Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 8 Визначення цілей як функція менеджменту 1

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

Тема 8.

Визначення цілей як функція менеджменту

1.Суть, значення та класифікація цілей менеджменту.

2. Ієрархія цілей. Місія організації.

3. Послідовність етапів розробки та реалізація цілей менеджменту.

1.Суть, значення та класифікація цілей менеджменту.

Кожна організація орієнтує свою діяльність на майбутнє, прагне досягти певного ідеального стану. Праця членів організації визначається спектром цілей, які необхідно досягти. Без визначення цілей неможливо спланувати діяльність підприємства. Плани організації виступають як програми дій, що забезпечують досягнення поставлених цілей. Тобто плани по відношенню до цілей завжди є вторинними.

Ціль — опис майбутнього стану організації, відправний пункт при розробленні та прийнятті планів і управлінських рішень, засіб мотивації працівників і контролю результатів діяльності колективу організації та кожного працівника зокрема.

Цілі відіграють самодостатню роль для прийняття рішень: встановлюють коло проблем, з яких необхідно приймати рішення, напрями розв'язання цих проблем — із кількох обирають таке вирішення, яке найоптимальніше забезпечує досягнення цілей. Цілі — це один із засобів мотивації працівників. Своєчасно доведені, обґрунтовані, реальні цілі здатні підвищити ефективність праці, а безцільове управління неспроможне захопити працівників. Цілі виконують важливу роль контрольного стандарту, з яким порівнюють досягнуті результати працівників і колективу загалом. Тому вони повинні бути реальними, зрозумілими, кількісно та якісно визначеними, розмежованими у часі та просторі.

У сучасних умовах організації ставлять перед собою не лише економічну мету (одержання прибутку), а й соціальні, морально-етичні, організаційно-технічні, екологічні та інші цілі.

За спрямованістю цілі поділяють на зовнішні та внутрішні; за періодом досягнення — на довготермінові, середньо-термінові й короткотермінові; за масштабами — на глобальні і локальні (цей поділ залежить від рівня менеджменту, оскільки локальна мета під кутом зору керівників вищого рівня менеджменту може бути глобальною для керівників середнього чи низового рівнів); за ступенем верифікованості цілі — на кількісні і якісні; за змістом — на економічні, соціальні, технічні, морально-етичні, екологічні, організаційні тощо; за способом — на авторитарні і демократичні.

Для того щоб цілі органічно вписалися в механізм менеджменту організації, вони повинні відповідати певним усталеним вимогам щодо змісту і порядку розроблення. Цілі як інструмент управління повинні відповідати таким вимогам: реальність, зрозумілість, кількісна та якісна визначеність, вимірюваність, розмежованість.

Реальність цілей означає, що вони мають відповідати трудовому потенціалу співробітника або колективу, тобто не бути завищеними або заниженими.

Зрозумілість цілей зобов'язує їх чітко формулювати, дбати про сприйняття їх колективом і кожним працівником. Цілі колективу, як правило, потребують розчленування на чіткі завдання при доведенні до структурних підрозділів і окремих співробітників.

Кількісна та якісна визначеність цілей налаштовує надавати перевагу цілям, які можна виразити кількісно або оцінити якісно у взаємозв'язку з ефективністю праці людей.

Вимірюваність цілей передбачає можливість застосування інструментальних засобів кількісної або якісної їх верифікації.

Розмежованість цілей орієнтує на те, що кожен співробітник або група повинні знати свою відповідальність та внесок, який вони можуть зробити в досягнення цілі під власну відповідальність. Розмежування цілей необхідне між окремими працівниками і групами та в часі, щоб передбачати строки їх досягнення.

За дотримання цих вимог ціль є важливим інструментом менеджменту.                                                             

2. Ієрархія цілей. Місія організації           

Організація на ринку діє відповідно до комплексу (цілей, які утворюють певну ієрархічну систему. Ієрархію очолює взірець (місія) як результат стратегічного бачення організації та її місця в перспективі (загальнонаціонального, регіонального чи місцевого). Орієнтуючись на взірець, доповнений принципами діяльності і менеджменту, виводять стратегічні й оперативні цілі організації загалом та її окремих частин. Ієрархія цілей еквівалентна ієрархії менеджменту і проблем організації: ціль вищого рівня відповідно має пріоритет перед ціллю нижчого. Крім того, є цілі, які не можна поставити в ієрархічну залежність одну від одної, тобто вони для менеджера рівноцінні. Але й між ними обов'язково існує залежність: цілі можуть конкурувати, доповнювати одна одну, бути нейтральними (індиферентними). Конфлікт цілей повинен вирішити керівник відповідного рівня, не виносячи його на рівень співробітників.

Серед цілей організації особливе місце посідає місія організації.

Місія організації — чітко сформульована причина її існування як основа формування еталонних цінностей, якими повинні користуватися всі працівники для забезпечення існування і розвитку організації.

Місія є метою, яка об'єднує множину ролей системи. Без такої всеохоплюючої мети корпорації чи іншій системі бракує консолідації і здатності усвідомлювати себе єдиним цілим. Вона та розроблений на її основі комплекс загальних цілей можуть бути реалізовані шляхом розроблення і втілення в життя стратегічних, поточних і оперативних планів, зміст яких, на перший погляд, може здатися далеким від визначеної мети (наприклад, плани залучення робочої сили, плани виробничої кооперації з суміжниками і т. п.).

При формулюванні місії організації необхідно дотримуватися таких правил:

1.  Місія організації є констатацією філософії, призначення, змісту існування організації.

2. Місія організації повинна відображати інтереси власників організації, співробітників, покупців продукту організації, ділових партнерів, місцевого середовища, суспільства.

3.  У місії організації повинні відображатися її цільові орієнтири, сфера діяльності, можливості і способи здійснення діяльності, способи формування іміджу (зовнішнього образу) організації.

За дотримання цих вимог місія організації стає реалією повсякденного буття працівників організації, об'єднуючим ядром усієї виробничо-господарської та соціальної діяльності організації.

3. Послідовність етапів розроблення та реалізації цілей менеджменту

До формування системи цілей спонукають незадоволення станом справ в організації і зміни у навколишньому середовищі.

Спонукальним мотивом до перегляду або розроблення | нової системи цілей можуть бути зміни в конкурентному середовищі на ринку; негативні наслідки розвитку політичних процесів у суспільстві, вихід неочікуваних законів та урядових постанов тощо. За таких обставин необхідно проаналізувати стан організації на існуючий момент — показники, перспективи, кон'юнктуру на ринку та її прогноз. Глибокий аналіз повинен бути спрямований на пошук причин, які вплинули на стан організації, та на прогноз розвитку їх у майбутньому.

На основі аналізу з'ясовують пріоритети, які враховують при формулюванні системи цілей. Ці пріоритети зумовлюються потребами організації. Як правило, вона може прагнути здобути нові позиції, зберегти своє становище (наприклад, свою частку на ринку) або чогось досягти (розширити свою частку на ринку).

Пріоритети можуть бути економічними, соціальними, техніко-технологічними чи іншими. Відповідно до них ор-

ганізація в особі вищого менеджменту формулює своє загальне уявлення про цілі. Починається ця робота з систематизації предметних сфер діяльності, для яких повинні бути визначені конкретні цілі (ринок, збут, виробництво, персонал, фінанси тощо). Далі ці уявлення формулюють у загальних рисах. Наприклад, якщо однією із пріоритетних сфер є виробництво, то можливі такі формулювання загальних уявлень: розроблення нових видів продукції; модернізація продукції, яка користується стабільним попитом споживачів; технічне переозброєння виробничого процесу тощо.

Наступний етап розроблення цілей діяльності організації — формулювання цілей. При цьому можливі як авторитарні, так і демократичні підходи. За авторитарних цілі визначає вищий менеджмент. Він може використати і демократичний пошук цілей, який хоч і триваліший у часі, однак має певні переваги, найсуттєвіші серед яких — мобілізація комунікативного і творчого потенціалу співробітників; виявлення «вузьких місць» у структурі організації; підвищення ступеня єдності цілей співробітників з цілями організації.

Комплекс цілей організації можна подати у вигляді «дерева цілей» (рис. 5.7). Визначають їх для кожного рівня управління. При цьому головна ціль повинна конкретизовувати місію організації. Але якщо місія формулюється тільки вербально, то ціль повинна бути реальною, зрозумілою, кількісно та якісно визначеною, вимірюваною.

Головна мета організації деталізується для кожного рівня управління, постаючи на виконавчому рівні як завдання — цілі, досягнення яких бажане до певного часу. Наприклад: створити систему збуту продукції до 2005 p.; збільшити частку організації ринку на 10% до 2005 р. Завдання інколи називають робочими цілями. Для їх досягнення необхідно розробити плани заходів у вигляді управлінських рішень. Кожна ціль може вимагати комплексу управлінських рішень. Кожне з них має прогнозувати чітке визначення всіх завдань і містити критерії оцінки виконання, а також виключати конфлікти (або передбачати засоби для їх вирішення) між завданнями. Це означає, що рішення повинно передбачати певні дії, якщо виконання одного завдання перешкоджатиме виконанню іншого. Належно оформлені управлінські рішення доводять до виконавців, і з цього моменту розпочинається етап реалізації цілей.                                               




1. героический период авангардизма
2. и породообразования в целом
3. Анализ финансово-хозяйственной деятельности предприятия на примере ОАО Хладокомбинат
4. правовых способов защиты ~ самозащита права изменение или прекращение правоотношения возмещение убытков
5. Хроники Безвременья (Заметки бывшего начальника разведки).html
6. АМЕРИКА УНИВЕРСИТЕТІ КАЗАХСКОАМЕРИКАНСКИЙ УНИВЕРСИТЕ
7. да никому он не мешает успокойтесь уже Только мы распрощались с бывш
8. тема памятки и иллюстративный материал в соответствии с темой
9. От мысли об этой встрече мне становится не по себе
10. .45 АКТИВІЗАЦІЯ ВЖИВАННЯ ПРЕФІКСАЛЬНИХ ДІЄСЛІВ І РОЗУМІННЯ ЇХ СЕМАНТИКИ ДІТЬМИ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІ
11. СРЕДНЯЯ ОБЩЕОБРАЗОВАТЕЛЬНАЯ ШКОЛА СЕЛА МАЛЫЙ УЗЕНЬ ПИТЕРСКОГО РАЙОНА САРАТОВСКОЙ ОБЛАСТИ.html
12. Реферат- Основные направления молодежной политики в Республике Беларусь
13. Крутин С
14. вступлению в НАТО
15. Mrktform und Gleichgewicht Формы рынка и равновесие в котором исследуется проблема олигополии и дуополии
16. История изобретения транзистора
17. а Загальна характеристика політичних вчень Стародавнього Сходу та Давньої Греції
18. Анализ дискурса в интеракциональной социолингвистик
19. Габриэл Сундукян
20. Оказание первой медицинской помощи при открытом переломе нижней трети костей голени