Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ІВ Керівник- Вчитель біології Миндрєску С

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 8.6.2024

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Відділ освіти Новоселицької  районної державної адміністрації

Магальська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів  ім.  Г. Нандріша

Науково-практична робота:

Весняні червонокнижки Магальського лісу

                                                                                                                                                            Виконавець:

Учень 11-А класу

Гостюк І.В.

Керівник:

Вчитель біології

Миндрєску С.Т.

Магала

2013

До числа найважливіших екологічних проблем сьогодення належить проблема збереження біорізноманіття загалом і рослинного покриву зокрема. Саме рослинний покрив э основою життя на Землі, оскільки він забезпечуэ існування біосфери. Сучасні темпи втрати різноманітності, основною причиною яких э активність людини, значно перевищують природні вимирання видів. Історія знає безліч екологічних катастроф, в яких страждало більше рослин, ніж тварин.

Нині скорочення видової різноманітності рослин переважає решту блоків біологічних істот, оскільки загибель рослин звичайно є і загибель усього живого. Першої уваги потребує флористичне різноманіття.

 Десятки тисяч років люди користувались багатствами природи, не підозрюючи, що все сильніше і сильніше втручаються в ті процеси, від звичайного ходу яких в кінцевому результаті залежить існування самого життя на Землі.

 На сьогоднішній день на нашій планеті скоротилось чисельність майже 20 000 видів вищих рослин , особливо красиво квітучих весняних рослин.

  Таємниці багатьох рослин ще не розгадані і людині багато належить впізнати : чому не ростуть в культурі деякі види ? Від чого , де , коли гублять свої лікувальні властивості рослини ?

  Ця проблема хвилює наших учнів, вони не байдужі до природи рідного краю. Кожну весну ходять в ліс що знаходиться одразу за селом на межі з містом Чернівці.

 Кілька років група юннатів спостерігає за різноманіттям весняних квітів нашого лісу який розпочинається зразу за нашим селом з Північно-Західної сторони.

  В 2010 році під час екскурсії були здивовані, що в нашому лісі весною не можна було зробити крок, щоб не наступити на різноманітні квіти. А тепер їх здається, дуже мало. І разом з вчителем вирішили обстежити ділянки лісу, виміряти площу і вирахувати особин цих видів, вивчити види весняних рослин нашого лісу. На протязі декількох років спостерігали за популяцією цих видів. На протязі місяця через 5-7 днів ходили в ліс, рахували, вимірювали площу рослин які квітнуть в цю пору і ось результат.

  Вид Шафран (Crocus) : На 1  в 10 популяціях :

2010

2011

2012

2013

5

5

6

5

8

5

2

-

17

13

13

12

11

9

8

8

20

21

18

15

25

20

20

20

27

20

18

15

20

15

10

19

30

21

19

15

 

  Умови погані :

  Затоптана земля

  Мало дерев

  На великій площині не було ні однієї ростини цього виду.

 Як тільки цей вид відцвів, ми почали спостерігати за Проліскою Дволистою – справжньою прикрасою нашого лісу – Scilla Bifolia. Її ніжно-голубі квітки розпускаються в квітні. Цей вид став ще рідше зустрічатися. Нарахували 5 популяцій де чисельність дуже мала : 2,6,7,8,10 рослин на 1  : всі маленькі, з маленькими суцвіттями, в них по 3-4 квіточки. Є багато популяцій, але вони не чисельні, трапляються поодинокі або невеликими групами. На нашу думку, чисельність скорочується через зірвання квітів, викопування рослин, через руйнування місць зростання внаслідок господарської діяльності людини, а також байдужості.

  Популяції конвалії про яку розповіла вчителька (вона знала і місця їх зростання) ми так і не знайшли. В буковому лісі ми шукали плауна булавовідного, але не було ні буків ні плауна. Все знищили байдужі люди.

 І лише в одному місці Рипа Стиній росте білосніжний підсніжник. Одна популяція. На 1  – 12 рослин. Вчителька розповіла. Що тут росте і осіння брандушка. В цьому році ми знайшли ще одну популяцію білосніжного підсніжника але особин ще менше.

 В травні в нашому лісі зустрічаються рябчик-великий і лісова лілія. В основному на вологих низинках серед чагарників. Внаслідок нищівної вирубку лісу, активного втурчання людей в приороду, ігнорюванню законів природи ці рослини знаходяться на межі зникнення.

  Популяції медунки і анемони дібровної зустріли – вони багаточисельні і займають обширні площі, стеляться як різнобарвний килим.

  Цікаво, в суцвітті Медунки – Pulmonaria obscura – одночасно цвіте кілька різнобарвних квіток. Цвіте вона до кінця травня.

  Другий вид – Анемона Дібровна (Anemona nemorosa) – багаточисельний вид в нашому лісі. Він займає велику площу. Ця маленька рослина з темно-зеленими листками і великими квітками суцільним килимом вкривають землю.

  Поруч з Анемоною дібровної росте і Ряст (Corydalis bulbosa) . Популяції цього виду займають великі площі і мають багато особин.

 Цієї весною ми також спостерігали за Переліскою благородною (Hepatica nobilis) . Ця рослина багаторічна, має кореневище, низенька, має по 2-4 квітки з бузьковоблакитними пелюстками. Популяції мають мало особин – 1-2 на 1  . Він зникає з нашого лісу.

  Після проведеної кропітливої пізнавально-наукової роботи учні зробили маленькі письмові інформації і ознайомили з ними учнів молодших класів, про те як вести себе в нашому лісі. Це допоможе зберегти видове різноманіття лісу.

  Основні причини руйнування місцезростань цих та інших видівб це передусімб пряме руйнування життєвого простору існування цих рослинвнаслідок забудови, розорювання, вирубування лісів, поліпшення лук із застосуванням добрив, розробки копалин, зарегелювання русел річок. Скорочується чисельність і кількість популяцій окремих видів також внаслідок рекрефції й туризму та збору рослин населенням.

 Одним руйнівних чинників, що негативно пливає на довкілля і зокрема на флору, в останній час визнано поширення необоригенних видів рослин серед яких багато небезпечних бурянів, що поширюються й проникають в природні екосистеми. При цьому вони активно витісняють місцеві види, передусім із пониженою конкуретноздатністю-ендеми, релікти, рідкісні. Ця проблема є актуальна і для нас. Наше село знаходиться близько транспортних артерій, близько ринка Калинівський куди прибуває транспорт з усієї України і других країн. Руйнування ділянок з природним рослинним покровом, збільшення кількості смітників, незалужених насипів і відвалів створює сприятливі умови для успішного поширення непроханих гостей.

 Про збереження зелених друзів повинен турбуватися кожен, хто мешкає на Землі. Бережливе відношення до природи необхідно виховувати в людині з самого раннього віку. Потрібно глибше вивчати життя рослин і активніше впливати на їх збереження,

Адже без рослин неможливе існування всьго живого на нашій планеті.

Література

1. Г.О. Білявський , Р.С. Фурдуй. Основи еколочних знань – Київ 1997

2. В.А. Нечитайло , Л.Ф. Кучерява. Ботаніка. Вищі рослини – Київ 2000

3. С.С. Морозюк . Біологія 6 клас – Київ 1996

4. Стаття І.І.Чорней До природи - з повагою // Крайова освіта 2007

5. Л.Гребчук . Рослини і тварини Червоної книги України – Тернопіль 2008

6. Lumea științei. Viața și ecologia. Traducere din l.Franceză 2000

7. Л.С. Панова , В.В. Протопопова. Весняні рослини – Київ 1997

8. Журнал Біологія вересень 2010




1. О федеральном бюджете на 2006 год.html
2. Приднепровская государственная академия строительства и архитектуры Кафедра отопления вентил
3. тема. Виды и источники маркетинговой информации
4. Явление коррупции в Китае
5. Лабораторная работа 1 Название- Методы измерения твёрдости металлов
6. Диво ldquo;Формирование благоприя
7. В и Г и проходят техническое и коммерческое обслуживание при котором осуществляют осмотр вагонов и смен
8. задание свеча экономкласса тираж 2000 штук ориентировочная стоимость 50 рублей Свеча гелевая 20 мл d 4
9. Профилактика кризисных переживаний у детей
10. За возрождение славянской культуры
11. Тема- ФИЛОСОФИЯ ПРИРОДЫ Цель- Раскрыть понятия природа и показать связь природы и общества
12. вплив посади лідер що має більше посадових повноважень може значно легше вести за собою ніж той хто не во
13. Биллинг неголосовых услуг.html
14. 00 хбр 14 сентября 2013 года
15. геологических изысканий закладки взрывчатых веществ при взрывных работах для водоснабжения и водопонижен
16. ИСКРА ПАМЯТКА 1
17. Российский государственный профессионально педагогический университет Институт экономики и управлени
18. педагогической деятельностью в современной российской школе и частично со структурой образования в целом
19. тематизация и организация оперативного хранения документов
20. по теме- ИНФОРМАЦИОННЫЕ ТЕХНОЛОГИИ В НИР Семинары состоятся в НБ ТГУ с 20 января по 24 января 2014 го.html