Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і В проекті розробляються системи збору газу і конденсату раціональне розміщення установок низькотемпер

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Обладнання для збору і підготовки до транспорту газу

 Вихідні дані:

Для того, щоб запроектувати необхідну кількість обладнання проектна організація повинна мати основні вихідні дані.

В проекті розробляються системи збору газу і конденсату, раціональне розміщення установок низькотемпературної сепарації (НТС), установок усушки газу (від парів води), установок очистки газу від сірководню (Н2S), вуглекислого газу (СО2), а також газопереробних заводів (ГПЗ), головних і дотискних компресорних станцій.

 Основні вимоги:

До основних вимог відносяться:

  1.  забезпечення збору і підготовки до транспортування запланованої кількості газу і конденсату;
  2.  попередження утворення і відкладення гідратів в свердловинах і шлейфах подачею в них інгібіторів;
  3.  сумісне транспортування газу і конденсату (якщо він є) по шлейфах, які йдуть від кожної свердловини до групових пунктів збору газу (ГПЗГ);
  4.  замір газу і конденсату на ГПЗГ по кожній окремій свердловині;
  5.  осушка газу від парів води на ГПЗГ або на промислових газороздільних станціях (ПГРС) і кінцеве відділення конденсату в установах низькотемпературної сепарації (НТС) або установках адсорбції і абсорбції;
  6.  передача осушеного газу на головну компресорну станцію (КС), а конденсату – на газофракційну установку (ГФУ) для отримання пропан-бутанових фракцій і газового бензину.

Система збору і транспортування продукції свердловин

Збір, транспортування і підготовка газу і конденсату на газових родовищах суттєво відрізняються від збору, транспортування і підготовки нафти, газу і води на нафтових родовищах.

Основні відмінності: зводяться до того, що на нафтових родовищах маємо справу з видобутком і транспортом  в’язких нафтових емульсій по трубопроводах, а на газових родовищах – з видобутком і транспортуванням малов’язких «чистих» газів і газоконденсатних емульсій.

Газ на газовому родовищі збирається для подачі на головну компресорну станцію, яка транспортує його по магістральному трубопроводу до споживачів з можливо меншими гідравлічними втратами, капітальними і експлуатаційними витратами.

Елементи газозбірної сітки є загальними для різних  родовищ і складаються із фонтанних ялинок, газовідвідних ліній (маніфольдів, шлейфів), відключаючих засувок газозбірних колекторів, конденсатопроводів, промислових газозбірних пунктів (ПГЗП).

Форма газозбірних колекторів залежить перш за все від конфігурації площі родовища (витягнута, кругла), від розміщення свердловин на ній,  від числа і характеристики продуктивних горизонтів і прийнятої схеми осушки, очистки і обліку газу по свердловинах. Названі газозбірні системи визначаються формою газозбірного колектора.

Якщо газозбірний колектор представляє собою одну лінію, схема збору називається лінійною.

Якщо газозбірні колектори сходяться у вигляді променів до центрального збірного пункту, схема називається променевою системою. При кільцевій системі газозбірний колектор огинає площу газоносного родовища.

   

 

                                                 а)

 

          б)                                                                                           в)

                                 

Система збору природнього газу:

1 – свердловина; 2 – газозбірний пункт; 3 - засувки

                                   а) лінійна; б) променева; в) кільцева

Групова схема збору природнього газу і конденсату

1 – свердловина; 2 – трубопровід від свердловини (шлейф); 3 – газозбірний колектор; 4 – газоконденсатний колектор; ГЗП – газозбірний пункт; ГС – головні споруди

 Особливість схем – необхідність спорудження біля кожної свердловини об’єктів, призначених для заміру і очистки газу. Ці схеми визначають необхідність використання великої кількості обладнання, яке зосереджене по площі родовища, що зв’язане зі значними витратами ресурсів і праці при будівництві і експлуатації об’єктів.

Більш досконала – групова схема збору газу, яка дозволяє здійснити замір дебітів і підготовку газу на газозбірних пунктах, які розміщені в центрі групи свердловин. В залежності від розмірів родовища і інших конкретних умов, групових газозбірних пунктів на родовищі може бути один або декілька. Інколи один газозбірний пункт може обслуговувати декілька родовищ, які близько розміщені один біля одного.

В залежності від розміщення об’єктів підготовки газу розрізняють централізовану і децентралізовану системи збору газу. Якщо весь комплекс споруд по підготовці газу розміщений на центральному збірному пункті, а на групових збірних пунктах проводять лише первинну сепарацію і заміряють газ, то така система централізована. Часто центральний збірний пункт суміщають з головними спорудами (ГС) магістрального газопроводу. Якщо весь комплекс споруд по підготовці газу даної групи свердловин розміщається на кожному груповому пункті, то це децентралізована система.

На підприємствах нафтової промисловості у віданні яких знаходяться невеликі газові родовища, то використовують централізовану групову систему збору природнього газу.

Сеперація природнього газу

Основні відмінності сепараторів для природнього газу і нафти

Принцип дії газових сепараторів такий же як і у нафтогазових. Основна відмінність їх в конструктивному виконанні, яке враховує співвідношення рідкої і газової фаз.

Сепаратори для природнього газу призначені для обробки продукції газових і газоконденсатних свердловин, які мають великі дебіти газу (від 10 тис.                       до 2000 тис. м3/добу) і невеликі дебіти малов’язкого конденсату (від 0,2 до 800 см3  на 1м3 газу). Для очистки природнього газу від твердих і рідких домішок на компресорних станціях і збірних газорозподільчих пунктах установлюється пиловловлювачі.

Сепаратори нафтових родовищ призначені для обробки нафтових свердловин, які мають великі дебіти нафти (до 1500 т/добу з газовим фактором  від 15 до 200 м3 на 1т нафти).

Сепаратори для нафти повинні розраховуватись як по кількості капельної нафти, яка виноситься потоком газу, так і по кількості бульбашок, які виносяться потоком нафти. Це робиться для того, щоб газопроводи не забивались нафтою, а в товарних резервуарах не накопичувалась значна кількість газу.

Сепаратори для природнього газу розраховуються тільки по газу, швидкість якого повинна бути такою, щоб крапельна рідина допустимих розмірів і частинки породи не виносились за межі сепаратора.

Сепарація нафти супроводжується значними пульсаціями різної частоти і амплітуди, в той же час сепарація природнього газу проходить спокійно і плавно. В нафтових сепараторах нафта і газ розділяється в основному за рахунок сили тяжіння.

Силами, які впливають на розділення газу і рідини в газових сепараторах є відцентрові або інерційні сили в поєднанні сил тяжіння і адгезії.

Для сепараторів природнього газу і сепараторів для нафти визначення коефіцієнта сепарації різне.

Коефіцієнтом сепарації в сепараторах природнього газу називають відношення маси крапельної рідини, яка виноситься потоком газу за межі сепаратора Gy до маси крапельної рідини G0, яка знаходиться в газовій фазі до краплеуловлюючої секції

.

 В нафтових сепараторах, крім сепарації газу від крапельок нафти, обов’язково враховується коефіцієнт сепарації нафти від бульбашок газу.

Експлуатаційні якості газових сепараторів залежить від пропускної здатності , коефіцієнта сепарації, питомої витрати метану на одиницю пропускної здатності, питомої витрати пластової енергії (тиску).

Пропускну здатність (м3/с) вертикального гравітаційного сепаратора для заданого діаметра крапель, які осідають в умовах сепаратора, приймаючи швидкість газового потоку в ньому V = 0,8Vо, визначають за формулою

 Vо- швидкість осідання крапель визначають за формулою Стокса

,

де  - густина конденсату;  - густина газу; - динамічна в’язкість газу

Динамічна формула Стокса;  режим газу при Re = 1.




1. Строительные технологии и конструкции Расчетнографическая работа 1 по дисциплине
2. Общая психология Часть 4
3. Состав фонда оплаты труда
4. Time jobs for schoolchildren is delivering newsppers to people~s doors
5. Фірмовий бланк Word 2
6. Технология монтажа компенсаторов
7. Норма, образец в русской культуре второй половины XVIII века
8. а складова перехідної величини і як їх визначають Що таке вільна складова перехідної величини Дайте
9. силы подчиняется А
10. Реферат- Юрьевский монастырь
11. Mtos инфекционная неконтагиозная энзоотически протекающая болезнь преимущественно крупного рогатого ско
12. вариантами начинок наиболее часто это курица морепродукты или свинина.
13. 10.2009 Голова- проф
14. Профессиональные заболевания кожи
15. Тема- Моделювання перехідних режимів електричних систем.html
16. Промышленные здания из легких металлических конструкций
17. Лікувальний масаж при захворюванні органів дихання
18. педагогических кадров в аспирантуре в государственных образовательных организациях высшего образования и
19. Курсовая работа- Институт договора поставки в гражданском праве РФ
20. Большая Индия и в него входят территории от Средней до ЮгоВосточной Азии