Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Київ ~Дисертацією є рукопис

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

ІНСТИТУТ АГРАРНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК

Михайлицька Наталія Валентинівна

УДК 631.47:658.5

ОБЛІК ВИТРАТ ТА ФОРМУВАННЯ СОБІВАРТОСТІ В ЦУКРОВОМУ ВИРОБНИЦТВІ

Спеціальність - 08.06.04. - Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

Київ –Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Кіровоградському державному

технічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник:        кандидат економічних наук

Савченко Віра Меєрівна

Кіровоградський державний технічний

університет, завідувач кафедри

бухгалтерського обліку

Офіційні опоненти:                      доктор економічних наук, професор

Сопко Василь Васильович

Київський національний економічний

університет, професор кафедри

бухгалтерського обліку в промисловості;

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник

Моссаковський Валерій Борисович

Інститут аграрної економіки УААН, провідний науковий співробітник

Провідна установа:                     Національний аграрний університет Кабінету Міністрів України, м.Київ, кафедра бухгалтерського обліку та аудиту

 

Захист відбудеться “”квітня 2002 р. о 13 годині  на засідання спеціалізованої вченої ради К 26.350.02 в Інституті аграрної економіки УААН: 03680, м. Київ-МСП,  вул. Героїв Оборони, 10, 3-й поверх, конференц-зал.

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Інститут аграрної економіки УААН за адресою: 03680, м. Київ-МСП,  вул. Героїв Оборони, 10, 2-й поверх, к. 212.

 Автореферат розісланий 14 березня 2002 р.      

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук      Пулім В.А.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Трансформація економіки України до ринкових умов вимагає належної побудови бухгалтерського обліку. Постановою Кабінету міністрів України від 28 жовтня 1998 року  № 1706 затверджена Програма реформування системи бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів. Одним із  важливих завдань цієї програми є створення, впровадження та використання відповідної моделі бухгалтерського обліку, що передбачає необхідність розробки і апробації національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Однак на практиці виникають проблеми щодо врахування умов діяльності підприємств певної галузі та різних організаційних форм.

Формування досконалої дієвої системи обліку витрат виробництва, що забезпечує проведення аналізу умов формування собівартості продукції дало б змогу істотно поліпшити управління виробництвом.

В розвиток методології обліку витрат на виробництво та калькулювання собівартості зробили вагомий внесок праці: І.А.Басманова, І.О. Белебехи, О.С. Бородкіна, Б.І. Валуєва,                                                                               М.В. Кужельного, А.М. Кузмінського, Ю.Я. Литвина, А.Ш. Маргуліса,  І.С. Мацкевичюса,   В.Б. Моссаковського, В.Ф. Палія, П.Т. Саблука,   В.В. Сопко,  А.М. Фабричнова,   М.Г. Чумаченко,  С.А.  Щенкова та інших.   

Проблеми обліку, контролю та аналізу витрат в умовах ринкової економіки в АПК знайшли відображення в наукових працях І.О. Белебехи,  С.Ф. Голова, З.В. Гуцайлюка,   В.Г. Линника, Ю.Я. Литвина, В.Б. Моссаковського, П.Т. Саблука, В.В.Сопко,  Л. К. Сука,   М.Г. Чумаченко.

З 2000 року в облікову практику впроваджено нові облікові стандарти, які розкривають концептуальні засади обліку, зокрема обліку витрат та формування собівартості. Перший досвід їх реалізації висвітлив проблеми як методологічного, так методичного характеру, вирішення яких на практиці пов'язано з відпрацюванням галузевої прив'язки П(С)БО.

В останні роки  в галузі цукроваріння відбулися суттєві організаційні зміни, практично зникло відомче управління, про що свідчить відсутність галузевих рекомендацій щодо впровадження П(С)БО. Це негативно впливає на  обґрунтування облікової політики на підприємствах галузі, достовірність облікової інформації з витрат та собівартості, на вирішення питань державної політики щодо регулювання цін в цукровому підкомплексі АПК. Окремі аспекти обліку витрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції цієї галузі до теперішнього часу недостатньо досліджені, деякі з них носять дискусійний характер. Науково-теоретична і практична значимість вказаних питань обумовили вибір теми дослідження  та його основні напрямки.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами.  Дисертаційна робота виконана у відповідності з програмою науково-дослідних робіт відділення фінансів і фінансової інформації Інституту аграрної економіки УААН, зокрема з науково-технічною програмою на 1996-2000 рр. “Наукові основи аграрної політики трансформування економічних відносин агропромислового виробництва в ринкові умови”(номер державної реєстрації 07.07-МВ/06-96) та у відповідності до другого етапу плану науково-дослідних робіт кафедри бухгалтерського обліку Кіровоградського державного технічного університету за напрямком “Реформування облікової системи України”, який включає методичне  забезпечення трансформації бухгалтерського обліку відповідно до П(С)БО, узагальнення досвіду практичного їх впровадження в регіоні та розробку пропозицій щодо подолання проблем.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та науково-прикладна розробка напрямків удосконалення методики бухгалтерського обліку витрат на виробництво цукру в сучасних умовах. Цільове спрямування дисертаційного дослідження обумовило постановку слідуючих завдань:

  1.  здійснити аналіз тенденції розвитку методології обліку витрат;
  2.  визначити сутність, місце та роль собівартості як економічної категорії в ринкових умовах, об'єкту фінансового та внутрішньовиробничого обліку;
  3.  проаналізувати існуючі варіанти класифікації методів обліку витрат та здійснити її уточнення;
  4.  дослідити особливості формування витрат цукрового виробництва та організаційно-економічні засади управління ними;
  5.   критично оцінити діючу систему обліку, контролю і аналізу витрат на цукрових підприємствах;
  6.  обґрунтувати елементи облікової політики цукрових заводів щодо обліку витрат та визначення собівартості цукру в сучасних умовах;
  7.  розробити галузеву модель інформаційного забезпечення управління витратами та собівартістю при виробництві цукру;
  8.  розробити рекомендації  з методики обліку виробництва цукру на давальницьких засадах.

Предметом дисертаційного дослідження є методологія та діюча практика обліку витрат і формування собівартості продукції та послуг при виробництві цукру.

 Об'єктом дисертаційного дослідження є комплекс теоретичних і практичних питань бухгалтерського обліку витрат та собівартості продукції цукрових заводів Кіровоградської області та України в цілому. 

Інформаційною базою дослідження слугували закони та інші урядові нормативні документи з питань економічної політики, МСБО, П(С)БО, спеціальна література з технології та організації виробництва цукру, галузеві інструкції та нормативні документи, статистичні матеріали, планова та звітна інформація підприємств цукрової промисловості Кіровоградського регіону, розробки науково-дослідних установ та особисті спостереження автора.

В процесі дослідження використовувались роботи вчених з питань обліку витрат та формування собівартості, матеріали науково-практичних конференцій та семінарів.

В роботі використані загальнонаукові методи дослідження: аналіз, синтез, узагальнення, порівняння. Дослідження ґрунтувалося на положеннях діалектичного методу пізнання процесів і явищ у їх взаємозв'язку та розвитку (морфологічний аналіз об'єкту, абстрактно-логічний метод, метод типології та класифікацій, метод аналогій), застосовувалися методи економіко-статистичного моделювання та прогнозування економічних процесів тощо. При дослідженні тенденцій рівня та динаміки собівартості цукру та ефективності його виробництва використовувались методи та прийоми математичної статистики.

 Наукова новизна одержаних результатів. Основні положення, які визначають наукову новизну роботи, полягають у наступному:

  1.  досліджено теоретичні та практичні аспекти обліку витрат та формування собівартості, їх еволюцію, що дозволило систематизувати існуючі підходи до визначення собівартості та уточнити її зміст як економічної категорії та як об'єкту фінансового і внутрішньовиробничого  обліку;
  2.  дістала подальшого розвитку класифікація методів обліку витрат. В основу запропонованого варіанту класифікації методів обліку витрат  покладено способи накопичення інформації про витрати, а не об'єкти у розрізі яких ця інформація накопичується. Виробництво, як об'єкт обліку має двоїстий характер і методи обліку витрат поділяються в залежності від методу оцінки продукту праці;  
  3.  обґрунтовано необхідність галузевої прив'язки та адаптації П(С)БО до конкретних організаційних особливостей цукропереробного підприємства;
  4.  рекомендовано удосконалену методику обліку витрат на виробництво та формування собівартості при виробництві цукру в цілому, та при переробці буряку на давальницьких засадах. В основу методики покладено облікову модель процесу виробництва та формування собівартості з розмежуванням інформації про витрати та затрати  за технологічними етапами, фінансовими періодами та сезонами. Запропонована методика обліку затрат з переробки давальницької сировини та формування собівартості  враховує вимоги П(С)БО та наявність на практиці різних варіантів розрахунків з давальниками;
  5.  розроблено галузеву модель інформаційного забезпечення управління витратами та собівартістю при виробництві цукру, що спрямовано на підвищення ефективності обліку надходження та використання сировини.

Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Всі розробки та пропозиції, що містяться в роботі, виконані особисто автором.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що розроблені в дисертації підходи, способи та одержані результати являють собою теоретичну та методичну основу для обліку витрат та калькулювання собівартості продукції в цукровому виробництві.  Рекомендації, які сформульовані в роботі, спрямовані на підвищення якості обліково-аналітичної інформації, значне підвищення рівня її оперативності та аналітичності, створення наукової основи для прийняття ефективних управлінських рішень.    

Результати дослідження у формі  рекомендацій з обліку витрат та формування собівартості запроваджено на цукрових заводах Кіровоградської області. Конкретні методики та підходи апробовані та впроваджені в асоціації “Цукровики Кіровоградської області”(довідка № 05-30/16 від 22.10.2001 р.), промисловому комбінаті “Цукровик”(довідка №20/5-301 від 10.09.2001р.), ТОВ “Промторгцукор”(довідка № 325/01 від 17.09.2001р.). Результати наукового дослідження використовуються в навчальному процесі Кіровоградського державного технічного університету при викладанні курсів “Управлінський облік”, “Фінансовий облік”, “Особливості обліку в галузях народного господарства”.

Апробація результатів дисертації. Основні результати проведених досліджень, висновки та пропозиції доповідались і отримали схвалення на всеукраїнський науково-методичній конференції “Проблеми економіки та вдосконалення економічної освіти у вищій школі”(Кіровоград, КІСМ, 1998 р.), міжнародній науковій конференції “Розвиток бухгалтерського обліку як науки”(Житомир, ЖІТІ, 2000 рік), науково-практичній конференції “Теорія і практика перебудови економіки”(Черкаси, ЧІТІ, 2000 р.), четвертій міжнародній конференції “Наука і освіта, 2001 р.”(Дніпропетровськ “Наука і освіта”р.).

Наукові публікації. Результати дослідження з проблем, що розглядаються в дисертації опубліковані в 9 наукових роботах, 4 з яких – у фахових виданнях, загальним обсягом                  2,7 друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертаційна робота виконана на 177 сторінках комп'ютерного тексту, складається із вступу, трьох розділів, висновків. Робота викладена на 159 сторінках,  містить 20 рисунків, 20 таблиць та додатки на 24 сторінках. Список використаних джерел включає 177  найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У розділі І “ Основи побудови обліку витрат та   формування собівартості продукції: ретроспектива і сучасність” досліджено розвиток методології обліку витрат та формування собівартості. У відповідності з загальноприйнятим постулатом, витрати та собівартість –це економічні категорії, що відображують виробничі відносини.   Виробничі відносини є динамічними і тому погляди науковців на  витрати, собівартість та  методику їх формування не  стабільні. Дослідження методології обліку витрат та формування собівартості в історичному аспекті дало можливість визначити питання, що були і залишаються предметом наукових досліджень цієї сфери та потребують з'ясування відповідно до конкретного етапу розвитку виробничих сил та виробничих відносин.

До них відносяться:

  1.  розмежування фінансового та внутрішньогосподарського обліку;
  2.  об'єкти та методи обліку витрат;
  3.  мета калькулювання, зв'язок  бухгалтерського обліку та калькуляції;
  4.  можливість, доцільність та методи калькулювання у комплексних виробництвах, де з одного виду сировини виготовляють кілька видів готової продукції.

Ринкові перетворення в нашій країні зумовили об'єктивність революційної зміни ідеології нормативної регламентації. Це потребує розмежування функцій та методів фінансового і внутрішньовиробничого обліку.  В цьому зв'язку собівартість доцільно розглядати в різних аспектах, а саме:

  1.  собівартість  як об'єктивна  економічна категорія: характеризує індивідуальні витрати товаровиробника, що забезпечують просте відтворення;
  2.  як об'єкт фінансового обліку, відповідно до функції розмежування витрат, собівартість –це витрати, що включають до оцінки запасів або витрати, що порівнюють з вартістю наданих послуг за цінами продажу у відповідності з обліковими стандартами для формування фінансових результатів;
  3.  як об'єкт внутрішньовиробничого обліку, відповідно до функції контролю витрат, собівартість –це витрати, які ідентифікуються з конкретним продуктом праці і в залежності від мети оцінки можуть мати різний склад.

Відокремлення об'єктів обліку витрат та калькуляції згідно діючого законодавства знаходиться в компетенції підприємства і в залежності від його облікової політики можливою є їх повна відповідність або  паралельне існування.  В роботі калькулювання розглядається як спосіб оцінки господарських засобів та результат такої оцінки. Калькулювання залежить від мети і саме від поставленої мети існують різні види калькуляції.

Нечітке розмежування об'єктів і методів обліку, а також невизначеність щодо об'єктів калькулювання собівартості та їх зв'язку з об'єктами обліку витрат привели до дискусії про методи обліку витрат, яка велась понад 30 років і практично не є завершеною і сьогодні.

В основу запропонованої класифікації методів обліку витрат  покладено способи накопичення інформації про витрати, а не об'єкти у розрізі яких ця інформація накопичується, що зумовлено сутністю метода, як шляху дослідження, що може характеризуватись як сукупність прийомів та операцій практичного або теоретичного пізнання дійсності, що підпорядковано рішенню конкретного завдання.

При визначенні методів обліку витрат значущими є такі критерії: спосіб накопичення інформації з відокремленням поточних витрат за нормами і відхилень від них або без такого розмежування; ведення обліку витрат для фінансового та внутрішньовиробничого обліку в єдиній системі рахунків або з відокремленням рахунків з обліку витрат та формування собівартості. Виходячи з двоїстого характеру виробництва як облікового об'єкту, новий продукт праці також є об'єктом обліку витрат і в залежності  від методу його оцінки поділяються  методи обліку витрат. (рис. 1)

В перехідний період спостерігаються  витрати, які за своїм економічним змістом не входять до складу собівартості виробництва, що  характерно для України. Згідно з П(С)БО 16 “Витрати”подібні витрати спрямовуються на фінансовий результат. В майбутньому ця проблема має бути вирішена шляхом передачі закладів та установ соціальної інфраструктури в підпорядкування місцевим органам самоврядування.

Потребує уточнення назва, а також редакція П(С)БО 16 ”Витрати”з метою розмежування витрат та затрат, а також надання можливості самим підприємствам визначати витрати періоду. При цьому незмінним є обов'язковість дотримання принципу відповідності.

Вибір об'єктів та методів обліку витрат входить до компетенції підприємства і визначається організаційно-економічними особливостями функціонування витрат, та методикою їх поглибленого аналізу.

У розділі ІІ “Методика обліку виробничого процесу та його результатів в цукроварінні” досліджено організаційні та методичні особливості виробничого процесу в цукроварінні, згідно з якими розроблено  модель обліку витрат та формування собівартості.

Бухгалтерському обліку в процесі виробництва підлягають три аспекти, а саме:

І. Натуральні та вартісні характеристики ресурсів, які входять до процесу виробництва;

ІІ. Трансформація натуральних та вартісних характеристик ресурсів, які використовуються під впливом технічних, технологічних і організаційних рішень в вихідний продукт;

ІІІ. Натуральна та вартісна характеристика нового продукту праці.

На підставі проведеного дослідження встановлено, що при побудові ефективної моделі обліку витрат та формування собівартості в цукроварінні необхідно врахувати наступні момент:

І. Щодо першого аспекту:

  1.  Особливість основного матеріального ресурсу цукробурякового виробництва, а саме: сезонний характер виробництва і надходження в переробку цукрового буряка, необхідність врахування комплексу якісних його параметрів та обмеженість цього ресурсу;
  2.  Особливість формування витрат з придбання цукросировини, що зумовлено як наявністю давальницькою схемою переробки, так і технологією цукробурякового виробництва в процесі заготівлі.

В зв'язку з цим запропонована базова модель інформаційного забезпечення управління витратами та собівартістю, що спрямована на підвищення ефективності обліку надходження та використання основної сировини –цукрового буряка.

ІІ. Щодо другого аспекту :  

  1.  Особливістю цукроваріння є нетривалий період виробництва на відміну  від довготривалого процесу забезпечення цукроваріння  в період підготовки виробництва. Це зумовлює необхідність розробки облікової моделі процесу виробництва та формування собівартості з розмежуванням інформації про витрати та затрати за технологічними етапами, фінансовими періодами та сезонами;

Для цукроваріння сучасною особливістю є нетривалий період виробництва (в середньому 20-50 діб). За останні чотири роки цукрові заводи Кіровоградської області закінчували виробничий процес до 1 січня. Проте, з посиленням процесів концентрації виробництва можлива ситуація, коли виробничий процес буде охоплювати два звітних  фінансових періоди. Це зумовлює необхідність розробки облікової моделі за двома варіантами:

1) сезон заготівлі і переробки співпадає зі звітним  фінансовим періодом; (рис. 2)

2) процес виробництва одного сезону заготівлі і переробки стосується декількох фінансових періодів; (рис. 3)

  1.  Особливістю технологічного процесу в цукроварінні є безперервність та пропорційність, що потребує врахування необхідності щозмінного контролю дотримання необхідної рецептури, використання сировини і матеріалів, виходу продукції і відходів, а також їх якісних параметрів.

ІІІ. Щодо третього аспекту:

  1.  При виробництві цукру-піску отримують велику кількість відходів. Тому в обліку процесу виробництва, а саме його результатів є необхідність крім відображення виходу продукції проводити розподіл витрат між основною та побічною продукцією.

Впровадження в практику господарювання національних стандартів пов'язано з необхідністю врахування конкретних галузевих та організаційних особливостей, що значною мірою стосується обліку витрат та формування собівартості. На обстежених цукрових заводах відокремлення рахунків для обліку витрат не є методично однорідним, в більшості це стосується витрат з заготівлі і придбання сировини; не вирішені питання щодо врахування вимог П(С)БО 16 “Витрати”. Не враховані при побудові робочого плану рахунків сучасні особливості цукрового виробництва. Тому, є   необхідним    обґрунтувати   на   підставі аналізу галузевих особливостей галузеві рекомендації щодо використання П(С)БО.

При виробництві цукру згідно з галузевими особливостями та вимогами чинного законодавства є необхідним в системі фінансового обліку забезпечити накопичення затрат  за:

- елементами витрат (згідно з чинним законодавством П(С)БО 16 “Витрати”);

  1.  видами виробництва (цукрове, допоміжне виробництво за видами та інші);
  2.  технологічними етапами: забезпечення, заготівля, цукроваріння;
  3.  видами продукції та послуг (цукор, жом сушений, послуги з переробки давальницької сировини).

На досліджених цукрових заводах методично не вирішено питання щодо відокремлення рахунків за таким напрямком витрат, як витрати з придбання цукросировини. У відповідності з вимогами П(С)БО 9 “Запаси”придбані запаси зараховуються на баланс підприємства по первісній вартості, яка включає всі витрати пов'язані з придбанням. Цим вимогам не суперечить діюча практика накопичення витрат пов'язаних з придбанням на спеціальних рахунках до відповідних синтетичних рахунків обліку запасів. Проте, процес заготівлі цукросировини, необхідність її доопрацювання до кондиційного стану, а також витрати пов'язані із збереженням буряка є галузевою специфікою, що зумовлює необхідність її врахування в обліку. Тому, для накопичення витрат по заготівлі  запропоновано  ввести до плану рахунків  рахунок 29 “Заготівля цукрового буряка”з відокремленням субрахунку 291 “Придбання і транспортування цукросировини”та 292 “Приймання і збереження цукросировини”. Загальнозаготівельні витрати рекомендовано обліковувати відповідно по рахунку загальновиробничі витрати, за субрахунком 911 “Загальнозаготівельні витрати”з відокремленням постійних загальнозаготівельних витрат. Для розподілу загальнозаготівельних витрат за нормальну потужність  рекомендовано обирати плановий обсяг заготівлі цукрового буряка в фізичній вазі.

Для контролю за підготовкою  технологічного процесу цукроваріння, а також для управління витратами запропоновано відокремлювати витрати по ремонту у відповідності з періодами їх проведення. Витрати, пов'язані з утриманням підрозділів, що займаються організацією і управлінням ремонтних робіт накопичувати по рахунку 91 “Загальновиробничі витрати”з розподілом по закінчені сезону цукроваріння у відповідності з показниками нормальної потужності: між собівартістю готової і реалізованої продукції.

Специфіка галузі цукроваріння не відповідає впровадженню нормативного методу обліку за загальною моделлю, тому що технологічний процес є безперервним і в більшості випадків неможливо документально оформити відхилення від норм в процесі виробництва.

Протягом звітного фінансового року готова продукція може бути оцінена за вибором самого підприємства за середньорічною плановою собівартістю або за договірними чи середніми цінами продажу. По закінченню звітного фінансового періоду (календарного року) за даними бухгалтерського обліку необхідно  визначати фактичну собівартість і проводити коригування на суму відхилень облікової оцінки готової продукції від фактичної собівартості. Калькулювання в системі фінансового обліку доцільно проводити з метою формування фінансових результатів по закінченню фінансового періоду. Для інформаційного забезпечення управлінських рішень в цукровому виробництві є доцільним калькулювати собівартість готової продукції за результатами сезону цукроваріння в системі внутрішньовиробничого обліку. Згідно з чим розроблено і запропоновано склад елементів собівартості диференційовано для фінансового та внутрішньовиробничого обліку з врахуванням галузевих особливостей цукроваріння та потреб управління.

 Розділ ІІІ “Облік витрат та формування собівартості в цукроварінні при застосуванні  давальницької схеми переробки” присвячено розробці методики організації та обліку переробки цукрового буряка на давальницьких засадах з врахуванням сучасних особливостей та потреб управління.

Цукрові заводи  при застосуванні давальницької цукросировини технологічно є споживачами цукрового буряка і за принципами ринкової економіки має бути реалізовано їх пріоритет у  відносинах з виробниками цукрового буряка щодо його якості, кількості і термінів здачі. Давальники цукрового буряка є споживачами послуг з переробки. Тому ефективний механізм взаєморозрахунків має бути побудовано з врахуванням їх інтересів. Це може бути здійснено через створення умов вільного свідомого вибору партнерів з переробки, що потребує відповідного інформаційного забезпечення.  В цьому зв'язку   необхідно вдосконалити систему розрахунків, створити ефективну систему накопичення і обробки аналітичної інформації, а також систему адекватного відображення в обліку затрат на виробництво цукру та формування собівартості продукції і послуг. Запропоновано проводити розрахунок з давальниками за тарифом на переробку цукрового буряка в фізичній вазі, а при укладанні угод виходити з ринкових категорій: тариф на переробку, ціна на придбання цукросировини;  включати до умов угоди зобов'язання цукрового заводу щодо вилучення цукру. В результаті дослідження отримано модель собівартості  1 тонни цукру для потенційних давальників, яка може бути використана з метою оптимізації вибору партнерів з переробки за умовою фіксації в угоді нормативу виходу цукру:

 Собівартість  1 т. цукру = 1,555 Ч 10 3 + 10,062 · х1 + 9,866 · х2 –,266· х3 , де

Х1 –собівартість буряка;

Х2 –тариф на переробку;

Х3 –вихід цукру, що гарантує цукровий завод.

Дослідження облікової практики  цукрових заводів області дозволило встановити, що особливості використання давальницької сировини не враховуються, тому що підприємства  використовують застарілу галузеву методику обліку витрат та формування собівартості, яка не розмежовує методичні підходи в залежності від того, яка сировина переробляється власна чи давальницька.  Розроблено і запропоновано методику обліку затрат з переробки давальницької сировини та формування собівартості з врахуванням вимог П(С)БО та наявності на практиці різних варіантів розрахунків з давальниками.

Варіант розрахунків з давальниками впливає на побудову обліку фінансових результатів і відповідно на методичні підходи до обліку витрат та формування собівартості продукції та послуг. Схематично формування фінансових результатів при використанні на практиці більш поширених варіантів розрахунків представлено рис. 4, рис. 5.

Доцільно при наявності суттєвих розбіжностей щодо собівартості цукру та тарифів з переробки визначати справедливу вартість централізовано, що може бути передано у компетенцію регіонального відділення “Укрцукор”, для інформаційного забезпечення чого запропонована форма звітності.

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

  1.  Сучасний період розвитку економіки нашої країни характеризується ринковими перетвореннями, що зумовило необхідність нормативної регламентації та розмежування функцій і методів фінансового і внутрішньовиробничого обліку. Невирішеність методологічних питань стосовно сутності собівартості як економічної категорії та об'єкту обліку, методів обліку витрат, зв'язку між обліком витрат та калькулюванням собівартості має негативний вплив на облікову практику.
  2.  Запропоновано класифікацію методів обліку витрат в основу якої покладено способи накопичення інформації про витрати. Потребує уточнення назва, а також редакція П(С)БО 16 ”Витрати”з метою розмежування понять витрат та затрат, а також надання можливості самим підприємствам визначати витрати періоду. При цьому  обов'язковим є дотримання принципу відповідності.
  3.  Впровадження в практику господарювання національних стандартів пов'язано з необхідністю врахування конкретних галузевих та організаційних особливостей, що значною мірою стосується обліку витрат та формування собівартості. На перших етапах трансформування облікової системи доцільним є розробка галузевих рекомендацій щодо використання Положень (стандартів) бухгалтерського обліку. В цьому зв'язку розроблено і запропоновано методику обліку витрат та формування собівартості, що побудована з врахуванням галузевих та організаційних особливостей. В основу методики покладено:  
  4.  накопичення витрат з розмежуванням інформації по технологічних стадіях, фінансових періодах та сезонах;
  5.  розмежування функцій фінансового обліку та внутрішньогосподарського, що базується на диференціації елементів собівартості  та пропозиції щодо обчислення собівартості за сезоном та фінансовим періодом.
  6.  Наявність давальницької схеми переробки впливає на низьку її ефективність. Необхідно створити механізм економічних взаємовідносин між цукровими заводами та постачальниками цукросировини, адекватно вимогам ринку,  що є об'єктивною передумовою зниження собівартості кінцевої продукції і, як наслідок, підвищення ефективності. На першому етапі формування такого механізму, з нашого погляду,  неможлива відмова від давальницької схеми переробки цукрового буряка та бартерної форми розрахунків шляхом адміністрування. Відповідно до цього запропоновано заходи щодо трансформування діючого механізму та його адекватного відображення в обліку.
  7.  Надано рекомендації щодо вдосконалення розрахунків між давальниками цукросировини та її переробниками. Запропоновано проводити розрахунок з давальниками за тарифом на переробку цукрового буряка в фізичній вазі, а також при укладанні угод виходити з ринкових категорій: тариф на переробку, ціна на придбання цукросировини; включати до умов угоди зобов'язання цукрового заводу щодо вилучення цукру. В результаті дослідження отримано модель собівартості  1 тонни цукру для потенційних давальників, яка може бути використана з метою оптимізації вибору партнерів з переробки за умовою фіксації в угоді нормативу виходу цукру.
  8.  Запропонована методика обліку переробки давальницької сировини, що базується на врахуванні вимог П(С)БО та наявності різних варіантів розрахунків з давальниками. Для потреб ціноутворення та проведення аналізу ефективності виробництва рекомендовано формувати повну собівартість послуг з переробки по закінченню сезону цукроваріння в системі внутрішньогосподарського обліку. При цьому є доцільним  при відокремленні елементів формування собівартості враховувати особливості умов угоди по  розрахунках з давальниками.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ:

1. Михайлицька Н. До питання використання альтернативних варіантів групування витрат в системі управлінського і податкового обліку. Демографія, економіка праці та соціальна політика: Зб. наукових праць // Кіровоград ін-т сільськогосподарського машинобудування –Вип.5. В двох частинах. –Ч. 2. –Кіровоград, 1998.- с. 59-62.

. Михайлицька Н.В. До питання практичного застосування основних положень стандарту 16 “Витрати”в цукровій промисловості. // Економіка: проблеми теорії і практики: Міжвуз. зб.  наук. праць / Дніпропетровськ державний університет.- Вип.22 –Дніпропетровськ:  “Наука і освіта”, 2000. –с. 75-80

. Михайлицька Н.В. Проблемні питання методології обліку витрат та формування собівартості продукції: ретроспектива і сучасність // Науковий журнал “Вісник”, серія: економічні науки, / Житомирський інженерно-технологічний інститут, № 16, ЖІТІ, 2001. –с. 71-76

. Михайлицька Н.В. Оптимізація економічного механізму взаємовідносин давальників сировини та переробних цукрових підприємств // Економіка: проблеми теорії і практики: Міжвуз. зб.  наук. праць / Дніпропетровськ державний університет. - Вип.113 –Дніпропетровськ:  “Наука і освіта”, 2001. –с. 16-21

. Слюсарчук Л. Михайлицька Н. Групування витрат у системі управлінського і податкового обліку // Вісник податкової служби. –”.  с. 51-54.

6. Михайлицька Н. До сутності категорії “управлінський облік // Демографія, економіка праці та соціальна політика: Зб. наукових праць / Кіровоград ін-т сільськогосподарського машинобудування –Вип. 7 –Кіровоград, 1999.- с. 128-131.  

. Михайлицька Н. Облік витрат та формування собівартості продукції в цукроварінні в сучасних умовах // Зб. тез та текстів виступів на науково-практ. конф. “Розвиток науки про бухгалтерський облік”, 23-24 листопада 2000. –Частина 1. –Житомир: ЖІТІ,  2000.

8. Михайлицька Н.В. Організація і облік заготівлі цукросировини// Матеріали науково-практичної конференції: “Теорія і практика перебудови економіки”, 4-5 жовтня 2000. –Черкаси: ЧІТІ, 2000.

9. Михайлицька Н.В. До питання формування собівартості в цукроварінні // Матеріали четвертої міжнародної конференції: “Наука і освіта 2001”, 01-15 лютого 2001. -  Том 4 Економічні науки. –Дніпропетровськ: Наука і освіта. 2001.

АНОТАЦІЯ

Михайлицька Н.В. Облік витрат та формування собівартості в цукровому виробництві. –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04. –Бухгалтерський облік, аналіз і аудит. –Інститут аграрної економіки Української академії аграрних наук, Київ 2002.

В дисертації систематизовано існуючі підходи до визначення собівартості та уточнено її зміст як економічної категорії та об'єкту фінансового і управлінського обліку; проаналізовано існуючі варіанти класифікації методів обліку витрат та здійснено її уточнення; обґрунтовано необхідність галузевої прив'язки та адаптації до конкретних організаційних особливостей цукропереробного підприємства положень бухгалтерського обліку (стандартів); удосконалено методику обліку витрат на виробництво та формування собівартості цукру; розроблено базову модель інформаційного забезпечення управління витратами; надано рекомендації щодо оптимізації інтеграційних зв'язків в цукровому підкомплексі при застосуванні давальницької схеми переробки.

Розроблені в дисертації підходи, способи та одержані результати являють собою теоретичну та методичну основу для обліку витрат та обчислення собівартості продукції.  Рекомендації, які сформульовані в роботі, спрямовані на поліпшення якості обліково-аналітичної інформації, значне підвищення рівня її оперативності та аналітичності, створення наукової основи для прийняття ефективних управлінських рішень.    

Ключові слова: витрати, собівартість, облік витрат, формування собівартості, управління витратами.

АННОТАЦИЯ

Михайлицкая Н.В. Учет затрат и формирование себестоимости в сахарном производстве. –Рукопись.

Диссертация на получение научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04. –Бухгалтерский учет, анализ и аудит. –Институт аграрной экономики Украинской академии аграрных наук,  Киев 2002.

В диссертации  систематизированы существующие подходы к определению себестоимости.  Уточнено ее содержание как экономической категории в рыночных условиях и как объекта финансового и внутрипроизводственного учета. В работе экономический термин себестоимость рассматривается в разных аспектах, а именно:

  1.  себестоимость как объективная экономическая категория характеризует индивидуальные затраты  товаропроизводителя, которые обеспечивают простое воспроизводство;
  2.  как объект финансового учета, в соответствии с функцией разграничения затрат: себестоимость –это затраты, которые включены в оценку  запасов или затраты, которые сравнивают со стоимостью предоставленных услуг по ценам продажи в соответствии с учетными стандартами для формирования финансовых результатов;
  3.  как объект внутрипроизводственного учета, в соответствии с функцией контроля затрат: себестоимость –это затраты, которые идентифицируются с конкретным продуктом труда и в зависимости от цели оценки могут иметь разную структуру.

Исследован исторический аспект методологии учета затрат и формирования себестоимости, что дало возможность определить круг вопросов, которые были и остаются предметом научных исследований и требуют определения в соответствии с конкретным этапом развития производительных сил и производственных отношений.

Проанализированы существующие варианты классификации методов учета затрат и предложен собственный вариант. В основе предложенной классификации методов учета затрат лежат способы накопления информации про затраты, а не объекты в разрезе которых эта информация накапливается.

Обоснована необходимость отраслевой привязки и адаптации к конкретным организационным особенностям свеклоперерабатывающего предприятия положений (стандартов) бухгалтерского учета. (П(С)БУ)

Усовершенствована методика учета затрат на производство и формирование себестоимости сахара в целом, а также при переработке свеклы на давальческих условиях. В основу методики положено учетную модель процесса производства и формирования себестоимости с разграничением информации о затратах и расходах по технологическим этапам, финансовым периодам и сезонам. Методика предусматривает разграничение функций финансового и внутрихозяйственного учета, что основано на дифференциации элементов себестоимости и предложении калькулировать себестоимость в финансовом учете по окончании финансового периода, а  внутрихозяйственном учете по окончании сезона переработки.   Предложенная методика учета затрат по переработке давальческого сырья и формирования себестоимости  учитывает  требования П(С)БУ и наличие на практике разных вариантов расчетов с давальщиками.

Разработана базовая модель информационного обеспечения управления затратами, направленная на повышение эффективности учета поступления и использования сырья.

Обоснованы рекомендации по усовершенствованию расчетов между давальщиками свеклы и ее переработчиками. Предложено проводить расчет с давальщиками по тарифу на переработку сахарной свеклы в физическом весе, а также при заключении договоров исходить из рыночных категорий: тариф на переработку, цена на приобретение сахарной свеклы;  включать в условия договоров обязательства сахарного завода по извлечению сахара. В результате исследования получена модель себестоимости 1 тонны сахара для потенциальных давальщиков. Модель может быть использована с целью оптимизации выбора партнера по переработке с условием фиксации в договоре норматива выхода сахара.

Обоснованы рекомендации  оптимизации интеграционных связей в сахарном подкомплексе при применении давальческой схемы переработки.

Разработанные в диссертации подходы, способы и полученные результаты представляют собой теоретическую и методическую основу для учета затрат и формирования себестоимости продукции.  Рекомендации, которые сформулированы в работе, направлены на улучшение качества учетно-аналитической информации, значительное повышение уровня ее оперативности и аналитичности, создание научной основы для принятия эффективных управленческих решений.    

Ключевые слова: затраты, себестоимость, учет затрат, формирование себестоимости, управление затратами.

 

ANNOTATION

N. Mykchailytska. Costs Accounting And Prime Cost Formation In Sugar Production - Manuscript.

The dissertation on acquiring a scientific degree of economic science candidate on specialty 08.06.04. - Accounting, Analysis and Audit. - Institute of Agrarian Economy of Ukrainian Academy of Agrarian Sciences, Kyiv, 2002.

In the dissertation, the existing approaches in prime cost definition are systematized, and the essence of prime cost as of an economic notion and the object of financial and management accounting is defined more exactly; the present variants of the cost accounting methods classification are analyzed, and a more accurate classification variant is proposed; the necessity of branch-wise orientation and adaptation of accounting standards to specific organizational peculiarities of sugar-refinery is proved; methods of production costs accounting and sugar prime cost formation are improved; the basic dataware model to manage costs is worked out; some recommendations concerning the optimization of integration ties in sugar subcomplex that works with goods made on commission are given.

Approaches and methods developed in the dissertation, and the data obtained represent theoretical and metho do logical grounds for cost accounting and production prime cost calculations. The aim of the recommendations formulated in the dissertation is to improve the quality, efficiency and analyticity of accounting and analytical information, and also to develop scientific grounds for taking effective administrative decisions.

Key words: costs, prime cost, costs accounting, prime cost formation, costs management.

Підписано до друку 28.02.02. Формат 60х84 1/16. Папір офсетний.

Надруковано на різографі. Умов. друк. арк. 1,0. Зам № 293/2002. Тираж 100 прим.

г РВЛ КДТУ. 25006, м. Кіровоград, пр.Університетський, 8, тел. 597-541, 559-245.




1. Тема 2 Характер современных вооруженных конфликтов
2. Основные организационные формы и цели предпринимательства
3. Прошу в конце указать вашу фамилию класс и пол
4. Паблик рилейшнз и паблисити
5. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА по ДИСЦИПЛИНЕ Социальноэкономическое планирование
6. энергетические ресурсы 32 ~ газ 12~13 ~ нефть 12 ~ уголь от мировых разведанных запасов; 2 благородные ме
7. Управленческий анализ ОАО Аксайкардандеталь.html
8. Аппалачи
9. тематика Проскурнина каб
10. использование машин баз данных; База хранящая данные агрегированные по многим измерениям ~ это хранили
11. Державне управління у сфері регулювання відносин, що виникають у звязку із надзвичайними екологічними ситуаціями
12. Физическая величина характеризующая свойства проводника препятствовать прохождению электрического т
13. 102 Преподаватель- к
14. Учет основных средств в условиях реформирования бухгалтерского учета в ООО Формула
15. ИЖЕВСКАЯ ГОСУДАРСТВЕННАЯ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННАЯ АКАДЕМИЯ ФАКУЛЬТЕТ ДОПОЛНИТЕЛЬНОГО ПРОФЕССИОНАЛЬНО
16. защитное отключениеназн
17. ТБВ786700000 ТХ
18. Христианский брак (Новый Завет)
19. задание на 6 мая Итоговый контрольный тест по русскому языку за курс 8 класса
20. Локк прибічники теорії вро джених ідей посилаються на факт загальної згоди люде щодо окремих понять принц