Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Під часколи українське життя в Росії штучно руйнувалося спинялося заморожувалося всіма способами галиць

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

    Коли відбулись події, про які згадував М.Грушевський?

«Під час,коли українське життя в Росії штучно руйнувалося, спинялося, заморожувалося всіма способами, галицьке нищилося ще більше грубо, насильно й варварськи. Через кілька тижнів потому, як узято Львів... нова російська адміністрація тутешня з Бобринським на чолі стала розвивати свою програму ліквідації здобутків українського культурного життя в Галичині. Припинено українські часописи, позакривано книгарні, просвітні, а далі взагалі всякі українські товариства.       

Почалися арешти й  висилка до Росії “небезпечних” і “підозрілих” українських діячів. Урядування українською мовою й освіта нею припинені. Почали робити заходи для зміни унії російським православієм...»

Коли відбулась подія, про яку свідчить документ, уривок з якого наведено?

«Я, УСС, присягаю українським князям, гетьманам, Запорізькій Січі могил і всієї України, що буду вірно служити Рідному краю, захищати його перед ворогом, воювати за честь української зброї до останньої краплі крові. Допоможіть мені, Господи Боже та Архангел Михаїл. Амінь.'»

Коли відбулась подія, про яку йдеться у фрагменті документа?

«Віднині Україна стає Українською Народною Республікою.

Не відділяючись від Республіки Російської і зберігаючи єдність її, ми твердо станемо на нашій землі, щоб силами нашими помогти всій Росії, щоб уся Республіка Російська стала федерацією рівних і вільних народів.

До Установчих Зборів України вся власть творити лад на землях наших, давати закони й правити належить нам, Українській Центральній раді, і нашому правительству – Генеральному секретаріатові України…»

Який рік слід вписати на місці пропуску в джерелі?

«На початку листопада  повстанці згрупувалися в лісах на півдні від Сарн. Люди йшли наявну смерть, вони це розуміли... Головний відділ під командуванням Ю.Тютюнника рушив на Коростень... після жорстокого бою займає його... Після цього бою червоне командування розпочало концентрацію військ для оточення генерала Тютюнника... Його починає атакувати дивізія Г.Котовського... Не доходячи до Києва 40км, група Тютюнника була повністю оточена й примушена пробиватися на захід, до польського кордону. Біля  с.Міньки  відбувся останній бій. Лише невеликій частині, очоленій генералом Тютюнником, вдалося вирватися з оточення. 359 вояків потрапили у полон... У Базаріна Волині відбувся військовий суд, де всіх приговорили до розстрілу....»

Який рік слід вписати на місці пропуску в джерелі?

 «До населення міста Львова!

Волею українського народу утворилась на землях бувшої Австро-Угорської монархії УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВА. Найвищою державною владою Української Держави є Українська Національна Рада.

З нинішним днем Українська Національна Рада обняла владу в столичнім місті Львові і на цілій території Української Держави.

Дальші зарядження видадуть цивільні і військові органи Української Національної Ради.

Взивається населення до супокою і послуху тим зарядженням.

Під цією умовою безпечність публичного порядку, життя й майна а також заосмотрення в поживу вповні запоручається.

       Львів,___________________р.         Українська Національна  Рада»

Коли було ухвалено документ, уривок з якого наведено?

«Російська Соціалістична Федеративна Радянська Республіка (РСФРР), Українська Соціалістична Радянська Республіка (УСРР), Білоруська Соціалістична Радянська Республіка (БСРР) і Закавказька Соціалістична Федеративна Радянська Республіка (ЗСФРР– Грузія, Азербайджан і Вірменія) укладають цей союзний договір про об’єднання в одну союзну державу – “Союз Радянських Соціалістичних Республік”…»

Вкажіть роки голоду, про який йдеться в документі.

       Із листа голови ВУЦВК Г. I. Петровського до голови ВЦВК Калініна про голод в україні та неможливість у зв'язку з цим подання продовольчої допомоги Поволжю

«За даними, наявними на 1 травня, в п'яти губерніях України : Донецькій, Запорізькій, Катеринославской, Миколаївській і Одеській налічуються 3 709 556 тих, що голодують, що складає близько 35 % усього населення вказаних губерній. Відсоток тих, що голодують по

цих губерніях коливається, опускаючись до 22 % по Донецькій губ. і піднімаючись вище 75% по Запорізькій. Близько 40% усього голодуючого населення складають діти.».

Коли було ухвалено документ, уривок з якого наведено?

«Розкладка скасовується, і замість неї вводиться податок на продукти сільського господарства. Цей податок має бути меншим, ніж хлібна розкладка. Він повинен призначатися ще до весняного посіву, щоб кожен селянин міг заздалегідь врахувати, яку частку врожаю він повинен віддати державі та скільки залишиться в його повне розпорядження… Після сплати податку надлишки, що залишилися в селянина, надходять у його повне розпорядження. Він має право обміняти їх на продукти й інвентар, які доставлятиме в село держава з-закордону та зі своїх фабрик і заводів; він може використовувати їх для обміну на потрібні йому продукти через кооперативи й на місцевих ринках і базарах»

Укажіть назву більшовицької політики, про яку йдеться в документі

Із директив пленуму ЦК КП(б)У з національного питання

«д) з метою сприяння вивченню комуністами української мови, вважати необхідним введення викладання української мови, як обов'язкового предмета, в радпартшколах, виділивши йому достатню кількість годин з тим, щоб ті, які закінчують школу, фактично його знали. В тих губерніях, де є для цього умови, визнати бажаним вести викладання в радпартшколах українською мовою…»

Назву якої організації пропущено в фрагменті історичного джерела?

«Здіймається пожежа війни, вякы й тріснуть кайдани, що давили поневолені народи. Всі й пожежі кується майбутнє України. Настав слушний час, день нашого воскресіння. В сей час український народ кличе синів своїх до бою за волю України. Однодушним рішенням

  ______________з’єднала начальні управи всіх досі існуючих стрілецьких і руханкових організацій в Українську Бойову Управу. Українська Бойова Управа стає одинокою старшиною організації».

Про заснування якої партії йдеться у фрагменті зі спогадів Юрія Колларда?

«У другій половині 1899р. Антоновича в Харкові не було; повернувся він до Харкова з Києва на початку 1900року. Якось він зайшов до Боніфатія Камінського, якому розвинув намічений планз аснування партії. Б.Камінський дуже цим захопився, й вони вирішили зараз же обміркувати це в тіснішому колі активних членів “Української Студентської Громади”. Намітили вони, крім себе, для цього ще М.Русова, Л.Мацієвича, О.Коваленка, Б.Мартосаімене… Організація була суто конспіративною й окремою від “Харківської Студентської Громади”. Першою книжкою рішено випустити щось програмове й звернутися  за цим до Миколи Міхновського, який потім згодився написати те у формі промови…»

Про кого йдеться у фрагменті зі спогадів Михайла Старицького?

«Треба дивуватися, звідки він відривав якісь миті для творчості. А вона не припинялась... За цей час закінчив “Тараса Бульбу” і майже зовсім оркестрував його, написав для дітей три опери, створив багато культурних мелодій для одного, трьох голосів, видав чимало хорів, збірок народних пісень, скомпонував багато чудових п’єс не тільки для фортепіано, але й для скрипки, флейти і для оркестру. Незважаючи на вік і страшенну перевтому в погоні за черствим  шматком хліба, незважаючи навіть на хворобу, яка завдавала йому за останні роки великих страждань,– сила духу і віра в правоту своїх переконань у нашого славного композитора такі глибокі, що й досі в ньому неослабно підтримують енергію в усіх видах його багатосторонньої діяльності, а перед силою таланту відступають і все перемагають роки»

Укажіть комбінацію цифр, яка відповідає послідовності подій

1   Польські війська разом з Армією УНР почали наступ на радянську Україну

2 УНР і ЗУНР проголосили Акт злуки

3 Денікінські війська захопили Київ

4 Симон Петлюра стає Головним отаманом УНР

А 2,4,3,1

Б 3,4,2,1

В 4,2,3,1

Г 4,3,1,2

                                                       -3-

Укажіть комбінацію цифр, яка відповідає послідовності подій у період Першої світової війни:

1.Галицька битва

2. «Брусиловський прорив»

3. Створення у Львові Головної української ради (ГУР)

4. Бої за гору Маківка

А 2,4,3,1

Б 3,1,4,2

В 4,2,3,1

Г 4,3,1,2

Укажіть комбінацію цифр, яка відповідає послідовності подій

1Утворення Товариства українських поступовців (ТУП)

 2. Початок  ІІ-ої  «неоголошеної  війни»  російського  Раднаркому  з  УНР

3. Утворення  Першого  українського  полку  імені Богдана Хмельницького

4. Проголощення незалежності УНР

А 1,3,4,2

Б 3,4,1,2

В 3,2,1,4

Г 4,3,1,2

Укажіть комбінацію цифр, яка відповідає послідовності подій

1 ПроголошенняЗахідноукраїнськоїНародноїРеспубліки(ЗУНР)

  2 Початок Першого зимового походу Армії УНР на чолі з М. Омеляновичем-Павленком

  3.Укладення Варшавського договору між Директорією та урядом Польщі

  4.Проголошення на Всеукраїнському хліборобському з’їзді гетьманом України П.Скоропадського

А 3,4,2,1

Б 4,1,3,2

В 4,1,2,3

Г 4,3,1,2

Які   твердження   характеризують   економічне   життя   підросійської України напередодні Першої світової війни?

1 Ліквідація поміщицького землеволодіння

2 Поліпшення соціально-економічного становища робітників та селян

3 Високий рівень концентрації виробництва й робітників на великих підприємствах

4 Відсутність монополій у промисловості

5 Участь іноземного капіталу в розвитку промисловості

А 1,2

Б 1,3

В 2,4

Г 3,4

Д 3,5

Ж4,5

Які твердження характеризують внутрішню політику Директорії?

  1Позбавлення експлуататорських класів права голосу, оскільки влада в  УНР повинна належати трудовому народу

  2Відновлення поміщицького землеволодіння

  3Введення грошової одиниці – гривні

  4Скликання Трудового Конгресу, якому передавалась законодавча влада в Україні

  5Створення нового стану в українському суспільстві – козацтва.

А 1,4 Г   3,4

Б 1,5 Д  3,5

В 2,4 Ж 2,5

Які твердження характеризують політику більшовиків в Україні в першій половині 1919р.?

1  Перевибори органів місцевого самоврядування на підставі майнового цензу

2 Українізація суспільно-політичного життя

3 Націоналізація промисловості, транспорту, банків

4 Реквізиція хліба в селян шляхом продрозкладки

5 Розбудова України як незалежної радянської республіки

А 1,2 Г 3,4

Б 1,5 Д  3,5

В 2,4 Ж 4,5

                                                         -4-

Що  передбачала нова економічна політика вУСРР1921–1928рр.?

1Формування трудових армій і запровадження трудової повинності

2 Заміну продрозкладки натуральним продовольчим податком

3 Заборону приватної торгівлі в селі та містах

4 . Оренду землі і використання найманої праці

5 Передачу підприємств великої промисловості в оренду приватним особам

А 1,2 Г 2,4

Б 1,4 Д 2,5

В 2,3 Ж3,5

Які твердження характеризують культурно-освітню подітику в УСРР  за доби непу?

1.    Проведення кампанії з ліквідації неписьменності серед дорослих

2.     Надання переваги при вступі до ВНЗ особам аристократичного походження

  3. Зосередження наукових досліджень в університетах

  4. Збільшення кількості вчительських курсів, педінститутів та педтехнікумів, створення робітфаків

5.  Згортання українізації державних установ, підприємств, закладів культури

А 1,3     Г 2,5

Б 1,4     Д 3,5

В 2,4     Ж4,5

 Які твердження характеризують політику «воєнного комунізму» в Україні в  1919 – 1921рр.?

1 Розвиток торгівлі, грошова реформа.

2 Українізація суспільно-політичного життя

3 Продовольча диктатура

4 Здійснення хлібозаготівлі  шляхом продподатку

5 Мілітаризація економіки,  створення трудових армій.

А 1,3

Б 2,3

В 2,4

Г 3,4

Д 3,5

Ж4,5

З відомих Вам складових столипінської аграрної реформи початку ХХ ст. запишіть дві.

З відомих Вам наслідків підписання Брестського мирного договору УНР з країнами Четвертного союзу запишіть два.

  З відомих Вам причин падіння Української Держави гетьмана Павла Скоропадського запишіть дві.

З відомих Вам причин поразки  Української Центральної Ради запишіть дві

З відомих Вам причин поразки Української національно-демократичної революції 1917-1921рр. запишіть дві

 




1. Виды речевой деятельности
2. Землетрясения
3. Гипотеза логическое строение гипотезы
4. Связь промышленности с историей при помощи капитала и с государственностью при помощи общего умножения до
5. Аудиторская проверка
6. ТЕМА- ОСНОВЫ АДМИНИСТРАТИВНОГО И УГОЛОВНОГО ПРАВА Вопросы для изучения- 1
7. Аудиторские выборки
8. ВВЕДЕНИЕ Банк ~ это организация созданная для привлечения денежных средств и размещения их от своего имен
9. правовой действительности- они являются гражданами или подданными определенного государства подчиняются
10.  л
11. Судебная практика по делам о восстановлении на работе
12. Разбор пьесы ЖБ Мольера Версальский экспромт
13. ТЕМА РОБОТИ НАД ФОРМУВАННЯМ ПУНКТУАЦІЙНИХ НАВИЧОК В УЧНІВ ОСНОВНОЇ ШКОЛИ 13
14. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Луганськ 2002.html
15. на тему- Роль людського капіталу у суспільному відтворенні Студента I курсу другої групи с
16. Лабораторная работа 11
17. ТРАНСПОРТНІ ТЕХНОЛОГІЇ
18. Завершение конфликта.html
19. Методические рекомендации для выполнения курсовой работы по МДК 03
20. ~арсы ж~не о~и~аларды~ ы~тималды~тарыны~ ~осындысы те~- Екі т~уелсіз о~и~аларды~ к~бейтіндісіні~ ы