Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема адміністративних судів в Україні

Работа добавлена на сайт samzan.net:



Лекція 2. Організація адміністративного судочинства в Україні

План

1. Система адміністративних судів в Україні.

2. Організація діяльності адміністративних судів в Україні.

3. Підвідомчість адміністративних справ.

4. Підсудність адміністративних справ.

1. Система адміністративних судів в Україні

Систему адміністративних судів в Україні складають:

- окружний адміністративний суд (є місцевими адміністративними судами, що утворюються в округах);

- місцевий суд загальної юрисдикції при розгляді і при вирішенні ним адміністративних справ (щодо окремих видів адміністративних справ);

- апеляційний адміністративний суд (апеляційні адміністративні суди, які утворюються в апеляційних округах);

- Вищий адміністративний суд України (вищий судовий орган адміністративних судів);

- Верховний Суд України (при перегляді судових рішень в адміністративних справах виключно на підставі і в порядку, встановлених КАС).

2. Організація діяльності адміністративних судів в Україні

Структура місцевого адміністративного суду: Голова суду, заступник голови, судді.

Структура апеляційного адміністративного суду: Голова суду, перший заступник голови суду, заступники голови суду і судді, як правило, обрані Верховною Радою України безстроково після роботи в суді першої ланки не менше 5 років. В апеляційному суді утворюються палати з розгляду окремих категорій справ за встановленою спеціалізацією в межах відповідної спеціальної судової юрисдикції (склад судової палати: голова, заступник голови та судді). Окрім судових палат в апеляційному суді діє президія апеляційного суду, яка вирішує організаційні питання, а виконання функцій судочинства на Президію не покладено.

Структура Вищого адміністративного суду України: Голова суду, заступники голови суду (призначаються на посаду строком на 5 років і звільняються з посади Президентом України за поданням Голови Верховного Суду України на підставі рекомендації Ради суддів України), професійні судді (що мають професійний стаж роботи не менше 5 років).

Для вирішення організаційних питань діє президія Вищого адміністративного суду України у складі Голови Вищого адміністративного суду України, який керує роботою президії, його заступників, заступників голів палат, а також суддів цього суду, обраних до складу президії загальними зборами суддів цього суду шляхом таємного голосування, кількісний склад яких визначається Пленумом суду.

Для вирішення загальних питань діяльності адміністративних судів діє Пленум складі всіх суддів Вищого адміністративного


суду України та голів апеляційних судів округів. До складу Пленуму не можуть входити заступники голів і судді, які тимчасово виконують обов’язки голів апеляційних адміністративних судів. Пленум Вищого адміністративного суду України скликається не рідше 2 разів на рік. На засідання Пленуму можуть бути запрошені судді інших судів, члени Науково-консультативної ради, представники органів законодавчої і виконавчої влади, науковці та інші. Вони не є учасниками Пленуму, але з дозволу головуючого можуть висловити свої пропозиції і зауваження щодо обговорюваних питань.

При Вищому адміністративному суді України утворюється Науково-консультативна рада, яка є дорадчим органом і складається з числа висококваліфікованих фахівців у галузі права для розробки, опрацювання чи надання науково обґрунтованих висновків та рекомендацій з принципових питань судової практики, попереднього розгляду проектів постанов Пленуму Вищого адміністративного суду України щодо роз’яснення законодавства, надання висновків щодо проектів законів та інших нормативно-правових актів, з інших питань діяльності Вищого адміністративного суду України, підготовка яких потребує наукового забезпечення. До складу Науково-консультативної ради входять голова Науково-консультативної ради, його заступники, вчений секретар, які обираються на організаційному засіданні ради, члени ради. Цей склад затверджується Пленумом Вищого адміністративного суду України за поданням Голови Вищого адміністративного суду України.

Вищий адміністративний суд України має офіційний друкований орган, в якому публікуються роз’яснення Пленуму Вищого адміністративного суду України з питань застосування судами законодавства, постанови і ухвали Вищого адміністративного суду України та судові рішення і ухвали з конкретних справ, узагальнення судової практики, аналізи судової статистики, законодавчі та нормативно-правові акти, коментар до них, матеріали щодо діяльності Пленуму і президії Вищого адміністративного суду України, Науково-консультативної ради, органів суддівського самоврядування та кваліфікаційної комісії, статті з правових питань тощо. Головним завданням офіційного друкованого органу Вищого адміністративного суду України є сприяння правильному і однаковому застосуванню адміністративними судами Конституції та законів України, інших нормативно-правових актів при вирішенні ними справ, шляхом опублікування зазначених матеріалів судової практики і роз’яснень Пленуму з питань законодавства. Офіційне видання – Вісник Вищого адміністративного Суду України.


Склад Верховного Суду України: 20 суддів – по 5 суддів від кожної спеціалізованої юрисдикції (цивільної, кримінальної, господарської, адміністративної), з числа яких обираються Голова Верховного Суду України та його заступник. Суддею Верховного Суду України може бути особа, яка має стаж роботи на посаді судді не менше 15 років або суддя Конституційного Суду України.

При Верховному Суді України діє Науково-консультативна рада, яка утворюється з числа висококваліфікованих фахівців у галузі права для попереднього розгляду проектів постанов Пленуму Верховного Суду України щодо роз’яснення законодавства, надання висновків щодо проектів законодавчих актів та з інших питань діяльності Верховного Суду України, підготовка яких потребує наукового забезпечення. Порядок організації та діяльності Науково-консультативної ради визначається положенням, що затверджується Президією Верховного Суду України.

Верховний Суд України має офіційний друкований орган, у якому публікуються матеріали судової практики Верховного Суду України та інших судів загальної юрисдикції, матеріали з питань організації діяльності судів загальної юрисдикції та інші матеріали.

Для організаційного забезпечення роботи адміністративних судів всіх ланок створюється апарат, до штату якого входять помічники суддів, консультанти, судові розпорядники, секретарі. Очолюється апарат завідувачем секретаріату. Офіційне видання – Вісник Верховного Суду України.

3. Підвідомчість адміністративних справ

Юрисдикція адміністративних судів поширюється на правовідносини, що виникають у зв’язку з здійсненням суб’єктом владних повноважень владних управлінських функцій, а також у зв’язку з публічним формуванням суб’єкта владних повноважень шляхом виборів або референдуму.

Юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема:

1) спори фізичних чи юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності;

2) спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби;

3) спори між суб’єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управління, у тому числі делегованих повноважень;

4) спори, що виникають з приводу укладання, виконання, припинення, скасування чи визнання нечинними адміністративних договорів;

5) спори за зверненням суб’єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України;

6) спори щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму.

Юрисдикція адміністративних судів не поширюється на публічно-правові справи:

1) що віднесені до юрисдикції Конституційного Суду України;

2) що належить вирішувати в порядку кримінального судочинства;

3) про накладення адміністративних стягнень;

4) щодо відносин, які відповідно до закону, статуту (положення) об’єднання  громадян  віднесені до його внутрішньої діяльності або виключної компетенції.

4. Підсудність адміністративних справ

Підсудність – це розмежування компетенції між окремими ланками судової системи і між судами однієї ланки щодо розгляду та вирішення адміністративних справ.

КАС України виділяє наступні види підсудності:

  1.  предметна (родова);
  2.  територіальна;
  3.  інстанційна(функціональна);
  4.  підсудність кількох пов’язаних між собою вимог.

Відповідно до ст. 18 КАС України (предметна підсудність адміністративних справ) місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні:

1) адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган чи посадова особа місцевого самоврядування, посадова чи службова особа органу місцевого самоврядування, крім тих, які підсудні окружним адміністративним судам;

2) усі адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності;

3) усі адміністративні справи щодо спорів фізичних осіб з суб’єктами владних повноважень з приводу обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг;

4) адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання ними рішень судів у відповідних адміністративних справах.

5) адміністративні справи щодо примусового повернення в країну походження або третю країну та примусового видворення іноземців та осіб без громадянства за межі території України.

Окружним адміністративним судам підсудні адміністративні справи, у яких:

1) однією зі сторін є орган державної влади, інший державний орган, орган влади Автономної Республіки Крим, обласна рада, Київська або Севастопольська міська рада, їх посадова чи службова особа, крім випадків, передбачених КАС України (наприклад, ч. 4 ст. 18 КАС України), та крім справ з приводу їхніх рішень, дій чи бездіяльності у справах про адміністративні проступки та справ, які підсудні місцевим загальним судам як адміністративним судам;

2) про застосування у випадках, передбачених законом, заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю), якщо вони можуть бути застосовані виключно за судовим рішенням;

3) щодо підтвердження обґрунтованості вжиття суб’єктами владних повноважень заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Справи щодо оскарження дій або бездіяльності посадових чи службових осіб місцевих органів виконавчої влади розглядаються і вирішуються місцевим загальним судом як адміністративним судом або окружним адміністративним судом за вибором позивача.

Вищому адміністративному суду України як суду першої інстанції підсудні справи щодо встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів або всеукраїнського референдуму, справи про дострокове припинення повноважень народного депутата України, а також справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

У разі невизначеності законодавством предметної підсудності адміністративної справи така справа розглядається місцевим адміністративним судом за вибором позивача.

Згідно територіальної підсудності, адміністративні справи вирішуються адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, передбачених КАС України.

Адміністративні справи з приводу оскарження правових актів індивідуальної дії, а також дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об’єднань), вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача, або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, передбачених КАС України. Якщо така особа не має місця проживання (перебування, знаходження) в Україні, тоді справу вирішує адміністративний  суд за місцезнаходженням відповідача.

Адміністративні справи з приводу оскарження нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України чи іншого суб’єкта владних повноважень, повноваження якого поширюються на всю територію України, крім випадків, передбачених КАС України, адміністративні справи з приводу оскарження  рішень Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель, адміністративні справи, відповідачем у яких є закордонне дипломатичне чи консульське представництво України, його посадова чи службова особа, а також адміністративні справи про анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії, про заборону (примусовий розпуск, ліквідацію) політичної партії вирішуються окружним адміністративним судом, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ.

У разі невизначеності КАС України територіальної підсудності адміністративної справи така справа розглядається місцевим адміністративним судом за вибором позивача.

За інстанційною підсудністю адміністративних справ (ст. 20 КАС України) місцеві адміністративні суди (місцеві загальні суди як адміністративні суди та окружні адміністративні суди), а також Вищий адміністративний суд України у випадках, встановлених КАС України, вирішують адміністративні справи як суди першої інстанції.

Апеляційні адміністративні суди переглядають судові рішення місцевих адміністративних судів (місцевих загальних судів як адміністративних судів та окружних адміністративних судів), які знаходяться у межах їхньої територіальної юрисдикції, в апеляційному порядку як суди апеляційної інстанції.

Вищий адміністративний суд України переглядає судові рішення місцевих та апеляційних адміністративних судів у касаційному порядку як суд касаційної інстанції. У випадку, визначеному ч. 6 ст. 177 КАС України, Вищий адміністративний суд України переглядає в апеляційному порядку як суд апеляційної інстанції судові рішення Київського апеляційного адміністративного суду.

Верховний Суд України у випадках, установлених КАС України, переглядає судові рішення адміністративних судів після їх перегляду в касаційному порядку.

Підсудність кількох пов’язаних між собою вимог (ст. 21 КАС України) означає, що позивач може заявити кілька вимог в одній позовній заяві, якщо вони пов’язані між собою.

Якщо справа щодо пов’язаних вимог територіально підсудна різним місцевим адміністративним судам, то її розглядає один з цих судів за вибором позивача.

Якщо справа щодо однієї з вимог підсудна окружному адміністративному суду, а щодо іншої вимоги (вимог) – місцевому загальному суду як адміністративному суду, таку справу розглядає окружний адміністративний суд.

Якщо справа щодо однієї з вимог підсудна Київському апеляційному адміністративному суду, а щодо іншої вимоги (вимог) – іншому адміністративному суду, таку справу розглядає Київський апеляційний адміністративний суд.

Вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю суб’єкта владних повноважень або іншим порушенням прав, свобод та інтересів суб’єктів публічно-правових відносин, розглядаються адміністративним судом, якщо вони заявлені в одному провадженні з вимогою вирішити публічно-правовий спір. Інакше вимоги про відшкодування шкоди вирішуються судами в порядку цивільного або господарського судочинства.

Не допускається об’єднання в одне провадження кількох вимог, які належить розглядати в порядку різного судочинства, якщо інше не встановлено законом.

Питання для самостійного вивчення:

1. Передача адміністративних справ з одного адміністративного суду до іншого.

2. Повноваження Вищого адміністративного Суду України.

3. Підстави для перегляду судових рішень адміністративних судів Верховним Судом України.

6




1. Криминалистическая тактика и методика расследования отдельных видов преступления
2. Особенности употребления перифразы в английском языке
3. Налоговый контроль как вид государственно-управленческой деятельност
4. Структура й оцінка економічної інформації
5. Логистические потоки
6. тематики изучающий закономерности массовых случайных явлений2 Основными понятиями ТВ явся Испытания опыт
7. Реферат- Правовое положение ООО
8. Тема- АЛГОРИТМИ ЦИФРОВОЇ ФІЛЬТРАЦІЇ НАД 2МІРНИМИ СИГНАЛАМИ В СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ПРОГРАМНИХ ПАКЕТАХ
9. Курсовая работа- Внешний аудит банков
10. Генрих Густавович Нейгауз
11. Народы Сибири накануне русской колонизации
12. Вариант 1 1 Найдите модули и аргументы чисел и изобразите числа в комплексной плоскости-
13. При вивченні випадкової величини Х у результаті 40 незалежних спостережень дістали вибірку- 10 13 10 9 9 12 12
14. Введение Среди самых интересных и загадочных явлений природы детская одаренность традиционно занимает о
15. Найт энд дэй среди которых Тристан Дэвис Кейт Карр Иэн Джонс Ребекка Корсуэлл и Ник Дональдсон; Алану Бей
16. гражданский государственный и подчеркивая тем самым переход от догосударственной стадии развития общ
17. рефератів для захисту практики
18. Открытого городского Слёта работающей молодежи предприятий и учреждений
19. Вселенной Основные подходы к изучению- человек логос природа 2
20. реферату- Обстеження захисних лісонасаджень в Шепарівському лісництвіРозділ- Екологія Обстеження захисни