Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Митне обслуговування міжнародних перевезень що здійснюються автомобільним транспортом Види ми

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема: Митне обслуговування міжнародних перевезень,

що здійснюються автомобільним транспортом

  1.  Види митного контролю за вантажними автомобільними перевезеннями. Мета митного контролю автотранспортних засобів.
  2.  Порядок митного оформлення і контролю вантажного автотранспорту на шосейних пунктах пропуску.  Документи, що використовуються при митному оформленні.
  3.  Порядок митного оформлення і митного контролю пасажирського автотранспорту. Документи, що використовуються при митному оформленні

1. Митний контроль за вантажними автомобільними перевезеннями можна поділити на два види:

  1.  митний контроль автотранспортних засобів, що переміщують
    вантаж;
  2.  митний контроль товарів.

Митний контроль здійснюється у прикордонних пунктах пропуску на шосейних переходах, на шляху переміщення і в місцях доставки товарів.

Метою митного контролю автотранспортних засобів є:

  1.  виявлення та припинення використання транспортних засобів, спеціально обладнаних для приховування товарів від митного контролю;
  2.  недопущення переміщення транспортних засобів через митний кордон для інших цілей, крім міжнародних перевезень пасажирів й офіційних вантажів;
  3.  перевірка відповідності транспортних засобів технічним вимогам для доставки вантажів під митним контролем.

2. Митне оформлення і контроль вантажного автотранспорту на шосейних пунктах пропуску здійснюється у такій послідовності:

  1.  повідомлення перевізником митного органу про намір ввезення (вивезення). Повідомлення є обов'язком перевізника і на практиці його виконують водії транспортних засобів;
  2.  подання посадовій особі митного органу документів на транспортний засіб і вантаж при в'їзді на територію зони митного і прикордонного контролю;
  3.  перевірка посадовою особою митного органу документів і прийняття рішення про форму і місце митного оформлення вантажу, що буде перевозитися;
  4.  митне оформлення товарів, що переміщуються водієм та іншими фізичними особами, які переміщуються автотранспортом;
  5.  митне оформлення і митний контроль транспортного засобу і товарів, що переміщуються;
  6.  вручення перевізнику документів на транспортний засіб і товари, що переміщуються;
  7.  випуск транспортного засобу закордон або всередину країни.

Особи, що переміщують товари під митним контролем автомобільним транспортом, зобов'язані:

  1.  доставити товари за місцем призначення зі збереженням митних забезпечень;
  2.  не розпочинати вивантаження чи перевантаження товарів без дозволу митного органу;
  3.  пред'явити митному органу необхідні для здійснення митного контролю і митного оформлення документи;
  4.  провадити розвантаження, навантаження, розпакування та упакування товарів і пред'являти їх до митного огляду з участю власника вантажу, перевізника, а в невідкладних випадках – і без їх участі.

Особи, які мають право на переміщення товарів через митний кордон України автомобільним транспортом, несуть відповідальність за їх доставку під митним контролем до митного органу призначення.

У разі недоставки товарів за призначенням особи, що надають транспортно-експедиційні послуги, несуть перед митним органом відповідальність.

Автотранспортний засіб, що належить особі та використовується для переміщення товарів через митний кордон України, не потребує окремої митної декларації, якщо під час такого переміщення декларуються товари, які знаходяться у вантажному відділенні цього автотранспортного засобу.

Відомості про автотранспортний засіб, що перевозить товари, вносяться до митної декларації, якою оформлено ці вантажі, книжки МДП (Конвенція МДП 1975 p.), товаротранспортних накладних, дорожнього листа, провізних та інших супровідних документів.

До комплекту документів на вантажне відправлення, що подається при ввезенні товарів  на митну територію України  належать:

  1.  товаротранспортна накладна міжнародного автомобільного сполучення (CMR) (виписана організацією-перевізником, що уклала договір на перевезення);
  2.  відвантажувальна специфікація на товари;
  3.  рахунок-фактура на товари;
  4.  книжка МДП (якщо перевезення здійснюється відповідно до Конвенції МДП 1975 p.);
  5.  документи на допущення автотранспортного засобу до перевезень під митним забезпеченням;
  6.  технічні та реєстраційні документи на автотранспортний засіб;
  7.  сертифікати, ліцензії та дозволи, видані компетентними органами на товари, що переміщуються відповідно до діючих правил.

Після перевірки документів посадова особа митного органу приймає одне або декілька рішень: випустити транспортний засіб; випустити транспортний засіб після його огляду та звірення наявних митних забезпечень із зазначеними у документах; випустити транспортний засіб після проведення митного огляду; відмова у, пропуску транспортного засобу.

Одночасно приймається рішення і стосовно товарів, що ввозяться: здійснити частковий або повний огляд вантажу; розмістити вантаж на митний склад тимчасового зберігання для проведення митного оформлення на кордоні.

Порядок митного контролю та митного оформлення вантажного автотранспорту при виїзді з України багато в чому повторює порядок при в’їзді, з тією лише різницею, що при  вивезенні з митної території України (при вантажних перевезеннях) для митного оформлення митному органу подаються крім тих самих документів, що і при ввезенні, два примірники ВМД, яка оформлюється на внутрішній митниці;

при деяких митних режимах (наприклад, зворотне вивезення за кордон після тимчасового ввезення) подаються також два примірники ДКД. Один примірник підлягає поверненню до митниці відправлення з позначками прикордонної митниці про надходження товару.

3. Митне оформлення і митний контроль пасажирського автотранспорту здійснюється у такій послідовності:

  1.  подання перевізником повідомлення про в'їзд (виїзд) у формі усної заяви і документів на транспортний засіб, а також особистих документів водія і пасажирів посадовій особі Прикордонних військ або митного органу під час в'їзду на територію зони митного і прикордонного контролю;
  2.  митне оформлення і митний контроль ручної поклажі та багажу водія і пасажирів;
  3.  митне оформлення і контроль транспортного засобу;
  4.  випуск транспортного засобу, ручної поклажі, багажу водія та пасажирів на виїзд або в'їзд.

Особи, які здійснюють перевезення товарів і громадян через митний кордон України автомобільним транспортом, повинні мати:

  1.  ліцензію на здійснення міжнародних перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом, а також ліцензійну картку на транспортний засіб;
  2.  свідоцтво на придатність автомобільного транспортного засобу до міжнародних перевезень, видане Міністерством транспорту України та завірене митним  органом, у регіоні діяльності якого знаходиться перевізник;
  3.  документи про відповідність автотранспортного засобу міжнародним нормам і стандартам.

При пасажирському сполученні для митного контролю подають комплект документів, який включає:

  1.  реєстраційні документи на транспортний засіб;
  2.  страхове свідоцтво;
  3.  перелік туристичних груп (для туристичних автобусів і організованих груп автотуристів).

Після перевірки документів посадова особа митного органу приймає одне або декілька рішень: випустити транспортний засіб і пасажирів після зовнішнього огляду автомобілю, ручної поклажі та багажу пасажирів; здійснити митне оформлення ручної поклажі та багажу пасажирів і водія в митному залі; здійснити огляд транспортного засобу; здійснити огляд ручної поклажі та багажу пасажирів.

Порядок митного оформлення при виїзді пасажирів подібний до порядку при в'їзді.


Тема: Митне обслуговування міжнародних перевезень,

що здійснюються залізничним транспортом

  1.  Загальні засади митного контролю за залізничними перевезеннями.
  2.  Організаційні аспекти митного обслуговування залізничних перевезень.

3.    Митне оформлення та митний контроль товарних поїздів. Умови перевезення багажу та вантажобагажу під митним контролем

  1.  Митне оформлення поїздів і ввезених товарів
  2.  Митне оформлення товарів, що вивозяться з України
  3.  Порядок огляду вантажів, що переміщаються через митний кордон України

1.  У зонах митного контролю пунктів пропуску залізничного транспорту на державному кордоні України здійснюються перевірка документів, огляд залізничного рухомого складу, а також інші митні операції, передбачені митним законодавством.

Підприємства залізниці зобов'язані проводити розвантажувальні, перевантажувальні та інші види робіт, необхідні для здійснення митного контролю.

Митний контроль на залізничних коліях сполучення здійснюється прикордонними і внутрішніми митними органами в таких місцях:

  1.  на прикордонних залізничних станціях;
  2.  на контрольних постах, розташованих безпосередньо на кордоні;
  3.  на перегонах між державним кордоном і прикордонною залізничною станцією;
  4.  на перегонах між найближчою до прикордонної внутрішньою станцією та прикордонною (в окремих випадках, коли це передбачено розробленою технологічною схемою контролю осіб, товарів і транспортних засобів, що переміщуються через кордон, – на залізничних під'їзних шляхах, що мають статус митних складів і складів тимчасового зберігання товарів).

Уповноважені особи залізничного транспорту, який  тимчасово прибуває на митну територію України або тимчасово вибуває з митної території України, по прибутті в пункт пропуску через митний кордон України подають митному органу такі документи:

1) передатну відомість;

2) багажний список;

3) залізничні накладні;

4) інші документи, передбачені митним законодавством України, міжнародними договорами України

Технологічний процес і строк затримання поїздів на прикордонних залізничних станціях повинен бути таким, щоб максимально враховувалися інтереси пасажирів, залізниці та водночас забезпечувалося в повному обсязі митне оформлення товарів, що переміщуються громадянами та персоналом залізниці через митний кордон України.

Якщо в результаті митного контролю порушується розклад руху поїздів, такий контроль може здійснюватися поза пунктами пропуску на державному кордоні або в місцях, визначених начальником митного органу за погодженням з керівництвом залізничної станції і підрозділу Прикордонних військ України.

У виняткових випадках на вимогу митного органу окремі вагони, локомотиви, інші елементи рухомого складу для здійснення митного контролю можуть бути виключені зі складу поїзда, якщо проведення такого контролю у складі поїзда неможливе.

Внутрішніми митницями митний контроль здійснюється на спеціально виділених залізничних коліях товарних дворів залізничних станцій.

Митне оформлення фізичних осіб здійснюється:

  1.  безпосередньо у вагонах пасажирського поїзда;
  2.  на вокзалах прикордонних залізничних станцій.

Розглянемо детальніше технологічний комплекс контролю, який включає лінії контролю служб, що беруть участь в оформленні та контролі.

При вибутті з країни в зазначену схему входять:

  1.  лінія митного контролю, пошта, телеграф, телефон і відділення банку;
  2.  лінія оформлення багажу та вантажу транспортним підприємством, що здійснює міжнародні перевезення (обслуговуючий персонал пасажирського відділу перевезень прикордонної залізничної станції);
  3.  лінія прикордонного контролю;
  4.  лінія контролю наявності зброї та металу під одягом на людині – лінія безпеки.

На лінії митного контролю в процесі огляду ручної поклажі та багажу в разі потреби, за наявності продукції тваринного та рослинного походження, запрошуються співробітники органів ветеринарного і фітосанітарного контролю.

По прибутті в країну в технологічний комплекс контролю входять:

  1.  лінія прикордонного контролю;
  2.  лінія одержання багажу і вантажів;
  3.  лінія митного контролю, з яким збігаються фітосанітарний і ветеринарний контроль.

У кожному залізничному пункті пропуску через державний кордон, з урахуванням місцевих умов, керівництво прикордонної залізничної станції разом із прикордонними і митними органами визначає території, шляхи, майданчики і приміщення, де безпосередньо здійснюються прикордонний, митний та інші види контролю.

Відстій вагонів міжнародного сполучення на оглядових майданчиках не допускається.

Доступ осіб до поїздів (вагонів, контейнерів) міжнародного сполучення під час прикордонно-митного контролю заборонено.

Тим, хто зустрічає і проводжає, не дозволяється входити в приміщення, де знаходяться особи, які не пройшли перед відправленням закордон (або після прибуття з-за кордону) митний і паспортний контроль.,

Посадка і висадка пасажирів на прикордонних залізничних станціях із поїздів (вагонів) міжнародного сполучення, а також навантаження (розвантаження) пошти, багажу й іншого майна провадиться тільки з дозволу прикордонної та митної влади.

У пунктах пропуску через кордон уводиться пропускний режим.

Вхід у зону митного оформлення та контролю дозволяється тільки за перепустками, що видаються митними органами.

2. Відстань між контрольним постом і залізничною станцією буває різною. Територія контрольного посту може співпадати з територією прикордонної залізничної станції, в окремих випадках відстань від контрольного посту до залізничної станції досягає десятків кілометрів. Тому служба прикордонних і митних нарядів з перевірки документів, огляду, спостереження, супроводу поїздів будується з урахуванням місцевих умов.

Під контрольним постом прикордонної залізничної станції розуміється інженерна споруда, що являє собою майданчик для огляду довгомірних поїздів (50-60 вагонів) із однією-двома чи однією-чотирма залізничними коліями.

По периметру поста встановлюється огорожа, обладнана сигналізацією або іншими засобами охорони від несанкціонованого доступу.

На контрольних постах будуються спеціальні приміщення для працюючих змін співробітників прикордонних і митних органів.

Основне призначення контрольного поста – здійснення зовнішнього огляду пасажирських поїздів і повний зовнішній, а в разі необхідності і внутрішній огляд усіх вантажних, як завантажених, так і порожніх поїздів (вагонів), що вибувають закордон і прибувають з-за кордону.

Підрозділи митного органу й ОКПП (КПП) - відділення прикордонного контролю за вантажними поїздами у ході служби на контрольному посту мають право розкривати з метою здійснення митного та прикордонного контролю опломбовані вагони (контейнери). Розпечатування вагонів (контейнерів) зі зняттям пломб здійснюється в присутності представника залізничної станції (товарної контори залізничної станції) й оформлюється актом розкривання, що підписується представниками залізничної станції, митного органу і контрольно-пропускного пункту Прикордонних військ.

Транспортні засоби – пасажирські і вантажні поїзди, оформлені на контрольному посту, враховуються митними і прикордонними органами в спеціальних книгах обліку руху через кордон транспортних засобів.

Розглянемо окремо організацію служби на залізничних вокзалах і станціях.

На вокзалах і в інших станційних спорудах виділяються службові приміщення для ОКПП Прикордонних військ, митних органів і інших організацій, що здійснюють контроль за переміщенням через державний кордон України осіб, транспортних засобів, товарів та іншого майна.

Для  цілей митного оформлення та контролю в залізничних вокзалах виділяються й обладнуються зали митного оформлення та прикордонного контролю з технологічними лініями паспортно-митного та інших видів прикордонного оформлення осіб, які перетинають кордон, приміщення для особистого огляду осіб, котрі переміщуються через кордон.

Фізичні особи, які переміщуються з-за кордону до прикордонної станції або виїжджають закордон на такій станції, проходять прикордонний контроль і митне оформлення ручної поклажі та багажу тільки у зазначених місцях, а інші – безпосередньо в поїздах.

Зняття ручної поклажі та багажу пасажирів, які переміщуються у прямому без пересадки пасажирському сполученні через кордон, для проведення ретельного митного оформлення і контролю в залах провадиться за рішенням посадової особи митного органу.

Повсякденна служба це узгоджені за місцем, метою і часом безперервні дії оперативних підрозділів, підрозділів правоохоронного блоку спільно з режимними заходами, що проводяться митними органами за єдиним планом у визначеному районі. Ці заходи застосовуються з метою припинення контрабандної діяльності, порушень митних правил, забезпечення безпеки роботи митних органів, посадових осіб митних органів і членів їхніх сімей.

3. У даному питанні розглянемо особливості митного оформлення та митного контролю поїздів.

Товарні поїзди та перевезені на них вантажі підлягають митному контролю. При цьому локомотиви і рухомий склад оформляються в митному відношенні як транспортні засоби тільки на прикордонних залізничних станціях, а перевезені товари можуть оформлятися як у внутрішніх митницях, так і на кордоні.

Митне оформлення вантажних поїздів (вагонів, контейнерів) здійснюється на контрольних постах (КП), перегонах між контрольним постом і прикордонною залізничною станцією та на прикордонній залізничній станції.

На контрольних постах ведеться оформлення бригад поїздів, здійснюється візуальний огляд, у потрібних випадках – огляд вантажів. У разі необхідності організовується їхнє супроводження.

Розглянемо умови перевезення багажу та вантажобагажу під митним контролем.

Багаж і вантажобагаж, що переміщуються під митним контролем, можуть прийматися до перевезення у відправника та видаватися одержувачу тільки на визначених залізничних станціях, розташованих відповідно в зонах діяльності митниці відправлення і митниці призначення. Перелік таких залізничних станцій визначається Укрзалізницею за погодженням з Держмитслужбою.

Для проведення митного оформлення багажу та вантажобагожу митниці подаються вантажна або пасажирська митна декларація, документи, які містять відомості про відправника, одержувача, транспортний засіб, вартість товарів, їхні вагові характеристики тощо, а також, у разі необхідності, дозвільні документи, на підставі яких багаж чи вантаж може бути пропущений через митний кордон України.

Після митного оформлення комплект документів (або копії з них), на підставі яких здійснювалося митне оформлення, залишається в справах митниці.

3.2. В цьому підпитанні зосередимо свою увагу на митному оформленні поїздів та імпортованих товарів.

Товари, ввезені в країну, з митниці, розташованої в пункті пропуску на кордоні (митниця відправлення), направляються з документом контролю за доставкою до митниці, у зоні діяльності якої розташований одержувач (митниця призначення), під відповідальність перевізника для остаточного митного оформлення в усіх випадках, коли видача товарів одержувачу не провадиться безпосередньо на кордоні.

Документ контролю за доставкою товарів між митницями (ДКД) митний документ (провізна відомість, четвертий основний аркуш ВМД або роздрукований витяг з електронної копії попереднього повідомлення (ПП)), що містить відомості про характеристики товарів, відправника, одержувача, транспортний засіб тощо. Він потрібний для надійного контролю за доставкою товарів між митницями.

Зауважимо, що товари перевозяться між митницями під митним забезпеченням (пломби, печатки, штампи, окантовка, голографічні мітки) в упаковці, транспортних засобах – вагонах, контейнерах, виготовлених і обладнаних таким чином, щоб предмети не могли витягатися з опечатаного вантажного місця, транспортного засобу або контейнера. По закінченні формування поїзд з імпортними товарами для відправлення до середини митної території підлягає пред'явленню до технічного, комерційного огляду.

3.3. У цьому питанні розглянемо митне оформлення товарів, що вивозяться з України. Вивезення товарів допускається за умови дотримання встановленого порядку і здійснення митного оформлення відповідно до заявленого митного режиму.

До прикордонної станції прибувають товари як вже оформлені до вивезення внутрішніми митницями, так і не оформлені. Останні підлягають декларуванню в прикордонній митниці перш ніж буде дозволено їхнє вивезення закордон.

Заявлені до перевезення юридичними особами товари, вартість яких перевищує $100 США, декларуються митниці шляхом заявлення відомостей про них у вантажній митній декларації, дорожній відомості, товаросупровідних та інших документах.

У разі вивезення юридичними особами товарів вартістю менше $100 США декларування здійснюється шляхом заявлення відомостей про такі товари в дорожній відомості, товаросупровідних та інших документах.

Заявлені до перевезення громадянами товари декларуються митниці шляхом подання заповненої в установленому порядку пасажирської митної декларації, дорожньої відомості, товаросупровідних та інших необхідних документів.

За оформлення товарів, що являють собою товарну партію, стягуються відповідні митні платежі. На товари, що вивозяться, митницею оформляється ДКД.

У разі потреби на відправлення накладаються митні пломби. На кожне оформлене місце наноситься залізничне маркування.

Митне оформлення завершується після перевірки всіх відомостей і документів, поданих для контролю, і, у разі потреби, проведення огляду заявлених товарів.

У примірниках перевізних документів наводиться перелік наявних митних та інших документів (сертифікатів якості, фітосанітарних сертифікатів тощо), які супроводжуватимуть багажну чи вантажну відправку на шляху прямування і подаватимуться для контролю митним та іншим зацікавленим органам України та інших країн до прибуття на кінцеву станцію призначення.

Маршрут перевезення багажу та вантажобагажу визначає залізниця.

Відправнику видається багажна квитанція, один примірник оформленої митницею ВМД або пасажирської митної декларації і квитанція форми МД-1 (у разі стягнення відповідних митних платежів за митне оформлення товарів, що вивозяться громадянами і являють собою товарну партію) як підтвердження прийняття багажу до перевезення.

Відповідальність за неправильно (недостатньо) оформлені документи на багаж чи вантажобагаж несе:

  1.  відповідно до митних правил - митниця відправлення;
  2.  відповідно до залізничних правил – залізнична станція відправлення.

4. У цьому питанні дамо характеристику порядку огляду вантажів, що переміщуються через митний кордон України.

На вимогу митниці залізниця зобов'язана пред'явити до огляду товари і транспортні засоби і забезпечити виконання необхідних технологічних операцій (розчеплення вагонів, зняття і розпечатування контейнерів, розвантаження товарів і т.ін.).

Під час огляду рефрижераторних секцій, а також інших вагонів, де передбачені приміщення для провідників, стрільців варти та інших осіб, які супроводжують вантажі, оглядова група робить огляд безпосередньо таких приміщень і робочих місць з метою виявлення заборонених до ввезення/вивезення товарів; товарів, на ввезення/вивезення яких є кількісні обмеження; недекларованих товарів; незаконного провозу валютної готівки провідниками. У процесі огляду перевіряється також наявність документів на право носіння зброї та її відповідність зазначеному в дозволі.

Проведення оглядових заходів здійснюється, як правило, у парках прибуття й оглядових парках.

Огляд повинен проводитися не менше ніж двома інспекторами на один вагон із дотриманням положень інструкції з техніки безпеки, технологічних норм роботи станції.

Існують винятки із правила, зокрема, у разі ввезення на митну територію України і вивезення з цієї території товарів, необхідних при стихійних лихах, аваріях, катастрофах, живих тварин, товарів, що не довго зберігаються, радіоактивних матеріалів, товарів для цілей масової інформації, товарів, що спрямовуються на адресу вищих органів законодавчої, виконавчої і судової влади України, та інших подібних товарів їхнє митне оформлення відбувається за спрощеною формою та у пріоритетному порядку.

Тема: Митне обслуговування міжнародних перевезень,

що здійснюються авіатранспортом

  1.  Загальні засади митного контролю за міжнародними авіаперевезеннями. Пропуск товарів і багажу транзитних пасажирів.
  2.  Митне оформлення авіапасажирів і літаків «НА ВІДЛІТ».
  3.  Митне оформлення авіапасажирів і літака «НА ПРИЛІТ».

1. Повітряні зв'язки з аеропортів, відкритих для міжнародних сполучень з усіма державами, здійснюються при обов'язковому проведенні прикордонного та митного контролю.

Митний контроль за міжнародними авіаційними перевезеннями включає:

  1.  контроль товарів, що переміщуються у міжнародному пасажирському сполученні;
  2.  контроль товарів, що переміщуються у міжнародному вантажному сполученні;
  3.  контроль транспортних засобів;
  4.  контроль території аеропортів.

Митний контроль на повітряному транспорті здійснюється в зонах митного контролю, які розміщуються в авіаційних пунктах пропуску через державний кордон України.

Переміщення товарів повітряним шляхом здійснюється через міжнародні аеропорти, в яких розташовані митні органи. Перелік міжнародних аеропортів визначається Кабінетом Міністрів України.

Переміщення товарів під митним контролем через інші аеропорти та поза місцем розташування митних органів допускається у виняткових випадках з дозволу Кабінету Міністрів України або у випадках вимушеної посадки повітряного судна.

Митний контроль на лініях міжнародного пасажирського авіасполучення та митне оформлення товарів, що переміщуються у ручній поклажі і багажі авіапасажирів, здійснюється у спеціально відведених для митного оформлення місцях.

Залежно від того, чи прилітає літак з-за кордону, чи вилітає за митну територію України, розрізняють митний контроль "на відліт" і митний контроль "на приліт".

Товари, що перевозяться транзитними авіапасажирами, та їх супроводжуваний багаж (за винятком заборонених до транзиту) не підлягають обкладенню митними платежами та безперешкодно переміщуються в межах зони митного контролю міжнародного аеропорту.

Митний контроль за міжнародними авіаперевезеннями здійснюється митним органом міжнародного аеропорту у взаємодії з контрольними та іншими службами, що беруть участь в оформленні міжнародних повітряних суден та їх екіпажів, вантажів, пасажирів і багажу.

Митне оформлення повітряного судна, яке перевозить офіційні державні делегації, здійснюється без митного огляду. Підставою для застосування пільгового режиму митного контролю є подання митному органу офіційного повідомлення Міністерства закордонних справ України.

2. Митне оформлення авіапасажирів і літаків «НА ВІДЛІТ». Митні процедури на повітряному транспорті при відльоті за кордон починаються після оголошення службою аеропорту про початок реєстрації конкретного рейсу та створення перед її початком у залі митного огляду необхідного режиму.

Митне оформлення авіапасажирів здійснюється в оглядових залах (режимних приміщеннях) аеровокзалів, які ізольовані від проникнення в них сторонніх осіб (в окремих випадках – на борту літака).

У залах відльоту аеропортів лінія митного контролю традиційно розташовується перед стояками реєстрації відльоту авіакомпаній.

Розглянемо схему проходження митного контролю пасажиром при відльоті:

  1.  спочатку проходить митне оформлення;
  2.  реєструє свій відліт й оформлює перевезення супроводжуваного багажу;
  3.  здійснюється паспортний контроль;
  4.  здійснюється спецконтроль (перевірка на відсутність у ручній поклажі, одязі та на тілі пасажира зброї, боєприпасів і вибухонебезпечних речовин).

Митне оформлення повинно здійснюватися не пізніше ніж за дві години до відльоту літака.

Митний контроль пасажирів, їх ручної поклажі та багажу проводиться інспекторами митниці шляхом опитування, огляду речей, особистого огляду. При вході в зону митного контролю оглядового залу пасажир пред'являє інспектору митниці відповідно заповнену та особисто підписану митну декларацію, паспорт, авіаквиток, ручну поклажу та речі. Інспектор перевіряє наявність та правильність заповнення документів, здійснює огляд речей.

По закінченні контролю інспектор проставляє на митній декларації особисту номерну печатку.

Декларації відлітаючих іноземних громадян і осіб, які постійно не проживають в Україні, залишаються у митниці на зберігання протягом установленого строку. Громадянам, які постійно проживають в Україні, оформлені митні декларації видаються на час перебування закордоном.

Митне оформлення екіпажу здійснюється за рішенням митниці на борту літака або в приміщенні аеровокзалу. Митне оформлення громадян і членів екіпажу повинно бути завершено не пізніше як за 40 хв. до відльоту літака.

Розглянемо митне оформлення самого літака. Воно здійснюється після його пред'явлення для контролю службою організації міжнародних перевезень аеропорту. Оглядова комісія доставляється на борт літака автотранспортом служби забезпечення міжнародних перевезень. Інспектор митниці разом з нарядом прикордонників у присутності одного з членів екіпажу оглядає літак й оформляє у митному відношенні членів екіпажу. Перевіряються документи на вантаж, пошта або несупроводжуваний вантаж, а також наявність відміток митниці про митне оформлення, цілісність пломб й упаковок.

Про виявлені порушення, втрати митного забезпечення повідомляється черговому по митниці.

По завершенні повного митного оформлення інспектор митниці проставляє на генеральній декларації особисту номерну печатку.

При частковому митному оформленні, коли літак прямує за кордон через іншу митницю (випускну), проставляється штамп "Під митним контролем" і робиться відмітка для випускної митниці: "Оформлено у митному відношенні". Дооформления проводиться випускною митницею, після чого інспектор цієї митниці проставляє особисту номерну печатку та робить відмітку "У митному відношенні оформлено повністю" або проставляє штамп "Під митним контролем" й особисту номерну печатку.

Перед виходом з літака інспектор митниці повідомляє про закінчення митного оформлення старшому прикордонного наряду, черговому по митниці та екіпажу.

3. При оформленні літака „НА ПРИЛІТ”  інспектор отримує інформацію у чергового по митниці про номер маршруту та рейсу, тип літака, відведене місце стоянки, кількість пасажирів на борту, наявність вантажу та пошти.

Після прибуття літака на стоянку інспектор отримує від екіпажу дані про кількість пасажирів, вантаж, пошту, виконує попередній огляд документів і через засоби зв'язку передає інформацію черговому по митниці.

Інспектор митниці одержує від командира літака такі документи:

  1.  генеральну декларацію;
  2.  вантажну відомість;
  3.  вантажні накладні, специфікації до них, поштові накладні, інші документи на вантажі;
  4.  сертифікати.

Митне оформлення екіпажу літака проводиться під час прикордонного контролю у присутності на борту всіх членів екіпажу зі своїми речами або в оглядовому залі аеропорту. У разі виявлення порушень інформуються командир літака та черговий по митниці. Літак оглядається інспектором митниці разом з нарядом прикордонників у присутності бортінженера.

По закінченні огляду на генеральній декларації інспектор митниці проставляє особисту номерну печатку із зазначенням часу оформлення. Один її примірник залишається в митниці. На вантажній відомості, вантажних накладних, поштових накладних інспектор проставляє штамп "Під митним контролем – імпорт" і направляє їх для подальшого митного контролю на вантажний склад аеропорту.

При частковому митному оформленні, коли літак прямує далі на територію України, на генеральній декларації інспектором проставляється штамп "Під митним контролем" і робиться відмітка про те, що оформлено у пункті першої посадки літака (наприклад: пасажири до пункту N в митному відношенні оформлені. Літак, екіпаж, пасажири та їх багаж до кінцевого пункту в митному відношенні не оформлені). Інспектор митниці в кінцевому пункті посадки літака після остаточного митного оформлення проставляє особисту номерну печатку.

Члени екіпажу зі своїми речами залишають борт літака лише з дозволу прикордонної та митної служб.

У залах прильоту митний контроль завершує всі види формальностей.

Прибулі пасажири по закінченні паспортного контролю одержують свій багаж і прямують до лінії митного контролю. Порядок митного оформлення аналогічний тому, що здійснюється перед відльотом.

Громадяни, які постійно проживають в Україні, заповнюють два примірники в'їзної декларації та пред'являють  інспектору виїзну декларацію. Один примірник в'їзної декларації та виїзна декларація залишаються в митниці. Оформлені митні декларації громадян, що проживають постійно в Україні, залишаються у них.

У зонах митного контролю аеропорту (включаючи повітряні судна) забороняється одночасне перебування фізичних осіб і товарів, які не переміщуються через митний кордон України, з тими, що перебувають під митним контролем. Як виняток дозволяється перебування в зонах митного контролю (включаючи повітряні судна) посадових осіб аеропорту й авіакомпаній, що здійснюють оформлення та перевезення фізичних осіб і товарів через митний кордон України.

Зоною митного контролю є вся територія аеродрому та міжнародного аеровокзального комплексу, у тому числі місця стоянки повітряних суден і майданчики технічної підготовки та проведення регламентних робіт.

Час на проведення огляду не обмежується законом, але визначається з урахуванням вимог забезпечення дотримання розкладу польотів повітряних суден і дотримання вимог законодавства про порядок переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон.

Повітряні судна теж є об'єктами митного оформлення та контролю як транспортні засоби, а також як об'єкти, що вимагають для своєї експлуатації певного товарного забезпечення (палива, запасних частин, інструментів тощо).

Згідно з Міжнародною конвенцією (Чикаго, 1944), митне оформлення повітряних суден здійснюється на основі єдиного міжнародного документа – генеральної декларації повітряного судна – у таких випадках:

  1.  політ є міжнародним протягом усього маршруту;
  2.  відсутні вказівки на митні правопорушення;
  3.  у митні органи надані гарантійні обов'язки перевізника про невикористання повітряного судна з метою, непередбаченою завданням польоту міжнародного авіарейсу.

Розглянемо, які документи подає командир судна. Командир повітряного судна відразу після прибуття з-за кордону або не пізніше ніж за годину до відльоту зобов'язаний подати для митного контролю такі документи:

  1.  генеральну декларацію;
  2.  документи про поштові відправлення, вантажі та товаросупровідні документи;
  3.  інші документи, передбачені митним законодавством України, міжнародними чи міждержавними угодами.

Дозвіл митного органу на розвантаження або завантаження судна надається після перевірки поданих документів і встановлення їх відповідності вимогам митного законодавства та "Положенню про митний контроль за повітряними суднами", яке затверджується головою Державної митної служби України.

Командир повітряного судна, який здійснив вимушену посадку за межами міжнародного аеропорту внаслідок дії непередбачених і непереборних обставин, зобов'язаний вжити необхідних заходів для забезпечення збереження товарів, які підлягають митному контролю, та протягом доби повідомити найближчий міжнародний аеропорт про місце посадки судна.

Керівник міжнародного аеропорту після одержання такого повідомлення зобов'язаний забезпечити перевезення посадових осіб митного органу до місця посадки судна чи доставити пасажирів, екіпаж, товари, що підлягають митному контролю, до митного органу.




1. Розкол руської церкви
2. Пути интеграции функциональной системы налогового менеджмента в организационную структуру коммерческих банко
3. Правоспособности и дееспособности граждан в Российской Федерации
4. ru Все книги автора Эта же книга в других форматах Приятного чтения А
5. и проходят техническое обслуживание при котором осуществляют технический осмотр поездов с отцепочным и бе
6. Понятие и сущность делегирования полномочий
7. Тема 1. Конституционное право как отрасль права и как наука 12
8. ВВЕДЕНИЕ Данная курсовая посвящена исследованию одного из наиболее многообещающих и в то же самое время
9.  ОСНОВНЫЕ ТЕОРЕТИЧЕСКИЕ АСПЕКТЫ ДИФФЕРЕНЦИАЦИИ ПРОДУКЦИИ
10. Тема 9 правовое регулирование информационных ресурсов
11. має соціальне значення як соціальне корисна правомірна поведінка або як соціальне шкідлива правопоруше
12. РЕФЕРАТ Данная курсовая работа носит название ldquo;Решение экономических задач с помощью Visul Bsic for pplict
13. вариант Соответственно собираетесь со своими друзьями и придумываете крутое-смешное название клана после ч
14. Криминалистическая характеристика причинения телесных повреждений
15. Древний Рим в эпоху рексов и республики
16. Пермь ул. Героев Хасана 105 корп
17. Конфликт и согласие в политике
18. Витрати підприємства, собівартість продукції
19. Тема 5 Суть процесу виховання
20. Задание- решать задачи путем построения электронной таблицы