Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Керченське ВПУ Судобудівництва і деревообробки Текстова частина Оперативнотактична характ

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ЗМІСТ

Оперативного плану пожежогасіння

КРПТУЗ «Керченське ВПУ Судобудівництва і деревообробки»

Текстова частина

  1.  Оперативно-тактична характеристика об’єкта     стр.3
    1.  Загальні відомості про об’єкт       стр.3
    2.  Пожежна навантага         стр.3
    3.  Системи забезпечення пожежної безпеки     стр.3
    4.  Характеристики інженерного обладнання     стр.4
    5.  Прогнозування розвитку пожежі       стр.4
    6.  Водопостачання                   стр.4
  2.  Організація проведення рятувальних робіт     стр.5
  3.  Організація гасіння пожежі        стр.5
    1.  Розрахунок сил та засобів при гасінні пожежі в навчальному корпусі КРПТУЗ «Керченське ВПУ Судобудівництва і деревообробки»  стр. 5
    2.  Розташування сил та засобів        стр. 8
  4.   Вимоги безпеки праці          стр. 8

Графічна частина

План-схема об’єкта          стр. 9

План розташування сил та засобів об’єкта      стр. 10

План 1-го поверху навчального корпусу     стр. 11

План 2-го поверху навчального корпусу      стр. 12

План 3-го поверху навчального корпусу      стр. 13

План 4-го поверху навчального корпусу      стр. 14

Додатки

Додаток 1 Рекомендації керівнику гасіння пожежі    стр. 15

Додаток 2 Рекомендації начальнику штаба на пожежі    стр. 16

Додаток 3 Рекомендації начальнику тилу       стр. 17

Додаток 4 Рекомендації начальнику оперативної  дільниці № 1   стр. 18

Додаток 5 Рекомендації начальнику оперативної  дільниці № 2   стр. 19

Додаток 6 Рекомендації відповідальному за безпеку праці    стр. 20

Аркуш коригування оперативного плану пожежогасіння    стр. 21

Аркуш відпрацювання оперативного плану пожежогасіння   стр. 22

I. ОПЕРАТИВНО-ТАКТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОБ’ЄКТА

  1.  Загальні відомості про об’єкт

Навчальний корпус КРПТУЗ «Керченське ВПУ судобудівництва і деревообробки» (далі – навчальний корпус) – призначено для професійного навчання учнів обраної професії.

Знаходиться за адресою: м. Керч, вул. Танкістів, 1.  Межує з північної та східної сторони з заводом «Залів», з північної, західної та південної сторони знаходиться пустир.

В навчальному корпусі під час навчання в денний час може знаходитись до 520 осіб (120 осіб викладачі та до 400 осіб учнів), в нічний час - 1 особа сторож, узимку – 1 особа оператор котельні.

Будівля навчального корпусу в плані 120м. х 18м., забезпечено продовж довгих сторін фасаду 2-ма пожежними прїздами завширшки 3,5 м.

Характеристика будівель:

Будівля навчального корпусу 4-ох поверхова, по всієї будівлі є технічний поверх – для комунікацій. Будівля 2-го ступеня вогнестійкості. Площа будівлі складає 7501 м2. Висота будівлі 18 м.

Фундамент – збірний залізобетонний; несучі стіни – збірні залізобетонні панелі, перегородки – бетонні; перекриття та покриття – залізобетонні плити; підлога – паркет в приміщеннях адміністрації, в санвузлах плітка; крівля – м’яка рубероїдна з внутрішнім водостоком; сходи – збірні залізобетонні марші. На вікнах 1-го поверху встановлені глухі незломні грати. З 1-го поверху будівлі є 6-ть евакуаційних виходів з яких 2-ва є сходові марші якими з’єднано перший поверх з покрівлею, та 1-н вихід на зовню з електрокотельній.

Місце відключення електроенергії – 1-й поверх електрощит біля трансформаторний підстанції, також починаючи з 1-го по 4-й поверх в коридорах знаходяться в розподільчі щітки з автомати захисту по 3-ри на поверсі.

Автоматична пожежна сигналізація знаходиться в працездатному стані. Прибор К-10 У4.

В будівлі навчального корпусу знаходяться наступні пожежонебезпечні приміщення та приміщення з пожежною навантагою (1-й поверх – трасформаторна підстанція, електрокотельня, електрощита, бібліотека; 2-й – комп’ютерний клас, музей; 3-й поверх –концертний зал; 4-й поверх – кабінети хімії кабінет, фізики.

  1.  Пожежна навантага

Дерев’яні меблі (стелажі, парти та стільці,), книги, плакати, стенди, макети з полімерів, конструктивні елементи приміщень та коридорів. НХР, ВР, РР та інших небезпечних речовин в будівлі не зберігається.

  1.  Системи забезпечення пожежною безпекою

На об’єкті працююча автоматична пожежна сигналізація. Керування евакуацією проводиться за допомогою радіозв’язку та гудків. В будівлі з 1-го по 4-й поверхи на сходових площадках знаходяться пожежні крани в кількості – 8 шт. Вогнегасників в будівлі – 47 шт. (ВВ-2 – 1 шт., ВВ-5 – 23 шт., ВП-5 – 23 шт.). Є добровільна пожежна дружина – 4 особи.

  1.  Характеристики інженерного обладнання

Освітлювально-силова мережа напругою 220/380 В. В трансформаторній підстанції 6 кВ. Від енергопостачання будівлю можливо відключити в електрощиті на 1-му поверсі біля  приміщення трансформаторної підстанції, також починаючи з 1-го по 4-й поверх в коридорах знаходяться по 3-ри електрощітка з автоматами захисту (вказано на схемах). Аварійне освітлення відсутнє.

Опалення будівлі локальна електрокотельня.

Вентиляція – природна, примусова вентиляція не працює.

Водопостачання – привозне, біля корпусу знаходяться з’єднані між собою 2-ві ємності об’ємом 25 м3 та 1-ну ємність об’ємом 10 м3.

Газопостачання – відсутнє.

  1.  Прогнозування розвитку пожежі

Ймовірність виникнення пожежі виключати не можна. У кабінетах знаходиться необхідні електроустаткування та апаратура, є декілька приміщень з великою пожежною навантагою. Шляхами розповсюдження вогню можуть бути горючі матеріали – дерев’яні столи, стільці, стелажі з книгами, реактиви, венткамери. Зоною задимлення в разі виникнення пожежі можуть бути коридори, сходові клітини та кабінети.

Місце знаходження ЛВЖ, ГЖ, СДЯВ, РВ, ВВ та апаратів на стислому повітрі не має.

1.6 Водопостачання

Внутрішній протипожежний водопровід в будівлі з 1-го по 4-й поверхи на сходових площадках знаходяться пожежні крани в кількості – 8 шт.  Всі крани обладнані пожежними рукавами та стволами (які зберігаються окремо, місце знаходження вказано). Труби не заповнені водою, але в  разі необхідності можливо бути заповнено з ємностей для технічних нужд що з’єднані між собою – загальним об’ємом 60 м3 (2-ві ємності об’ємом 25 м3 та 1-на ємність об’ємом 10 м3). Також на відстані 150-200 м. біля гуртожитку знаходиться такіж ємності що з’єднані між собою – загальний об’єм 60 м3 (2-ві ємності об’ємом 25 м3 та 1-на ємність об’ємом 10 м3).

Зовнішнє протипожежне водопостачання – при наявності в системі води можливо було би здійснити від пожежного гідранту ПГ-66, К-200 на відстані 9 м., ПГ-67, К-200 на відстані 50 м. Але можливо використовувати ємність 60 м3.

II. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ РЯТУВАЛЬНИХ РОБІТ

Чисельність громадян – в навчальному корпусі під час навчання в денний час може знаходитись до 520 осіб (120 осіб викладачі та до 400 осіб учнів), в нічний час - 1 особа сторож, узимку – 1 особа оператор котельні.

Відомості про шляхи евакуації: З 1-го поверху будівлі є 6-ть евакуаційних виходів з яких 2-ва є сходові марші якими з’єднано перший поверх з покрівлею, та 1-н вихід на зовню з електрокотельній. Освітлення сходових клітин природне та штучне електричне. Ймовірність задимлення коридорів та сходових клітин при пожежі досить висока.

При пожежі у будівлі шляхами розповсюдження вогню можуть бути горючі матеріали – дерев’яні столи, стільці, стелажі з книгами, реактиви, венткамери. Зоною задимлення в разі виникнення пожежі можуть бути коридори, сходові клітини та кабінети, тому евакуацію потрібно з верхніх поверхів потрібно проводити по тім сходовим клітинам що знаходяться найближче. Необхідну кількість сил для проведення евакуації встановлює КГП, враховуючі обставини на пожежі.

Встановлення автодрабини можливе на твердому покритті як з фасадної частини будівлі так і з тилової частини при умові урахування особливості пожежі.

Димовидалення зі сходових клітин можливе за рахунок відкриття віконних прорізів, а також за допомогою переносних димовсмоктувачів, які використовують для нагнітання повітря в сходові клітини.

ІІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ ГАСІННЯ ПОЖЕЖІ

3.1. Розрахунок сил і засобів при гасінні пожежі в будівлі

Найбільш небезпечним місцем при виникнення пожежі є комп’ютерний клас що розташовано на 2-му поверху. Площа пожежі до прибуття перших підрозділів ДСНС буде до 65 м2 при площі кабінету 76,0 м2. Коридори та сходові марші 2-го, 3-го та 4-го поверхів будуть сильно задимленні, пожежа буде поширюватись на всю площу кабінету загрожуючи частковому або повному руйнуванню будівельних конструкцій перекриття розташованому вище.

Вогнегасні засоби: для гасіння пожежі в комп’ютерному класі співробітниками ДПД до прибуття співробітників ДСНС будуть застосовуватись: пожежний кран ПК-4 що розташовано на сходовий клітині 2-го поверху та вогнегасники що розташовані на 2-му поверсі ВУ-5  – 2 шт., ВП-5 – 1 шт.

Основним способом гасіння пожежі є подача 1 ствола «Б» ланкою ГДЗС по сходовим маршам у комп’ютерний клас на 2-ий поверх з коридору.

На захист суміжного приміщення передбачається подача 1 ствола «Б» на 3-ий поверх.

  1.  Час прямування визначається по формулі:

tсл.=L*60/Vрух.

де: L – відстань від об'єкта до пожежної частини;

Vрух. – середня швидкість руху пожежного автомобіля (приймається 40 км/год).

ДПРЧ-17 у районі якої знаходиться МТЛ розташована на відстані L = 2 км, а середня швидкість руху пожежних автомобілів V= 40 км/год.

tсл.= 60 * L/V =60 * 2/40 = 3 хвилини 00 секунд.

ДПРЧ-15  знаходиться на відстані 16 км, тоді:

tсл.= 60 * L/V =60 * 16/40 = 24 хвилини 00 секунд.

ДПРЧ-16 знаходиться на відстані 21 км, тоді:

tсл.= 60 * L/V =60 * 21/40 = 31 хвилину 30 секунд.

  1.  Час вільного розвиткуtв.р.:

tв.р.=tвия.+tпов.+tзб.+tсл.+tо.р.= 10+1+1+3+7 = 22

де tвия.- час до виявлення пожежі. Рівна часу від початку виникнення пожежі до сповіщення про нього у пожежно-рятувальний підрозділ. Цей час коливається у межах  8-12 хвилин;

tпов.- час до повідомлення в пожежно-рятувальний підрозділ;

tзб.- час збору і виїздупожежно-рятувального підрозділу;

tсл.- час прямування до об'єкта першого пожежно-рятувального підрозділу;

tо.р.- час оперативного розгортання до подачі першого ствола.

Площа гасіння пожежі (Sгас), враховуючи розміри пожежі в плані (60 м2), дорівнюють площі пожежі (Sпож):

Sгас =Sпож=60м2

3) Необхідну витрату води на гасіння пожежі(Qгас) визначаємо за формулою:

Qгас =Iгас*Sгас

Де Iгас– необхідна інтенсивність подавання води на гасіння пожежі, л/м2*с (за довідковими даними приймаємо – 0,06 л/м2*с).

Qгас =0,06*65= 3,9 л/с

4) Необхідну витрату води на захист (Qзах) суміжних приміщень визначаємо за формулою:

Qзах=0,25*Iгас*Sгас

Qзах=0,25*0,06*65 =0,98 л/с

5) Фактичні витрати води на гасіння пожежі (Qфгас) та захист (Qфзах) суміжних приміщень визначаємо, враховуючі прийняту кількість стволів на гасіння пожежі (Nгасств) та захист (Nзахств) і витрату зі ствола «Б» (QБств), яка дорівнює 3,7 л/с.

А) Qфгас = Nгасств* QБств Б) Qфзах = Nзахств* QБств

Qфгас =2*3,7 =7,4 л/с; Qфзах =1*3,7 =3,7 л/с.

Фактичні витрати води на гасіння пожежі та захист перевищують необхідні, що задовольняє умови успішного гасіння пожежі.

6) Кількість пожежних рукавів для магістральних рукавних ліній визначаємо за формулою:

Nмагр =1,2* L *nм/ 20

Де 1,2 – коефіцієнт рельєфу місцевості.

L – відстань від вододжерела до місця пожежі.

nм – кількість магістральних рукавних ліній.

20 – довжина одного пожежного рукава.

Nмагр =1,2*15*1 / 20 =0,9 = 1 шт.

7) Кількість пожежних рукавів для робочих рукавних ліній визначаємо з урахуванням кількості робочих рукавних ліній та довжини робочої рукавної лінії,яка, як правило не перевищує 60 метрів.

Nробр =1,2*3*60 / 20 =10,8 =11 шт.

8) Мінімальна чисельність особового складу визначаємо з урахуванням необхідної кількості людей, задіяних у ланках ГДЗС (NГДЗСо/с) та постах безпеки (NПБо/с), на позиціях ствольщиків по захисту суміжних приміщень (Nзахо/с), кількості людей, які контролюють роботу насосно-рукавних систем (Nнрсо/с).

Nо/с =NГДЗСо/с+NПБо/с++Nзахо/с+Nнрсо/с

Nо/с = 3*3+3*1+0+1*1 = 13 чол.

9) Кількість відділень на пожежних автомобілях основного призначення(NАЦ) визначаємо за формулою:

NАЦ = Nо/с / NО/р

Де NО/р – кількість оперативного розрахунку.

на 1 АЦ (NО/р = 4);

на 1 АНР (NО/р = 5).

NАЦ= 13 / 4 = 3,25 = 4 відділення.

Кількість ланок ГДЗС приймаємо рівним 3 з урахуванням місць подавання стволів у непридатному для дихання середовищі (2 ствола на гасіння пожежі та 1 ствол на захист будівельних конструкцій перекриття).

Кількість пожежних автомобілів основного призначення (АЦ) визначаємо з урахуванням необхідної кількості працюючих ланок на пожежі. Таким чином, для ліквідації пожежі необхідно 3 відділення в повному складі на пожежних автомобілях основного призначення (АЦ), та 1 відділення на  допоміжній техніці (АД) для евакуації людей з заблокованих приміщень 2-го, 3-го та 4-го поверхів, що відповідає виклику по пожежі № 2 згідно з гарнізонним розкладом виїздів.

Вид та кількість спеціальної техніки визначаємо з урахуванням необхідних дій, направлених на забезпечення успішного гасіння пожежі. За даним розрахунком спеціальна техніка не залучається.

Отримані результати заносимо у зведену таблицю

Q о/с

Стволи                  «А»

Стволи                  «Б»

Ланки ГДЗС

Особовий склад

Напірні рукава

Техніка

d-51

d-77

АЦ

АД

АГДЗ

АЗО

САРМ

Потрібно на гасіння

7,4

-

2

2

9

7

1

1

-

-

-

-

Потрібно на захист

3,7

-

1

1

4

4

-

-

-

-

-

Резерв

-

-

-

-

-

-

-

2

1

-

-

-

Всього

11,1

-

3

3

13

11

1

3

1

-

-

-

3.2 Розстановка сил і засобів

Прибули на пожежу

Заходи, які проводяться відділеннями

В розрахунках необхідної кількості людей вказана точна кількість необхідного особового складу для повної ліквідації пожежі. КГП повинен орієнтуватися по обстановці на пожежі, вводить сили та засоби згідно обстановці, враховуючи погодні умови – силу та напрямок вітру, випадання опадів (дощ, сніг), створення запасів апаратів на стисненому повітрі і т. п.

17 ДПРЧ

1-ше відділення

Встановлюють АЦ на ємність для технічних нужд прокладають магістральну лінію (з 1-го рукава), розгалуження встановлюють біля входу будівлю та подають 1 ствол «Б» (робоча лінія на 3-и рукава) ланкою ГДЗС на гасіння пожежі, що виникла в комп’ютерному класі 2-го поверху.

17 ДПРЧ

відділення на автодрабині

Задача: по прибуттю до місця виклику оказати допомогу в евакуації людей, в подальшому встановлюють АД у резерв.

15 ДПРЧ

1-ше відділення

Встановлюють АЦ у резерв. Задача: від розгалуження 17 ДПРЧ подати 1 ствол «Б» (робоча лінія на 4-и рукави) ланкою ГДЗС на гасіння пожежі, що виникла в комп’ютерному класі 2-го поверху.

16 ДПРЧ

1-ше відділення

Встановлюють АЦ у резерв. Задача: від розгалуження 17 ДПРЧ подати 1 ствол «Б» (робоча лінія на 4-и рукави) ланкою ГДЗС на захист будівельних конструкцій перекриття на 3-му поверсі.

IV. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ

Переконатися, що електромережу об’єкта знеструмлене – загальний рубильник відключення електромережі в електрощиті що розташовано на 1-му поверсі біля трансформаторної підстанції.

Слідкувати за часом праці ланок ГДЗС.

Встановити сигнали оповіщення про виникнення небезпеки (за необхідності) та проінструктувати особовий склад про дії у випадку подачі цих сигналі.

Організувати освітлення місць ведення оперативних дій з гасіння та евакуації майна у нічний час.

Вжити заходи, що виключають переохолодження та обмороження особового складу під час гасіння за низьких температур.




1. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук Ха
2. 1857 село Сорали Вятской губернии советский психиатр невропатолог психолог физиолог и морфолог
3. Обзор литературы 1
4. Пищевые добавки жевательных резинок
5. Овердрафт
6. Тема 1 Субъект преступления 1
7. Профессиональное воспитание на уроках технологии
8. Кызыкай аны~ бел~н эч серл~рен с~йл~шерг~ ярата ч~нки ~бисе кызыксынып ты~лый бел~ ~итм~с~ беркайчан да а
9. на тему- Инновационный маркетинг СОДЕРЖАНИЕ
10. Расходы организации на мобильную связь
11. Культура и цивилизация- понятия, определения, сущность
12. тематика 2 курс 3 семестр
13. Реферат- Охрана окружающей среды- атмосфера, гидросфера, литосфера Севастополя
14. Внедрение парогазовых турбин в энергосистему (ТЭЦ 21 и 27)
15. СИМ модели и оперативно-информационные комплексы электроэнергетических систем
16. і Етапи Обґрунтування І
17. 200 г
18. Сущность и значение приватизации
19. то на работе и разговаривала смелее чем в тот вечер когда осталась у меня ночевать.
20. Российский государственный профессиональнопедагогический университет Машиностроительный институт К.html