Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

на тему- Побудова служби маркетингу.html

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-01-17

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 5.5.2024

                              Реферат з маркетингу на тему:
                    Побудова служби маркетингу

                                                                                        

                                                                                       

                                                                                        Виконала:
                                                                           студентки групи
                                                                                              МД-931
                                                                                Чувашева Юля

                           Хмельницький 2013  

                                 План:

1. Сутність і завдання служби маркетингу на підприємстві. Види організаційних структур.
2. Основні вимоги до побудови організаційних структур служби маркетингу.
3. Кваліфікаційні вимоги та функціональні обов’язки маркетолога.


Сутність і завдання служби маркетингу на підприємстві. Види організаційних структур.

Організація маркетингу – це структурна побудова для управління маркетинговими функціями, яка встановлює підпорядкування та відповідальність за виконання певних обов’язків.

Організація маркетингу включає: 

  1.  побудову (удосконалення) структури управління маркетингом;
  2.   підбір спеціалістів з маркетингу (маркетологів) відповідної кваліфікації,
  3.  розподіл задач, прав, відповідальності серед співробітників маркетингової служби; створення умов для ефективної роботи співробітників служби маркетингу (організація робочих місць маркетологів, надання необхідної інформації, засобів оргтехніки);
  4.  налагодження ефективної взаємодії служби маркетингу з іншими службами.
    В діяльності підприємств, в залежності від їх специфіки, системи управління, особливостей функціонування, маркетинг може відігравати різну роль. 

В розвитку організації маркетингу підприємств країн ринкової економіки виділяють шість етапів:

  1.  Простий відділ збуту: віце-президент зі збуту керує торговим персоналом, бере безпосередню участь у продажі товарів, а окремі маркетингові функції (маркетингові дослідження, рекламу) виконують наймані спеціалісти дослідницьких фірм, рекламних агентств;
  2.  
    Відділ збуту, який виконує функції маркетингу: в штатний розклад вводиться посада директора з маркетингу, який здійснює керівництво виконанням маркетингових функцій. Маркетингові функції виконують наймані менеджери, спеціалісти з маркетингових досліджень, реклами, а також фахівці інших підрозділів підприємства;
  3.  
    Самостійний відділ маркетингу: координація маркетингових функцій концентрується у самостійному відділі підприємства, для керівництва яким вводиться посада віце–президента з маркетингу, підпорядкованого президенту фірми. Збут та маркетинг розглядаються як різні, але зв’язані між собою функції;
  4.  
    Сучасний відділ маркетингу: керує цим відділом виконавчий директор з маркетингу та збуту, в підпорядкуванні якого знаходяться всі спеціалісти, які виконують маркетингові функції, а також менеджери зі збуту;
  5.  
    Ефективна маркетингова компанія: всі відділи і робітники підприємства сприймають свою маркетингову відповідальність, творчо підходять до роботи з покупцями та забезпечення прибуткової діяльності;
  6.  
    Компанія, що базується на бізнес-процесах та результатах: організаційна структура підприємства змінюється таким чином, що фокусується на ключових бізнес-процесах, а не на відділах. В підприємствах створюються змішані команди для виконання таких функцій, як створення нових товарів, обробка замовлень і обслуговування клієнтів, залучення та утримання клієнтів. Відділ маркетингу відповідає за навчання робітників, призначення їх в нові команди, дає загальну оцінку їх роботи.

Створення відділу маркетингу у торговельному підприємстві доцільно здійснювати у 3 етапи:

1 етап – у функціональні обов'язки штатних працівників діючих традиційних функціональних, структурних підрозділів (бухгалтерія, відділ економічного аналізу, комерційний відділ, відділ управління персоналом та ін.) необхідно впровадити маркетингові функції і елементи, що не знайшли застосування в практиці підприємства. Загальне управління маркетинговою діяльністю покладається на першого керівника підприємства або його заступника з комерційної роботи;

2 етап – до складу одного з функціональних підрозділів, зокрема комерційного відділу, вводиться посада маркетолога. Для його ефективної роботи необхідно розробити посадову інструкцію;

3 етап – в підприємстві створюється відділ маркетингу, визначається його організаційна структура, здійснюється укомплектовування персоналом, розробляється положення про відділ. На сучасному етапі у торговельних підприємствах доцільно створювати функціональний відділ маркетингу у складі: начальника відділу, якому підпорядковуються маркетологи, що виконують відповідні функції маркетингу (маркетингові дослідження, управління асортиментом та якістю, управління розподілом та збутом, управління рекламою та стимулювання збуту.

Види організаційних  структур служби маркетингу і  їх характеристика.

Організаційна структура маркетингової діяльності підприємства – це сукупність служб, відділів, підрозділів, персонал яких виконує функції маркетингу. Для організації маркетингу не існує універсальної схеми. Відділи маркетингу можуть бути створені на різних засадах, але мета у них одна – забезпечити досягнення маркетингових цілей.

Підприємства, організовуючи служби маркетингу, повинні керуватися наступними принципами:

  1.  “Маркетинг для підприємства, а не підприємство для маркетингу”, тобто служба маркетингу повинна розвиватися і постійно адаптуватися до цілей, задач, особливостей функціонування підприємства, забезпечуючи йому ефективні умови діяльності.

  1.  Маркетинг – це справа загальна для всього підприємства”, тобто ефективність роботи служби маркетингу залежить не тільки від виконання маркетологами своїх обовязків, але і від того, наскільки весь персонал залучено до маркетингу. 

  1.  “Бути як можна ближче до споживача”, тобто служба маркетингу повинна забезпечити максимальну можливість для контактів персоналу з реальними та потенційними споживачами товарів підприємства.

Оптимальна структура та форма організації маркетингу залежить від різних чинників, які впливають на діяльність підприємства. Визначальними групами чинників є: цілі підприємства та умови макросередовища і мікросередовища маркетингу. 

Серед великої кількості існуючих організаційних форм служб маркетингу найбільш розповсюдженими на сучасному етапі є:
1) функціональна;
2)  дивізіональна (товарна, регіональна, ринкова);
3)  матрична.

Функціональна організація базується на підпорядкуванні спеціалістів – маркетологів, що відповідають за виконання конкретних функцій, віце – президенту (директору, начальнику відділу) з маркетингу, який координує їх діяльність. В службі маркетингу створюють спеціалізовані функціональні підрозділи (спеціалістів) з маркетингових досліджень, з розробки нових товарів, зі збуту, з реклами та стимулювання збуту.

Таку організацію застосовують невеликі підприємства, які виробляють один, або обмежену кількість товарів і реалізують їх на незначній кількості ринків (сегментів), а також великі підприємства, що виробляють унікальні за технічними характеристиками товари; діють у стабільних зовнішніх умовах; для забезпечення свого функціонування потребують вирішення стандартних управлінських задач.

Товарна організація маркетингових служб використовується підприємствами з широким асортиментом товарів, які потребують специфічних умов виробництва, збуту, обслуговування; підприємства діють у середовищі зі швидкоплинним попитом і технологічними потребами; здійснюють свою діяльність одночасно на декількох однорідних ринках. Товарна структура не замінює функціональну, а є додатковим рівнем управління, де у спеціалізованому відділі виділяють співробітників, або формують групи, що займаються конкретним товаром, товарною маркою. Основна увага у підприємствах концентрується на управлінні виробництвом і реалізацією товарів.

Регіональна (географічна) організація маркетингової служби
 ефективна, коли підприємство виробляє обмежений асортимент товарів, а реалізує їх на достатньо великій кількості ринків, які відрізняються один від одного умовами продажу.  
Основна увага зосереджена на реалізації товарів і задоволені потреб різних регіональних ринків.

Ринкова (сегментна) організація служби маркетингу побудована на тому, що кожний управляючий маркетингом відповідає за роботу з конкретним ринком (сегментом). Ця організація використовується підприємствами, що працюють на різних специфічних ринках, де спостерігаються відмінності у потребах та звичках окремих груп споживачів, неоднакові товарні переваги, а товари потребують специфічного обслуговування.
Маркетингова діяльність підприємства спрямована на задоволення потреб певної групи споживачів.

 Матрична організація служби маркетингу  у якій управляючі товарами відповідають за планування збуту та прибутку від продажу своїх товарів, а управляючі ринками – за розвиток ефективних ринків для існуючих і потенційних товарів.

Переваги та недоліки різних форм організації маркетингу у підприємств:

                                                            

                                     Функціональна організація


Переваги організації маркетингу

Недоліки організації маркетингу

1. Простота управління

1. Зниження якості роботи у звязку з розширенням асортименту товарів, що виробляються

2. Однозначне описання складу обовязків кожного співробітника

2. Відсутність механізму пошуку нетрадиційних видів та напрямків діяльності підприємства

3. Можливість функціональної спеціалізації маркетологів, як чинник їх професійного росту

3. Конкуренція між окремими функціональними підрозділами – боротьба за окремий інтерес, а не за загальний інтерес підприємства

4. Взаємозамінність у функціональному підрозділі

4. Слабка гнучкість стратегії, оскільки служба орієнтує на досягнення поточного ефекту, а не на нововведення

5.Конкуренція між окремими функціональними підрозділами – це стимул підвищення ефективності діяльності служби маркетингу.

5.Труднощі в координації діяльності, адаптації до оточуючого середовища

6. Персонал не завжди розуміє кінцеву мету діяльності служби маркетингу, брак мотивації.


                                            Товарна організація


Переваги організації маркетингу


Недоліки організації маркетингу

1.Управляючий, що займається окремим товаром, координує витрати щодо елементів комплексу маркетингу

1. Ряд функцій маркетингової діяльності не входить до повноважень управляючого товаром і у звязку з цим виникають труднощі у координації маркетингової діяльності

2. Дозволяє швидко реагувати на зміни, що відбуваються на ринку конкретного товару, адаптуватися до його потреб

2. Товарна організація потребує великих витрат, зростають штати, зявляється багато дублюючих один одного підрозділів, співробітників, виникають конфлікти через обмеження кола повноважень

3. Можливість корегування асортименту в залежності від попиту споживачів

3. У співробітників виникає подвійна підпорядкованість управляючому товаром та керівнику з функцій.

4. Раціональне використання персоналу, особливо молодих спеціалістів, у всіх сферах оперативної маркетингової діяльності конкретного товару

5. З’являється можливість більш ефективно стимулювати ринок конкретного товару

6. Зусилля концентруються на розробці повного “маркетингу – мікс” кожного товару підприємства

7. Можливість дослідження специфіки потреб та основних споживачів кожного товару, товарної марки.

                         

                                          Регіональна організація

Переваги організації маркетингу

Недоліки організації маркетингу

1. Краща координація служб при виході на ринок

1.Складна структура

2. Можливість розробки комплексної програми маркетингу щодо виходу на ринок

2. Дублювання функцій

3. Більш достовірний прогноз ринку з урахуванням його специфіки.

3. Недостатнє знання товарного асортименту

                                          Матрична організація

Переваги організації маркетингу

Недоліки організації маркетингу

1. Краща координація служби при виході на ринок з урахуванням ситуації, що склалася

1. Матрична структура є складною через подвійність керівництва, велику кількість звязків між робітниками і можливих протиріч, конфліктів при неоднозначному вирішенні питань у відношенні до одного і того ж ринку у різних служб, спеціалістів

2. Більш достовірний прогноз ринку з урахуванням його специфіки

2. Найбільш високі витрати на утримання маркетингової служби

3. Можливість розробки комплексної програми маркетингу щодо виходу на ринок

4. Достатньо повне знання товару

Основні вимоги до побудови організаційних структур служби маркетингу.

1. Гнучкість, мобільність і адаптивність.

Як система управління, маркетинг вимагає значної гнучкості, оперативності прийняття рішень, відповідної організаційної побудови управлінських служб і їх періодичної реорганізації, зокрема, формування цільових робочих груп, коли підрозділи створюються для рішення конкретної задачі на певний строк і по її виконанню розформовуються інші цільові підрозділи. Цільові групи відрізняються більшою гнучкістю і дають можливість подолати консерватизм будь-якої оргструктури, оскільки вона звичайно більш за все  підлягає змінам, що вимагають великих засобів і часу і пов'язана з особистісними факторами персоналу.

2. Відносна простота структури.

3. Відповідність масштабів маркетингової служби ступеня її ефективності й обсягам продажів фірми.

Для українських підприємств, для яких маркетинг найвищою мірою необхідний при виході на зовнішній ринок, важливий облік обсягу експортно-імпортних операцій у відсотковому співвідношенні до загального обсягу постачань; якщо цей відсоток незначний, створювати спеціальні дорогі служби не має сенсу, це  відноситься і до дрібних підприємств.

4. Відповідність структури специфіці асортименту виробленої продукції.

Це стосується вибору структури маркетингової служби і наділення служби господарською самостійністю.


Кваліфікаційні вимоги та функціональні обов’язки маркетолога.

Кваліфікаційні вимоги

Провідний маркетолог у видавничо-поліграфічній діяльності:

Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст).
Стаж роботи за професією маркетолога у видавничо-поліграфічній діяльності I категорії - не менше 2 років.

Маркетолог у видавничо-поліграфічній діяльності I категорії:
1) повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст);
2) для магістра - без вимог до стажу роботи, спеціаліста - стаж роботи за професією маркетолога у видавничо-поліграфічній діяльності II категорії - не менше 2 років.

Маркетолог у видавничо-поліграфічній діяльності II категорії:
1) повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст).
2) стаж роботи за професією маркетолога у видавничо-поліграфічній діяльності - не менше 1 року.

Маркетолог у видавничо-поліграфічній діяльності:
1) повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст).
2) Без вимог до стажу роботи.

Знає та застосовує у діяльності

  1.  постанови, накази, розпорядження, методичні, нормативні та інші керівні матеріали, що регламентують маркетингову діяльність;
  2.  форми та особливості здійснення видавничої, виробничої і торговельної діяльності видавничо-поліграфічного комплексу;
  3.  методи проведення маркетингових досліджень, вивчення ринкових ситуацій;
  4.  специфіку конкуренції на ринках друкованої продукції і поліграфічних послуг;
  5.  формування товарної, цінової, рекламно-інформаційної, збутової політики; систему організації продажу;
  6.  методику інсталяції та експлуатації інформаційних систем, обґрунтування диверсифікації виробництва
  7.   основи трудового законодавства.

Характеристика робіт, завдання та посадові обов'язки

  1.  Досліджує внутрішній та зовнішній ринок друкованої продукції і поліграфічних послуг.
  2.  Бере участь у розробленні стратегії та основних напрямів маркетингової діяльності підприємства (видавництва).
  3.  Формує асортимент продукції в системі роздрібної та дрібнооптової торгівлі з урахуванням вимог замовників, спеціалізації підприємства (видавництва) та цільового ринку.
  4.  Бере участь у визначенні товарної, цінової, збутової політики маркетингу, напрямів диверсифікації підприємства (видавництва).
  5.  Оцінює конкурентоздатність друкованої продукції та розробляє заходи щодо її підвищення.
  6.  Організовує рекламну діяльність з метою розширення зон наявності друкованої продукції, поліграфічних послуг на ринку збуту.
  7.  Здійснює методичне керівництво дилерською службою, аналізує та оцінює її роботу.
  8.  Обґрунтовує доцільність упровадження нових форм збуту.
  9.  Налагоджує господарські зв'язки з партнерами, організовує укладення угод на постачання матеріалів, продаж продукції, надання послуг.
  10.  Вивчає передовий вітчизняний і світовий досвід у сфері маркетингової діяльності.



1. Line библиотека Грамотей
2. Про Програму розвитку авіаційної промисловості України
3. Курсовая работа- Учет по сегментам бизнеса
4. Товариство російськомалоросійських артистів під керівництвом П.html
5. Могилевский государственный университет им
6. Средняя общеобразовательная школа 4 п
7. Стаття 1 внутрішні перевезення перевезення пасажирів і вантажів між населеними пунктами розташованими н
8. МТС ЗАЯВЛЕНИЕ
9. получение В отличие от многих других углеводородов ацетилен проявляет слабые кислотные свойства рКа 25
10. На тему ldquo;Страхования водных транспортных средствrdquo; Исполнитель Студент 4 курсу 4.
11. Реферат- Тема победы в древнерусской литературе.html
12. . Теоретические аспекты экономики и социальной политики 1
13. Тема 1 КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО- ГАЛУЗЬ ПРАВА ЮРИДИЧНА НАУКА НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА Лекційні питання- 1
14. практикуму Для студентов 4го курса кафедры ИУ5 Cisco Pcket Trcer
15. Экономической теории и менеджмента Менеджмент предприятия на примере ООО
16. Розвиток ринку страхових послуг в Украіні
17. Психология индивидуальных различий
18.  Щоденне технічне обслуговування
19. Лабораторная работа 6
20. Город без наркотиков и информация с официального сайта фонда