Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

І БАНКІВСЬКЕ ПРАВО УКРАЇНИ Методичні вказівки для самостійної роботи

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 4.6.2024

PAGE  2

Прикарпатський національний університет

імені Василя Стефаника

Юридичний інститут

Зозуляк О. І.

БАНКІВСЬКЕ ПРАВО УКРАЇНИ

Методичні вказівки для самостійної

роботи

(для студентів заочної  форми навчання)

Івано-Франківськ, 2013

    ББК 67.9.304 (4 Укр)

     З78

     Рекомендовано до друку на засіданні Вченої ради Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (протокол № 5 від 5 лютого 2013 року).

     Рецензенти:

     Олійник Оксана Степанівна  - кандидат юридичних наук, доцент,  доцент кафедри цивільного права Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника;                                

     Саракун Ірина Богданівна -  кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Лабораторії з проблем вивчення корпоративного права НДІ приватного права і підприємництва НАПрН України.

                                                                        

     З78 Зозуляк О. І. Банківське право України. Методичні вказівки  для самостійної роботи (для студентів заочної форми навчання) [текст] // Ольга Ігорівна Зозуляк. – Івано-Франківськ : Юридичний інститут Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2013. - 42 с.                        

Методичні вказівки розроблені на основі навчального плану Юридичного інституту Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника і призначені для самостійної роботи студентів з курсу «Банківське право».

У посібнику викладені теми, що не виносяться на семінарські заняття, тестові завдання, статті для реферування, завдання щодо складання проектів документів та добірки судової практик, практичні ситуації за тематикою курсу.

Методична розробка призначена для студентів, аспірантів, викладачів.

                                                                                                   ББК 67.9. 304 (4 Укр)

                                                                    Зозуляк О. І., 2013

                                     Прикарпатський національний університет

                                         імені Василя Стефаника, 2013

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА…………………………………………………………………………………………….4

ПРОГРАМА КУРСУ…………………………………………………………………………………….7

ТЕМИ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ…………………………………………….11

ТЕМА 6. Правові засади банківського регулювання та банківського нагляду……...........................11

ТЕМА 7. Правове регулювання банківської таємниці………………………………………………...12

ТЕМА 8. Правове регулювання здійснення валютних операцій в Україні…………………………..13

ТЕМА 10.  Правове регулювання відкриття, ведення та закриття банківських рахунків………..15

ТЕМА 11. Правове регулювання вкладних (депозитних) операцій  банків………………………….16

ТЕМА 12. Банківські розрахунки як особливі види банківських правочинів……………………….19

ТЕМА 13. Правове регулювання кредитних відносин банків……………………...………………....20

ТЕМА 14. Інші види активних операцій банків (фінансовий лізинг, факторинг, форфейтинг)…....21

ТЕМА 15. Способи забезпечення виконання кредитних зобов’язань……………..………………22

ТЕМА 16. Правове регулювання банківських цінних паперів…………………….…………….....23

ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ………………………………….....26

ПИТАННЯ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ……………………............40

ПЕРЕДМОВА

Актуальність вивчення цього курсу визначається зростанням значущості банківського права в системі юридичних наук, що зумовлено передусім переходом України до засад ринкової економіки, зростанням ролі банків як фінансових посередників у національній фінансово-кредитній системі. Банківський сектор є кровоносною судиною економіки будь-якої держави. Саме через банківські установи проходить переважний обсяг фінансових ресурсів. За станом банківського сектора судять про стан економіки держави в цілому.

В умовах побудови в Україні незалежної, демократичної, правової держави з економікою, заснованою на ринкових засадах, надзвичайно важливу роль відіграють саме банківські установи. Від їх стабільного та ефективного функціонування залежить ефективність ринкових реформ у нашій державі. У зв'язку з цим надзвичайно важливо на законодавчому рівні закріпити основні принципи та порядок здійснення банківської діяльності.

У нових економічних умовах характер державного регулювання банківської діяльності безумовно змінюється. Ми поступово відходимо від адміністративно-командних важелів управління економікою, вчимося застосовувати ринкові інструменти. Однак у перехідний період надзвичайно важливо розробити ефективний і дієвий механізм державного регулювання та контролю у зазначеному секторі економіки. І у цьому контексті значної ваги набувають питання банківського регулювання та банківського нагляду як функцій Національного банку України.

Науково-технічний прогрес обумовлює стрімкий розвиток технічних можливостей банківської системи. У результаті цього з'являються нові банківські операції, які вимагають адекватного правового регулювання.

Сучасні банки своєю діяльністю глибоко проникають в усі сфери економіки, активно впливають на економічні та соціальні процеси. Сферою банківської діяльності охоплено всі суб'єкти – від органів законодавчої і виконавчої влади до підприємств, організацій, фірм, фізичних осіб.

Враховуючи вищевикладене, питання банківського права є надзвичайно актуальними та заслуговують на увагу фахівців. Саме цим пояснюється значна кількість наукових досліджень з питань банківського права, публікації практикуючих юристів у сфері банківської діяльності. Правове регулювання окремих банківських операцій, в першу чергу кредитування, безготівкових розрахунків, питання правового статусу Національного банку України та інших банківських установ кожного року цікавлять все більше студентів, які обирають дослідження зазначених питань в межах дипломних та магістерських робіт.

У зв’язку з цим, вивчення банківського права України – важлива та невід’ємна частина правової освіти студентів юридичних вузів.

Семінарські заняття є основною формою роботи студента і проводяться з метою закріплення тих теоретичних знань з банківського права, які студент отримує на лекціях і при вивченні законодавства, підручників та іншої рекомендованої літератури. Семінарські заняття розвивають уміння логічно мислити і застосовувати отримані знання на практиці.

На семінарах та практичних заняттях студенти повинні продемонструвати володіння навчальним матеріалом, рекомендованою літературою, уміння користуватися законодавчими та підзаконними актами.

У кожного студента повинен бути окремий зошит для підготовки до семінарських занять, де слід робити записи, що відносяться до вирішення завдань з даної теми, а також, за необхідності, робити короткий запис відповідей на поставлені теоретичні запитання. У розв’язках необхідно посилатися на чинне законодавство.

Семінар, як правило, починається з короткого викладу основних теоретичних положень, що стосуються відповідної теми.

У студентів під час семінарських занять обов’язково повинні бути дані методичні рекомендації.

Список основної літератури і додаткової літератури подається у програмі курсу. Особливу увагу слід звернути на вивчення законодавства.

При необхідності на лекціях даються додаткові вказівки та завдання щодо підготовки до семінарських занять.

Банківське право України – самостійна галузь права, що включає систему норм і принципів, спрямованих на регулювання банківської діяльності, організацію та функціонування банківської системи України.

Навчальний курс із банківського права, покликаний допомогти студентам опанувати банківське право як самостійну галузь, сприятиме оволодінню навиками самостійно та кваліфіковано вирішувати практичні завдання в цій сфері.

Із метою формування у студентів відповідних теоретичних знань курс структурно побудовано відповідно до методологічних вимог до вивчення банківського права. Особливу увагу приділено правовим аспектам функціонування та взаємодії всіх елементів банківської системи України.

Метою курсу є вивчення студентами основних теоретичних питань банківського права як самостійної галузі права та оволодіння практичними навиками в цій галузі. Студенти мають набути знань про основні правові механізми регулювання діяльності банків, про фундаментальні інститути банківського права. У зв’язку з цим увага акцентується на досліджені банківського законодавства як інструмента практичного врегулювання у даній сфері.

Курс підготовлено з урахуванням теоретичних положень банківського права, вимог чинного банківського законодавства в обсязі, необхідному для повного та ґрунтовного опанування студентами основних положень цієї галузі.

У результаті вивчення банківського права студенти повинні:

    знати:

  •  предмет, методи, принципи та джерела банківського права України;
  •  статус і компетенцію Національного банку України та комерційних банків;
  •  нормативно-правові засади здійснення депозитних операцій;
  •  нормативно-правові засади здійснення кредитних операцій;
  •  нормативно-правові засади відкриття та ведення банківських рахунків;
  •  нормативно-правові засади здійснення розрахункових операцій;
  •  нормативно-правові основи валютного регулювання та валютного контролю;
  •  основні положення банківського права зарубіжних країн.

вміти:

  •  застосовувати норми банківського права в процесі вирішення практичних ситуацій;
  •  давати юридичну кваліфікацію відносинам, що складаються у сфері банківського права;
  •  узагальнювати практику реалізації окремих норм банківського законодавства та робити відповідні висновки.

     Для підготовки до семінарських (практичних) занять і для самостійної роботи студентам рекомендовано наступні підручники, що  можуть бути використані при вивченні всіх тем,  які охоплює навчальна програма курсу «Банківське право»

  1.  Костюченко А. О. Банківське право: Підручник. – К.; Атіка, 2008. – 332 с.
  2.  Орлюк О. П. Банківське право: Навч. посібник.–К.: Юрінком Інтер, 2004.–376 с.
  3.  Орлюк О. П. Фінансове право: Навч. посібник. –К.: Юрінком Інтер, 2003.–528 с.
  4.  Ефимова Л. Г. Банковское право: Учебн. и практ. пособие. – М. Бек, 1994.
  5.  Ефимова Л. Г. Сборник образцов банковских документов. – М. Инфра, 1995.
  6.  Закон України «Про банки і банківську діяльність», Науково-практичний коментар; За заг. ред. Голови НБУ В. С. Стельмаха. – К.: Видавничий дім, 2006.
  7.  Карманов Е. В. Банковское право Украины. – X.: Консум, 2000.
  8.  Банковское право Российской Федерации. Особенная часть 1 / Отв. ред. Г. А. Тосунян. – М.: Юрист, 2001
  9.  Банковское дело / Под ред. О. Лаврушина – 2-е изд. – М.: Финансы и статистика, 2000.
  10.  Банки и банковское право: Учебн. пособие / Под ред. проф. И. Т. Балабанова. – Санкт-Петербург, 2001.
  11.  Договірне право України. Загальна частина: навч. посіб. / Т.В. Боднар, О.В. Дзера, Н.С. Кузнєцова та ін.; за ред. О.В. Дзери – К.: Юрінком Інтер, 2008. – 896 с.
  12.  Договірне право України. Особлива частина: навч. посіб. / Т.В. Боднар, О.В. Дзера, Н.С. Кузнєцова та ін.; за ред. О.В. Дзери – К.: Юрінком Інтер, 2009. – 1200 с.
  13.  Зобов’язальне право: теорія і практика. Навчальний посібник / О.В.Дзера, Н.С.Кузнєцова, В.В.Луць та ін.; За ред. О.В.Дзери. – К.: Юрінком Інтер, 2011.

     Окрім того,  до кожної теми поданий перелік літератури, до якого включена монографічна та інші наукові джерела по темі, а також перелік нормативно-правових актів.

ПРОГРАМА КУРСУ

Тема 1. Теоретичні основи банківського права України 

     Поняття банківського права. Загальна характеристика банківського права як самостійної галузі в системі права України. Місце банківського права серед інших галузей права. Особливі риси банківського права. Система банківського права. Банківські правовідносини: поняття, зміст та види. Поняття та особливості банківської діяльності. 

     Поняття та особливості джерел банківського права. Види джерел банківського права. Конституція України як джерело банківського права. Місце нормативно-правових актів Національного банку України у регулюванні банківських

     Тенденції розвитку банківського законодавства.

Тема 2. Банківська система України

      Поняття банківської системи, історичні аспекти її становлення та розвитку. Склад банківської системи України. Універсальні банки в структурі банківської системи України. Спеціалізовані банки в структурі банківської системи України. Порядок створення та особливості правового статусу державного банку. Кооперативні банки в структурі банківської системи. Проблеми функціонування банківської системи України.

Тема 3. Правове регулювання діяльності  банківських обєднань

     Загальна характеристика банківських обєднань. Поняття та особливості правового статусу банківських груп. Порядок створення банківських груп. Порядок призначення контролера у банківській групі. Види банківських груп. Припинення діяльності банківських груп.

Особливості створення та правовий статус небанківських груп. Банківські асоціації (спілки) та особливості їх правового статусу.

Тема 4. Правовий статус Національного банку України 

     Правовий статус НБУ як центрального банку країни, його основне призначення, функції та операції. Організаційно-функціональна структура Національного банку України. Керівні органи та структура. Обмеження діяльності Національного банку України. Нормативно-правові акти Національного банку України. Взаємовідносини Національного банку України з Президентом України, Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України.

Тема 5. Правовий статус комерційних банків

     Банки в Україні та їхній правовий статус. Універсальні та спеціалізовані банки. Організаційно-правові форми банків. Сутність і роль комерційних банків, їх класифікація. Порядок створення комерційного банку. Вимоги щодо формування статутного капіталу комерційного банку. Регулятивний капітал банку. Істотна участь у банку та порядок її набуття. Порядок реорганізації та ліквідації комерційних банків 

     Організаційна структура та управління комерційним банком. Операції та послуги комерційних банків.

     Порядок створення відокремлених підрозділів комерційних банків. Порядок ідентифікації філій іноземних банків.

 

Тема 6. Правове регулювання банківської таємниці

      Поняття та особливості  банківської таємниці. Відомості, що становлять банківську таємницю. Доступ до банківської таємниці. Порядок розкриття банківської таємниці. Відповідальність за розкриття банківської таємниці.

      Співвідношення понять «банківська таємниця» та «комерційна таємниця банку». Інститут банківської таємниці у праві зарубіжних країн

                            

Тема 7. Правові засади банківського регулювання та банківського нагляду

     Загальна характеристика банківського регулювання та банківського нагляду. Методи банківського регулювання. Правові засади банківського нагляду. Порядок створення комерційних банків, відкриття філій, представництв та відділень. Надання ліцензій на здійснення банківських операцій Проведення дистанційного контролю та інспектування комерційних банків в Україні. Правові засади застосування санкцій за порушення банківського законодавствa.

Тема 8. Правові засади здійснення валютних операцій в Україні

     Правові засади валютного регулювання та валютного контролю в Україні. Валютні цінності та валютні операції. Правовий режим здійснення валютних операцій. Ліцензування Національним банком України учасників валютних відносин. Поняття та особливості відповідальності за порушення валютного законодавства.

    Види валютних операцій з банківськими металами. Порядок переміщення валютних цінностей через митний кордон України.

     Особливості здійснення розрахунків в іноземній валюті. Відповідальність за порушення порядку здійснення розрахунків в іноземній валюті.  

Тема 9. Загальні положення про банківські правочини

      Поняття та особливості банківських правочинів. Правова природа банківських правочинів. Місце банківських правочинів у системі цивільних правочинів. Класифікація банківських правочинів. Співвідношення понять “банківська діяльність”, “банківська послуга”, “банківський правочин”, “банківська операція”. Банк як сторона банківського правочину. Гроші та цінні папери як об`єкти банківського правочину.

Тема 10. Правове регулювання банківських рахунків.

     Поняття та види банківських рахунків. Правове регулювання відкриття та ведення банківських рахунків.  

Договір банківського рахунку. Укладення і оформлення договору банківського рахунку. Виконання договору банківського рахунку. Списання коштів з банківського рахунку. Арешт рахунка і призупинення операцій по рахунку. Правові наслідки порушення договору банківського рахунку.

Окремі види договорів банківського рахунку. Правовий режим окремих банківських рахунків (розрахункових, поточних, бюджетних, кореспондентських і ін.).

Тема 11. Правове регулювання депозитних (вкладних) відносин банків

Поняття депозитних (вкладних) операцій за законодавством України. Правові засади здійснення депозитних операцій

Загальна характеристика договору банківського вкладу.  Сторони договору. Предмет договору банківського вкладу. Форма та зміст договору банківського вкладу. Види банківських вкладів і їх оформлення (ощадна книжка, ощадний сертифікат тощо). Внески на користь третіх осіб. Виконання договору банківського вкладу. Правові наслідки порушення договору банківського вкладу.

Система гарантування вкладів в Україні. Правовий статус Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Порядок та умови виплати вкладів.

Депозитні операції Національного банку України з комерційними банками. Види недепозитних операцій як джерел формування ресурсної бази банків.

Тема 12. Банківські розрахунки як особливі види банківських правочинів

Зобов'язання по розрахунках. Поняття і правове регулювання готівкових і безготівкових розрахунків. Розрахунки готівкою як форма виконання грошових зобов'язань. Банківські касові операції. Поняття і зміст безготівкових розрахунків. Розрахункові правовідносини. Основні форми безготівкових розрахунків.

Розрахунки платіжними дорученнями. Поняття, зміст і виконання платіжного доручення. Розрахунки за акредитивом. Види акредитивів. Виконання акредитива і відповідальність банку за порушення умов акредитива

Розрахунки по інкасо. Форми розрахунків по інкасо. Виконання інкасового доручення і відповідальність за його невиконання.

Розрахунки чеками. Порядок оплати чека і передачі прав по ньому. Відмовлення від оплати чека і відповідальність за його несплату.

Безготівкові розрахунки із використанням спеціальних платіжних засобів.

Тема 13. Правове регулювання кредитних відносин банків

      Поняття та особливості правового регулювання банківських кредитних відносин. Зміст і види кредитних операцій банків як операцій банків із розміщення коштів. Поняття «кредит», його форми та умови надання. Основні принципи проведення кредитної політики.

      Поняття та види кредитних договорів. Елементи та порядок укладення кредитного договору. Виконання та правові наслідки порушення умов кредитного договору.

     Кредитування комерційних банків Національним банком України в межах функції рефінансування НБУ. Види та форми рефінансування.

     Іпотечне кредитування в Україні.

Тема 14. Інші види активних операцій банків (фінансовий лізинг, факторинг, форфейтинг)

     Загальні положення про фінансовий лізинг. Зміст та форма договору фінансового лізингу. Сторони договору фінансового лізингу. Предмет договору фінансового лізингу. Виконання договору фінансового лізингу.

     Загальна характеристика договору факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги). Особливості суб’єктного складу договору факторингу. Порядок укладення та зміст договору факторингу. Виконання договору. Виконання боржником грошової вимоги факторові. Захист прав боржника.

     Форфейтинг як  форма кредитування українських експортерів.  

Тема № 15. Способи забезпечення виконання кредитних зобов’язань

     Поняття та види способів забезпечення виконання кредитних зобовязань. Неустойка. Застава. Учасники заставних правовідносин, їх права та обов’язки. Предмет застави. Особливості правового регулювання іпотеки. Порука як спосіб забезпечення виконання кредитних зобовязань. Банківська гарантія. Істотні умови гарантій. Суб’єкти, що вступають у гарантійні правовідносини. Класифікація банківських гарантій.

Тема 16. Правове регулювання цінних паперів у банківській сфері

     Поняття та елементи ринку цінних паперів. Цінні папери: поняття, групи та види. Пайові, боргові, товаророзпорядчі та похідні цінні папери. Порядок реєстрації та форми  випуску цінних паперів.  Реєстрація  прав, посвідчених цінними паперами. Передання прав за цінними паперами. 

     Банки як учасники ринку цінних паперів. Види банківських цінних паперів. Порядок здійснення операцій з акціями. Облігації як об’єкт банківської діяльності. Застосування деривативів у банківській діяльності. Використання векселів у банківській діяльності. Сертифікати як об’єкти  банківської діяльності. Іпотечні цінні папери у банківській діяльності. Валютні деривативи та їх роль у сфері здійснення банківської діяльності.

 

ТЕМИ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Тема 6. Правові засади банківського регулювання та банківського нагляду

     Методичні рекомендації: при вивченні даної теми студенти повинні звернути увагу на особливості здійснення банківського регулювання та нагляду; форми та методи банківського регулювання. Окрему увагу слід звернути на міжнародно-правове регулювання у даній сфері та особливості застосування санкцій за порушення банківського законодавства.

     Питання для самоконтролю: :

  1.  Розкрийте специфіку правових засад банківського нагляду. Співвідношення банківського регулювання та банківського нагляду. Міжнародні стандарти у сфері банківського регулювання та нагляду.
  2.  Охарактеризуйте методи банківського регулювання.
  3.  Банківський нагляд на консолідованій основі: поняття та форми.
  4.  Система органів банківського нагляду.
  5.  Проведення дистанційного контролю та інспектування комерційних банків в Україні.
  6.  Правові засади застосування санкцій за порушення банківського законодавствa.

     Практичні завдання:

     Завдання  № 1.

     Один із комерційних банків м. Львів видав кредит сумою 500.000 гривень, не повідомивши про це  Національний банк України. Який із нормативі кредитного ризику порушено? Відповідь обґрунтуйте.

    Завдання № 2.

     Приватбанк, що знаходиться у м. Харкові здійснив інвестиції в ТзОВ „Алерта” у сумі 22% власного регулятивного капіталу. Національний банк заборонив здійснення такої інвестиції. Чи правомірні дії НБУ?. Відповідь обґрунтуйте.

     Завдання № 3.

     Комерційний банк «Фінанси та кредит», що знаходиться у м. Івано-Франківськ інвестував у цінні папери більше 30% регулятивного капіталу? Чи правомірні дії даного банку? Який із нормативів інвестування ним порушенні?

     Нормативні акти та література:

     1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. — 1996. — № 30. — Ст. 141.

     2. Господарський кодекс України // Відомості Верховної Ради України. — 2003. — № 18—22.

     3. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. № 435-ІV // Офіційний Вісник України. – 2003. – № 11. – Ст. 461.

     4. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 р. № 2121-111 // Офіційний Вісник України. – 2001. – № 1—2. – Ст. 1.

     5. Закон України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 р. № 679-ХІ\/ // Офіційний Вісник України. – 1999. – № 24 від 02. 07. 99.

     6. Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» 23 лютого 2012 року № 4452-VI // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4452-17/page

     7. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо нагляду на консолідованій основі» //  Відомості Верховної Ради України. -  2011. - № 47. – Ст. 533.

     8. Інструкція про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затверджена Постановою Правління Національного банку України  13.01. 2003. - № 7.

     9. Положення про застосування Національним банком України санкцій за порушення законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню терроризму, затверджене Постановою Правління НБУ 15. 06. 2011  № 192.--// [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0836-11

     10. Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства, затверджене Постановою Правління НБУ 17. 08. 2012 № 346 // [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1590-12

     11. Положення про структуру системи банківського нагляду Національного банку України та його повноваження щодо адекватного реагування на порушення в діяльності комерційних банків, затверджене постановою Правління Національного банку України від 17 листопада 1997 р. № 380 // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0486500-97

      12. Положення про Комісію Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків, затверджене Постановою Правління Національного банку України 09. 11. 98  № 470 // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0470500-98

      13. Орлюк О. П. Банківське право: Навч. посібник.–К.: Юрінком Інтер, 2004.–376 с.

      14. Науменкова С. Нові тенденції в механізмі регулювання фінансового сектору / С. Науменкова // Вісник Національного банку України. – 2011. - № 12. – С. 4-11.

Тема 7. Правове регулювання банківської таємниці

     Методичні рекомендації: при вивченні даної теми студенти повинні звернути увагу на законодавче визначення поняття «банківська таємниця» та окреслити відомості, що її становлять; розкрити особливості розкриття банківської таємниці; окрему увагу слід звернути на види юридичної відповідальності за розкриття банківської таємниці.

     Питання для самоконтролю::

     1. Поняття банківської таємниці. Співвідношення понять «банківська таємниця» та «комерційна таємниця банку».

     2. Відомості, що становлять банківську таємницю.

     3. Порядок розкриття банківської таємниці.

     4. Доступ суб'єктів держави до інформації комерційних банків.

     Практичні завдання:

      Задача № 1.

Старший слідчий слідчого відділення податкової міліції ДПІ у Печерському районі міста Києва Новачук С. А. звернувся до суду з поданням про надання дозволу на розкриття АКБ «Правекс – Банк» банківської таємниці ТОВ ЦЕМД «Триденна» та проведення виїмки документів, які містять банківську таємницю. 

     Внесене подання слідчий обґрунтовує тим, що в провадженні слідчого відділення податкової міліції ДПІ у Печерському районі м. Києва знаходиться кримінальна справа № 79-00124, порушена за фактом замаху на заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовим становищем службовими особами ТОВ „Інтегро-Сервіс”, за ознаками злочину передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України. У внесеному до суду поданні слідчим не зазначено, на розкриття якої саме банківської таємниці необхідно дозвіл.

Яке рішення повинен прийняти суд? Відповідь обґрунтуйте.

Задача № 2.

ДПІ у м. Нова Каховка звернулося до суду з заявою, в якій просить суд надати дозвіл на отримання інформації від Херсонської філії, що становить банківську таємницю, а саме: роздруківку (з вказівкою контрагентів та призначенням платежу) про рух та обіг коштів на рахунках ТОВ «Енергополіс» в м. Нова Каховка за період з 01.08. 03р. по 20.09. 07р. Яке рішення повинен прийняти суд?

     Нормативні акти та література:


     
1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. — 1996. — № 30. — Ст. 141.

     2. Господарський кодекс України // Відомості Верховної Ради України. — 2003. — № 18—22.

     3. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. № 435-ІV // Офіційний Вісник України. – 2003. – № 11. – Ст. 461.

     4. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 р. № 2121-111 // Офіційний Вісник України. – 2001. – № 1—2. – Ст. 1.

     5. Закон України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 р. № 679-ХІ\/ // Офіційний Вісник України. – 1999. – № 24 від 02. 07.99.

     6. Закон України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» // Відомості Верховної Ради України.- 1994. - № 31. - Ст. 286 .

     7. Закон України «Про електронний цифровий підпис» // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 36. - Ст. 276.

     8. Правила зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджені Постановою Правління Національного банку України 14. 07. 2006 № 267. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0935-06.

     9. Судова практика розгляду справ про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб: узагальнення Верховного Суду України від 21.12.2009. р. - [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http:/zakon.rada.gov.ua

     10. Про надання роз’яснення (щодо невиконання банківськими установами судових рішень щодо розкриття банківської таємниці : лист Національного банку України від 09.09. 2008 № 47-112/249-12219. - [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi

     11. Шаповалова Анна Олександрівна. Забезпечення охорони банківської таємниці у кримінальному процесі України : Дис... канд. наук: 12.00.09 – 2009.

     12. Гетманцев Данило Олександрович. Банківська таємниця: особливості її нормативно-правового регулювання в Україні та в законодавстві зарубіжних країн: дисертація канд. юрид. наук: 12.00.07 / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К. - 2003.

Тема 8. Правове регулювання здійснення валютних операцій в Україні 

      Методичні рекомендації: при вивченні даної теми студенти повинні дати характеристику валютному законодавству України; визначити поняття та види валютних цінностей, валютних операцій; окреслити особливості здійснення розрахунків в іноземній валюті; визначити особливості торгівлі іноземною валютою; підстави та форми відповідальності за порушення валютного законодавства.

     Питання для самоконтролю::

  1.  Поняття та види валютних цінностей. Особливості здійснення валютних операцій.
  2.  Особливості торгівлі іноземною валютою.
  3.  Порядок та умови здійснення операцій з банківськими металами.
  4.  Порядок переміщення готівки та банківських металів через митний кордон України.
  5.  Порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті.
  6.  Відповідальність за порушення валютного законодавства. Види та форми.

     Практичні завдання.

  1.  Визначте основні вимоги, яким повинен відповідати комерційний банк для прийняття рішення НБУ про підтримання ліквідності банку шляхом проведення  операції  «своп».
  2.  Здійснюючи валютну  операція  на  умовах  "том", комерційний банк порушив умови її виконання. Визначте особливості відповідальності за порушення порядку умов здійснення операцій з іноземною валютою.
  3.  Комерційний банк здійснював торгівлю іноземною валютою без одержання ліцензії Національного банку України. Визначте розмір штрафних санкцій, які передбачаються нормами банківського законодавства за даний вид порушення.
  4.  Один із комерційних банків м. Києва здійснив випуск ощадних (депозитних) сертифікатів в банківських металах. Який із нормативів щодо здійснення операцій з банківськими металами порушено? Визначте форму юридичної відповідальності за зазначене порушення.

Нормативно-правові акти і література:

1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. — 1996. — №  30. — Ст. 141.

2. Господарський кодекс України // Відомості Верховної Ради України. — 2003. — № 18—22.

3. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. № 435-ІV // Офіційний Вісник України. – 2003. – № 11. – Ст. 461.

4. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 р. № 2121-111 // Офіційний Вісник України. – 2001. – № 1—2. – Ст. 1.

5. Закон України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 р. № 679- ХІ\/ // Офіційний Вісник України. – 1999. – № 24 від 02.07.99.

6. Декрет Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання та валютного контролю» від 19 лютого 1993 року // Відомості Верховної Ради України. -1993.- № 17.- Ст. 184.

7. Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94  № 185/94-ВР // Відомості Верховної Ради України. - 1994.- 340.- Ст. 364

8. Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затверджене  Постановою Правління Національного банку України 10.08.2005. - № 281 // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0950-05

9. Порядок проведення Національним банком України операцій з купівлі-продажу іноземної валюти на умовах «своп», затверджене Постановою Правління Національного банку України 05.12.2011. - № 434. // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0434500-11

10. Лист НБУ «Щодо здійснення на міжбанківському валютному ринку України операцій купівлі-продажу іноземної валюти за гривні на умовах «форвард»  від   23.10.2009  № 13-214/7001-19824 // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v9824500-09

11. Положення Про проведення Національним банком України валютних аукціонів, затверджене Постановою Правління Національного банку України 29.12.2008. - № 469 // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0086-09  

12. Положення  Про здійснення операцій з банківськими металами, затверджене Постановою Правління Національного банку  06.08.2003 № 325 (у редакції постанови Правління Національного банку України 30.12.2011 № 497) // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0749-03

13. Інструкція Про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, затверджена Постановою Правління Національного банку України 27.05.2008. - № 148 // [Електронний ресурс]. - Режим доступу:  http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0520-08

14. Правила використання готівкової іноземної валюти на території України, затверджені Постановою Правління Національного банку України 30.05.2007. - № 200 // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0656-07

15. Правила вивезення з України і ввезення в Україну уповноваженими банками національної та іноземної валюти, банківських металів, бланків чеків, затверджені Постановою Правління Національного банку України 06.08.2003   327 // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0753-03

16. Положення про порядок надання банкам і філіям іноземних банків генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, затверджене Постановою Правління Національного банку України 15.08.2011   281 // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1054-11

17. Положення про порядок видачі індивідуальних ліцензій на переказування іноземної валюти за межі України для оплати банківських металів та проведення  окремих валютних операцій, затверджене Постановою Правління Національного банку України 17.06.2004   266 // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0897-04

18. Класифікатор іноземних валют, затверджений Постановою Правління Національного банку України, затверджений Постановою Правління  Національного банку України 04.02.98. - № 34  // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0521500-98

19. Петро Матвєєв. Умови договору валютного дилінгу: валютний ризик, обмінний курс, маржинальна торгівля // Юридична Україна.- 2008.- № 11.

20. Петро Матвєєв. Елементи договорів валютного дилінгу на ринку Форекс: місце вчинення, об’єкт та учасники // Юридична Україна.- 2008.- № 10.

21. Олена Близнюк. Проблеми правового регулювання відносин валютного управління в Україні // Юридична Україна. – 2006.- № 1.

22. Половко С. Режим ліцензування валютних операцій / С. Половко // Право України. – 2003. - № 11.

23. Северин Олександр Євгенович. Правове регулювання валютних операцій суб'єктів господарської діяльності: дис. канд. юрид. наук: 12.00.04 / НАН України; Інститут економіко-правових досліджень. - Донецьк, 2003.

24. Кузнецов О. Стабілізація світової валютної системи в контексті теоретичних підходів Дж. М. Кейнса / О. Кузнецов // Вісник Національного банку України. – 2012. -№ 3 . – С. 24-29.

Тема 10. Правове регулювання відкриття, ведення та закриття банківських рахунків  

     Методичні рекомендації: при вивченні даної теми студенти повинні дати характеристику правовому регулюванню поняття та видів банківських рахунків, охарактеризувати порядок відкриття та ведення банківських рахунків. Окрему увагу слід звернути на особливості правового регулювання кореспондентських рахунків.

     Основою правовою формою опосередкування відносин за видами банківських рахунків виступає договір банківського рахунку, на визначення порядку укладення якого, особливостей виконання та правових наслідків невиконання також треба зосередити увагу.

     Питання для самоконтролю: :

  1.  Поняття та особливості банківського рахунку. Види банківських рахунків.

А) поточний банківський рахунок;

Б) вкладний (депозитний) банківський рахунок;

В) кореспондентські рахунки.

      2.  Порядок відкриття поточних банківських рахунків фізичними особами та суб’єктами господарювання.

      3. Використання коштів за поточними рахунками.

      4. Договір банківського рахунку як основна форма опосередкування рахункових правовідносин.

      5. Списання коштів з банківського рахунку. Арешт рахунка і призупинення операцій за рахунком.

      Практичні завдання:

     Завдання 1.

Проаналізуйте правову природу процентів за користування коштами, що знаходяться на рахунку.

Завдання 2.

Визначте суб’єктів, для яких відкриваються поточні рахунки типу "Н" та охарактеризуйте особливості використання коштів за ними.

     Нормативно-правові акти і література:

  1.  Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р. // Офіційний Вісник України. – 2003. – №11. – Ст. 462.
  2.  Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. № 435-ІV // Офіційний Вісник України. – 2003. – № 11. – Ст. 461.
  3.  Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 р. № 2121-111 // Офіційний Вісник України. – 2001. – № 1—2. – Ст. 1.
  4.  Закон України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 р. № 679 - ХІ\/ // Офіційний Вісник України. – 1999. – № 24 від 02.07.99.
  5.  Закон України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні» від 5 квітня 2001 р. № 2346- ІІІ // Офіційний Вісник України. – 2001. – № 20. – Ст. 828.
  6.  Інструкція «Про безготівкові розрахунки в національній валюті України», затверджена постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 р. № 22.
  7.  Інструкція про касові операції в банках України, затверджена Постановою Правління Національного банку України № 337 від 14.08.2003 року // Офіційний Вісник України. – 2003. – № 37. – Ст. 1999.
  8.  Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена Постановою Правління Національного банку України № 492 від 12.11. 2003 р.
  9.  Інструкція про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті, затверджена Постановою Правління Національного банку України 16.08.2006. - № [Електронний ресурс]. - Режим доступу 320http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z1035-06
  10.   Борис Денисенко. Особливості розірвання договору депозиту / Денисенко Борис // Юридична Україна. - 2006.- № 11.

Тема 11. Правове регулювання вкладних (депозитних) операцій  банків

 

     Методичні рекомендації: при вивченні даної теми студенти повинні дати характеристику поняттю та порядку відкриття вкладних (депозитних) рахунків, договору банківського вкладу, визначити форму та зміст договору вкладу, окреслити види банківських вкладів та їх оформлення. Окрему увагу слід звернути на особливості укладення договору банківського вкладу на користь третьої особи.

           Питання для самоконтролю :

  1.  Поняття та особливості відкриття вкладного (депозитного) рахунку.
  2.  Договір банківського вкладу як основна форма опосередкування вкладних відносин.
  3.  Характеристика вкладних відносин на користь третіх осіб.
  4.  Система гарантування вкладів фізичних осіб. Правовий статус Фонду гарантування фізичних осіб.
  5.   Порядок та умови відшкодування коштів за вкладами фізичних осіб.

     Практичні завдання:

     Завдання 1.

Визначте, елементи яких договорів містяться у договорі банківського вкладу.

Охарактеризуйте договір банківського вкладу як змішаний договір.

     Завдання 2.

Порівняйте договір банківського вкладу і договір позики, договір банківського вкладу і кредитний договір за:

  •  суб’єктним складом;
  •  порядком укладення;
  •  істотними умовами;
  •  формою договору.

     Завдання 3. 

     Охарактеризуйте правовий режим майна Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та джерела його формування.

     Завдання 4.

     За строковим договором банківського вкладу банк гарантував клієнтам виплату 23% річних. Через 2 місяці банк уже здійснював прийняття вкладів під 17% річних і довів до відома усіх клієнтів, з якими були укладені договори банківського вкладу під 23% річних, про зміну ставки проценту з 23% на 17%.

Чи правомірні дії банку?

Чи можуть вкладники захистити свої права у судовому порядку?

Проаналізуйте ст.ст. 651, 1061 Цивільного кодексу України.

     Завдання 5.

За договором банківського вкладу гр. Р. вніс на ім’я свого 10-річного сина 1000

грн. Через деякий час син звернувся в установу банку з вимогою по видачу йому цих грошей і нарахованих на них процентів.

Які права третіх осіб, на користь яких укладено договір банківського вкладу?

Чи правомірні вимоги 10-річного сина? Проаналізуйте ст.ст. 31, 32 Цивільного кодексу України.

     Нормативно-правові акти і література:

  1.  Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р. // Офіційний Вісник України. – 2003. – №11. – Ст. 462.
  2.  Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. № 435-ІV // Офіційний Вісник України. – 2003. – № 11. – Ст. 461.
  3.  Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 р. № 2121-111 // Офіційний Вісник України. – 2001. – № 1—2. – Ст. 1.
  4.  Закон України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 р. № 679 - ХІ\/ // Офіційний Вісник України. – 1999. – № 24 від 02.07.99.
  5.  Закон України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні» від 5 квітня 2001 р. № 2346- ІІІ // Офіційний Вісник України. – 2001. – № 20. – Ст. 828.
  6.  Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 23 лютого 2012 року № 4452-VI // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4452-17/page
  7.  Інструкція «Про безготівкові розрахунки в національній валюті України», затверджена постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 р. № 22.
  8.  Інструкція про касові операції в банках України, затверджена Постановою Правління Національного банку України №337 від 14.08.2003 року // Офіційний Вісник України. – 2003. – № 37. – Ст. 1999.
  9.  Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена Постановою Правління Національного банку України № 492 від 12.11.2003 р.
  10.  Положення   про  порядок  емісії  спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затверджене Постановою Правління Національного банку України № 474/17769 від 06.07.2010 р.
  11.  Борис Денисенко. Особливості розірвання договору депозиту / Денисенко Борис // Юридична Україна. - 2006.- № 11.
  12.   Герасименко В. Ризики вкладників банку : їх запобігання та мінімізація / В. Герасименко // Вісник Національного банку України. – 2012. - № 2. С. 8- 28.

Тема 12. Розрахунки як особливі банківські правочини

     Методичні рекомендації: заняття з даної теми має на меті закріплення знань про поняття та види банківських розрахунків, розрахункові правовідносини та порядок обслуговування рахунків у банку. Студенти повинні звернути увагу на окремі види розрахунків, зокрема, з використанням акредитивів, спеціальних платіжних засобів тощо.

      Питання для самоконтролю::

  1.  Поняття та особливості банківських розрахунків. Види розрахунків.
  2.  Загальна характеристика та види безготівкових розрахунків

а) розрахунки платіжними дорученнями; розрахунки платіжними вимогами-дорученнями та платіжними вимогами.

б) розрахунки чеками;

в) розрахунки акредитивами;

г) розрахунки за інкасо;

д) розрахунки з використанням спеціальних платіжних засобів.

3. Порядок здійснення касових банківських операцій.

Практичні завдання:

Завдання 1.

Зробіть порівняльний аналіз платіжного доручення і платіжної вимоги-доручення; платіжної вимоги-доручення і платіжної вимоги.

     Завдання 3.

Відобразіть схематично види акредитивів.

     Нормативні акти та література:

  1.  Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р. // Офіційний Вісник України. – 2003. – №11. – Ст. 462.
  2.  Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. № 435-ІV // Офіційний Вісник України. – 2003. – № 11. – Ст. 461.
  3.  Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 р. № 2121-111 // Офіційний Вісник України. – 2001. – № 1—2. – Ст. 1.
  4.  Закон України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 р. № 679- ХІ\/ // Офіційний Вісник України. – 1999. – № 24 від 02.07.99.
  5.  Закон України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні» від 5 квітня 2001 р. № 2346- ІІІ // Офіційний Вісник України. – 2001. – № 20. – Ст. 828.
  6.  Інструкція «Про безготівкові розрахунки в національній валюті України», затверджена постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 р. № 22.
  7.  Інструкція про касові операції в банках України, затверджена Постановою Правління Національного банку України №337 від 14.08.2003 року // Офіційний Вісник України. – 2003. – № 37. – Ст. 1999.
  8.  Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена Постановою Правління Національного банку України № 492 від 12.11.2003 р.
  9.  Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 р. №637 // Вісник НБУ 2005, №3 (додаток) – 10.03.2005.
  10.  Положення   про  порядок  емісії  спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затверджене Постановою Правління Національного банку України № 474/17769 від 06.07.2010 р.
  11.  Положення про електронні гроші в Україні, затверджене Постановою Правління Національного банку України 25.06.2008  № 178 [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0688-08.%209
  12.  Агафонова Н. В. Правове регулювання документарних акредитивів. //Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні та політичні науки. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України; Спілка юристів України. —2001. —Вип. 7. – С. 312—319.
  13.  Ващенко Ю. В. Поняття та правова природа клірингу // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 10. – К.: Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2001. – 532 с.
  14.  Воронова Л. К. Правовое регулирование кредитно-расчетных отношений в народном хозяйстве. – К.: Вища шк., 1988.
  15.  Воронова Л. К., Кучерявенко Н. П. Финансовое право: Учебное посо-бие для студентов юридических вузов и факультетов. – Харьков: Пегас, 2003. – 360 с.
  16.  Костюченко А. О. Банківське право: Підручник. – К.; Атіка, 2008. – 332 с.
  17.  Кузьмин В. Ф. Кредитные и расчетные правоотношения в промышленности. – М.: Юрид. лит., 1975.
  18.  Куник Я. А. Кредитные отношения в торговле. – Изд. 2-е, доп. и перераб. – М.: Зкономика, 1976.
  19.  Орлюк О. П. Банківське право: Навч. посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 376 с.
  20.  Орлюк О. П. Фінансове право: Навч. посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 528 с.
  21.  Оксана Дмитренко. Розрахункове зобов'язання – правова форма розрахункових відносин // Юридична Україна.- 2006.- № 9.
  22.  Подцерковный О. П. Денежные обязательства и расчетные правоотношения в Украине. – Одесса: «Студия «Негоциянт»», 2005.

Тема 13. Правове регулювання кредитних відносин банків

     Методичні рекомендації: Метою даного заняття є закріплення знань про банківський кредит, елементи кредитного зобов’язання, порядок укладення кредитного договору. У зв’язку з цим, студентам необхідно твердо засвоїти наступні положення: дати загальну характеристику позики як форми кредиту, визначити особливості правового регулювання банківських кредитних відносин, звернути увагу на порядок укладення кредитного договору.

     Питання для самоконтролю: :

  1.  Загальна характеристика позики як форми кредиту.
  2.  Кредитування Національним банком комерційних банків в межах функції рефінансування.
  3.  Поняття та особливості правового регулювання банківських кредитних відносин. Зміст та форма кредитного договору.

        Практичні завдання:

        Завдання 1.

Складіть порівняльну таблицю договору позики та кредитного договору за:

а) сторонами;

б) предметом;

в) порядком укладення, формою;

г) процентами за користування коштами;

д) відповідальністю сторін;

е) способами забезпечення виконання договорів позики та кредитування.

     Задача 1.

Працівник одного з територіальних підприємств управління залізниці Львівської області звернувся з проханням до адміністрації управління про надання цільового кредиту на внесок в ЖБК для придбання квартири його сім’ї в сумі 10000 грн. Було укладено кредитний договір за умовами якого:

  1.  Погашення кредиту має розпочатися з 1 січня наступного за наданням кредиту року і погашається протягом 3 років рівними щомісячними сумами;
  2.  За користування кредитом працівник брав на себе зобов’язання сплачувати 12% річних;
  3.  До повного погашення кредиту працівник не має права звільнитися з роботи за власним бажанням, а у випадку звільнення з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (ст. 40 КЗпП) розмір проценту збільшується з 12 річних до 20% річних.

Дайте правовий аналіз кожного пункту укладеного кредитного договору. Чи вправі управління залізниці надавати цільові кредити своїм працівникам? Які правові наслідки укладення такого кредитного договору?

      Задача 2.

ПАТ “Нафтопереробний завод” за рахунок чистого прибутку за результатами діяльності 2004 року надало кредит в сумі 250000 грн. своєму дочірньому підприємству “Нафтовик –1” строком на 6 місяців з розрахунку 20% річних під заставу товарів в обороті.

За результатами перевірки діяльності ПАТ контрольно-ревізійне управління звернулося до арбітражного суду про визнання кредитного договору недійсним на підставі ст. 207 Господарського кодексу України із стягненням в дохід держави сум, одержаних сторонами за договором.

Дайте правовий аналіз ситуації. Хто може бути сторонами кредитного договору?

Вирішіть спір.

    Нормативні акти та література:

  1.  Цивільний кодекс України від 16.01.2003р. // ВВР. 2003. № 40-44.-Ст.356.
  2.  Господарський кодекс України від 16.01.2003р. // ВВР, № 18-22,.- Ст.144.
  3.  Закон України „Про банки і банківську діяльність” від 07.12.2000р. (з наступними змінами і доповненнями).
  4.  Закон України “Про Національний банк України” від 20 квітня 1999 року // Офіційний вісник України. 1999, № 24.
  5.  Закон України “Про заставу” від 2 жовтня 1992 року // ВВР. 1992. № 47. Ст. 642.
  6.  Закон України "Про обіг векселів в Україні” від 05.04.2001р. // ВВР. 2001. № 24.-Ст.128.
  7.  Закон України "Про іпотеку” від 05.06.2003р. // ВВР.-2003. № 38.- Ст. 313.
  8.  Закон України "Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати” від 19.06.2003р. // ВВР.- 2004. №1.-Ст.1.
  9.  Положення   про регулювання Національним банком України ліквідності банків України // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0410-09
  10.  Тупицька Євгенія. Проценти за новаційним договором позики // Юридична Україна. - 2010.-№ 1.
  11.  Микола Скотар. Адміністративна відповідальність у сфері банківського кредитування // Юридична Україна.- 2007.-№ 12.
  12.  Лепех С. Зміна умов та розірвання кредитного договору: деякі недоліки законодавчого регулювання // Вісник Львівського університету. – Серія Юридична. – 2003. – Випуск 38.
  13.  Лепех С. Окремі проблеми майнової відповідальності за кредитним договором // Підприємництво, господарство і право. – 2001. - № 12.
  14.  Оплачко Л. Кредитування як банківська операція // Право України. – 2003. -№ 2.
  15.  Безклубий І. А. Банківські правочини : монографія. – К.: Видавничий Дім „Ін Юре”, 2007.
  16.  Масляєва К. Необхідність розроблення цілісної стратегії розвитку фінансових послуг в Україні // Право України. – 2007. - № 7.
  17.  Смерічевський С., Клімова О. Удосконалення сучасних методик банківського регулювання оцінки кредитоспроможності фізичних осіб / Вісник Національного банку України. – 2012. - № 2. – С. 28-39

Тема 14. Інші види активних операцій банків (фінансовий лізинг,

факторинг, форфейтинг).

     Методичні рекомендації: при вивченні даної теми студенти повинні дати загальну характеристику та визначити правову природу договору факторингу, визначити порядок укладення договору факторингу, виконання договору та особливості невиконання. Окрему увагу слід звернути на фінансовий лізинг та форфейтинг.

     Питання для обговорення:

  1.  Загальна характеристика договору факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги).
  2.  Особливості суб’єктного складу договору факторингу.
  3.  Порядок укладення та зміст договору факторингу.
  4.  Виконання договору. Виконання боржником грошової вимоги факторові.
  5.  Договір фінансового лізингу.
  6.  Загальна характеристика форфейтингу.

     Практичні завдання:

      Завдання 1.

     Порівняйте договір факторингу і цесію. Визначте спільне і відмінне.

     Завдання 2.

Складіть проект договору факторингу.

     Завдання 3.

     Складіть порівняльну таблицю факторингу та форфейтингу.

 

     Нормативні акти та література:

  1.  Цивільний кодекс України від 16.01.2003р. // ВВР. 2003. № 40-44.-Ст.356.
  2.  Господарський кодекс України від 16.01.2003р. // ВВР, № 18-22,.-Ст.144.
  3.  Закон України „Про банки і банківську діяльність” від 07.12.2000р. (з наступними змінами і доповненнями).
  4.  Закон України “Про Національний банк України” від 20 квітня 1999 року // Офіційний вісник України. 1999, № 24.
  5.  Закон України „Про фінансовий лізинг” від 16 грудня 1997  р. // Відомості Верховної Ради України, 1998.-   16.- Ст. 68
  6.  Чапічадзе Я. О. Договір факторингу: автореф. дис. на здоб. наук. ступ. канд.. юрид. наук // Я. О. Чапічадзе. – Харків, 2000.-20 с.
  7.  Чапічадзе Я. О. Факторинг і форфейтинг: схожість і відмінності // Вісник Університету внутрішніх справ.- Х., 2000.- № 10
  8.  Якубовський І. Структура договірних зв’язків при здійсненні фінансового лізингу// Підприємництво, господарство і право – 2001. № 3 – С. 50-52
  9.  Трофімова Олександра Вячеславівна. Правове регулювання лізингової діяльності : дис... канд. юрид. наук: 12.00.04 / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К., 2005.

Тема 15. Способи забезпечення виконання кредитних зобов’язань

     Методичні рекомендації: при вивченні даної теми студенти повинні дати характеристику основним способам забезпечення виконання кредитних зобов’язань, зокрема, банківській гарантії (визначити її правову природу, особливості укладення гарантійного договору, його виконання а правові наслідки невиконання), поруці, заставі, іншим способам.

     Питання для самоконтролю: :

  1.  Загальна характеристика способів забезпечення виконання кредитних зобов’язань.
  2.  Поняття, особливості та види банківських гарантій як самостійного способу забезпечення кредитних зобов’язань.
  3.  Договір поруки в системі способів забезпечення виконання кредитних зобов’язань.
  4.  Застава як спосіб забезпечення виконання зобов’язань за кредитним договором.

     Практичні завдання:

     Завдання 1.

     Складіть проект договору поруки.

     Завдання 2

    Проаналізуйте правову природу неустойки у кредитних зобов’язаннях .

     Нормативні акти та література:

  1.  Цивільний кодекс України від 16.01.2003р. // ВВР. 2003. № 40-44.-Ст.356.
  2.  Господарський кодекс України від 16.01.2003р. // ВВР, № 18-22,.-Ст.144.
  3.  Закон України „Про банки і банківську діяльність” від 07.12.2000р. (з наступними змінами і доповненнями).
  4.  Закон України “Про Національний банк України” від 20 квітня 1999 року // Офіційний вісник України. 1999, № 24.
  5.  Закон України “Про заставу” від 2 жовтня 1992 року // ВВР. 1992. № 47. Ст. 642.
  6.  Закон України "Про обіг векселів в Україні” від 05.04.2001р. // ВВР. 2001. № 24.-Ст.128.
  7.  Закон України "Про іпотеку” від 05.06.2003р. // ВВР.-2003. № 38.- Ст. 313.
  8.  Закон України "Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати” від 19.06.2003р. // ВВР.- 2004. №1.-Ст.1.
  9.  Михальнюк О.В. Відповідальність поручителя за договором поруки // Вісник Верховного Суду України. – 2004. – № 2. – С.37- 42.
  10.  Михальнюк О.В.  Формування інституту поруки у римському приватному праві // Юридична Україна. – 2005. - № 2. – С.34-39.
  11.  Михальнюк О.В. Порука як фінансова послуга // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2005. - № 9. – С.74-81.
  12.  Михальнюк О.В. Зміст договору поруки: проблеми теорії і практики // Вісник господарського судочинства. – 2005. - № 5. – С. 159-166.
  13.  Михальнюк О.В. Порука в цивільному праві: теорія та практика. – К.: КНТ, 2008. – 268 с.
  14.  Слома В.М.Оновлена гарантія як спосіб забезпечення виконання зобовязань // Вісник прокуратури. – 2003. - № 10. – С. 57-59.
  15.  Слома В.М. Незалежність та безвідкличність гарантії за Цивільним кодексом України // Вісник Львівського університету. - Серія юридична. – 2004. – Вип. 39. – С. 329-333.
  16.  Слома В.М. Розвиток інституту забезпечення виконання зобов’язань у цивільному законодавстві // Університетські наукові записки. Часопис Хмельницького університету управління та права. – 2006. – Вип. 1. – С. 103-107.
  17.  Слома В.М. Правова природа домовленості про видачу гарантії // Вісник Львівського університету. - Серія юридична. – 2006. – Вип. 42. – С.203-208.
  18.  Слома В.М. Суб’єкти гарантійного зобов’язання // Актуальні проблеми вдосконалення чинного законодавства України. Збірник наукових статей. – Івано-Франківськ, 2006. – Випуск XVI. – С. 95-101.
  19.  Молодико К. Ю. Банківські гарантії у міжнародному та внутрішньому обігу : питання теорії та практики застосування : Монографія. – Київ – Тернопіль : Підручники та посібники, 2008. – 176 с.
  20.  Герасименко Р., Дегтярьова М. Проблемні позики та прогнозування їх частки в кредитному портфелі банку / Р. Герасименко, М. Дегтярьова // Вісник Національного банку України. – 2012. - № 4. – С. 40 - 49.

Тема 16. Правове регулювання банківських цінних паперів

Методичні рекомендації: Цінні папери є необхідним атрибутом ринкової економіки. Значення їх у сучасних умовах значно підвищилося, оскільки в багатьох випадках вони полегшують перехід грошей, товарів від одних господарюючих суб’єктів до інших. Цінний папір є юридичним документом, який відповідає певним вимогам, містить певні реквізити. В останні десятиріччя намітилась тенденція до широкого використання бездокументарних цінних паперів.  При розкритті поняття цінних паперів  студенти повинні розуміти, що не будь – який грошовий документ може мати статус цінного паперу. Цінні папери мають відповідати таким фундаментальним вимогам, як обіговість, доступність до цивільного обороту, стандартність і серійність,  документальність, урегульованість і визнання державою, ринковість, ліквідність, обов’язковість виконання.

При підготовці до семінарського заняття студенти повинні опрацювати Закон України    «Про цінні папери і фондовий ринок», визначити види та групи цінних паперів. Важливим є питання щодо проблем окреслення найпоширеніших видів банківських цінних паперів, зокрема акцій, векселів, ощадних (депозитних) сертифікатів, валютних деривативів, іпотечних цінних паперів.

Питання для самоконтролю: :

  1.  Поняття та особливості цінних паперів.
  2.  Види та групи  цінних паперів
  3.  Загальна характеристика банківських цінних паперів:

              а) правовий режим акцій та сертифікатів ФОН;

              б) правовий режим векселів, облігацій та ощадних (депозитних) сертифікатів;

              в) валютні деривативи та їх роль як банківських цінних паперів;

              г) характеристика іпотечних цінних паперів (заставні, іпотечні сертифікати, іпотечні облігації).

Практичні завдання:

Задача 1.

Власник привілейованих акцій, вартість яких складала 12% розміру статутного капіталу банку «ПАТ» Універсалбанк» з'явився на загальні збори акціонерів з наміром взяти участь у голосуванні. Представник виконавчого органу ПАТ відмовив йому у реєстрації на тій підставі, що статутом банку не передбачено права власника привілейованих акцій брати участь в його управлінні.

Визначте коло осіб, які мають право брати участь у загальних зборах АТ. В чому полягають особливості привілейованих акцій?

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 2. 

     ПАТ «Укрбізнесбанк» при формуванні статутного капіталу залучив кошти на умовах субординованого  боргу шляхом випуску облігацій для врахування цих коштів на суму 35 тис. гривень. При цьому за формою існування облігації були емітовані у документарній формі та належали до дисконтних. Визначте умови формування субординованого боргу шляхом випуску облігацій.

  Нормативні акти та література:

  1.  Конституція України // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 30. — Ст. 141.
  2.  Господарський кодекс України // Відомості Верховної Ради України. -2003.- № 18-22.
  3.  Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. № 435-ІV // Офіційний Вісник України. – 2003. – № 11. – Ст. 461.
  4.  Податковий кодекс України // Відомості Верховної Ради України. – 2011. - 13-14. - № 15-16. - № 17. - Ст. 112.
  5.  Про цінні папери та фондовий ринок : Закон України від 23 лютого 2006 року [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/3480-15.
  6.  Про обіг векселів в Україні : Закон України Відомості Верховної Ради України, 2001. -  24. - Ст. 128.
  7.  Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 р. № 2121-111 // Офіційний Вісник України. – 2001. – № 1-2. – Ст. 1.
  8.  Закон України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)»  від 15  березня 2001 року // Відомості Верховної Ради. – 2001. - №21. – Ст. 103.
  9.  Закон України  «Про іпотеку» від 05 червня 2003 року // Відомості Верховної Ради. – 2003. - №38. – Ст.. 313.
  10.  Закон України  «Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати» від 19 червня 2003 року // Відомості Верховної Ради. – 2004. - № 1. – Ст. 1.
  11.  Закон України «Про іпотечні облігації» // Відомості Верховної Ради України. – 2006. - № 16. - Ст. 134.
  12.  Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затверджене Постановою Правління Національного банку України  03.12. 2003  № 516.
  13.  Положення про Державний реєстр випусків цінних паперів, затверджене Рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку 19.04.2012 № 557.
  14.  Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затверджено  Постановою Правління Національного банку України 10.08. 2005. - № 281.– Електронний ресурс. – Режим доступу. - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0950-05
  15.  Про затвердження Порядку реєстрації випуску опціонних сертифікатів та проспекту їх емісії: рішення Державної комісії цінних паперів та фондового ринку України від 16. 06. 2009 № 572  [Електронний ресурс]. -http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/J320100B.html.
  16.  Про похідні цінні папери (деривативи): Лист Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14 грудня 2005 р. №10/03/19701 [Електронний ресурс]. - http://expert-ua.info/document/archivehb/law3inwbi.htm.
  17.  Про встановлення ознак фіктивності цінних паперів та деривативів: Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22. 12. 2010 р. N 1942 [Електронний ресурс]. - http://expert-ua.info/document/archivehb/law3inwbi.htm.
  18.   Мица Ю. В. Правова природа похідних цінних паперів: дис. на здобуття наук. ступеня кандидата юрид. наук : спец. 12.00.03 «Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право» / Ю. В. Мица - Харків, 2006. – 210 с.
  19.  Иванова Е. В. Правовая квалификация деривативов: дис. на соиск. ученой степени кандидата юрид. наук: 12.00.03: «Гражданское право; предпринимательское право; семейное право; международное частное право» / Е. В. Иванова – Москва, 2006. – 184 с.
  20.  Иванова Е. В. Деривативы. Форвард, фьючерс, опцион, своп. Экономико-правовая квалификация. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: «Ось-89», 2007. – 304 с.
  21.  Павлов В. Цінні папери в Україні: Навчальний посібник / В. Павлов, І. Пилипенко, І. Кривов’язюк. – 2-е вид., доповнене. – К. : Кондор, 2004. – 398 с.
  22.  Ринок боргових цінних паперів в Україні : суперечності та тенденції розвитку. 2-ге видання: [монографія] / [Лютий І. О., Грищенко Т. В., Любкіна О. В., Білик О. П., Рак Р. В., Буй Т. Г., Мошенський С. З., Нічосова Т. В., Прімєрова О. К.] ; за ред. І. О. Лютого. – К. :  ЦУЛ, 2008. – 432 с.
  23.  Тульчевська Н. В. Договір банківського депозитного рахунка : дис. … канд. юрид. Наук : 12.00.03 / Наталя Володимирівна Тульчевська. – Х., 2004. – 169 с.
  24.  Бриндак Д. В. Деякі аспекти оборотоздатності боргових цінних паперів /      Д. В. Бриндак [Електронний ресурс ]. – Режим доступу : http://www.rusnauka.com/10._ENXXIV_2007/Pravo/21864.doc.htm
  25.  Винокуров Д., Клименко А., Басова И. Вексель и вексельное обращение. - 2-е изд., перераб. и доп. - Х. : Фактор, 2008. - 384с.
  26.  Воловик В. В. Вексель як об'єкт цивільних прав: Дис... канд. юрид. наук: 12.00.03 / НАН України; Інститут держави і права ім. В.М. Корецького. - К., 2004.
  27.  Гаршина О. К. Цінні папери: Навч. посібник для студентів. – К.: Видавничий дім «Слово», 2004. – 208 с.
  28.  Цінні папери та фондовий ринок в Україні. Нормативно-правове регулювання: [зб. законодав. актів] / О.М. Роїна (упоряд.). - К. : Скіф; КНТ, 2008. - 391с.
  29.  Обіг цінних паперів в Україні : наук.-практ. комент. Закону України „Про цінні папери та фондовий ринок”, практика розгляду судами спорів, пов’язаних з обігом цінних паперів / Ю. М. Крупка, О. М. Гавяз. К.: Юрінком Інтер, 2009. – 376 с.
  30.  Науково-практичний коментар Закону України «Про акціонерні товариства» /   О. М. Вінник. –К. : Юрінком Інтер, 2010. – 312 с.
  31.   Корпоративне право України : підручник // В. В. Луць, В. А. Васильєва, О. Р. Кібенко,І. В. Спасибо-Фатєєва [та ін.] ; за заг. ред. В. В. Луця. – К.: Юрінком Інтер, 2010.- 384 с.
  32.  Барбара Валентин. Особливості правового регулювання вексельних правовідносин //  Підприємництво, господарство і право. – 2008. - № 7.

ЗАВДАННЯ  ДЛЯ  КОНТРОЛЮ  САМОСТІЙНОЇ  РОБОТИ

Завдання для контролю самостійної роботи студентів заочної форми навчання з курсу «Банківське  право» студентам необхідно виконувати письмово в зошиті.

Вибір варіанту завдань студентом здійснюється відповідно до його порядкового номеру у журналі обліку академгрупи.

Вірно та максимально детально викладене описове завдання оцінюється максимально у 8 балів (1-ше завдання). Названі та коротко охарактеризовані  наведені категорії банківського права оцінюються у 4 бали (максимально 12 балів). Визначення понять дається відповідно до існуючих теоретичних концепцій та оцінюється максимально у 2 бали кожне. У тестових завданнях слід обрати правильну відповідь, яка оцінюється у 2 бал (всього максимально 6 бали). Максимальна кількість балів за виконану домашню контрольну роботи становить 30 балів.

Виконані завдання здаються на кафедру цивільного права Юридичного інституту за 10 днів до початку заліково – екзаменаційної сесії і є не тільки складовою підсумкової оцінки за екзамен, а й умовою допуску студента заочної форми навчання до іспиту з курсу «Банківське  право»

Варіант 1

  1.  Поняття та особливості правового статусу банківських груп  (8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте :  а) ознаки банківського законодавства; б) функції банківського регулювання; в) особливості здійснення розрахунків із використанням чеків  (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття: субординований борг, істотна участь банку ( 4 бали)
  4.  Тестові завдання ( 6 балів) :

1) Розмір статутного капіталу НБУ може бути збільшений за рішенням:

а) Верховної Ради України;

б) Кабінету Міністрів України;

в) Правління Національного банку України;

г) Ради Національного банку України.

2) Банк  платника  приймає  вимогу-доручення  від  платника
протягом :

а) 14 календарних днів з дати оформлення її отримувачем;

б) 20 календарних днів з дати оформлення її отримувачем;

в) 30 календарних днів з дати оформлення її отримувачем;

г) 7 календарних днів з дати оформлення її отримувачем.

3) Мінімальний розмір регулятивного капіталу банку складає:

а) 50 млн. грн.;

б) 75 млн. грн.;

в) 120 млн. грн..;

г) 180 млн. грн..

Варіант 2

1. Поняття та особливості правового статусу державного банку  ( 8 балів)

  1.  Назвіть та охарактеризуйте:  а) ознаки банківського законодавства; б) функції банківського регулювання; в) особливості здійснення розрахунків з використанням акредитивів  (12 балів)
  2.  Дайте визначення поняття: істотна участь банку, ощадний (депозитний) сертифікат (4 бали)
  3.  Тестові завдання ( 6 балів) :

1) Статут державного банку затверджується постановою:

а) Верховної Ради України;

б) Кабінету Міністрів України;

в) Національного банку України;

г) Правління Національного банку України.

2) Банк набуває статусу спеціалізованого банку у разі, якщо:

а) 40% його активів є активами одного типу;

б) 50% його активів є активами одного типу;

в) більше 50% його активів є активами одного типу.

3) Мінімальний розмір статутного капіталу банку складає:

а) 50 млн. грн.;

б) 75 млн. грн.;

в) 120 млн. грн..;

г) 180 млн. грн..

Варіант 3

1. Розкрийте особливості відновлення ліквідності комерційних банків через використання операцій прямого та зворотного РЕПО (8 балів)

2. Назвіть та охарактеризуйте: види акредитивів; види санкцій за порушення порядку здійснення  розрахунків в іноземній валюті (12 балів)

3. Дайте визначення понять: іпотечний сертифікат участі; валюта України; (4 бали)

4. Тестові завдання ( 6 балів) :

1) Рішення про державну реєстрацію банку приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) 3 місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

2) НБУ забороняється:

а) відкривати свої установи, філії та представництва в Україні;

б) зберігати кошти Державного бюджету України та позабюджетних фондів на рахунках Держказначейства України;

в) надавати прямі кредити як у національній, так і в іноземній валюті на фінансування витрат Державного бюджету України;

г) здійснювати торговельну, виробничу, страхову, іншу діяльність, яка не відповідає функціям НБУ.

4. Офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів установлюється для вільно конвертованих валют (І група Класифікатора):

а) щоденно;

б) один раз на тиждень;

в) один раз на місяць;

г) один раз на місяць повторно.

Варіант 4

1.   Поняття та особливості здійснення діяльності з цінними паперами банками ( 8 балів)

  1.  Назвіть та охарактеризуйте :  а) ознаки банківських правовідносин; б) функції банківського  нагляду; в) види валютних операцій  (12 балів)
  2.  Дайте визначення поняття: іпотечний банк, акредитив ( 4 бали)
  3.  Тестові завдання ( 6 балів) :

1). Кредитний договір є:

      а) односторонній, реальний, безвідплатний;

      б) односторонній консенсуальний, безвідплатний;

      в) взаємний, реальний, безвідплатний;

      г) взаємний, консенсуальний, відплатний.

      2) НБУ забороняється:

      а) відкривати свої установи, філії та представництва в Україні;

      б) зберігати кошти Державного бюджету України та позабюджетних фондів на рахунках Держказначейства України;

      в) надавати прямі кредити як у національній, так і в іноземній валюті на фінансування витрат Державного бюджету України;

       г) здійснювати торговельну, виробничу, страхову, іншу діяльність, яка не відповідає функціям НБУ.

     3) Банк може мати у власності нерухоме майно загальною  вартістю не більше:

      а) 10 відсотків капіталу банку;

      б) 20 відсотків капіталу банку;

      в) 25 відсотків капіталу банку;

      г) 5 відсотків капіталу банку.

Варіант 5.

  1.  Поняття та особливості правового статусу небанківської групи (8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте :  а) особливості здійснення касових банківських операцій; б) функції банківського  нагляду; в) відомості, що становлять банківську таємницю (12 балів).
  3.  Дайте визначення поняття: істотна участь банку, банківська ліцензія ( 4 бали)
  4.  Тестові завдання ( 6 балів) :

1. Рішення про державну реєстрацію банку приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) 3 місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

2. НБУ забороняється:

а) відкривати свої установи, філії та представництва в Україні;

б) зберігати кошти Державного бюджету України та позабюджетних фондів на рахунках Держказначейства України;

в) надавати прямі кредити як у національній, так і в іноземній валюті на фінансування витрат Державного бюджету України;

г) здійснювати торговельну, виробничу, страхову, іншу діяльність, яка не відповідає функціям НБУ.

3. Предметом кредитного договору є:

а) грошові кошти;

б) речі, визначені родовими ознаками;

в) грошові кошти та речі, визначені родовими ознаками;

г) цінні папери.

Варіант 6

   1. Порядок відкриття філій комерційним банком ( 8 балів)

2. Назвіть та охарактеризуйте :  а) ознаки банківських правовідносин; б) функції банківського  нагляду; в) види банківських операцій, що здійснюються на підставі банківської ліцензії (12 балів)

3. Дайте визначення поняття: банківська операція, норматив ліквідності статутного капіталу ( 4 бали)

4. Тестові завдання (6 балів) :

1. До вільно конвертованої валюти Класифікатором зараховано:

а) австралійські долари;

б) естонські крони;

в) норвезькі крони;

г) єгипетські фунти.

г) здійснювати торговельну, виробничу, страхову, іншу діяльність, яка не відповідає функціям НБУ.

2. Рішення про акредитацію або відмову в акредитації представництва іноземного банку Національний банк України приймає протягом:

а) двох місяців з моменту подання всіх необхідних документів;

б) одного  місяця з моменту подання всіх необхідних документів;

в) трьох місяців  з  моменту подання всіх необхідних документів;

г) двох тижнів з моменту подання всіх необхідних документів.

3. Договір банківського вкладу, в якому вкладником є фізична особа, є договором:

а) попереднім;

б) абстрактним;

в) публічним;

г) алеаторним.

Варіант 7

  1.  Порядок відкриття філій іноземних банків на території України  (8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте :  а) особливості переміщення банківських металів через митний кордон України; б) особливості ліцензування банківської діяльності; в) види порушень валютного законодавства  (12  балів)
  3.  Дайте визначення поняття: валютна операція  (4 бали)
  4.  Тестові завдання (6 балів) :

     1. Споріднена особа банку – це:

     а) юридична особа,  яка має спільних з банком власників істотної участі;

      б) фізична особа,  яка має спільних з банком власників істотної участі;

      в) юридична або фізична особа,  яка має спільних з банком власників істотної участі;

     г) фізична особа – підприємець, яка має спільних з банком власників істотної участі.

2. Системоутворюючий банк – це:

а) банк,  зобов'язання якого становлять не  менше  15  відсотків  від  загальних  зобов'язань  банківської системи;

б) банк,  зобов'язання якого становлять не  менше  50  відсотків  від  загальних  зобов'язань  банківської системи;

в) банк,  зобов'язання якого становлять не  менше  10  відсотків  від  загальних  зобов'язань  банківської системи;

г) банк,  зобов'язання якого становлять не  менше  25  відсотків  від  загальних  зобов'язань  банківської системи.

3. Національний банк України приймає рішення про акредитацію або відмову  в  акредитації  філії  іноземного  банку :

а) протягом  двох місяців  з  моменту  подання  всіх необхідних документів;

б) протягом  трьох місяців  з  моменту  подання  всіх необхідних документів;

в) протягом  одного місяців  з  моменту  подання  всіх необхідних документів;

г) протягом  шести місяців  з  моменту  подання  всіх необхідних документів.

Варіант 8

  1.  Порядок відкриття іноземними банками філій в Україні  (8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте:  а) ознаки банківської діяльності ; б) особливості ліцензування банківської діяльності ; в) види санкцій за порушення порядку здійснення розрахунків в іноземній валюті  (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття: банківський нагляд, валютний дериватив ( 4 бали)
  4.  Тестові завдання ( 6 балів) :
  5.  1) Цінний папір, який підтверджує суму вкладу, внесеного у банк, і права вкладника на одержання зі спливом встановленого строку суми вкладу та процентів, у банку який його видав, є:

     а) векселем;

     б) ощадною книжкою;

     в) ощадним сертифікатом;

     г) акцією.

2. Рішення про надання банківської ліцензії приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) З місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

3. Розмір статутного капіталу НБУ становить:

а) 10 млн. гривень;

б) 15 млн. гривень;

в) 20 млн. гривень;

г) 25 млн. гривень

Варіант 9

  1.  Порядок ідентифікації  банківської групи (8 балів)
  2.  Назвіть:  а) ознаки банківської корпорації ; б) види валютних  цінностей та валютних операцій; в) види санкцій за порушення порядку здійснення розрахунків в іноземній валюті  (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття: банківський нагляд, валютний дериватив (4 бали)
  4.  Тестові завдання ( 6 балів) :

1) Розмір статутного капіталу НБУ може бути збільшений за рішенням:

а) Верховної Ради України;

б) Кабінету Міністрів України;

в) Правління Національного банку України;

г) Ради Національного банку України.

2) Рішення про надання банківської ліцензії приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) З місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

3. Банк може мати у власності нерухоме майно загальною  вартістю не більше:

а) 10 відсотків капіталу банку;

б) 20 відсотків капіталу банку;

в) 25 відсотків капіталу банку;

г) 5 відсотків капіталу банку.

Варіант 10

  1.  Припинення діяльності банківської групи (8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте :  а) ознаки банківської корпорації ; б) види валютних  цінностей ; в) види санкцій за порушення порядку здійснення розрахунків в іноземній валюті  (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття: банківський контроль, контролер банку (4 бали)
  4.  Тестові завдання (6 балів) :

1) Рішення про державну реєстрацію банку приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) 3 місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

2) Рішення про надання банківської ліцензії приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) З місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

3. Іпотечні сертифікати можуть бути випущені в одній з таких форм:

а) іменні документарні сертифікати;

б) ордерні бездокументарні сертифікати;

в) ордерні документарні сертифікати;

г) на пред’явника бездокументарної  форми випуску.

Варіант 11

  1.  Порядок відкриття представництв банком (8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте :  а) ознаки спеціалізованого банку ; б) види валютних операцій ; в) види санкцій за порушення порядку здійснення розрахунків в іноземній валюті  (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття: ощадний банк, простий вексель (4 бали)
  4.  Тестові завдання (6 балів) :

1) Рішення про державну реєстрацію банку приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) 3 місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

2. При відсутності в договорі банківського вкладу умови про розмір процентів, їх розмір визначається:

а)у розмірі облікової ставки Національного банку України;

б)за згодою сторін;

в)банком;

г)вкладником.

3. Афілійована особа  банку  - це:

а) будь-яка юридична особа,  в якій банк має істотну участь або яка має істотну участь у банку;

б) будь-яка фізична особа,  в якій банк має істотну участь або яка має істотну участь у банку;

в) будь-яка фізична або юридична особа,  в якій банк має істотну участь або яка має істотну участь у банку;

г) суб’єкт підприємницької діяльності, в якому банк має істотну участь або яка має істотну участь у банку.

Варіант  12.

  1.  Поняття, зміст та порядок укладення договору факторингу   ( 8 балів)
  2.  Назвіть:  а) відомості, що становлять банківську таємницю ; б) функції банківського регулювання; в) особливості формування наглядової ради державного банку (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття: субординований борг, норматив адекватності статутного капіталу ( 4 бали)
  4.  Тестові завдання ( 6 балів) :

1) Банківська система України складається з:

а) НБУ, інших фінансових установ;

б) НБУ, інших банків;

в) банків, їх філій, представництв, а також філій іноземних банків;

г) НБУ, інших банків, а також філій іноземних банків.

2) Розмір статутного капіталу НБУ може бути збільшений за рішенням:

а) Верховної Ради України;

б) Кабінету Міністрів України;

в) Правління Національного банку України;

г) Ради Національного банку України.

3) Мінімальна кількість учасників місцевого (у межах області) кооперативного банку має бути не меншою за:

а) 35 осіб;

б) 40 осіб;

в) 45 осіб;

г) 50 осіб.

Варіант 13

  1.  Порядок створення державного банку  (8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте:  а) відомості, що становлять банківську таємницю ; б) функції банківського регулювання; в) особливості здійснення розрахунків в іноземній валюті  (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття:  акціонерне публічне товариство, норматив кредитного ризику статутного капіталу (4 бали)
  4.  Тестові завдання (6  балів) :

1) Банківська система України складається з:

а) НБУ, інших фінансових установ;

б) НБУ, інших банків;

в) банків, їх філій, представництв, а також філій іноземних банків;

г) НБУ, інших банків, а також філій іноземних банків.

2) Розмір статутного капіталу НБУ може бути збільшений за рішенням:

а) Верховної Ради України;

б) Кабінету Міністрів України;

в) Правління Національного банку України;

г) Ради Національного банку України.

3) Мінімальна кількість учасників місцевого (у межах області) кооперативного банку має бути не меншою за:

а) 35 осіб;

б) 40 осіб;

в) 45 осіб;

г) 50 осіб.

4) Мінімальний розмір регулятивного капіталу банку складає:

а) 50 млн. грн.;

б) 75 млн. грн.;

в) 120 млн. грн..;

г) 180 млн. грн..

 

Варіант 14.

1. Система заходів з рефінансування комерційних банків та їх загальна характеристика.   (8 балів)

2. Назвіть:  а) особливості взаємодії банківського та цивільного права; б) функції банківського регулювання; в) особливості здійснення розрахунків з використання платіжних доручень  ( 12 балів)

3. Дайте визначення поняття: інвестиційний банк, індивідуальна банківська ліцензія ( 4 балів)

      Тестові завдання ( 6 балів) :

1) Статут державного банку затверджується постановою:

а) Верховної Ради України;

б) Кабінету Міністрів України;

в) Національного банку України;

г) Правління Національного банку України.

2) Розмір статутного капіталу НБУ може бути збільшений за рішенням:

а) Верховної Ради України;

б) Кабінету Міністрів України;

в) Правління Національного банку України;

г) Ради Національного банку України.

3) Банк набуває статусу спеціалізованого банку у разі, якщо:

а) 40% його активів є активами одного типу;

б) 50% його активів є активами одного типу;

в) більше 50% його активів є активами одного типу.

Варіант 15

  1.  Порядок створення кооперативного банку (8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте :  а) складові елементи нормативу капіталу; б) види банківських обєднань;  в) особливості вкладних (депозитних) операцій банку  (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття: регулятивний капітал, кооперативний банк (4 бали)
  4.  Тестові завдання ( 6 балів)

1. Банк набуває статусу спеціалізованого банку у разі, якщо:

а) 40% його активів є активами одного типу;

б) 50% його активів є активами одного типу;

в) більше 50% його активів є активами одного типу.

2. Іпотечні облігації поділяються на такі види :

а) структуровані іпотечні облігації;

б)  дисконтні іпотечні облігації;

в)  іпотечні облігації підприємств;

г)  разові іпотечні облігації.

3. Споріднена особа банку – це:

а) юридична особа,  яка має спільних з банком власників істотної участі;

б) фізична особа,  яка має спільних з банком власників істотної участі;

в) юридична або фізична особа,  яка має спільних з банком власників істотної участі;

г) фізична особа – підприємець, яка має спільних з банком власників істотної участі.

Варіант 16

  1.  Порядок одержання банківської ліцензії  (8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте : а) ознаки банківської діяльності; б) види банківських обєднань;  в) принципи банківського права (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття: банківська таємниця, споріднена особа банку (4 бали)
  4.  Тестові завдання (6 балів)

1.  Рішення про надання банківської ліцензії приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) З місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

2. Статут державного банку затверджується постановою:

а) Верховної Ради України;

б) Кабінету Міністрів України;

в) Національного банку України;

г) Правління Національного банку України.

3. Національний банк  України  приймає  рішення  про  погодження статуту  або  про  відмову  в  погодженні   статуту   не   пізніше:

а) одномісячного строку з  дня  подання  повного  пакета документів;

б)  тримісячного  строку  з  дня  подання  повного  пакета документів;

в) двомісячного строку з  дня  подання  повного  пакета документів;

г) шестимісячного строку з  дня  подання  повного  пакета документів.

Варіант 17

1. Порядок формування статутного капіталу комерційного банку (8 балів)

2. Назвіть та охарактеризуйте :  а) ознаки банківських правовідносин; б) функції банківського  нагляду; в) види валютних операцій  (12 балів)

3. Дайте визначення поняття: кліринговий банк, афілійована особа банку ( 4  бали)

4. Тестові завдання ( 6 бали) :

1. Рішення про державну реєстрацію банку приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) 3 місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

2. НБУ забороняється:

а) відкривати свої установи, філії та представництва в Україні;

б) зберігати кошти Державного бюджету України та позабюджетних фондів на рахунках Держказначейства України;

в) надавати прямі кредити як у національній, так і в іноземній валюті на фінансування витрат Державного бюджету України;

г) здійснювати торговельну, виробничу, страхову, іншу діяльність, яка не відповідає функціям НБУ.

3. Мінімальний  розмір приписного капіталу філії на момент її акредитації  є :

а) не меншим 100 мільйонів гривень;

б) не меншим 120 мільйонів гривень;

в) не меншим 75 мільйонів гривень;

г) не меншим 50 мільйонів гривень.

Варіант 18

  1.  Міжнародні організації та їх діяльність у сфері банківського нагляду (8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте :  а) принципи діяльності НБУ ; б) функції банківського  нагляду; в) види валютних операцій  (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття: істотна участь банку, субординований борг  4 бали)
  4.  Тестові завдання ( 6 балів) :

1. Рішення про державну реєстрацію банку приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) 3 місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

2. Спеціалізованим банкам (за винятком  ощадного) забороняється залучати вклади  (депозити)  від  фізичних  осіб  в  обсягах,  що перевищують :

а) 50 відсотків капіталу банку;

б) 5 відсотків капіталу банку;

в) 15 відсотків капіталу банку;

г) 25 відсотків капіталу банку.

3. Банк може мати у власності нерухоме майно загальною  вартістю не більше:

а) 10 відсотків капіталу банку;

б) 20 відсотків капіталу банку;

в) 25 відсотків капіталу банку;

г) 5 відсотків капіталу банку.

Варіант 19

1. Порядок відкриття відділень комерційним банком (8 балів)

2. Назвіть та охарактеризуйте :  а) ознаки банківських правовідносин; б) джерела формування майна банку ; в) види валютних операцій  (12 балів)

3. Дайте визначення поняття: банківська операція, форфейтинг ( 4 бали)

4. Тестові завдання ( 6 балів) :

1. До вільно конвертованої валюти Класифікатором зараховано:

а) австралійські долари;

б) естонські крони;

в) норвезькі крони;

г) єгипетські фунти.

2. Національний банк  підзвітний :

а) Президенту України та Верховній Раді України в межах їх конституційних повноважень;

б) Національний банк  підзвітний Президенту України та Кабінету Міністрів України в межах їх конституційних повноважень;

в) Національний банк  підзвітний Президенту України в межах його конституційних повноважень;

г) Національний банк підзвітний Верховній Раді України в межах її конституційних повноважень.

3. Іпотечні сертифікати можуть бути випущені в одній з таких форм:

а) іменні документарні сертифікати;

б) ордерні бездокументарні сертифікати;

в) ордерні документарні сертифікати;

г) на пред’явника бездокументарної  форми випуску.

Варіант 20

  1.  Повноваження Ради Національного банку України  ( 8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте :  а) ознаки банківської діяльності ; б) особливості ліцензування банківської діяльності;  в) види порушень валютного законодавства  (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття: валютна операція, валютні деривативи   (4 бали)
  4.  Тестові завдання (6  балів) :

1. Офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів установлюється для вільно конвертованих валют (І група Класифікатора):

а) щоденно;

б) один раз на тиждень;

в) один раз на місяць;

г) один раз на місяць повторно.

2. Строк   дії  чека становить :

А )один  рік з дати його видачі;

б) два роки з дати його видачі;

в) шість місяців з дати його видачі;

г) три місяці з дати його видачі.

3. Акредитив, який може  бути анульований  або умови якого можуть бути змінені лише за згодою на це бенефіціара, на користь якого він був відкритий має назву :

а) покритий;

б) безвідкличний;

в) непокритий;

г) відкличний.

Варіант 21

  1.  Поняття та особливості правового статусу  банківської групи  ( 8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте:  а) ознаки банківського законодавства; б) функції банківського регулювання; в) особливості здійснення розрахунків з використанням акредитивів  (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття: істотна участь банку, ощадний (депозитний) сертифікат (4 бали)
  4.  Тестові завдання ( 6 балів) :
  5.  Національний банк  підзвітний :

а) Президенту України та Верховній Раді України в межах їх конституційних повноважень;

б) Національний банк  підзвітний Президенту України та Кабінету Міністрів України в межах їх конституційних повноважень;

в) Національний банк  підзвітний Президенту України в межах його конституційних повноважень;

г) Національний банк підзвітний Верховній Раді України в межах її конституційних повноважень.

2. Рішення   про акредитацію або відмову в акредитації представництва іноземного банку Національний банк України приймає протягом:

а) двох місяців з моменту подання всіх необхідних документів;

б) одного  місяця з моменту подання всіх необхідних документів;

в) трьох місяців  з  моменту подання всіх необхідних документів;

г) двох тижнів з моменту подання всіх необхідних документів.

3. Банки  мають  право  відкривати  своїм  клієнтам такі види рахунків:

а) вкладні, поточні та кореспондентські;

б) поточні;

в) кореспондентські;

г) депозитні.

Варіант 22

  1.  Порядок відкриття представництв банком (8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте :  а) ознаки спеціалізованого банку ; б) види валютних операцій ; в) види санкцій за порушення порядку здійснення розрахунків в іноземній валюті  (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття: ощадний банк, простий вексель (4 бали)
  4.  Тестові завдання (6 балів) :

1) Рішення про державну реєстрацію банку приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) 3 місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

2. При відсутності в договорі банківського вкладу умови про розмір процентів, їх розмір визначається:

а)у розмірі облікової ставки Національного банку України;

б)за згодою сторін;

в)банком;

г)вкладником.

3. Афілійована особа  банку  - це:

а) будь-яка юридична особа,  в якій банк має істотну участь або яка має істотну участь у банку;

б) будь-яка фізична особа,  в якій банк має істотну участь або яка має істотну участь у банку;

в) будь-яка фізична або юридична особа,  в якій банк має істотну участь або яка має істотну участь у банку;

г) суб’єкт підприємницької діяльності, в якому банк має істотну участь або яка має істотну участь у банку.

Варіант 23

1. Поняття письмового дозволу на здійснення окремих банківських операцій та умови його одержання (8 балів)

2. Назвіть та охарактеризуйте:  а) ознаки банківської діяльності; б) функції банківського нагляду; в) особливості здійснення розрахунків з використанням спеціальних платіжних засобів  (12 балів)

3. Дайте визначення поняття: регулятивний капітал банку, вексель ( 4 бали)

4. Тестові завдання ( 6 балів) :

1) Рішення про державну реєстрацію банку приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) 3 місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

2) НБУ забороняється:

а) відкривати свої установи, філії та представництва в Україні;

б) зберігати кошти Державного бюджету України та позабюджетних фондів на рахунках Держказначейства України;

в) надавати прямі кредити як у національній, так і в іноземній валюті на фінансування витрат Державного бюджету України;

г) здійснювати торговельну, виробничу, страхову, іншу діяльність, яка не відповідає функціям НБУ.

4. Офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів установлюється для вільно конвертованих валют (І група Класифікатора):

а) щоденно;

б) один раз на тиждень;

в) один раз на місяць;

г) один раз на місяць повторно.

Варіант 24

1. Поняття та особливості здійснення діяльності з цінними паперами банками ( 8 балів)

  1.  Назвіть та охарактеризуйте :  а) ознаки банківських правовідносин; б) функції банківського  нагляду; в) види валютних операцій  (12 балів)
  2.  Дайте визначення поняття: іпотечний банк, акредитив ( 4 бали)
  3.  Тестові завдання ( 6 балів) :

1. Кредитний договір є:

      а) односторонній, реальний, безвідплатний;

      б) односторонній консенсуальний, безвідплатний;

      в) взаємний, реальний, безвідплатний;

      г) взаємний, консенсуальний, відплатний.

      2. НБУ забороняється:

      а) відкривати свої установи, філії та представництва в Україні;

      б) зберігати кошти Державного бюджету України та позабюджетних фондів на рахунках Держказначейства України;

      в) надавати прямі кредити як у національній, так і в іноземній валюті на фінансування витрат Державного бюджету України;

       г) здійснювати торговельну, виробничу, страхову, іншу діяльність, яка не відповідає функціям НБУ.

      3. Банк може мати у власності нерухоме майно загальною  вартістю не більше:

      а) 10 відсотків капіталу банку;

      б) 20 відсотків капіталу банку;

      в) 25 відсотків капіталу банку;

      г) 5 відсотків капіталу банку.

Варіант 25.

  1.  Поняття та особливості правового статусу небанківської групи (8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте :  а) особливості здійснення касових банківських операцій; б) функції банківського  нагляду; в) відомості, що становлять банківську таємницю (12 балів).
  3.  Дайте визначення поняття: істотна участь банку, банківська ліцензія ( 4 бали)
  4.  Тестові завдання ( 6 балів) :

1. Рішення про державну реєстрацію банку приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) 3 місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

2. НБУ забороняється:

а) відкривати свої установи, філії та представництва в Україні;

б) зберігати кошти Державного бюджету України та позабюджетних фондів на рахунках Держказначейства України;

в) надавати прямі кредити як у національній, так і в іноземній валюті на фінансування витрат Державного бюджету України;

г) здійснювати торговельну, виробничу, страхову, іншу діяльність, яка не відповідає функціям НБУ.

3. Предметом кредитного договору є:

а) грошові кошти;

б) речі, визначені родовими ознаками;

в) грошові кошти та речі, визначені родовими ознаками;

г) цінні папери.

Варіант 26

  1.  Міжнародні організації та їх діяльність у сфері банківського нагляду (8 балів)
  2.  Назвіть та охарактеризуйте :  а) принципи діяльності НБУ ; б) функції банківського  нагляду; в) види валютних операцій  (12 балів)
  3.  Дайте визначення поняття: істотна участь банку, рефінансування комерційних банків  (4 бали)
  4.  Тестові завдання ( 6 балів) :

1. Рішення про державну реєстрацію банку приймається НБУ не пізніше:

а) 1 місяця з моменту подання повного пакета документів;

б) 2 місяців з моменту подання повного пакета документів;

в) 3 місяців з моменту подання повного пакета документів;

г) 4 місяців з моменту подання повного пакета документів.

2. Спеціалізованим банкам (за винятком  ощадного) забороняється залучати вклади  (депозити)  від  фізичних  осіб  в  обсягах,  що перевищують :

а) 50 відсотків капіталу банку;

б) 5 відсотків капіталу банку;

в) 15 відсотків капіталу банку;

г) 25 відсотків капіталу банку.

3. Банк може мати у власності нерухоме майно загальною  вартістю не більше:

а) 10 відсотків капіталу банку;

б) 20 відсотків капіталу банку;

в) 25 відсотків капіталу банку;

г) 5 відсотків капіталу банку.

Варіант 27

1. Порядок відкриття відділень комерційним банком (8 балів)

2. Назвіть та охарактеризуйте :  а) ознаки банківських правовідносин; б) джерела формування майна банку ; в) види валютних операцій  (12 балів)

3. Дайте визначення поняття: банківська операція ( 4 бали)

4. Тестові завдання ( 6 балів) :

1. До вільно конвертованої валюти Класифікатором зараховано:

а) австралійські долари;

б) естонські крони;

в) норвезькі крони;

г) єгипетські фунти.

2. Національний банк  підзвітний :

а) Президенту України та Верховній Раді України в межах їх конституційних повноважень;

б) Національний банк  підзвітний Президенту України та Кабінету Міністрів України в межах їх конституційних повноважень;

в) Національний банк  підзвітний Президенту України в межах його конституційних повноважень;

г) Національний банк підзвітний Верховній Раді України в межах її конституційних повноважень.

3. Іпотечні сертифікати можуть бути випущені в одній з таких форм:

а) іменні документарні сертифікати;

б) ордерні бездокументарні сертифікати;

в) ордерні документарні сертифікати;

г) на пред’явника бездокументарної  форми випуску.

ПИТАННЯ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ

  1.  Поняття банківського права як самостійної галузі в системі права України. Предмет та метод правового регулювання.
  2.  Місце банківського права серед інших галузей права.
  3.  Співвідношення банківського права із цивільним, фінансовим та господарським правом.
  4.  Банківські правовідносини: поняття, зміст та види.
  5.  Поняття та особливості банківської діяльності.
  6.  Джерела банківського права.
  7.  Поняття банківської системи, історичні аспекти її становлення та розвитку.
  8.  Склад банківської системи України.
  9.  Види банків за спеціалізацією. Загальна характеристика спеціалізованих банків.
  10.  Правовий статус державного банку України в структурі банківської системи.
  11.  Особливості правового статусу ощадних банків.
  12.  Особливості створення та правовий статус банківських  груп.
  13.  Особливості створення та правовий статус небанківських  груп.
  14.  Правовий статус НБУ як центрального банку країни. Його основне призначення, функції та операції.
  15.  Організаційно-функціональна структура Національного банку України.
  16.  Керівні органи та структура. Обмеження діяльності Національного банку України.
  17.  Взаємовідносини Національного банку України з Президентом України, Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України.
  18.  Сутність і роль комерційних банків, їх класифікація.
  19.  Майно комерційного банку, статутний капітал і порядок його формування.
  20.  Правові засади створення та державної реєстрації банків.
  21.  Правовий статус та порядок відкриття відокремлених структурних підрозділів банків.
  22.  Державна реєстрація банків з іноземним капіталом і представництв іноземних банків.
  23.  Порядок реорганізації та ліквідації комерційних банків.
  24.  Правові засади банківського нагляду. Співвідношення банківського регулювання та банківського нагляду.
  25.  Методи банківського регулювання.
  26.  Надання дозволів та ліцензій на здійснення банківських операцій
  27.  Проведення дистанційного контролю та інспектування комерційних банків в Україні.
  28.  Правові засади застосування санкцій за порушення банківського законодавствa.
  29.  Поняття банківської таємниці.
  30.  Порядок розкриття банківської таємниці.
  31.  Доступ суб'єктів держави до інформації комерційних банків.
  32.  Співвідношення понять «банківська таємниця» та «комерційна таємниця банку».
  33.  Юридична відповідальність за розкриття банківської таємниці.
  34.  Правове регулювання валютного регулювання та контролю в Україні.
  35.  Поняття та види валютних цінностей.
  36.  Особливості здійснення валютних операцій.
  37.  Порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті.
  38.  Відповідальність за порушення валютного законодавства. Види та форми.
  39.  Загальна характеристика договору банківського рахунку.
  40.  Укладення договору банківського рахунку.
  41.  Виконання договору банківського рахунку.
  42.  Правові наслідки порушення договору банківського рахунку.
  43.  Списання коштів з банківського рахунку.
  44.  Арешт рахунка і призупинення операцій по рахунку.
  45.  Поняття та правова природа договору банківського вкладу.
  46.  Форма та зміст договору банківського вкладу.
  47.  Види банківських вкладів і їх оформлення. Внески на користь третіх осіб.
  48.  Виконання договору банківського вкладу.
  49.  Правові наслідки порушення договору банківського вкладу. Система державного гарантування банківських вкладів.
  50.  Загальні положення про розрахунки.
  51.  Готівкові і безготівкові розрахунки.
  52.  Розрахунки платіжними дорученнями.
  53.  Розрахунки платіжними вимогами-дорученнями.
  54.  Розрахунки чеками.
  55.  Розрахунки акредитивами.
  56.  Розрахунки за інкасо.
  57.  Розрахунки з використанням спеціальних платіжних засобів.
  58.  Загальна характеристика позики як форми кредиту. Елементи, виконання та динаміка позикового зобов’язання.
  59.  Поняття та особливості правового регулювання банківських кредитних відносин. Правова природа кредитного договору.
  60.  Суб’єкти кредитного договору. Загальні та спеціальні вимоги до кредитодавця.
  61.  Порядок укладення та форма кредитного договору. Істотні умови договору.
  62.  Зміст кредитного договору.
  63.  Кредитування Національним банком комерційних банків в межах функції рефінансування.
  64.  Іпотечне кредитування в Україні.
  65.  Загальна характеристика способів забезпечення виконання кредитних зобов’язань.
  66.  Поняття, особливості та види банківських гарантій як самостійного способу забезпечення кредитних зобов’язань.
  67.  Договір поруки в системі способів забезпечення виконання кредитних зобов’язань.
  68.  Застава як спосіб забезпечення виконання зобов’язань за кредитним договором.
  69.  Поняття та особливості цінних паперів.
  70.  Види та групи  цінних паперів.
  71.  Банківські цінні папери.
  72.  Акції як банківські цінні папери.
  73.  Облігації як банківські цінні папери.
  74.  Векселі як банківські цінні папери.
  75.  Ощадні сертифікати як банківські цінні папери
  76.  Суть банківського права провідних зарубіжних країн.
  77.  Правова регламентація банківської діяльності в зарубіжних країнах.
  78.  Організація і функціонування провідних банківських систем зарубіжних країн.
  79.  Поняття та правова природа банківського правочину.
  80.  Місце банківських правочинів у системі цивільних правочинів.
  81.  Класифікація банківських правочинів.
  82.  Гроші та цінні папери як об’єкти банківських правочинів.
  83.  Правова природа банківських процентів.
  84.  Загальна характеристика договору факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги).
  85.  Особливості суб’єктного складу договору факторингу.
  86.  Порядок укладення та зміст договору факторингу.
  87.  Виконання договору. Виконання боржником грошової вимоги факторові.
  88.  Договір фінансового лізингу.
  89.  Зміст договору фінансового лізингу. Порядок укладення договору.
  90.  Сторони договору фінансового лізингу. Істотні умови договору.
  91.  Виконання договору. Правові наслідки невиконання.
  92.  Загальна характеристика форфейтингу.

  1.  




1. На тему Организация бухгалтерского учета на предприятии
2. Теория и методика обучения праву
3. тематический анализ для студентов ИДПО направления БУА Вариант 1
4. на тему- Факторы развития внешнеторговых связей России Соде
5. тиричную сс числа АВС
6. Реферат- Мистецтво доби бароко
7. Концепция императорской власти.html
8. тема. Строение и функции спинного мозга и отделов головного мозга.html
9. Тема- Лицензирование таможенной деятельности
10. ЛЕКЦИЯ 27 ОБЩИЕ СВЕДЕНИЯ О РАДИОЛОКАЦИОННЫХ ПРИЕМНИКАХ
11. раздел языкознания в котором изучается звуковой строй языка т
12. Алеш к словам шейха Салиха альЛюхайдана которые он выставил на саляффоруме 22ого октября 2013 г.html
13.  ВВЕДЕНИЕ [2] 2
14. Контрольная работа- Гражданские права
15. Тема 1 Загальні основи екскурсійного обслуговування
16. і Оларды біріктіретін бірнеше айырмашылы~тарымен dBse сия~ты процедуралы~ типті тіл ол хBse программалау
17. вариант теста по информатике Вариант 2 2й курс Тип А 1Во фрагменте электронной таблицы
18. Эмоции
19. Это наиболее сложный емкий и психологически тонкий образ во всем творчестве Горького
20. консультантов и экспертов.