – Дніпропетровськ, 2007. – №1(32). – С. 225-230.
  45.  Литвак О.М. Злочинність, її причини та профілактика. - Київ, 1997.
  46.  Литвак О.М. Корупція та її попередження // Вісник ЗЮІ. – 2001. - №1. – С.144.
  47.  Лісовий В. Комп`ютерні злочини і питання кваліфікації. // Право України. – 2002. - №2. – С.86-89.
  48.  Марценко Є. Кримінологічний аналіз злочинності в агропромисловому комплексі України // Вісник прокуратури. – 2002. - №4. – С.92.
  49.  Мельник М. Механізм корумпованих відносин // Право України. - 2001. - №4. – С.105.
  50.  Мельник М. Фактори корупції в Україні. // Право України. – 2002. - №5. – С.12-17.
  51.  Мельник М.І. Корупція: сутність, поняття, заходи протидії: Монографія. - К.: Атіка, 2001.- 304 с.
  52.  Мельников М. Піратство як злочин у галузі авторського права та суміжних прав: погляд на проблему // Право України. – 2003. - №4. – С.72-75.
  53.  Микитчик А. Основні напрями запобігання шахрайства з нерухомістю / А. Микитчик // Право України. – 2007. – №4. – С. 57-60.
  54.  Пивоваров В. Фактори існування і відтворення фінансової злочинності в Україні // Право України. – 2003. - №3. – С.65-70.
  55.  Попович В. Понятійний апарат як засіб відображення міждисциплінарного характеру тіньової економіки // Вісник АПрНУ. – 2002. - №1(28). – С.142-153.
  56.  Савченко А.А., Лазуренко Ю.В. Особенности выявления и раскрытия корыстной преступности с использованием автоматизированных систем // Правові основи захисту комп`ютерної інформації від прпотивоправних посягань : Матеріали науково-практичної конференції (22 грудня 2000р.) – Донецьк: ДІВС, 2001. – С.14.
  57.  Сахно Ю. Лихо нашого часу (кражі мобільних телефонів) / Ю. Сахно // Міліція України. – 2006. – №2. – С. 6-7.
  58.   Симов’ян С.В. Роль міжбанківської телекомунікаційної системи СВІФТ у заходах протидії легалізації доходів, здобутих злочинним шляхом // Вісник Луганського державного університету внутрішніх справ. Науково-теоретичний журнал. – 2006. – Випуск 1. - С.163-167.
  59.  Скрибець В.І. Корислива злочинність в сільській місцевості та її попередження органами внутрішніх справ: Автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.08 / НАВСУ. – К., 1998. – 17 с.
  60.  Степанюк Р.Л. Попередження та подолання протидії розслідуванню злочинів, пов’язаних із незаконним використанням бюджетних коштів службовими особами // Вісник Луганського державного університету внутрішніх справ. Науково-теоретичний журнал. – 2006. – Випуск 3. – С. 171-175.
  61.  Сударева Л.А. Личность преступника, совершающего компьютерные преступления / Л.А. Сударева // Вестн. Моск. ун-та МВД России. 2007. – №1. – С. 98-103.
  62.  Тацій В. Боротьба зі злочинністю у сфері економічних відносин як вирішальний напрямок діяльності правоохоронних органів // Вісник прокуратури. – 2002. - №1. – С.13.
  63.  Титаренко О.О. Поняття та загальна характеристика економічних злочинів, які скоюються у вугільній промисловості: кримінологічний аспект.(за матеріалами Дніпропетровській обл.) // Вісник Національного університету внутрішніх справ. Спецвупуск. - 2001. - С.61-63.
  64.  Труш І. Упорядкування механізму проведення перевірок суб`єктів підприємницької діяльності контролюючими органами. // Право України. - 2002. - № 4. – С.32-36.
  65.  Ущаповський В. Тіньова економіка як джерело живлення організованої злочинності // Право України. - 2001. - № 4. – С.48.
  66.  Хомченков Д. Боротьбі з фальсифікатом товарів – надійну правову основу // Право України. - 2001. - № 10. – С.46.
  67.  Шелухін М.Л. Поняття зовнішніх і внутрішніх загроз кримінологічної безпеки на транспорті / М.Л Шелухін // Держава і право. – К., 2007. – Вип. 35. – С. 480-486.
  68.  Шиян В.Д. Проблеми боротьби з організованою злочинністю у паливно-енергетичному комплексі / В.Д. Шиян, Ю.О. Левченко // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. – К., 2006. – №2. – С. 167-179.
  69.  Юзефович В. Взаємозаліки – лазівка для розкрадачів державного майна // Вісник прокуратури. – 2002. - №2. – С.121.
  70.  Якімова С.В. Злочини у сфері пасажирських перевезень залізничним транспортом: кримінологічний аспект // Науковий вісник Юридичної академії МВС. – 2002. - №3. – С.145-153.

Тема 6. Жіноча злочинність та її попередження. Кримінологічна характеристика злочинності, пов`язаної з незаконним обігом наркотиків

Ключові слова та поняття: „жіноча злочинність”, „гендерна політика”, „проституція”,  „наркоманія”, „наркобізнес”, „наркотизм”.

Питання для самостійного вивчення:

  1.  Кримінологічна характеристика жіночої злочинності.
  2.  Детермінанти жіночої злочинності.
  3.  Кримінологічна характеристика особистості жінок, що вчиняють злочини.
  4.  Кримінологічні проблеми проституції.
  5.  Профілактика злочинів, вчинених жінками.
  6.  Поняття «фонових» явищ.
  7.  Кримінологічна характеристика злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків.
  8.  Кримінологічна характеристика осіб – учасників злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів.
  9.  Детермінанти злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних речовин.
  10.  Попередження наркоманії і наркобізнесу:
  •  суб`єкти профілактики;
  •  загально-соціальні та спеціально кримінологічні заходи попередження;
  •  кримінально-правові заходи боротьби з наркобізнесом;
  •  іноземний досвід боротьби з наркоманією і наркобізнесом.

Література:

  1.  Закон України “Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними” від 15 лютого 1995 р.
  2.  Закон України “Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів і прекурсорів” від 8 липня 1999 р.
  3.  Єдина Конвенція про наркотичні засоби від 30 березня 1961 р. Ратифікована СРСР 10 січня 1964 р.
  4.  Конвенція про боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин від 19 грудня 1988р. Ратифіковано Україною 25 квітня 1991 р.
  5.  Березанська Н.Д., Мельник Е.В., Бітенський В.С. Застосування методики диференційованої самооцінки самопочуття, активності, настрою у хворих на опійну наркоманію // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. - 1998. - № 2. – С.128-131.
  6.  Блага А.Б. Жіноча злочинність та її види. // Одеський інс-тут внутр. справ. – 2000. - №3 – C.160-164.
  7.  Блага А.Б. Жіноча корислива насильницька злочинність в Україні: сучасний стан, проблеми. // Вісник ЛІВС. – 2000. - №1. – С.214-222.
  8.  Борьба с преступностью и проблемы нейтрализации криминогенных факторов сферы семьи и быта: Межвуз. сб. / ЛГУ. – Л.: ЛГУ, 1985. – 171 с.
  9.  Будз В. Визначення поняття жінки рецидивістки: деякі проблеми / В Будз // Право України. – 2006. – №10. – С.100-106.
  10.  Варивода В., Константінов С. Адміністративно-правова протидія проституції і вирішення проблеми // Право України. – 2005. – № 7. – С. 61-64.
  11.  Василишин А. Суспільними зусиллями – подолаємо наркотичну загрозу // Право України. - 1999. - № 8. – С.17.
  12.  Вербенський М.Г. Розвиток законодавства України по запобіганню транснаціональному наркобізнесу / М.Г. Вербенський // Право і суспільство. – К., 2006. – №3. – С. 114-121.
  13.  Война с наркомафией: пока без победителей / Сост. Л.Н. Елин. – М.: Республика, 1992. – 335 с.
  14.  Гринько С.Д. Незаконный оборот наркотиков и меры борьбы с ним // Закон и право. – 2005. – № 7. – С. 15-16.
  15.  Джужа О.М. Запобігання поширенню СНІДу правовими засобами (правовий, кримінологічний і кримінально-виконавчий аспекти). – К.: Укр. ак. вн. справ, 1994. – 192 с.
  16.  Джужа О.М. Кримінологія: Навчальний посібник / О.М. Джужа, В.В. Василевич, О.Г. Колб та ін.; За заг. ред. докт. юрид. наук, проф.. О.М. Джужи. – К.: Атака, 2009. – 312 с.
  17.  Джужа О.М., Моісеєва Є.М., Василевич В. – Кримінологія. Спеціалізований курс лекцій зі схемами. Особлива частини: Навчальний посібник. – К.: Атика, 2001. – 368 с.
  18.   Журавель Н.О. Гендерні дослідження в соціології: жінка і наркоманія // Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ: Збірник наукових праць. – 2006. - № 1 – С. 257-261.
  19.  Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика[у 3 кн.] / А.П. Закалюк. – К.: Вид. Дім «Ін Юре», 2007. – Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної думки. – 423 с.
  20.  Заросинський Ю. Наркоманія: стан і проблеми боротьби з нею на сучасному етапі / Ю. Заросинський, О. Заросинський // Право України. – 2007. – №8. – С. 61-64.
  21.  Ковалкин А.А. О причинах пьянства и наркомании // Криминологические проблемы борьбы с преступностью. – К.: НИиРИО КВШ МВД СССР, 1989. – С.5-14.
  22.  Козаченко О. Фізичні ознаки предмету наркотизму // Юридический вестник. – 1999. - № 3. – С.92-94.
  23.  Кретова Е.Е. Нормативно-правовое регулирование предупреждения наркомании и наркобизнеса в странах Евросоюза и США // Российский следователь. – 2005. – № 7. – С. 57-61.
  24.  Литвак О. Про причини зростання злочинності та умови, що цьому сприяють. Деякі концептуальні положення // Віче. – 1997. - № 11. – С. 57.
  25.  Литвин С. Секс і місто [поняття “сексуальне домагання”] // Український юрист. – 2005. – № 2. – С. 54-57.
  26.  Максимюк А. Наркоманія як суспільне лихо // Вісник прокуратури. – 2002. - №4.- С.121.
  27.  Меркулова В. Удосконалення кримінального законодавства щодо жінок, які вчинили злочин. // Право України. – 2002. - №6. – С.118-122.
  28.  Музика А. Про предмет злочинів, пов’язаних з наркоманією // Право України. - 1997. - № 3. – С.62.
  29.  Музика А.А. Відповідальність за злочини у сфері обігу наркотичних засобів. – К.: Логос, 1998. – 324 с.
  30.  Насильство у сімейних відносинах, молодіжному середовищі та шляхи його подолання: Роль ОВС у сфері запобігання та протидії насильству у суспільстві: матер. Міжнар. Наук-практ. Конфер. – Львів, 2000.- С.88-133.
  31.  Пазенко Д. Кримінологічна характеристика наркоманії й алкоголізму в контексті визначення понять та відмінностей / Д. Пазенко // Підприємництво, господарство і право. – 2006. – №5. – С.138-142.
  32.  Стеблинська О.С. Кримінологічні чинники пияцтва і наркотизму в структурі злочинів неповнолітніх / О.С. Стеблинська // Наук. вісн. КНУВС. – К., 2007. – №1. – С. 104-111.
  33.  Филонов В.П. Состояние, причины преступности в Украине и ее предупреждение: Монография. – Донецк: Донеччина, 1999. – С. 442-467.
  34.  Шевченко С. Смертельный транзит. Полностью захвачена преступная группа наркодельцов – случай, уникальный даже для мировой практики // Рос. газета. – 2000. - № 20. – С.10.
  35.  Шкарупа В.К., Морозова В.О. Профілактика проституції як попередження посягань на громадську мораль // Науковий вісник ДЮІ МВС України. –2000. - №2. – С.158-164.
  36.  Щербакова Л.М. Некоторые аспекты криминальной агрессии женщин // Российский криминологический взгляд. – 2005. – № 1. – С. 83-89.
  37.  Явчуновская Т.М., Степанова И.Б. Тенденции современной преступности женщин // Государство и право. – 2000. - №12. – С.28-33.

Тема 7. Кримінологічна характеристика та попередження професійної та організованої злочинності. Попередження насильницьких злочинів

Ключові слова та поняття: “організована, професійна, насильницька злочинність”, „транснаціональна організована злочинність”.

Питання для самостійного вивчення:

  1.  Поняття та ознаки професійної злочинності. Кримінологічна характеристика професійного злочинця.
  2.  Детермінанти професійної злочинності.
  3.  Профілактика професійної злочинності.
  4.  Поняття і кримінологічна характеристика організованої злочинності.
  5.  Кримінологічна характеристика особи злочинця в організованій злочинності.
  6.  Детермінанти організованої злочинності.
  7.  Попередження організованої злочинності (вітчизняний та іноземний досвід).
  8.  Поняття та види насильницьких злочинів (поняття злочинної агресії).
  9.  Кримінологічна характеристика особи, яка вчиняє насильницькі злочини.
  10.  Причини та умови вчинення насильницьких злочинів.
  11.  Запобігання насильницьким злочинам.

Література:

  1.  Закон України Про попередження насильства в сімї від 15 листопада 2001 року.
  2.  Закон України Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом // Відомості ВРУ. – 2003. - №1. – Ст.2.
  3.  Конвенция Совета Европы «Об отмывании, выявлении, изъятии и конфискации доходов от преступной деятельности». Страсбург, 8 ноября 1990 г.
  4.  Аніщук Н. До проблеми работоргівлі жінками // Право України. – 2002. - №9. – С.99-101.
  5.  Аркуша Л.І., Долженков О.Ф., Чекал М.П. Організована злочинність та зовнішньоекономічна діяльність // Вісник Національного університету внутрішніх справ. Спецвипуск. – 2002. – С.223-229.
  6.  Бандурка А. М., Зелинский А.Ф. Вандализм. - Харьков, 1996.
  7.  Береговський В. Незаконна міграція: як подолати наявні проблеми / В. Береговський // Вісн. прокуратури. – К., 2007. – №3. – С. 75-80.
  8.  Бережний С. Умисні вбивства на замовлення / С. Бережний // Право України. – 2007. – №11. – С. 100-105.
  9.  Биструхін Г. Протидія тероризму та криза сучасних правових норм розвинутих держав / Г. Биструхін // Підприємництво, господарство і право. – 2006. – №8. – С. 133-137.
  10.  Білоус В.В. Злочинні технології організації та діяльності конвертаційних центрів // Науковий вісник Юридичної академії. – 2002. - №3. – С.271-280.
  11.  Боротьба з міжнародним тероризмом: Нормативна база. – К.: КНТ, 2007. – 246 с.
  12.  Вербенський М.Г. Розвиток законодавства України по запобіганню транснаціональному наркобізнесу / М.Г. Вербенський // Право і суспільство. – К., 2006. – №3. – С. 114-121.
  13.  Власов П.О. Запобігання торгівлі людьми. Дніпропетровськ. – 2002. – 40с.
  14.  Волобуєв А. Протидія легалізації майна, здобутого злочинним шляхом // Вісник прокуратури. – 2003. - №1. – С.53.
  15.  Ганчак В.В. Адміністративно-правові заходи попередження насильства в сім'ї дільничними інспекторами міліції / В.В. Ганчак // Адвокат. – 2006. – №5. – С. 18-22.
  16.  Головкін Б. Корисливі мотиви тяжких насильницьких посягань / Б. Головкін // Вісн. прокуратури. – К., 2007. – №11. – С. 49-58.
  17.  Голубев В.А. Некоторые проблемы предупреждения транснациональной компьютерной преступности // Правові основи захисту комп`ютерної інформації від противоправних посягань: Матеріали науково-практичної конференції (22 грудня 2000р.) – Донецьк; ДІВС, 2001 – С.24.
  18.  Григор’єва О. Передумови кримінальної агресії // Право України. - 2001. - №7. – С.80.
  19.  Губанова О. Особливості ґвалтівника: щодо статі злочинця / О. Губанова // Право України. – 2007. – №6. – С. 122-126.
  20.  Гуров А.И. Профессиональная преступность. - М., 1990.
  21.  Данилівська О. Актуальні проблеми незаконного обороту транспортних засобів / О. Данилівська // Право України. – 2006. – №5. – С. 92-95.
  22.  Даньшин І., Зайда В. Міжнародна наукова співпраця в розробленні проблем боротьби з організованою злочинністю // Право України. - 2001. - № 2. – С.146.
  23.  Джужа О.М. Кримінологія: Навчальний посібник / О.М. Джужа, В.В. Василевич, О.Г. Колб та ін.; За заг. ред. докт. юрид. наук, проф.. О.М. Джужи. – К.: Атака, 2009. – 312 с.
  24.  Дмитренко М.І., Тропін М.В., Власов П.О. Попередження насильства в сімї: Методичні рекомендації. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський юридичний інститут МВС України, 2001. – 56 с.
  25.  Долженков О.Ф. Перспективна стратегія боротьби з інфрастрктурою організованої злочинності // Молода Українська держава на межі тисячоліть: погляд в історичне майбутнє демократичної, правової держави Україна. Збірник наукових праць. – Львів, 2001. – С.82.
  26.  Єфремов С. Поняття організованої злочинності // Право України. – 2002. - №9. – С.89-93.
  27.  Закалюк А. Організована злочинна діяльність: сутність і потреби нормативного визначення. // Вісник АПрНУ. – 2002. - №1(28). – С.130-142.
  28.  Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика[у 3 кн.] / А.П. Закалюк. – К.: Вид. Дім «Ін Юре», 2007. – Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної думки. – 423 с.
  29.  Запобігання торгівлі людьми та експлуатації дітей: навч. метод. посіб. / О.В. Антонюк, Ю.В. Баннікова, М.В. Губко та ін. – К.: Юрисконсульт, 2006. – 209 с.
  30.  Зелинский А.Ф. Криминальная психология. – К.: Юринком Интер, 1999.
  31.  Зінченко І.Д. Деякі питання кримінальної відповідальності за бандитизм / І.Д. Зінченко // Проблеми законодавства. – Х., 2006. – Вип. 79. – С. 116-121.
  32.  Ильяшенко А.Н. Криминологическая характеристика жертв насилия в семье // Российский следователь. – 2005. – № 5. – С. 33-37.
  33.  Кваша О. Лідерство в кримінальній групі // Право України. - 2001. - № 8. – С.92.
  34.  Киренко С. Кримінально-правова охорона неповнолітніх: новий КК України – старі проблеми. // Право України. – 2002. - №6. – С.39-42.
  35.  Коноваленко О. Особа злочинця корисливо-насильницької спрямованості: кримінологічна характеристика і типологія / О. Коноваленко // Право України. – 2006. – №4. – С. 75-78.
  36.  Корж В. Окремі проблеми розслідування злочинів про торгівлю жінками, вчинених організованими транснаціональними групами // Право України. - 2001. - № 4. – С.78.
  37.  Косенко С. Захист новим кримінальним законом неповнолітніх від статевих злочинів // Право України. –2002. - №5. – С.26-29.
  38.  Кочемировська О.О. Насильство в сім’ї щодо жінок та дітей: медико-психологічні, поведінкові та соціальні наслідки / О.О. Кочемировська, А.А. Ходоренко. – Х.: Харк. центр. жін. дослідж., 2006. – 84 с.
  39.  Круміна М. Кримінологічна характеристика особи, яка вчиняє вбивства і тілесні ушкодження з необережності / М. Круміна // Право України. – 2006. – №2. – С. 82-86.
  40.  Кураш Я., Христич І. Міжнародний семінар з питання відповідальності посадових осіб за корупційну діяльність // Право України. - 2001. - № 10. – С.134.
  41.  Левченко К. Як Швейцарія протидіє торгівлі людьми // Міліція України. – 2005. – № 2. – С. 6-7.
  42.  Литвак О.М. Злочинність, її причини та профілактика. - Київ, 1997.
  43.  Луняк М. Насильство як правова та філософська проблема // Право України. – 2002. - №7. – С.99-102.
  44.  Мантуляк Ю. Основні ознаки організованої групи // Вісник прокуратури. – 2002. - №6. – С.25.
  45.  Мацко А. Правові та організаційні аспекти діяльності Інтерполу в Україні // Право України. - 2001. - № 9. – С.96.
  46.  Медведько О. Боротьба з організованою злочинністю та корупцією // Вісник прокуратури. – 2002. - №4. – С.6.
  47.  Мельник М. Протидія корупції: поняття, мета, напрями // Право України. - 2002. - № 4. – С.22-27.
  48.  Насильство в сім’ї та майнові права подружжя. – Л.: Вид-во Львів. політехніки, 2007. – 59 с.
  49.  Нікулов В. Боротьба з легалізацією “брудних” грошей // Вісник прокуратури. – 2002. - №6. – С.89.
  50.  Організована злочинність в Україні та країнах Європи: посіб. / О.М. Джужа, В.В. Василевич, Н.В. Кулакова та ін. – К.: НАВСУ, 2007. – 247 с.
  51.  Орлов С.А. Международно-правовые аспекты борьбы с преступностью в сфере компьютерных технологий // Правові основи захисту комп`ютерної інформації від противоправних посягань: Матеріали науково-практичної конференції (22 грудня 2000р.) – Донецьк: ДІВС, 2001 – С.32.
  52.  Побегайло Э.Ф. Деятельность органов внутренних дел по борьбе с тяжкими насильственными преступлениями. М., 1985.
  53.  Пшеничний І.В. Організована транснаціональна злочинність і роль правоохоронних органів у протидії їй: Автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.08 / НАВСУ. – К., 2000. – 16 с.
  54.  Самонов А.П. Психология преступных групп, Пермь, 1991.
  55.  Сердюк Л.В. Насилие: криминологическое и уголовно-правовое исследование. – М.: ООО Издательство “Юрлитинформ”, 2002. – 384 с.
  56.  Сидоренко О. Правові та психологічні аспекти вирішення конфліктів, пов’язаних з насильством у сім’ях // Право України. 2001. - № 6. – С.37.
  57.  Чи може законодавець ефективно протидіяти торгівлі людьми? // Юридичний вісник. – 2003. - №4(396). – С.6-7.
  58.  Чуприков А.П., Цупрык Б.М. Общая и криминальная сексология: Учеб. пособие. – К.: МАУП, 2002. – 248 с.
  59.  Шехавцов Р. Виявлення та подолання протидії розслідуванню злочинів, вчинених організованими злочинними угрупованнями // Право України. - 2001. - № 6. – С.64.
  60.  Шиян В.Д. Проблеми боротьби з організованою злочинністю у паливно-енергетичному комплексі / В.Д. Шиян, Ю.О. Левченко // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. – К., 2006. – №2. – С. 167-179.
  61.  Яницька Н.В. Групова корисливо-насильницька злочинність молоді та її попередження: Автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.08 / НАВСУ. – К., 2000. – 19 с.

Тема 8. Кримінологічна характеристика та попередження злочинності неповнолітніх. Кримінологічна ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ПОПЕРЕДЖЕННЯ РЕЦИДИВНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ

Ключові слова та поняття: “злочинність неповнолітніх”, “рецидивна злочинність”, “пенітенціарна злочинність”, кримінофамілістика.

Питання для самостійного вивчення:

  1.  Кримінологічна характеристика злочинності неповнолітніх та молоді.
  2.  Кримінологічна характеристика особи неповнолітніх злочинців.
  3.  Причини та умови злочинності неповнолітніх.
  4.  Основні напрямки попередження злочинності неповнолітніх. Суб`єкти профілактики.
  5.  Кримінофамілістика (сімейна кримінологія).
  6.  Рецидив злочинів, його структура та різновиди.
  7.  Поняття та кримінологічна характеристика рецидивної злочинності.
  8.  Поняття та кримінологічна характеристика рецидивної злочинності.
  9.  Особа рецидивіста та їх класифікація.
  10.  Причини та умови рецидивної злочинності.
  11.  Профілактика рецидивних злочинів.

Література:

  1.  Закон України “Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з міст позбавлення волі” із змінами від 15.02.1995 р. // ВВРУ, 1994. - № 52. – Ст.455.
  2.  Закон України  "Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх" від 24 січня 1995 р.// Голос України, 1995, 28 лютого.
  3.  Положення про Державний департамент України з питань виконання покарань, затверджено Указом Президента України від 31 липня 1998 р. №827/98.
  4.  Багатирьов І.Г. Деякі аспекти віктимологічного попередження злочину // Вісник Запорізького юридичного інституту МВС України. – Вип. 1. – Запоріжжя, 1997. – С.59-63.
  5.  Баев В.Г. Новые подходы к решению проблем подростковой преступности / В.Г. Баев, М.И. Кольцов // Рос. следователь. – 2006. – №5. – С. 21-25.
  6.  Бандурка А. М., Зелинский А.Ф. Вандализм. - Харьков, 1996.
  7.  Борзых О.А.  Природа детского бродяжничества и его причина в современных условиях // Вісник ЛІВС. – 2001. - №3. – С.191.
  8.  Борьба с групповыми правонарушениями несовершеннолетних. – К, 1982.
  9.  Брайко А.В. Щодо необхідності розробки технологій реалізації державних програм  протидії злочинності неповнолітніх / А.В. Брайко // Право і безпека. – 2006. – №5-1. – С. 46-49.
  10.  Бринзанська О.В. Правосуддя як об’єкт злочинів, що посягають на діяльність установ кримінально-виконавчої системи / О.В. Бринзанська // Держава і право. – К., 2007. – Вип. 35. – С. 506-513.
  11.  Бугера О. Проблеми використання засобів масової інформації для запобігання злочинності неповнолітніх / О. Бугера // Право України. – 2007. – №4. – С.115-118.
  12.  Бугера О. Роль засобів масової інформації як одного з чинників профілактики протиправної поведінки неповнолітніх // Право України. – 2005. – № 4. – С. 92-95.
  13.  Будз В. Визначення поняття жінки рецидивістки: деякі проблеми / В Будз // Право України. – 2006. – №10. – С.100-106.
  14.  Бузало П.М. Обставини формування девіантної поведінки особистості злочинця молодіжного віку / П.М. Бузало // Право і безпека. – 2006. – №5-3. – С. 26-33.
  15.  Вітвіцька В.В. Соціально-демографічна характеристика осіб, що скоїли злочини проти неповнолітніх // Вісник ЛІВС. – 2001. - №1. – С.127.
  16.  Волкова С. Працевлаштування неповнолітніх як запобігання правопорушенням // Вісник прокуратури. – 2002. - №3. – С.78.
  17.  Гедз М.І. Характеристика злочинності неповнолітніх в Україні // Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ: Збірник наукових праць. – 2006. - №2. - С. 294-299.
  18.  Гель А., Клименко Н. Деякі аспекти дослідження особи засудженого до позбавлення волі // Право України, 2001. - № 7. – С.76.
  19.  Григор’єва О. Передумови кримінальної агресії // Право України, 2001. - №7. – С.80.
  20.  Гуров А.И. Профессиональная преступность. - М., 1990.
  21.  Денисова Т.А. Вплив покарання на особу засудженого / Т.А. Денисова // Часопис Київ. ун-ту права. – 2006. – №1. – С. 138-134.
  22.  Джужа О.М. Кримінологія: Навчальний посібник / О.М. Джужа, В.В. Василевич, О.Г. Колб та ін.; За заг. ред. докт. юрид. наук, проф.. О.М. Джужи. – К.: Атака, 2009. – 312 с.
  23.  Доповідь Уряду України Комітету проти тортур 2002. – “Донецький Меморіал”, Донецьк, 2002. – 60 с.
  24.  Дрьомін В.М. Кримінологічні аспекти призначення та виконання покарань // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – 2000. - № 1. - С.160-163.
  25.  Дубчак Л. Злочинність неповнолітніх як віддзеркалення недоліків шкільного та вузівського виховання / Л. Дубчак // Підприємництво, господарство і право. – 2006. – №7. – С. 46-50.
  26.  Євко В. Охорона дітей, позбавлених батьківського піклування: історичний аспект // Право України, 2001. - № 8. – С.107.
  27.  Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика[у 3 кн.] / А.П. Закалюк. – К.: Вид. Дім «Ін Юре», 2007. – Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної думки. – 423 с.
  28.  Зелинский А.Ф. Криминальная психология. – К.: Юринком Интер, 1999.
  29.  Зелинский А.Ф. Рецидив преступлений (структура, связи, прогнозирование). - X., 1980.
  30.  Злочинність неповнолітніх: причини, наслідки та шляхи запобігання: навч. посіб. – К.: Вид-во Поливода А.В., 2006. – 258 с.
  31.  Кваша О. Лідерство в кримінальній групі // Право України. - 2001. - № 8. – С.92.
  32.  Квітка Я.М. Вплив факторів сімейного виховання на формування протиправної поведінки неповнолітніх / Я.М. Квітка // Право і суспільство. – К., 2006. – №3. – С. 134-140.
  33.  Кідіна М. Законодавство країн Європи про кримінальну відповідальність неповнолітніх // Право України. - 2000. - № 2. – С.97-100.
  34.  Колб О. Про деякі правові та соціальні аспекти ресоціалізації осіб, звільнених з місць позбавлення волі // Право України. - 2001. - № 8. – С.90.
  35.  Литвак О.М. Злочинність, її причини та профілактика. - Київ, 1997.
  36.  Ліпкан В. Окремі аспекти кримінологічної характеристики ювенотероризму // Право України. - 2002. - № 4. – С.77-83.
  37.  Миньковский Г.М., Тузов А.П. Профилактика правонарушений среди несовершеннолетних. - К., 1987.
  38.  Мойсеєва О. Правовий захист неповнолітніх (за матеріалами нового Кримінального кодексу України) // Право України. - 2001. - № 9. – С.59.
  39.  Мороз В. Школа соціальної реабілітації: сучасне становище і перспективи // Право України. - 1999. - № 3. – С.59-61.
  40.  Плахотнюк Н. Міжнародно-правові аспекти боротьби з дитячою порнографією в Інтернеті // Право України. - 2001. - № 10. – С.104.
  41.  Поволоцька С. До питання про дослідження злочинності неповнолітніх // Право України. – 2002. - №11. – С.120-124.
  42.  Романик Н.М. Вплив кримінальної субкультури як основний чинник деформації правосвідомості молоді // Молода Українська держава на межі тисячоліть: погляд в історичне майбутнє демократичної, правової держави Україна. Збірник наукових праць. Львів, 2001. – С.199.
  43.  Селецкий А.И., Тарарухин С.А. Несовершеннолетние с отклоняющимся поведением. - К., 1981.
  44.  Сидоренко О. Правові та психологічні аспекти вирішення конфліктів, пов’язаних з насильством у сім’ях // Право України. - 2001. - № 6. – С.37.
  45.  Скоков С. Рецидивна злочинність та ефективність покарання у вигляді позбавлення волі // Право України. - 1999. - № 2. – С.84-86.
  46.  Стеблинська О.С. Кримінологічні чинники пияцтва і наркотизму в структурі злочинів неповнолітніх / О.С. Стеблинська // Наук. вісн. КНУВС. – К., 2007. – №1. – С. 104-111.
  47.  Хохряков Г.Ф Парадоксы тюрьмы. - М., 1991.
  48.  Шуба В. “Дитяча” злочинність: тенденція до “омолодження” // Вісник прокуратури. – 2002. - №1. – С.101.
  49.  Юзикова Н.С. Причины и условия преступности совершеннолетних и молодежи // Вестник Днепропетровского университета. Правоведение. Вип.1. – Дн-ск: Изд-во ДГУ, 1994. – С.42-47.
  50.  Юзикова Н.С., Голубева В.О. Социальные и биологические аспекты преступного поведения личности // Вестник Днепропетровского университета. Правоведение. Вип. 1. – Дн-ск: Изд-во ДГУ, 1994. – С.36-42.
  51.  Юзікова Н.С. Проблема кримінально-правового захисту інтересів неповнолітніх: Монографія. – Дніпропетровськ: Вид-во ДДУ, 1999. – 160 с.
  52.  Ягодинський В. Чому підлітки вчиняють тяжкі злочини // Право України. - 1998. - № 2. – С.46-47.
  53.  Яницька Н.В. Групова корисливо-насильницька злочинність молоді та її попередження: Автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.08 / НАВСУ. – К., 2000. – 19 с.

Тема 9. Злочинність та правопорушення у правоохоронних органах. Їх наслідки та заходи запобігання

Ключові слова та поняття: “співробітники ОВС”, “правоохоронні органи”, “запобігання злочинам”, „корупційні злочини”.

Питання для самостійного вивчення:

  1.  Історико-соціальні витоки злочинності працівників правоохоронних органів у сфері службової діяльності.
  2.  Поняття і кримінологічна характеристика злочинів, що вчинюються співробітниками міліції.
  3.  Особа співробітника міліції, що вчинила злочини, як об’єкт кримінального вивчення.
  4.  Причини та умови злочинності у правоохоронних органах.
  5.  Проблеми боротьби зі злочинами співробітників міліції.

Література:

  1.  Указ Президента України Про заходи щодо дальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян від 18.02.2002 р. № 143.
  2.  Указ Президента України Про заходи щодо розвитку духовності, захисту моралі та формування здорового способу життя громадян від 27.04.99 р. № 456/99.
  3.  Указ Президента України Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення від 13.08.02 р. №700/2002.
  4.  Указ Президента України “Про концепцію боротьби з корупцією на 1998-2005 роки” від 24.04.1998 р. № 367/98.
  5.  Указ Президента України Про серйозні недоліки у виконанні законодавства щодо забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян у Львівській області” від 4.06.2003 р. № 477.
  6.  Розпорядження Президента України Про заходи щодо зміцнення дисципліни працівників та вдосконалення кадрової роботи у правоохоронних органах від 26.03.2002 р. № 53/2002-рп.
  7.  Комплексна програма профілактики злочинності на 2001-2005 роки // ОВУ, 2000. - № 52. – Ст.2258.
  8.  Наказ МВС №87 від 01.02.03 “Про притягнення колишніх працівників міліції до кримінальної відповідальності”.
  9.  Доповідна записка про результати операції “Чисті руки” від 17.01.03 №586/СМ.
  10.  Антонюк Н. Співвідношення кримінальних норм (ст. 192 КК та ст. 364 КК) /Н. Антонюк // Вісн. прокуратури. – К., 2006. – №2. – С. 81-89.
  11.  Давиденко Л.М. Організаційні засади боротьби зі злочинністю. // Вісник НУВС: Спецвипуск. – Харків. – 2002 . – С. 93-99.
  12.  Дементьєв І.О. Заходи профілактики злочинів, скоєних працівниками митних органів // Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності Збірник наукових праць. – Донецьк, – 2006. - №1.  – С. 214-220.
  13.  Джужа О.М. Кримінологія: Навчальний посібник / О.М. Джужа, В.В. Василевич, О.Г. Колб та ін.; За заг. ред. докт. юрид. наук, проф.. О.М. Джужи. – К.: Атака, 2009. – 312 с.
  14.  Дурдинець В. На злочинність – усім миром: виступи, статті, інтерв’ю. – К.: НАВСУ, 1998, - 328 с.
  15.  Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика[у 3 кн.] / А.П. Закалюк. – К.: Вид. Дім «Ін Юре», 2007. – Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної думки. – 423 с.
  16.  Законодавство України про боротьбу з корупцією / укл. Ю.Б. Іванов. – Х.: Одіссей, 2006. – 319 с.
  17.  Іляшко О.О. попередження прокуратурою правопорушень у галузі дотримання законності органами внутрішніх справ України / О.О. Іляшко // Вісн. Луган. дерд. ун-ту внутр. справ. – Луганськ, 2006. – Вип. 3. – С. 156-162.
  18.  Коваленко В. Злочини у правоохоронній сфері. // Вісник прокуратури – 2003. - №4(22) – С. 89-92.
  19.  Мартиненко О.А. Кримінологія службових порушень в ОВС України // Вісник НУВС: Спецвипуск. – Харків, - 2002. – С. 166-171.
  20.  Матеріали ІІІ звітної науково-практичної конференції професорсько-викладацького та курсантського складу кримінального факультету НУВС: У 2 ч. – Сімферополь: Доля, 2001. – Ч. 1 – С. 50-53.
  21.  Мельник М.І. Корупція: сутність, поняття, заходи протидії: Монографія. – К.: Атака, 2001. – 304 с.
  22.  Міністр внутрішніх справ Микола Білоконь: “Наша політика – працювати на народ. Наша мета – соціальний комфорт громадян”// Іменем Закону. -  №41 (5377). – С.3.
  23.  Новаков О.С. Основні методи профілактики злочинів працівників міліції у сфері службової діяльності // Вісник Луганської академії внутрішніх справ МВС. – 2002. - №1. – С. 119-130.
  24.  Новаков О.С. Проблемні питання кримінологічної характеристики злочинів працівників міліції у сфері службової діяльності // Вісник Луганської академії внутрішніх справ МВС: Спецвипуск: У 2 ч. – 2002. – Ч.1 – С. 203-206.
  25.  Пилипенко О.А. Загальна характеристика злочинів у сфері службової діяльності та злочинів проти правосуддя, що вчиняються працівниками ОВС на стадії досудового розслідування // Науковий вісник ЮА МВС: Збірник наукових праць. – 2002. - № 1. – 296 с.
  26.  Савченко А. Досвід боротьби з корупцією в правоохоронних органах США // Міліція України . – 2002. - №2. – С. 24-25.
  27.  Удовыдченко М.А. Причины и условия правоохранительной преступности // Российский криминологический взгляд. – 2005. – № 1. – С. 105-107.
  28.  Шалгунова С.А. Запобігання хабарництву: деякі міркування // Право України – 1998 - №5. – С. 55.
  29.  Шалгунова С.А. Кримінальна характеристика особи злочинця – хабарника (на матеріалах дисертаційного дослідження кримінологічних причин хабарництва в ОВС) // Вісник Одеського інституту ВС – 2000. - №4. – С. 27-36.
  30.  Шалгунова С.А. Питання попередження хабарництва і корупції в ОВС: - В кн.: Конституційні гарантії захисту прав людини у сфері правоохоронної діяльності: Матеріали науково-практичної конференції – Дн-ськ. ДЮІ, 1999. – С. 231-238.
  31.  Шалгунова С.А. Посадові злочини і хабарництво: історико-правовий погляд на проблему покарання // Науковий вісник ДЮІ МВС України - №1. – 2000. – 320 с.

 ІНФОРМАЦІЙНЕ ТА МетодичнЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Нормативна література:

Конституція України від 28 червня 1996 року.

Кримінальний кодекс України від 5 квітня 2001 року.

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року зі змінами – К.: Атіка, 2002. – 200 с.

Кримінально-процесуальний кодекс України від 28 грудня 1960 р. зі змінами на 2003 р.

Закон України “Про боротьбу з корупцією” (Введений в дію Постановою Верховної Ради України № 357/97 від 5 жовтня 1995 р. зі змінами від 12.09.02 р.)

Закон України “Про засади запобігання і протидії корупції” від 07.04. 2011 року №3206-ІV.

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення організаційно-правових основ боротьби із злочинністю та корупцією” 12.05. 2011 року №3334-ІV.

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення” 07.04. 2011 року №3207-ІV.

Закон України “Про міліцію” від 20.12.90 зі змінами у 2001 р.

Закон України “Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю” від 30 червня 1993 року (зі змінами і доповненнями на 23.03.2000 р.).

Закон України “Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону” від 22 червня 2000 року №1835-III.

Закон України “Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з міст позбавлення волі” із змінами від 15.02.1995 р. // ВВРУ, 1994. - № 52. – Ст.455.

Закон України  "Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх" від 24 січня 1995 р.// Голос України, 1995, 28 лютого.

Закон України “Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними” від 15 лютого 1995 р.

Закон України “Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів і прекурсорів” в редакції від 8 липня 1999 р.

Закон України Про попередження насильства в сімї від 15 листопада 2001 року.

Закон України Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом // Відомості ВРУ. – 2003. - №1. – Ст.2.

Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за торгівлю людьми та втягнення в проституцію» №3316-IV від 12.01.2006 р.

Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів України щодо відповідальності за порушення виборчих прав громадян» №3504-IV від 23.02.2006 р.

Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо запобігання тероризму» №170-V від 21.09.2006 р.

Закон України “Про приєднання України до Конвенції про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом ”ВРУ № 323/95-ВР від 15.09.95.

Закон України “Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії про арешт і конфіскацію доходів та знарядь, пов'язаних зі злочинною діяльністю, за винятком незаконного обігу наркотиків” ВРУ № 473/96-ВР від 01.11.96 р.

Закон України „Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні” від 5.02.1993 р. (в редакції від 23.03.2000 р.) // Відомості ВРУ. – 2000. - № 27. - Ст.211.

Проект Закону України “Про кримінологічну експертизу” від 25.10.01 р.

Проект Закону України “Про профілактику злочинів” від 12.05.98 р.

Указ Президента України “Про додаткові заходи щодо поліпшення діяльності органів внутрішніх справ та громадських формувань з охорони громадського порядку” № 650/99 від 16 червня 1999 р.

Конвенция Совета Европы «Об отмывании, выявлении, изъятии и конфискации доходов от преступной деятельности». Страсбург, 8 ноября 1990 г.

Конвенція (МЗС) № 811 від 08.11.90 Про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом.

Конвенція про боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин від 19 грудня 1988р. Ратифіковано Україною 25 квітня 1991 р.

Концепція реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2002-2010 роки (схвалено розпорядженням КМУ від 24 січня 2002 р. №26-р).

Єдина Конвенція про наркотичні засоби від 30 березня 1961 р. Ратифікована СРСР 10 січня 1964 р.

Указ Президента України “Про заходи щодо дальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян” № 143 від 18 лютого 2002 року.

Указ Президента України “Про заходи щодо детінізації економіки на 2002-2004 роки” №216/2002 від 5 березня 2002 року.

Указ Президента України “Про заходи щодо запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом” № 1199/2001 вiд 10 грудня 2001 р.

Указ Президента України “Про заходи щодо розвитку духовності, захисту моралі та формування здорового способу життя громадян” № 456/99 від 27 квітня 1999 р.

Указ Президента України “Про невідкладні додаткові заходи щодо посилення боротьби з організованою злочинністю і корупцією” № 84/2003 від 6 лютого 2003 року.

Указ Президента України “Про серйозні недоліки у виконанні  законодавства щодо забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян у Львівській області” № 477 від 04 червня 2003 року.

Указ Президента України Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення від 13.08.02 р. №700/2002.

Указ Президента України “Про концепцію боротьби з корупцією на 1998-2005 роки” від 24.04.1998 р. № 367/98.

Розпорядження Президента України “Про заходи щодо зміцнення дисципліни працівників та вдосконалення кадрової роботи у правоохоронних органах” № 53/2002-рп від 26 березня 2002 року.

Постанова КМУ Про затвердження плану заходів на 2006 рік із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і  фінансуванню тероризму від 18.03. 2006 р. №359.

Постанова Кабінет Міністрів “Про затвердження Угоди між урядами держав-учасниць Чорноморського Економічного Співробітництва про співпрацю у боротьбі зі злочинністю, зокрема організованою” від 09.08.99.  № 1436.

Комплексна програма протидії торгівлі людьми на 2002-2005 роки, затверджена Постановою Кабінету Міністрів України № 766 від 5 червня 2002 р.

Комплексна програма профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затверджена Указом Президента України № 1376/2000 від 25 грудня 2000 року.

Концепція боротьби з корупцією на 1998-2005 роки, затверджена Указом Президента України № 367/98 від 24 квітня 1998 року.

Програма реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2003-2010 роки, затверджена постановою Кабінету Міністрів України № 877 від 4 червня 2003 р.

Розпорядження КМУ Про Заходи щодо детінізації національної економіки на 2006-2007 роки від 23 серпня 2005 року №367-р.

Розпорядження КМУ Про схвалення Концепції розвитку системи  запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму на 2005-2010 роки від 3.08.2005 р. №315-р.

Концепції Комплексної програми профілактики правопорушень на 2006-2008 роки, схваленої Розпорядженням КМУ від 01.03.2006 р. №116-р.

Концепція подолання корупції в Україні „На шляху до доброчесності”, схвалена Указом Президента України від 11 вересня 2006 року №742/2006.

Комплексна програма профілактики правопорушень на 2007-2009 роки, затверджена Постановою КМУ  від 20 грудня 2006 року № 1767.

Збірник постанов Пленуму Верховного Суду України у кримінальних справах. – Х.: “Одіссей”, 2003. – 432 с.

Кримінальний кодекс України: Науково-практичний коментар / За заг. ред. В.Т. Маляренка, В.В. Сташиса, В.Я. Тація. Видання друге, перероблене та доповнене. - Х.: ТОВ «Одісей», 2004 – 1152 с.

Кримінальний кодекс України: Науково-практичний коментар / Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, С.Б. Гавриш та ін.: За заг. Ред.. В.В. Сташиса, В.Я. Тація.- К.: Концерн «Видавничий Дім» «Ін Юре»; 2003 – 1196 с.

Науковий коментар Кримінального кодексу України / Проф. Коржанський М.Й. – К.: Атіка, Академія, Ельга-Н, 2001. – 656 с.

Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України. – 2-го вид., переробл. та доп. / Відп. ред. С.С. Яценко. – К.: А.С.К., 2002. – 968 с. – (Нормативні документи та коментарі).

Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України: За станом законодавства і постанов Пленуму Верховного Суду України на 1 грудня 2001 р./ За ред. С.С. Яценко. – К.: А.С.К., 2002. – 936 с.

Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України. – Під загальною редакцією Потебенька М.О., Гончаренка В.Г. – К.: Форум, 2001, у 2-х ч.

Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 року / За ред. М.І.Мельника, М.І.Хавронюка. – К.: Каннон, 2001. – 1104 с.

Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України. 3-тє вид.,переробл. Та доповн. / За ред. М.І.Мельника, М.І.Хавронюка. – К.: Атака, 2003. – 1056 с.

Кримінально-процесуальний кодекс України. Цивільний процесуальний кодекс України / Верховний Суд України; Відп. ред. В.Т. Маляренко. – К.: Юрінком Інтер, 2001. – 352 с.

Постанови Пленуму Верховного Суду України 1972-2002: Офіц. вид. / За ред. В.Т.Маляренка. – К.: Видавництво А.С.К., 2003. – 560 с.

Судово-практичний коментар до Кримінального кодексу України. Упорядник і автор передмови М.І. Хавронюк. – К.: Юрисконсульт. – 2006. – 550 с.

Уголовный кодекс Украины. Комментарий: Под ред. Ю.А.Кармазина и Е.Л.Стрельцова. – Х.: ООО «Одиссей», 2001. – 960 с.

Уголовный кодекс Украины. Научно-практический комментарий . – 3-е изд., исправл. и дополн. / Отв. ред. С.С.Яценко. – К.: А.С.К., 2003. – 1088 с.

Навчальна література:

Алексеева А.И., Герасимов С.И., Сухарев А.Я. Криминологическая профилактика: теория, опыт, проблемы. Монография. – М.: Издательство Норма, 2001. – 496 с.

Бандурка А.М., Давиденко Л.М. Преступность в Украине: причины и противодействие: Монография. – Харьков: Гос. спец. изд-во «Основа», 2003. – 368 с.

Джужа О.М. Кримінологія: Навчальний посібник / О.М. Джужа, В.В. Василевич, О.Г. Колб та ін.; За заг. ред. докт. юрид. наук, проф.. О.М. Джужи. – К.: Атака, 2009. – 312 с.

Джужа О.М., Моісеєв Є.М., Василевич В.В. та ін. Кримінологія: Навчально-методичний посібник / За заг. ред. О.М. Джужи. – К.: Атіка, 2003. – 400 с.

Джужа О.М., Моісеєва Є.М., Василевич В. – Кримінологія. Спеціалізований курс лекцій зі схемами. Загальна та Особлива частини: Навчальний посібник. – К.: Атика, 2001. – 368 с.

Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика[у 3 кн.] / А.П. Закалюк. – К.: Вид. Дім «Ін Юре», 2007. – Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної думки. – 423 с.

Зелинский А.Ф. Криминальная психология. – К.: Юринком Интер, 1999. – 240 с.

Зелинский А.Ф. Криминология. Навч. посіб.. X., 2000.

Зелинский А.Ф. Криминология: Курс лекций. – Харьков: Прапор, 1996.

Иншаков С.М. Зарубежная криминология. – М.: Издательская группа Инфра-М, 1997. – 383 с.

Криминальная виктимология. Учебник / Под. ред. Д.В. Ривмана. - СПб.: Санкт-Петербургский государственный университет, Питер, 2002. – 232 с.

Криминология. Особлива частина: Навчальний посібник / За ред. І.М.Даньшина. – Х.:Право, 1999. – 232 с.

Криминология. Учебник / Под ред. акад. В.Н. Кудрявцева, проф. В.Е. Эминова. – М.: Юристь, 1997.

Криминология. Учебник для вузов / Под. общ. ред. д.ю.н., проф. А.И.Долговой. – М.: Издательство Норма, 2000. – 784 с.

Кримінологія. Учебник / Под. ред. В.Г. Лихолоба и В.П. Филонова. – Киев-Донецк, 1997. – 398 с.

Кримінологія. Учебник / Под. ред. В.Н. Бурлакова, Н.М. Кропачева. – СПб.: Санкт-Петербургский государственный университет, Питер, 2002. – 432 с.

Курс лекцій по кримінології та профілактиці злочинності, під ред. Лихолоба В.Г. – Донецьк, 1995.

Литвак О.М. Державний вплив на злочинність: кримінологічне-правове дослідження. К., 2000. – 260 с.

Литвак О.М. Злочинність, її причини та профілактика. - Київ, 1997.

Лунеев В.В. Преступность XX века. Мировой криминологический анализ. М.: Норма, 1997. – 498 с.

Проблема вибору в кримінології І.І. Лановенко, П.В. Мельник. – Ірпінь: УФЕІ, 1999. – 457 с.

Семаков Г.С. Криминология / Курс лекций. – К., 1999. – 35 с.

Филонов В.П. Состояние, причины преступности в Украине и ее предупреждение. – Донецк: “Донеччина”, 1999.

Шакун В.І. Урбанізація і злочинність. - К., 1996.

Шестаков Д.А. Криминология. Преступность как свойство общества. – СПб. – 2001. – 264 с.

Література для поглибленого вивчення:

Акимова Н.В. Виктимологические аспекты преступлений, совершаемых в отношении сотрудников органов внутренних дел / Н.В. Акимова // Рос. следователь. – 2006. – №1. – С. 32-36.

Албул С.В. Кримінальна віктимізація іноземців в Україні: соціальні і кримінологічні аспекти / С.В. Албул // Законодавство України. – 2006. – №3. С. 82-88.

Аніщук Н. До проблеми работоргівлі жінками // Право України. – 2002. - №9. – С.99-101.

Антипов В.І. Тіньова економіка та економічна злочинність: світові тенденції, українські реалії та правові засоби контролю (теоретико-методологічні узагальнення) / Держ. податкова амін. України; Акад. правових наук. НДІ фін. права; Нац. акад. держ. служби України / В.І. Антипов. – Вінниця, 2006. – 1039 с.

Антонов К. Економіко-правові засоби детенізації економіки і декорумпування управлінських структур // Право України. - 2002. - № 4. – С.118-121.

Антонюк Н. Співвідношення кримінальних норм (ст. 192 КК та ст. 364 КК) /Н. Антонюк // Вісн. прокуратури. – К., 2006. – №2. – С. 81-89.

Антонян Ю.М., Гульдман В.В. Криминальная патопсихология. - Москва, 1991.

Аркуша Л.І., Долженков О.Ф., Чекал М.П. Організована злочинність та зовнішньоекономічна діяльність // Вісник Національного університету внутрішніх справ. Спецвипуск. – 2002. – С.223-229.

Афанасьев П. Международные конвенции по борьбе с терроризмом // Закон и право, 2001. - № 5. – С.3-9.

Багатирьов І.Г. Деякі аспекти віктимологічного попередження злочину // Вісник Запорізького юридичного інституту МВС України. – Вип. 1. – Запоріжжя, 1997. – С.59-63.

Баев В.Г. Новые подходы к решению проблем подростковой преступности / В.Г. Баев, М.И. Кольцов // Рос. следователь. – 2006. – №5. – С. 21-25.

Бала шов І. Детермінанти злочинів у сфері підприємництва / І. Бала шов // Право України. – 2008. – №4. – С. 45-49.

Баліна С. Боротьба з економічною злочинністю в Швейцарії // Вісник прокуратури. – 2003. -№3. – С.108.

Баляба А.В. Генология преступности // ЛІВС МВС України. - 2001. – № 4. – С.104-125.

Баляба А.В. Економічна ефективність правоохоронної діяльності. // Вісник Луганського Інст. Внутр. Справ. - 2001. - №2. - С.198.

Баляба А.В. Криминология или деликтология ? // Вісник ЛІВС. –2000.- №1 – С.187-194.

Бандурка А. М., Зелинский А.Ф. Вандализм. - Харьков, 1996.

Бандурка О. Радченко В. Методологічні засади визначення вартості злочину щодо пересічної особи // Право України. – 2001. - №4. - С.93-97.

Баронін А.С. Психологічний профіль вбивць. Посіб. з кримінальної психології та криміналістики. – К., Вид. ПЛИВОДА А.В., 2001. – 176 с.

Бауманис Я. Проблема прогнозирования детерминантов преступности / Я. Бауманис // Закон и жизнь. – 2005. – №6. – С. 51-56.

Бекетов Д.В. Предупреждение преступности административно-правовыми средствами (теоретические и методологические вопросы): Автореф. Дис. … канд. юрид. наук: 12.00.08. – 172 с.

Бекетов О.И., Векленко В.В. Административный надзор милиции за лицами, освобожденными из мест лишения свободы: Аргументы в пользу восстановления // Полицейское право. – 2006. – №1. – С. 38-42.

Береговський В. Незаконна міграція: як подолати наявні проблеми / В. Береговський // Вісн. прокуратури. – К., 2007. – №3. – С. 75-80.

Бережний С. Умисні вбивства на замовлення / С. Бережний // Право України. – 2007. – №11. – С. 100-105.

Березанська Н.Д., Мельник Е.В., Бітенський В.С. Застосування методики диференційованої самооцінки самопочуття, активності, настрою у хворих на опійну наркоманію // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ, 1998. - № 2. – С.128-131.

Беспалова О.І. Попередження  та профілактика адміністративних правопорушень (підходи до визначення понять) // Вісник Луганського державного університету внутрішніх справ. – 2006. - №4. – С. 168-176.

Биструхін Г. Протидія тероризму та криза сучасних правових норм розвинутих держав / Г. Биструхін // Підприємництво, господарство і право. – 2006. – №8. – С. 133-137.

Білоус В.В. Злочинні технології організації та діяльності конвертаційних центрів // Науковий вісник Юридичної академії. – 2002. - №3. – С.271-280.

Блага А.Б. Жіноча злочинність та її види. // Одеський інс-тут внутр. справ. – 2000. - № 3 – С.160-164.

Блага А.Б. Жіноча корислива насильницька злочинність в Україні: сучасний стан, проблеми. // Вісник ЛІВС. –2000. - № 1. – С.214-222.

Блажківський Є. Актуальні питання боротьби зі злочинністю (Ситуація в Києві) / Є. Блажківський // Вісн. прокуратури. – К., 2007. – №3. – С.23-27.

Богатирева В.С. Криминологическая характеристика разбоев, сопряженных с проникновением в жилище // Вісник ЛІВС. - 2001. - №2. - С.208.

Бондарева М. Місце нотаріату в механізмі боротьби з процесами «тінізації» економіки / М. Бондаренко // Право України. – 2007. – №3. – С. 55-60.

Бондарєва М. Відмивання грошей і міжнародні кримінально-правові аспекти проблеми // Право України. - 1999. - № 1. – С.95-99.

Борзых О.А. Природа детского бродяжничества и его причина в современных условиях // Вісник ЛІВС. – 2001. - № 3. – С.191.

Боринская В.В. Международное законодательство в борьбе со страховым мошенничеством / В.В. Боринская // Рос. следователь. – 2007. – №8. – С. 31-33.

Боровська О.П. Прохоренко Т.Г. Носирєва Г.А. Гендерний аспект проблеми насильства в сім'ї і суспільстві // Вісник Міжнародного Слов’янського університету. Серія: соціологічні науки. – 2006. – №1. – С.7-13.

Боротьба з міжнародним тероризмом: Нормативна база. – К.: КНТ, 2007. – 246 с.

Борьба с преступностью и проблемы нейтрализации криминогенных факторов сферы семьи и быта: Межвуз. сб. / ЛГУ. – Л.: ЛГУ, 1985. – 171 с.

Брайко А.В. Щодо необхідності розробки технологій реалізації державних програм  протидії злочинності неповнолітніх / А.В. Брайко // Право і безпека. – 2006. – №5-1. – С. 46-49.

Бринзанська О.В. Правосуддя як об’єкт злочинів, що посягають на діяльність установ кримінально-виконавчої системи / О.В. Бринзанська // Держава і право. – К., 2007. – Вип. 35. – С. 506-513.

Бугера О. Проблеми використання засобів масової інформації для запобігання злочинності неповнолітніх / О. Бугера // Право України. – 2007. – №4. – С.115-118.

Будз В. Визначення поняття жінки рецидивістки: деякі проблеми / В Будз // Право України. – 2006. – №10. – С.100-106.

Бузало П.М. Обставини формування девіантної поведінки особистості злочинця молодіжного віку / П.М. Бузало // Право і безпека. – 2006. – №5-3. – С. 26-33.

Буроменський М. Деякі особливості застосування в Україні міжнародних договорів про боротьбу з організованою злочинністю // Вісник АПНУ. - 1999. - № 2. – С.50-58.

Бутенко Л.І. Попередження розкрадань та інших корисливих зловживань, що скоюються суб’єктами господарювання при розрахунках за експортно-імпортні операції: Автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.08 / НАВСУ. – К., 1998. – 17 с.

Василинчук В.І. Проблеми взаємодії оперативних підрозділів ДСБЕЗ зі слідчими при профілактиці злочинів у сфері економіки / В.І. Василинчук // Наук. вісн. НАВСУ. – К., 2006. – №2. – С. 215-224.

Василишин А. Суспільними зусиллями – подолаємо наркотичну загрозу // Право України, 1999. - № 8. – С.17.

Васильєв І. Тенденція до зниження: [Про стан криміногенної ситуації в Україні у 2000 р.] // Пожежна безпека. - 2001. - № 2. - С.20.

Ващенко І.В., Жадан П.О. Кримінологічне прогнозування – один із заходів протидії злочинності в Україні. // Вісник ЛІВС. – 1999. - № 3. – С.117-123.

Вербенський М.Г. Розвиток законодавства України по запобіганню транснаціональному наркобізнесу / М.Г. Вербенський // Право і суспільство. – К., 2006. – №3. – С. 114-121.

Веселуха В. Виникнення, розвиток та сучасні проблеми кримінальної віктимології. // Правова практика. - 1999. - № 6. – С.98-101.

Веселуха В. Значення віктимологічної профілактики в системі запобігання злочинності: (проблеми кримінології) // Право України. – 1999. - № 10 – С.67-71.

Виноградова О. Принципи міжнародного співробітництва у боротьбі зі злочинністю // Право України. - 1999. - № 4. – С.90-94.

Вишневецкий К.В. Направления виктимологических исследований в зарубежной криминологии // Вестник Московского Университета МВД России. – 2005. – № 2. – С. 126-135.

Вишня В.В., Ілюхін С.М., Вишня О.В. Розробка та методика використання сучасних інформаційно-технічних засобів підрозділами МВС у боротьбі з викраденням вантажів на залізницях // Науковий вісник Юридичної академії МВС. – 2002. - №3. – С.75-80.

Віктимологічні аспекти злочинності: кримінал. дослідження. – Луганськ: Луган. дерд. ун-т внутр. справ, 2006. – Вип. 1. – 150 с.

Віленська Є., Дідоренко Є., Розовський Б. Кримінологія: традиції і новації. // Право України. – 1999. - № 6. - С.92-98.

Вітвіцька В.В. Соціально-демографічна характеристика осіб, що скоїли злочини проти неповнолітніх // Вісник ЛІВС. – 2001. - № 1. – С.127.

Власов П.О. Запобігання торгівлі людьми. Дніпропетровськ. – 2002. – 40 с.

Война с наркомафией: пока без победителей / Сост. Л.Н. Елин. – М.: Республика, 1992. – 335 с.

Волкова С. Працевлаштування неповнолітніх як запобігання правопорушенням // Вісник прокуратури. – 2002. - №3. – С.78.

Волобуєв А. Протидія легалізації майна, здобутого злочинним шляхом // Вісник прокуратури. – 2003. - №1. – С.53.

Галкін І. Офшорні зони: легальні і незаконні цілі використання // Право України. – 2003. - №3. – С.70-75.

Ганчак В.В. Адміністративно-правові заходи попередження насильства в сім'ї дільничними інспекторами міліції / В.В. Ганчак // Адвокат. – 2006. – №5. – С. 18-22.

Гарькавець С.О. Віктимологія: навч. посіб. / С.О. Гарькавець. – Луганськ: Східноукр. ун-т ім. В. Даля, 2006. – 111с.

Гель А., Клименко Н. Деякі аспекти дослідження особи засудженого до позбавлення волі // Право України. - 2001. - № 7. – С.76.

Голина В.В. Криминологическая профилактика, предотвращение и пресечение преступлений. - К., 1989.

Голіна В. Соціальні умови активації осіб, які потерпіли від злочинів у захисті своїх прав та законних інтересів / В. Голіна // Вісн. Акад. правових наук. – Х., 2007. – №1. – С. 184-193.

Головкін Б. Конфліктні стосунки – передумова вчинення насильницьких злочинів у сімейно-побутовій сфері // Право України. - 2001. - № 5. – С.93.

Головкін Б. Корисливі мотиви тяжких насильницьких посягань / Б. Головкін // Вісн. прокуратури. – К., 2007. – №11. – С. 49-58.

Голубев В.А. Некоторые проблемы предупреждения транснациональной компьютерной преступности // Правові основи захисту комп`ютерної інформації від противоправних посягань: Матеріали науково-практичної конференції (22 грудня 2000р.) – Донецьк; ДІВС, 2001 – С.24.

Голубєв В. Кримінологічна характеристика злочинів у сфері використання компютерних технологій // Підприємництво, господарство і право. Науково-практичний господарсько-правовий журнал. – 2002. -№11. – С.101.

Горбачевський В. Боротьбі зі злочинністю – наукове забезпечення та передовий досвід // Право України. - 2001. - № 6. – С.131.

Горбачевський В. Особливості кримінологічної характеристики вбивств на замовлення. // Право України. - 1999. - №5. – С.58-62.

Гордиенко В.В. Развитие института криминологической и социально-правовой экспертизы: теория и практика // Российский следователь. – 2005. – № 7. – С. 26-31.

Горшенков Г.Н. Превентивная стратегия в борьбе с преступностью: проблема криминологического обоснования // Российский криминологический взгляд. – 2005. – № 1. – С. 37-44.

Григор’єва О. Передумови кримінальної агресії // Право України. - 2001. - № 7. – С.80.

Гришко О. До проблем віктимності осіб похилого віку при вчинені проти них злочинів / О. Гришко // Підприємництво, господарство і право. – 2007. – №1. – С.105-109.

Губанова О. Особливості ґвалтівника: щодо статі злочинця / О. Губанова // Право України. – 2007. – №6. – С. 122-126.

Гура Р. Контроль за виконанням покарань у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю. // Вісник АПрНУ. - 2002. - №1(28). – С.231-238.

Гуцалова К. Поняття та ознаки економічної злочинності: огляд літератури та проблемні питання // Підприємництво, господарство і право. Науково-практичний господарсько-правовий журнал. – 2002. -№10. – С.87.

Гуцалюк М. Координація боротьби з комп`ютерною злочинністю. // Право України. – 2002. - № 5. – С.121-126.

Давиденко Л.М. Організаційні засади боротьби зі злочинністю // Вісник Національного університету внутрішніх справ. Спецвипуск. – 2002. – С.93-99.

Данилівська О. Актуальні проблеми незаконного обороту транспортних засобів / О. Данилівська // Право України. – 2006. – №5. – С. 92-95.

Даньшин И.Н. Общетеоретические проблемы криминологии /  Даньшин И.Н. – Х.: Право, 2005. – 223с.

Даньшин І., Зайда В. Міжнародна наукова співпраця в розробленні проблем боротьби з організованою злочинністю // Право України. - 2001. - № 2. – С.146.

Денисова Т.А. Вплив покарання на особу засудженого / Т.А. Денисова // Часопис Київ. ун-ту права. – 2006. – №1. – С. 138-134.

Денисова Т.А. Про нові підходи боротьби зі злочинністю: зарубіжний досвід // Вісник ЛІВС. - 2000. – Спец. вип. – С.119-123.

Джужа О.М. Віктимологія на захисті прав і законних інтересів жертви злочину // Право України. – 2002. - № 2. – С.133-139.

Джужа О.М. Запобігання поширенню СНІДу правовими засобами (правовий, кримінологічний і кримінально-виконавчий аспекти). – К.: Укр. ак. вн. справ, 1994. – 192 с.

Джужа О.М. Криміналізація економіки України: сучасний стан, тенденції, напрями протидії / О.М. Джужа, С.С. Чернявський // Право України. – 2005. – №12. – С. 35-40.

Джужа О.М. Щодо механізму злочинної поведінки / О.М. Джужа, В.В. Василевич, А.В. Кирилюк // Право України. – 2005. – №6. – С. 66-70.

Джужа О.М. Яка кримінологія потрібна сьогодні? // Право України. - 2000. - № 6. – С.65.

Дмитренко М.І., Тропін М.В., Власов П.О. Попередження насильства в сімї: Методичні рекомендації. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський юридичний інститут МВС України, 2001. – 56 с.

Долженков О.Ф. Перспективна стратегія боротьби з інфрастрктурою організованої злочинності // Молода Українська держава на межі тисячоліть: погляд в історичне майбутнє демократичної, правової держави Україна. Збірник наукових праць. – Львів, 2001. – С.82.

Доля Л. Небезпека легалізації (відмивання) грошових коштів та іншого майна, одержаних злочинним шляхом. // Право України. – 2002. - №2. – С.89-94.

Доля Л. Про практику міжнародного співробітництва в питаннях протидії легалізації доходів, отриманих протиправним шляхом // Вісник прокуратури. – 2002. - №3. – С.108.

Доненко В.В. Адміністративно-правовий режим забезпечення безпеки дорожнього руху // Форум вчених- адміністративістів Південно-східних регіонів України: Тези доповідей, м. Запоріжжя, 26-27 жовт. 2006р. / За заг. ред. Т.О. Коломоєць. – Запоріжжя, 2006. – С. 44-47.  

Доповідь Уряду України Комітету проти тортур 2002. – “Донецький Меморіал”, Донецьк, 2002. – 60 с.

Дригваль Н.П. Нестабильность действующего законодательства как одно из условий стабильности теневой экономики // Вісник ЛІВС. – 2001. - №1. – С.135.

Дробот В.П. О процессуальных границах профилактики правонарушений // Вісник ЛІВС МВС України. - 2000. - С.143-158.

Дрьомін В.М. Кримінологічні аспекти призначення та виконання покарань // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. - 2000. - № 1. - С.160-163.

Дубчак Л. Злочинність неповнолітніх як віддзеркалення недоліків шкільного та вузівського виховання / Л. Дубчак // Підприємництво, господарство і право. – 2006. – №7. – С. 46-50.

Євко В. Охорона дітей, позбавлених батьківського піклування: історичний аспект // Право України. - 2001. - № 8. – С.107.

Єфремов С. Поняття організованої злочинності // Право України. – 2002. - №9. – С.89-93.

Журавель В. Слідча профілактика: сучасний стан і шляхи вдосконалення / В. Журавель, А. Волобуєв // Вісн. Акад. правових наук. – Х., 2006. – №1. – С. 155-164.

Закалюк А. Організована злочинна діяльність: сутність і потреби нормативного визначення. // Вісник АПрНУ. – 2002. - №1(28). – С.130-142.

Закалюк А. Про затвердження в Україні кримінологічної експертизи. // Право України. – 1999. - № 7. – С.100-104.

Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика: у 3 кн. / А.П. Закалюк – К.: Вид. Дім «Ін Юре», 2007. – Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної науки. – 424с.

Закалюк А.П. Прогнозирование и предупреждение индивидуального преступного поведения. - М., 1988.

Законодавство України про боротьбу з корупцією / укл. Ю.Б. Іванов. – Х.: Одіссей, 2006. – 319 с.

Запобігання торгівлі людьми та експлуатації дітей: навч. метод. посіб. / О.В. Антонюк, Ю.В. Баннікова, М.В. Губко та ін. – К.: Юрисконсульт, 2006. – 209 с.

Заросинський Ю. Наркоманія: стан і проблеми боротьби з нею на сучасному етапі / Ю. Заросинський, О. Заросинський // Право України. – 2007. – №8. – С. 61-64.

Зеленецький В., Кальман О. Корупція в Україні та організаційно-правові основи боротьби з нею // Право України. - 2001. - № 4. – С.13.

Зелинский А.Ф, Методика криминологических исследований. - К., 1992

Зелинский А.Ф. Осознаваемое и неосознаваемое в преступном поведений. Харьков, 1990.

Зелинский А.Ф. Рецидив преступлений (структура, связи, прогнозирование). - X., 1980.

Зелінський А. Перспективи подальшого розвитку кримінології // Право України. - 2001. - № 1. – С.107.

Зелінський А.Ф. Кримінальна мотивація розкрадань та іншої корисливої злочинної діяльності. - К., 1991.

Зільберблат Г., Ревенюк О., Жабокрицький С., Войтюк Г., та ін. Примусове лікування хронічних алкоголіків та наркоманів // Вісник прокуратури. – 2002. - №5. – С.89.

Зінченко І.Д. Деякі питання кримінальної відповідальності за бандитизм / І.Д. Зінченко // Проблеми законодавства. – Х., 2006. – Вип. 79. – С. 116-121.

Злочинність в Україні. Основні показники стану та структури злочинності за 2001-2005 роки: Стат. зб. – К., ВПЦ МВС України, 2006. – 201 с.

Злочинність неповнолітніх: причини, наслідки та шляхи запобігання: навч. посіб. – К.: Вид-во Поливода А.В., 2006. – 258 с.

Злочинність у сфері економіки: проблеми прогнозування, планування та координації заходів протидії / Акад. правових наук. Ін-т вивчення злочинності; за ред. О.Г. Кальмана. – Х.: ТОВ Мовасофт, 2005. – 255с.

Іляшко О.О. попередження прокуратурою правопорушень у галузі дотримання законності органами внутрішніх справ України / О.О. Іляшко // Вісн. Луган. дерд. ун-ту внутр. справ. – Луганськ, 2006. – Вип. 3. – С. 156-162.

Інтерпол протидіє мігрантам // Урядовий кур’єр, 2001. - № 9. – 18 січня. – С.10.

Калинич С. Виявлення розкрадань нафтопродуктів із магістральних газонафтопродуктопроводів // Вісник прокуратури. – 2002. - №1. – С.110.

Кальман О.Г., Христич І.О. Правова статистика: Навч. посібник для юрид. вузів і фак. – Харків: Право, 1999. – 204 с.

Камлик Н,И., Смеян Л.С. Криминологический анализ экономической преступности в Украине и некоторые прогностические оценки ее развития // Преступность в Украине. - 1994. - № 2. - С.39-45.

Каркач П. Проблеми законодавчого забезпечення координаційної діяльності правоохоронних органів // Вісник прокуратури. – 2002. - №1. – С.23.

Кащенко В. Проблеми правового регулювання співробітництва держав у галузі боротьби з торгівлею людьми // Підприємництво, господарство і право. Науково-практичний господарсько-правовий журнал. – 2002. -№9. – С.85.

Кваша О. Лідерство в кримінальній групі // Право України. - 2001. - № 8. – С.92.

Квітка Я.М. Вплив факторів сімейного виховання на формування протиправної поведінки неповнолітніх / Я.М. Квітка // Право і суспільство. – К., 2006. – №3. – С. 134-140.

Киренко С. Кримінально-правова охорона неповнолітніх: новий КК України – старі проблеми. // Право України. – 2002. - №6. – С.39-42.

Кідіна М. Законодавство країн Європи про кримінальну відповідальність неповнолітніх // Право України. - 2000. - № 2. – С.97-100.

Клюєв М.М. Прикладні аспекти формування змісту і структури програми запобігання злочинності / М.М. Клюєв // Проблеми транспортної галузі та удосконалення транспортного законодавства: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. – Одеса, 2007. – С. 56-58.

Ковальов Є.В. Енергетична складова економічної безпеки України / Є.В. Ковальов // Право і безпека. – 2006. – №5. – С. 177-180.

Кожевніков Г.К. Боротьба зі злочинністю: проблеми визначення її ефективності // Вісник Національного університету внутрішніх справ. Спецвипуск. – 2002. – С.148-153.

Козаченко О. Фізичні ознаки предмету наркотизму // Юридический вестник. – 1999. - № 3. – С.92-94.

Колб О. Про деякі правові та соціальні аспекти ресоціалізації осіб, звільнених з місць позбавлення волі // Право України. - 2001. - № 8. – С.90.

Коноваленко О. Особа злочинця корисливо-насильницької спрямованості: кримінологічна характеристика і типологія / О. Коноваленко // Право України. – 2006. – №4. – С. 75-78.

Корж В. Окремі проблеми розслідування злочинів про торгівлю жінками, вчинених організованими транснаціональними групами // Право України. - 2001. - № 4. – С.78.

Коржанський М.Й. Злочини проти моралі // Кваліфікація злочинів: навч. посіб. – 3-тє вид. / М.Й. Коржанський. – К.: Атака, 2007. – С. 447-453.

Корольчук В.В. Вчинення шахрайства в сфері житлового будівництва / В.В. Корольчук // Наук. вісн. НАВСУ. – К., 2006. – №3. – С. 146-153.

Коропатов О.М. Організаційно-правові питання взаємодії дільничного інспектора міліції з іншими службами та громадськістю: Автореф. дис… канд. юрид. наук.: 12.00.07. – Одеса: ОЮІ ХНУВС, 2007. – 19 с.

Косенко С. Віктимологічна профілактика в системі запобігання злочинів / С. Косенко // Підприємництво, господарство і право. – 2006. - №12. – С. 48-52.

Косенко С. Захист новим кримінальним законом неповнолітніх від статевих злочинів // Право України. –2002. - №5. – С.26-29.

Котляр В.Ю., Котляр Ю.В. Проблеми аналізу комплексу “суспільство – злочинність” // Молода Українська держава на межі тисячоліть: погляд в історичне майбутнє демократичної, правової держави України. Збірник наукових праць. - Львів. - 2001 - С.135.

Кочемировська О.О. Насильство в сім’ї щодо жінок та дітей: медико-психологічні, поведінкові та соціальні наслідки / О.О. Кочемировська, А.А. Ходоренко. – Х.: Харк. центр. жін. дослідж., 2006. – 84 с.

Кравчук С. Основні причини поглиблення економічної злочинності в Україні // Право України. – 2002. - №11. – С.54-57.

Крикунов Г.Н. Криминологическое прогнозирование и борьба с преступностью. – Днепропетровск: Юридическая академия МВД Украины, 2002. – 104 с.

Кримінологічна віктимологія: навч. посіб. / Є.М. Моісеєв, О.М. Джужа (ред.), В.В. Василевич та ін. – К.: Атака, 2006. – 352 с.

Кринчак В.М. Кримінологія і сучасність // Науковий вісник НАВСУ. - 2000. - № 2. – С.27.

Круміна М. Кримінологічна характеристика особи, яка вчиняє вбивства і тілесні ушкодження з необережності / М. Круміна // Право України. – 2006. – №2. – С. 82-86.

Кудрявцев В.Н. Причины преступлений в России: криминологический анализ / В.Н. Кудрявцев, В.Е. Эминов. – М.: Норма, 2006. – 112 с.

Кудрявцев В.Н., Андреев Б.В. Нечёткая логика при решении криминологических задач. // Государство и право. – 1999.- № 1. – С.106-108.

Кулик А.Г., Бобырь В.Й. Общая тенденция преступности в Украине в 1972-1993 гг. // Преступность в Украине. - 1994. - № 3. - С.5-37.

Кураш Я., Христич І. Міжнародний семінар з питання відповідальності посадових осіб за корупційну діяльність // Право України. - 2001. - № 10. – С.134.

Левченко Ю.О. Злочинність у нафтогазовому комплексі України / Ю.О. Левченко // Формування громадського суспільства та правової держави в контексті європейської інтеграції:  тези доп. наук.-практ. конф. – К., 2006. – Ч.2. – С. 171-174.

Левченко Ю.О. Кримінально-правова характеристика злочинів, що вчинюються при транспортуванні нафто-, газо-, нафтопродуктів / Ю.О. Левченко // Науковий вісник Київського національного університету внутрішніх справ. – К., 2008. – №3. – С. 140-146.

Левченко Ю.О. Механізм вчинення крадіжок нафтобазо-продуктів: кримінологічні аспекти / Ю.О. Левченко // Наук. вісн. НАВСУ. – К., 2006. – №2. – С. 193-201.

Левченко Ю.О. Роль правоохоронних органів у запобіганні злочинів в нафтогазовому комплексі України / Ю.О. Левченко // Проблеми Національної та Міжнародної безпеки: зб. ст. наук.-практ. конф. (Киъв, 27 квытня 2007 р.). – К.: Київський національний університет внутрішніх справ 2007. – С. 24-29.

Левченко Ю.О. Спеціально-кримінологічне запобігання злочинів у нафтогазовому комплексі органами внутрішніх справ України / Ю.О. Левченко // Вісник Дніпропетровського університету внутрішніх справ. – Дніпропетровськ, 2007. – №1(32). – С. 225-230.

Леонгард К., Акцентуированные личности. - Киев, 1981.

Лисодєд О., Харитонов С. Рівень, структура та наслідки необережних злочинів // Вісник прокуратури. – 2003. - №2. – С.46.

Литвак О. Загальнотеоретичні підвалини спеціально-кримінологічного запобігання злочинності // Право України. - 2001. - №5. - С.97-103.

Литвак О.М. Корупція та її попередження // Вісник ЗЮІ. – 2001. - №1. – С.144.

Литвак О.М. Попередження злочинності // Право України. - 1997. - №11.

Литвак О.М., Зелінський А.Ф. Кримінальна психологія: становище та перспективи // Право України. - 1998. - № 6. - С.59-63.

Ліпкан В. Окремі аспекти кримінологічної характеристики ювенотероризму // Право України. - 2002. - № 4. – С.77-83.

Лісовий В. Комп`ютерні злочини і питання кваліфікації. // Право України. – 2002. - № 2. – С.86-89.

Лопушанский Ф.А., Миллер А.И. К вопросу о понятии причин и условий преступлений. // Проблеми боротьби зі злочинністю в Україні. - К. - 1992. - С.137-139.

Луняк М. Насильство як правова та філософська проблема // Право України. – 2002. - №7. – С.99-102.

Максимюк А. Наркоманія як суспільне лихо // Вісник прокуратури. – 2002. - №4.- С.121.

Малишев В.С. Карєра жертви. Популярно про віктимологію. – Донецьк: Юрпрес, 2002. – 400 с.

Малютін І. Проблеми відшкодування шкоди потерпілим державою // Право України. – 2002. - №10. – С.62-67.

Мантуляк Ю. Основні ознаки організованої групи // Вісник прокуратури. – 2002. - №6. – С.25.

Мартиненко О.А. Завдання кримінологічної науки у розбудові органів внутрішніх справ // Науковий вісник Юридичної академії МВС. – 2002. - №2. – С.189-194.

Марценко Є. Кримінологічний аналіз злочинності в агропромисловому комплексі України // Вісник прокуратури. – 2002. - №4. – С.92.

Мацко А. Правові та організаційні аспекти діяльності Інтерполу в Україні // Право України. - 2001. - № 9. – С.96.

Медведько О. Боротьба з організованою злочинністю та корупцією // Вісник прокуратури. – 2002. - №4. – С.6.

Мельник М. Механізм корумпованих відносин // Право України. - 2001. - №4. – С.105.

Мельник М. Фактори корупції в Україні. // Право України. – 2002. - №5. – С.12-17.

Мельник М.І. Корупція: сутність, поняття, заходи протидії: Монографія. - К.: Атіка, 2001. - 304 с.

Мельников М. Піратство як злочин у галузі авторського права та суміжних прав: погляд на проблему // Право України. – 2003. - №4. – С.72-75.

Меркулова В. Удосконалення кримінального законодавства щодо жінок, які вчинили злочин. // Право України. – 2002. - №6. – С.118-122.

Методика кримінологічного аналізу в Україні / О.М. Джужа, О.Г. Кулик, В.В. Василевич та ін.; за заг. ред. О.М. Джужи . – К.: Київ. нац. ун-т внутр. справ, 2006. – 192 с.

Микитчик А. Основні напрями запобігання шахрайства з нерухомістю / А. Микитчик // Право України. – 2007. – №4. – С. 57-60.

Микитчик О. Загальне і відмінне у філософському і юридичному розумінні злочину // Право України. - 2001. - № 9. – С.24.

Миньковский Г.М., Тузов А.П. Профилактика правонарушений среди несовершеннолетних. - К., 1987.

Міжнародна організована злочинність: боротьба з нею триває (виступ Міністра внутрішніх справ України Ю.Кравченко) // Іменем Закону, 1996. - № 15. – 12 квітня.

Міллер А. Що таке причини та умови злочинів: (Проблеми кримінології) // Право України. – 2001. - № 5 - С.89-93.

Мінченко С. Методологічні аспекти аналізу злочинності в регіоні // Право України. - 2001. - № 4. – С.114.

Мовчан А.В. Оперативні обліки як складова частина системи інформаційного забезпечення оперативно-розшукової діяльності // Південноукраїнський правничий часопис. – 2006. – №1. – С. 53-55.

Мойсеєва О. Правовий захист неповнолітніх (за матеріалами нового Кримінального кодексу України) // Право України. - 2001. - № 9. – С.59.

Мороз В. Школа соціальної реабілітації: сучасне становище і перспективи // Право України. - 1999. - № 3. – С.59-61.

Музика А. Про предмет злочинів, пов’язаних з наркоманією // Право України. - 1997. - № 3. – С.62.

Назаров В.В. До питання боротьби зі злочинністю в Україні // Науковий вісник Юридичної академії МВС. – 2002. - №3. – С.31-36.

Насильство в сім’ї та майнові права подружжя. – Л.: Вид-во Львів. політехніки, 2007. – 59 с.

Насильство у сімейних відносинах, молодіжному середовищі та шляхи його подалання: Роль ОВС у сфері запобігання та протидії насильству у суспільстві: матер. Міжнар. Наук-практ. Конфер. – Львів, 2000. - С.88-133.

Наумчиков В.Н. Ранняя профилактика наркомании, алкоголизма и табакокурения // Вестник академии МВД Республики Беларусь. –2002. - №2(4). – С.160.

Негодченко А.В., Крикунов Г.Н. Преступность, ее основные показатели и оценка качества борьбы с преступностью // Науковий вісник ДЮІ МВС України. - № 2. – 2001. – С.166-172.

Негодченко В.О. Державно-правове забезпечення профілактики злочинності // Науковий вісник Дніпропетровського юридичного інституту. - № 1. – 2001. – С.213-218.

Негодченко В.О. До закону України “Про профілактику злочинів” // Науковий вісник Дніпропетровського юридичного інституту. - № 2. – 2000. – С.296-299.

Негодченко О.В. Удосконалення правоохоронної діяльності ОВС у боротьбі зі злочинністю та захист прав і свобод людини // Науковий вісник Юридичної академії МВС. – 2002. - №3. – С.11-17.

Нікулов В. Боротьба з легалізацією “брудних” грошей // Вісник прокуратури. – 2002. - №6. – С.89.

Номоков В.А. Преступное поведение: детерминизм и ответственность. Владивосток: Изд-во Дальневост. ун-та, 1989. – 160 с.

Овчинский В.С. XXI век против мафии. Криминальная глобализация и Конвенция ООН против транснациональной организованной преступности. – М.: ИНФРА-М, 2001. – 148 с.

Організована злочинність в Україні та країнах Європи: посіб. / О.М. Джужа, В.В. Василевич, Н.В. Кулакова та ін. – К.: НАВСУ, 2007. – 247 с.

Орлов С.А. Международно-правовые аспекты борьбы с преступностью в сфере компьютерных технологий // Правові основи захисту комп`ютерної інформації від противоправних посягань: Матеріали науково-практичної конференції (22 грудня 2000р.) – Донецьк: ДІВС, 2001 – С.32.

Пазенко Д. Кримінологічна характеристика наркоманії й алкоголізму в контексті визначення понять та відмінностей / Д. Пазенко // Підприємництво, господарство і право. – 2006. – №5. – С.138-142.

Панкратов В.В. Методология и методика криминологических исследований. - М., 1972.

Петренко О.А. «Адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» в системі адміністративного примусу // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Удосконалення діяльності ОВС з попередження й розкриття злочинів та інших правопорушень». 02 листоп. 2007 р. м. Запоріжжя: Юридичний ін.-т ДДУВС, 2007. – Ч.ІІ. – С. 170-172.

Петренко О.А. Взаємодія міліції зі спостережними комісіями місцевих рад у питаннях здійснення спеціального адміністративного нагляду // Запорізькі правові читання. Тези доповідей щорічної Міжнародної науково-практичної конференції, м. Запоріжжя, 18-19 трав. 2006 р. -  Запоріжжя: Запорізький національний університет, 2006. – С. 165-166.

Петренко О.А. Місце адміністративного-запобіжного заходу «огляд» в комплексній структурі адміністративного нагляду міліції за особами, звільненими з місць позбавлення волі // Вісник Запорізького юридичного інституту. – 2008. – №1. – С. 75-84.

Пивоваров В. Фактори існування і відтворення фінансової злочинності в Україні // Право України. – 2003. - №3. – С.65-70.

Піщенко Г. Віктимологічні аспекти негативних соціальних явищ, пов’язаних зі злочинністю / Г. Піщенко, С. Мінченко // Право України. – 2006. – №5. – С. 107-112.

Плахотнюк Н. Міжнародно-правові аспекти боротьби з дитячою порнографією в Інтернеті // Право України. - 2001. - № 10. – С.104.

Попович В. Понятійний апарат як засіб відображення міждисциплінарного характеру тіньової економіки. // Вісник АПрНУ. – 2002. - №1(28). – С.142-153.

Пшеничний І.В. Організована транснаціональна злочинність і роль правоохоронних органів у протидії їй: Автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.08 / НАВСУ. – К., 2000. – 16 с.

Пшонка В. Ефективність боротьби зі злочинністю і корупцією // Вісник прокура тури. – 2003. - №1. – С.22.

Рабочая книга социолога, 2-е изд. - М., 1983.

Рожнова В., Ліпкан В. Концептуальні засади побудови системи запобіжних заходів // Право України. - 2002. - №5. – С.21-26.

Романик Н.М. Вплив кримінальної субкультури як основний чинник деформації правосвідомості молоді // Молода Українська держава на межі тисячоліть: погляд в історичне майбутнє демократичної, правової держави Україна. Збірник наукових праць. – Львів. – 2001. – С.199.

Савлюк Л.К. Правовая статистика: Учебник. – М: Юристь, 2001. – 588 с.

Савченко А.А., Лазуренко Ю.В. Особенности выявления и раскрытия корыстной преступности с использованием автоматизированных систем // Правові основи захисту комп`ютерної інформації від прпотивоправних посягань : Матеріали науково-практичної конференції (22 грудня 2000р.) – Донецьк; ДІВС, 2001 – С.14.

Саппа М.М. Простір злочинності: межові колізії // Вісник Національного університету внутрішніх справ. Спецвипуск. -  2002. – С.117.

Сафронов С. Профілактична діяльність слідчого ОВС України // Право України. - 2002. - №2. – С.82-86.

Сахно Ю. Лихо нашого часу (кражі мобільних телефонів) / Ю. Сахно // Міліція України. – 2006. – №2. – С. 6-7.

Селецкий А.И., Тарарухин С.А. Несовершеннолетние с отклоняющимся поведением. - К., 1981.

Сердюк Л.В. Насилие: криминологическое и уголовно-правовое исследование. – М.: ООО Издательство “Юрлитинформ”, 2002. – 384 с.

Сидоренко О. Правові та психологічні аспекти вирішення конфліктів, пов’язаних з насильством у сім’ях // Право України. 2001. - № 6. – С.37.

Скоков С. Рецидивна злочинність та ефективність покарання у вигляді позбавлення волі // Право України. - 1999. - № 2. – С.84-86.

Скрибець В.І. Корислива злочинність в сільській місцевості та її попередження органами внутрішніх справ: Автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.08 / НАВСУ. – К., 1998. – 17 с.

Стан правопорядку в України. Основні результати діяльності ОВС та внутрішніх військ в 2002 році (аналітичні матеріали) / МВС України, Головний штаб. – Київ – 2003.- 29 с.

Старушкевич А.В., Свобода Є.Ю. Система кримінальної реєстрації в Україні: проблеми диференціації та функціонування // Право і суспільство. – 2006. – №2.- С. 139-144.

Стеблинська О.С. Кримінологічні чинники пияцтва і наркотизму в структурі злочинів неповнолітніх / О.С. Стеблинська // Наук. вісн. КНУВС. – К., 2007. – №1. – С. 104-111.

Степаненко К. Взаємодія міліції з поліцейськими організаціями іноземних країн // Право України. – 2003. - №3. – С.148-152.

Сударева Л.А. Личность преступника, совершающего компьютерные преступления / Л.А. Сударева // Вестн. Моск. ун-та МВД России. 2007. – №1. – С. 98-103.

Судова статистика 1990-2000 р.р. // Вісник Верховного Суду України №1(29). – січень-лютий 2002. – С.12-26.

Тацій В. Боротьба зі злочинністю у сфері економічних відносин як вирішальний напрямок діяльності правоохоронних органів // Вісник прокуратури. – 2002. - №1. – С.13.

Титаренко О.О. Виявлення та основні заходи попередження економічних злочинів у вугільній промисловості (за даними по Дніпропетровській області) // Науковий вісник Юридичної академії МВС України. – 2002. – № 1. - С.168-176.

Титаренко О.О. Поняття та загальна характеристика економічних злочинів, які скоюються у вугільній промисловості: кримінологічний аспект.(за матеріалами Дніпропетровській обл.) // Вісник Національного університету внутрішніх справ. Спецвипуск, 2001. - С.61-63.

Топольскова І.О. Злочинність як об`єкт кримінологічних досліджень // ЛІВС МВС України. - № 4. – 2001. – С.135-145.

Тригубенко Г. Боротьба зі злочинністю як засіб подолання правового нігілізму // Право України. – 2002. - № 3. – С.127-128.

Труш І. Упорядкування механізму проведення перевірок суб`єктів підприємницької діяльності контролюючими органами. // Право України. - 2002. - № 4. – С.32-36.

Україна і Євросоюз: співпраця правоохоронних органів // Юридичний вісник. – 2003. - №14(406). – С.6-7.

Ущаповський В. Тіньова економіка як джерело живлення організованої злочинності // Право України. - 2001. - № 4. – С.48.

Філяніна Л.А. Міжнародне співробітництво України у боротьбі зі злочинністю // Науковий вісник Дніпропетровського юридичного інституту МВС України. - № 2. – 2000. – С.218-222.

Хомченков Д. Боротьбі з фальсифікатом товарів – надійну правову основу // Право України. - 2001. - № 10. – С.46.

Черненко М. Подолати злочинність можна лише спільними зусиллями // Вісник прокуратури. – 2002. - №2. – С.48.

Чеханюк Л. Вдосконалення законодавства України щодо захисту жертв насильства у сім’ї / Л. Чеханюк // Право України. 2007. – №6. – С. 119-122.

Чи може законодавець ефективно протидіяти торгівлі людьми? // Юридичний вісник. – 2003. - №4(396). – С.6-7.

Чуприков А.П., Цупрык Б.М. Общая и криминальная сексология: Учеб. пособие. – К.: МАУП, 2002. – 248 с.

Шалгунова С.А. Запобігання корупції: деякі міркування // Право України. - 1998. - № 9. - С.65.

Шалгунова С.А. Запобігання хабарництву: деякі міркування // Право України. - 1998. - № 5. - С.55.

Шалгунова С.А. Напрямки удосконалення діяльності органів внутрішніх справ // Науковий вісник Юридичної академії МВС. – 2002. - №3. – С.36-40

Шалгунова С.А. Питання попередження хабарництва і корупції в органах внутрішніх справ // Дніпропетровський юридичний інститут МВС України. – 1999. - С.231.

Шаповалов О.В. Кримінологічні ризики сьогодення і шляхи профілактики віктимності населення / О.В. Шаповалов // Наук. вісн. КНУВС. – К., 2006. – №5. – С. 118-128.

Шевченко С. Смертельный транзит. Полностью захвачена преступная группа наркодельцов – случай, уникальный даже для мировой практики // Рос. газета. – 2000. - № 20. – С.10.

Шелухін М.Л. Поняття зовнішніх і внутрішніх загроз кримінологічної безпеки на транспорті / М.Л Шелухін // Держава і право. – К., 2007. – Вип. 35. – С. 480-486.

Шестопалова Л. Суїцид в Україні та Росії: порівняльний аналіз // Право України. - 2000. - №8. – С.103-107.

Шехавцов Р. Виявлення та подолання протидії розслідуванню злочинів, вчинених організованими злочинними угрупованнями // Право України. - 2001. - № 6. – С.64.

Шиян В.Д. Проблеми боротьби з організованою злочинністю у паливно-енергетичному комплексі / В.Д. Шиян, Ю.О. Левченко // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. – К., 2006. – №2. – С. 167-179.

Шкарупа В.К., Морозова В.О. Профілактика проституції як попередження посягань на громадську мораль. // Науковий вісник ДЮІ МВС України. –2000. - №2. – С.158-164.

Юзефович В. Взаємозаліки – лазівка для розкрадачів державного майна // Вісник прокуратури. – 2002. - №2. – С.121.

Юзикова Н.С. Причины и условия преступности и совершеннолетних и молодежи // Вестник Днепропетровского университета. Правоведение. Вип.1. – Дн-ск: Изд-во ДГУ, 1994. – С.42-47.

Юзикова Н.С., Голубева В.О. Социальные и биологические аспекты преступного поведения личности // Вестник Днепропетровского университета. Правоведение. Вип. 1. – Дн-ск: Изд-во ДГУ, 1994. – С.36-42.

Явчуновская Т.М., Степанова И.Б. Тенденции современной преступности женщин // Государство и право. – 2000. - №12. – С.28-33.

Ягодинський В. Чому підлітки вчиняють тяжкі злочини // Право України. - 1998. - № 2. – С.46-47.

Якімова С.В. Злочини у сфері пасажирських перевезень залізничним транспортом: кримінологічний аспект // Науковий вісник Юридичної академії МВС. – 2002. - №3. – С.145-153.

Яницька Н.В. Групова корисливо-насильницька злочинність молоді та її попередження: Автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.08 / НАВСУ. – К., 2000. – 19 с.


Інтернет – джерела:

Офіційний cайт Верховної Ради України

www.zakon.rada.gov.ua

Законопроекти України (сайт ВРУ)

www.zakon.gov.ua

Сайт нормативно-правових документів Кабінету Міністрів України

www.kmu.gov.ua

Офіційний cайт Верховного Суду України

www.scourt.gov.ua

Офіційний сайт представництва Президента України

www.prezident.gov.ua

Офіційний сайт Міністерства Юстиції України

www.gdo.kiev.ua

Офіційний cайт Національного банку України

www.bank.gov.ua

Офіційний сайт Вищої ради юстиції України

www.vru.gov.ua

Офіційний cайт Третейської палати України

www.arbitrationchamber.org.ua

Газета "Урядовий кур'єр"

www.ukcc.com.ua

Газета "Юридична практика"

www.practix.com

Дніпропетропетровський державний університет внутрішніх справ

www.academyvd.dp.ua

Академія правових наук України

www.aprnu.kharkiv.org

Юридичний факультет Львівського національного університету ім. Івана Франка

www.lawschool.lviv.ua

Юридичний факультет Академії управління та інформаційних технологій

www.ariu.berdyansk.net

Юридичний факультет Київського національного економічного університету

www.uf-kneu.kiev.ua

Юридичний сайт Київського національного університету внутрішніх справ

www.naiau.kiev.ua

Освітній портал Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна

www.osvita.org.ua

Бібліотека національного університету державної податкової служби України

www.library.ufei.ukrsat.com

Юридичний факультет Запорізького державного університету

www.lib.profi.net.ua 

Вісник податкової служби України

www.visnuk.com.ua

Вiсник державної служби України

www.guds.gov.ua

Обговорення правових питань "LIGA ONLINE"

www.liga.kiev.ua

Юридичний сайт "ЮРИСТ"

www.urist.com.ua

Віртуальна Школа Права

www.lawschool.lviv.ua

Національна  бібліотека України ім. В.І. Вернадського

www.nbuv.gov.ua

Національна Парламентська бібліотека України

www.nplu.kiev.ua 

Бібліотека ім. Лесі Українки

www.lucl.lucl.kiev.ua

Бібліотека Верховної Ради України

www.rada.kiev.ua/library

Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка

www.korolenko.kharkov.com

Електронний каталог Рівненської державної обласної бібліотеки

www.libr.rv.ua

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К.А. Тімірязєва

www.library.vinnitsa.com

Київська безплатна юридична консультація On-line

www.unic.com.ua

Перелік періодичних видань:

Адвокат

Вісник Академії прокуратури України

Вісник Верховного Суду України

Вісник Конституційного Суду України

Вісник прокуратури

Вестник Московского университета

Вестник Московского университета МВД России

Влада. Людина. Закон

Государство и право

Держава і право

Закон и право

Законность

Міліція України

Офіційний вісник України

Підприємництво, господарство і право

Право і практика

Право і суспільство

Право України

Российский следователь

Современное право

Честь і закон

Юридический вестник

Юрист-правоведъ

ПИТАННЯ ДО ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ:

  1.  Поняття та предмет кримінології.
  2.  Завдання, функції та методи кримінології.
  3.  Система науки кримінології, її зв’язок з іншими науками.
  4.  Етапи розвитку кримінологічної думки. Біологічні та соціологічні напрямки в кримінології.
  5.  Сучасний стан кримінології в Україні.
  6.  Місце кримінології в системі наук.
  7.  Теологічні погляди на злочинність та злочин.
  8.  Кримінологічні погляди соціалістів-утопістів 16-17 ст.
  9.  Поняття злочинності (різні точки зору).
  10.  Кількісні та якісні показники злочинності.
  11.  Динаміка злочинності.
  12.  Латентна злочинність, її види та засоби виявлення.
  13.  Загальне поняття детермінації злочинності.
  14.  Криміногенні фактори сучасної злочинності в Україні (об’єктивні та суб’єктивні фактори).
  15.  Тенденції і перспективи злочинності на сучасному етапі розвитку Української державності.
  16.  Механізм злочинної поведінки.
  17.  Зовнішні обставини скоєння злочину (конкретна життєва ситуація).
  18.  Роль потерпілого у створенні криміногенної ситуації.
  19.  Мотивація злочинної діяльності.
  20.  Концепції причин злочинності в західній кримінології.
  21.  Визначення особи злочинця (різні точки зору) та співвідношення з особою, що вчинила злочин.
  22.  Соціальне і біологічне в особі злочинця.
  23.  Соціальні та демографічні відомості про засуджених за скоєння злочинів.
  24.  Морально-психологічні риси злочинців та інших людей, що вчинили злочини
  25.  Класифікація осіб, що вчинили злочини. Значення вчення про особу злочинця в діяльності правоохоронних органів.
  26.  Роль аномалій психіки в детермінації злочинної поведінки.
  27.  Обсяг, межі та способи вивчення особи злочинця у кримінології.
  28.  Іноземний досвід у вивчені особи злочинця.
  29.  Особа потерпілого і його кримінологічне значення. Класифікація жертв злочину.
  30.  Механізм суїцидальної поведінки.
  31.  Проблема суїциду в практичній діяльності органів внутрішніх справ.
  32.  Загальна характеристика і класифікація методів кримінологічних досліджень. Пріоритетні напрямки кримінологічних досліджень, що проводяться МВС України.
  33.  Вибіркове дослідження.
  34.  Конкретно-соціологічні засоби збирання кримінологічної інформації.
  35.  Застосування в кримінології психологічних методів.
  36.  Узагальнення і аналіз кримінологічної інформації.
  37.  Система заходів впливу на злочинність. Поняття попередження злочинності (різні точки зору).
  38.  Класифікація попереджувальних заходів. Суб’єкти попередження злочинів.
  39.  Правова основа попередження злочинності.
  40.  Кримінологічне прогнозування та планування профілактичних заходів.
  41.  Завдання та напрямки діяльності громадських формувань в профілактиці правопорушень.
  42.  Методи кримінологічного прогнозування злочинності та індивідуальної злочинної поведінки.
  43.  Зарубіжний досвід участі громадян громадських формувань в охороні правопорядку та профілактиці злочинів.
  44.  Роль органів внутрішніх справ у попередженні злочинів.
  45.  Поняття і система віктимологічної профілактики.
  46.  Поняття та структура кримінологічної характеристики окремих видів злочинів.
  47.  Поняття користі в кримінології (різні точки зору). Кримінологічна класифікація корисливих злочинів.
  48.  Кримінологічна характеристика корисливо-насильницьких злочинів (грабежі, розбійні напади, вимагання, вбивство на замовлення).
  49.  Кримінологічна характеристика крадіжок та шахрайства.
  50.  Попередження загальнокорисливої злочинності.
  51.  Кримінологічна класифікація економічної злочинності.
  52.  Детермінанти економічної злочинності. Кримінологічна характеристика осіб, що вчинили злочини в сфері економіки.
  53.  Специфіка попередження економічних злочинів на стратегічних об’єктах економіки (ПЕК, АПК, металургійної промисловості).
  54.  Корупційна злочинність та особа корупціонера.
  55.  Детермінанти корупційній злочинності.
  56.  Засоби протидії корупційній злочинності.
  57.  Поняття та історія виникнення економічної злочинності.
  58.  Загальна характеристика економічної злочинності у ПЕК.
  59.  Досвід іноземних держав у боротьбі з економічною та корупційною злочинністю.
  60.  Досвід боротьби з корупцією правоохоронних органів США.
  61.  Кримінально правові заходи попередження економічної злочинності в Україні та Росії.
  62.  Проблеми  вдосконалення спеціального антикорупційного законодавства.
  63.  Кримінологічна характеристика жіночої злочинності.
  64.  Детермінанти жіночої злочинності.
  65.  Кримінологічні проблеми проституції.
  66.  Профілактика злочинів, вчинених жінками.
  67.  Іноземний досвід профілактики жіночої злочинності.
  68.  Роль правоохоронних органів у профілактиці жіночої злочинності.
  69.  Кримінологічна характеристика наркоманії (стан і тенденції; детермінанти; особа наркомана).
  70.  Попередження наркоманії і наркобізнесу:
  71.  Які обставини об’єктивного і суб’єктивного характеру штовхають особу вживати наркотики?
  72.  Особливості заходів профілактики наркотизму.
  73.  Специфіка діяльності ВБНОН у попередженні наркобізнесу.
  74.  Поняття та ознаки професійної злочинності.
  75.  Сучасний стан професійної злочинності в Україні та заходи боротьби з нею.
  76.  Поняття і кримінологічна характеристика організованої злочинності.
  77.  Загальна кримінологічна характеристика транснаціональної організованої злочинності.
  78.  Попередження організованої злочинності (вітчизняний та іноземний досвід).
  79.  Відмивання “брудних грошей” злочинними організаціями (стан, тенденції, проблеми профілактики).
  80.  Діяльність підрозділів УБОЗ у боротьбі з організованою злочинністю.
  81.  Поняття та види насильницьких злочинів (поняття злочинної агресії).
  82.  Кримінологічна характеристика насильницьких злочинів (умисні вбивства, зґвалтування, хуліганство, вандалізм).
  83.  Детермінанти насильницької злочинності.
  84.  Профілактика насильницьких злочинів. Віктимологічний аспект насильства.
  85.  Попередження насильства у сімейно-побутовій сфері.
  86.  Попередження статевих девіацій та злочинів.
  87.  Іноземний досвід боротьби з мафією та злочинними синдикатами.
  88.  Сучасний стан законодавства України  по боротьбі з організованою злочинністю.
  89.  Кримінально-правові заходи протидії агресивній злочинності.
  90.  Вдосконалення законодавства щодо запобігання насильства у сім`ї.
  91.  Кримінологічна характеристика злочинності неповнолітніх та молоді.
  92.  Особа неповнолітнього злочинця.
  93.  Причини та умови злочинності неповнолітніх.
  94.  Основні напрямки попередження злочинності неповнолітніх. Суб`єкти профілактики.
  95.  Діяльність КМСН (кримінальна міліція у справах неповнолітніх) у профілактиці злочинності неповнолітніх.
  96.  Законодавче та фінансове забезпечення профілактики злочинності неповнолітніх.
  97.  Рецидив злочинів, його структура та різновиди.
  98.  Поняття та кримінологічна характеристика рецидивної злочинності.
  99.  Особа рецидивістів та їх класифікація.
  100.  Боротьба з рецидивною злочинністю.
  101.  Іноземний досвід запобігання злочинності неповнолітніх.
  102.  Поняття пенітенціарної злочинності та її характеристика.
  103.  Правове забезпечення профілактики рецидивної злочинності та злочинності неповнолітніх.
  104.  Особливості ресоціалізації злочинності неповнолітніх.
  105.  Взаємодія ОВС з ДДУПВП (Державний Департамент України з питань виконання покарань) у профілактиці рецидивної злочинності.
  106.  Історико-соціальні витоки злочинності працівників правоохоронних органів у сфері службової діяльності.
  107.  Поняття і кримінологічна характеристика злочинів, що вчинюються співробітниками міліції.
  108.  Особа співробітника міліції, що вчинила злочини, як об’єкт кримінального вивчення.
  109.  Проблеми боротьби зі злочинами співробітників міліції.
  110.  Іноземний досвід у попередженні злочинів, що вчиняються працівниками правоохоронних органів.
  111.  Нормативно-правові заходи протидії злочинності в правоохоронних органах.
  112.  Кримінофамілістика (сімейна кримінологія).




1. может производиться и по законодательству отличному от законодательства заключения брака
2. Чайка по имени Джонатан Ливингстон Невыдуманному ДжонатануЧайке который живет в каждом из нас Час
3. проработке ребенка связанный с назиданиями и упреками помните что они действенны только в течение 2 ~ 3 ми
4. Тема- АИ Куприн
5. Договор лизинга
6. Икона и символ
7. дипломная практика Адрес учреждения организации ~ места практики
8. Техническая физика ИЗУЧЕНИЕ СЕРИАЛЬНЫХ ЗАКОНОМЕРНОСТЕЙ В СПЕКТРЕ АТОМА ВОДОРОДА
9. При помощи чего достигается повседневное наблюдение за изменениями в составе и размещении каждого вида сре
10.  Титульний лист 3
11. Реализация функций маркетинга на различных этапах инвестиционного проекта Под инвестиционным проектом в
12. это совокупность правовых норм регулирующих семейные т
13. Технологический процесс изготовления микромодуля этажерочного типа применительно к серийному производству
14. Психологопедагогическая диагностика детей Специализация- дошкольное образование и воспитание детей с о
15. Эфес
16. При осмотре обращают внимание на состояние кожных покровов и мягких тканей лица и наружного носа на отсутст
17. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА Советы для родителей из опыта работы Автор- Гордейчук Татьяна Дмитриевна
18. Предмет завдання види напрями і принципи фінансового аналізу
19. а стимулює синтез простогландинів у міометрія
20. Переход к международным стандартам бухгалтерского учета