Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 4 Облік податкового боргу його погашення та списання

Работа добавлена на сайт samzan.net:


едич О.В.                                   Облік податків, зборів та інших обов’язкових платежів

Тема  4 . Облік податкового боргу, його погашення та списання

                                                        Питання:

  1.  Термінологія , якою характеризується податковий борг;
  2.  Типи та статуси податкового боргу;
  3.  Порядок ведення обліку податкового боргу в органах ДПС України
  4.  Автоматизація процедур обліку пені та податкового богу.
  5.  Порядок нарахування  пені;

Питання для самостійного вивчення

  1.  Податкові вимоги та формування відомостей про платників податків боржників;
  2.  Джерела погашення  податкового боргу;

  1.  Термінологія, якою характеризується податковий борг

Податковий борг (недоїмка) податкове зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), узгоджене з платником податків (далі – платником) або встановлене судом (господарчим  судом), але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов’язання.

ПБ =ПЗ + П

Пб – податковий борг, ПЗ – податкове обовязання+ штрафи, П – пеня на ПЗ.

Випадок податкового боргу – це наявність податкового боргу у одного платника  за одним платежем.

Випадок податкового боргу вважається відкритим у разі виникнення у платника суми податкового боргу >= 0,01грн.

Випадок податкового боргу вважається закритим, коли сума такого випадку дорівнює нулю.

Боржник – платник, який має один або більше випадків податкового боргу.

ПРИМІТКА:

! Будь-яка кількість своєчасно не сплачених  податкових зобов’язань по одному і тому ж платежу в одного боржника складають один випадок податкового боргу,  а сума таких несплачених податкових зобов’язань складає суму випадку податкового боргу.

! Кількість відкритих випадків податкового боргу у одного платника не може бути більшою, ніж кількість податків та зборів (обов’язкових платежів), платником яких він є відповідно до законодавства.

Розрізняють категорії складності випадків податкового боргу та категорії складності боржників. Поняття складності випадку податкового боргу визначається, перш за все, розміром суми, яка становить цей випадок. Чим більша сума податкового боргу, тим складніші умови для його погашення.

Категорії складності випадків податкового боргу:

І категорія – сума випадку податкового боргу  < = 25 000,00 грн.

ІІ категорія – сума випадку податкового боргу    >  25 000,00 грн.

Категорії складності боржників:

Боржник І категорії складностіборжник, у якого всі випадки податкового боргу відповідають І категорії складності випадку податкового боргу.

Боржник ІІ категорії складності  – боржник, у якого хоча б один випадок податкового боргу   відповідає ІІ категорії складності випадку податкового боргу.

Випадок, від якого ведеться обліквипадок податкового боргу, який у платника податків за хронологією виник першим.

ПРИМІТКА:

! У податкових вимогах датою виникнення податкового боргу вважається дата відкриття випадку, від якого ведеться облік.

! Працівник підрозділу стягнення податкової заборгованості ОДПС вважається податковим керуючим боржника, закріпленого за ним, від дня відкриття випадку, від якого ведеться облік податкового боргу, у такого боржника.

  1.  Типи та статуси податкового боргу

До складу випадку податкового боргу можуть входити: податок або збір (обов’язковий платіж), пеня, штрафні санкції, проценти за користування відстрочкою (розстрочкою). Зазначені складові є типами випадку податкового боргу (типами податкового боргу).

Податок і збір (обов'язковий платіж) - це обов'язковий внесок до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду, здійснюваний платниками у порядку і на умовах, що визначаються законами України про оподаткування.

Пеня — плата у вигляді процентів, нарахованих на суму податкового боргу (без урахування пені), що справляється з платника податків у зв'язку з несвоєчасним погашенням податкового зобов'язання.

Штрафна санкція (штраф) — плата у фіксованій сумі або у вигляді відсотків від суми податкового зобов'язання (без урахування пені та штрафних санкцій), яка справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним правил оподаткування, визначених відповідними законами.

Проценти за користування відстрочкою (розстрочкою) – плата за користування відстрочкою (розстрочкою).

                        СТАТУСИ ПОДАТКОВОГО БОРГУ

Податковий борг платника (випадки податкового боргу) може перебувати у таких статусах:

  •  інертному;
  •  дієвому.

УВАГА !

! В інертному та дієвому статусі всі випадки податкового боргу одного боржника закріплюються тільки за одним працівником відділу стягнення податкової заборгованості ОДПС.

!  В інертному статусі облік податкового боргу платника починається від дня відкриття у нього “випадку, від якого ведеться облік”. 

! У разі виконання певних умов податковий борг (усі випадки податкового боргу)  платника може залишитися в інертному статусі, перейти до дієвого статусу або може бути погашений (закриті всі випадки податкового боргу боржника).

 

! Кінець обліку податкового боргу платника в інертному статусі настає після закриття всіх випадків податкового боргу або переходу випадків податкового боргу платника до дієвого статусу.

! Перехід податкового боргу платника до дієвого статусу відбувається від  дня, наступного за 30 календарним днем після направлення (вручення) боржнику ІІ податкової вимоги. У цей день всі інші випадки податкового боргу такого платника, незалежно від термінів їх виникнення, переходять до дієвого статусу.

! Усі випадки, що відкриваються у боржника в період, коли термін для переходу до дієвого статусу ще не настав, відкриваються у тому ж виді інертного статусу, в якому перебуває  випадок податкового боргу з сумою більше 10 гривень.

! Зворотного переходу із дієвого статусу до інертного податковий борг платника (всі випадки податкового боргу)  не має.

Інертний статус. Види статусу

Інертний статус – це статус, у якому:

  •  відкривається у боржника випадок, від якого ведеться облік”;
  •  здійснюється в автоматичному режимі формування податкових вимог, коли сума хоча б одного випадку податкового боргу такого платника досягає визначеного граничного значення (поняття “граничне значенняприведено нижче);
  •  залишаються на обліку всі випадки податкового боргу  платника, якщо жоден з них не досягає визначеного граничного значення для відправки податкових вимог або для переходу до дієвого статусу.

Граничне значення – це кількісний показник (сума та/або період), який визначений для ініціювання або припинення певних дій з боку органів ДПС по відношенню до боржників (стосується, наприклад, формування І (ІІ) податкової вимоги, застосування заходів стягнення податкового боргу, закриття випадку податкового боргу).

Мінімальна сума (граничне значення), від якої економічно обгрунтованим є рішення про витрату державних коштів для відправки І податкової вимоги, прийнята у розмірі 10,00 гривень.

Усі відкриті випадки податкового боргу одного платника можуть знаходитися тільки в одному виді інертного статусу.

Розрізняють три види інертного статусу, до яких може бути віднесений податковий борг платника (всі відкриті випадки податкового боргу платника):

до І податкової вимоги;

І податкова вимога;

ІІ податкова вимога.

До    І податкової вимоги – вид інертного статусу,  в якому податковий борг платника перебуває від дня відкриття  “випадку, від якого ведеться облік” до дня направлення (вручення) І податкової вимоги.

І податкова вимога – вид інертного статусу,  в якому податковий борг платника  перебуває від дня, наступного за днем направлення (вручення) І податкової вимоги до дня направлення (вручення) ІІ податкової вимоги, але не менше 30 календарних та 5 робочих днів з дня направлення (вручення) І податкової вимоги.

ІІ податкова вимога – вид інертного статусу, в якому податковий борг платника перебуває від дня, наступного за днем направлення (вручення) ІІ податкової вимоги до дня, наступного за 30 календарним днем від дня направлення (вручення) ІІ податкової вимоги.

Перехід із одного виду інертного статусу до іншого відбувається у такій послідовності: “До І податкової вимоги” “І податкова вимога” “ІІ податкова вимога”. Зворотного переходу між видами інертного статусу боржник не має.

УВАГА!

! Якщо хоча б один випадок податкового боргу  боржника перейшов до обліку в дієвий статус, усі нові випадки податкового боргу, що виникають у такого боржника, відкриваються у тому виді дієвого статусу, в якому перебуває цей випадок. Податкові вимоги при цьому з нових випадків податкового боргу не надсилаються.

Дієвий статус. Види статусу.

Дієвий статус - це статус податкового боргу боржника, в якому зменшення такого боргу (закриття кожного випадку податкового боргу  боржника) відбувається завдяки певним діям, що здійснює працівник відділу стягнення податкової заборгованості ОДПС – податковий керуючий, застосовуючи надані йому повноваження відповідно до законодавства.

Випадок податкового боргу починає обліковуватися в дієвому статусі від дня, наступного за 30 календарним днем від дня направлення (вручення) ІІ податкової вимоги.

Усі випадки податкового боргу одного боржника можуть знаходитися лише в одному виді дієвого статусу.

Розрізняють п'ять видів дієвого статусу, до яких може бути віднесено всі випадки податкового  боргу одного боржника:

активний;

пасивний;

банкрутство;

розстрочка (відстрочка);

безнадійний.

Активний вид дієвого статусу – це єдиний вид статусу, в якому працівник підрозділу стягнення податкової заборгованості ОДПС – податковий керуючий застосовує до боржників, випадки ПБ яких знаходяться на обліку в цьому виді статусу,  всі заходи стягнення, які передбачені діючим законодавством.

Підстава: закінчення граничного терміну погашення податкового боргу після направлення (вручення) ІІ податкової вимоги (30 календарних днів)

Пасивний вид дієвого статусу – це вид статусу, в якому працівник підрозділу стягнення податкової заборгованості ОДПС – податковий керуючий не може застосовувати заходи стягнення до боржника.

У пасивному  виді  дієвого статусу знаходяться всі випадки податкового боргу боржника, за яким:

  •  готуються документи для ініціювання справи про банкрутство боржника до дня одержання ухвали суду про порушення справи про банкрутство;

Підстава: письмово обґрунтоване рішення керівника підрозділу стягнення податкової заборгованості

  •  готуються документи для ініціювання справи в суді про звернення стягнення податкового боргу на майно боржника до дня  прийняття наказу та  відповідного рішення суду;

Підстава: письмово обґрунтоване рішення керівника підрозділу стягнення податкової заборгованості

  •  здійснюється розшук.

Підстава: заява (рапорт) до підрозділів податкової міліції про розшук    боржника.

Вид “Банкрутство”  дієвого статусу – це вид статусу, в якому перебувають всі випадки податкового боргу боржника, з якого в суді розглядається справа про банкрутство до:

- одержання ухвали про ліквідацію боржника як юридичної особи або рішення про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності – фізичної особи;

- прийняття ОДПС рішення про відстрочку (розстрочку) податкового боргу на підставі затвердженої судом мирової угоди, яка містить положення  про розстрочку чи відстрочку боргів.

Підстава:     ухвала про порушення справи про банкрутство

Вид “Розстрочка (відстрочка)” – це вид дієвого статусу, в якому перебувають випадки податкового боргу боржника, сплату яких перенесено на пізніший термін або на декілька термінів.

УВАГА !

! Розстрочка (відстрочка) податкового боргу надається на всі відкриті випадки податкового боргу боржника від дня визначеного в прийнятому ОДПС рішенні щодо розстрочки (відстрочки) податкового боргу.

Випадок податкового боргу може перейти до виду “Розстрочка (відстрочка)” із видів:

  •  “Банкрутство” дієвого статусу;

Підстава:  рішення ОДПС, прийняте на підставі затвердженої  судом мирової угоди, яка містить положення про розстрочку чи відстрочку  боргів

  •  “ІІ податкова вимога” інертного статусу;

Підстава:  договір, який укладений згідно з прийнятим рішенням керівництва ОДПС про розстрочення (відстрочення) суми податкового боргу

  •  “Активний” дієвого статусу.

Підстава:  договір, який укладений згідно  з прийнятим рішенням керівництва ОДПС про розстрочення (відстрочення) суми податкового боргу

ПРИМІТКА:

! У разі виникнення у боржника, якому надано відстрочку (розстрочку), нового випадку податкового боргу, облік такого  нового випадку починається у виді “Розстрочка (відстрочка)” дієвого статусу.

! У разі виникнення у боржника нової (додаткової) суми податкового боргу з випадку, з якого платник має розстрочку (відстрочку),  така сума збільшує загальну суму випадку податкового боргу боржника у виді “Розстрочка (відстрочка)” дієвого статусу.

 

УВАГА!

! У разі розірвання договору розстрочки (відстрочки) внаслідок накопичення нового податкового боргу або несплати боржником розстроченої (відстроченої) суми у встановлені терміни, суми нового боргу разом із залишком несплаченого розстроченого (відстроченого) податкового боргу переходять до активного чи пасивного виду дієвого статусу від дня, наступного за днем прийняття рішення про дострокове розірвання договору розстрочки (відстрочки) податкового боргу. При цьому податкові вимоги за новими сумами податкового боргу не надсилаються.

Облік випадку податкового боргу у виді “Розстрочка (відстрочка)” припиняється при закритті випадку податкового боргу (у разі повного погашення суми податкового боргу) або при переході в активний чи пасивний вид дієвого статусу.

Безнадійний вид дієвого статусу – це вид статусу, в якому всі випадки податкового боргу боржника підпадають під термін “безнадійний” згідно із Законом.

Підстава: рішення суду, довідка МВС, ЖЕКа, довідка ЗАГСу

До безнадійного виду дієвого статусу відносяться випадки податкового боргу боржника:

  •  визнаного у встановленому порядку банкрутом, вимоги щодо якого не були задоволенi у зв'язку з недостатнiстю активiв банкрута;

  •    фiзичної особи, яка

- визнана у судовому порядку безвiсно вiдсутньою або померлою та у разі недостатності майна, на яке може бути направлено стягнення;

- померла, у разі недостатності майна, на яке може бути направлено стягнення;

- понад 720 днів перебуває у розшуку;

  •  податковий борг юридичних та фiзичних осiб, стосовно якого минув строк позовної давностi (при відсутності сум податкового боргу, стосовно яких граничний термін стягнення ще не настав);
  •  податковий борг юридичних або фізичних осіб, що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин);
  •  податковий борг юридичних осіб, визнаних фіктивними.

У безнадійному виді дієвого статусу випадок податкового боргу перебуває до дня прийняття рішення керівництвом ОДПС про списання суми випадку податкового боргу та закриття такого випадку.

  1.  Порядок ведення обліку податкового боргу в органах ДПС України

Для  забезпечення контролю за повнотою та своєчасністю  розрахунків платників  за належними платежами до бюджету ведеться оперативний облік платежів згідно за кодами бюджетної класифікації за доходами.

Податковий борг виникає по платежу за певний період.

Податковий борг є кількісним показником та може бути визначений як сумою (в гривнях), так і кількістю випадків (у штуках), що складають таку суму.

Основні звітні показники податкового боргу:

  •  податковий борг  на початок періоду;
  •  сформований податковий борг за період;
  •  зменшено податковий борг за період;
  •  податковий борг  на кінець періоду;
  •  новостворений податковий борг на кінець періоду.

Податковий борг на початок періоду – це сума податкового боргу, яка зафіксована на перший  день визначеного періоду за певною кількістю боржників.

Сформований податковий борг за період – це сума податкового боргу, що виникла протягом визначеного періоду, без врахування сум, які призвели до зменшення податкового боргу за той же період.

ПРИКЛАД

1.  На початок року сума податкового боргу платника “А” по ПДВ складає 300 тис.грн.. У січні місяці у нього додатково виникає податковий борг  по тому ж податку у розмірі 100 тис.грн.

Незалежно від того, чи буде в січні частково зменшено (сума >=100 тис. грн.) або повністю погашено податковий борг у платника “А” (сума =400 тис. грн.), сформований  податковий борг по ПДВ за цей місяць дорівнює 100 тис. грн..

2.  На 1 квітня у платника “Б” є сума переплати по податку на землю  200 грн.. У зазначений термін він не  сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання у розмірі 500 грн.. До кінця місяця здійснює часткову сплату в рахунок погашення податкового боргу у розмірі  250 грн..

Незалежно  від того, що в квітні було частково зменшено (сума 250грн. <300 грн.) або повністю погашено податковий борг у платника “А” (сума =300 грн.), сформований  податковий борг за цей місяць дорівнює 300  грн..

Сформований податковий борг за період може виникнути у разі несплати у граничний термін:

- узгоджених поточних  податкових зобов'язань платника;

- донарахованих за результатами документальних перевірок узгоджених податкових зобов'язань (у т.ч. пені та штрафних санкцій);

- штрафних санкцій, а також нарахованої пені;

- відстрочених (розстрочених) податкових зобов'язань.

УВАГА!

!     Показник “Сформований податковий борг за період”   є величиною, яка може дорівнювати нулю або бути більше нуля, але на початок періоду завжди дорівнює нулю.

Зменшено податковий борг за період – це сума всіх платежів, які протягом визначеного періоду призвели до зменшення податкового боргу (в незалежності від строків та типів податкового боргу, в рахунок яких було зараховане таке зменшення).

Зменшення податкового боргу за період може виникнути у разі проведення:

  •  сплати “живими” коштами (самостійно платником; завдяки заходам стягнення (від реалізації майна, що знаходилося у податковій заставі тощо);
  •   взаємозаліків;
  •  зарахування переплат;
  •  зарахування сум відшкодування ПДВ;
  •  списання безнадійного податкового боргу;
  •  інше (від'ємний перерахунок платником своїх податкових зобов'язань, відміна податкових зобов'язань платника за рішенням суду (суми за актами документальних перевірок, суми нарахованої пені, штрафних санкцій).

Податковий борг на кінець періоду – це сума податкового боргу, яка зафіксована на початок визначеного періоду за певною кількістю боржників, збільшена на суму сформованого податкового боргу за період та зменшена на суму, зараховану в  погашення (зменшення) податкового боргу за такий період.

ПРИМІТКА:

До суми податкового боргу на початок (кінець) періоду входять суми розстроченого (відстроченого) податкового боргу.

Сума

податкового боргу

на початок періоду

+

Сума

сформованого податкового боргу

за період

Сума,

на яку зменшено податковий борг

за період

=

Сума

податкового боргу

на кінець періоду

або

Сума

сформованого податкового боргу

за період

=

Сума

податкового боргу

на кінець періоду

Сума

податкового боргу

на початок періоду

+

Сума,

на яку зменшено податковий борг

за період

ПРИМІТКА:

У разі коли за визначений період сума, на яку зменшено податковий борг, є більшою ніж сума сформованого податкового боргу, спостерігається абсолютне зменшення суми податкового боргу на кінець такого періоду.

Складовою показника “Податковий борг на кінець періоду” є показник “Новостворений податковий борг на кінець періоду”.

Новостворений податковий борг на кінець періоду – це та частина суми сформованого податкового боргу за період, яка відповідно до і с н у ю ч о г о порядку обліку платежів у картках особових рахунків платників податків залишилася непогашеною на останній день такого періоду.

УВАГА!

 ! Величина показника “Новостворений податковий борг на кінець періоду” може бути меншою або дорівнювати величині показника “Сформований податковий борг за період”.

Порядок формування основних звітних показників податкового боргу

Податковий борг

на початок періоду

Сформований податковий борг

за період

Зменшено податковий борг за період

Податковий борг

на кінець періоду

Всього

з них  за напрямками

Сплачено

Взаємозаліки

Переплати

Відшкодовано

ПДВ

Списано

Інше

Всього

у  т.ч.     новостворений податковий борг

“+”задекларо-вані суми

“+” суми за актами доку-ментальних перевірок

“+”суми застосованих фінансових

(штрафних) санкцій

“+” суми пені

“+” кошти

“+” взаємо-заліки

“+”зарахування переплат

“+”зарахування сум відшкодування ПДВ

“–“ списано

“–“ задекларо-вані суми

“–“ суми за актами документаль-них перевірок

“–“ суми застосованих фінансових (штрафних) санкцій

“–“ суми пені

Сума

Кількість випадків

ПРИМІТКА:

! Відповідно до існуючого порядку обліку  платежів у картках особових рахунків будь-які надходження в першу чергу направляються в рахунок зменшення того податкового боргу, що виник за хронологією раніше.

Тому показник “Зменшено податковий борг за період”  має дві складові: сума, яка зменшила податковий борг, що виник у попередні періоди, та сума, яка зменшила податковий борг, що виник у результаті несплати поточних податкових зобов'язань за звітний період (сформований податковий борг за період).

Приклад:

грн.

Податковий борг на початок періоду

Сформований податковий борг за період

Зменшено податковий борг за період

Податковий борг на кінець періоду

Всього

у  т.ч.  новостворений податковий борг

І варіант

0

50

30

20

20

ІІ варіант “А”

10

50

30

30

30

“Б”

180

50

30

200

50

  1.  Порядок нарахування  пені

(Наказ Державної податкової адміністрації України від 11 червня 2003 року N 290  Про затвердження Інструкції про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби)

Визначення:

податковий борг (недоїмка) - податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання;

пеня - плата у вигляді процентів, нарахованих на суму податкового боргу (без урахування пені), що справляється з платника податків у зв'язку з несвоєчасним погашенням податкового зобов'язання;

штрафна (фінансова) санкція (штраф) - плата у фіксованій сумі або у вигляді відсотків від суми податкового зобов'язання (без урахування пені та штрафних санкцій), яка справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним правил оподаткування, визначених відповідними законами та іншими нормативно-правовими актами;

Приклади розрахунку розподілу сплачених платником податків сум та нарахування пені

Приклад 1.

Платник податків 12.11.2003 здійснює сплату платежу до бюджету у сумі 1145 грн.

При цьому платник податків має податковий борг, який виник у зв'язку з несплатою узгодженого податкового зобов'язання, останнім днем граничного строку сплати якого було 10 лютого 2003 року.

Сума податкового боргу платника податків за станом на 10.02.2003 без урахування наявної в нього пені складає 1350 грн.

Сума нарахованої та несплаченої платником пені за станом на 10.02.2003 складає 250,25 грн.

1. Розподіл сплаченої платником податків суми податкового боргу.

Припустимо, що платник податків спрямовує 1145 грн. виключно в рахунок погашення суми податкового боргу без врахування пені.

Відповідно до вимог абзацу другого підпункту 16.3.3 пункту 16.3 статті 16 Закону податковий орган самостійно здійснює розподіл такої сплаченої суми на суму, що спрямовується на погашення податкового боргу (його частини), та суму, що спрямовується на погашення наявної в платника пені.

Для визначення суми, що має бути спрямована на погашення наявної в платника податків пені, доцільно скористатися пропорцією, яка дає можливість визначити питому вагу пені у загальній сумі податкового боргу (з врахуванням пені), та спрямувати відповідну частину сплаченої платником суми на погашення наявної в нього пені.

Х 

  

åнаявної пені 

--------- 

------------------------, 

åсплати 

  

åборгу з врахуванням пені 

де:

Х - сума, яка за результатами розподілу спрямовується на погашення пені;

åсплати - сума, фактично сплачена платником податків;

åнаявної пені - сума нарахованої та несплаченої платником податків пені за станом на дату здійснення сплати (сума пені, наявна у картці особового рахунку платника податків);

åборгу з врахуванням пені - сума податкового боргу платника податків з врахуванням суми нарахованої та несплаченої пені за станом на дату здійснення сплати.

У даному прикладі:

Х 

  

250,25 грн. 

-------- 

---------------------------, 

1145 грн. 

  

(1350 грн. + 250,25 грн.) 

де Х = 179,06 грн.

Таким чином, сплачена платником сума (1145 грн.) розподіляється на суму, що спрямовується на погашення податкового боргу (965,94 грн.), та суму, що спрямовується на погашення наявної в нього пені (179,06 грн.).

у грн.

Суми податкового боргу та пені за станом на день здійснення сплати 

Сума сплати 

Суми, що спрямовуються на погашення податкового боргу та пені в результаті розподілу 

Суми податкового боргу, що залишились після зарахування коштів згідно з розподілом 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

1350 

250,25 

1145 

965,94 

179,06 

384,06 

71,19 

2. Нарахування пені на фактично погашену суму податкового боргу.

Одночасно на фактично погашену платником податків суму податкового боргу (965,94 грн.) нараховується пеня. Розрахунок пені здійснюється таким чином.

Згідно з підпунктом 16.4.1 пункту 16.4 статті 16 Закону пеня нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій при їх наявності) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його погашення (його частини), при цьому для розрахунку використовується більша з них. Нарахування пені здійснюється на день фактичного погашення податкового боргу (частини податкового боргу) за кожний календарний день прострочення платежу, включаючи день такого погашення.

Припустимо, що облікова ставка Національного банку України, яка діяла на момент виникнення податкового боргу (за станом на 10.02.2003), дорівнювала 10 %, а на момент погашення (за станом на 12.11.2003) - 8 %.

У розрахунку використовується облікова ставка НБУ, яка є більшою. У наведеному прикладі вона дорівнює 10 %.

Сума пені розраховується за допомогою такої формули:

  

  

åпогашення боргу х Кднів х UНБУ х 1,2 

--------------------------------------, 

  

  

де:

Y - сума пені, що нараховується на фактично погашену суму податкового боргу (завжди округлюється до другого знака після коми);

åпогашення боргу - фактично погашена сума податкового боргу за результатами розподілу (див. п. 1);

Кднів - кількість днів затримки сплати узгодженого податкового зобов'язання;

UНБУ - більша з облікових ставок НБУ, що діяли на день виникнення податкового боргу або на день його (його частини) погашення;

1,2 - коефіцієнт, що дозволяє розрахувати 120 % річних від UНБУ;

R - кількість днів у календарному році.

У даному прикладі:

  

  

965,94 х 275 х 10 % х 1,2 

------------------------------, 

  

  

365 

де Y = 87,33 грн.

Таким чином, нарахована платнику податків пеня складає 87,33 грн.

у грн.

Суми податкового боргу, що залишились після зарахування коштів згідно з розподілом 

Сума нарахованої пені 

Суми податкового боргу після нарахування пені на фактично погашену суму податкового боргу 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

384,06 

71,19 

87,33 

384,06 

158,52 

Приклад 2.

Платник податків 12.11.2003 здійснює сплату платежу до бюджету у сумі 1350 грн.

При цьому платник податків має податковий борг, який виник у зв'язку з несплатою узгодженого податкового зобов'язання, останнім днем граничного строку сплати якого було 10 лютого 2003 року.

Сума податкового боргу платника податків за станом на 10.02.2003 без врахування наявної в нього пені складає 1350 грн.

Суми несплаченої пені платник податків за станом на 10.02.2003 не має.

1. Розподіл сплаченої платником податків суми податкового боргу.

Оскільки на момент сплати податкового боргу у платника податків відсутня нарахована та несплачена ним пеня, то вся сума сплати спрямовується на погашення податкового боргу (без врахування пені).

у грн.

Суми податкового боргу та пені за станом на день здійснення сплати 

Сума сплати 

Суми, що спрямовуються на погашення податкового боргу та пені в результаті розподілу 

Суми податкового боргу, що залишились після зарахування коштів згідно з розподілом 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

1350 

1350 

1350 


2. Нарахування пені на фактично погашену суму податкового боргу.

Одночасно на фактично погашену платником податків суму податкового боргу (1350 грн.) нараховується пеня. У даному прикладі розрахунок пені здійснюється таким чином:

  

  

1350 х 275 х 10 % х 1,2 

----------------------------, 

  

  

365 

де Y = 122,05 грн.

у грн.

Суми податкового боргу, що залишились після зарахування коштів згідно з розподілом 

Сума нарахованої пені 

Суми податкового боргу після нарахування пені на фактично погашену суму податкового боргу 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

122,05 

122,05 

При здійсненні платником податків наступної сплати в рахунок погашення його податкових зобов'язань (податкового боргу) сплачена сума підлягає розподілу аналогічно до розподілу суми у прикладі 1.

Приклад 3.

Платник податків 12.11.2003 здійснює сплату платежу до бюджету у сумі 1450 грн.

При цьому платник податків має податковий борг, який виник у зв'язку з несплатою узгодженого податкового зобов'язання, останнім днем граничного строку сплати якого було 10 лютого 2003 року.

Сума податкового боргу платника податків за станом на 10.02.2003 без врахування наявної в нього пені складає 1350 грн.

Суми несплаченої пені платник податків за станом на 10.02.2003 не має.

1. Розподіл сплаченої платником податків суми податкового боргу.

Оскільки на момент сплати податкового боргу у платника податків відсутня нарахована та несплачена ним пеня, то вся сума сплати спрямовується на погашення податкового боргу (без врахування пені).

у грн.

Суми податкового боргу та пені за станом на день здійснення сплати 

Сума сплати 

Суми, що спрямовуються на погашення податкового боргу та пені в результаті розподілу 

Суми податкового боргу, що залишились після зарахування коштів згідно з розподілом 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

1350 

1450 

1350 

-100 (переплата) 

2. Нарахування пені на фактично погашену суму податкового боргу.

Одночасно на фактично погашену платником податків суму податкового боргу (1350 грн.) нараховується пеня. У даному прикладі розрахунок пені здійснюється таким чином.

  

  

1350 х 275 х 10 % х 1,2 

----------------------------, 

  

  

365 

де Y = 122,05 грн.

у грн.

Суми податкового боргу, що залишились після зарахування коштів згідно з розподілом 

Сума нарахованої пені 

Суми податкового боргу після нарахування пені на фактично погашену суму податкового боргу 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

-100 (переплата) 

122,05 

-100 (переплата) 

122,05 

3. Сума переплати, що виникає у платника податків у зв'язку з направленням всієї суми сплати на погашення податкового боргу, спрямовується на погашення пені, нарахованої на фактично погашену суму податкового боргу.

Так, у даному прикладі в рахунок нарахованої на фактично погашену суму податкового боргу пені (122,05 грн.) спрямовується переплата у сумі 100 грн., що виникла у зв'язку з направленням всієї суми сплати на погашення податкового боргу (крім пені).

у грн.

Суми податкового боргу після нарахування пені на фактично погашену суму податкового боргу 

Сума переплати, що спрямовується на погашення нарахованої пені 

Суми податкового боргу після спрямування переплати в рахунок погашення нарахованої пені 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

податковий борг (крім пені) 

пеня 

-100 (переплата) 

122,05 

122,05 

22,05 


____________

  1.  Автоматизація процедур обліку пені та податкового богу

Питання:

  1.  АС “Боржники” - “Облік боржників, боргів та заходів стягнення”
  2.   Загальні відомості про АС. Призначення та мета розробки. Характеристика об’єкту      автоматизації
  3.    Перелік підсистем, їх призначення та основні характеристики
  4.    Картка боржника
  5.    Підсистема “Звітність”. Форми податкової звітності, які формуються засобами АС “Боржники”

Загальні відомості

Найменування системи – автоматизована система “Облік боржників, боргів та заходів стягнення”.

     Умовне позначення проекту АС “Боржники”.

Розробником програмного забезпечення системи є Головне управління АІС “Податки” юридичних осіб ДПА України. Розробником технічного завдання є Департамент розвитку та модернізації ДПС.

Замовником є Головне управління стягнення податкової заборгованості ДПА України.

АС “Боржники” доопрацьована АС “Картка боржника” у відповідності із Методологією обліку податкового боргу, затвердженою  наказом ДПА України від 18.12.2001 № 506 є складовою частиною програмного комплексу АІС “Облік податків та платежів”.

Призначення та мета розробки

АСБоржники” призначена для використання у підрозділах стягнення податкового боргу районного, обласного та центрального рівнів.  

Мета задачі – автоматизувати управління процесом стягнення (погашення) податкового боргу в ДПІ (ДПА) за місцем обліку платників, автоматизувати адміністрування податкової застави, автоматизувати обробку звітної інформації про податковий борг для використання на обласному та центральному рівнях .

Характеристика об’єкта автоматизації

Об’єктом автоматизації є процес погашення податкового боргу платника податків та процес застосування заходів стягнення до боржників, процес адміністрування податкової застави. Вказані процеси відбуваються у підрозділах стягнення податкового боргу.

Облік боржників та застосування заходів до боржника, підготовка звітності відбувається на районному рівні (ДПІ, МДПІ).

На обласному рівні (ОДПА) обробляється звітність, яка отримана з підпорядкованих ДПІ, готується зведена інформації для центрального рівня, здійснюється управління підпорядкованими підрозділами стягнення.

На центральному рівні обробляється звітність, яка отримана з ОДПА, формуються управлінські заходи впливу, здійснюється розробка методологічного забезпечення процесу стягнення податкового боргу.

АС забезпечує автоматизацію певних функцій у залежності від рівня ієрархії:

Районний рівень:

  •  ведення картки боржника;
  •  ведення та коригування даних щоденника роботи з боржником;
  •  формування та друк вихідних форм звітів;
  •  формування та друк вихідних документів, які виникають у процесі застосування заходів стягнення податкового боргу;
  •  формування вихідних файлів для передачі до обласного рівня;
  •  контроль даних;
  •  архівування даних.

Обласний рівень:

  •  імпорт даних із районного рівня;
  •  контроль даних;
  •  формування та друк вихідних форм звітів ;
  •  формування вихідних файлів для передачі до центрального рівня;
  •  архівування даних.

Центральний рівень:

  •  імпорт даних з обласного рівня;
  •  контроль даних;
  •  формування та друк вихідних форм звітів;
  •  архівування даних.

Вимоги до характеру взаємодії системи, що створюється із суміжними системами

Вхідною інформацією  для АС  є облікові дані платників податків та  дані про сплату платежів, що формуються за місцем обліку платників та  на основі первинних документів за допомогою АРМів “Облік платників”, “Облік податків і платежів”.

Перелік підсистем, їх призначення та основні характеристики

Система складається з наступних функціональних підсистем:

1) підсистема “Облік боржників” забезпечує:

- своєчасне відкриття картки боржника у разі виникнення випадку податкового боргу;

- закріплення боржників за податковими керуючими відповідно до категорії складності боржників;

- ведення щоденника роботи з боржником (планування заходів стягнення, отримання нагадувань щодо запланованих на поточну дату заходів для виконання, внесення інформації щодо виконання заходів);

-   закриття картки боржника у разі закриття випадку податкового боргу.

2) підсистема “Податкові вимоги”забезпечує:

-  формування та друк податкових вимог;

-  ведення реєстру діючих вимог та відкликаних податкових вимог;

3) підсистема “Податкова застава” забезпечує:

своєчасне формування та друк повідомлень, заяв, що стосуються податкової застави, відстеження відкликання реєстрації податкової застави та повідомлень платникам;

4) підсистема “Звітність” забезпечує:

формування звітних форм щодо структури податкового боргу, інформації  про стан погашення податкового боргу;

5)  підсистема “Адміністрування АС” забезпечує:

створення облікових записів користувачів та груп користувачів, призначення паролів, визначення розподілу прав доступу до інформації у залежності від указаних реквізитів.

Картка боржника  

Картка божника є робочим документом працівників підрозділів  стягнення податкової заборгованості ОДПС.

УВАГА!

! Кожний боржник має стільки Карток боржника, скільки в нього відкрито випадків податкового боргу.

Картка боржника відкривається автоматично у разі виникнення випадку податкового боргу у боржника та містить повну інформацію про конкретний випадок податкового боргу конкретного боржника.

Картка боржника автоматично закривається у разі повного погашення податкового боргу (закриття випадку податкового боргу) боржника.

На підставі даних АС “Картка боржника” працівники підрозділів стягнення податкової заборгованості ОДПС – податкові керуючі аналізують інформацію про конкретного боржника та застосовують заходи  щодо стягнення податкового боргу.

Картка боржника складається  із:

  •  облікових даних боржника;
  •  інформації про типи, статус (вид статусу) податкового боргу;
  •  інформації про збільшення (зменшення) суми випадку податкового боргу;
  •  щоденника роботи з боржником.

Поновлення  даних  у   Картці боржника 

облікові дані боржника, інформація про типи, статус (вид статусу) податкового боргу та про збільшення (зменшення) суми випадку податкового боргу поновлюються постійно в автоматичному режимі.

Підсистема “Звітність”

Звітність, що формується засобами АС “Боржники”

  •  за боржниками;
  •  за формами власності боржників;
  •  за видами діяльності боржників;
  •  за визначений період;
  •  за видами платежів;
  •  за бюджетами;
  •  за типами, статусами (видами) податкового боргу.

  •  “Індивідуальний звіт податкового керуючого за період з __ по __” ;
  •  “Звіт про підсумки роботи підрозділу стягнення податкового боргу за період з__ по__”;
  •  “Зведена інформація про податковий борг за період з__ по __”;
  •  “Зведена інформація про податковий борг за типами станом на ___”;
  •  “Зведена інформація про сформований податковий борг за типами за період з __ по __”;
  •  “Зведена інформація про зменшений податковий борг за типами за період з __ по __”  ;
  •  “Зведена інформація про зменшений податковий борг за напрямами за період з __ по __”;
  •  “Зведена інформація про новостворений податковий борг на кінець періоду за типами за період з __  по __”;
  •  “Зведена інформація про податковий борг станом на ____”;
  •  “Зведена інформація про структуру податкового боргу за групами станом на ________”;
  •  “Зведена інформація про податковий борг найбільших боржників перед бюджетом станом на ____”;
  •  “Зведена інформація про структуру податкового боргу за статусами станом на _______”;

Складання зведеної інформації забезпечується автоматизованим формуванням даних у залежності від рівня ієрархічної структури органу державної податкової служби.

Районний рівень (ДПІ, МДПІ)

Інформація складається на підставі облікових даних платників податків та даних про сплату платежів, які ведуться в АІС “Облік податків і платежів”, що формується за місцем обліку платників та на основі первинних документів, які трансформовані в АС “Картка боржника” у вигляді карток боржників, що ведуться підрозділами стягнення податкового боргу.

Обласний рівень (ДПА в Автономній Республіці Крим,

областях та містах Києві і Севастополі)

На   підставі   даних, отриманих  із підпорядкованих ДПІ (МДПІ), готується зведена інформація для передачі на центральний рівень.

  1.  

Центральний рівень (ДПА України)

Обробляються дані, отримані з ДПА обласного рівня.

На районному та обласному рівнях інформація про суми формується та передається на центральний рівень у гривнях. На центральному рівні інформація узагальнюється у тис.грн.

 




1. Платонов. Потомки солнца
2. Аудиторская деятельность.html
3.  Подходы к составлению отчета о прибылях и убытках в Российской и зарубежной практике
4. СЕВЕРОКАВКАЗСКИЙ ФЕДЕРАЛЬНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ ИНСТИТУТ ИНФОРМАЦИОННЫХ ТЕХНОЛОГИЙ И ТЕЛЕКОММУНИКАЦИЙ КАФЕ
5. Общие сведения о предприятии
6. доклад БАРНАУЛ Редакционная коллегия- В
7. Научно-техническая революция- прогресс или трагедия
8. тема органов исполнительной власти в Республике Беларусь
9. Принципы гражданского права
10. Метрология, стандартизация и сертификация
11. Мишель Дюфренн Dufrenne
12. Лекция 15 Контрольные карты Шухарта
13. відносини які виникають та існують між суб~єктами з різних країн з приводу виробництва обміну розподілу і
14. а очной формы обучения бюджетной основы имеющим социальные льготы сроком на 1 семестр
15. Выбор решения в условиях непределенност
16. 20г именуемая в дальнейшем ПРЕЖНИЙ ВЛАДЕЛЕЦ с одно
17. линейки УГАДАЙ ЗВУК Воспитатель произносит слова
18. Бекітемін.
19. Вариант 4 Основные направления в философии различающиеся по вопросу о признании
20. Создание и регистрация закрытого акционерного общества Архитектор