Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

В основі остеохондрозу хребта лежить зміна міжхребцевих дисків з наступним втягуванням в процес тіл сус

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Лікувальна фізкультура при остеохондрозі хребта.

В основі остеохондрозу хребта лежить зміна міжхребцевих дисків з наступним втягуванням в процес тіл сусідніх хребців міжхребцевих суглобів та зв’язкового апарату.

Міжхребцеві диски відіграють важливу роль у стабільному положенні хребців, забезпечують рухомість хребта, виконують функцію біологічного амортизатора.

Фактори, що сприяють виникненню та розвитку остеохондрозу:         *малорухомий спосіб життя,

*тривале перебування тіла у фізіологічно незручному положенні (багатогодинне сидіння за письмовим столом, за кермом автомобіля, стояння біля верстата, за прилавком),

*надмірна вага тіла,

*вагітність,

*генетична (спадкова) схильність.

 В процесі прогресування остеохондрозу  значно погіршується кровопостачання та забезпечення поживними речовинами тіл хребців, міжхребцевих дисків. Виникають тріщини фіброзного кільця. Внаслідок прогресування дегенеративних змін у фіброзному кільці порушується фіксація хребців між собою, виникає патологічна рухливість. Міжхребцеві щілини зменшуються, здавлюються нервово-судинні закінчення, кровоносні та лімфатичні судини – посилюються болі. В 3-й стадії хвороби виникає розрив фіброзного кільця, утворюються міжхребцеві кили. Заключна стадія характеризується болючим ущільненням і зміщенням хребців, утворенням патологічних кісткових розростань.

Остеохондроз шийного відділу хребта.

Лікувальну гімнастику призначають в гострому періоді захворювання. В заняття включають фізичні вправи для дрібних і середніх м’язових груп і суглобів, вправи на розслаблення м’язів плечового поясу та верхніх кінцівок. Широко використовують махові рухи для верхніх кінцівок. Їх проводять в умовах максимального розслаблення м’язів плечового поясу.

Після стихання больового синдрому лікувальна гімнастика спрямована на укріплення м’язів шиї та плечового поясу. Включають динамічні та статичні вправи, які чергуються з дихальними та вправами на розслаблення м’язів.

Активні рухи в шийному відділі хребта в початковому та основному періодах курсу лікування протипоказані, тому що може виникнути звуження міжхребцевого отвору, яке викличе компресію нервових корінців та судин.

Остеохондроз грудного відділу хребта.

Внаслідок дегенеративно-дистофічних змін в міжхребцевих дисках в грудному відділі хребта може бути сплощення або посилення грудного кіфозу. Ці зміни, поряд з больовим синдромом, знижують дихальну екскурсію грудної клітки, приводять до гіпотрофії дихальних м’язів, відбувається порушення функції зовнішнього дихання.

При сплощені грудного кіфозу потрібно укріплювати м’язи черевної стінки та розтягувати довгі м’язи спини. З цією метою використовують фізичні вправи, спрямовані на розтягування хребта та посилення кіфозу.

При посиленні грудного кіфозу лікувальна гімнастика спрямована на укріплення м’язів спини, розтягування довгих м’язів і м’язів черевного пресу. В заняттях використовують вправи на розгинання хребта і грудного відділу, вправи із зведенням лопаток. Для досягнення більшого ефекту включають вправи з гімнастичними предметами (рис. 15, 16).

Остеохондроз поперекового відділу хребта.

В період загострення хвороби хворим бажано лежати на твердому ліжку. Для розслаблення м’язів під коліна підкладають ватно-марлевий валик. З метою декомпресії нервового корінця, покращення його кровопостачання призначають тракційне лікування. Спокій пошкодженого відділу хребта створює умови для рубцювання тріщин та розривів фіброзного кільця.

Лікувальна гімнастика спрямована на зниження больового синдрому, розслаблення м’язів тулуба та кінцівок, покращення кровопостачання нервового корінця. В заняття включають вправи для дистальних відділів нижніх кінцівок в поєднанні з статичними і динамічними дихальними вправами, релаксацію м’язів тулуба та кінцівок, які виконують з вихідного положення лежачи на спині, на животі, на боці.

Після стихання больового синдрому виконують вправи на ”витягування” хребта, його ”кіфозування”,  для покращення кровопостачання пошкодженої ділянки хребта і прилеглих тканин. Вправи виконують з вихідного положення лежачи на спині, животі, на боці, стоячи навкарачки. Здійснюють рухи в колінних і кульшових суглобах, вправи на згинання хребта і його  ”витягування” по осі. Потрібно виконувати вправи з ізометричним напруженням м’язів: натискувати поперековою ділянкою на кушетку при зігнутих в колінах ногах; вправу можна ускладнити, напружуючи одночасно м’язи сідниць та промежини. Ці вправи збільшують внутрічеревний тиск, що веде до зменшення внутрішньо - дискового тиску.

При наявності гіпотрофії м’язів спини та черевного пресу їх потрібно укріплювати, сформувати ”м’язовий корсет”, що буде допомагати в розвантаженні хребта та у виконанні основних статичних та біомеханічних функцій. При стиханні болю можна починати виконувати комплекси вправ 6, 7, 8 (рис.  17, 18).

Для нормалізації тонусу м’язів спини та покращення кровопостачання паравертебральних тканин необхідно проводити масаж м’язів спини та попереку. При корінцевому синдромі масується і пошкоджена кінцівка.

Завдання лікувальної гімнастики:

  1.  Сприяти збільшенню відстані між окремими хребцевими сегментами з метою зняття патологічної пропріоцептивної імпульсації.
  2.  Сприяти зниженню патологічної пропріоцептивної імпульсації.
  3.  Покращення обмінних процесів внаслідок посилення крово- та лімфообігу в пошкодженому хребцевому сегменті та корінці.
  4.  Зменшення набряку в тканинах, розміщених в ділянці міжхребцевого отвору, покращення кровообігу в пошкодженій кінцівці.
  5.  Збільшення та відновлення повного об’єму рухів в кінцівках та хребті; зменшення статико-динамічних порушень і компенсаторних рухів, відновлення порушеної осанки.
  6.  Сприяти відновленню трофіки, тонусу, сили м’язів тулуба та кінцівок.
  7.  Підвищити загальну фізичну працездатність.

Спеціальні завдання лікувальної гімнастики:

При радикулярному синдромі:

  •  витягування нервових стволів та корінців;
  •  попередження м’язових атрофій;
  •  укріплення м’язів дистальних відділів кінцівок.

При плечелопатковому периартриті:

  •  профілактика утворення рефлекторної неврогенної контрактури плечового суглобу;
  •  укріплення дельтовидного, надостного, підостного, двоголового м’язів.

При задньо-шийному симпатичному синдромі (синдромі хребетної артерії):

  •  сприяти послабленню вестибулярних порушень.

СТАТИКО-ДИНАМІЧНІ ВПРАВИ ДЛЯ ХРЕБТА

Кожну вправу повторювати 4-6 разів.      

      

                               Мал. 1                                         Мал. 2

Лежачи на спині з витягнутими ногами (мал. 1, 2). На глибокому вдиху вигнути догори грудну клітку та шию. Затримавши в легенях повітря, похитати спиною з боку на бік 2-6 разів. Зробити вільний видих, втягуючи живіт.

Вправа активує циркуляцію крові в організмі; зміцнює м’язи спини і тонізує важкодоступні для іншого впливу відділи хребта; має зігрівальну дію на м’язи шиї, потилиці, верхньої частини спини.

Лежачи на спині (мал.3). Впертися п’ятами та верхньою частиною спини в підлогу. Зробити вдих, прогнутися в попереку. Затримавши повітря, похитати спиною з боку на бік 2-6 разів, з кожним рухом намагаючись увібрати в легені ще трохи повітря. Втягуючи живіт, зробити сильний видих.

Ефективна при захворюваннях сідничного нерва; усуває біль у спині; викликає зігрівальний ефект і стимулююче впливає на поперекову ділянку, сідниці.

                                  

                                                    Мал. 3                                           Мал. 4

Лежачи на спині (мал.4). Потилицею, ліктями та п’ятками впертися в підлогу. Зробивши глибокий вдих, трохи підняти тулуб та вигнути вгору живіт та тулуб. Затримати дихання і похитати тулубом з боку на бік 2-6 разів. Втягуючи живіт, зробити сильний видих. Утримати втягнуту в себе передню стінку живота 3- 5 с.

Усуває чи значно зменшує біль у ділянці шиї, спини, ніг; виправляє сутулість і зміцнює м’язи спини.

                                                Мал. 5

 Лежачи на спині долоні підкласти під ягодиці (мал. 5). Зігнути ноги, підтягуючи ступні до ягодиць. Зробити глибокий вдих, затримати дихання з одночасним розведенням колін в сторони до максимальної величини. Утримати їх в цьому положенні 1-2 с. 2-6 рази похитати колінами в напрямку до підлоги в один та інший бік. З силою видихнути повітря, притискаючи коліна до грудей, після цього поставити ступні на підлогу.

Позбавляє болю в спині; активізує кровообіг і рух енергії печінки, селезінки, шлунка, кишок, жіночих статевих органів, промежини.

                  

                                   Мал. 6                   Мал. 7

Лежачи на спині, підтягнути зімкнуті ступні до сідниць, розвести коліна в сторони. Руки вздовж тулуба, дещо розведені (мал. 6, 7). Повний вдих, прогнутися в попереку. Впираючись потилицею, ліктями та ступнями ніг в підлогу, підняти таз. Затримавши дихання на вдиху, виконати 2-6 похитувань корпусом з боку на бік. Втягуючи живіт, зробити сильний видих.

Масажує органи черевної порожнини; усуває біль у спині; зміцнює поперекові м’язи, між хребцеві зв’язки; зміцнює м’язи задньої частини стегон, бокові м’язи тулуба та живота; сприяє лікуванню жіночих хвороб.  

Лежачи на правому боці, зігнути ноги. Праву ногу відвести назад, лівою рукою зловити за ступню. Ступню лівої ноги поставити на коліно правої, а коліном лівої ноги торкнутися підлоги. Правою рукою взятися за коліно лівої ноги (мал.8). При глибокому вдиху одночасно повернути шийні та грудні хребці у протилежні сторони. Затримавши дихання на вдиху, 2-6 разів прогнутися в хребті. Втягуючи живіт, зробити видих.

Стимулює притік крові до внутрішніх органів; активно впливає на шийні хребці, сухожилля, кровоносні судини, нервові закінчення, гортань.

                         

                           Мал. 8                       Мал. 9

Лежачи на животі, випрямити ноги, руки вздовж тулуба, кисті  в кулак (мал. 9, 10). На глибокому вдиху прогнутися в спині, відірвати від підлоги ноги. Руки відвести за спину. Затримати вдих і зробити 2-6 рухів-поворотів вправо-вліво, торкаючись у кожному випадку плечем підлоги. Втягуючи живіт, зробити видих.

Посилює циркуляцію крові в хребті; покращує рухомість хребта; активізує всі м’язові групи спини, сідниць, стегон.

     

                          Мал. 10                           Мал. 11

Лежачи на животі, впертися ліктями в підлогу, кисті рук на потилиці, ноги зігнути в колінах (мал.11, 12). На глибокому вдиху відкинути голову назад, напружити м’язи живота, підняти живіт від підлоги та сильно прогнутись в попереку. Затримавши дихання на вдиху, виконати 2-6 рухів головою з боку на бік. Втягуючи живіт, зробити видих.

Зміцнює м’язи живота і спини; підвищує рухомість хребта в шийному та поперековому відділах; усуває біль у поперековій ділянці.

                  

                      Мал. 12                                          Мал. 13

Лежачи на животі, впертися руками в підлогу на рівні талії (мал. 13). На глибокому вдиху випрямити руки, прогнути спину, відкинути голову назад. Затримавши дихання на вдиху, зробити 2-6 похитувань корпусом і головою вперед-назад. Після повного видиху розвернути тулуб і шию праворуч, намагаючись побачити п’ятку лівої ноги. Після глибокого вдиху та затримки дихання виконати 2-6 похитувань корпусом вліво. Зробити повний видих продовжуючи дивитись на п’ятку лівої ноги. Виконати це саме вправо.

Зміцнює м’язи спини, бокових ділянок тулуба; нормалізує циркуляцію крові в ділянці шиї, спини, бокових ділянок тулуба; посилює приплив крові до внутрішніх органів.

Сісти на п’ятки, нахилити тулуб вперед, витягнувши руки вперед, торкнутися підборіддям підлоги (мал.14). На глибокому вдиху відвести голову назад, затримати дихання та виконати 2-6 похитувань верхньою частиною тулуба та головою. Втягуючи живіт, зробити видих.

Зміцнює м’язи шиї, потилиці, плечових суглобів, викликає приплив крові до цих ділянок

    

                              Мал. 14                          Мал. 15

Сісти на підлогу на одну ногу, другу витягнути назад, випрямленими руками впертися в підлогу (мал.15, 16). На вдиху підняти руки вгору, прогнутися в попереку. Затримати дихання та зробити 2-6 похитувань головою та тулубом вперед-назад. Опускаючи руки до підлоги, зробити сильний видих. Змінити ноги та повторити вправу.

Активізує циркуляцію крові в ділянці спини; запобігає виникненню болю в спині; зміцнює суглоби хребта, м’язи спини і таза.

                    

                  Мал. 16                                               Мал. 17

Стати в колінно-ліктьове положення, торкаючись лобом підлоги (мал. 17). Після вдиху затримати дихання і зробити тазом 2-6 похитувань з боку на бік. Втягуючи живіт, зробити видих. Вправу повторити 5-10 разів.

Запобігає опущенню внутрішніх органів, виникненню грижі, геморою; стимулює приплив крові до голови, ефективна при нервовому виснаженні; сприяє поглибленню дихання.

Комунальна установа Тернопільської обласної ради

“Центр здоровя”   за рекомендаціями

доцента кафедри медичної реабілітації

ТДМУ ім. І Горбачевського

к. м. н. Коваль В. Б.




1. ПЕСНЯ ДЕЙСТВУЮЩИЕ ЛИЦА- ПУЗЕМКИН Петр Дмитриевич АРХАРОВ Николай Капитонович АРХАРОВА Марья Мих
2. Несколько слов о Солнце
3.  Соціокультурна зумовленість філософії
4. На тему- Разработка методических основ подготовки и проведения внутреннего аудита качества на предприят
5.  Регистрационная деятельность 1
6. Та~ырып Адам ж~не мекендеу ортасында~ы ~леуметтік ~ауіптер
7. Оценка недвижимости
8. Город- Москва Пожелания к будущей работе Должность- менед
9. Реферат- Технология сборки и монтажа печатных плат
10. Составление деловых документо
11. а Прошло уже больше года с тех пор как всё это произошло.
12. Взаимодействие любого типа обязательно предполагает наличие передающей среды физического поля
13. 1изза личной мат
14. новая школа на период 20112014 года Утверждаю- Директор ГОУ СО
15. Контрольная работа- Управління духовними процесами суспільства
16.  Правила зимнего бетонирования распространяются на период производства бетон ных работ при ожидаемой ср
17. Стаття 1. Україна є суверенна і незалежна демократична соціальна правова держава
18.  191 с Уровень каждой науки в том числе исторической определяется не в последнюю очередь состоянием ее ме
19. she sid loud. []Down down down
20. 30 чт 16 Экзамен по Истории Ленина 23 101 11