Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тематичної освіти та технологій Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського універ

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

PAGE  8

Н. БОРИНЕЦЬ,

доцент кафедри методики

природничо-математичної освіти

та  технологій  

Інституту післядипломної педагогічної освіти  

Київського університету імені Бориса Грінченка

Творчий проект у 8 класі

Програмою трудового навчання для 8 класу передбачено проектно-технологічну діяльність учнів. На вивчення предмета у 8 класі відведено 2 год на тиждень, а після вивчення інваріантної складової програми ще 18 год. визначено   на виконання творчого проекту. Це означає, що упродовж 18 год (орієнтовно 9 тижнів, тобто майже двох з половиною місяців) восьмикласники виконуватимуть творчий проект.

Як допомогти учням визначитися з темою творчого проекту. Вчитель трудового навчання, заздалегідь склавши список тем проектів (банк проектів), пропонує учням обрати одну з них. Як правило, це так звані «матеріальні» проекти, тобто результатом проектної діяльності учнів має стати той чи інший виріб. Крім «матеріальних» проектів, результатом проектної діяльності можуть бути послуги, сценарії і т.ін.

Допускається і такий варіант,  що жодна із запропонованих тем не зацікавила учнів. У такому разі тему проекту учень може  придумати  й самостійно. Однак, учитель має  допомогти учневі визначитися стосовно того, чи має він достатньо знань, умінь і навичок,  необхідних для  виконання проекту на самостійно дібрану тему.

Особливу увагу треба звернути на те, що теми проектів повинні мати практичне значення, тобто те, що учні будуть виготовляти (виріб, послуга), повинне  мати практичне застосування. Це можуть бути вироби для дому, щось призначене для подарунка мамі, татові, бабусі, сестричці тощо; вироби для  школи, дозвілля тощо. Проекти можуть бути як індивідуальні, так і колективні (виготовлення пристосувань, інструментів для шкільних навчальних майстерень, кабінетів і т.п.).

Складаючи банк проектів для 8 класу, можна визначити якусь загальну тему, наприклад: «Дитячий одяг», «Літній одяг», «Одяг, оздоблений вишивкою», «Сумки», «Вироби для оздоблення інтер’єру» і т.ін. (обслуговуючі види праці); «Вироби із деревини», «Вироби з металу в інтер’єрі сучасної квартири», «Стільчики» і т. ін. (технічні види праці). В такому випадку теми проектів добирають у рамках зазначеної загальної теми.

Теми проектів можуть і не орієнтуватися на  загальні теми. У такому випадку можна скористатися назвами тем проектів для 7 класу, але самі вироби мають відповідати рівню підготовки учня 8 класу, тобто бути відповідно складнішими.

Творчий проект, передбачений програмою, виконується учнями після вивчення інваріантної (обов’язкової) складової програми. Теми проектів мають охоплювати всі розділи програми чи всі види діяльності, якими учні займались протягом року. Як правило,  кількість тем проектів повинна бути більшою, аніж учнів у групі (класі). Теми проектів мають бути сформульовані чітко, стисло, зрозуміло, не вимагати додаткових пояснень чи тлумачень.

Формуючи банки проектів для різних класів, треба брати до уваги, по-перше, інтереси учнів, по-друге, матеріально-технічне забезпечення навчальних майстерень, а вже потім рівень підготовки вчителя.

Як складати банк проектів. Учитель аналізує програму трудового навчання для 8 класу і,  на основі передбачуваного рівня знань та умінь учнів, визначає ті вироби (послуги), які учень може виконати з урахуванням проектно-технологічної діяльності.

Для учнів 8 класу (обслуговуючі види праці)  доцільно запропонувати такі теми проектів, які можуть бути як самостійними, так і бути складовою  визначеної загальної теми:

1. Блузка.

2. Нічна сорочка.

3. Панама.

4. Пісочник.

5. Костюм для занять у хореографічному гуртку.

6. Сарафан.

7. Халат.

8. Прихватка.

9. Кухонний набір.

10.Косметичка.

11. Вишита мініатюра.

12.  Настінне панно.

13. Подарунковий рушничок.

14. Серветка на журнальний стіл.

15. Серветка для сервірування святкового столу.

16. Серветка під телефон.

17. Хустка на плечі.

18. Краватка.

19. Накидка на табуретку

20. Шалик (шарф).

21. Шапочка.

22. Листівка.

23. Дитяча іграшка.

24. Різдвяні страви.

25. Святкові страви із крупів.

26. Озеленення приміщення школи.

27. Сценарій туристичного походу.

З технічних видів праці можна запропонувати такі теми проектів:

1.Ваза.

2.Вазон.

3.Віяло.

4.Годівниця.

5.Гребінець.

6.Заколки для волосся.

7.Кубок.

8.Кухонний набір.

9.Намисто.

10.Підставка для книги.

11.Полиця під телефон.

12.Пристосування для вишивання килимовою голкою.

13.Рама для картини.

14.Розробні дошки.

15.Свічник.

16.Сільничка.

17.Підставка (стакан) для олівців.

18.Стільчик.

19.Таріль.

20.Шкатулка.

Цей список учителеві варто продовжити і далі, враховуючи інтереси учнів, можливості матеріально-технічної бази, рівень підготовки учнів.

Що таке «Пояснювальна записка»? Для виконання творчого проекту  учні 8 класу розробляють Пояснювальну записку (набір документів, які необхідні для виконання того чи іншого задуманого виробу, оформлених відповідним чином і складених в окрему папку). Пояснювальну записку можна назвати й іншим словом – портфоліо. Пояснювальна записка складається з:

  •  титульної сторінки, де зазначається повна назва навчального закладу, тема проекту, хто виконав проект, керівник проекту (як правило, вчитель трудового навчання).
  •  „Змісту”, де вказуються назви всіх розділів та сторінки, на яких вони розпочинаються. Орієнтовно розділи  можуть бути такі:  

1.Вступна частина.

2. Основна частина.

3. Висновки.

4. Додатки (план роботи з виконання творчого проекту,  критерії, яким має відповідати задуманий виріб, аналіз подібних виробів, ескіз задуманого виробу, креслення, послідовність виготовлення виробу, інструкційна карта і т.ін.).

5.Список використаної літератури (з дотриманням бібліографічних вимог).

Для того, щоб регулювати обсяг домашніх завдань у розумних межах,  документи, які входять до «Пояснювальної записки», варто виконувати на уроці, а вдома – лише оформити  (або закінчити оформлення) в чистовому варіанті.

Запропонованим нижче календарно-тематичним планом можна скористатися  тоді, коли виконання творчого проекту не розраховане на засвоєння нових технологій обробки матеріалів.

У календарно-тематичному плані 16 год передбачено на виконання і захист творчого проекту і 2 год на організацію виставки з презентацією проектів із запрошенням адміністрації школи, батьків, учнів паралельних класів тощо. Як показує досвід учителів трудового навчання, учні виконують надзвичайно цікаві, оригінальні проекти, але про результати їх роботи, досягнення знають лише учні та їх учитель. Тому для підняття іміджу предмету «Трудове навчання», вчителя трудового навчання, для ознайомлення батьків із змістом та результатами діяльності їх дітей, варто організовувати виставки та публічні захисти виконаних проекті.

Якщо є необхідність, то  час, передбачений орієнтовним календарно-тематичним планом на організацію виставки творчих робіт учнів,  учитель може використати на виконання проекту.

Подане нижче орієнтовне календарно-тематичне планування з виконання творчого проекту у 8 класі має загальний характер, тобто, вчителі трудового навчання – обслуговуючих та технічних видів праці –  наповнюють його змістом, який відповідає виду діяльності учнів.

Орієнтовне календарно-тематичне планування виконання проекту

пп

Тема уроку та її зміст

Кількість

год.

Примітка

(завдання додому)

1.

Вибір теми проекту

Практична робота. Вибір та обґрунтування теми проекту

Поняття творчого проекту. Визначення потреб у виготовленні виробів. Можливі теми творчих проектів. Обговорення запропонованих учителем тем проектів. Вибір теми проекту, його обґрунтування (виготовлення виробу на подарунок мамі, бабусі, подружці, тату тощо; для використання в інтер’єрі дитячої кімнати, кухні, квартири, шкільної майстерні, кабінету тощо).

Пояснювальна записка до творчого проекту, її складові, правила оформлення.

Планування роботи з виконання творчого проекту.

Практична робота. Вибір та обґрунтування теми проекту

1. Вибір теми творчого проекту.

2.Обґрунтування теми проекту.

3.Складання плану роботи з виконання творчого проекту.

2

Завдання додому.

1. Вивчити думку членів родини з приводу обраної теми проекту .

2. Узгодити з батьками орієнтовні передбачувані витрати на творчий проект (виготовлення виробу).

3. Розпочати оформлення «Пояснювальної записки» (уточнити план роботи і оформити на окремому аркуші).

4. Дібрати  літературу, в якій йдеться про подібні вироби.

2.

Пошук аналогів (подібних виробів) та їх аналіз

Практична робота. Конструювання власного виробу

Критерії, яким має відповідати задуманий виріб. Робота з інформаційними джерелами, які мають вироби-аналоги. Аналіз подібних виробів (за

призначенням, сюжетом, кольором, розмірами, технологією, техніками виконання, оздобленням тощо).

Конструювання власного виробу (малювання ескізу, креслення виробу). Обґрунтування ескізу виробу.

Практична робота. Конструювання власного виробу

1.Виконання ескізного малюнка (чи ескізу) задуманого виробу (сюжет, форма виробу, розміри, місце розташування малюнка тощо).

2. Виконання креслення виробу (при необхідності).

2

Завдання додому.

1.Обговорити з членами родини основні характеристики виробу (розміри, сюжет виробу, гаму кольорів, техніку виконання і т.ін.).

2. Внести (при необхідності) уточнення у критерії, яким повинен відповідати виріб,  ескіз і креслення виробу, оформити на окремих аркушах критерії, ескіз, креслення.

3. Подати на окремому  аркуші вироби-аналоги та їх  аналіз.

3.

Технологія виготовлення виробу.

Практична робота. Розробка технологічної послідовності виготовлення виробу

Технологія виготовлення задуманого виробу. Технологічна послідовність виготовлення виробу. Обговорення  (при необхідності) способів закріплення деталей, доцільність їх використання; оформлення задуманого виробу та його кріплення. Добір інструментів та матеріалів, обладнання. Правила безпечної праці під час виконання робіт (уточнити яких).

Практична робота. 

1.Розробка технологічної послідовності виготовлення виробу.

2.Складання інструкційних карт (технологічних, операційних).

2

Завдання додому.

1. Дібрати і приготувати (придбати) матеріали для виконання задуманого виробу 2. Дібрати інструменти для виготовлення виробу.

3. Уточнити (при необхідності) технологічну послідовність виготовлення задуманого виробу та інструкційні карти та оформити їх на окремих аркушах.

4.

Практична робота. Виготовлення виробу  (вказати що саме планується на урок).

Корегування технологічної послідовності виготовлення виробу (при необхідності). Правила безпечної праці під час виконання  робіт (уточнити яких).

Практична робота. Виготовлення виробу.

2

Завдання додому.

 Закінчити оформлення документації з виконання творчого проекту (план роботи, ескізний малюнок, креслення задуманого виробу).  

5.

Практична робота. Виготовлення виробу. вказати що саме планується на урок).

Корегування технологічної послідовності виготовлення виробу (при необхідності). Правила безпечної праці під час виконання  робіт (уточнити яких).

Практична робота. Виготовлення виробу.

2

Завдання додому.

 Закінчити оформлення документації з виконання творчого проекту (критерії, яким має відповідати задуманий виріб).

6.

Практична робота. Виготовлення виробу  вказати що саме планується на урок).

Корегування технологічної послідовності виготовлення виробу (при необхідності). Правила безпечної праці під час виконання ручних робіт (уточнити яких.)

Практична робота. Виготовлення виробу.

2

Завдання додому.

 Закінчити оформлення документації з виконання творчого проекту (технологічна послідовність виконання виробу, інструкційні карти).

7.

Практична робота. Остаточна обробка виробу

Остаточна обробка виробу. Правила безпечної праці під час виконання робіт (уточнити яких).

Практична робота. Остаточна обробка виробу.

2

Завдання додому.

1.Обговорити з членами родини якість виробу, відповідність розробленим критеріям.

2. Закінчити оформлення «Пояснювальної записки» (документації) до виконання проекту.

3. Підготуватись до захисту проекту (за планом).

8.

Оцінювання готового виробу

Практична робота. Захист проекту

Оцінювання готового виробу. Захист проекту (за орієнтовним планом:

чи відповідає готовий виріб задуму, розробленим критеріям; які орієнтовні матеріальні затрати, скільки часу виготовлявся виріб; що нового внесено у технологію виготовлення подібних виробів, оформлення виробу, його кріплення; яка орієнтовна вартість виробу та її порівняння з вартістю таких виробів у художніх салонах, ринках тощо; які труднощі виникали під час виконання творчого проекту, шляхи їх подолання; порівняння реальних результатів із завданнями, які планувались з виконання творчого проекту;

чому отримали саме такий результат; що потрібно зробити для того, щоб мати кращі результати роботи).

Оцінювання «Пояснювальної записки».

Практична робота. Захист та оцінювання проекту

1. Захист проекту (за орієнтовним планом, поданим у теоретичній частині уроку).

2. Оцінювання закінчених творчих проектів.

3. Підготовка виробу до виставки (виготовлення іменної етикетки тощо).

2

Завдання додому.

Закінчити підготовку проекту  на виставку творчих проектів.

9.

Організація виставки творчих проектів учнів (презентація творчих проектів)

Організація виставки творчих учнівських проектів (запрошення адміністрації школи, класного керівника, батьків тощо для огляду творчих проектів). 

Аналіз творчих проектів. Підсумки роботи з виконання творчих проектів.

2




1. Договор купли-продажи- понятие, сфера применения, значени
2. Социальный конфликт и пути его разрешения Социальная неоднородность общества различия в уровне доходов
3. Проектирование участка технического обслуживания подвижного состава ОАО Павловский Машзавод
4. На тему- Становление и развитие Экономической Теории Выполнил- студент 1го курса гр
5. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 2 ПРИБОРЫ ДЛЯ ОТОБРАЖЕНИЯ ИНФОРМАЦИИ Цель работы- Ознакомиться с разновидностями пр
6. Лабораторная работа 4 Изучение явления интерференции света с помощью бипризмы Френеля
7. Учет и анализ основных фондов сельскохозяйственных организаций
8. Монтень Мишель
9. Меры по обеспечению иска и оценка правомерности решения судьи
10. Курсовая работа- Языковые особенности речи современных политиков
11. Роль ислама в общественно-политической жизни современных стран Ближнего и Среднего Востока
12. финансовой деятельности
13. Тема- ПОНЯТИЕ И СОДЕРЖАНИЕ МЕНЕДЖМЕНТА Понятия менеджмент и менеджер быстро вошли в словарный запас
14. Задачи по финансовым функциям EXCEL
15. Проектирование привода коробки скоростей металлорежущего станка
16. Солнечная энергетика
17. Лаки Страйк Том вынул из нее одну сигарету и долго покрутив ее в пальцах вернул на прежнее место
18. Великая империя распалась на 15 независимых государств
19. Экономика гражданской авиации станут фундаментальной базой для прогрессивного развития отрасли а также
20. Объект исследования это некая объективная реальность независимая от познающего субъекта