Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тематизованих і розміщених в певному порядку наприклад по алфавіту темам рядкам

Работа добавлена на сайт samzan.net:


РОБОТА 8

КАРТОТЕКА CARDFILE ДЛЯ WINDOWS

Мета роботи: вивчення основ взаємодії користувача з електронною картотекою СARDFILE, отримання навиків перегляду, пошуку, доповнення та вилучення карток в навчальній картотеці літератури з інформатики та обчислювальної техніки; отримання навичок роботи з самостійного створення картотеки.

1 Загальні відомості про картотеки

Картотека це сукупність карток - носіїв інформації, об'єднаних,  систематизованих і розміщених в певному порядку, наприклад по алфавіту, темам, рядкам. Застосовують картотеки в бібліотеках, бухгалтеріях, банках, поліклініках і т.п.

Однією з утиліт (сервісних програм) оболонки Windows є картотека Cardfile, вона являє собою невелику базу даних, з допомогою якої можливо організувати прийом, впорядкування і перегляд, наприклад, адрес навчальних закладів або навіть фотографічних зображень їхніх центральних корпусів приблизно так, як це робиться в картотеках або каталозі, побудованих на паперових картках.

Для обробки текстової інформації, що вводиться, в цій картотеці є потужні засоби, причому вся робота ведеться в вільному форматі, без жорстких обмежень на порядок заповнення або вибору рядків.

Відзначимо, що база даних це - сукупність масивів і файлів даних, що організуються за певних правил і передбачають загальні принципи опису, зберігання та обробки даних, незалежно від їхнього вигляду.  Крім того, картотека характеризується наступними властивостями: єдиною формою подання даних; взаємозв’язком даних; незалежністю даних від програм.

2 Запуск і вихід з картотеки

Робота з картотекою починається з подвійної фіксації курсору на піктограмі картотеки в групі Реквізити (рис. 1). Вікно, що відкривається при цьому (рис. 2) має два рядки меню. Нижче в робочій зоні, розташовується чиста, готова до заповнення картка. В верхньому рядку кожної картки виділено місце для рубрики або індексу і зона для занесення тексту, на початку якої мигає курсор.

Рисунок 1 - Вікно групи Реквізити

Рисунок 2 - Вікно картотеки

В робочу зону картки можна ввести до 11 рядків тексту довжиною до 40 символів кожен. Як і в текстовому редакторі, при заповненні карток немає необхідності стежити за переносом рядків - це система Cardfile виконує автоматично. Але перевищення вище означеного граничного розміру картки не допускається.

Для того щоб завершити роботу з картотекою можна закрити вікно, в якому виконується ця програма і, завдяки цьому завершити програму. Для цього необхідно зафіксувати курсор миші на полі виклику системного меню (воно зображається як кнопка в лівому верхньому кутку вікна). В меню, що з'явилося необхідно зафіксувати курсор на слові Закрити. Вікно картотеки зникає, а на екрані залишається вікно Реквізити. Програма Картотека завершена.

Закриття вікна програми можна здійснити, не користуючись маніпулятором мишка, а з допомогою клавіатури, для цього необхідно ввести з клавіатури комбінацію ALT+F4. При введенні такий комбінації натискається клавіша ALT, а після цього натискається клавіша F4 при утриманні клавіші ALT.

3 Заповнення карток

Якщо при введенні тексту картки вчинена друкарська помилка або пропущене будь-що, то можна скористатися клавішами управління курсором для позиціювання його в точку корекції і клавішами DEL або BackSpace для вилучення символів. Вставлення, символу що не вистачає виконується таким чином: текстовий курсор позиціонується (або курсор миші фіксується) на символі, перед яким необхідно виконувати вставлення, і з клавіатури вводиться текст, що вставляється.

Якщо необхідно усунути або скопіювати фрагмент тексту, то в першу чергу його слід маркірувати (виділити), для чого позиціонують курсор миші в початок блоку, що маркірується, після цього слід натиснути ліву кнопку миші і, утримуючи її, перемістити мишку в кінець дільниці, що маркірується. Вибраний фрагмент маркірується при звільненні кнопки миші. Далі можна переходити до відпрацювання блоку, що маркірувався: скажімо, його можна знищити натискуванням клавіші Delеte.

Побудова картотеки припускає можливість швидкого перегляду і упорядкування карток за певних критеріїв. Для цього і служить рядок заголовку в верхній частині картки. Сюди вводиться одне або декілька ключових слів (всього не більше 40 символів), що стисло визначають назву основного тексту картки або код картки. По цьому слову або коду буде виконуватися сортування карток. Для введення і зміни заголовків, після того, як введене основне поле першої картки, натискають клавішу F6, яка включає режим введення заголовку. Відкривається діалогове вікно (рис. 3). В вікні можна виконати набір ключових слів або коду і зафіксувати їх. Тим же шляхом можна виконати і зміну вмісту поля заголовку раніше  створених карток; достатньо вибрати  потрібну картку фіксацією на ній курсору миші (після чого вона вийде вперед) і, натиснувши F6 вводити ключові слова або код. При бажанні, можна піти звичайним шляхом і замість F6 вибрати з меню Редагувати директиву Заголовок.

Рисунок 3 - Діалогове вікно створення заголовку картки

4 Створення і вилучення карток

Чиста картка з'являється в робочому полі вікна картотеки відразу після запуску програми Картотека. Для того щоб взяти чисту картку після заповнення попередньої, слід натиснути клавішу F7, або вибрати директиву Додати в підменю Картка.

Для вилучення деякої картки слід скористуватися директивою Усунути в підміню Картка. Знищується  активна картка (що є на передньому плані в картотеці).

5 Пошук картки

Картка, на якій зафіксований курсор миші, виходить на передній план в пачці карток і стає активною. Інколи виникає необхідність дублювання картки (наприклад, для того, щоб помістити їх в іншу картотеку). Для цього слід спочатку дістати картку  (зробити її активною), а після цього скористуватися директивою Дублювати в підменю Картка.

Якщо необхідно швидко переглянути вміст картки, можна перемістити її по карткам з допомогою кнопок листання (рис. 2), оформлених в вигляді двох стрілок і розташованих в верхній частині вікна під рядком меню, а можна звернутися за допомогою директиви Список. Ця директива знаходиться в підменю Перегляд. Її виконання приводить до виведення на екран упорядкованих по алфавіту заголовків або упорядкованих по зростанню кодів списку карток. Є можливість обробляти картки з списку (наприклад, копіювати, знищувати або давати їм інші заголовки). Для цього достатньо зафіксувати курсор миші на вибраному заголовку (картці) і звернутися до необхідної директиви через меню. Для зміни самого заголовку можна скористуватися клавішею F6 або виконати подвійну фіксацію курсору на полі заголовку.

Пошук в малій картотеці не є складним: всі картки можна переглянуті і знайти потрібну. Але при великому обсязі картотеки цей засіб зв’язаний з великими втратами часу. Більш зручними і продуктивними в цьому випадку можна вважати наступні підходи:

) Автоматичний пошук картки по рубриці (заголовку) картки.

Якщо заголовок відомий, натискають клавішу F4. Відкривається діалогове вікно, в якому необхідно набрати цей заголовок (або початок рядку заголовку). Звичайно достатньо вказати дві-три перші літери (не більше 15). Можна також скористуватися директивою Перейти до в підменю Пошук. Знайдена картка, якщо така існує, з’явиться на передньому плані.

) Ручний пошук картки по заголовку в списку заголовків, що видається на екран шляхом директиви Список в підменю Перегляд.

3) Можливий автоматичний пошук картотеки за введеним словом.

При використанні картотеки, наприклад для зберігання інформації, про книги, актуальними є не тільки задачі зміни і поповнення інформації, але і задачі швидкого пошуку. Припустимо необхідно розшукати в картотеці книгу професора А. В. Петрова. Для цього слід викликати директиву Знайти в підменю Пошук і в діалоговому полі, що з'явилось вказати це прізвище. При цьому великі та малі літери не розрізняються, і розшукуватися може як слово, так і його частина. Відповідно пошук почнеться, як тільки зафіксується курсор миші на полі переключення ОК. Картка, що містить означене прізвище, виходить на передній план, а знайдене слово залишається виділеним (рис. 4). Можливо, що це слово буде присутнім на декількох картках. Для продовження пошуку можна скористуватися клавішею Повторити пошук скільки завгодно раз, доки не буде переглянута вся картотека. Об'єктом пошуку може бути не тільки слово, але і будь-який ланцюжок символів.

Рисунок 4 –Приклад заповненої картки в картотеці

6 Картотеки і буфер проміжного зберігання Clipboard

Як і в рамках інших програм, що входять в оболонку Windows, в програмі керування картотекою передбачена можливість обміну інформацією з іншими програмами через буфер проміжного зберігання. В картку можна вставити картинку з буферу, а можна і передати фрагмент тексту картки в буфер. Всі ці можливості реалізуються директивами зосередженими як і в редакторі Write і Paintbrush,  в підменю Редагувати. Для обміну фрагментом тексту з деякою іншою програмою слід виділити цей фрагмент і скопіювати (перенести його в буфер).

Якщо виникла необхідність мати на картках інформацію не тільки текстову, але і малюнки, те краще всього здійснити це можна таким чином.

Слід намалювати картинку в графічному режимі і помістити її в буфер проміжного зберігання (підменю Редактора директива Копіювати). Після цього необхідно перейти до роботи з картотекою і звернутися до директиви Малюнок підменю Редагувати. Тепер є можливість вставити вміст буферу проміжного зберігання (малюнок) в картку, шляхом директиви Вставити того же підменю або шляхом натискання клавіатурної комбінації Shift + Insert. Якщо малюнок занадто великий, то прийдеться використати тільки його частину.

7 Нова картотека

Частою сфера діяльності не покривається однією картотекою, а їх необхідно дві, три і більше. Нова картотека організується шляхом директиви Створити підменю Файл. Нова картотека потребує найменування. Користувач присвоює ім'я при збереженні картотеки на носії. Файли   картотеки мають розширення   .crd.

8 Найменування, збереження, завантаження і друкування картотеки

Після створення і заповнення нової картотеки в кінці сеансу роботи виникає задача її збереження з метою наступного використання. При збереженні виконується присвоєння імені створеній картотеці.

Операції найменування і збереження виконуються директивою Зберегти підменю Файл. Якщо йдеться про збереження нової картотеки, на екрані виникає діалогове вікно, призначене для вказівки імені, під яким ця картотека буде збережена на вінчестері (або гнучкому диску).

Якщо необхідно працювати з деякою вже існуючою картотекою, те необхідно завантажити її ім'я в процесі виконання директиви Відкрити підменю Файл. Виконання цієї директиви викликає діалогове вікно, в якому можна вручну ввести з клавіатури ім'я картотеки або вибрати його з списку наявного на носії.

Після внесення змін в деяку картотеку виникає необхідність її збереження. Для цього користуються директивою збереження з підменю Файл. При цьому немає необхідності в вказівці імені картотеки, бо змінена картотека зберігається на носії під старим ім'ям.

В деяких випадках змінена картотека повинна бути збережена під ім'ям відмінним від первісного (з метою збереження первісного варіанту картотеки, наприклад для архіву). Таку операцію можна здійснити з допомогою директиви Зберегти та нового імені картотеки,  що зберігається. Стара картотека залишається в повній цілості під старим ім'ям.

Можна застосовувати  обробку (з’єднання) декількох картотек з допомогою директиви Об'єднати підменю Файл. Завантаживши першу з картотек звичайним засобом, потім звертаються до означеної директиви і в діалоговому вікні, що з'явилося вказують наступну картотеку (картотеки). Фіксацією курсору миші на перемикачі ОК, власне і з’єднують картотеки (причому виконується автоматичне сортування об'єднаного набору карток).

Для друку картотек використовується директива Файл.

1) Друк активної (передньої) картки: Друк.

2) Друк всієї картотеки: Надрукувати все.

9 Автоматичний набір телефонних номерів з картотеки

Якщо на комп'ютері встановлений модем і він підключений до телефонної мережі, те можна виконувати автоматичний набір телефонного номера з картки. Для цього слід вибрати необхідну картку, знайти і виконати в підменю Картка режим Автонабір. Якщо перед набором номера виконується деякий попередній набір, те треба ввести і його цифри. Слід звернути увагу на те, що в якості телефонного номера з картки береться перший ланцюжок цифр (про це не слід забувати, коли вводиться текст картки: спочатку вводять телефон, потім вводять адресу).

10 Питання для контролю і самоперевірки

  1.  Дайте визначення поняттю картотека.
  2.  Яке призначення сервісної програми “Картотека Cardfile”?
  3.  Що зображене на піктограмі картотеки Cardfile?
  4.  Як здійснюється запуск картотеки Cardfile?
  5.  Опишіть вікно картотеки Cardfile?
  6.  Яка картка є активною?
  7.  Для якої мети служить рядок заголовку в верхній частині картки?
  8.  Охарактеризуйте послідовність дій по введенню даних в картку. Чим закінчуються ці дії?
  9.  Скільки символів можна ввести в робочу зону картки?
  10.  Охарактеризуйте послідовність дій по редагуванню даних в картці.
  11.  Наведіть послідовність дій по створенню і збереженню картотеки предметів, що вивчаються в інституті.
  12.  Як усунути з картотеки невірно оформлену картку?
  13.  Які операції необхідно виконати після завершення роботи з картотекою?
  14.  Як додати до вже створеної картотеки нову картку?
  15.  В деяких випадках змінена картотека, повинна бути збережена під ім'ям відмінним від первісного імені. Охарактеризуйте цей випадок.
  16.  Як можна об'єднати декілька карток?
  17.  Які ви знаєте варіанти пошуку карток в картотеці?

  1.  Завдання до лабораторної роботи

  1.  Ознайомитися з теоретичним матеріалом лабораторної роботи.
  2.  Перевірити свою теоретичну підготовку по контрольним питанням.
  3.  Завантажити утиліту Cardfile, відкрити картотеку літератури з інформатики та обчислювальної техніки cc. crd. Визначити кількість карток в картотеці, активну картку. Реалізувати режим перегляду з допомогою кнопок листання трьох-п'ятих послідовних карток. Знайти і подати викладачу для контролю картки з літературою наступних авторів: О. Н. Перминов, Б. Уолш, В. П. Дьяконов. В звіті описати послідовність дій по пошуку книжок одного з авторів і навести копії відповідних карток. Закрити картотеку літератури літератури з інформатики та обчислювальної техніки.
  4.  Самостійно створити картотеку з ім'ям student. crd. Тематику вмісту карток вибрати з таблиці 1. В картотеку повинно входити чотири повністю заповнені картки. Зберегти створену картотеку в пам'яті комп'ютера. Викладачу продемонструвати відкриття картотеки student. crd і те, які містяться в ній картки. В звіті навести копії карток і опис послідовності дій з створення і збереження картотеки student. crd.
  5.  Зробити висновки з виконаної роботи.

Таблиця 1 –Тематика картотек

Варіант

Тема

1

Навчальні заклади

2

Художники

3

Естрадні виконавці

4

Дисципліни, що читаються в даному семестрі

5

Промтоварні крамниці нашого міста

6

Лабораторії факультету

7

Продовольчі крамниці нашого міста

8

Міста України

9

Континенти

10

Нації

11

Політичні діячі України

12

Хоббі

13

Скульптори

14

Любимі фільми

15

Спортсмени

16

Мешканці моря

17

Кафедри факультету

18

Лісні мешканці

19

Любимі телевізійні ведучі

20

Композитори

21

Підписка на газети і журнали

22

Розклад поїздів

23

Маршрути автобусів нашого міста

24

Підприємства міста

25

Шахти регіону

26

Політичні партії України

27

Актори театру і кіно

28

Світові фірми з виробництва автомобілів

29

Лікувальні установи

30

Письменники




1. Динамика преступности
2. тема оздоровления П
3. RS jmmini предназначен для наблюдения за выходом в эфир сотовых телефонов стандарта GSM900-1800 и их мгновенного бл
4. тема вивчення іменника
5. Ремонт приводов
6. Тема- Ратник Вологодчины Муниципальное бюджетное общеобразовательное учреждение Средняя общеобразов.html
7. ПогулянкаУкраїна місто Львів вул
8. Підготовка текстового редактора Word 2007 до роботи
9. Специфика ведения интервью
10. Лекция 2- Построение вариационных рядов и вычисление статистических характеристик 3 часа 2 часа ПЗ.html
11. ХИРУРГИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ 3 ОСКЭ ЗОНДОВОЕ ПРОМЫВАНИЕ ЖЕЛУДКА Сценарий КЛИНИЧЕСКОЙ СИТУАЦИИ ~
12. Правоохоронні органи
13. Исследование, анализ и оценка возможностей и особенностей табличных процессоров
14. Острое горе это определенный синдром с психологической и соматической симптоматикой
15. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук Луганськ 2000
16. темах счисления аналогичны
17. Доклад- Тимьян обыкновенный
18. физиологические сведения об ободочной кишке
19.  Особенности религиозной веры
20. Тема - Стихотворение С