Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

темами монологічність унормованість мови

Работа добавлена на сайт samzan.net:


1.Науковий стиль, його призначення, основні ознаки та підстилі

Науковий стиль належить до книжних стилів літературної мови, яким властиві попередня підготовленість висловлювання, ґрунтовна обізнаність з проблемами і темами, монологічність, унормованість мови. Сфера його використання - наукова діяльність, науково-технічний прогрес суспільства, освіта.

Основні стильові ознаки наукового стилю і специфічна мовленнєва системність визначаються позамовними стилетвірними чинниками:

а) призначення - віднайдення ідеї, визначення понять і категорій, формулювання концепцій, доведення теорій, обґрунтування гіпотез, класифікацій, роз'яснення явищ, систематизація знань;

б) зміст стилю - теоретичні відомості та практичні знання про людство, природу і Всесвіт;

в) мета стилю - повідомлення нового знання про дійсність і доведення його істинності (мета коригується в кожному конкретному випадку створення тексту);

г) комунікативне завдання стилю - передавання адресату знань у переконливій і доступній формі.

Основними стильовими ознаками наукового стилю є абстрагованість, узагальненість, підкреслена логічність, однозначність і точність, ясність і об'єктивність викладу, доказовість, логізована оцінність, переконливість, аналіз, синтез, аргументація, пояснення причинно-наслідкових відношень, висновки та ін.

Абстрагованість наукового стилю створюється шляхом широкого використання мовних одиниць абстрактного й узагальненого значення, зокрема абстрактної лексики, слів, що виражають узагальнені поняття та ін. Абстрагованості тексту сприяють не тільки лексичні засоби, а й морфологічні та синтаксичні..

Узагальнено-відсторонений колорит створюють також позачасові форми дієслів, зокрема теперішнього часу постійної дії, абстрактного теперішнього часу або абстрактного майбутнього часу.  

Підкреслена логічність наукового стилю виявляється в послідовності, несуперечливості висловлювання, в його доказовості й аргументованості, побудові мовлення відповідно до законів логіки із збереженням відношень і зв'язків реальної дійсності. Першою умовою логічності мовлення є логічність мислення. Вона передбачає вміння дисциплінувати своє мислення, міркувати послідовно, спиратись на попередні етапи мислення, розвивати наступні, шукати джерела і причини явищ. Другою умовою логічності мовлення є знання і правильне використання мовцями мовних засобів, за допомогою яких можна точно передати предмет думання і саму думку про нього, досягти смислової зв'язності мовлення, уникаючи суперечливості у викладі матеріалу.

Точність і однозначність наукового стилю формуються на основі зв'язку мовлення з дійсністю і мисленням. їх можна досягти за умови глибокого знання предмета мовлення, мовної системи і вироблених мовленнєвих навичок. Точність мови - це відповідність змісту мовлення предметно-речовій дійсності, реальним особам і системі понять про них.

Ясність наукового стилю визначають як його зрозумілість. Забезпечується вона точністю та логічністю викладу. Усне мовлення для адресата буде ясним, якщо його мислення встигатиме за мисленням мовця, а ще краще, якщо трохи випереджатиме його, тобто існуватиме ефект очікування.

Об'єктивність викладу в науковому стилі полягає у зваженості оцінювання ступеня дослідження проблеми, шляхів її розв'язання, ефективності певної теорії, рівня завершеності її вивчення, обґрунтованості результатів тощо.

У науковому стилі виокремлюють такі підстилі:

власне науковий (монографія, стаття, наукова доповідь, повідомлення, тези);

науково-популярний (виклад наукових даних для нефахівців: книги, статті у неспеціальних журналах, лекції тощо);

науково-навчальний (підручники, посібники, лекції, словники тощо).

Зберігаючи основні ознаки стилю, кожний підстиль і жанр характеризується своїми особливостями використання мовних засобів. Власне науковий підстиль має інтернаціональні загальнонаукові терміни; науково-популярний - використовує й елементи художнього мовлення (епітети, порівняння, метафори), щоб зацікавити читача; науково-навчальний - характеризується доступністю викладу інформації, спрощеністю системи доведень, програмністю викладу матеріалу, спрямованою на активізацію мислення учня, поступовим, послідовним уведенням термінологічної лексики.

Основне призначення власне наукового підстилю - об'єктивувати наукові відомості і кінцеві результати аналітико-синтетичного перероблення даних. Основною функцією єпояснення наукової ідеї. У межах власне наукового підстилю виділяють науково-інформативний різновид з жанрами (реферат, анотація, резюме, огляд) та науково-довідковий (довідники, словники, каталоги).

2. Мовностилістичні особливості та структура наукових робіт

 Анотація (лат. аnnotation - зауваження, примітка) - короткі відомості про  книгу, статтю, монографію з погляду призначення, змісту, виду, форми й інших  особливостей.

Реквізити:

1. Віхідні жанри джерела (назва, жанр, автор, місце і рік видання,

структура, обсяг, ілюстрації).

2. Перелік ключових проблем опрацьванного джерела (за розділами,

главами).

3. Актуальність і адресат джерела.

Відгук (різновид рецензії) — це документ, де викладаються думки фахівця (колективу) з приводу тієї чи іншої роботи (наукової статті, розвідки,  що мають друкуватися  в часописах, наукових збірниках тощо), а також висновки про різноманітні наукові й навчальні роботи, звіти, вистави, фільми, твори образотворчого мистецтва тощо.

Реквізити:

1. Назва виду документа.

2. Заголовок.

3. Текст, який містить:

• короткий виклад основних положень аналізованої роботи;

• висновок з пропозиціями, оцінкою і критичними зауваженнями.

4. Підпис.

5. Печатка.

6. Штамп підтвердження підпису.

7. Дата.

Рецензія (від лат.  rесеnsіо — розгляд, оцінка)  — стаття, що аналізує і  оцінює будь-який твір, спектакль, концерт тощо. Рецензувати можна монографії чи науково-популярну літературу, твори всіх видів мистецтва:

художні твори, кінофільми, театральні вистави, твори образотворчого мистецтва, музики і т. д. Автор рецензії називається рецензентом.

Реквізити:

1. Назва виду документа.

2.  Заголовок (який містить назву рецензованої роботи, прізвище та

ініціали її автора, рік публікації, назву видавництва).

3. Текст, що складається з двох частин:

• короткий виклад змісту роботи;

• висновки, зауваження, оцінки автора рецензії.

4. Підпис та посада особи, яка рецензувала роботу.

5. Дата.

Якщо потрібно, підпис в рецензії засвідчують печаткою або спеціальним штампом.

Тези - це стисло сформульовані основні положення статті, лекції, доповіді. Тези позбавлені деталей, пояснень, таблиць, ілюстрацій тощо, їх подають у вигляді цитат з першоджерела або формулюють власними словами. Кожна теза, що містить нову думку, пишеться з абзацу.

Реквізити:

1. Прізвище та ініціали (ім'я) автора (може зазначатися посада, науковий

ступінь).

2. Місце написання.

3. Заголовок (назва статті).

4. Текст.

5. Конспект

Конспект - це стислий писаний виклад змісту першоджерела (лекції,

виступу, промови, книги, статті тощо). Зміст першоджерела може передаватися:

• своїми словами;

• цитатами з першоджерела;

• своїми словами і цитатами. Останній спосіб найбільш поширений.

За походженням конспекти поділяються на:

• конспекти усних виступів;

• конспекти друкованих праць.

Реквізити конспекту усного виступу:

1. Дата складання.

2. Прізвище та ініціали автора виступу.

3. Заголовок.

4. Текст.

Реквізити конспекту друкованої праці:

1. Дата складання.

2. Бібліографічні відомості першоджерела:

• прізвище та ініціали автора;

• назва (заголовок);

• місто, видавництво, рік видання;

• кількість сторінок.

3. Текст.

Наукова стаття - вид наукової публікації, у якому описано кінцеві або проміжні результати проведеного дослідження, обґрунтовано способи їх отримання, а також накреслено перспективи наступних напрацювань.

Стаття має такі реквізити:

1. Заголовок.

2. Текст, що складається (традиційно) з таких частин:

• вступ;

• основна частина;

• висновок.

3. Підпис.

4. Місце написання (якщо потрібно).

5. Дата (якщо потрібно).

Реферат (від лат. Refere  - доповідаю, повідомляю)  - публічний усний виступ чи письмовий твір, у якому стисло викладаються основні положення первиннго документа - статі, результатів наукового дослідження. Це може бути і доповідь на будь-яку тему, що складається з огляду літературних та інших джерел з певної галузі науки. У рефератах акцентується увага на нових відомостях. Реферат готується за одним або кількома джерелами. У ньому автор подає чужі та власні думки. У рефераті потрібно не тільки викласти все найголовніше з обраної теми, а й дати власну оцінку, зробити висновки.

Реквізити:

1. Назва міністерства, якому підпорядковується установа.

2. Назва закладу, в якому навчається автор.

3. Назва кафедри, на якій виконано роботу.

4. Заголовок (тема реферату).

5. Місце і рік написання.

6. Текст, який складається з: вступу; основної частини; висновків.

7. Список використаної літератури.

Реквізити 1-5 зазначаються на титульній сторінці.

3.Документація з особового складу

До документації з особового складу в належать: заяви, накази щодо особового складу, автобіографія, характеристика, резюме, особова справа.

Заява — це офіційне повідомлення в усній або письмовій формі, в якому викладається певне прохання. За місцем виникнення розрізняють заяви внутрішні й зовнішні, які бувають від організацій, установ (службові) та особисті. У зовнішній особистій заяві обов'язково зазначається повна домашня адреса, а в службовій — повна поштова та юридична адреса установи, підприємства. У внутрішній заяві не є обов'язковими викладені вище вимоги.

 Реквізити:

-Адресат.

-Адресант.

-Назва документа.

-Текст, додатки (якщо потрібно).

-Дата, підпис.

Характеристика — це документ, в якому дається оцінка ділових і моральних якостей працівника за підписами представників адміністрації. Це офіційний документ, який видає адміністрація на прохання працівника. Характеристику пишуть або друкують у двох примірниках, один з яких видають особі, а другий (копію) підшивають до особової справи. Текст викладають від третьої особи. 

Основні реквізити характеристики:

-Назва документа

різвище, ім'я, по батькові того, кому видається характеристика.

-Рік народження, освіта.

-Текст, де зазначено, з якого часу працює чи вчиться особа, як ставиться до виконання своїх службових обов'язків, який має рівень професійної майстерності, авторитет у колективі.

-Дата складання.

-Підпис відповідальної службової особи й гербова печатка організації, яка видала характеристику.

Автобіографія — це опис свого життя.  Цей документ характеризується незначним рівнем стандартизації. Головні

вимоги під час його написання — вичерпність потрібних відомостей і лаконізм викладу.

В автобіографіях обов'язково зазначаються:

-Назва документа.

-Прізвище, ім'я, по батькові.

-Дата народження.

-Місце народження (місто, село, селище, район, область, країна).

-Відомості про навчання (повне найменування всіх навчальних закладів, у яких довелося вчитися).

-Відомості про трудову діяльність (стисло, в хронологічній послідовності назви місць роботи й посад).

-Відомості про громадську роботу (всі її види).

-Стислі відомості про склад сім'ї (батько, мати, чоловік, дружина, діти).

-Дата написання й підпис автора.

Резюме – це документ, в якому подаються короткі відомості про навчання, трудову діяльність та професійні успіхи й досягнення особи, яка його складає.

 Реквізити:

-Назва документа.

- Прізвище, ім'я, по батькові.

-Дата й місце народження.

-Сімейний стан.

-Домашня адреса.

-Телефон.

-Е-mail.

-Відомості про освіту.

-Відомості про професійний досвід.

-Особисті якості та професійні навички

Розписка - документ, який засвідчує одержання цінностей (коштів, документів, матеріалів, обладнання). Розписка може бути приватного або службового характеру.

Розписку складають довільно. Вона має такі реквізити:

айменування документа.

осада.

різвище, ім’я та по батькові особи, яка дає розписку.

ата.

ідпис.

Особова карта - документ, призначений для аналізу складу й обліку пересування кадрів, зберігається в відділі кадрів у сейфі, в окремій картотеці, складеній в алфавітній послідовності. Заповнюють особову картку рукописним або машинописним способом на підставі документів, які має працівник.

        Особова картка містить такі реквізити: 

- Прізвище, ім'я, по батькові.

ідомості про освіту, роботу, сімейний стан

На зворотній сторінці подають відомості про призначення і пересування з посади на посаду, про надання відпусток, додаткові відомості, дату та причину звільнення з роботи.




1. Адамдар арасында~ы ~атынастар мектебіні~ негізін ~алаушы - Э
2. Царь Зимаар Был у царя умный советник Аяз которого он очень уважал
3. Влияние сократительных и релаксационных характеристик мышц на рост квалификации спортсменов
4. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Київ 2002
5. Тайна четвертого Евангелия
6. Православие в Японии
7. Использование облигаций как инструмента привлечения средств на предприятии1
8. Ценовая политика и управление ценами
9. Уральский государственный лесотехнический университет И
10. Петербургская Академия Наук в 18-19 веках
11. варианта 11 Модель ДПМ07 Мощность Вт
12. Реферат- Теория общественного выбора о причинах провалов правительства
13. Прикладная кинезиология. Ключ к человеку.html
14. Реферат- Управление системой образования
15. ~нерк~сіп к~лігі кафедрасы ОС~Ж 4 П~ні- Тиеут~сіру ж~мыстарыны~ технологиясы ж~не механизацияс
16. Риторика и ораторское искусство в античной Греции и древнем Риме
17. Методические рекомендации Способности- определение структура виды происхождение характеристики.
18. Вторник Среда Четверг Пятница Суббота
19. Авторитаризм
20. Экономика отрасли Нижний Новгород А 1 АКЦИ