Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

набір поведінкових стереотипів що виявляються в тих чи інших ситуаціях

Работа добавлена на сайт samzan.net:


НАУКОВИЙ ЕТИКЕТ

Етикет - набір поведінкових стереотипів , що виявляються в тих чи інших ситуаціях . Науковий етикет - сукупність правил діяльності та поведінки , які забезпечують дотримання основних принципів наукової етики і сприяють створенню комфортних умов роботи вченого.

наукова листування

Наукова листування - окремий випадок ділового листування , правила якої викладені в багатьох публікаціях , наприклад :

Документи і діловодство . Справ. посібник / Т.В. Кузнєцова , М.Т. Лихачов , А.Л. Райхцаум , А. В. Соколов. М: Економіка , 1991 . 271 с.

Загорська А.П. , Петроченко П.Ф. , Петроченко Н.П. Письмовник для ведення ділової кореспонденції . М. : Московський робітник , 1992 . 247 с.

Теппер Р. Як оволодіти мистецтвом ділового листа : 250 записок на допомогу менеджеру . М. : Аудит , 1996 . 190 с.

Котій Г. А , Гюльмісаров В.Р. Зразки ділового листування англійською та російською мовами. Практ. посібник. М. : ИНФРА -М , 1995 . 159 с.

Обов'язкові елементи офіційного листа або листа з обраще ¬ ням до незнайомого адресата наступні:

- Шапка- заголовок ( ім'я , прізвище та адресу відправника у верхній частині аркуша або фірмовий бланк організації);

- Дата складання листа ;

- Адресу ( адресат , до якого звертаються ) ;

- Звернення ;

- Текст ;

- Підпис.

У посланнях , здійснюваних по електронній пошті , не всі ці елементи можуть бути реалізовані , проте елементи «звернення » , «текст » (незважаючи на наявність будь-якої програми (!) ) І «підпис » залишаються обов'язковими.

Специфічні для наукової листування форми повідомлень і послань , як правило , стандартизовані і їх зразки маються у вченого секретаря організації або у старших колег. Ось так , наприклад , може бути оформлено « Напрямок » від організації , що направляється разом з рукописом статті в редакцію журналу (у цьому випадку окремо висилаються контактні дані автора , відповідального за листування з редакцією ) :

( Друкований бланк установи)

вихідний №

дата складання

( адресат та адресу , наприклад :

До редакції журналу «...» ,

індекс , місто , вулиця , будинок)

... (назва організації ) направляє в Ваш журнал рукопис статті нашого співробітника (ПІБ ) «...» (назва статті) , об'ємом ... сторінок. Робота виконана в ... ( підрозділ організації ) . Раніше стаття ніде не публікувалася .

(посада , звання особи ,

направляючого статтю) (підпис)

(ПІБ - розшифровка підпису)

Наступним чином може бути оформлено « Супровідний лист » , яке направляється разом з рукописом статті в редакцію журналу , якщо за правилами журналу не потрібно напрямки від організації :

...................... ( дата ; може бути поміщена

в кінці листа після розшифровки підпису)

........................... ( адресат та адресу , наприклад :

Головному редактору журналу «... » ,

звання, ПІБ , індекс , місто , вулиця , будинок)

Шановний ... (ІС , повністю ) !

Направляю рукопис нашої статті «...» (назва статті) на Ваш розгляд для публікації її в журналі «...» (назва журналу ) . Ця стаття представляє нашу оригінальну роботу і раніше для публікації нікуди не прямувала .

Будь ласка , направляйте мені кореспонденцію щодо цієї статті за наступною адресою : ... (ПІБ основного або відповідного автора, індекс , місто , вулиця , будинок).

Номер мого факсу : ... ;

адресу моєї електронної пошти: ....

З повагою ,

(посада , вчений ступінь , звання) ( підпис )

(ПІБ - розшифровка підпису)

Ось так може виглядати «Заявка на участь у роботі конференції», що спрямовується електронною поштою:

Поле «тема » : заявка від ... (ПІБ , місто )

Текст листа : В оргкомітет конференції ... (назва конференції ) .

Прошу включити в план роботи конференції мій усна / стендова доповідь "..." (назва доповіді).

Висилаю у додатку файл з реєстраційною формою - ... (назва файлу) .

П.І.Б. (повністю ), посада , найменування організації .

До суто специфічним особливостям наукової листування , що характеризує її зміст , а не форму , належать вимоги : 1 ) обов'язковості відповіді на критику і 2) обов'язковості не затримувати відгуки та інші документи , покликані оцінити наукову або професійну спроможність інших вчених, їх проектів , публікацій та т . п.

Спілкування на науковому заході

Участь у наукових заходах - конференціях , школах , семінарах , симпозіумах - важлива складова діяльності вченого. Емоційний розповідь про наукові факти і гіпотезах , живе обговорення і дискусії з різних проблем забезпечують ефективне засвоєння нової інформації , розширюють кругозір , нерідко провокують на критичний перегляд власних уявлень і стимулюють народження нових ідей.

Дотримання певних правил поведінки на науковому заході :

створює комфортні умови роботи для всіх учасників ;

знижує ймовірність виникнення і силу прояву негативних емоцій ;

підвищує ефективність прямого спілкування з колегами.

Правил спілкування , специфічних для наукових заходів , немає - вони спільні майже для будь-якого зібрання:

дотримуйтесь регламент , запропонований організаторами заходу ; - поважайте думку співрозмовника (опонента , доповідача , запитувача ) ;

будьте доброзичливі ;

говорить тільки один ( на сесіях усних доповідей , круглих столах ) ;

намагайтеся відповідати своїм зовнішнім виглядом рівню і місця проведення заходу ; якщо Вам видали бедж - надягніть його , це спростить для оргкомітету та учасників Вашу ідентифікацію ;

запасіться візитними картками (їх формат набагато менш важливий, ніж наявність ) .

Беручи участь у роботі сесій усних доповідей :

намагайтеся не спізнюватися до початку засідання;

запізнившись , не входите до залу засідань під час доповіді дочекайтеся перерви між доповідями ;

вимкніть мобільний телефон ( !) ; в разі гострої необхідності в оперативного зв'язку перемикайтеся в режим вібрування або мінімальній гучності дзвінка;

вислухавши цікавить доповідь , не поспішайте покинути зал засідань , демонструючи присутнім свою зневагу до наступного доповіддю ; якщо Ви знаєте , що повинні будете вийти до кінця засідання , вибирайте місце ближче до виходу із залу і в задніх рядах ;

будучи доповідачем , перед початком засідання представьтесь Голові ;

якщо відомо , що Ви самі не будете керувати презентаційним обладнанням під час доповіді , підготуйте ще один екземпляр тексту доповіді із зазначенням місця або часу перемикання слайдів , ілюстрацій і т.п.

Ставлячи питання доповідачу на сесії усних доповідей :

підніміть руку і дочекайтеся , коли Голова дасть Вам слово ;

питання задавайте стоячи , чи не дуже пристойно задавати питання сидячи , адже доповідач варто (!) ;

по можливості , задавайте питання коротко і ясно ;

після відповіді , якщо він Вас не задовольнив , дочекайтеся дозволу Голови на уточнююче запитання ; якщо відповідь Вас задовольнив , подякуйте доповідача ;

власне під час засідання намагайтеся не висловлювати своє ставлення до доповіді або доповідачу , для обговорення доповідей зазвичай виділяється спеціальний час .

Участь у роботі сесій постерних доповідей регламентовано менш жорстко. Будучи доповідачем , не відходьте далеко від постера і майте бедж . Зацікавившись доповіддю , представтесь , перш ніж задавати питання.

Етика взаємовідносин науки і суспільства

У сучасній суспільній свідомості наука - це двигун прогресу і суддя вищої категорії , тому дотримання принципів наукової етики - необхідна умова для збереження віри суспільства в надійність наукових результатів . Найбільший суспільний резонанс мають проблеми, пов'язані :

з принципом свободи наукової творчості , наприклад , етичні проблеми розробки технологій виробництва зброї масового ураження , клонування живих організмів , генної інженерії , деякі питання біомедичної етики ;

з принципом організованого скептицизму , наприклад, проблеми достатності наукових підстав для соціально значущих заяв , рекомендацій , прогнозів , експертиз , планів , сценаріїв розвитку тощо

ВАК Російської Федерації ( Бюлетень ВАК № 3 за 2002 р. ) регламентує деякі етичні питання при розгляді дисертацій , написаних за результатами досліджень , об'єктом яких виступає людина .

З 1999 року в структурі РАН працює Комісія з боротьби з лженаукою і фальсифікацією наукових досліджень. Таким чином, регулювання деяких етичних проблем взаємини науки і суспільства набуває організаційні форми. Під лженаучной розуміється діяльність (і її результати ) , яка видається за наукову , але здійснюється зі свідомим порушенням основних етичних принципів науки ( основне порушення - неверіфіціруемих або фальсифікація результатів). Загроза лженауки для наукового співтовариства полягає в тому , що вона підриває довіру до істинно науковим результатами , найчастіше оголошуючи їх застарілими і не відповідають « останнім досягненням ». Для суспільства лженаука найбільше небезпечна своїм устремлінням отримати доступ до фінансування за рахунок державних коштів і створенням помилкових ілюзій щодо можливості реалізації принципово нездійсненних проектів , таких як « вічний двигун » або « ліки від усіх хвороб» .




1. Опасный фактор- ожоги, обморожение
2. Возможности современных табличных процессоров
3. Организация расстановки кадров по рабочим местам
4. Організація кредитного процесу в комерційних банках
5. 3.04 Харківський інститут фінансів Українського державного університету фінансів та міжнародно
6. Дипломная работа- Организационно-технологическое обеспечение анимационных программ в молодежном туризме
7. НА ТЕМУ- ВЕРХОВНИЙ СУД США ВИКОНАВ- студент 1ого курсу юридичного факультету Ламах Євген Б
8. Конец времен интенсивно репрезентируется всевозможными медиа включая романы комиксы кино телевидение
9. Rock nd roll To dte they re one of the highestgrossing bnds of ll time
10. 1 Якi з перелiчених iнфекцiй вiдносяться до антропонозiв СНІД B Правець C Сибірка D Ящур
11. Статья- Происхождение и динамика ударного метаморфизма
12. Тема 1. Перечень финансовых документов 1
13. генетический уровень клеточный уровень тканевый уровень органный уровень организменный уровень поп
14. Сущность города мощно понять рассматривая его на основе развития общества в целом как форму и результат э
15. Договоры жилищного найма и аренды жилых помещений
16. Удмуртский государственный университет Институт права социального управления и безопасности Кафедра
17. Города состоят из районов в каждом районе есть свои названия улиц на каждой улице находятся жилые дома кот
18. Советская кооперация пред распадом СССР
19.  Борьба на пальцах Все ив твоих руках Женя 2
20. Современные взгляды на применение ко-тримоксазола