Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Методичні рекомендації до самостійної роботи та семінарських занять з дисципліни Соціальна психологіяrdquo;

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

Диса О.В. Методичні рекомендації до самостійної роботи та семінарських занять з дисципліни „Соціальна психологія” для курсантів факультету кримінальної міліції. – Запоріжжя: ЗЮІ ДДУВС, 2010. – 38 с.

Рецензенти: Грицаченко В.В, кандидат юридичних наук,    доцент.

   Спіцина Л.В., кандидат психологічних наук,     доцент.

Розглянуто на засіданні кафедри юридичноїпсихології, судової медицини та психіатрії

Протокол № 1  від «27» серпня 2010 р.

   Рекомендовано до друку

   Методичною радою ЗЮІ ДДУВС

   «15» вересня 2010 р., протокол №1

© Запорізький юридичний інститут ДДУВС, 2010

Навчальне видання

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ТА СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ З ДИСЦИПЛІНИ «СОЦІАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ» ДЛЯ КУРСАНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ КРИМІНАЛЬНОЇ МІЛІЦІЇ

Укладач:  Диса Олена Вікторівна,

кандидат психологічних наук

Рецензенти:   Грицаченко В.В., кандидат юридичних наук, доцент.

 Спіцина Л.В., кандидат психологічних наук, доцент.

Здано до набору 17.09.2010. Підписано до друку 25.09.2010. Формат 60х90/16.

Папір типографський №1. Гарнітура Таймс. Ум. друк. арк. 2.4. Тираж 300 прим.

Вид. №2234. Зам. №411. Комп’ютерний набір Microsoft Word for Windows ’ 2000.

Запорізький юридичний інститут ДДУВС. 69006, м. Запоріжжя, Північне шосе, 113.

ПЕРЕДМОВА

Одне з основних завдань навчального процесу сьогодення — навчити курсантів та студентів працювати самостійно. Виконання самостійних завдань допомагає їм поетапно включитися в навчальну, а згодом у наукову роботу, що сприяє формуванню творчих здібностей і творчого ставлення до своєї професії. Навчити учитися — це значить розвити здатності і потреби до самостійної творчості, повсякденної і планомірної роботи над підручниками, навчальними посібниками, періодичною літературою, активної участі в науковій праці.

Самостійна робота курсантів та студентів традиційно поділяється на аудиторну самостійну роботу, що забезпечує підготовку до поточних аудиторних занять, і позааудиторну (кваліфікаційну) роботу, яка передбачає практичне застосування отриманих знань, вмінь, навичок. Всі види самостійних робіт, починаючи з найпростіших, таких як контрольна робота, доповідь, реферат, і закінчуючи складнішими — курсова, дипломна робота, наукова стаття; магістерська робота є однією з форм звітності і контролю знань студентів. Це творче осмислення відповідної наукової думки, літератури, засіб вивчення навчальних дисциплін, підвищення теоретичного і методичного рівня професійних знань.

Самостійна робота курсантів та студентів — спланована, пізнавальна, організаційно і методично спрямована особиста діяльність без безпосередньої допомоги викладача. Самостійна навчальна діяльність повинна містити певні елементи на занятті і продовжуватися після цього. Таку роботу викладач ретельно планує методично і організаційно.

Важливе місце в системі самостійного навчання належить творчим завданням: доповіді, огляди тощо. Ці завдання охоплюють широкий діапазон матеріалів від огляду літератури, до наукових розробок з досліджуваної теми.

У педагогічній практиці використовуються різноманітні прийоми організації самостійної діяльності курсантів та студентів:

• організація роботи з навчальними матеріалами;

• збирання (накопичення) матеріалу з досліджуваної теми;

• організація студентів на підготовку і написання реферату з дисципліни;

• спрямування роботи із конспектом-схемою, розробленим викладачем;

• аналіз порівняльного і досліджуваного матеріалів;

• організація виконання індивідуальних завдань;

• розв’язування завдань за темами;

• організація і проведення виступів студентів з рефератом на лекції або

семінарі;

• організація студентів для виконання позааудиторної самостійної роботи у вигляді навчальних диференційованих тестів різного ступеня складності, багатоваріантних завдань, використання кросвордів, вправ з “ключами” для самоконтролю.

Лише така праця привчає курсантів та студентів до постійної і активної розумової діяльності як в аудиторії, так і поза нею.

Основні організаційні напрями виконання самостійної роботи студентів доцільно розділити на етапи:

• планування викладачем кількості годин самостійного вивчення з відповідних тем, розроблення змісту і характеру самостійних завдань, дотримуючись таких вимог:

• виконувана самостійна робота повинна спрямовуватися на досягнення основних навчально-виховних завдань;

• самостійне навчання має бути систематичним і систематизованим у контексті навчальних занять;

• самостійне навчання повинно бути доступним і можливим.

На лекціях, семінарських, практичних заняттях й індивідуальних консультаціях формулюються завдання для самостійного опрацювання, проводиться інструктаж щодо їх виконання.

Контроль та корекція результатів самостійного вивчення матеріалу здійснюються при виконанні тестових завдань, потім — на семінарських заняттях, під час складання іспитів.

Методичні рекомендації призначені для організації самостійної роботи курсантів та студентів з дисципліни “Соціальна психологія”.

ЗМІСТ  ТЕМ  КУРСУ

Модуль 1. Методологічні та теоретичні проблеми соціальної психології. Спілкування та взаємодія.

Тема 1. Історія формування соціально-психологічних ідей.

Розвиток соціально-психологічних ідей у рамках філософії та загальної психології. Перші спроби самостійних соціально-психологічних теорій (“психологія народів”, “психологія мас”, “теорія інстинктів соціальної поведінки”). Експериментальний розвиток західної соціальної психології у ХХ столітті (біхевіоризм, психоаналіз, соціометричний напрямок, інтеракціонізм). Проблеми розвитку вітчизняної соціальної психології. Сучасні соціально-психологічні концепції.

Тема 2. Місце спілкування у системі відносин людини. Структура і функції спілкування.

Спілкування як об’єкт психологічного дослідження. Спілкування як реалізація суспільних та міжособистісних відносин. Зв’язок спілкування і діяльності. Структура, зміст, форми та функції спілкування. Три сторони процесу спілкування.

Тема 3.  Соціальна психологія малих та великих груп.

Основні процеси групової динаміки. Дослідження груподинамічних процесів у школі Курта Левіна. Механізми формування малих груп. Процеси групової динаміки.  Психологія масових соціальних процесів. Суспільний настрій, суспільна думка – головні характеристики масових соціальних процесів, значення емоційної сфери психології великих соціальних груп.  Теоретичні підходи до вивчення міжгрупової взаємодії.  Взаємовідносини груп з різним соціальним статусом: соціальна справедливість як проблема міжгрупових відносин. Особливості вітчизняного підходу до  аналізу міжгрупових відносин.

 

Модуль 2. Соціальна психологія особистості.

Тема 1. Соціально-психологічні аспекти соціалізації особистості.

Проблема передачі соціального досвіду в процесі формування особистості. Механізми і інститути соціалізації. Соціалізація і формування образу “Я”. Належність особистості до групи як фактор соціалізації.

 

Тема 2. Проблема соціальних установлень в психології.

Соціальні встановлення в системі соціально-психологічних й загально-психологічних понять. Західні традиції в дослідженні соціальних установлень. Психологічна структура соціальної установки та її ієрархічна будова. Динаміка формування та зміни соціальних установок.

Тема 3. Соціально-психологічні аспекти особистості.

Поняття психологічних якостей особистості. Сутність, природа й типи соціально-психологічних якостей особистості. Основні соціально-психологічні якості особистості. Проблема формування та корекції соціально-психологічних явищ.

Модуль 3. Злочинність як соціальне явище.

Тема 1. Соціально-психологічні закономірності протиправної поведінки.

Соціальні процеси та індивідуальна поведінка. Взаємодія особистості із соціальним середовищем. Набуття індивідуального досвіду. Процес соціалізації  і формування особистості. Ефективна та реактивна поведінка.

 

Тема 2.  Злочинець і соціальні групи.

«Конформізм» і протиправна поведінка.  Соціальна роль і референтна група. Психологічна структура соціальних груп.

 

Тема 3. Роль соціальної адаптації у забезпеченні правової поведінки.

Соціальне очікування. Особливості поведінки та адаптації людей із різних соціальних груп. Процеси ресоціалізації. Профілактика злочинної поведінки.  

Методичні рекомендації

щодо підготовки до семінарських занять

та написання рефератів

Семінар – це один із основних видів навчальних занять у вищих навчальних закладах, який полягає в самостійному вивченні курсантами та студентами окремих питань і тем лекційного курсу з оформленням матеріалу у вигляді реферату, доповіді тощо.

Семінарське заняття є однією з найважливіших форм навчального заняття у вищому навчальному закладі, яке проводиться у формі дискусії навколо попередньо визначених тем, до котрих курсанти готують тези виступів на підставі індивідуально виконаних завдань. Семінари проводяться з основних тем навчальної програми і є ефективною формою закріплення теоретичних знань, отриманих на лекціях і під час самостійної роботи з навчальною і науковою літературою.

Головна мета семінарських занять – опанування курсантами та студентами навчальною дисципліною, забезпечення глибокого і всебічного аналізу та колективного обговорення основних проблем курсу, навчання їх елементам творчого застосування отриманих знань на практиці.

Основними завданнями семінарських занять є:

  1.   закріплення у курсантів та студентів теоретичних знань;
  2.   оволодіння ними науковим апаратом, навичками усного і письмового викладання навчального матеріалу;
  3.   залучення їх до науки, наукових досліджень;
  4.   прищеплення їм навичок творчого мислення, самостійного формулювання та висловлювання власних думок, а також захисту висунутих наукових положень і висновків;
  5.   формування у них психологічного світогляду, здатності пов’язувати загальнотеоретичні положення з практичною діяльністю людини.

Найбільш поширеними видами занять на семінарі є: розгорнута бесіда; виступи з рефератами, доповідями; диспут у формі діалогу; круглий стіл тощо.

Слід пам’ятати, що якість семінару перш за все залежить від підготовки курсантів та студентів до нього, тому при підготовці до семінару кожен курсант повинен уважно ознайомитися з планом, який відображає зміст чергової теми заняття; прочитати і продумати свої лекційні записи, які відносяться до теми семінару; вивчити чи законспектувати рекомендовану літературу; скористатися при потребі консультацією викладача; скласти розгорнутий план, тези чи конспект виступу з усіх питань теми заняття.

Курсантам та студентам необхідно відвідувати кожне семінарське заняття. Пропуск семінару позбавляє їх можливості усвідомити, закріпити та отримати цілісне уявлення з тієї чи іншої теми. Крім того, це створює значні труднощі при підготовці до заліку.

Обов’язковим компонентом семінарського заняття з навчальної дисципліни „Соціальна психологія” є підготовка рефератів з найбільш актуальних та складних тем курсу.

Реферат не є дослівним переказом тексту підручника або навчального посібника, а є однією з форм наукового дослідження на певну тему, творчо перероблену на основі знайомства зі станом сучасних наукових досліджень (науково-проблемний реферат) або виклад основних положень певних видань чи їх частин (оглядово-інформаційний реферат).

Реферат має бути виконаним самостійно. Мета написання реферату полягає у набутті курсантом знань з соціальної психології, вмінь і навичок працювати з науковою літературою, самостійно аналізувати і узагальнювати матеріал, робити і формулювати власні висновки та пропозиції.

За допомогою рефератів курсант глибше вивчає найбільш складні проблеми навчальної дисципліни, вчиться правильно оформляти роботу та доповідати результати своєї праці.

Підготовка реферату включає в себе наступні етапи:

  1.  вибір теми;
  2.  підбір і вивчення спеціальної літератури;
  3.  складання плану-реферату;
  4.  викладення змісту теми;
  5.  оформлення реферату;
  6.  усний виклад реферату.

  1.  Вибір теми

Тема реферату обирається самостійно з запропонованого переліку. Допускається закріплення декількох курсантів чи студентів за однією і тією ж темою реферату. В такому разі на семінарському занятті один із них доповідає, а інші виступають з доповненнями та уточненнями. Курсанти та студенти в обсязі навчальної програми дисципліни можуть самі запропонувати тему реферату, погодивши її з викладачем.

При виборі теми слід керуватися власними інтересами до певної проблеми, можливостями підбору літератури та інше.

2. Підбір і вивчення спеціальної літератури

Роботу над рефератом потрібно  починати з вивчення відповідного розділу підручника, навчального посібника, конспекту лекцій. Після того як загальне уявлення про обрану тему склалося, курсанту слід серйозну увагу приділити підбору і вивченню навчальної літератури, орієнтований список якої наведено після кожної теми. Однак запропонований перелік джерел не повинен зв’язувати ініціативу курсанта. Він може та мусить використати інші наукові праці, самостійно підібрані внаслідок вивчення бібліографії за обраною проблематикою.

Вивчаючи ту чи іншу наукову працю, курсант повинен сприймати її крізь призму тих основних проблем, що їх вирішував автор. Без усвідомлення проблеми неможливе виділити головне й істотне, важко відокремити тезу від аргументів і практично неможливо перебороти формальне ставлення до змісту досліджуваної праці.

3. Складання плану реферату

Після ознайомлення з літературою та нормативно-правовими актами студент складає план реферату, в якому конкретизується питання обраної теми і який включає в себе:

  1.  вступ;
  2.  основну частину (виклад змісту теми);
  3.  висновки;
  4.  списки використаної літератури

Вступ є обов’язковою частиною реферату, в якому стисло обґрунтовується актуальність, наукова і практична значимість обраної теми, вказується на її місце в структурі курсу професійної психологічної підготовки, формулюються цілі дослідження.

Основна частина реферату складається із розділів та підрозділів, в яких мають бути послідовно розглянуті всі питання теми. При цьому слід мати на увазі, що кількість розділів та підрозділів не регламентується, але не доцільно їх робити невеликими за обсягом. Якщо матеріал важко розділити на декілька частин його тісну змістовну і логічну послідовність, розділ можна не розбивати на підрозділи.

При визначенні назв розділів і підрозділів необхідно знати, що назва розділу не може повторювати назву теми роботи, а назва підрозділу повторювати назву розділу.

Заключна частина реферату має містити висновки, в яких формулюються результати дослідження, оцінки проаналізованого матеріалу, пропозиції чи рекомендації з досліджуваної проблематики.

Вступ і висновки реферату разом не повинні перевищувати одну чверть його обсягу.

4. Викладення змісту теми

Після підбору й вивчення літератури, визначення плану реферату слід приступити до узагальнення та систематизації зібраного матеріалу. Виклад матеріалу повинен бути чітким, логічним та послідовним. Викладати матеріал у рефераті рекомендується у безособовій формі висловлювання (наприклад, „вважаємо”, „думаємо”, „рахуємо” та інше). Необхідно вживати терміни, властиві психологічній науці, уникати незрозумілих понять та складних граматичних оборотів. Терміни, окремі слова і словосполучення допускається змінювати прийнятими текстовими скороченнями, значення яких зрозуміло до контексту реферату.

При використанні цитат з літературних та наукових джерел слід пам’ятати, що вони необхідні для підтвердження думки автора реферату або  для висловлювання своєї думки на противагу іншій. Надто зловживати ними не слід.

Доцільно звернути увагу на такі характерні недоліки, що трапляються при написанні реферату і які можуть привести до незадовільної оцінки.

  1.  механічне, дослівне переписування використаної літератури;
  2.  поверховий, не аргументований виклад основних теоретичних положень;
  3.  невідповідність між змістом роботи та її планом;
  4.  абстрактний виклад теми, відсутність посилань на літературні джерела;
  5.  недбалість і неграмотність викладу.

Отже, основними вимогами до написання реферату є вміння виділяти основні теоретичні питання і роз’яснювати їх на конкретному матеріалі, логічно та послідовно розкривати зміст теми, використовуючи при цьому сучасну психологічну літературу.

5. Оформлення реферату

Слід пам’ятати, що через оформлення реферату, його зовнішній вигляд, викладач формує першу думку про зміст матеріалу. Тому  необхідно опанувати технікою та етикою оформлення наукової праці та дотримуватись стандартних вимог, які висуваються щодо рефератів.

Починається робота з титульного листа, який оформляється згідно зі зразком (додаток 1).

Після титульного листа на другій сторінці реферату подається план роботи.

Кожна структурна частина роботи повинна починатися з нової сторінки та мати заголовок, який відповідає плану реферату. Заголовки слід розташовувати посередині рядка і друкувати великими літерами без крапок у кінці, не перекреслюючи. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, тоді їх розділяють крапкою. Перенесення слів у заголовку не допускається.

Відстань між заголовком і подальшим чи попереднім текстом має бути не менше, ніж три інтервали, якщо реферат виконаний рукописним способом, та не менше ніж два інтервали, якщо робота виконана за допомогою комп’ютера.

Розділи слід нумерувати арабськими цифрами без крапок в кінці. Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номеру розділу і порядкового номеру підрозділу, відокремлених крапкою (наприклад – 1.1, 1.2).

Усі сторінки, починаючи з другої, послідовно нумеруються із проставленням арабських цифр за загальним правилом у нижньому правому куті, без крапки і кінці. Слід мати на увазі, що першою сторінкою реферату є титульний лист, на якому нумерація сторінки не ставиться, але враховується при нумерації наступної сторінки.

Реферат пишеться чітким, розбірливим почерком, або друкується на одному боці аркуша білого паперу формату А4 (розмір 210х297 мм) через півтора міжстрокових інтервали для комп’ютера, з обов’язковим додержанням при цьому такої ширини полів: зверху і знизу – 20 мм, зліва – 25-30 мм, справа – 10 мм. На одній сторінці повинно бути не більше 32-40 рядків.

Загальний обсяг реферату не повинен перебільшувати 24 друкованих сторінок тексту через 2 інтервали чи 16 – через 1,5 інтервали.

Робота повинна бути зброшурована і підшита. На останній сторінці ставиться число, місяць та рік виконання роботи, а також підпис виконавця.

Оформлення списку використаної літератури є важливою складовою написання реферату. В список включаються тільки ті джерела, які використовувались при написанні реферату або на які зроблено посилання в самій роботі. Список літератури в загальний обсяг реферату не включається, але нумерація сторінок продовжується.

При оформленні списку використаної літератури його слід умовно розділити на дві частини: нормативно-правові акти і спеціальна література (нумерація, при цьому залишається наскрізною).

Нормативно-правові акти розміщуються за їх юридичною силою (Конституція, закони, підзаконні нормативні акти – Укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України і т.ін.) Нормативно-правові акти однакової юридичної сили розміщуються у хронологічному порядку.

До спеціальної літератури відносяться монографії, підручники, навчальні посібники, наукові статті та ін. Дані джерела розміщуються в алфавітному порядку назв або прізвищ перших авторів. Спочатку вказуються прізвище автора, його ініціали. Потім – назву праці, місто видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок. Якщо праця автора розміщена у збірнику робіт, журналі чи газеті, то після назви ставиться дві косі лінії, а далі назва збірника чи журналу, місце, рік видання та його номер (або випуск) і на яких сторінках даний матеріал надрукований. Для газетної статті крім назви і року видання вказують так само дату. При цьому джерела треба писати мовою оригіналу.

Важливе значення має правильне оформлення посилань на джерела та матеріали, які курсант використовує при написанні реферату. Існує декілька варіантів оформлення посилань:

а) нумерація усіх посилань з визначенням номера джерела даного посилання у списку використаної літератури. У такому разі посилання оформляється у квадратних дужках з указанням сторінки. При такому способі посилання у кінці сторінки не вказуються.

б) посилання оформлюються в кінці кожної сторінки під горизонтальною лінією. Нумерація посилань на кожній сторінці починається спочатку.

6. Усний виклад реферату

Після написання реферату курсанти та студенти мають викласти його зміст на семінарському занятті. Автор роботи протягом десяти хвилин має викласти основні положення розділів та підрозділів свого дослідження, обґрунтувати наукову і практичну значимість обраної теми, сформулювати пропозиції чи рекомендації. Після виступу, при необхідності, відповісти на запитання викладачів та інших учасників семінару.

За результатами обговорення написаного і викладеного реферату курсанту виставляється відповідна оцінка, яка враховується при виставленні підсумкової оцінки з навчальної дисципліни.

 

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

МОДУЛЬ 1. МЕТОДОЛОГІЧНІ ТА ТЕОРЕТИЧНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ ПСИХОЛОГІЇ. СПІЛКУВАННЯ ТА ВЗАЄМОДІЯ.

Заняття 1.  Історія формування соціальної психології.

Семінар – 2 години.

План

1. Три точки зору на предмет соціальної психології.

2. Місце соціальної психології в системі психологічного та соціологічного знання.

3. Сучасні погляди вчених на предмет соціальної психології та об’єкти її дослідження.

4. Проаналізувати історію розвитку вітчизняної соціальної психології.

5. Соціальна психологія і практичні задачі суспільства.

Теми рефератів

1. Сучасні погляди вчених на предмет соціальної психології.

2. Соціальна психологія в культурно-історичній перспективі.

3. Сучасні підходи у вивченні соціально-психологічних явищ.

Дискусія на тему “Соціальна психологія як наука”

Питання до дискусії

• Охарактеризувати інтеграцію соціальної психології в системі наук.

• Розкрити історію розвитку вітчизняної і зарубіжної соціальної психології.

• Розкрити методологію і процедури соціально-психологічних досліджень.

• Проаналізувати спеціалізовані соціально-психологічні методи.

• Розкрити управлінсько-виховні методи.

Література:

1. Андреева Г.М. Социальная психология. – М.: изд. МГУ, 1998.

2. Андреева Г.М., Богомолова Н.Н., Петровская Л.А. Современная социальная  психология на Западе. – М.: изд. МГУ, 1978.

3. Будилова Е.А. Социально-психологические проблемы в русской науке. – М.: Наука, 1983.

4.  Орбан-Лембрик Л. Перспективні напрями розвитку соціальної психології в контексті реальних потреб суспільства // Соціальна психологія. — 2003. — № 1. — С. 6–26.

4. Петровский А.В. История советской психологии. – М.: Наука, 1967.

5. Социальная психология / под ред. Е.С.Кузьмина, В.Е.Семенова. – Л.: изд. ЛГУ, 1975.

6. Шихирев П.Н. Современная социальная психология. – М.: ИП РАН, 1999.

7. Битянова М.Р. Социальная психология. – М., 2001.

Додаткова література:

1. Москович С. Век толпы. – М.: ЦПП, 1996.

2. Фрейд З. Массовая психология и анализ человеческого «Я»// З.Фрейд «Я» и «Оно», т.1 – Тбилиси: «Мерани», 1991.

3. Шихирев П.Н., Шорохова Е.В. Социальная психология // Тенденции развития психологической науки. – М.: Наука, 1989.

Заняття 2. Спілкування як об’єкт дослідження у соціальній психології. Структура і функції спілкування.

Семінар – 2 години.

План

1. Визначення спілкування.

2. Функції та структура спілкування.

3. Спілкування як реалізація суспільних та міжособистісних відносин.

4. Спілкування та діяльність.

5. Особливості психічних процесів в умовах спілкування.

Теми рефератів

1. Спілкування: традиційні дослідження і нова проблематика.

2. Основні завдання міжособистісної взаємодії.

3. Сутність психологічного міжособистісного впливу та його види.

4. Основні класифікаційні схеми функції спілкування та їх зміст.

Дискусія на тему “Психологія міжособистісної взаємодії”

Питання до дискусії

• Співвідношення понять “інтеракція”, “взаємодія”, “соціальна взаємодія”, “дія”, “діяльність”, “активність”, “комунікація”.

• Охарактеризувати процес пізнання людини: ефект ореолу, ефект новизни, каузальної атрибуції.

• Проаналізувати динаміку міжособистісних відносин та механізм

їхнього регулювання й умови розвитку.

• Розкрити стратегію, тактику, засоби, методи, форми та критерії

ефективності впливу.

Література:

1. Леонтьев А.А. Психология общения. – М., 1997. – с.10-26, 234-240, 249-257.

2. Андреева Г.М. Социальная психология. – М.: изд. МГУ, 1998.

3. Леонтьев А.А. Общение как объект психологического исследования // Методологические проблемы социальной психологии. – М.: Наука, 1975.

4. Ломов Б.Ф. Методологические и теоретические проблемы психологии. – М.: изд. МГУ, 1980.

 5. Психологические исследования общения. – М.: Наука, 1985.

6. Ломов Б.Ф. Особенности познавательных процессов в условиях общения // Психологический журнал, 1980, т.1, №5.

7. Шибутани Т. Социальная психология. – Р.-н-Д.: Феникс, 1998.

Додаткова література:

1. Общение и оптимизация совместной деятельности / под ред. Андреевой Г.М., Яноушека Я.М. – М.: изд. МГУ, 1987.

2. Обозов Н.Н. Психология межличностных отношений. – К.: Лыбидь, 1990.

Заняття 3. Соціальна психологія малих та великих груп.

 Семінар – 2 години.

План

  1.   Поняття соціальної спільноти і соціальної групи. Проблеми групи в соціальній психології.
    1.   Основні механізми утворення малих груп.
    2.   Соціально-психологічний аналіз етнічних груп.
    3.   Психологія соціальних рухів.
    4.   Психологія великих стихійних груп: маси, публіки, аудиторії.
    5.   Соціальна психологія натовпу.
    6.   Основні теорії і класифікації лідерства.

Теми рефератів

  1.  Соціальна психологія суспільства.
  2.  Психологія соціальних класів.
  3.  Соціально-психологічний аналіз етнічних груп.
  4.  Психологія соціальних рухів.
  5.  Психологія великих стихійних груп: маси, публіки, аудиторії.
  6.  Соціальна психологія натовпу.

Дискусія на тему “Психологія малих та великих соціальних груп та міжгрупової взаємодії”

Питання до дискусії

• Навести приклади прояву феноменів групового тиску і конформізму.

• Розкрити основні феномени міжгрупової взаємодії.

• Охарактеризувати способи роз’вязання конфліктів на міжособистісному рівні.

• Розкрити зміст процедури діагностики групових конфліктів і модель управління ними.

• Визначте форми прояву психології великих соціальних груп.

• Опишіть формально-структурні характеристики натовпу і вкажіть, з якою метою необхідно виявляти внутрішню структуру натовпу.

• Проаналізуйте принципову різницю поведінки людини у натовпі і поза ним.

• Опишіть способи здійснення профілактики чуток у великих групах.

• Проаналізуйте паніку як соціально-психологічне явище і розкрийте соціальні умови, що сприяють її виникненню у великих соціальних групах.

• Визначте групи (типи), на які розподіляються люди за їх поведінкою в умовах паніки, і вкажіть, що впливає на виникнення панічних станів у людей.

Література:

1. Андреева Г.М. Социальная психология. – М.: изд. МГУ, 1998.

2. Донцов А. І. Про поняття “група” у соціальній психології / Вестн. Москов. ун-та. — Сер. 14.: Психология. — 1997. — № 4 . — С. 17–25.

3. Майерс Д. Социальная психология. – С.-Пб.: Питер, 1997.

4. Хараш А.У. Смысловая структура публичного выступления об объекте (Психология восприятия) // Вопросы психологии, 1978, №4.

5. Лабунская В.А. Невербальное поведение. – Ростов: зд. РГУ, 1986.

6. Проблема общения в психологии. – М.: Наука, 1981.

7. Хрестоматия по социальной психологии. – М.: МПА, 1994.

Додаткова література:

1. Доценко Е.Л. Психология манипуляции. – М.: изд. МГУ, 1996.

2. О`Коннор Д., Сеймор Д. Введение в НЛП. – Челябинск, 1997.

3. Снелл Ф. Искуство делового общения. – М.: Наука, 1990.

4. Прибрам К. Языки мозга. Ч.4. Структура коммуникативного процесса. – М., 1975.

МОДУЛЬ 2. СОЦІАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ ОСОБИСТОСТІ

Заняття 1. Соціально-психологічні аспекти соціалізації особистості

Семінар – 2 години.

План

1. Основні підходи до вивчення особистості як соціально-психологічного утворення.

 2. Соціалізація, її зміст, стадії та ефекти.

 3. Механізми й інститути соціалізації.

4. Соціалізація і формування образу “Я”

5. Належність особистості до групи як фактор соціалізації.

6. “Я-концепція” як соціально-психологічний феномен.

Теми рефератів

1. Соціально-психологічні проблеми особистості.

2. Особистість з погляду соціальної психології.

3. Специфіка соціально-психологічного підходу до вивчення особистості.

   4. Соціально-психологічні проблеми соціалізації особистості.

5. Особистість у системі міжособистісних відносин.

6. Оцінювання рівня соціально-психологічної адаптованості.

Дискусія на тему “Соціальна психологія особистості”

Питання до дискусії

• Яке значення для наук про людину має типологія особистостей?

• Дайте визначення поняттю “соціально-історичний тип особистості”.

• Чи згодні Ви з тим, що “соціальна зрілість особистості” і “соціально-історичний тип особистості” збігаються? Обгрунтуйте свою відповідь.

• У якому смислі застосовується поняття “ресоціалізація? Спрямованість особистості та її значення. Поняття “Я-концепції” та її вплив на життєдіяльність людини.

Література:

1. Андреева Г.М. Социальная психология. – М.: изд. МГУ, 1998.

2. Шибутани Т. Социальная психология. – Р.-н-Д.: Феникс, 1998.

3. Социальная психология личности. – М.: Наука, 1979.

4. Кон И. Открития “Я”. – М.: Политиздат, 1978.

5. Гиппенрейтер Ю.Б. Введение в общую психологию. – М.: изд. МГУ, 1988.

6. Столбун Е.Б. Проблема социализации в символическом интеракционизме Д.Мида// Вестник МГУ. Философия, 1976, т.1, №2.

7. Юрченко В. Формування образу Я-особистості: етнопсихологічний аспект // Освіта і управління. — 1999. — Т. 3, № 1. — С. 93–101.

Заняття 2. Проблема соціальних установлень у психології

Семінар – 2 години.

План

  1.  Соціальні установлення в системі соціально-психологічних й загально-психологічних понять.
  2.   Традиції й етапи вивчення соціальних установок.
  3.   Психологічна структура соціальної установки та її ієрархічна будова.
  4.   Динаміка формування та зміни соціальних установок.

Теми рефератів

  1.  Структура та сутність соціальної установки.
  2.  Соціальна установка і реальна поведінка.
  3.  Особистість і група.
  4.  Психологічні механізми регуляції соціального поводження особистості.
  5.  Потреби, мотиви, інтереси, цінності, соціальні установки та їх роль у психічній регуляції соціальної поведінки особистості.
  6.  Значення досліджень установки в школі Д. Н. Узнадзе для вивчення соціальних установок.
  7.  Структура соціальної установки.
  8.  Функції соціальних установок у регуляції соціального поводження особистості.
  9.  Співвідношення соціальних установок і реального поводження (феномен Лапьера).
  10.  Концепція В. А. Ядова щодо ієрархічної структури диспозиції особистості.

Дискусія на тему “Проблема соціальних установлень у  психології”

Питання до дискусії

  •  Розкрийте проблему особистості в сучасній соціальній психології.
  •  Розкрийте особливості процесу соціалізації особистості.
  •  Опишіть структуру соціальної установки.
  •  Охарактеризуйте властивості соціальних установок.
  •  Розкрийте функції соціальних установок.
  •  За рахунок чого може забезпечуватися стійкість установок?
  •  Охарактеризуйте стереотипи і забобони.
  •  Розкрийте сучасні дослідження “Я-концепції” особистості.
  •  Розкрийте “Я-концепцію” як структуру установок.
  •  Розкрийте автостереотип і гетеростереотип.

Література:

1. Андреева Г.М. Социальная психология. – М.: изд. МГУ, 1998.

2. Психологические проблемы регуляции социального  поведения. – М.: Наука, 1976.

3. Майерс Д. Социальная психология. – С.-Пб.: Питер, 1997.

4. Саморегуляция и прогнозирование социального поведения личности/ под ред. Ядова В.А.- Л.: Наука, 1979.

5. Асмолов А.Г., Ковальчук М.А. О соотношении понятия “установка” в общей и социальной психологии// Теоретические и методологические проблемы социальной психологии. – М.: изд. МГУ, 1977.

6. Пайнс Э., Маслач К. Практикум по социальной психологии. – С-Пб.: Питер, 2000.

7. Ядов В.А. О диспозиционной регуляции социального поведения личности// Методологические проблемы социальной психологии. – М.: Наука, 1975.

Додаткова література:

1. Надирашвили Ш.А. Понятие установки в общей и социальной психологии. – Тбилиси, 1974.

Заняття 3. Соціально-психологічні аспекти особистості

Семінар – 2 години.

План

1. Поняття психологічних якостей особистості.

2. Сутність, природа й типи соціально-психологічних якостей особистості.

3. Основні соціально-психологічні якості особистості.

4. Проблема формування та корекції соціально-психологічних явищ.

5. Особливості взаємозв'язку особистості і суспільства.


Теми рефератів

  1.  Соціально-психологічні теорії особистості.
    1.  Взаємозвязок особистості й суспільства.
    2.  Соціально-психологічна компетентність особистості.
    3.  Соціально-психологічні теорії особистості.
    4.  Акмеологічний підхід до вивчення особистості.

Дискусія на тему “Ссоціально-психологічні аспекти особистості”

Питання до дискусії

  •  У чому полягає соціально-психологічна природа особистості?
  •  Які існують соціально-психологічні орієнтири дослідження особистості?
  •  Комунікативний потенціал особистості.
  •  Соціальний тип.
  •  Соціально-психологічний досвід.
  •  Статусно-рольові параметри.

Література:

1. Андреева Г.М. Социальная психология. – М.: изд. МГУ, 1998.

2. Хьелл Л., Зиглер Д. Теории личности. – С-Пб.: Питер, 1997.

3. Психология личности, т.2 – Самара: Бахрах, 1999.

4. Социальная психология личности. – М.: Наука, 1979.

5. Маейрс Д. Социальная психология. – С-Пб.: Питер, 1997.

6. Бодалев А.А. Формирование понятия о другом человеке как личности. – Л., 1970.

МОДУЛЬ 3. ЗЛОЧИННІСТЬ ЯК СОЦІАЛЬНЕ ЯВИЩЕ

Заняття 1. Соціально-психологічні закономірності протиправної поведінки

Семінар – 2 години.

План

  1.  Соціальні процеси та індивідуальна поведінка.
  2.  Взаємодія особистості із соціальним середовищем.
  3.  Набуття індивідуального досвіду.
  4.  Процес соціалізації  і формування особистості.
  5.  Ефективна та реактивна поведінка.

Теми рефератів

  1.  Соціальне середовище і формування особистості.
  2.  Соціальна природа правомірної та протиправної поведінки.
  3.  Основні напрямки дослідження протиправної поведінки.
  4.  Соціальні процеси та індивідуальна поведінка.
  5.  Ефективна та реактивна поведінка.

Дискусія на тему “Соціально-психологічні закономірності протиправної поведінки”

Питання до дискусії

  •  Окресліть основні напрями дослідження причин протиправної поведінки.
    •  Соціальна поведінка як спосіб вияву активності особистості.
    •  У чому полягає роль соціальних чинників у розвитку особистості?
    •  Соціальні процеси та індивідуальна поведінка. Взаємодія особистості із соціальним середовищем.
    •  Індивідуальний досвід.
    •  Процес соціалізації  і формування особистості.
    •  Соціально-психологічні механізми організації злочинного середовища.

Література:

  1.   Антонян Ю.М. Социальная середа и формирование личности преступника. – М., 1975.
  2.   Булатов Р. Подростково-молодежные группировки // Советская юстиция. – 1991. - № 2.
  3.   Галкин Е.Б. Социально-психологические механизмы соорганизации преступной среды: проблемы борьбы с организованной преступностью. – М., 1990. – С.13-20.
  4.   Гуров А.И. Предупреждение организованной преступности // Пути совершенствования мер по предупреждению преступлений. – М., 1988.
  5.   Коновалова В.Е. Правовая психология. – Харьков, 1990.
  6.   Криминология о неформальных молодежных объединениях. – М., 1990.
  7.   Литвак О.М. Злочинність, її причини та профілактика. – К., 1997.
  8.   Лунев В.В. Преступность ХХ века: мировой криминологический анализ. – М., 1997.
  9.   Максименко С.Д., Зайчук В.О., Клименко В.В. Загальна психологія. – К., 2000.
  10.  Психологічний словник / За ред. В.І.Войтка. – К.: Вища школа, 1982.
  11.  Психология человека от рождения до смерти / Под общ.ред. А.А.Реана. – М., 2002.
  12.  Роббер М.-А., Тильман Ф. Психология индивида и группы. – М., 1988.
  13.  Самонов А.П. Психология преступных групп. – Пермь, 1991.
  14.  Чечетин А.Е. Лидерство в криминальной группе // Актуальные проблемы борьбы с преступностью. – Омск, 1983.
  15.  Яковлев А.М. Преступность и социальная психология (Социально-психологические закономерности противоправного поведения). – Юридическая литература. - Москва, 1971.          

 

Заняття 2. Злочинець і соціальні групи

Семінар – 2 години.

План

  1.   «Конформізм» і протиправна поведінка.
  2.   Поняття та причини протиправної поведінки.
  3.   Соціальна роль і референтна група.
  4.   Психологічна структура соціальних груп.
  5.   Види соціальних груп та їх вплив на індивіда.

Теми рефератів

  1.  Соціальний статус та соціальна роль особистості.
    1.  Соціальний характер особи злочинця.
    2.  Психологічна характеристика процесу формування особи злочинця.
    3.  Поняття злочинної поведінки та механізми її формування.
    4.  Методи вивчення причин злочинної поведінки.
    5.  Референтна група та її місце в житті людини.
    6.  Соціально-психологічні особливості груп з кримінальною субкультурою.

Дискусія на тему “Злочинець і соціальні групи”

Питання до дискусії

  1.  Поняття злочинної поведінки та механізм її формування.
  2.  Вплив соціальної групи на поведінку людини.
  3.  Асоціальна поведінка як суспільний феномен.
  4.  Референтна група.
  5.  Соціально-рольові характеристики злочинця.
  6.  Основні риси правової та моральної свідомості злочинця.

Література:

  1.  Антонян Ю.М. Социальная середа и формирование личности преступника. – М., 1975.
  2.  Булатов Р. Подростково-молодежные группировки // Советская юстиция. – 1991. - № 2.
  3.  Галкин Е.Б. Социально-психологические механизмы соорганизации преступной среды: проблемы борьбы с организованной преступностью. – М., 1990. – С.13-20.
  4.  Гуров А.И. Предупреждение организованной преступности // Пути совершенствования мер по предупреждению пре ступлений. – М., 1988.
  5.  Коновалова В.Е. Правовая психология. – Харьков, 1990.
  6.  Криминология о неформальных молодежных объединениях. – М., 1990.
  7.  Литвак О.М. Злочинність, її причини та профілактика. – К., 1997.
  8.  Лунев В.В. Преступность ХХ века: мировой криминологический анализ. – М., 1997.
  9.  Максименко С.Д., Зайчук В.О., Клименко В.В. Загальна психологія. – К., 2000.
  10.  Психологічний словник / За ред. В.І.Войтка. – К.: Вища школа, 1982.
  11.  Психология человека от рождения до смерти / Под общ.ред. А.А.Реана. – М., 2002.
  12.  Роббер М.-А., Тильман Ф. Психология индивида и группы. – М., 1988.
  13.  Самонов А.П. Психология преступных групп. – Пермь, 1991.
  14.  Чечетин А.Е. Лидерство в криминальной группе // Актуальные проблемы борьбы с преступностью. – Омск, 1983.
  15.  Яковлев А.М. Преступность и социальная психология (Социально-психологические закономерности противоправного поведения). – Юридическая литература. - Москва, 1971.          

Заняття 3. Роль соціальної адаптації у забезпеченні правової поведінки

Семінар – 2 години.

План

  1.   Соціальне очікування.
  2.   Особливості поведінки та адаптації людей із різних соціальних груп.
  3.   Процеси ресоціалізації.
  4.   Профілактика злочинної поведінки.  
  5.   Соціальна поведінка як спосіб вияву активності особистості.
  6.   Роль соціальних чинників у розвитку особистості.

Теми рефератів

  1.  Механізми соціальної адаптації.
    1.  Профілактика протиправної поведінки.
    2.  Психологічне забезпечення девіантної поведінки у підлітків.
    3.  Соціально-психологічні чинники формування правової поведінки.
    4.  Поняття і сутність ресоціалізації.
    5.  Проблема ресоціалізації осіб, звільнених з місць позбавлення волі.
    6.  Закордонний та вітчизняний досвід ресоціалізації злочинців та осіб, звільнених з місць позбавлення волі.

Дискусія на тему “Роль  соціальної адаптації у забезпеченні правової поведінки”

Питання до дискусії

  •  У чому полягають проблеми психологічного забезпечення девіантної поведінки у підлітків?
  •  Які соціально-психологічні чинники формування правової поведінки?
  •  Дайте поняття сутності процесу ресоціалізації.
  •  Педагогічні та психологічні умови ре соціалізації неповнолітніх засуджених.

Література:

  1.  Антонян Ю.М. Социальная середа и формирование личности преступника. – М., 1975.
  2.  Булатов Р. Подростково-молодежные группировки // Советская юстиция. – 1991. - № 2.
  3.  Галкин Е.Б. Социально-психологические механизмы соорганизации преступной среды: проблемы борьбы с организованной преступностью. – М., 1990. – С.13-20.
  4.  Гуров А.И. Предупреждение организованной преступности // Пути совершенствования мер по предупреждению пре ступлений. – М., 1988.
  5.  Коновалова В.Е. Правовая психология. – Харьков, 1990.
  6.  Криминология о неформальных молодежных объединениях. – М., 1990.
  7.  Литвак О.М. Злочинність, її причини та профілактика. – К., 1997.
  8.  Лунев В.В. Преступность ХХ века: мировой криминологический анализ. – М., 1997.
  9.  Максименко С.Д., Зайчук В.О., Клименко В.В. Загальна психологія. – К., 2000.
  10.  Психологічний словник / За ред. В.І.Войтка. – К.: Вища школа, 1982.
  11.  Психология человека от рождения до смерти / Под общ.ред. А.А.Реана. – М., 2002.
  12.  Роббер М.-А., Тильман Ф. Психология индивида и группы. – М., 1988.
  13.  Самонов А.П. Психология преступных групп. – Пермь, 1991.
  14.  Чечетин А.Е. Лидерство в криминальной группе // Актуальные проблемы борьбы с преступностью. – Омск, 1983.
  15.  Яковлев А.М. Преступность и социальная психология (Социально-психологические закономерности противоправного поведения). – Юридическая литература. - Москва, 1971.          

Методичні рекомендації щодо організації самостійної роботи

та підготовки до заліку з дисципліни “Соціальна психологія”

Самостійна робота розроблена на основі модульної системи навчання та нової концепції сучасної вищої освіти з урахуванням нових підходів щодо підготовки фахівців. Згідно з даною концепцією акценти у процесі вивчення курсу “Cоціальна психологія” перенесено на самостійне осмислення, опрацювання наукової інформації, вироблення уміння самостійно аналізувати проблеми сучасної соціальної психології, механізми виникнення та функціонування психічних явищ, процесів та станів.

Самостійна робота курсантів та студентів займає все більш вагоме місце у навчальному процесі. Ця робота дозволяє більш ефективно активізувати пізнавальні, професійні мотиви студентів, розвивати творче мислення.

Самостійна робота планується, організовується індивідуально кожним студентом, але він завжди може розраховувати на консультацію викладача. Вона включає опрацювання матеріалу лекцій, підготовку до практичних занять, вивчення додаткових тем і питань на основі рекомендованої літератури, підготовку до написання модульних контрольних робіт, підбір матеріалу для написання наукового дослідження, підготовку до участі в конференції тощо.

Під час наукового дослідження або роботи над доповіддю студент може виявити більшу ініціативу й самостійність у підборі літератури, складанні плану роботи. Це необхідно не тільки для розвитку вміння самостійно опрацьовувати літературу, систематизувати прочитаний матеріал, а й для закріплення теоретичних знань, набутих під час вивчення дисципліни “Соціальна психологія”, та розвитку професійної культури студентів та курсантів.

 Одним з важливих етапів навчання є контроль і оцінка знань курсантів і студентів. Дисципліна “Соціальна психологія” складається з трьох навчальних модулів.

На заняттях будуть використані такі види та форми контролю аудиторної та позааудиторної самостійної роботи:

• тематичний — опитування, письмові контрольні роботи за темами, захист рефератів;

• рубіжний (модульний) — письмові модульні контрольні роботи;

• підсумковий модульний контроль (залік);

Значення контролю полягає не тільки в тому, щоб встановити, які знання здобув курсант чи студент, але й у тому, як він володіє методом пізнання, як він мислить, як може використовувати знання при вирішенні психологічних завдань на професійному та міжособистісному рівні. При цьому враховуються знання навчального матеріалу, який подається у підручниках, навчальних посібниках і в додатковій літературі.

Модульний контроль знань проводиться після завершення лекційних та семінарських занять, що належать до певного модуля.  Студент може отримати за кожний модуль рейтингову оцінку “відмінно”, якщо він набирає 90 — 100 балів; “добре” — 75 — 89 балів; “задовільно” — 60 — 74 бали; “незадовільно” — 0 — 59 балів.

Якщо студент пропустив 75% навчальних годин з курсу, то він не допускається до складання модуля.

До заліку можуть бути не допущені ті студенти, які мають незадовільні оцінки за результатами трьох модульних контрольних робіт. Не зарахованим результат може бути тоді, коли знання та уміння студента не відповідають основним вимогам, навчальний матеріал у межах програми не засвоєний.

 

Опрацювання матеріалу лекцій

До теми 1: Історія формування соціально-психологічних ідей

Завдання для самостійної роботи

Конспект лекцій. Роль конспекту лекцій суто навчальна: він дає змогу зафіксувати основні поняття і положення, а отже відтворити їх, наприклад, при написанні реферату або підготовці до іспиту. Складати його слід як огляд, що містить основні положення лекції без подробиць і другорядних деталей. Конспект носить індивідуалізований характер: він розрахований на самого автора і тому може виявитися малозрозумілим для інших.

Для того щоб здійснювати цей вид роботи, у кожному конкретному випадку необхідно грамотно вирішити такі завдання:

• Зорієнтуватися в загальній композиції лекції (уміти визначити основні положення).

• Побачити логіко-значеннєву канву повідомлення, зрозуміти систему викладу інформації в цілому, а також розвитку кожної окремої думки.

• Виявити “ключові” думки, тобто основні значеннєві віхи, на які “нанизаний” зміст.

• Визначити інформацію, що деталізує основні положення.

• Лаконічно сформулювати основну інформацію, не переносити її конспект цілком і дослівно.

Будь-який навчальний текст містить основну і допоміжну інформацію.

Основна інформація має найбільш істотне значення для розкриття змісту теми або питання. До неї належать: визначення наукових понять, формулювання законів, теоретичних принципів тощо.

Призначення допоміжної інформації — допомогти студентові краще засвоїти матеріал.

Зміст конспектування — переробка основної інформації з метою її узагальнення і скорочення. Узагальнити — означає представити її у більш загальній, схематичній формі: визначень, висновків, окремих заголовків, викладу основних результатів тощо.

Основна інформація на лекції записується як можна повніше і становить опорний конспект. Допоміжна, як правило, опускається за винятком, якщо студенту не повністю зрозумілі основні положення.

Основними вимогами до конспекту є наочність записів і таке їх розташування, що давало б можливість усвідомити логічні зв’язки й ієрархію понять. Обсяг рукописного конспекту мають становити одну четверту (0,25) лекційних матеріалів, повно відображати їх зміст. Конспект містить: лекційну тему, план лекції, бібліографічні джерела, власне конспект матеріалу. Бажано виокремлення основних положень і визначень. При написанні конспекту сторінки зошита поділяють навпіл вертикальною рисою. В лівій частині сторінки пишуть конспект лекції, а в правій — письмово фіксується інформація з додаткових джерел у вигляді стислого викладення основного змісту якого-небудь тексту.

Результат конспектування — запис, що дає змогу негайно або через деякий

термін з потрібною повнотою відновити отриману інформацію.

Додаткова інформація може бути надана у вигляді тез — коротко сформульованих основних думок, положення досліджуваного матеріалу. Тези лаконічно виражають суть прочитаного, дають можливість розкрити зміст. Під час формулювання тез корисно виписати сторінки тексту, що найбільш чітко відображають основну думку автора.

Спосіб “питання — відповіді” полягає в тому, що самостійно формулюються питання або проблеми, порушені на лекції і даються відповіді на них. Модифікацією цього способу є таблиця, де місце “питання” займає формулювання проблеми автором, а “відповіді” — вирішення даної проблеми. Іноді в таблиці можуть бути і додаткові графи: наприклад, “інші погляди ”.

Раціонально використовувати різні способи конспектування для запису того самого матеріалу. Такій спосіб отримав назву “комбінованого конспекту”. При цьому використовуються кілька або всі способи. Саме “комбінований конспект” є ознакою високого рівня підготовки студента.

Форма звітності — рукописний конспект лекційних матеріалів.

Завдання на самостійну роботу студентів: виписати визначення основних понять, використаних у лекційному матеріалі.

Форма звітності: словник визначень, спрямований на розширення знань лекційного матеріалу, набуття практичних навичок тлумачення понять предметної області. Визначення можуть бути дані самостійно або узяті зі словників і енциклопедій.

Самостійна робота студентів за підручником: Орбан-Лембрик О. Е. Соціальна психологія. — К.: Академвидав, 2005. — 448 с.

 

Питання для самоконтролю за темою:

 1. Сучасні погляди вчених на предмет соціальної психології та об’єкти її дослідження.

2. Проаналізувати історію розвитку вітчизняної соціальної психології.

4. Охарактеризувати методи дослідження у соціальній психології.

5. Які етапи розвитку соціальної психології Ви знаєте?

6. Коли розпочався науковий етап розвитку соціальної психології?

7. З працями яких вчених пов’язують початок наукового етапу розвитку?

8. Які основні принципи гуманістичного напряму?

9. Дайте загальну характеристику радянської психології 20–30-х років та наприкінці 50-х років ХХ ст.

10. Характеристика загальнопсихологічних методів соціальної психології.

11. Соціально-психологічний експеримент.

12. Специфічні методи соціальної психології: соціометрія, контент-аналіз.

 13. Охарактеризуйте предмет і метод соціальної психології.

14. Які філософські принципи застосовує соціальна психологія?

15. Що таке наукова методологія?

16. Які особливості загальної і номінальної методології?

17. Назвіть основні універсальні та спеціальні методи соціально-психологічних досліджень.

18 . Охарактеризуйте методи аналізу, інтерпретації та тлумачення даних.

19. З якою метою використовують моделювання в соціальній психології?

20. Що являє собою метод типологізації?

21. Які різновиди спостереження Ви знаєте?

22. Які види експерименту застосовують у соціальній психології?

23. Які загальні етапи реалізації методики?

До теми 2: Місце спілкування у системі відносин людини.

Структура і функції спілкування

Завдання для самостійної роботи

Конспект лекції.

Виписати визначення основних понять, використаних у лекційному матеріалі. Форма звітності: словник визначень.

Питання для самоконтролю за темою:

  1.  Соціально-психологічна сутність феномену “спілкування”.
  2.  Специфіка комунікативного процесу між людьми.
  3.  Понятійний апарат соціальної психології для опису впливу  комунікативної ситуації.
  4.  Вербальна комунікація. Значення комунікативних властивостей людської мови.
  5.  Основні види невербальної комунікації.
  6.  Механізми впливу в процесі спілкування. Історичні традиції соціальної психології у вивченні зараження, навіювання, наслідування.
  7.  Розкрийте основні завдання міжособистісної взаємодії.
  8.  Охарактеризуйте суб’єкт і об’єкт міжособистісного пізнання.
  9.  Охарактеризуйте механізми регулювання міжособистісних стосунків.
  10.  Розкрийте умови розвитку міжособистісних стосунків.
  11.  Охарактеризуйте зміст методологічного принципу спілкування в соціальній психології.
  12.  Охарактеризуйте основні класифікаційні схеми функції спілкування та розкрийте їх зміст.
  13.  Як впливають основні характеристики процесу психологічного впливу на його ефективність?

До теми 3: Соціальна психологія малих та великих груп.

Завдання для самостійної роботи

Конспект лекції.

За вже підготовленими матеріалами зробіть огляд з питань теми “Соціальна психологія груп”.

Питання для самоконтролю за темою:

  1.   Охарактеризуйте підходи до визначення малої та великої групи та розкрийте її основні якісні ознаки.
  2.   Охарактеризуйте основні механізми утворення малих груп та великих груп.
  3.   Розкрийте комунікативну та рольову структуру малої групи.
  4.   Охарактеризуйте основні теорії і класифікації лідерства.
  5.   Охарактеризуйте основні етапи, які проходить група у своєму розвитку.
  6.   Опишіть експериментальні дослідження міжгрупової взаємодії.
  7.   Розкрийте соціальну категоризацію, соціальну ідентифікацію і соціальне порівняння.
  8.   Дайте визначення організаційного конфлікту та його класифікацію.
  9.  Охарактеризуйте способи розв’язання конфліктів на міжособистісному рівні.
  10.  Що таке групова динаміка?
  11.  Кого психологи називають лідерами?
  12.  Які характерологічні риси притаманні лідерам?
  13.  Які типи лідерів виокремлює Р. Бейлз?
  14.  Які три типи ресурсів має у своєму розпорядженні мала група?
  15.   Через які механізми репрезентується статус лідеру?
  16.  У чому сутність ситуативності лідерства?
  17.  Дайте визначення авторитету особистості.
  18.  Що таке функціональний і формальний авторитет?
  19.  Які стилі лідерства Ви знаєте?
  20.  Які типи лідерства виокремлює М. Вебер?
  21.  Чим відрізняється неформальне і формальне лідерство?
  22.  Що є феноменом “ідіосинкразичного кредиту”?
  23.  Основні положення теорії психологічного (ціннісного) обміну.
  24.  Які варіанти ціннісного обміну Ви знаєте?
  25.  Охарактеризуйте феномени групового тиску і групової єдності.
  26.  Що таке групові норми?
  27.  Яке головне призначення дії групових норм?
  28.  Стисло охарактеризуйте особливості нормативного впливу групової більшості і вплив меншості.
  29.  Дайте визначення конформізму.
  30.  Які типи поведінки включає конформність?
  31.  Розкрийте значення терміна нонконформізм.
  32.  Сутність Нормативної функції референтної групи.
  33.  Яка різниця між Позитивною і негативною нормативною референтними групами?
  34.  Пригадайте визначення групової згуртованості.
  35.  Співвідношення яких компонент визначає ступінь згуртованості групи?

До теми 4: Соціально-психологічні аспекти соціалізації особистості.

Завдання для самостійної роботи

Конспект лекції.

Питання для самоконтролю за темою:

  1.  Суть поняття соціалізація особистості
  2.  Які основні функції спілкування Ви знаєте?
  3.  Назвіть основні форми і види спілкування.
  4.  Що таке комунікація?
  5.  Яка основна мета інформаційного обміну у спілкуванні?
  6.  Поняття про комунікацію та її різновиди.
  7.  Види комунікації.
  8.  Комунікативні бар’єри.
  9.  Поняття соціальної перцепції. Механізми взаєморозуміння.
  10.  Ефекти між особистісного сприймання.
  11.  Адекватність розуміння інших людей.
  12.  Атракція – як емоційна сторона міжособистісного сприймання.
  13.  Поняття соціальної перцепції. Механізми взаєморозуміння.
  14.  Інтерактивна сторона спілкування: спілкування як обмін діями.
  15.  Проблема взаємодії (інтеракції) людей у соціальній психології.
  16.  Перцептивна сторона спілкування: спілкування як взаєморозуміння та взаємопізнання людей. 
  17.  Роль міжособистісного сприйняття в процесі спілкування.
  18.  Що таке соціальна взаємодія?
  19.  Охарактеризуйте основні соціально-психологічні типи взаємодії.
  20.  Дайте визначення рефлексії і соціальної перцепції.
  21.  Які основні функції перцепції Ви знаєте?
  22.  Як відбувається усвідомлення себе через інших?
  23.  Дайте визначення емпатії і атракції.
  24.  Наведіть приклади емоційної експресії у спілкуванні.

До теми 5: Проблема соціальних установлень в психології.

Завдання для самостійної роботи

Конспект лекції.

 

Питання для самоконтролю за темою:

  1.  Поняття соціальної установки (аттитюдів).
    1.  Механізм формування соціальної установки.
    2.  Функції соціальних установок у регуляції соціальної поведінки особистості.
    3.  Поведінка та установка. Вплив установки на поведінку.
    4.  Вплив поведінки на установку.
    5.  Особливості формування соціальної установки.
    6.  Соціальні установлення в системі соціально-психологічних й загально-психологічних понять.
    7.  Західні традиції в дослідженні соціальних установлень.
    8.  Психологічна структура соціальної установки та її ієрархічна будова.
    9.  Динаміка формування та зміни соціальних установок.
    10.  Соціально-психологічні стереотипи поведінок: визначення, механізми формування.
    11.  Соціальні установки: поняття, структура, властивості і функції.
    12.  Властивості соціальних установок.
    13.  Розкрийте “Я-концепцію” як структуру установок.

До теми 6: Соціально-психологічні аспекти особистості.

Завдання для самостійної роботи

Конспект лекції.

 

Питання для самоконтролю за темою:

1. Поняття психологічних якостей особистості.

2. Сутність, природа й типи соціально-психологічних якостей особистості.  3. Основні соціально-психологічні якості особистості.

4. Проблема формування та корекції соціально-психологічних явищ.

5. Основні підходи до вивчення особистості як соціально-психологічного утворення.

6. Соціалізація, її зміст, стадії та ефекти.

7. “Я-концепція” як соціально-психологічний феномен.

8. Проблема особистості в сучасній соціальній психології.

10. Особливості процесу соціалізації особистості.

11. Сучасні дослідження “Я-концепції” особистості.

12. Особистість як суб’єкт індивідуальної історії, життєвих виборів, цілеутворення.

13. Спрямованість особистості, “Я-концепція”, її складові, формування та вплив на життєдіяльність.

14. Самооцінка, самоаналіз, саморозвиток особистості.

До теми 7. Соціально-психологічні закономірності протиправної поведінки.

Завдання для самостійної роботи

Конспект лекції.

 

Питання для самоконтролю за темою:

  1.  Соціально-психологічні дослідження у сфері права та протиправної поведінки.
  2.   Самосвідомість особистості, її структура та розвиток.
  3.  Соціальні процеси та індивідуальна поведінка.
  4.  Взаємодія особистості із соціальним середовищем.
  5.  Набуття індивідуального досвіду.
  6.  Процес соціалізації  і формування особистості.
  7.  Ефективна та реактивна поведінка.
  8.  Соціальне середовище і формування особистості.
  9.  Соціальна природа правомірної та протиправної поведінки.
  10.  Основні напрямки дослідження протиправної поведінки.
  11.  Соціальні процеси та індивідуальна поведінка.
  12.  Ефективна та реактивна поведінка.

До теми 8. Злочинець і соціальні групи.

Завдання для самостійної роботи

Конспект лекції.

 

Питання для самоконтролю за темою:

  1.  «Конформізм» і протиправна поведінка.
  2.  Соціальна роль і референтна група.
  3.  Психологічна структура соціальних груп.
  4.  Поняття про референтну групу соціальної психології.
  5.  Урахування референтних груп у процесі роботи з людьми.
  6.  Феномени групової свідомості і конформність, конформізм, нонконформізм.
  7.  Соціально-психологічні методи вироблення та прийняття рішення: групова дискусія, брейнстормінг тощо.
  8.  Проблема лідерства в соціальній психології. Лідерство та керівництво.
  9.  Співвідношення понять конформізм і конформність.
  10.  Соціально-психологічні проблеми протиправної поведінки.
  11.  Конформізм і конформність. Конформізм як груповий феномен.
  12.  Причини виникнення конформної поведінки.
  13.  Умови прояву конформізму.
  14.  Вплив індивідуальних та особистісних характеристик учасників групи на рівень конформісті.

До теми 9. Роль соціальної адаптації у забезпеченні правової поведінки.

Завдання для самостійної роботи

Конспект лекції.

 

Питання для самоконтролю за темою:

  1.  Соціальне очікування.
  2.  Особливості поведінки та адаптації людей із різних соціальних груп.
  3.  Процеси ресоціалізації.
  4.  Профілактика злочинної поведінки.  
  5.  Умови соціального впливу: суб’єктивна невизначеність і соціально-психологічна залежність.
  6.  Спільне і відмінне: соціалізація, формування, розвиток, виховання.
  7.  Особливості соціальної адаптації у забезпеченні правової поведінки.
  8.  Мотиви соціальної поведінки особистості.
  9.  Процеси ресоціалізації.
  10.  Соціальна поведінка як спосіб вияву активності особистості.
  11.  Роль соціальних чинників у розвитку особистості.
  12.  Механізми соціальної адаптації.
  13.  Профілактика протиправної поведінки.
  14.  Психологічне забезпечення девіантної поведінки у підлітків.
  15.  Соціально-психологічні чинники формування правової поведінки.
  16.  Поняття і сутність ресоціалізації.
  17.  Проблема ресоціалізації осіб, звільнених з місць позбавлення волі.
  18.  Закордонний та вітчизняний досвід ресоціалізації злочинців та осіб, звільнених з місць позбавлення волі.
  19.  Соціально-психологічні чинники формування правової поведінки.
  20.  Педагогічні та психологічні умови ресоціалізації неповнолітніх засуджених.

Питання для підготовки до семестрового заліку з дисципліни

«Соціальна психологія»

 

  1.  Статус особистості у групі.
  2.  Позиція, як інтегральний показник вибіркових відносин особистості.
  3.  Роль – реалізація статусу.
  4.  Ранг особистості.
  5.  Проблема групи в соціальній психології.
  6.  Поняття групи в контексті соціальної психології. Класифікація груп.
  7.  Поняття про структуру групи. Загальні тези психології малих груп.
  8.  Історія дослідження малої соціальної групи. Головні підходи до вивчення груп. Процеси групової динаміки. Моделі колективотворення.
  9.  Методологічні основи соціально-психологічного дослідження.

10. Етапи соціально-психологічних досліджень.

11. Спостереження. Види спостережень.

12. Експеримент. Етапи проведення експерименту. Види експерименту.

13. Методи: опитування, бесіда, інтерв'ю, тестування (види тестів), метод вивчення документів.

14. Предмет, завдання соціальної психології.

15. Філософія і соціальна психологія.

16. Основні етапи розвитку соціальної психології як науки.

17. Перші теоретичні концепції в області соціальної психології.

18. Психологічні характеристики великих соціальних груп.

19. Головні характеристики великих соціальних груп.

20. Психологічні особливості етнічних груп.

21. Психологічні особливості українського національного характеру.

22. Основи етнопсихології.

23. Групові рішення. Індивідуальні та групові рішення.

24. Групове завдання. Аналіз якостей групових рішень.

25. Групові деформації.

26. Етапи прийняття групових рішень: діагностика, формулювання обмежень, визначення альтернатив, прийняття рішення.

27. Поведінка та установка. Вплив установки на поведінку.

28. Вплив поведінки на установку.

29. Особливості формування соціальної установки.

30. Нормативна поведінка у групі.

31. Групові норми і нормативна поведінка.

32. Феномен групового тиску. Опір тиску.

33. Формування особистості дитини в системі групових стосунків.

34. Конформізм і конформність. Конформізм як груповий феномен.

35. Причини виникнення конформної поведінки.

36. Умови прояву конформізму.

37. Вплив індивідуальних та особистісних характеристик учасників групи на рівень конформісті.

38. Проблема групової згуртованості.

39. Ціннісно-орієнтаційна єдність. Міжособистісна сумісність.

40. Групова сумісність. Формування особистості дитини у системі групових стосунків.

41. Вплив меншості на групу. Позитивний і негативний вплив меншості на членів групи.

42. Соціальна фасилітація.

43. Деіндивідуалізація.

44. Групова поляризація.

45. Способи переконання.

46. Складові переконань. Опір переконанням.

47. Поняття спілкування. Види спілкування.

48. Особливості спілкування в сучасному світі. Рівні спілкування.

49. Спілкування та діяльність.

50. Комунікативний аспект спілкування. Поняття комунікації

51. Психологічний зворотній зв'язок.

52. Феномени міжособистісного впливу.

53. Суб'єктивні канали сприймання та передачі інформації.

54. Комунікативні бар'єри.

55. Поняття соціалізації. Особливості сучасної соціалізації.

56. Механізми соціалізації Життєвий план особистості.

57. Психологічний захист особистості

58. Загальне поняття соціального розвитку людини

59. Моделі соціального розвитку людини.

60. Часові характеристики індивідуального розвитку людини.

61. Закономірності соціального розвитку людини.

62. Особистісна зрілість.

63. Соціальна перцепція. Сутність соціальної перцепції.

64. Механізми соціальної перцепції. Ефекти сприймання.

65. Інтерактивний аспект спілкування. Сутність інтеракції.

66. Психологічна сумісність. Акт і трансакція. Стратегія взаємодії.

67. Лідерство й керівництво в малих групах.

68. Поняття про керівництво й лідерство.

69. Поняття лідер. Поняття керівник.

70. Стилі лідерства та керівництва.

71. Психологічні способи впливу у процесі спілкування.

72. Способи впливу: паніка, зараження, наслідування, мода, чутки.

73. Групові конфлікти. Поняття та структура конфлікту.

74. Типологія конфлікту. Динаміка конфлікту.

75. Умови та причини виникнення конфлікту.

76. Стратегії поведінки в конфліктних ситуаціях.

 

ЛІТЕРАТУРА:

 

  1.  Андреева Г. М. Социальная психология: Учебник. — 5- е изд., испр. и доп. — М.: Аспект-Пресс, 2004. — 365 с.
  2.  Андреева Г. М. Социальная психология и социальные изменения // Психологический журнал, 2005. — № 5. — С. 5–15.
  3.  Андросенко М. Аспекты изучения социальных представлений и ценностных ориентаций субъектов образования // Прикладная психология и психоанализ, 2005. — № 3. — С. 3–17.
  4.  Ануфриева Н. М. и др. Социальная психология: Курс лекций. — 4-е изд., стереотип. — К.:МАУП, 2003. — 136 с.
  5.  Андрієнко Е.В. Соціальна психологія: Навч. посібник для студентів вищих навчальних закладів / За ред В.А.Сластьоніна. _ М.: Издательский центр „Академія”, 2000. - 264 с.
  6.  Гарбузов В.И. Нервные дети. М.., 1990г
  7.  Костюк Г.С. Навчально-виховний процес і психічний розвиток особистості. – К., 1989р.
  8.  Майєрс Д. Социальная психология / Пер с англ.. СПб: Питер Ком. 1998. -479с
  9.  Загальна психологія: Навч. посібник 3-14 / О.Скрипченко, Л.Долинська, З.Огороднійчук та ін. – К.: „АПН” 2001. – 464с.
  10.  Корольчук М.С., Крайнюк В.М., Марченко В.М. Психологія: схеми, опорні конспекти, методики. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / За заг. Ред М.С.Корольчука. –К.: Ельга, Ніка-центр, 2005.- 320с.
  11.  Корнєв М.Н., Коваленко А.Б. Соціальна психологія. Київ,1995р. – 304с.
  12.  М’ясоїд П.А. Загальна психологія: Навч. посібник. –К.: Вища школа 1998. – 497с.
  13.  Нємов Р.С. Психологія в 3-х томах. – М., 1995р
  14.  Орбан-Лембрик Л.Є.Соціальна психологія: Посібник. К.: Академвидав, 2003.- 448 с.
  15.  Орбан-Лембрик Л.Є. Соціальна психологія: Підручник: У 2 кн. КН. 1. – К.: Либідь, 2006. – 576 с.
  16.  Орбан-Лембрик Л.Є. Соціальна психологія: Підручник: У 2 кн. КН. 2. – К.: Либідь, 2006. – 560с.
  17.  Практична психологія в освіті. /За ред І.В.Дубровіної.- К.. 1998р
  18.  Семиченко В.А.  Психологія  соціальних стосунків. - К.:  “Магістр - S”. - 1999. – 168.
  19.  Шибутани Т. Социальная психология. /перевод с англ.. В.Б.Ольшанского. Ростов-на-дону: Фенікс. – 1996. – 544с
  20.  Юсупов И.М. Психология взаимопонимания. Казань. – 1991.-192с.
  21.  Бэрон Р. Социальная психология: ключевые идеи / Exploring social psychology/ Р. Бэрон, Д. Бирн, Б. Джонсон. — 4-е изд. — СПб.: Питер, 2003. — 512 с. — (С. “Мастера психологии”).
  22.  Джонсон Д. В. Соціальна психологія: Тренінг міжособистісного спілкування / Пер. з англ. Хомик В. — К.: КМ Академія, 2003. —288 с.
  23.  Доброхлеб В. Социально-психологическая неудовлетворенность старшего поколения как результат экономической стратификации // Прикладная психология и психоанализ, 2004. — № 3. —С. 21–37.
  24.  Дорошенко В. Ю. Социальная психология и этика делового общения: Учеб. пособие / В. Ю. Дорошенко, Л. И. Зотова, Н. А. Нартов / Под общ. ред. В. Н. Лавриненко. — М.: Культура и спорт; ЮНИТИ, 1995. — 160 с.
  25.  Журавлева Н. А. Динамика ценностных ориентаций молодежи в условиях социально-экономических изменений // Психологический журнал. — 2006. — № 1. — С. 35–53.
  26.  Казмиренко В. П. Социальная психология организаций: Моногр. — К.: МЗУУП, 1993. — 384 с.
  27.  Караяни А. Г. Слухи как средство информационно-психологического противодействия // Психологический журнал. — 2003. — № 6 . — С. 47–54.
  28.  Карнацкая Л. А. Ритуал как укорененность Батия / Л. А. Карнацкая, В. Ф. Петренко / Мир психологии. — 2003. — № 1. — С. 10–17.
  29.  Карп’юк Л. Колективна психіка як соціально-психологічний феномен // Соціальна психологія. — 2006. — № 2. — С. 48–57.
  30.  Коваленко А. Б. Соціальна психологія: Підручник / Б. Коваленко А., Н. Корнєв. — М.; К.: Геопринт, 2006. — 400 с.
  31.  Крижанская Ю. С. Грамматика общения / Ю. С.Крижанская, В. П. Третьяков. — 3-е изд. — М.; СПб.: Смысл, Питер, 2005. — 280 с.
  32.  Крысько В. Г. Словарь-справочник по социальной психологии. — СПб.: Питер, 2003. — 416 с.
  33.  Крысько В. Г. Социальная психология: Учеб. пособие. — СПб.: Питер, 2003. — 286 с.
  34.  Крысько В. Г. Социальная психология в схемах и комментариях: Учебник. -2-е изд. — СПб.: Питер, 2006. — 432 с.
  35.  Леонов Н. И. Конфликты и конфликтное поведение. Методы изучения: Учеб. пособие. — СПб.: Питер, 2005. — 240 с.
  36.  Малышев А. А. Психология личности и малой группы: Учеб.- метод. пособие. — Ужгород: Инпроф ЛТД, 1997. — 447 с.
  37.  Москаленко В. В. Соціальна психологія: Підручник. — К.: ЦНЛ, 2005. — 624 с.
  38.  Пенькова В. Н. Отношение подростков к “своим” и “чужим”: осознаваемый и неосознаваемый уровень // Журнал прикладной психологии, 2003. — № 6. — С. 48–59.
  39.  Поліщук В. М. Соціальна психологія (програмні основи, змістові модулі, інформаціне забезпечення): Навч. посіб. — Суми: ВТД “Універ. кн.”, 2006. — 217 с.
  40.  Практикум по психологии: Общая и социальная психология / Под ред. Н. Д. Твороговой. — М.: Мед. информ. агентство, 1997. — 374 с.
  41.  Психология социальных ситуаций / Сост. и общ. ред. Н. В. Гришиной.— СПб.: Питер, 2001. — 416 с.
  42.  Руденский Е. В. Социальная психология: Курс лекций. — М.: Новосибирск; ИНФРА-М; Сибирское соглашение, 2000. — 224 с.
  43.  Свенцицкий А. Л. Социальная психология в трудах отечественных психологов. — СПб.: Питер, 2000. — 512 с.
  44.  Семечкин Н. И. Социальная психология:Учебник. — СПб.: Питер, 2004. — 376с.
  45.  Социальная психология личности в вопросах и ответах: Учеб. пособие. — М.: Гардарики, 1999. — 397 с.
  46.  Трухін І. О. Соціальна психологія спілкування: Навч. посіб. — К.: ЦНЛ, 2005. — 336 с.
  47.  Циба В. Т. Системна соціальна психологія: Навч. посіб. — К.: ЦНЛ, 2006. — 328с.
  48.  Швачко О. В. Соціальна психологія: Навч. посіб. — К.: Вища шк., 2002. — 111с.

Додаткова

1. Агеев В. С. Межгрупповое взаимодействие. — М.: Изд-во МГУ, 1990.

2. Антонов В. В. Психологическая адаптация к экстремальным ситуациям. — М.: Владос-пресс, 2002. — 174 с.

3. Атватер И. Я вас слушаю. Советы руководителю, как правильно слушать собеседника. — М., 1988.

4. Бендлер Р., Гриндер Дж. Структура языка // Технология программирования судьбы: Хрестоматия / Сост. К. В. Сельченок. — Минск: Харвест; М.: АСТ, 2003. — С. 55 –76.

5 . Бодалев А. А. Личность и общение: Избранные труды. — М.: Педагогика, 1983.

6. Величковский Б. М., Зинченко В. П., Лурия А. Р. Психология восприятия. — М., 1973.

7. Гиппенрейтер Ю. Б. Введение в общую психологию. — М., 1996.

8. Гозман Л. Я. Психология эмоциональных отношений. — М.: Изд-во МГУ, 1987.

9. Емельянова Т. П. Социальная психология. — СПб.: Питер, 2003. — 272 с.

10. Жуков Ю. М., Бодалев А. А. Восприятие человеком человека: Хрестоматия по психологии. — М., 1977. — 199 с.

11. Жуков Ю. М. Эффективность делового общения. — М.: Знание, 1988.

12. Зимбардо Ф., Ляйппе М. Социальное влияние. — СПб.: Питер,2000.

13. Ильин Е. П. Мотивация и мотивы. — СПб.: Питер. 2000. — С. 382–383.

14. Кричевский Р. Л., Дубовская Е. М. Психология малой группы. —М., Изд-во МГУ, 1991.

15. Кэлвин С. Холл, Гарднер Линдсей. Теории личности. — М, 2000.

16. Лабунская В. А. Невербальное поведение. — Ростов н/Д,: Изд-воРГУ, 1986.

17. Левитов Д. Психические состояния беспокойства, тревоги;Психическиесостояния персеверации и ригидности; Хрестоматия по психологии. — М., 1977. — С. 192, 1995.

18. Леонтьев А. Н. Деятельность. Сознание. Личность. — М., 1977.

19. Леонтьев А. Н. Проблемы развития психики. — М., 1981.

20. Матулене Г. О социальной адаптации к деятельности // Психологический журнал. — 2002. — Т. 23; № 5. — С. 108–112.

21. Мелибруда Е. Я. Я — Ты — Мы. Психологические возможности улучшения общения. — М., 1986.

22. Обозов Н. Н. Психология межличностных отношений. — К., 1990.

23. Основы социально-психологической теории / Под ред. А. А. Бодалева и А. Н. Сухова. — М.: Междунар. пед. акад., 1995.

24. Петровский А. В., Шпалинский В. В. Социальная психология коллектива. — М.: Просвещение, 1978.

25. Петровская Л. А. О понятийной схеме социально-психологического анализа конфликта. — М., 1977.

26. Поршнев Б. Ф. Социальная психология и история. — М.: Наука, 1979.

27. Психология личности. Тексты. // Под ред. Ю. Б. Гиппенрейтер, А. А. Пузырея. — М., 1982.

28. Робер М., Тильман Ф. Психология индивида и группы. — М.: Прогресс, 1988.

29. Роменець В. А. Історія психології епохи Просвітництва. — К.: Вища шк., 1993. — 56 8 с.

30. Роменець В. А. Історія психології XIX — початку XX століття. — К.: Вища шк.,1995. — 614 с.

31. Соловьева О. В. Обратная связь в межличностном общении. — М.: Изд-во МГУ, 1992.

32. Скотт Д. Конфликты и пути их преодоления. — К., 1991.

33. Фрейд З. Психология бессознательного. — М., 1989. — 448 с.

34. Шихирев П. Н. Современная социальная психология. Кн. 1. — М.: РАН, 2002. — С. 195–245.

35. Юсупов И. М. Психология взаимопонимания. — Казань, 1991.

56 . Ядов В. А. Социологическое исследование. — М., 1972.




1. 09.75 30.06.78 учеба в педучилище 01
2. тематическое планирование по литературе для 10 класса по программе С
3. пародия но могу сказать одно ' очень затягивает
4. Если возникнет чрезвычайная ситуация- алгоритмы поведения учащихся и студентов
5. Протокол TELNET
6. Тема Основные принципы адвокатской деятельности Фамилия студента Г
7. Економічний зміст біржі як елементу ринкової інфраструктури
8. по теме Оборотные средства фирмы.html
9. Проблемы российской внешней торговли
10.  2012 г. Утверждаю Зам
11. ЮГАНСКНЕФТЕГАЗ
12. то вглубь и вправо
13. Римские императоры
14. Тема- Універсальність світогляду Марії Сазонової її поетична творчість
15. Термодинамический анализ эффективности агрегатов энерготехнологических систем
16. Методы оценки инвестиционного проекта
17. тематическую модель задачи оптимизации
18. Физическая культура общекультурной и профессиональной подготовке студентов
19. . Аудит готовой и реализованной продукции Задача аудита ГП и реализации заключся в проверке хоз
20. лекция Язык низкого уровня это язык программирования предназначенный для определенного типа компьютера