Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 8 Збір інформації за допомогою спостереження Спостереження класифікуються на декількох засадах- за

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

                          Тема 8.   Збір інформації за допомогою спостереження

Спостереження класифікуються на декількох засадах: залежно від наявності в процесі їх проведення елементів контролю (контрольоване і неконтрольоване); за ступенем їх формалізованості (структуралізоване і неструктуралізо-ване, іноді говорять про стандартизоване і нестандартизоване спостереження); за умовами їх організації (польове і лабораторне).

За методикою проведення спостереження, місцем спостерігача в процесі дослідження спостереження поділяються на два основних класи:

включене спостереження, при якому спостерігач імітує входження в середовище, де йдуть відповідні соціальні процеси, спостерігаючи за ними ніби «зсередини»;

невключене спостереженню, коли спостерігач реєструє події «з боку», не беручи особистої участі в діяльності людей у рамках соціального процесу що спостерігається.

У класичному вигляді включене спостереження припускає повне входження дослідника в досліджуване середовище. Спостерігач може ввійти в цікавляче його середовище в іміджі стажиста, практиканта тощо. Головне, щоб ті, за ким спостерігають, не знали, що вони є об'єктами спостереження. У цьому разі спостерігач -не безпосередній учасник досліджуваних подій, проте має можливість вивчати поведінку «зсередини» і, отже, одержувати важливу й об'єктивну інформацію. Так, у маркетингових дослідженнях (тут може широко застосовуватися маска покупця або реалізатора) ці спостереження можна активно використовувати при вивченні конкурентів, аналізі глибинних шарів мотивації до придбання товарів і послуг.

Включене спостереження має деякі особливості. Це проблема звикання спостерігача до середовища; він може втратити здатність об'єктивно оцінювати дійсність, занадто входячи у роль учасника подій. У цьому разі існують і моральні, і правові проблеми. Дійсно, спостереження в подібній формі за конкурентами, використовуваними ними методами маркетингу, стимулювання збуту може бути витлумачене як спосіб економічного шпигунства, маркетингової розвідки з усіма наслідками, що звідси випливають.

Невключене спостереження позбавлене цих недоліків. У той же час воно практично незастосовуване, коли проводиться спостереження за порівняно невеличкою групою. І головне: тут з'являється вже згадана проблема пошуку адекватних ситуації одиниць спостереження і форм фіксації поведінкових актів і мовних контактів. Тому невключене спостереження частіше усього застосовується у формі структуралізованого, тобто такого, де заздалегідь визначено елементи поведінки, які будуть досліджуватися, складено докладний план для запису результатів спостереження, у котрому чітко виділено одиниці аналізу, що необхідно фіксувати.

У картці, що відбиває реакції учасників зборів на доповідь, фіксуються такі поведінкові і вербальні реакції: схвальні вигуки, репліки, оплески; несхвальні вигуки, репліки; вимоги додаткової інформації; розмови, пов'язані з обговорюваним питанням; запитання до доповідача; нейтральне ставлення (відсутність реакції) тощо. Відповідні позиції (поведінкові і вербальні реакції) фіксуються на бланках спостереження з урахуванням інтенсивності їх прояву, що надалі дозволяє визначити типові характеристики типу цих зборів.

Особливе значення при плануванні й організації спостережень має коректне виділення одиниць спостереження. Як такі одиниці краще виділяти достатньо прості акти поведінки, доступні безпосередньому спостереженню і реєстрації. Виділені одиниці спостереження (поняття) повинні бути операціоналізовані, тобто за ними повинно бути строго закріплене певне значення. Інакше гостро виявиться згадувана вище проблема валідності (обґрунтованості) обраної одиниці аналізу (справді, чи можна сміх або оплески цілком однозначно інтерпретувати як характеристики неприйняття виступу або його схвалення?). При використанні спостереження можуть виникати й інші помилки, похибки, пов'язані, зокрема, з впливом спостерігача на ситуацію, в якій він працює.




1. Государственное регулирование инновационной деятельности в России
2. Реферат- Животный мир гор
3. Кинематика и динамика поступательного движения
4. Тема Разработка САУ процессом копчения продуктов
5. это логическая модель данных представляющая их сетевыми структурами типов записей и связанные отношениями
6. CЕРВИС гр C311 Дисциплина Преподават
7. д.; отдельных слоев и групп например интеллигенции мелкой буржуазии женщин пожилых людей; этническ
8. Разработка программного приложения с использованием интерфейса Windows PI
9. Лекція 3 Культура публічної монологічної мови План Сутність і специфіка публічної монологічної
10. Системи лічби часу
11. Тобольская государственная социальнопедагогическая академия им
12. Автомобили
13. Рождественская вечеринка Прошу прощения сэр сказал я
14. Определение аэродинамических и массоинерционных характеристик пули
15. АРИСТОТЕЛЬ384322г
16. импортных операций с учетом действующего международного и национального законодательства [23].
17. Реферат- Программный инструментарий системы принятия решений Project Expert
18. Производство электроэнергии Дайте определение энергетической системы и всех элементов в нее входя
19. Загадки Якутии -english-
20. поліграфічні редакційновиконавчі фірми а також видавничополіграфічні комплекси