Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Існування системи гарантій є невід~ємною складовою правової держави якою проголошено Україну Конституц

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 22.5.2024

80. Поняття та види гарантій зміцнення законності у фінансовому контролі.

Існування системи гарантій є невід’ємною складовою правової держави, якою проголошено Україну Конституцією України. Гарантії є надійним засобом забезпечення належної діяльності органів фінансового контролю та захисту суб’єктів господарювання від сваволі контролюючих суб’єктів.

Гарантії контрольно-процесуальної діяльності направлені на створення умов для діяльності суб’єктів контрольного процесу, а також формування в них впевненості в досягненні поставленої мети; забезпечують належну стабільність і надійність як для суб’єктів фінансового контролю так і для господарюючих суб’єктів під час виникнення між ними фінансово-контрольних відносин.

 Гарантії певна система умов та засобів, закріплених в законодавстві за допомогою яких у суспільному житті впроваджується, охороняється і, в разі порушення, відновлюється законність.

Гарантії можна поділити за різними підставами.

  1. загальні (економічні, політичні, ідеологічні)
  2. спеціальні (юридичні).

Вони, по-перше, чітко закріплені в законодавстві і втілюються в правозастосовчих актах; по-друге, обумовлені відповідною процедурою реалізації; по-третє, їх функціонування пов’язане з настанням юридичних фактів.

а) основні;   б) спеціальні: - гарантії контролюючих суб’єктів;

  1. гарантії підконтрольних суб’єктів.

Вчені приділяють увагу гарантіям. Так, Горшеньов В.М. і Шахов І.Б. вивчаючи питання теорії юридичного процесу поділяють юридичні гарантії на три види: 1) загальні гарантії контрольної діяльності; 2) гарантії контролюючих суб’єктів; 3) гарантії підконтрольних об’єктів. На їх думку, така класифікація відображає, з однієї сторони, специфіку контрольного процесу, а з іншого – особливості правового статусу учасників контрольної діяльності

Аналізуючи такий поділ системи гарантій, можна сказати, що загальні гарантії в тій або іншій мірі стосуються або контролюючого органу, або підконтрольного об’єкта, тому на нашу думку, виділення першого виду гарантій в окрему групу є зайвим.

З нашої точки зору, більш зручним і доступним є поділ юридичних гарантій на дві основні групи:

  1. гарантії контролюючих суб’єктів

а) закріплення в законодавстві правового статусу суб’єктів фінансового контролю та чітка регламентація їх контрольно-процесуальної діяльності;

б) встановлення юридичної відповідальності за неналежне здійснення контрольної діяльності;

в) здійснення контрольної функції спеціально уповноваженими на те органами;

г) відповідальність за достовірність результатів фінансового контролю; матеріально-технічне забезпечення).

2) гарантії підконтрольних об’єктів (право оскаржувати рішення, дії або бездіяльність контролюючих суб’єктів).


81. Соціальні та правові заходи захисту прав посадових осіб органів державного фінансового контролю.

Ефективне виконання поставлених перед контролюючими суб’єктами завдань в значній мірі залежить від створення належних умов роботи, тобто від їх матеріально-технічного забезпечення.

Видатки на утримання органів фінансового контролю фінансуються з бюджету. Система оплати праці в значній мірі стимулює відповідальне відношення посадових осіб контролюючих суб’єктів до покладених на них обов’язків.

Порівнюючи розміри оплати праці працівників контролюючого апарату і працівників підконтрольних об’єктів можна відмітити перевагу останніх.

В подібних ситуаціях така невідповідність може стати приводом до поширення в органах фінансового контролю таких негативних явищ як корупція, хабарництво та інші.

До факторів матеріально-технічного характеру можна віднести і забезпечення сучасним обладнанням, в тому числі і автоматизованими системами управління та автоматизованими робочими місцями, що сприяє швидшому, в порівнянні з ручною обробкою, отриманню даних. Впровадження інформаційних технологій забезпечує можливість своєчасного контролю за рахунок оперативного отримання інформації та простоти її обробки.

На сучасному етапі бюджетне фінансування органів фінансового контролю в значній мірі не відповідає реальним потребам. Це в свою чергу призводить до відтоку кваліфікованих кадрів та зменшення престижу державних структур, в порівнянні з минулим часом, коли працювати в цій структурі було не лише престижним, але і високооплачуваним. Тому держава має задуматися над тим, що основна маса молодих фахівців, що влаштовуються на роботу до контролюючих органів, отримавши відповідний досвід, створюють власний бізнес або йдуть на приватні підприємства, забезпечивши цим самим належний матеріальний рівень.

Оскільки відношення працівників до своїх професійних обов’язків в значній мірі залежить від престижу професії контролера, необхідно, щоб весь час у свідомості суспільства відображалося правильне враження про складну і відповідальну роботу контролюючих органів, що в свою чергу залежить від підвищення соціального рівня контрольної діяльності.

Службові особи при виконанні своїх обов’язків перебувають під захистом закону, а це вказує на наявність такої гарантії як відповідальність за протидію суб’єктам фінансового контролю під час виконання ними своїх обов’язків.  

Невиконання законних вимог посадової особи органів фінансового контролю, її образа, погроза вбивством, насильством, знищення майна та насильницькі дії щодо посадової особи, а також умисне знищення чи пошкодження її майна та інші протиправні дії тягнуть за собою встановлену законом відповідальність.

Ніхто, крім випадків передбачених законодавством, не вправі втручатися в діяльність органів фінансового контролю.

Шкода завдана працівнику органу фінансового контролю відшкодовується за рахунок коштів державного бюджету, з наступним стягненням цієї суми з винних осіб.


82. Відповідальність посадових осіб органів державного контролю

ЗУ «Про Рахункову палату України»

Стаття 14.  Відповідальність  за  порушення законодавства про
                державну та іншу таємницю

    Посадові особи  апарату  Рахункової  палати  та  особи,   які залучаються  нею  до  роботи  в процесі здійснення своїх функцій і повноважень,  за порушення  законодавства  про  державну  та  іншу таємницю,   розголошення   державної   та   іншої   таємниці,  яка охороняється  законом,  а  також  за  недостовірність  результатів
проведених  ними  перевірок  і ревізій,  що подаються до державних органів або  оприлюднюються,  несуть  відповідальність  згідно  із законодавством України.

ЗУ «Про основні засади здійснення фінансового контролю»

Стаття 12. Обов'язки і відповідальність службових осіб
               органу державного фінансового контролю

    Службові   особи   органів  державного  фінансового  контролю зобов'язані суворо додержувати Конституції України), законів  України, прав та інтересів громадян, підприємств, установ і   організацій,  що  охороняються  законом.  За  невиконання  або неналежне   виконання   службовими   особами   органів  державного фінансового   контролю   своїх  обов'язків  вони  притягаються  до дисциплінарної  та  кримінальної  відповідальності  відповідно  до чинного законодавства.

    Працівники органу державного фінансового контролю зобов'язані у випадках виявлення зловживань і порушень  чинного  законодавства передавати  правоохоронним  органам  матеріали  ревізій,  а  також повідомляти про виявлені зловживання і порушення державним органам і органам, уповноваженим управляти державним майном.

    При  вилученні  документів  у  зв'язку  з  їх  підробкою  або виявленими  зловживаннями  працівник органу державного фінансового контролю  зобов'язаний  негайно  повідомити  про  це правоохоронні органи.  Вилучені  документи  зберігаються  до закінчення ревізії. Після  цього вони повертаються відповідному підприємству, установі або організації, якщо правоохоронними органами не прийнято рішення про виїмку цих документів.
  Працівники  органу  державного  фінансового  контролю повинні забезпечувати дотримання комерційної та службової таємниць.

Податковий кодекс України

Стаття 21. Обов'язки і відповідальність посадових осіб контролюючих органів

Посадові особи контролюючих органів зобов'язані:

  1.  дотримуватися Конституції України та діяти виключно у відповідності з цим Кодексом та іншими законами України, іншими нормативними актами;
  2.  забезпечувати сумлінне виконання покладених на контролюючі органи функцій;
  3.  не допускати порушень прав та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, організацій;
  4.  не допускати розголошення інформації з обмеженим доступом, що одержується, використовується, зберігається під час реалізації функцій, покладених на контролюючі органи;
  5.  надавати органам державної влади та органам місцевого самоврядування на їх письмовий запит відкриту податкову інформацію в порядку, встановленому законом.

  За невиконання або неналежне виконання своїх обов'язків посадові особи контролюючих органів несуть відповідальність згідно із законом.

   Шкода, завдана неправомірними діями посадових осіб контролюючих органів, підлягає відшкодуванню за рахунок коштів державного бюджету, передбачених таким контролюючим органам.


83. Порядок оскарження дій посадових осіб органів фінансового контролю.

ЗУ «Про основні засади здійснення фінансового контролю в Україні»

Стаття 13. Розгляд скарг на дії посадових осіб органу
               державного фінансового контролю

    Дії   або  бездіяльність  посадових  осіб  органу  державного
фінансового   контролю   можуть  бути  оскаржені  в  судовому  або
адміністративному порядку.

    Орган  державного  фінансового  контролю  забезпечує  розгляд
скарг   на   дії   або   бездіяльність   своїх  посадових  осіб  в
адміністративному  порядку не пізніш як у місячний строк з моменту
їх надходження.

    Подання   скарги  в  адміністративному  порядку  не  припиняє
оскаржуваної  дії  посадових  осіб  органу  державного фінансового
контролю.




1. НА ТЕМУ- Оценка кредитоспособности физических и юридических лиц Выполнила студентка
2. Удмуртский государственный университет МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ по в
3. участники настоящей Конвенции принимая во внимание что в соответствии с принципами провозглашенными в У
4. 1 Формы влияния компьютерных игр на психологию подростков
5. ТЮМЕНСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ УНИВЕРСИТЕТ
6. железный стих отмеченный небывалой прежде энергией выражения мысли
7. Роль контролю та стимулювання навчальної діяльності у підвищенні рівня якості знань учнів та розвитку їхньої творчої активності
8. Тема- Наукові дослідження вчених представників Харківських географічних шкіл Виконала
9. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук1
10. Магия в культуре Древней Руси
11. Перукарські послуги
12. 2011 учебный год Классный руководитель- Степанько Светлана Николаевна Волго
13. Великая княгиня Екатерина Алексеевна
14. Реферат языки программирования
15. Лабораторная работа 4 Расчет и проектирование специализированных вычислительных сетей 1
16. идет после физики
17. а виконують рухову моторну функцію
18. Тема 31 Концептуальная картина мира Концептуальная картина мира
19. Его получают из бескарбонатных глин обжигом при температуре 1200 С
20. і На фоні гіподинамії яка притаманна сучасній людині вікові зміни з~являтись можуть вже у віці 3540 років