Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Острий Холецистит Тести

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

ОСТРИЙ ХОЛЕЦИСТИТ

Варіант 1

1. Хвора Ж., скаржиться на жовтяницю шкіри, склер, обезбарвлення калу, потемніння сечі, підвищення температури тіла до 37,4 0С. Жовтяниця з’явилася через день після приступу болі в правому підребер’ї. Живіт м’який, біль в правому підребер’ї, печінка не збільшена. Визначається збільшення жовчного міхура. Сформулюйте попередній діагноз:

А. +Гострий холецистит, механічна жовтяниця.

В. Гострий вірусний гепатит.

С. Рак голівки підшлункової залози, механічна жовтяниця.

D. Емпієма жовчного міхура.

Е. Водянка жовчного міхура.

2. Хвора Р., 43роки, скаржиться на біль в епігастралній області, правому підребер’ї з іррадіацією в праву лопатку, посилення болю на висоті дихання, блювоту. Температура тіла 37,70С. Живіт помірно здутий, напружений, болісний в правому підребер’ї. При УЗД конкременти в жовчному міхуру відсутні, стінка міхура товщиною 8мм, визначається подвійний контур. Холедох до 0,4см, в діаметрі, просвіт гомогенний. Сформулюйте попередній діагноз:

А. Емпієма жовчного міхура.

В. Гострий панкреатит.

С. Водянка жовчного міхура.

D. +Гострий бескам'яний холецистит.

Е. Гострий холангіт.

3. Хвора Ж., 68 років, скаржиться на жовтяницю шкіри, склер, обезбарвлення калу потемніння сечі, підвищення температури тіла до 37,4 0С. Жовтяниця з’явилася через день після приступу болю в правому підребер’ї. Живіт м’який, біль в правому підребер’ї, печінка не збільшена. Симптом Мерфі позитивний. Визначається збільшений жовчний міхур. Яке інструментальне дослідження буде максимально інформативним.

А. +УЗД+РХПГ.

В. КТ+ФГДС.

С. МРТ+загальний аналіз крові.

D. В/в холеграфія+стеркобілірубін.

Е. РХПГ+дуоденальне зондування.

4. Хвора Р., 52 роки, скаржиться на біль в епігастральній області, правому підребер’ї з іррадіацією в праву лопатку, посилення болю на висоті вдоха, була блювота. Температура тіла 37,70С. Живіт помірно здутий, напружений, болісний в правому підребер’ї. При сонографії визначаються множинні конкременти жовчного міхура до 1см., в діаметрі, товщина стінки міхура 9мм, контур подвійний. Холедох до 0,4см., в діаметрі, просвіт гомогенний. Яке лікування необхідно провести?

А. Екстракорпоральна літотрипсія.

В. Консервативна терапія.

С. РХПГ+ендоскопічна папілосфінктеротомія.

D. +Лапароскопічна холецистектомія.

Е. Літолітична терапія.

5. Хвора Р., 43 роки, скаржиться на тяжкість в епігастральній області, періодичні болі в правому підребер’ї з іррадіацією в праву лопатку, що супроводжується субфебрильною температурою, блювотою, запорами. Які скарги найбільш характерні для ЖКХ?

А. Підвищення температури.

В. Поява блювоти.

С. +Біль у правому підребер’ї з іррадіацією в праву лопатку.

D. Розлади дефекації.

Е. Тяжкість в епігастральній області.

6. Хвора Б., 48 років, на прийомі в поліклініці скаржиться на тяжкість в епігастральній області, епізодичний біль в правому підребер’ї з іррадіацією в праву лопатку, що супроводжується субфебрильною температурою, блювотою, запорами. Біль з’явився після гострої їжі. З анамнезу, хворіє ЖКХ більш 10 років, визначаються множинні конкременти у жовчному міхуру. Який з наведених аналізів найбільш характерний для гострого холециститу?

А. Діастазурія.

В. +Лейкоцитоз.

С. Гіпоглікемія.

D. Підвищення АЛТ, АСТ.

Е. Гіпербілірубінемія.

7. Характерним для гострого запального процесу в жовчному міхурі є симптом:

А. Холстеда.

В. Лагершора.

С. +Мерфі.

D. Грея-Турнера.

Е. Куллена.

8. Для клініки гострого холангіту характерно:

А. +Висока температура, болі у правому підребер’ї, жовтяниця.

В. Нудота, блювота.

С. Мелена.

D. Нестійкий рідкий стул.

Е. Оперізуючий біль.

9. Хвора С., 39 років скаржиться на сильний гострий біль в правій половині живота, який іррадіює в праву надключичну ділянку; підвищення температури тіла, сухість та гіркоту в роті. Було неодноразове блювання, яке не приносило полегшення. Появу болю пов’язує з вживанням жирної та смаженої їжі. Хвора лежить на правому боці, бліда, тахікардія, язик сухий. Живіт при пальпації болючий в правій половині живота та дещо напружений в правому підребер’ї. Вкажіть ймовірний діагноз.

А. Перфоративна виразка.

В. +Гострий холецистит.

С. Гострий апендицит.

D. Правобічна ниркова коліка.

Е. Гостра кишкова непрохідність.

10. Хвора 58 років направлена до хірургічного відділення зі скаргами на сильний біль в епістрії оперізуючого характеру, нудоту, блювоту. Протягом 10 років страждає ЖКХ. Після порушення дієти з’явились вище названі явища. Консервативна терапія, яка проводилася протягом доби, ефекту не дала. Була виконана лапаротомія, під час операції діагностовано гострий набряковий панкреатит біліарного ґенезу. Вкажіть оптимальний об’єм операції.

А. Введення розчину новокаїну в парапанкреатичну клітковину.

В. +Санація та дренування жовчно-відвідних шляхів.

С. Розтин “капсули” підшлункової залози.

D. Дренування сальникової сумки.

Е. Резекція підшлункової залози.

11. Хвора 53 років оперована з приводу хронічного калькульозного холециститу, холедохолітіазу (холецистектомія, холедохолітоекстракція) Через три роки після операції у хворої настав рецидив холедохолітіазу. Яка із перерахованих причин не відноситься до основних, що привели до рецидиву жовчних конкрементів в позапечінкових протоках після операції.

А. Шовні нитки в просвіті холедоха, які не розсмоктуються.

В. Наявність перешкоди для нормального відтоку жовчі.

С. Звуження термінального відділу холедоха, супутній холангіт.

D. Довга кукса міхурового протоку.

Е. +Недотримання рекомендацій дієти.

12. Хвора 52 років оперована з приводу гострого флегмонозного холециститу. Операція виконана без ускладнень, жовчний міхур вилучений субсерозно від шийки до дна з роздільною перев’язкою міхурової артерії і міхурового протоку. Ложе жовчного міхура перитонізоване. Гепатикохоледох не розширений. Вкажіть спосіб ушивання черевної порожнини.

А. +Операційну рану зашити наглухо з дренуванням підпечінкового простору через контрапертуру.

В. Черевну порожнину зашити наглухо без дренування черевної порожнини.

С. Накласти провізорні шви на рану.

D. Черевну порожнину зашити наглухо з дренуванням черевної порожнини через нижній кут рани.

Е. Поставити марлеві тампони і дренаж до культі міхурової протоки через контрапертуру, операційну рану зашити наглухо.

13. У хворої після приступу болю у правому підребер’ї виникла жовтушність шкіри і слизових оболонок. При УЗД виявлено конкременти у жовчному міхуру, холедох розширений до 15мм. Вміст холедоха чітко не візуалізується. Який метод обстеження найбільш інформативно дозволить підтвердити ускладнений перебіг гострого холециститу.

А. +Ендоскопічна ретроградна холангіографія.

В. Фіброгастродуоденоскопія.

С. УЗД органів черевної порожнини.

D. Комп’ютерна томографія.

Е. Лабораторний метод (аналіз крові на білірубін, амінотрансферази).

14. Хвора Н., 46 років, надійшла до хірургічного відділення зі скаргами на болі в правому підребер'ї, що віддають у праву лопатку, нудоту, блювоту, підвищення температури тіла до 37,8°С. Живіт не роздутий, при пальпації визначається ригідність, болісність у правому підребер'ї, там же визначається щільне, болісне утворення. Позитивні симптоми Ортнера, Мюссі-Георгієвьского. В аналізах крові визначається лейкоцитоз до 12,6х109/л. Вкажіть ймовірний попередній діагноз.

А. +Гострий холецистит.

В. Гострий панкреатит.

С. Перфоративна виразка шлунка.

D. Гостра кишкова непрохідність.

Е. Правобічна ниркова колька.

15. Хвора Р., 58 років, скаржиться на періодичні ниючі болі в правому підребер'ї, гіркоту в роті, посилення болю після прийому жирної, гострої їжі. При УЗД стінка жовчного міхура потовщена у просвіті визначаються множинні конкременти, холедох 8мм. Який вид оперативного втручання найбільш оптимальний у даному випадку.

А. +Лапароскопічна холецистектомія.

В. Відкрита холецистектомія.

С. Ендоскопічна папілосфінктеротомія, лапароскопічна холецистектомія.

D. Холецистектомія, холедоходуоденоанастомоз.

Е. Холецистектомія, зовнішнє дренування холедоха.

16. Під час операції у хворої 68 років з приводу гострого деструктивного холециститу визначена наявність гнійного холангіту. При ревізії холедоха конкременти та признаки стенозу великого дуоденального сосочку не визначаються. Виконано холецистектомію. Вкажіть, як необхідно закінчити операцію.

А. +Виконати зовнішнє дренування холедоха.

В. Накласти супрадуоденальний холедоходуоденоанастомоз.

С. Виконати трансдуоденальну холедоходуоденостомію.

D. Виконати холедохоеюностомію.

Е. Лише дренувати черевну порожнину.

17. Жінка 53 років, три роки тому назад перенесла холецистектомію з приводу гострого калькульозного холециститу. Після операції чотири рази були приступи болю в правому підребер’ї, які тривали по 4-6 годин, проходили після введення спазмолітиків. Після другого приступу відмітила пожовтіння шкіри і склер. Яке дослідження буде найбільш інформативним для постановки попереднього клінічного діагнозу.

А. Пероральна холангіографія.

В. Рентгеноскопія шлунку.

С. Фіброколоноскопія.

D. +Ультрасонографія.

Е. Термографія.

18. У хворої після перенесеної два роки тому назад холецистектомії відновились приступи печінкової коліки з пожовтінням шкірних покривів та склер. Діагностовано постхолецистектомічний синдром. Яка найчастіша причина його виникнення.

А. Дуоденостаз.

В. Стенозуючий папіліт.

С. +Залишені під час першої операції конкременти.

D. Дискінезія жовчних шляхів.

Е. Холестаз.

19. Хвора 32 років, два роки тому назад перенесла холецистектомію з приводу жовчнокам’яної хвороби. В жовчному міхурі знаходилось багато дрібних конкрементів. Протягом шести місяців 3 рази повторювалися приступи печінкової коліки. Два дні тому, після приступу болі з’явилось пожовтіння шкіри та склер. Білірубін 90 ммоль/л. Вкажіть метод дослідження, який найефективніше  допоможе поставити діагноз.

А. +УЗД панкреато-дуоденальної зони.

В. Рентгеноскопія шлунково-кишкового тракту.

С. Гастрофіброскопія.

D. Пероральна холангіографія.

Е. Ангіографія.

20. У хворої 43 років після перенесеної холецистектомії впродовж 6 місяців відновились приступи печінкової коліки, які супроводжуються пожовтінням шкірних покровів. При УЗД виявлено, залишений конкремент 0,8х0,7см в дистальній частині холедоха. Який з указаних методів лікування буде найбільш оптимальним для хворої.

А. Холедоходуоденоанастомоз.

В. Консервативна терапія спазмолітиками і жовчогінними препаратами.

С. Ультразвукова дистанційна літотрипсія.

D. Відкрита холедохолітотомія та літоекстракція.

Е. +Ендоскопічна ретроградна дуоденохоледохоскопія з папілосфінктеротомією та літоекстракцією.

21. Хворий 62 років, скаржиться на наявність жовтяниці, свербіння шкіри, освітлений кал, темний колір сечі. Об’єктивно: склери та шкіра жовтявого кольору, на шкірі сліди розчухів. Пальпується збільшений, безболісний жовчний міхур. Аналіз крові: загальний білірубін 85ммоль/л. Який метод дослідження найдоцільніше використати для уточнення діагнозу.

А. Дуоденальне зондування.

В. +Ретроградну холангіопанкреатографію.

С. Оглядову рентгенографію органів черевної порожнини.

D. Пероральну холецистографію.

Е. Внутрішньовенну холецистохолангіографію.

22. Вкажіть, найбільш інформативний клінічний симптом гострого холециститу.

А. Симптом Мерфі.

В. +Симптом Ортнера.

С. Симптом Чугуєва.

D. Симптом Промтова.

Е. Симптом жовтяниці.

23. Хворий 64 років поступив з клінічною картиною гострого калькульозного холециститу. На другу добу з моменту надходження, на фоні консервативної терапії виник гострий біль у правому підребер’ї. Стан тяжкий, блідість шкіри, визначається тахікардія. Відмічається напруження м’язів черевної стінки та перитонеальні явища у всіх відділах животу. Вкажіть найбільш ймовірне ускладнення основного захворювання.

А. Гострий деструктивний панкреатит, панкреонекроз.

В. +Прободіння жовчного міхура, жовчний перитоніт.

С. Сформований під печінковий абсцес черевної порожнини.

D. Жовчнокам’яна непрохідність кишок.

Е. Тромбоз мезентеріальних судин.

24. Хвора М., 47 років, надійшла до клініки з різкими болями в правому підребер’ї, іррадіацією в лопатку та надпліччя, блювоту жовчю. Хворіє впродовж останніх двох років, коли періодично з’являються гострі болі, які після введення спазмолітиків купируються. Стан хворої середньої важкості, пульс – 98 уд/хв. АТ 140/90. Об’єктивно: живіт болючий в правому підребер’ї, позитивні симптоми Грекова-Ортнера, Мерфі, Мюссі. Вкажіть попередній діагноз.

А. +Жовчнокам’яна хвороба.

В. Гострий панкреатит.

С. Гострий гастродуоденіт.

D. Пухлина жовчного міхура.

Е. Перфоративна виразка дванадцятипалої кишки.

25. Хвора Л., 70 років, доставлена в хірургічне відділення зі скаргами на постійний тупий біль в правому підребер’ї та розповсюдженням вправу половину шиї, праве плече, підвищення температури тіла, блювоту. Об’єктивно, пульс 90 уд/хв, температура тіла 380С, живіт при пальпації напружений, болючий в підребер’ї справа, позитивний симптом Блюмберга. В інших ділянках живіт м’який, безболісний. Симптом Пастернацького негативний. Вкажіть попередній діагноз.

А. Кишкова непрохідність.

В. Гострий апендицит.

С. Правобічна ниркова коліка.

D. Виразкова хвороба шлунка.

Е. +Гострий холецистит.

26. Хворий 70 років, доставлений в хірургічне відділення зі скаргами на біль в животі, блювоту, підвищення температури тіла. Хворіє третю добу. Об’єктивно: важкий загальний стан, шкіра і слизові оболонки жовті, пульс 100 ударів за хвилину, живіт не приймає участь в акті дихання, при пальпації напружений, болісний в усіх відділах, але найбільша визначається в правому підребер’ї, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. При УЗД визначається збільшений, перерозтягнутий жовчний міхур з конкрементами. Встановлено діагноз: деструктивний холецистит, перитоніт. Вкажіть лікувальну тактику.

А. +Лапаротомія з видаленням жовчного міхура і дренуванням черевної порожнини.

В. Лапароскопічна холецистектомія.

С. Ендоскопічна папілосфінктеротомія.

D. Лапароцентез.

Е. Консервативне лікування.

27. Хвора К., 45 років, після прийому жирної їжі відмічає гострий біль в правій підреберній ділянці з іррадіацією в праву лопатку, нудоту, сухість і гіркоту в роті. Об’єктивно: пульс – 92уд/хв, ритмічний, АТ-135/85 мм.рт.ст., язик сухуватий, обкладений біло-жовтим нашаруванням. Живіт помірно напружений, різко болісний в правому підребер’ї. Симптоми подразнення очеревини відсутні, визначається позитивний симптом Грекова-Ортнера. Вкажіть попередній діагноз.

А. Гострий гепатит.

В. Гострий панкреатит.

С. Перфоративна виразка.

D. +Гострий холецистит.

Е. Гострий апендицит.

28. Хворий 76 років, встановлена соматична суб-декомпенсація, надійшов до лікарні на сьому добу від початку захворювання зі скаргами на біль у правому підребер’ї, слабкість, повторну блювоту, підвищення температури тіла до 380С. При огляді, загальний стан середньої важкості. Визначається збільшений жовчний міхур, в правому підребер’ї відмічається локальне напруження. Якому методу лікування віддається перевага.

А. +Холецистостомія під контролем УЗД.

В. Дистанційна хвильова літотрипсія.

С. Комплексне консервативне лікування.

D. Лапароскопічна холецистектомія в екстреному порядку.

Е. Невідкладна операція, холецистектомія з лапаротомного доступу.

29. Хвора А., 49 років, скаржиться на гострий біль в правому підребер’ї, який виник через 2 години після вечері, нудоту, блювоту жовчю. Хворіє 18 годин. Хвора неспокійна, збуджена, метушиться в ліжку. Пульс 98 уд/хв, язик обкладений білими нашаруванням, вологий., температура тіла 38,20С. При огляді, права половина живота відстає в акті дихання, пальпаторно в правому підребер’ї напруження м’язів, болючість. Позитивні симптоми Ортнера та френікус-симптом. Симптоми подразнення очеревини негативні. Вкажіть найбільш вірогідний попередній діагноз.

А. Гострий перитоніт.

В. Гострий панкреатит.

С. +Гострий холецистит.

D. Гострий апендицит.

Е. Гостра кишкова непрохідність.

30. Хвора С., 48 років, скаржиться на біль в правому підребер’ї, нудоту, блювоту. Шкірні покриви чисті. Пульс – 88 уд/хв. АТ – 120/70 мм рт. ст. Живіт обмежено приймає участь в акті дихання, болючий та напружений в правому підребер’ї. При постукуванні краєм долоні по реберній дузі – болючість. Позитивний симптом Блюмберга. Якому захворюванню відповідають данні клінічні симптоми.

А. Гостра кишкова непрохідність.

В. +Гострий холецистит.

С. Перфоративна виразка ДПК.

D. Гострий апендицит.

Е. Гострий панкреатит.

31. Хвора М., 64 років, скаржиться на біль в епігастральній області та правому підребер’ї, нудоту, блювоту, підвищення температури тіла до 38,20С. На УЗД визначаються дрібні камінці в жовчному міхуру, розширення холедоху до 14мм. Шкірні покриви жовтушнього кольору. PS – 92 за хвилину. АТ – 110/70 мм рт. ст. Живіт обмежено приймає участь в акті дихання, болючий в епігастрії та правому підребер’ї. Печінка +2см., з під краю реберної дуги. Якому захворюванню відповідають вказані клінічні симптоми.

А. +ЖКХ. Гострий калькульозний холецистит, холангіт.

В. Гострий калькульозний холецистит.

С. Перфоративна виразка ДПК або шлунка.

D. Гострий деструктивний апендицит.

Е. Гострий індуративний панкреатит.

32. Хвора В., 58 років, скаржиться на відчуття важкості та помірний біль в правому підребер’ї, нудоту, загальну слабкість. Шкірні покриви жовтого кольору. PS – 88 за хвилину. АТ – 120/70 мм рт. ст. Живіт рівномірно приймає участь в акті дихання, не надто болючий в правому підребер’ї. При УЗД виявлені конкременти в жовчному міхуру, розширення холедоху до 18 мм. Загальний білірубін 86 ммоль/л., за рахунок прямої фракції. Збільшена лужна фосфатаза. Кал ахолічний. Якому захворюванню відповідають вказані клінічні симптоми.

А. Пухлина головки підшлункової залози.

В. Гострий калькульозний холецистит.

С. +ЖКХ. Механічна жовтяниця.

D. Гострий вірусний гепатит.

Е. Гострий біліарний панкреатит, панкреонекроз.

33. Хвора Ю., 51 року, скаржиться на важкість, ниючий біль в правому підребер‘ї, що іррадіює в праве плече, відсутність апетиту, печію, нудоту, закрепи, здуття живота після прийняття жирної та смаженої їжі. Хворіє близько півроку. Язик обкладений білим нашаруванням, вологий. Живіт м‘який, здутий, приймає участь в акті дихання, болючий в правому підребер‘ї. Пальпаторно жовчний міхур не визначається. Позитивні симптоми Кера, Мерфі, Грекова – Ортнера, Георгієвського – Мюсі. Вказати попередній клінічний діагноз.

А. +Хронічний холецистит.

В. Хронічний панкреатит.

С. Гострий холецистит.

D. Хронічний гепатит.

Е. Загострення хронічного гастродуоденіту.

34. Хвора Т., 38 років, поступила в лікарню зі скаргами на мерзлякуватість, підвищення температури до 390С, свербіж шкіри, біль у правому боці за ходом реберної дуги. Дизурічних розладів немає. З боку легень і серця патології не виявлено. Живіт при пальпації м’який, печінка виступає з під краю реберної дуги  на 1-2см., край м’який, болючий. Симптом Пастернацького слабо-позитивний справа. Вкажіть попередній діагноз.

А. Сечокам’яна хвороба.

В. Гострий холецистит.

С. Гострий пієлонефрит.

D. +Гострий холангіт.

Е. Гемангіома печінки.

35. Жінка 55 років, скаржиться на болі в правому підребер’ї, підвищення температури тіла до 390С, потемнінням кольору сечі. Об’єктивно, шкіра та видимі слизові іктеричні, печінка збільшена, щільна, болюча при пальпації. В загальному аналізі крові підвищення ШОЕ, нейтрофільний лейкоцитоз, палочкоядерний зсув вліво, підвищення рівня білірубіну, лужної фосфатази, ГГТ, АлТ, АсТ. При УЗД виявлені конкременти жовчного міхура. Яке ускладнення ЖКХ виникло у хворої.

А. +Гострий холангіт.

В. Емпієма жовчного міхура.

С. Дискінезія жовчного міхура, водянка.

D. Гострий холедохіїт, холедохолітіаз.

Е. Абдомінальний сепсис.

36. Хворого Н., 65 років, доставлено в хірургічне відділення зі скаргами на постійний тупий біль у правому підребер’ї з іррадіацією в праве плече та праву лопатку, підвищення температури тіла до 37,80С., блювоту, що не принесла полегшення. Об’єктивно, пульс 90 уд/хв, живіт при пальпації помірно здутий, напружений і болісний в епігастрії та правому підребер’ї. Позитивний симптом Ортнера. Симптом Пастернацького не визначається. Визначити попередній діагноз.

А. Гострий панкреатит.

В. +Гострий холецистит.

С. Гострий апендицит.

D. Гостра кишкова непрохідність.

Е. Загострення виразкової хвороби шлунка.

37. Хвора М., 56 років, скаржиться на тупий біль у правому підребер’ї без іррадіації, який посилюється після прийому їжі, відчуття гіркоти у роті. Хворіє 2-3 роки, в останній час стан погіршився. При огляді підвищеного харчування, шкіра звичайного кольору. Живіт при пальпації слабко болісний в правому підребер’ї. Симптоми Мерфі, Ортнера, Кера негативні. На УЗД жовчний міхур збільшений, конкрементів не містить, товщина стінки 1мм. Яке дослідження треба виконати для уточнення діагнозу.

А. +Дослідження скорочувальної здатності жовчного міхура.

В. Ретроградна панкреатохолангіографія.

С. Комп’ютерна томографія.

D. Фіброгастродуоденоскопія.

Е. Зондування шлунка, дуоденометрія.

38. У хворої 58 років, підвищеного харчування, після нападу болю в правому підребер'ї, з'явились жовтушність шкірних покровів та кон’юнктиви склер, знебарвлений кал та потемніння сечі. Живіт здутий, болючий при пальпації в правому підребер'ї де визначається збільшена печінка на 2-3см. В крові загальний білірубін 90мкмоль/л, прямий 60мкмоль/л. Для уточнення діагнозу вкажіть найбільш інформативний метод діагностики.

А. Внутрішньовенна холеграфія.

В. +Ретроградна холангіопанкреатографія.

С. Інфузіона холецистохолангіографія.

D. Через шкірна, через печінкова холеграфія.

Е. УЗД гепатопанкреатобіліарної зони.

39. У хворої 45 років, через 2 роки після проведеної холецистектомії виникли болі в правому підребер'ї, жовтушність і свербіж шкіри, гіркота в роті. При УЗД холедох 12мм., в дистальному відділі знаходиться конкремент. Вказати найбільш вірогідний діагноз.

А. +Холедохолітіаз, обтураційна жовтяниця.

В. Холангіт, механічна жовтяниця.

С. Гострий панкреатит, механічна жовтяниця.

D. Постхолецистектомічний синдром.

Е. Пухлина голівки підшлункової залози, механічна жовтяниця.

40. У хворої 63 років, через рік після перенесеної холецистектомії з накладанням холедохо- дуоденального анастомозу, виникли болі в правому підребер'ї, з’явилась жовтяниця, температура, лихоманка, сухість та гіркота в роті. Назвіть попередній діагноз.

А. +Гострий холангіт.

В. Гострий панкреатит.

С. Гострий папіліт, механічна жовтяниця.

D. Постхолецистектомічний синдром, стриктура холедоха.

Е. Постхолецистектомічний синдром, стриктура великого дуоденального сосочка, механічна жовтяниця.

41. Під час операції з нагоди гострого калькульозного холециститу виявлено розширення  загального жовчного протоку. Після холецистектомії через куксу міхурової протоки зроблена інтраопераційна холангіографія На рентгенограмі виявлено розширення печінкових і поза печінкових жовчних протоків. В дистальному  відділі холедоха обрив контрастної речовини з рівними краями. Контраст в ДПК не поступає. Як оцінити дані інтраопераційної холангіографії.

А. +Наявний конкремент дистального відділу холедоха.

В. Стеноз дуоденального сосочка.

С. Рубцеве звуження дистального відділу холедоха.

D. Дискінезія жовчевих шляхів.

Е. Пухлина головки підшлункової залози.

42. Хворий М., 42 роки, поступив в хірургічний стаціонар зі скаргами на жовтушність шкірних покривів, біль у правому підребер’ї. В біохімічному аналізі крові, загальний білірубін 140мкмоль/л, прямий 112мкмоль/л. На УЗД холедох 14мм, в дистальній частині конкремент. Жовчний міхур 40см., конкрементів не знаходиться. Вкажіть, якою повинна бути лікувальна тактика.

А. Лапаротомія з холецистектомією.

В. Лапароскопічна холецистектомія.

С. Лапаротомія з дренуванням холедоха.

D. +Ендоскопічна папілосфінктеротомія.

Е. Накладання обхідного біліодигестивного анастомозу.

43. Хворий 62 років, після вживання смаженої їжі відмітив різкий біль в правій підреберній ділянці та блювоту. Із анамнезу відомо, що протягом шести років хворіє на жовчнокам’яну хворобу. При огляді, загальний стан середньої важкості. Пульс 100 ударів за хвилину, температура тіла 37,80С. Живіт обмежено приймає участь в акті дихання. При пальпації, напруження та біль в правій підреберній ділянці. Позитивні симптоми Кера, Ортнера, Мерфі. Який найбільш інформативний метод діагностики необхідно застосувати для постановки клінічного діагнозу.

А. +Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини.

В. Фіброгастродуоденоскопія.

С. Рентгеноскопія органів черевної порожнини.

D. Внутрішньовенна холецистографія.

Е. Пероральна холецистографія.

44. У хворої 53 років, після приступу болю в правій підреберній ділянці з'явилася жовтяниця, ахолія калу та потемніння сечі. На жовчнокам’яну хворобу страждає 7 років. Температура тіла в межах норми. Білірубін крові, загальний 184мкмоль/л, прямий 120мкмоль/л, непрямий 64мкмоль/л. Запідозрене ускладнення жовчнокам’яної хвороби: холедохолітіаз, механічна жовтяниця. Які з інструментальних методів найбільш інформативні для підтвердження цього діагнозу.

А. Фіброгастродуоденоскопія з ендосонографієй.

В. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини.

С. Визначення ферментів печінки.

D. Внутрішньовенна холангіографія.

Е. +Ендоскопічна ретроградна панкреатохолангіографія.

45. Жінка 30 років, 3 роки після нормальних пологів. Вагітність протікала без ускладнень. Протягом останнього року 1-2 рази на тиждень в попереку та під правим підребер’ям виникає різкий біль, що триває до години та іррадіює в праву руку, супроводжується нудотою, гірким присмаком у роті, блювотою, який припиняється лише після внутрішньовенного введення но-шпи та знеболюючих. При проведенні УЗД, обидві нирки без патології, печінка трохи збільшена, в проекції жовчного міхура багато маленьких 2-4мм в діаметрі конкрементів. Встановлено попередній діагноз: жовчнокам’яна хвороба. Рекомендовано операційне втручання. Вкажіть метод променевої діагностики найбільш доцільний для визначення ступеню порушень функціональної здатності печінки та жовчного міхура.

А. +Динамічна гепатобіліосцинтіографія.

В. Холецистографія.

С. МРТ.

D. Комп’ютерна томографія.

Е. Термографія.

PAGE  6




1. Вариант 4 Ответ дается на все вопросы.
2. Семинары запускает новый проект Клуб профессионалов Заседания клуба будут проходить ежемесячно в ра
3. меч В мире моих снов погода сегодня прекрасна.html
4. тематический объект записываемый в виде прямоугольной таблицы элементов кольца или поля например целых де
5. Парсиваль
6. Обозначение звена Нормальный размер звена мм
7. В принципе Мишутка был вполне себе пригожей игрушкой
8. Тема 6 Видимо продолжение моей старой лекции
9. Микроэкономика
10. по 223 Пирамидка деревянн
11. Роль федеральных налогов в формировании бюджетов разных уровней
12. Тема гражданства в нашей стране в последние годы приобрела исключительную актуальность
13. О техническом регулировании стандартизация осуществляется в целях- повышения уровня безопасности жизни
14. варианта внутрисегментного использования команды jmp- прямой короткий; прямой; косвенный
15. Шпаргалка по предпринимательскому праву
16. Петр Бекетов
17. Преобразование Фурье
18. ЗДОРОВЫЙ ПОЗВОНОЧНИК Позвоночник наиболее сложная загадочная и даже мистическая часть наше
19. Сайнспресс nik@xref
20. Кодексе Хаммурапи получила широкое распространение во времена Римской Империи при этом став блестящим па