Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА УКРАЇНИ Політична як і економічна правова духовна соціальнокласова системи є підсистемою суспільс

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

ПОЛІТИЧНА СИСТЕМА УКРАЇНИ



Політична, як і економічна, правова, духовна, соціально-класова системи, є підсистемою суспільства. Якщо істотна ознака економічної системи — власність, правової — правові норми як регулятори суспільного життя, духовної — формування цінностей, відтворення особистості, адекватної цим цінностям, то істотна
ознака політичної системи — це формування та здійснення політичної, державної влади. Саме владні відносини характеризують політичну систему.
З погляду масштабу і характеру реалізації основних функцій у суспільстві політична система України поєднує елементи адміністративно-командної, змагальної і соціопримирливої систем. Конституція закріпила ідеал соціопримирливої системи. Однак на практиці здійснити його в нинішніх умовах надзвичайно важко, оскільки затягнувся процес ринкових трансформацій і збереглися радянські механізми соціального захисту населення, дещо модифіковані в нових умовах.

Основний зміст проблеми



1. Політична система — це сукупність інститутів та груп, які формують і розподіляють політичну владу, здійснюють управління суспільними процесами, а також репрезентують інтереси певних соціальних груп у рамках відповідного типу правової системи і політичної культури.
2. Особливості політичної системи полягають у тому, що вона володіє монополією на владу в масштабах усього суспільства, визначає стратегію суспільного розвитку, забезпечує політичне й адміністативно-державне управління суспільними процесами, формує правову систему.
3. Структура політичної системи має такі рівні: інституціональний (організаційно-нормативний) розкриває характер функціонування основних інститутів політичної системи (державних органів, регіональних структур влади та місцевого самоврядування, виборчої та партійної систем); ментально-поведінковий визначає рівень політичного мислення, характер політичних цінностей і норм, стиль політичного мовлення, зміст та типи політичної поведінки; суб'єктно-процесуальний охоплює індивідуальні, групові та масові суб'єкти політики, їх вплив на процес формування і трансформації інститутів політичної системи; інтеракціоністський передбачає зміст та форми політичної взаємодії (співпраці, конкуренції, консолідації, конфлікту, панування та експлуатації) на міжособистісному та груповому рівнях.
4. Політична система виконує функції: владно-політичну, національної інтеграції, стабілізації соціально-політичного життя, соціально-політичної модернізації, управління, правову. Сутність владно-політичної функції зводиться до формування механізму використання і підтримки державної влади відповідно до рівня політичної культури та інтересів суспільства. Влада тримається на примусі, ідеології і довірі до неї народу, тобто легітимності. Функція національної інтеграції полягає у здатності політичної системи забезпечити формування нації. Цей процес може здійснюватися шляхом примусу, насильства або шляхом консолідації (що є характерною тенденцією сучасності). Функція стабілізації соціально-політичного життя виявляється у здатності політичної системи забезпечувати рівновагу між суспільними підсистемами, не допускати гострих конфліктів між соціальними суб'єктами. Такої рівноваги можна досягти або завдяки жорстому контролю політичних інститутів суспільного життя, або шляхом узгодження соціальних інтересів. Функція соціально-політичної модернізації зводиться до того, що політична система забезпечує перехід суспільства від одного стану до іншого через реформування його інститутів. Успіх цього процесу залежить від попередньої культури, реформаторського потенціалу політичної еліти, а також геополітичних чинників. Функція управління передбачає наявність професійного апарату управління, який функціонує на рівні як державних органів, так і громадських інститутів. Висока ефективність політичного управління забезпечується через високий професіоналізм працівників апарату, розвинений правовий контроль і жорстку конкуренцію між політичними елітами. Правова функція полягає в тому, що політична система формує право і функціонує у його рамках. Правотворча функція політичної системи залежить від здатності суб'єктів політичного процесу виробити такі правила гри, які б забезпечували сприятливі умови для економічного, соціального розвитку, тверді гарантії прав і свобод громадян.
5. Типологізація політичної системи здійснюється на основі різних підходів до типологізації суспільства, а також за масштабом і характером управлінських функцій, політичним режимом та політичною культурою.
6. Політична система України є посткомуністичною. У ній поєднуються елементи командно-адміністративної, мафіозної та демократичної систем. Для неї характерні такі ознаки: збереження структури і функцій старого адміністративного апарату, елементів тоталітарної культури, що виявляється у нетерпимості до опонентів, двомірній оцінці дійсності, догматизмі; великий обсяг мафіозних каналів розподілу матеріальних і фінансових ресурсів через пільгові податки, кредити, використання не за призначенням бюджетних коштів, створених органами державної влади для збагачення номенклатурних кланів взамін на отримання від них тіньових доходів; поступова реалізація конституційних принципів для створення правових умов розвитку сучасної правової демократії. Політична система України сягає корінням у східноправославну цивілізацію, історичні наслідки якої подолати у сучасному модернізаційному процесі важко.
7. Політична система України лише частково забезпечує реалізаію своїх функцій, оскільки її інститути не зазнали глибокої трансформації у сучасну плюралістичну політичну систему.


Планн

  1.  Сутність і структура політичної системи.
  2.  Функції політичної системи.
  3.  Політична система України.


Рекомендована література

Амелин В. И. Социология политики. – М.: Политиздат, 1992.

Бурлацкий Ф., Голин А. Современный Левиафан. Очерки политической социологии капитализма. – М., 1985.

Вятр Ежи. Социология политических отношений. – М., 1979.

Демидов А. И., Федосеев А. А. Основы политологии. –М., 1995.

Піча В. М., Стеблич В. А. Соціологія політики. –Львів, 1994.

Политическая культура населения Украины. – К. 1993.

Спеціальні та галузеві соціології / За ред. Пилипенка В. Є, – К.: Вища освіта, 2003


 




1. 1. Слуховая труба Евстахиева труба соединяет барабанную полость с носоглоткой
2. Эксперименттік психология
3. Topicliztion of theoreticl knowledge Originlity of solution of given typicl prgmticprofessionl tsks Correctness of usge of terminology nd lnguge Thesis of the lecture- ll the Germnic.
4. Роль внутреннего монолога в создании характера героя
5. Sony- Осуществляя прогресс служить всему миру
6. Эффективные характеристики случайно неоднородных сред
7. Смоляга.html
8. это качественная и количественная дифференциация и специализация трудовой деятельности
9. Лабораторная работа 4 Стендовая сборка турбин Преподаватель Новиков В
10. Нравственный портрет современного менеджера
11. монтажная организация собственный парк или пользуется услугами сторонних организаций
12. Вопросы к контрольной работе для ТСП 111 и ТиСП-111
13. Принципы права социального обеспечения
14. Реферат- Личный бренд, как нематериальный актив специалиста
15.  Чрезвычайные ситуации связанные с выбросом химически опасных веществ Химически опасными веществами наз
16. Расчетно-графические задания по силовым полям.html
17. Основи охорони праці. Навчальний посібник
18. это любое излучение которое прямо или косвенно вызывает ионизацию окружающей среды образование положител
19. И доктор социологических наук академик РАСН профессор кафедры педагогики психологии и социологии СтГАУ
20. 864714379 Kim Edwrds The Memory Keeperpos;s Dughter 2005 Мария Спивак перевод 2008 quot;Фантом Прессquot; издание оформление