Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Методичні рекомендації до виконання контрольних робіт Судові та правоохоронні органи України для студент

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет

внутрішніх справ

Кафедра кримінально-правових дисциплін

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

СУДОВІ ТА ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ УКРАЇНИ

напрям підготовки 6.030401 – Правознавство

для студентів ННІ права

заочної форми навчання

Дніпропетровськ – 2013

Методичні рекомендації до виконання контрольних робіт «Судові та правоохоронні органи України» для студентів ННІ права заочної форми навчання, напряму підготовки 6.030401 – «Правознавство»  - Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2013.

РОЗРОБНИКИ:

Тертишник В.М., завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, професор, доктор юридичних наук

Одинцова І. М. викладач кафедри кримінально-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, адвокат

Безрукава А.Ф., викладач кафедри кримінально-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ

Розглянуто на засіданні кафедри кримінально-правових дисциплін

23. 08. 2013, протокол № 1

Завідуючий кафедрою кримінально-правових дисциплін

доктор юридичних наук, професор    (В.М. Тертишник)

«_____»___________________ 2013 року

© ДДУВС, 2012 рік

© Тертишник В. М.,

Безрукава А. Ф., Одинцова І.М.

 Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою вивчення дисципліни „Судові та правоохоронні органи України” є формування у студентів уміння самостійної праці з навчальною і науковою літературою, нормативними актами, набути навичок використання юридичної термінології та освоєння правової культури, а в подальшому – й використання надбаних знань при вивченні різних галузей права і в майбутній практичній діяльності.

Метою викладання навчальної дисципліни „Судові та правоохоронні органи України” є:

а) науково-юридична мета:

● вивчення студентами основних положень про судові та правоохоронні органи України;

     ● набуття знань про організацію, статус, порядок формування та основні функції судової влади і правоохоронних органів та їх взаємодію;

● опанування необхідною науково-методологічною підготовкою, яка забезпечує бачення виникаючих проблем, шляхів їх розв’язання, застосовуючи навички творчого мислення та самоудосконалення свого професійного рівня;

б) загальноосвітня мета:

● підвищення правової культури та ерудиції студентів, оволодіння досвідом інших держав у застосуванні  права;

в) виховна мета:

● формування відданості ідеям істини, добра, справедливості і законності, почуття відповідальності перед суспільством, державою та людиною.

1.2. Основними завданнями вивчення навчальної дисципліни „Судові та правоохоронні органи України” є засвоєння:

– змісту навчальної дисципліни: положення про судову владу і правосуддя, систему, структуру і організацію діяльності судових і правоохоронних органів, їх функції та повноваження, правовий статус і відповідальність, державний і соціальний захист  працівників, окремі напрямки правоохоронної діяльності тощо;

– нормативно-правових актів, що регулюють діяльність судових та правоохоронних органів.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти та слухачі повинні:

знати:

1) на понятійному рівні: сучасні наукові дані, які використовуються в науці «Судові та правоохоронні органи України»;

2) на фундаментальному рівні: систему, склад і структуру органів, які здійснюють правосуддя, а також правоохоронних та правозахисних органів, їх завдання, принципи організації і діяльності;

3) на практично-творчому рівні: положення діючого законодавства, яке регулює правоохоронну діяльність та особливості здійснення правосуддя в Україні;

вміти: 

1) на репродуктивному рівні:

вільно відтворювати та поглиблювати знання з теорії і практики діяльності судових та правоохоронних органів;

2) на алгоритмічному рівні: 

вміння використовувати знання в практичний діяльності при розв'язанні типових ситуацій, правильно тлумачити чинне законодавство про правосуддя, правоохоронну та правозахисну діяльність.

3) на евристичному рівні:

здійснювати евристичний пошук змін до законодавства та нові досягнення юридичної науки для використання їх в практичній діяльності

4) на творчому рівні: 

  •  здійснювати творчий пошук шляхів розв’язання нетипових завдань та проблемних питань при застосуванні норм права;
  •  доводити обґрунтованість і законність своїх рішень при застосуванні положень закону судовими та правоохоронними органами.

 РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО НАПИСАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

Метою написання контрольних робіт є закріплення знань з відповідного навчального курсу, що передбачає оволодіння студентами заочної форми навчання методами наукового аналізу, самостійного вивчення законодавчих і літературних джерел.

Контрольну роботу з навчальної дисципліни "Організація судових і правоохоронних органів України" студенти виконують відповідно до затвердженої тематики згідно списку. Крім того, за погодженням з викладачем, студент може запропонувати свій варіант теми контрольної роботи.

Вибираючи тему, доцільно ознайомитися з відповідними літературними джерелами для того, щоб отримати загальне уявлення про вибрану тему. Після цього слід приступити до поглибленого вивчення нормативних актів, монографічної літератури та інших матеріалів. Особливу увагу треба звернути на аналіз джерел права. Після вивчення необхідної літератури і складання плану її використання можна розпочати написання контрольної роботи.

Контрольна робота повинна включати:

> план роботи;

> вступ;

> матеріал, який передбачає безпосереднє висвітлення питань плану роботи;

>  висновок;

>  список використаної літератури.

Робота друкується 14-им шрифтом «Times New Roman» з одного боку аркуша формату А4, кожна сторінка якого повинна мати встановлені стандартом поля: зліва, зверху, знизу – не менше 2 см, справа – не менше 1 см. Між рядками необхідно залишати один друкарський інтервал. Зміст роботи необхідно викладати стисло, не допускати повторів і відхилень від основної теми. Скорочення слів, крім загальноприйнятих, у роботі не дозволяється.

 Контрольна робота містить чотири завдання:

- 1, 2, 3 завдання – теоретичні завдання, обсяг кожного з них повинен бути не менше 3 сторінок;

- 4 завдання – практичне завдання, обсяг яких буде достатнім у разі обґрунтованого вирішення практичного завдання.

Оформлена контрольна робота здається на заочне відділення (ауд. № 202) для рецензування завчасно, до початку сесії, протягом якої студенти будуть складати іспит з цієї дисципліни.

Слід мати на увазі, що невідрецензована або недоопрацьована щодо зауважень викладача контрольна робота позбавляє студента можливості складати іспит.

 зразок

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

кафедра кримінально-правових дисциплін

Контрольна робота

Варіант № 2

Студент юридичного факультету заочної форми навчання

Група №____________

Іваненко І.А.

Науковий керівник:

П. І. Б. керівника, посада, науковий ступінь

Дніпропетровськ 2013

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 1

 

Теоретичні завдання:

1. Юридичне визначення правоохоронного органу та правоохоронної діяльності

2. Охарактеризуйте статус Конституційного Суду України, його склад та повноваження.

3. Правозахисна діяльність юстиції.

Практичне завдання:

Громадянці Ю., яка мала вищу юридичну освіту, відповідний стаж роботи в нотаріальній конторі, успішно склала кваліфікаційний іспит і отримала свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю, було видано реєстраційне посвідчення на право приватної нотаріальної діяльності.

При яких умовах і якими органами проводиться реєстрація приватної нотаріальної діяльності? В який строк після отримання реєстраційного посвідчення приватний нотаріус зобов'язаний розпочати нотаріальну діяльність та які наступають наслідки, якщо така діяльність не наступає без поважних причин?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 2

 

Теоретичні завдання:

1. Структура і органи Інтерполу, їх формування, склад та повноваження.

2. Оперативно-слідча та адміністративна діяльність податкової міліції.

3.Організація роботи місцевого суд.

Практичне завдання:

При формуванні керівного складу Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу, Президентом та Віце-президентами були обрані представники різних континентів. Через деякий час один із В це-президентів звернувся з проханням звільнити його від виконання покладених на нього обов'язків, в зв'язку з погіршенням стану здоров'я. Прохання Віце-президента було задоволене.

На який строк і який орган обирає Віце-президентів Інтерполу?Скільки Віце-президентів Інтерполу обирається і в яку конкретну структуру вони входять?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 3

 

Теоретичне завдання:

1. Завдання та правовий статус органів реєстрації актів громадського стану, та експертних установ, що входять в систему органів юстиції України.

2.Охарактеризуйте роботу та склад Пленуму Верховного Суду України.

3.Правові засади діяльності Вищої ради юстиції.

 Практичні завдання:

Задача 1.  Знаходячись на посаді судді місцевого господарського суду м. Києва і маючи достатній практичний досвід в розгляді та вирішенні господарських спорів, суддя Ж. погодився за винагороду, у вільний від роботи час періодично, надавати юридичну допомогу торгівельному об'єднанню „Насолода", який розташований за межами міста, так як вважав, що це не вплине на виконання основних службових обов'язків.

Чи вірно поступив суддя Ж.?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 4

 

Теоретичні завдання:

1. Принцип здійснення правосуддя тільки судом; рівність громадян перед законом; незалежність судів і підкорення їх тільки закону.

2.Визначіть порядок обрання, склад та повноваження апеляційних судів.

3.Місце прокуратури в системі органів державної влади.

 Практичне завдання:

Працюючи завідуючим фермою колективного господарства „Шлях до мрії" на Полтавщині, гр. К. на протязі шести місяців здійснив крадіжку 10 голів свиней. Приховуючи факт крадіжки К. склав фіктивні документи

про загибель свиней від хвороби. Дільничний інспектор міліції, якому став відомий факт злочину, зібрав матеріали, розпочав відносно К. кримінальне провадження та об'єктивно і швидко провівши розслідування, направив матеріали з обвинувальним актом до суду.

Як необхідно діяти в даній ситуації відповідно з діючим законодавством? У якості якого учасника може виступати Державна ветеринарна санітарна служба України?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 5

 

Теоретичні завдання:

1. Структура та завдання державної виконавчої служби. Порядок проведення виконавчих дій.

2. Зміст прокурорського нагляду за дотриманням і правильним застосуванням законодавства..

3Дайте оцінку статусу, правовому та соціальному захисту нотаріусів.

 Практичне завдання:

В м. Бердичів була створена приватна фірма „Дюймовочка", яка випускала різні швейні вироби. Від працівників фірми в прокуратуру надійшла скарга на те, що їм несвоєчасно та в мізерних розмірах виплачують заробітну плату і безпідставно звільняють з роботи працівників. Також було відмічено, що керівництво кооперативу приховує від держави прибутки, викривляє податкову звітність.

Якою повинна бути реакція прокуратури, якщо дані підтвердяться та що собою являє прокурорський нагляд? 2. Які існують напрямки правоохоронної діяльності?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 6

 

 Теоретичні завдання:

1.Охарактеризуйте поняття правосуддя, його ознаки та принципи.

2. Служби та система органів внутрішніх справ, їх завдання, основні напрямки діяльності та повноваження.

3.Визначіть структуру та повноваження нотаріальних органів.

 Практичне завдання:

На колегії Генеральної прокуратури України розглядалося питання про дотримання законності при проведенні дізнання і досудового слідства в органах МВС. При обговоренні рішення, думки членів колегії розійшлися, при цьому Генеральний прокурор залишився в меншості. Незважаючи на озбіжності по цьому питанню, Генеральний прокурор видав наказ, в якому найшли відображення думки меншості членів колегії та Генерального прокурора.

Чи вірно поступив Генеральний прокурор України. Який принцип діяльності прокуратури, в даному випадку, повинен враховуватися Генеральним прокурором України?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 7

 

 Теоретичні завдання:

1.Охарактеризуйте органи суддівського самоврядування.

2. Відповідальність посадових і службових осіб податкової міліції.

3.Система органів внутрішніх справ України.

 Практичне завдання:

За поданням Голови Служби безпеки України, одним з його заступників Верховна Рада України на пленарному засіданні затвердила народного депутата М. Перед цим народний депутат М. Дав згоду на зайняття посади заступника Голови Служби безпеки України, але за однієї умови, що будуть зменшенні його функціональні обов'язки, так як він є лідером однієї з політичних партій і бере активну участь в політичному житті країни. Крім того, робота в парламенті забирає багато часу, в нього залишились ще невирішеними ряд питань, які йому поставили виборці.

Дайте правову оцінку даній ситуації. Який порядок призначення заступників Голови Служби безпеки України? В яких громадських об'єднаннях, рухах чи політичних партіях дозволено, а в яких заборонено співробітникам СБУ приймати участь?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 8

 

 Теоретичні завдання:

1.Дайте характеристику координації правоохоронної діяльності.

2. Органи державного регулювання митною справою, принципи митного регулювання..

3.Визначіть систему органів юстиції та організацію їх роботи.

 Практичне завдання:

Працюючи суддею Печерського місцевого районного суду м. Києва, В. звернувся з заявою про звільнення з посади, мотивуючи тим, що він досяг 5 5-річного віку, не справляється з прямими професійними обов'язками, оскільки одночасно працює у вільний від роботи час в приватній фірмі „Спокуса", якій надає посильну юридичну допомогу.

Чи є заява судді В., підставою для припинення його повноважень і ким це питання вирішується? Які існують загальні підстави для припинення повноважень судді? Якими видами діяльності дозволено, а якими заборонено займатися судді?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 9

Теоретичні завдання:

1.Юридичне визначення поняття судової та правозахисної діяльності.

2. Структура і органи Інтерполу, їх формування, склад та повноваження.

3.Акти прокурорського реагування.

 Практичне завдання:

Президент України, в зв'язку з тим, що Верховна Рада України призначила 2 члени Вищої ради юстиції, Указом призначив 4 члени з умовою виконання одним з них обов'язків до визначення відповідної особи Верховною Радою. Крім цього, в зв'язку з необхідністю формування корпусу суддів спеціалізованих судів, ввів в склад Вищої ради юстиції за посадою на 2 роки Голову Вищого господарського суду та Голову ДПА України.

Дайте правову оцінку діям Президента України. Хто, згідно закону, входить за посадою до Вищої ради юстиції?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 10

 Теоретичні завдання:

1.Правовий статус голови апеляційного суду та його заступників.

2. Правовий статус органів податкової міліції України.

3. Міністерство внутрішніх справ України, його структура та повноваження. Колегія МВС України, її склад та правове положення.

 Практичне завдання:

Задача 1. Голова Конституційного Суду України, знаходячись в складі урядової делегації за межами України, свої повноваження передав одному з членів суду, вважаючи, що той найстарший за віком, має достатній життєвий досвід, і своєю професійною підготовкою зможе краще, ніж будь-хто організувати, забезпечити нормальну роботу Конституційного суду України.

Чи вірно поступив Голова Конституційного Суду України в даній ситуації? Хто повинен замінити Голову Конституційного Суду України в разі Відсутності або неможливості виконання ним своїх повноважень 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 11

 

Теоретичні завдання:

1.Суддя – носій судової влади. Гарантії незалежності суддів.

2. Завдання і структура Національного центрального бюро Інтерполу.

3. Місце Спілки адвокатів України в організації та діяльності адвокатури.

 Практичне завдання:

Громадянин Антоненко був незадоволений судовим рішенням, постановленим Шевченківським районним судом м. Києва у справі про визнання його спадкоємцем. Суди апеляційної та касаційної інстанцій рішення місцевого суду залишили в силі. Тоді Антоненко звернувся до Конституційного Суду України з конституційним зверненням, оскільки вважав, що оскаржуване судове рішення порушує його конституційні права.

Чи зобов’язаний Конституційний Суд України розглянути таке конституційне подання? Якими мають бути дії Конституційного Суду України?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 12

 

 Теоретичні завдання:

1.Місце Верховного Суду України  у судовій системі, повноваження.

2. Історія створення і розвитку Міжнародної організації кримінальної поліції.

3.Визначіть організацію діяльності Вищої ради юстиції.

 Практичне завдання:

Задача 1. Нестеренко, викладач юридичного факультету одного з вищих навчальних закладів м. Києва, аналізуючи при проведенні практичних занять з кримінального права відповідні норми, дійшов висновку, що деякі з них знаходяться у суперечності з Конституцією України і вирішив, що така ситуація вимагає роз’яснення офіційного органу. Нестеренко звернувся до КСУ з конституційним поданням, що містило вимогу дати офіційну тлумачення відповідних норм Кримінального кодексу України.

Чи відповідно до законів діяв Н.? Якими мають бути дії КСУ ?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 13

 

Теоретичні завдання:

1. Формування і повноваження кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури та Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури України.

2.Визначіть систему органів прокуратури та організацію їх роботи.

3.Дайте оцінку спеціальним підрозділам міліції.

 Практичне завдання:

Задача 1. Громадянин Зубач, 1964 року народження, закінчивши юридичний факультет у 1986 р., поступив в аспірантуру, по спливу 3-х років навчання захистив кандидатську дисертацію і виїхав до однієї з європейських країн на роботу. Повернувшись в Україну у 1995 р., протягом 10 років працював доцентом кафедри цивільного права одного з вищих учбових закладів м. Києва. У 2005 р. був рекомендований кандидатом на посаду судді Конституційного Суду України.

Чи відповідає громадянин Зубач вимогам, що пред’являються до особи, яка може бути суддею КСУ?

 

Завдання для контрольної роботи № 14

 

Теоретичні завдання:

1.Визначіть правовий та соціальний захист суддів.

2.Охарактеризуйте роботу державної виконавчої служби.

3.Організація роботи апеляційних судів.

 Практичне завдання:

На порядку денному засідання Конституційного Суду України стояло питання про обрання Голови Суду. На засідання з’явилося 15 суддів  Конституційного Суду. Рішенням, прийнятим більшістю голосів від присутніх, суддя Верховного Суду України Дмитрів був обраний Головою Конституційного Суду.

Дайте правову оцінку даної ситуації.

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 15

 

Теоретичні завдання:

1. Взаємодія митних органів з іншими правоохоронними органами. Службові особи митних органів України.

2.Охарактеризуйте статус господарського суду України. Система господарських судів.

3.Напрямки правоохоронної діяльності органів внутрішніх справ.

Практичне завдання:

Голова Тетіївського районного суду Запорізької області, зважаючи на велику завантаженість суддів даного суду справами, вирішив збільшити штатну чисельність суддів з семи до восьми осіб, що й зробив своїм наказом.

Чи правомірно діяв голова суду? Хто вирішує питання щодо кількості суддів у відповідному суді?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 16

 

 Теоретичні завдання:

1.Визначіть склад та повноваження місцевого господарського суду Автономної республіки Крим, обласних, міст Києва та Севастополя.

2.Охарактеризуйте функції прокуратури.

3. Внутрішні війська України. їх склад та правове положення.

 Практичне завдання:

 Задача 1. Громадянин Тимків звернувся до Пустомитівського районного суду Львівської області з позовною заявою про визнання права власності на земельну ділянку, розташовану в с. Рудно. Голова Пустомитівського районного суду позов не прийняв, мотивуючи своє рішення тим, що громадянин Тимків прописаний у Львові, і порадив йому звернутися до районного суду м. Львова за місцем проживання.

Згідно з якими правилами визначається суд, який має розглядати справу? Як має бути вирішена дана ситуація?

 

 ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 17

 

 Теоретичні завдання:

1.Визначіть склад та повноваження апеляційних господарських судів. Голова апеляційного господарського суду та його заступники.

2.Юридичне визначення апарату Конституційного Суду України.

3.Охарактеризуйте права та обов‘язки адвоката.

 Практичне завдання:

До Залізничного районного суду м. Львова надійшов обвинувальний акт щодо громадянина Денисенка, яким він обвинувачувався у вчиненні злочину, передбаченому ст. 112 КК України. Зважаючи на особливу тяжкість злочину і складність справи, для слухання даної справи голова суду утворив судову колегію у складі двох суддів і трьох народних засідателів.

Чи правильно діяв голова суду в даному випадку?

 

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 18

 

 Теоретичні завдання:

1.Визначіть склад та повноваження Вищого господарського суду України.

2.Організація роботи кримінальної міліції.

3.Загальна характеристика та завдання нотаріату.

Практичне завдання:

Задача 1. Одним з районних судів м. Львова було постановлено рішення про відмову у поновленні на роботі громадянина Василіва. Ухвалою апеляційного суду Львівської області це рішення було залишено в силі. Василів вирішив подати касаційну скаргу на ухвалу апеляційного суду.

Який суд розглядатиме дану касаційну скаргу?

  

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 19

Теоретичне завдання:

1.Правові засади діяльності Вищої ради юстиції України.

2.Визначіть правовий статус голови Конституційного Суду України та його заступників.

3.Загальна характеристика діяльності адвокатури.

 Практичне завдання:

Задача 1. Зважаючи на зростання кількості населення у м. Львові та, відповідно, збільшення навантаження на суди, Львівська міська рада прийняла рішення про утворення у місті ще одного – міськрайонного – суду.

Чи законним є рішення Львівської міської ради?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 20

 

Теоретичні завдання:

1.Атестація та дисциплінарна відповідальність суддів.

2.Дайте оцінку роботи апеляційних судів України.

3.Організація роботи державної автомобільної інспекціїї.

 Практичне завдання:

До Сихівського районного суду м. Львова надійшов обвинувальний акт щодо громадянина Миськіва у вчиненні розкрадання шляхом зловживання службовим становищем. Зважаючи на особливу складність справи, яка містила велику кількість бухгалтерських документів, голова суду передав цю справу до розгляду суддею Василенко, мотивуючи своє рішення тим, що останній має великий стаж суддівської роботи і досвід у розгляді справ такої категорії.

Чи відповідно до закону діяв голова суду ?

 

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 21

 Теоретичні завдання:

1.Визначіть склад та повноваження апеляційних господарських судів. Голова апеляційного господарського суду та його заступники.

2.Охарактеризуйте функції прокуратури

3. Органи і особи, уповноважені розглядати справу про порушення митних правил.

 Практичне завдання:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Львівкабель» уклало договір з державним підприємством «Вторкольормет» про поставку металобрухту. В обумовлений договором термін поставка не бу ла здійснена. Після намагань урегулювати спір в досудовому порядку, «Львівкабель» звернулося до Залізничного районного суду м. Львова (за юридичною адресою боржника – підприємства «Вторкольормет») з позовом про примусове виконання договору і стягнення неустойки.

Чи відповідно до закону була подана позовна заява?

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 22

 

  Теоретичні завдання:

1.Дайте оцінку класифікації нормативно-правових актів про діяльність суду, правоохоронних та правозахисних органів

2.Місцевий суд – основна ланка системи судів загальної юрисдикції

3.Визначіть структуру та повноваження нотаріальних органів.

 Практичне завдання:

Господарський суд Закарпатської області виніс рішення у справі про визнання права власності державного підприємства «Закарпатліс» на нежитлові приміщення. Відповідач, Берегівська міська рада не погоджуючись з судовим рішенням, вирішив оскаржити його в апеляційному порядку.

До якого суду має бути подана апеляційна скарга?

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 23

Теоретичні завдання:

2. Контроль та нагляд за діяльністю Служби безпеки України.

3.Організаційні засади діяльності адвокатури.

4. Спеціальний та правовий захист нотаріусів.

 Практичне завдання:

Галицький районний суд м. Львова, розглянувши позов громадянина Семененко про скасування рішення Галицької райдержадміністрації щодо приведення самовільно реконструйованого горища до первісного стану відповідно до технічної документації, відмовив в його задоволенні. Апеляційний суд залишив рішення місцевого суду в силі. Семененко подав касаційну скаргу на постанову апеляційного суду до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Чи правильно визначено суд касаційної інстанції?

 

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 24

 

Теоретичні завдання:

1. Кадри Служби безпеки України. Правові гарантії осіб, які беруть участь у забезпеченні державної безпеки..

2.Організація роботи міліції громадської безпеки.

3. Територіальні органи юстиції.

 Практичне завдання:

Голова апеляційного суду Закарпатської області вніс на затвердження зборів суддів даного суду запропонований ним персональний склад судових палат. Збори суддів затвердили пропозицію голови суду. Суддя Руденко після розподілу почав працювати у судовій палаті в цивільних справах, але через декілька тижнів звернувся до голови суду з проханням перевести його до судової палати у кримінальних справах, оскільки його попередній суддівський досвід і наукові інтереси більше пов’язані з кримінальними справами, ніж з цивільними. Голова апеляційного суду погодився з доводами судді Руденко і своїм наказом перевів його до складу судової палати у кримінальних справах.

До чиїх повноважень входить визначення спеціалізації судді? Хто визначає персональний склад судових палат? Дайте оцінку правової ситуації.

 

 

ЗАВДАННЯ для контрольної роботи № 25

 

Теоретичні завдання:

1. Юридичне визначення правоохоронного органу та правоохоронної

діяльності

2.Визначіть статус та повноваження голови місцевого суду.

3.Дайте оцінку спеціальним підрозділам міліції.

 Практичне завдання:

Міністерство юстиції України за поданням Головного управління юстиції у Львівській області прийняло рішення про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю щодо громадянина Никоненка, оскільки він протягом 3,5 років після отримання свідоцтва не здійснював нотаріальну діяльність і тому є сумніви щодо його кваліфікації і можливості на належному рівні надавати нотаріальні послуги.

Дайте правову оцінку ситуації.

 Інформаційне та методичне забезпечення.

Рекомендована література

1. Основні нормативні акти:

1. Конституція України. - К., 1996.

2. Закони:

1.2.1. Кодекс адміністративного судочинства України від 06.07.2005 // Відомості Верховної Ради, 2005. – № 35-37. – ст.446.

1.2.2. Кримінально-процесуальний кодекс України: набрання чинності 19 лист. 2012 р. / Верховна Рада України. – [Електронний ресурс]  Режим доступу: www.rada.gov.ua.

1.2.3. Митний кодекс України від 11.07.2002 // Відомості Верховної Ради, 2002. – № 38-39. – ст.288.

1.2.4. Пдатковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI/ Верховна Рада України. – [Електронний ресурс]  Режим доступу: www.rada.gov.ua.

1.2.5. Европейская хартия о законе “О статусе судей”. Лиссабон, 10 июля 1998 года.

Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 5 липня 2012 року // Відомості Верховної Ради, 2012.

1.2.6. Про судоустрій і статус суддів. Закон України від 07.07.2010 № 2453-VI / Верховна Рада України. – [Електронний ресурс]  Режим доступу: www.rada.gov.ua.

1.2.7. Про боротьбу з корупцією. Закон України від 05.10.1995 // Відомості Верховної Ради, 1995. – № 34. – ст.266.

1.2.8. Про безоплатну правову допомогу. Закон України від 06.02.2011 № 3460 / Верховна Рада України. – [Електронний ресурс]  Режим доступу: www.rada.gov.ua.

1.2.9. Про виключну (морську) економічну зону України. Закон України від 16.05.1995 // Відомості Верховної Ради, 1995. – № 21. – ст.152.

1.2.10. Про виконавче провадження. Закон України від 21.04.1999 // Відомості Верховної Ради, 1999. – № 24. – ст.207.

1.2.11.Про Вищу раду юстиції. Закон України від 15.01.1998 // Відомості Верховної Ради, 1998. – № 25. – ст.146.

1.2.12. Про військовий обов’язок і військову службу. Закон України від 25.03.1992 // Відомості Верховної Ради, 1992. – № 27. – ст.385.

1.2.13. Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України. Закон України від 07.03.2002 // Відомості Верховної Ради, 2002. – № 32. – ст.225.

1.2.14. Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України. Закон України від 26.03.1992 // Відомості Верховної Ради, 1992. – № 29. – ст.397.

1.2.15. Про державний кордон України. Закон України від 04.11.1991 // Відомості Верховної Ради, 1992. – № 2. – ст.5.

1.2.16. Про державну виконавчу службу. Закон України від 24.03.1998 // Відомості Верховної Ради, 1998. – № 36-37. – ст.243.

1.2.17. Про Державну кримінально-виконавчу службу України. Закон України від 23.06.2005 // Відомості Верховної Ради, 2005. – № 30. – ст.409.

1.2.18. Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб. Закон України від 04.03.1998 // Відомості Верховної Ради, 1998. – № 35. –ст.236.

1.2.19. Про Державну прикордонну службу України. Закон України від 03.04.2003 // Відомості Верховної Ради, 2003. – № 27. – ст.208.

1.2.20. Про державну службу. Закон України від 16.12.1993 // Відомості Верховної Ради, 1993. – № 52. – ст.490.

1.2.21. Про державну таємницю. Закон України від 21.01.1994 // Відомості Верховної Ради, 1994. – № 16. – ст.93.

1.2.22. Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України. Закон України від 22.02.2006 // Відомості Верховної Ради України, 2006. – № 29. –ст.245.

1.2.23. Про дорожній рух. Закон України від 30.06.1993 // Відомості Верховної Ради, 1993. – № 31. – ст.338.

1.2.24. Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві. Закон України від 23.12.1993 // Відомості Верховної Ради, 1994. – № 11. – ст.51.

1.2.25. Про застосування законодавства, яке забезпечує право на захист у кримінальному судочинстві. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 8 від 24.10.2003.

1.2.26. Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Закон України від 18.03.2004 // Відомості Верховної Ради, 2004. – № 29. – ст.367.

1.2.27. Про загальну структуру і чисельність Міністерства внутрішніх справ України. Закон України від 10.01.2002 // Відомості Верховної Ради, 2002. – № 16. – ст.115.

1.2.28. Про загальну структуру і чисельність Служби безпеки України. Закон України від 20.10.2005 // Відомості Верховної Ради, 2006. – № 4. – ст.53.

1.2.29. Про загальну структуру і чисельність Управління державної охорони України. Закон України від 17.11.2005 // Відомості Верховної Ради України, 2006. – № 2-3. – ст.50.

1.2.30. Про Конституційний Суд. Закон України від 16.10.1996 // Відомості Верховної Ради, 1996. – № 49. – ст.272.

1.2.31. Про контррозвідувальну діяльність. Закон України від 26.12.2002 // Відомості Верховної Ради України, 2003. – № 12. – ст.89.

1.2.32. Про міліцію. Закон України від 20.12.1990 // Відомості Верховної Ради, 1991. – № 4. – ст.20.

1.2.33. Про нотаріат. Закон України від 02.09.1993 // Відомості Верховної Ради, 1993. – № 39. – ст.383.

1.2.34. Про оперативно-розшукову діяльність. Закон України від 18.02.1992 // Відомості Верховної Ради, 1992. – № 22. – ст.303.

1.2.35. Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей. Закон України від 24.01.1995 // Відомості Верховної Ради, 1995. – № 6. – ст.35.

1.2.36. Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю. Закон України від 30.06.1993 // Відомості Верховної Ради, 1993. – № 35. –ст.358.

1.2.37. Про основи національної безпеки України. Закон України від 19.06.2003 // Відомості Верховної Ради, 2003. – № 39. – ст.351.

1.2.38. Про пожежну безпеку. Закон України від 17.12.1993 // Відомості Верховної Ради, 1994. – № 5. – ст. 21.

1.2.39. Про попереднє ув’язнення. Закон України від 30.06.1993 // Відомості Верховної Ради, 1993. – № 35. – ст.360.

1.2.40. Про прокуратуру. Закон України від 05.11.1991 // Відомості Верховної Ради, 1991. – № 53. – ст.793.

1.2.41. Про Раду національної безпеки і оборони України. Закон України від 05.03.1998 // Відомості Верховної Ради, 1998. – № 35. – ст.237.

1.2.42. Про Службу зовнішньої розвідки України. Закон України від 01.12.2005 // Відомості Верховної Ради, 2006. – № 8. – ст.94.

3. Підзаконні акти:

1.3.1. Інструкція з діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС України. Затверджена наказом МВС України № 1111 від 13.11.2006, зареєстрована в Міністерстві юстиції України за № 1243/13117 від 29.11.2006.

1.3.2. Порядок посвідчення заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених. Затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 419 від 15.06.1994 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України № 940 від 06.07.2006.

1.3.3. Правила адвокатської етики. Схвалено Вищою кваліфікаційною комісією адвокатури при Кабінеті Міністрів України, протокол № 6/VI від 1-2 жовтня 1999 року.

1.3.4. Про взаємодію правоохоронних та інших державних органів України у боротьбі із злочинністю. Інструкція, затверджена спільним наказом МВС, СБУ, Держкомкордону, Держмиткому, Національної гвардії, Міністерства оборони, Мін’юсту № 4348/138/151/11-2-2870/172/148-407/2-90-442 від 10.08.1994.

1.3.5. Про Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури. Положення, затверджене Указом Президента України № 155/93 від 05.05.1993.

1.3.6. Про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату. Положення, затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 1689 від 08.12.2006.

1.3.7. Про врегулювання діяльності нотаріату в Україні. Указ Президента України № 932/98 від 23.12.1998.

1.3.8. Про Галузевий державний архів Міністерства внутрішніх справ України. Положення, затверджене наказом Головного архівного управління при Кабінеті Міністрів України та Міністерства внутрішніх справ України № 34/382 від 06.06.1995.

1.3.9. Про Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головні управління юстиції в областях, мм. Києві та Севастополі. Положення, затверджене наказом Міністерства юстиції України № 47/5 від 14.02.2007, зареєстровано в Міністерстві юстиції України за № 124/13391 від 14.02.2007.

1.3.10. Про Державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ. Положення, затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 341 від 14.04.1997.

1.3.11. Про Державну митну службу України. Положення, затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 940 від 18.07.2007.

1.3.12. Про Державну митну службу України. Указ Президента України № 1145/96 від 29.11.1996.

1.3.13. Про державну охорону важливих державних об’єктів. Указ Президента України № 3/2006 від 13.01.2006.

1.3.14. Про Державну пожежну охорону. Положення, затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 508 від 26.07.1994.

1.3.15. Про Державну службу охорони при Міністерстві внутрішніх справ. Положення, затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 615 від 10.08.1993 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України № 1053 від 15.08.2001).

1.3.16. Про забезпечення діяльності Державної податкової адміністрації України. Постанова Кабінету Міністрів України № 1385 від 15.11.1996.

1.3.17. Про забезпечення здійснення контролю Президента України за діяльністю військових формувань. Положення, затверджене Указом Президента України № 49/2007 від 30.01.2007.

1.3.18. Про забезпечення охорони державної таємниці під час здійснення контрольно-ревізійних функцій органами державної податкової служби України. Положення, затверджене наказом Державної податкової адміністрації України № 400 від 29.08.2002, зареєстровано в Міністерстві юстиції України за № 745/7033 від 10.09.2002.

1.3.19. Про застосування законодавства, яке забезпечує право на захист у кримінальному судочинстві. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 8 від 24.10.2003.

1.3.20. Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 9 від 01.11.1996.

1.3.21. Про затвердження граничної чисельності працівників центрального апарату Міністерства внутрішніх справ. Постанова Кабінету Міністрів України № 418 від 07.03.2007.

1.3.22. Про затвердження Дисциплінарного статуту прокуратури України. Постанова Верховної Ради України № 1796-ХІІ від 06.11.1991 // Відомості Верховної Ради, 1994. – № 4. – ст.15.

1.3.23. Про затвердження Зводу відомостей, що становлять державну таємницю. Наказ Служби безпеки України № 440 від 12.08.2005, зареєстрований в Міністерстві юстиції України за № 902/11182 від 17.08.2005.

1.3.24. Про затвердження Порядку виконання Державним казначейством України рішень суду щодо відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури, а також судів. Наказ Міністерства фінансів України та Державного казначейства України № 28 від 02.02.2007, зареєстрований в Міністерстві юстиції України за № 149/13416 від 19.02.2007.

1.3.25. Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України. Постанова Кабінету Міністрів України № 57 від 27.01.1995.

1.3.26. Про затвердження Примірної структури регіональної митниці, митниці. Наказ Державної митної служби України № 1150 від 24.11.2005.

1.3.27. Про заходи щодо посилення контролю за діяльністю Збройних Сил України та інших військових формувань. Указ Президента України № 1067/2006 від 12.12.2006.

1.3.28. Про кваліфікаційну комісію нотаріату. Положення, затверджене наказом Мін’юсту № 87/5 від 01.12.2006, зареєстроване в Міністерстві юстиції України за № 1253/13127 від 01.12.2006.

1.3.29. Про класні чини працівників органів прокуратури України. Положення, затверджене Постановою Верховної Ради України № 1795-ХІІ від 06.11.1991.

1.3.30. Про Комісію з розгляду питань щодо анулювання свідоцтв про право на заняття нотаріальною діяльністю. Положення, затверджене наказом Міністерства юстиції України № 63/5 від 19.11.1998.

1.3.31. Про Міністерство внутрішніх справ України. Положення, затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 1383 від 04.10.2006.

1.3.32. Про Міністерство внутрішніх справ України. Положення, затверджене Указом Президента України № 1138/2000 від 17.10.2000.

1.3.33. Про Міністерство юстиції України. Положення, затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 1577 від 14.11.2006.

1.3.34. Про Національне центральне бюро Інтерполу. Положення, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України № 220 від 25 березня 1993 року.

1.3.35. Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів органами, що ведуть боротьбу із злочинністю. Наказ Генеральної Прокуратури України № 4 від 04.04.1992.

1.3.36. Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство. Наказ Генеральної Прокуратури України № 4гн від 19.09.2005.

1.3.37. Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність. Наказ Генеральної Прокуратури України № 4/1гн від 19.09.2005.

1.3.38. Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Наказ Генеральної Прокуратури України № 7 від 28.10.2002.

1.3.39. Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів Службою безпеки, органами охорони державного і митного кордонів України. Наказ Генерального Прокурора України № 4 від 05.04.2000.

1.3.40. Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів Службою безпеки та органами охорони державного і митного кордонів України. Наказ Генеральної Прокуратури України № 10 від 04.04.1992.

1.3.41. Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів спеціальними підрозділами та іншими установами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю. Наказ Генеральної Прокуратури України № 4/2гн від 19.09.2005.

1.3.42. Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законодавства у сфері боротьби з корупцією. Наказ Генеральної Прокуратури України № 10гн від 07.05.2004.

1.3.43. Про організацію прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів щодо захисту прав і свобод громадян, державних та публічних інтересів. Наказ Генеральної Прокуратури України № 3гн від 19.09.2005.

1.3.44. Про організацію роботи з кадрами в органах прокуратури України. Наказ Генерального прокурора України № 2гн від 20.01.2006.

1.3.45. Про повноваження Уповноваженого Президента України з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України та гарантії його діяльності. Положення, затверджене Указом Президента України № 427/2007 від 18.05.2007.

1.3.46. Про порядок видачі свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю. Положення, затверджене наказом Міністерства юстиції України № 3/5 від 20.01.1994.

1.3.47. Про порядок виконання європейських конвенцій з питань кримінального судочинства. Інструкція, затверджена наказом Мін’юсту, Генпрокуратури, СБУ, МВС, Верховного Суду, Державної податкової адміністрації, Державного департаменту України з питань виконання покарань № 34/5/22/103/512/326/73 від 29.06.1999.

1.3.48. Про порядок використання правоохоронними органами можливостей Національного центрального бюро Інтерполу в Україні у попередженні, розкритті та розслідуванні злочинів. Інструкція, затверджена наказом МВС, Генпрокуратури, СБУ, Держкомкордону, Держмиткому, Державної податкової адміністрації України № 3/1/2/5/2/2 від 09.01.1997.

1.3.49. Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Інструкція, затверджена наказом Міністерства юстиції України № 20/5 від 03.03.2004, зареєстрована в Міністерстві юстиції України за № 283/8882 від 03.03.2004.

1.3.50. Про порядок надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов’язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру. Примірне положення, затверджене наказом Міністра юстиції України № 3/5 від 04.01.1998.

1.3.51. Про порядок придбання, видачі, обліку, зберігання та застосування вогнепальної зброї, боєприпасів до неї, спеціальних засобів індивідуального захисту працівниками судів і правоохоронних органів, а також особами, які беруть участь у кримінальному судочинстві. Положення, затверджене наказом МВС України № 523 від 24.07.1996.

1.3.52. Про порядок проведення атестації прокурорсько-слідчих працівників органів прокуратури України. Положення, затверджене наказом Генеральної прокуратури України № 2958ц від 12.09.2005.

1.3.53. Про прикордонний режим. Положення, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України № 1147 від 27.07.1998.

1.3.54. Про проходження військової служби військовослужбовцями Служби зовнішньої розвідки України. Положення, затверджене Указом Президента України № 619/2006 від 17.07.2006.

1.3.55. Про проходження військової служби особами офіцерського складу, прапорщиками (мічманами) Збройних Сил України. Положення, затверджене Указом Президента України № 1053/2001 від 07.11.2001.

1.3.56. Про проходження служби особами начальницького складу податкової міліції та обчислення їм вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги. Постанова Кабінету Міністрів України № 1716 від 30.10.1998.

1.3.57. Про Раду національної безпеки і оборони України. Указ Президента України № 772/96 від 30.08.1996.

1.3.58. Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції. Закон України від 17.07.1997 // Відомості Верховної Ради, 1997. – № 40. – ст.263.

1.3.59. Про розвідувальні органи України. Закон України від 22.03.2001 // Відомості Верховної Ради, 2001. – № 19. – ст.94.

1.3.60. Про систему органів юстиції. Постанова Кабінету Міністрів України № 592 від 30.04.1998 (із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 834 від 05.07.2004).

1.3.61. Про Службу зовнішньої розвідки України. Указ Президента України № 1239/2004 від 14.10.2004.

1.3.62. Про Службу безпеки України. Закон України від 25.03.1992 // Відомості Верховної Ради, 1992. – № 27. – ст.382.

1.3.63. Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей. Закон України від 20.12.1991 // Відомості Верховної Ради, 1992. – № 15. – ст.190.

1.3.64. Про стратегію національної безпеки України. Указ Президента України № 105/2007 від 12.02.2007.

 

2. Підручники:

2.1. Суд, правоохоронні та правозахисні органи України: Підручник / О.С.Захарова, В.Я.Карабань, В.С.Ковальський (кер.авт.кол.) та ін.; Відп. ред. В.Маляренко. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 376с.

2.2. Судебные и правоохранительные органы Украины: Учебник / Под ред. проф. А.М.Бандурки. – Харьков: Ун-т внутренних дел, 1999.

2.3. Гуценко К.Ф., Ковалёв М.А. Правоохранительные органы. Учебник для юридических вузов и факультетов. Издание 5-е, переработанное и дополненное / К. Ф. Гуценко,  М. А. Ковалёв / Под ред. К.Ф.Гуценко. – М.: Зерцало, 2002.

3. Навчальні посібники, інші дидактичні та методичні матеріали:

3.1. Судові та правоохоронні органи України. Навчальний посібник /  П. Д. Біленчук, І. І. Котюк, А. П. Гель, Г. С. Семаков, Н. М. Ахтирська, С. М. Круль / За заг. Ред. П. Д. біленчука. . – К.: Атіка, 2011. -  328 с.

3.2. Мельник М.І., Хавронюк М.І. Правоохоронні органи та правоохоронна діяльність. Навчальний посібник / М. І. Мельни, М. І. Хавронюк. – К.: Атіка, 2002. – 576 с.

3.3. Корнієнко М. В. Суспільство і правопорядок. Видання в 6-и т. – Т. 2. / М. В. Корнієнко. – К.: Фонд юрнауки АПС, 2007. – 264 с.

3.4. Бараннік Р.В. Судові, правоохоронні та правозахисні органи України. Навчальний посібник. / Р. В. Бараннік. – К.: Дакор, КНТ, 2008 -384 с..

3.5. Кондрат’єв І.Н. Суд, правоохоронні та правозахисні органи України. Навчальний посібник / І. Н. Кондрат’єв  . – К., 2002.

3.6. Марочкін І.Е. Організація судових та правоохоронних органів. Навчальний посібник / І. Е. Марочкін, Н. В. Сибільова, О. М. Толочко. – Харків, 2000.

3.7. Мельник М.І. Суд та інші правоохоронні органи. Правоохоронна діяльність: закони і коментарі: Друге видання, виправлене і доповнене. Навчальний посібник / / М. І. Мельни, М. І. Хавронюк. – К.: Атіка, 2001.

3.8. Організація судових та правоохоронних органів. Навчальний посібник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів освіти / І.Є.Марочкін, В.В.Афанасьєв, В.С.Бабкова та ін..; За ред. І.Є.Марочкіна, Н.В.Сибільової, О.М.Толочка. – Харків: Право, 2000.

3.9.Судебные и правоохранительные органы Украины: Учебное пособие / Под ред. А.С.Васильева, Е.Л.Стрельцова. – Х.: Одиссей, 2004.

3.10. Тимченко С.М. Судові та правоохоронні органи України. Навчальний посібник. – К.: “Центр навчальної літератури”, 2004.

3.11.Фіолевський Д.П. Судова влада і правоохоронна система в Україні: Навчальний посібник. – К.: Кондор, 2006.

3.12. Зейкан Я. П. Захист у кримінальній справі: Науково-практичний коментар (Вид. третє, стереотипне). / Я. П. Зейкан.  – К.: КНТ, 2007. – 600 с.

3.13. Тертишник В. М. Зразки юридичних документів: Настільна книга слідчого : Навчальний посібник [для студ. вищ. навч. зал. ] / В. М. Тертишник. – К. : Правова  єдність, 2009. -344 с.

3.14. Кримінальний процесуальний кодекс України. Науково-практичний коментар/ За заг. ред. професорів В. Г. Гончаренка, В.Т. Нора, М. Є. Шумила.   – Київ: Юстініан,  2012. – 1224 с.

4. Монографіїта наукові статті:

4.1. Алфьоров С. М.  Протидія корупції в органах внутрішніх справ:  Монографія  / С. М. Алфьоров. – Харків, 2011.

4.2. Бандурка О.О. Управління державною податковою службою в Україні: організаційно-правові аспекти: Монографія. – Х.: Вид-во Нац. ун-ту ВС, 2005.

4.3. Берназ В. Д. Рішення слідчого (криміналістичний, процесуальний та психологічний аспект). Монографія / Берназ В. Д., Смоков С. М. – Одеса :Видавництво Одеського юридичного інституту НУВС, 2005. – 151 с.

4.4. Богатирьов І. Г. Оперативно-розшукова діяльність в установах виконання покарань. Монографія / Богатирьов І. Г., Джужа О. М., Ільтяй М. П. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський ун-т внутр. справ, 2009. – 188 с.

4.5. Обрусна С. Ю  Адміністративно-правові засади судової реформи в Україні: и: теорія,  історія, сучасність:  Монографія / С. Ю. Обрусна. – Харків: ХНУВС, 2010. – 6304 с.

4.6. Погорецький М. А. Функціональне призначення оперативно-розшукової діяльності у кримінальному процесі: Монографія / М. А. Погорецький. - Харків «Арсіс ЛТД» 2007. 576 с.

4.7. Татаров О. Ю. Досудове провадження в кримінальному процесі України: теоретико-правові та організаційні засади. Монографія / О. Ю. Татаров. – Донецьк: ТОВ « ВПП «ПРОМІНЬ», 2012. – 640 с.

4.8. Тертишник В. М. Верховенство права та забезпечення встановлення істини в кримінальному процесі України : монографія / В. М. Тертишник. – Дніпропетровськ : Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ; Ліра ЛТД, 2009.

4.9. Уваров В. Г. Застосування практики Європейського Суду з прав людини та норм міжнародно-правових актів в удосконаленні кримінального судочинства України: монографія  / В. Г. Уваров ; за заг. ред. доктора юрид. наук В. М. Тертишника. – Дніпропетровськ . – 2012. –  268 с.

4.10. Фулей Т. Застосування фундаментальних принципів права зарубіжними та міжнародними судовими органами / Т. Фулей // Юридична Україна. –– 2003. –– № 6. –– С. 40––47.

4.11. Шемшученко Ю. С. Вибране / Ю. С. Шемшученко. - К.: Видавництво «Юридична думка», 2005.

4.12. Шумило М. Є. Реабілітація в кримінальному процесі України/ М. Є. Шумило. - Харків, 2001.

4.13. Яновська О. Г. Концептуальні засади функціонування і розвитку змагального кримінального судочинства. Монографія. / О. Г. Яновська. – К.: Прецедент, 2011. 303 с.

4.14. Алейников Г.  Про надання права самостійної діяльності адвоката-захисника по збиранню доказів у кримінальному процесі / Г. Алейников  // Право України. – 2002. - №10. – С. 100-104.

4.15. Ківалов С. Люди повинні самі обирати суддів/ С. Ківалов // Юридичний вісник України. – 2009. - №12 . – С.1-5.

4.16. Коста Ж. П. Роль національних судів та інших органів державної влади у захисті прав людини в Європі  / Ж. П. Коста // Право України. – 2011. -№7. С. 11-15.

4.17. Костенко О. Актуальні проблеми реформування судової системи в Україні / О. Костенко  // Юридичний журнал. – 2007. - №6. – C. 77-79.

4.18. Костенко О. Формула декриміналізації держави, або яким бути Національному бюро розслідувань / О. Костенко // Урядовий кур'єр. – 2005. - №130 (від 16 липня). – С. 7.

4.19. Лакизюк В. Прокуратура України: витоки, розвиток, персоналії та правове регулювання  / Лакизюк В., Михайленко О. // Вісник Прокуратури. – 2000. - № 2. – С. 34-42.

4.20. Лукашевич В.Г. Використання практики Європейського суду з прав людини під час здійснення правосуддя в Україні / В. Г. Лукашевич, П. П. Узунова // Вісник Запорізького національного університету: Збірник наукових статей. Юридичні науки. – Запоріжжя: Запорізький національний університет. – 2006. – № 3. – С. 142-146.

4.21. Маляренко В. До питання доктрини кримінальної юстиції в Україні / В. Маляренко // Право України. – 2009. - №2 . – С. 11-23.

4.22. Онопенко В. Нам пропонують судові джунглі / В. Онопенко // Юридичний вісник України. – 2009. - №12 . – С.1-5.

4.23. Пилипчук П. Ми були й будемо проти псевдо реформ / П. Пилипчук // Юридичний вісник України. – 2009. - №12 . – С.1-4.

4.24. Погорецький М. Прослуховування телефонних розмов: європейські стандарти / М. А. Погорецький // Вісник прокуратури. – 2003. - №9. – С. 45-51.

4.25. Святоцька В. Адвокатура України крізь призму загальних принципів організації та діяльності адвокатури у державах ЄС / В. Святоцька // Право України. –– 2012. – №1-2. – С. 375-379.

4.26. Святоцька В. Адвокатура України крізь призму загальних принципів організації та діяльності адвокатури у державах ЄС / В. Святоцька // Право України. –– 2012. – №1-2. – С. 375-379.

4.27. Сухоруков О. П’ять кроків реформування адвокатури  / О. Сухоруков // Юридична газета. 2005. - №14(50) 23 липня.

4.28. Тертишник В. Гострі кути реформування кримінального процесу: сім раз … не для нас  / В. Тертишник // Право і суспільство. – 2012. - №1. – С. 259-262.

4.29. Тертишник В. Деякі питання створення Національного бюро розслідувань та удосконалення статусу слідчого / В. Тертишник // Юридичний журнал. – 2005. - №10. – C. 114-117.

4.30. Тертишник В. М. Функція захисту у кримінальному судочинстві / В. М.  Тертишник, Н. В. Михайлова // Право і суспільство. – 2010. – №6. – С. 229-233.

4.31. Тертишник В. Суд присяжних: ростки і суть ідеї та її мімікрія при реформуванні кримінального судочинства України / В. Тертишник // Право України. – 2012. - №7. – С. 274-278

4.32. Тертишник В. Функції та гарантії незалежності прокурора у правовій державі / В. Тертишник, О. Тертишник // Вісник прокуратури. – 2010. - №6 (108) . – С. 47-53.

4.33. Шевчук С. Європейський  Суд  з прав людини   та українська судова система: необхідність узгодження судової практики / С. Шевчук // Право України.  – 2011. – №7. – 88-91.

4.34. Шиян А. Г. Вільний вибір захисника своїх інтересів – невід'ємне право обвинуваченого / А. Г. Щиян //Науковий вісник Дніпропетровського юридичного інституту МВС України. - 2000. - №2. С. 140-149.

5. Інтернет – джерела:

Офіційний cайт Верховної Ради України

www.zakon.rada.gov.ua

Законопроекти України (сайт ВРУ)

www.zakon.gov.ua

Сайт нормативно-правових документів Кабінету Міністрів України

www.kmu.gov.ua

Офіційний cайт Верховного Суду України

www.scourt.gov.ua

Офіційний сайт представництва Президента України

www.prezident.gov.ua

Офіційний сайт Міністерства Юстиції України

www.gdo.kiev.ua

Офіційний cайт Національного банку України

www.bank.gov.ua

Офіційний сайт Вищої ради юстиції України

www.vru.gov.ua

Офіційний cайт Третейської палати України

www.arbitrationchamber.org.ua

Газета "Урядовий кур'єр"

www.ukcc.com.ua

Газета "Юридична практика"

www.practix.com

Дніпропетропетровський державний університет внутрішніх справ

www.academyvd.dp.ua

Академія правових наук України

www.aprnu.kharkiv.org

Юридичний факультет Львівського національного університету ім. Івана Франка

www.lawschool.lviv.ua

Юридичний факультет Академії управління та інформаційних технологій

www.ariu.berdyansk.net

Юридичний факультет Київського національного економічного університету

www.uf-kneu.kiev.ua

Юридичний сайт Київського національного університету внутрішніх справ

www.naiau.kiev.ua

Освітній портал Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна

www.osvita.org.ua

Бібліотека національного університету державної податкової служби України

www.library.ufei.ukrsat.com

Юридичний факультет Запорізького державного університету

www.lib.profi.net.ua 

Вісник податкової служби України

www.visnuk.com.ua

Вiсник державної служби України

www.guds.gov.ua

Обговорення правових питань "LIGA ONLINE"

www.liga.kiev.ua

Юридичний сайт "ЮРИСТ"

www.urist.com.ua

Віртуальна Школа Права

www.lawschool.lviv.ua

Національна  бібліотека України ім. В.І. Вернадського

www.nbuv.gov.ua

Національна Парламентська бібліотека України

www.nplu.kiev.ua 

Бібліотека ім. Лесі Українки

www.lucl.lucl.kiev.ua

Бібліотека Верховної Ради України

www.rada.kiev.ua/library

Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка

www.korolenko.kharkov.com

Електронний каталог Рівненської державної обласної бібліотеки

www.libr.rv.ua

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К.А. Тімірязєва

www.library.vinnitsa.com

Київська безплатна юридична консультація On-line

www.unic.com.ua

5. Перелік періодичних видань:

Адвокат

Вісник Академії прокуратури України

Вісник Верховного Суду України

Вісник Конституційного Суду України

Вісник прокуратури

Вестник Московского университета

Вестник Московского университета МВД России

Влада. Людина. Закон

Государство и право

Держава і право

Закон и право

Законность

Міліція України

Офіційний вісник України

Підприємництво, господарство і право

Право і практика

Право і суспільство

Право України

Российский следователь

Современное право

Честь і закон

Юридический вестник

Юрист-правоведъ




1. смерть Бога и проблема сверхчеловека Ницше поднял важные вопросы о природе человека о его бытии о кул.html
2. Введение Ведущая роль машиностроения среди других отраслей народного хозяйства определяется тем что осно
3. Лабораторная работа 81
4. 01010100 Сборочный чертеж
5. Зеленолуговская СОШ Родинского района Проблемы перевода реалий и безэквивалентной лексики на урок
6. Т 6 ОСНОВНЫЕ ПОНЯТИЯ И ЗАКОНЫ ФИЛЬТРАЦИИ НЕФТИ ГАЗА И ВОДЫ1
7. НА ТЕМУ- ИНФЛЯЦИЯ
8. і Виконати переведення заданих чисел з десяткової в двійкову систему числення
9. тема финансового права России
10. Влияние застенчивости на социально-психологический статус подростка в группе сверстников
11. Модуль 5 2й фт 201314 уч
12. Вісконсінський Міжнародний Університет США в Україні Кафедра менеджменту зовнішньоекономічної дія
13. ВВЕДЕНИЕ Макроэкономическое равновесие ~ состояние экономической системы при котором имеет место равен
14. по теме История до татаромонгольского нашествия Задание 2 Денежный сбор с крестьян в XVXVH вв
15. Киндер Сюрприз 1 Шоколадное яйцо 1 Вафли
16. Сказание о Сохрабе
17. біодоз ч-з 12 дня 34 опропілення
18. В. Крашенинникое вращаясь к определению субъектов права собственности и иных вещных прав на жилые помещен
19. Диагностика темперамента I
20. zeribookcom МОЛЛА НАСРЕДДИН Анекдоты КТО ЖЕ ПРИНОСИТ НЕСЧАСТЬЕ О первой встрече М