Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ МЕТОДИЧНІ

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДВНЗ «КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

  

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

щодо виконання курсової роботи (проекту) з дисципліни

“Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування”

для студентів спеціальності 7.504 “Економіка підприємства”

денної і заочної форм навчання

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

економіки підприємств

Протокол №  2

від  11. 09. 2012 р.  

 

Кривий Ріг – 2012


Методичні вказівки щодо виконання курсової роботи (проекту) з дисципліни “Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування” для студентів спеціальності 7.504 “Економіка підприємства” денної і заочної форм навчання / Укл. С.В.Волошина, В.М. Радько. – Кривий Ріг: КЕІ КНУ, 2012. –  36 с.

Укладачі: Світлана Василівна Волошина, завідувач кафедри, к.е.н., доцент

Вікторія Миколаївна Радько, к.е.н., доцент

Рецензент: Г.І. Матукова, к.п.н., доцент кафедри економіки підприємств

Відповідальний за випуск: С.В. Волошина, к.е.н., завідувач кафедри економіки підприємств


Зміст

стор.

1. Загальні положення................................................................................................  4    

2. Вибір теми курсової роботи (проекту).................................................................  5

3. Структура, обсяг та зміст курсової роботи (проекту).........................................  6

4. Вимоги до змісту структурних елементів основної частини ............................  7  

5. Оформлення курсової роботи (проекту).............................................................  15

6. Оцінювання та захист курсової роботи (проекту) .............................................  18  

7. Рекомендована література.....................................................................................  22

Додатки:

Додаток А. Деякі обов’язкові таблиці узагальнення інформації у курсовій

роботі (проекті)..........................................................................................................  26

Додаток Б. Зразок оформлення титульного аркуша курсової роботи (проекту).. 35

Додаток В. Приклад анотації на курсову роботу (проект)……….........................  36

 


1. Загальні положення

Виконання курсової роботи (проекту) за дисципліною „Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування” передбачено навчальним планом підготовки спеціалістів, що здобувають фах „Економіка підприємства” на денній та заочній формах навчання. Її підготовка має стати проміжним підсумком навчання студента в інституті і показати рівень його практичної готовності для самостійної роботи на виробничих підприємствах різних форм власності.

Метою підготовки курсової роботи (проекту) є комплексне вирішення проблеми організації виробництва потрібної для суспільства продукції через досягнення суто корисних цілей підприємця; закріплення і розширення знань з питань розробки бізнес-плану підприємницької діяльності, проектування різних аспектів поведінки підприємства в ринковому середовищі; набуття навичок самостійної роботи та оволодіння методологією проведення комплексного економічного аналізу і врахування його результатів при складанні бізнес-планів.

Стрижнем курсової роботи (проекту) є демонстрація економічного мислення майбутнього фахівця, знань ним фундаментальних положень економічної теорії та основних питань дисципліни „Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування”, яка, в свою чергу, тісно пов’язана з такими фаховими дисциплінами як „Організація виробництва”, „Планування і контроль на підприємстві”, „Стратегія підприємства”, „Проектний аналіз”, „Підприємництво і бізнес-культура”, „Стратегічне управління підприємством” тощо.

Майбутній економіст повинен знати та уміти проводити розрахунки та проектування ефективного функціонування виробничих структур, тобто уміти виконувати комерційне і техніко-економічне обґрунтування виробництва продукції, на яку є попит і яка буде приносити дохід виробнику. Крім того, детальне оволодіння методикою проведення конкретних економічних розрахунків у курсовій роботі (проекті) слід розглядати як підготовчу стадію до виконання дипломної роботи спеціаліста.  

Інформаційною базою для виконання курсової роботи (проекту) є різноманітні літературні джерела: навчальна література з питань бізнес-планування, періодичні економічні і галузеві видання, довідники по фірмам, статистичні збірники, каталоги і проспекти підприємств тощо, у тому числі розміщені у мережі Інтернет. Усі положення бізнес-плану повинні відповідати господарському законодавству України [1; 2].

Обов’язковим при виконанні курсової роботи (проекту) є застосування економіко-математичних методів та прикладних комп’ютерних програм.  Вони можуть бути використані для складання прогнозів, обчислення планових показників, демонстрації тенденцій на певних ринках тощо.

Вся вiдповiдальнiсть за зміст роботи, глибину її розкриття та ступінь обґрунтованості прийнятих проектних рішень, додержання встановлених кафедрою термінів лягає на студента. Керівник має постійно контролювати роботу студента i в разі появи відхилень, які можуть призвести до порушення встановлених термінів подання роботи до захисту, зобов’язаний завчасно інформувати  про це кафедру.

2. Вибір теми курсової роботи (проекту)

Вибір теми курсової роботи (проекту), тобто напрямку бізнес-планування, кожним студентом здійснюється самостійно із затвердженого кафедрою переліку. Студент має право запропонувати для розроблення тему, яка відсутня у переліку рекомендованої тематики, але при обов’язковому дотриманні наступних умов: назва теми та її спрямованість мають відповідати професійній орієнтації фахівця, а структура роботи – рекомендованій даними методичними вказівками.

Слід пам’ятати, що на потоці однієї форми навчання не можуть виконуватися дві курсові роботи (проекти) на одну і ту ж тему. Обрану тему студент повинен узгодити зі своїм науковим керівником від кафедри і протягом 15 днів від початку семестру в усній або письмовій формі повідомити про свій вибір лектора курсу. Відразу після узгодження теми студент має заповнити і затвердити у керівника завдання на виконання курсової роботи (проекту), яке розкриває послідовність підготовки її структурних частин та виходу на захист, і складається за календарним графіком, що розробляється кафедрою.

3. Структура, обсяг та зміст курсової роботи (проекту)

Основними складовими частинами курсової роботи (проекту) за єдиною темою “Розробка та обґрунтування бізнес-плану виробництва …” є: титульний лист, завдання, анотація, зміст, вступ, розділи і підрозділи, висновки-резюме, список використаних джерел, додатки.

Відповідно до ідеї курсової роботи (проекту) за даною дисципліною в основній частині роботи, яка складається з 3-х розділів, мають послідовно розглядатися питання дослідження ринкової доцільності, виробничої можливості та фінансової результативності створення малого підприємства по виробництву певних видів продукції в нашому регіоні. Це може бути як виробничо-технічна  продукція, так i товари народного споживання.

Типова структурна схема курсової роботи (проекту) має наступний вигляд:

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ДОСЛІДЖЕННЯ ГАЛУЗІ І РИНКУ ПРОДУКЦІЇ ТА ОБГРУНТУВАН-НЯ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА  ПО ВИГОТОВЛЕННЮ...

  1.   Тенденції і перспективи розвитку галузі
    1.   Підприємство та його продукція
    2.   Визначення конкурентної стратегії та маркетинг-плану підприємства

РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА ТА ЙОГО РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕ-

ЧЕННЯ

2.1.  Виробничий план

     2.2. Управління та організація

              2.3. Обґрунтування потреби в персоналі і витрат на оплату праці

РОЗДІЛ 3. ВАРТІСНА ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ БІЗНЕС-ПЛАНУ З УРАХУВАННЯМ РИЗИКУ

3.1. Аналіз та оцінка ризиків

3.2. Планування витрат операційної діяльності

3.3. Фінансовий план і стратегія фінансування

ВИСНОВКИ – РЕЗЮМЕ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

В остаточному вигляді наведений план уточнюється стосовно назв галузі, сегменту ринку та виду продукції.

Загальний обсяг роботи не повинен перевищувати 40 сторінок друкованого на комп’ютері або 50 сторінок рукописного тексту (без додатків).

4. Вимоги до змісту структурних елементів основної частини

У вступі дається загальна характеристика стану виробництва i задоволення потреби на даний момент часу i на перспективу в тій продукції, що пропонується для виробництва; їх значення в споживанні та забезпеченні робочих місць; висвітлюється важливість та актуальність реалізації бізнес-плану як для даного виробництва, так i для економіки регіону i національної економіки в цілому; формулюється мета i визначаються завдання, що мають становити зміст курсової роботи (проекту); визначаються предмет та об’єкт дослідження (проектування); надається характеристика інформаційної бази i методів, якi будуть використані для обґрунтування рентабельного виготовлення продукції.

Обсяг вступу – 2-3 сторінки.

У першому роздiлi проводиться пошук підприємницької ідеї та вибір сфери підприємницької діяльності. Підставою для цього можуть бути: вивчення запитів i побажань споживачів, літератури та патентної інформації, результати власних досліджень та розробок. Як основний спосіб організації виробництва рекомендується створення підприємства „з нуля”, хоча можуть розглядатися i iншi способи за умови відповідного обґрунтування такої постановки питання з боку студента перед кафедрою, про що має бути завчасно подана відповідна записка.

У пiдроздiлi 1.1 аналізується виробнича, фінансова та загальноекономічна інформація та з’ясовуються сприятливі можливості і загрози розвитку певного виду виробництва у зовнішньому середовищі. Тобто проводиться аналіз галузі, до якої відноситься обраний студентом напрямок діяльності підприємства. Для цього на підставі опрацювання інформації за останні 3-5 років виконується оцінка поточного стану справ у галузі та очікуваних тенденцій її розвитку.

Перш за все доцільно дослідити зміни макроекономічних факторів і спрогнозувати їх напрямок, приймаючи до уваги розвиток елементів державного регулювання економіки тощо.

У подальшому докладно досліджується регіональна частина галузевого ринку, для чого визначається його потенціал (можливості продажу), тенденції розвитку за останні роки і фактори, що мали вплив на цей розвиток, i будуть впливати у майбутньому. Визначається структура ринку та надається порівняльна оцінка привабливості кожного його елементу. Доцільно провести сегментацію споживачів за рівнем доходів, демографічною ознакою тощо з метою вибору сегментів для нового підприємства. Тут мають бути використані методи, викладені в літературних джерелах [13;22;27;37;38] і прикладні комп’ютерні програми, які дають змогу спрогнозувати потенціал галузі і певного ринкового сегменту.

Маркетингові дослідження мають з’ясувати в якому стану знаходиться ринок продукції, якi абсолютні розміри ринку, тенденції його розвитку, які основні сегменти ринку (групи споживачів). Потрібно визначити наскільки чутливим є ринок до різних змін внутрішніх і зовнішніх факторів, чи впливають на нього циклічні і сезонні коливання. Необхідно описати своїх конкурентів, частку ринку, яку вони захопили, сегменти, на які слід орієнтуватися, врахувати інші галузеві фактори.

Закінчується підрозділ 1.1 висновком щодо загальної привабливості галузі і регіонального ринку та наявності вільної ринкової ніші для організації нового бізнесу.

У пiдроздiлі 1.2 має бути детально охарактеризована продукція нового підприємства, визначена його місія, сильні та слабкі сторони.

Продукція має бути описана в наступній послідовності:

- конкретна характеристика продукції і способів її застосування у споживача, включаючи перелік хімічних, фізичних та інших властивостей, дизайн, упаковка;

- тенденції застосування обраного товару, прогноз споживання;

- діапазон пропозиції подібних продуктів (послуг) з боку конкурентів, визначення ступеня унікальності або специфічності товару, встановлення конкурентних переваг даного товару;

- рівень захисту товару (наявність патенту, авторських прав, товарної марки);

- стратегія НДДКР (життєвий цикл продукції, потреба в розробках та їх напрямок з позицій потреб споживача і сучасного розвитку НТП, зв’язки з науковими організаціями, витрати на дослідження і розробки (у т.ч. як % від обсягу продажу за останні декілька років).

Оцінку конкуренції та смаків споживачів у поточному і майбутньому періодах можна здійснити на підставі матриці конкурентного профілю [10; 27].

У цьому ж підрозділі можна запропонувати приблизні ціни, можливості післяпродажного технічного обслуговування тощо. Тут мають бути відображені основні функціональні види діяльності та використання ресурсів, узагальнені у вигляді балансу сильних та слабких сторін, SWOT– аналізу та аналізу стратегічних альтернатив [4; 11].

У пiдроздiлi 1.3 наводиться порівняльна характеристика основних конкурентних стратегій розвитку підприємства, що створюється.

Визначення стратегічних альтернатив і вибір стратегії підприємства є одним iз важливих питань, яке потребує використання арсеналу методів, що застосовуються для розробки стратегiчних планiв: моделi бостонської консультацiйної групи, багатофакторнi матрицi “МакКінсі“, комплексного дiлового аналiзу (ПІМС) [18;31;34]. Слiд зауважити, що на цьому етапi, як i при виконаннi роботи в цілому,  не може бути суворо визначеної послiдовностi розрахунків та обґрунтувань. Тут можуть бути використані рiзнi моделi, якi дають можливість простежити очікувану динамiку розвитку підприємства.

Стратегiя розвитку пiдприємства вирішується як полiварiантна задача: із множини можливих має бути вибрано найбiлъш ефективний її варіант. Слiд зауважити, що опрацювання стратегії розвитку підприємства вiдiграє важливу роль в ефективному функцiонуваннi виробництва. Визначенi на даному етапі цiлi мають стати своєрiдними нормативами, з якими мають спiвставлятися результати майбутнъої виробничо-господарсъкої діяльності.

Вибрана стратегiя має орiєнтуватися на конкретних споживачiв, їхнi потреби, вiдображати всi сильнi сторони підприємства, включати методи, спрямованi на подолання слабких сторiн та загроз iз зовнiшнього середовища.

У тому ж підрозділі на пiдставi результатів дослiдження ринку, отриманих у підрозділі 1.1, має бути визначена стратегiя збуту продукції, полiтика цiноутворення та визначенi прогнозованi обсяги реалiзацiї у розрізі номенклатури та асортименту продукції на п’ятирічний перiод в натуральному i вартісному виразi. Тут потрiбно оцiнити ступiнь достовiрностi прогнозних показникiв на підставі вiдомих статистичних методiв оцiнювання. Для кожного продукту має бути наведена методика розрахунку ціни, визначений підхід до застосування системи знижок і пільг для різних груп покупців, зазначені основні канали реалізації товарів, обґрунтовано вибір посередників, розроблені заходи для ефективного просування товарів підприємства, складено рекламний бюджет, передбачена необхідність сервісного обслуговування.

Обсяг першого розділу – 10 – 12 сторінок.

Розділ 2 має розкривати сутнiсть виробничого планування з викладенням комплексу необхідних технiко-економiчних розрахункiв та обґрунтувань можливості випуску продукції (або надання послуг).

У підрозділі 2.1 потрiбно викласти технологiю виробництва і розкрити змiст основних технологiчних операцій, їх послiдовнiсть, зазначити методи організації виробництва й методи контролю якості продукції. Структуру виробничого процесу краще представити за допомогою схеми виробничих потоків. Важливим є також визначення місцеположення виробництва (місця знаходження необхідних будівель або площадки для будівництва).  

Необхiдно визначити, якi i в якій кількості  потрiбнi машини, обладнання та iнструменти для організації виробничого процесу, основні виробники (постачальники) обладнання. Обґрунтовується розмір необхідних виробничих потужностей та їх динаміка з урахуванням розвитку ринкової ситуації. Тут же має бути з’ясовано перелік необхідних для виробництва матеріалів, сировини, комплектуючих виробів, обґрунтовано потребу в них і визначено основні постачальники та умови постачання.

Відомості щодо розрахованої потреби в основних засобах, оборотних і нематеріальних активах слід подавати у виглядi таблиць з вiдповiдним групуванням. Окремі форми таблиць наведенi в додатках до цих Методичних вказівок (додаток А), iншi можна запозичити з рекомендованих лiтературних джерел, підручникiв та методичних рекомендацiй до розробки бізнес-планiв.

У пiдрозділі 2.2 обґрунтовується органiзацiйний план підприємства. Перш за все має бути визначена органiзацiйна форма бізнесу у вiдповiдностi з чинним законодавством [1]. Тут необхiдно подати відомості про форму власності, про власникiв та ключовий управлінський персонал підприємства, у тому числі побудувавши матрицю управлінських здібностей. Крім того, має бути наведена коротка характеристика повноважень управлінського персоналу. Слiд також показати на яку зовнiшню допомогу може розраховувати апарат управлiння, в якiй формi та на яких засадах вона буде надаватися.

Органiзацiйна структура пiдприємства має бути подана у вигляді схеми, на якiй потрiбно показати взаємозв’язки мiж виробничими пiдроздiлами та розподiл повноважень в управлiннi. До схеми додаються короткi пояснения. Також необхiдно визначити стратегiю управління персоналом підприємства, з якої було б видно, як буде здiйснюватися добiр, пiдготовка та оплата працiвникiв пiдприємства та якi будуть застосовуватися пiльги стимулюючого характеру.

Як продовження попереднього виступає пiдроздiл 2.3. В ньому має бути подано зведений план щодо потреби в персоналі за категорiями та визначена потреба в коштах на оплату працi. Для обґрунтування показників чисельностi i фонду оплати праці можна використовувати як укрупнені, так і деталізовані (за методом прямого розрахунку) методики розрахункiв. При плануванні фонду оплати праці робітників доцільно скористатися однойменною комп’ютерною програмою. Розрахований рівень середньої заробітної плати необхідно порівняти із середньогалузевим показником.

Обсяг другого розділу – 15 -17 сторінок.

Розділ 3 має узагальнити показники бізнес-плану у грошовому виразі і відобразити економічну оцінку ефективності проекту, визначити розмір необхідного капіталу і джерела фінансування діяльності.

У пiдроздiл 3.1 має бути проведено аналiз i дана оцiнка майбутніх ризикiв. Тут повинна бути дана вiдповiдь принаймнi на два важливих запитання: чи достатньо глибоко розумiє i враховує студент ризики, пов’язані з органiзацiєю цього пiдприємства, i чи може вiн розробити вiдповiдний план дiй за умов невизначеностi, конфлiктностi i вiдсутностi певної iнформацi.

За допомогою кількісного та якісного аналiзу потрібно виявити чинники ризику i види дiяльностi, на якi вiн впливає. Кiлькiсну оцiнку ступеня ризику можна здiйснити за допомогою методів i моделей, викладених в [7;13;38].

За цiну ризику можна прийняти рiзницю мiж очiкуваним (без урахування ризику) прибутком i прибутком з iмовiрним ризиком конкретного варiанту проекту.

У подальшому розробляють заходи щодо нейтралізації або мінімізації можливих ризиків, що матимуть у прогнозованому періоді найбільший вплив на діяльність підприємства. Для нейтралiзацiї зовнiшних ризикiв застосовують хеджування та страхування, а для нейтралiзацiї внутрiшнiх – пiдвищення ефективностi управлiння пiдприємством, диверсифiкацiю, лiмiтування та самострахування.

У пiдроздiлi 3.2 виконуються розрахунки щодо планування витрат операційної діяльності, включаючи складання калькуляцій окремих видів продукції та кошторису витрат на весь товарний випуск.

Калъкуляцiї собiвартостi мають бути розроблені у вiдповiдностi з рекомендацiями щодо складу витрат, якi вiдносяться на собiвартість продукцiї [20] та визначеної у розділі 2 потреби у всіх видах виробничих ресурсів. Окремо мають бути наведені розрахунки витрат на сировину, матерiали, паливно-енергетичнi ресурси та амортизацiйних вiдрахуванъ. У багатономенклатурному виробництвi мають бути складенi вiдповiднi кошториси для визначення розмiру та розподiлу непрямих витрат, якi вiдносяться на окремi види продукції.

Поряд з показниками собiвартостi одиниці кожного виду продукції необхiдно розрахувати узагалънюючi та вiдноснi показники собiвартості, такi як собівартість виготовленої продукції та витрати на 1 грн. товарної продукції. Тут мають бути зробленi порівняння собiвартостi виробництва продукцiї з аналогiчними показниками конкурентiв, визначена динамiка витрат на перспективу.

Пiдроздiл 3.3 є ключовим, оскiльки вiн виступає фiнансовим планом пiдприємства. В ньому у вiдповiдних формах мають знайти вiдображення план доходiв та видаткiв, план грошових надходжень i виплат та плановий баланс. Для розробки фiнансового плану мають бути використані стандартнi форми, що широко застосовуються у плануваннi та  рекомендовані  в літературі [9;29;30].

План доходiв i видаткiв має бути складений на майбутнi роки п’ятирічного розрахункового перiоду. Особливу увагу слiд придiлити відповідності даного плану результатам попередніх розрахунків щодо обсягів продажу, витрат підприємства тощо. Деякі показники можна прийняти за припущеннями, які слід пояснити.

Головним завданням складання плану грошових надходжень i виплат є узгодження їх у часi задля забезпечення необхiдної лiквiдностi пiдприємства, тобто забезпечення його постiйної платоспроможностi. Для цього потрiбно визначити готiвковi кошти на початок року; розрахувати всi передбачуванi грошовi надходження за рік; обчислити обов’язкові  платежi: купiвля товарiв, заробiтна плата, податки і нарахування на заробiтну плату, рентнi платежi, комунальнi послуги, рекламнi витрати, страховi платежi, придбання машин та обладнання, виплати боргу та процентiв тощо; визначити грошовий потiк як рiзницю мiж загальною сумою грошових надходжень та обов’язкових виплат; розрахувати суми готівкових коштiв на кiнець вiдповiдного року як алгебраїчної суми готiвкових коштiв на початок певного року та вiдповiдного (додатнього чи вiдємного) потоку готiвки.

Надзвичайно важливим пiдроздiлом фiнансового плану є плановий баланс пiдприємства, який має бути складено станом на 31 грудня першого року діяльності. Стартовий баланс має вiдобразити потребу у капiталi для започаткування виробництва. Радимо використати форму балансу, яка приведена у додатках. При складаннi планового балансу можуть бути прийнятi деякi припущення, змiст яких має бути викладено в текстi.

Складенi фiнансовi документи потрiбно ретельно проаналiзувати за допомогою показникiв, якi широко використовуються для оцiнки фiнансового стану пiдприємств: коефiцiєнтiв лiквiдностi, платоспроможності, рентабельностi. Отриманi показники мають бути вiдповiдним чином оцiненi з точки зору відповідності їх нормативам.

Поряд з аналiзом беззбитковостi у графічному вигляді має бути зроблена оцiнка економiчної стiйкостi пiдприємства.

Важливим етапом фінансового аналізу є оцінка ефективності інвестицій, яка виконується розрахунком показників: чистої теперішньої вартості, індексу прибутковості, терміну окупності, внутрішньої ставки доходності. Розраховані за проектом значення показників потрібно порівняти з середньогалузевими значеннями або з прийнятими нормативами.  

У розрізі розробки стратегії фінансування мають бути визначені джерела капіталу для нової діяльності. З цією метою необхідно узагальнити та охарактеризувати потребу пiдприємства в фiнансових ресурсах, умови та порядок їх отримання, умови та строки повернення коштiв кредиторам та iнвесторам, а також розмiри їх передбачуваних доходiв. Інформація про джерела фінансування повинна бути пов’язана з використанням фондів цільового призначення.

У цій частині потрібно визначити проектовану систему фінансування та її інструменти (банківські кредити, акції, векселя тощо), величину відсотків і основних виплат по борговим зобов’язанням, гарантії або заставу, показники фінансового важеля, список кредиторів, суми і терміни виплат по кредитах. Слід звернути увагу й на те, що при визначенні джерел фінансування рекомендується використовувати різноманітні способи отримання необхідного капіталу (від банківських позик до пошуку допомоги у державних і регіональних органів управління).

Обсяг третього розділу – 12 -15 сторінок.

До кожного із роздiлiв курсової роботи (проекту) мають бути зробленi стислі висновки з виокремленням назви окремим рядком як «висновки по розділу…».

Завершують роботу висновки-резюме, у яких в активнiй формi слiд викласти стислий змiст розробленого бізнес-плану. Це значить, що в цiй частинi (на 2-3 стор.) має бути дана вiдповiдь на такі питання як: з якою метою розроблявся бізнес-план, які його завдання та інноваційні ознаки, коротке обґрунтування актуальності, яка основна суть проекту, узагальнення факторів майбутнього успіху підприємства. Iз висновків подібного характеру кожна зацікавлена у проекті сторона має сформувати уявлення про усі ключові елементи бізнес-плану (напрямок діяльності, прогноз попиту, вартість проекту, джерела фінансування тощо).

5. Правила оформлення курсової роботи (проекту)

Курсова робота (проект) повинна бути написана літературно грамотно та правильно й акуратно оформлена. Дозволяється використання чорнил (пасти) тільки темного кольору та стандартних аркушів паперу (210 х 297 мм). Робота може виконуватись вручну або за допомогою ПК з додержанням полуторного міжрядкового інтервалу. У чистовому вигляді не можна робити виправлень, закреслень, вставок, а також скорочувати слова, окрім загальноприйнятих.

У готовому вигляді робота компонується в такому порядку: 1) титульний лист (додаток Б); 2)  завдання на виконання курсової роботи (проекту);                 3) анотація (додаток В); 4) зміст (із зазначенням перших сторінок кожної структурної частини); 5) основна частина роботи (вступ, розділ 1, розділ 2, розділ 3, висновки-резюме); 6) список використаних джерел; 7) додатки.

Текст необхідно розміщувати на одній стороні кожного аркуша, залишаючи поля таких розмірів: ліве - 30 мм; праве - 10 мм, верхнє і нижнє – по 20 мм.

Заголовки структурних частин роботи “ЗМІСТ”, “ВСТУП”, “РОЗДІЛ”, “ВИСНОВКИ-РЕЗЮМЕ, “СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ”, “ДОДАТКИ” пишуть великими літерами симетрично до тексту, напівжирним шрифтом. Заголовки підрозділів пишуть малими літерами (крім першої великої) з абзацу, також напівжирним шрифтом. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Відстань між заголовками і наступним текстом повинна дорівнювати 2-3 міжрядковим інтервалам. Кожну структурну частину роботи треба починати з нової сторінки.

Нумерація. Нумерацію сторінок розділів, підрозділів, рисунків, таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою роботи є титульний аркуш, але на ньому номер сторінки не ставлять. На наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті листа без крапки в кінці. Номер розділу ставлять після слова “РОЗДІЛ”, після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка великими буквами симетрично до тексту пишуть заголовок розділу.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається із номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка. Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу.

Ілюстрації позначають словом “Рис.” і нумерують послідовно в межах розділу. Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка. Номер ілюстрації, її назва і пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією.

Таблиці нумерують послідовно в межах розділу. В правому верхньому куті над заголовком таблиці розміщують напис “Таблиця” із зазначенням її номера. На наступному рядку по центру подається напівжирним шрифтом назва таблиці. Номер таблиці складається із номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка. При переносі частини таблиці на інший аркуш пишуть слова “Продовження табл. 1.2”.

Таблиці і рисунки потрібно наводити після першого згадування про них в тексті роботи, при цьому слова “таблиця” і “рисунок” прийнято писати скорочено, наприклад: “... в табл. 3.2”, “... на рис. 1.4”.

Формули нумерують у межах розділу, як і таблиці. Номер пишеться  біля правого берега аркуша на рівні формули в круглих дужках. Зверху і знизу кожної формули пропускається по вільному рядку. Пояснення символів, числових коефіцієнтів потрібно подавати безпосередньо під формулою в тій же послідовності, в якій вони наводяться в формулі. Значення кожного символу потрібно наводити з нового рядка. Перший рядок починають зі слова “де” без двокрапки.

Посилання. Посилання в тексті роботи на літературні джерела слід зазначати порядковим номером за переліком у загальному списку та номером сторінки у квадратних дужках. Посилання на ілюстрації, таблиці і формули вказують за їх порядковим номером. Тоді посилання на джерело матиме такий вигляд: [5, с.31]. Крім посилань на опрацьовані літературні джерела, у курсовій роботі мають бути посилання на всі таблиці і рисунки, які розміщені як в основній частині так і в додатках, а також посилання на джерела аналітичної інформації.

У роботі не може бути надмірного цитування. Цитати повинні бути короткими й органічно пов’язуватися з основним текстом.

Список використаних джерел. Виконання курсової роботи (проекту) передбачає вивчення студентом значної кількості літературних джерел, які найчастіше подаються у наступному порядку: спочатку вказуються законодавчі та нормативні акти (Закони України, Укази Президента, постанови КМУ тощо) з відповідних господарських питань; статистичні довідники, загальна та спеціальна література за алфавітом; електронні ресурси з мережі Інтернет.

Відомості про джерела слід давати згідно з вимогами державного стандарту. В обов’язковому порядку слід зазначати прізвище та ініціали автора (авторів), назву, місто видання, видавництво, рік видання. Зразок оформлення літературних джерел розміщено у навчально-методичному кабінеті кафедри економіки підприємств (ауд. 319), якому також відповідає оформлення п.7 цих Методичних вказівок.

У списку обов’язково повинні бути законодавчі і нормативні акти з господарських питань, а також статті з економічних журналів і газет, основна частина яких опублікована протягом 2-3-х останніх років.

Анотація. З метою надання узагальнюючої та стислої характеристики результатів виконаної курсової роботи (проекту) складається анотація загальним обсягом 1 стор., яка розміщується за листом завдання.

Анотація складається за формою, яка має такий зміст:

- прізвище та ініціали студента, тема курсової роботи (проекту);

- дисципліна; спеціальність (шифр і назва); назва ВНЗ, де виконана робота; місто, рік;

- основні ідеї, результати та висновки курсової роботи (проекту);

- ключові слова (від 3 до 10).

Анотація, зміст, вступ, кожний розділ, висновки і список літератури розпочинаються з нової сторінки, а наступний підрозділ – одразу після закінчення попереднього.

Додатки, як правило, містять матеріал, який є необхідним для повноти роботи, але включення його в основну частину роботи може змінити упорядковане та логічне уявлення про роботу; або ж не може бути послідовно розміщений в основній частині роботи через великий обсяг. До них можуть бути включені додаткові ілюстрації чи таблиці, проміжні формули, деталізовані розрахунки та ін.

Додатки оформлюють як продовження курсової роботи (проекту) на наступних її сторінках і розміщують у порядку появи посилань на них в тексті. Кожний додаток повинен починатися з нової сторінки і мати свою назву.

Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої пишеться слово “Додаток...” і велика літера, що позначає додаток. Додатки позначаються послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Ілюстрації, таблиці і формули, які розміщені в додатках, нумерують у межах кожного додатка. Якщо до окремого додатку вміщено більш ніж одну таблицю або рисунок, то кожний з них нумерується з присвоєнням літери додатка і порядкового номеру в його межах, наприклад табл. Д.4 або формула (А.2).

У кінці курсової роботи (проекту) (перед списком літературних джерел) ставиться дата закінчення її написання та власний підпис. 

6. Оцінювання та захист курсової роботи (проекту)

Виконану і належним чином оформлену роботу (проект) студенти денної форми навчання здають до деканату факультету економіки та управління за три тижні до закінчення навчального семестру, а студенти заочної форми навчання – до заочного відділення того ж деканату за два тижня до початку екзаменаційної сесії.

Рецензування роботи (проекту) здійснює науковий керівник. Термін рецензування становить 7 днів. Тому студент має завчасно подати курсову роботу (проект), щоб захистити її у зазначений строк. Робота, яка оформлена із значними відступами від вимог, має не всі структурні частини або ж не виконана без використання комп’ютерних програм, не рецензується незалежно від її змісту.

Після рецензування робота повертається студенту для її захисту або доопрацювання.

В рецензії відображається: 1) загальна характеристика роботи; 2) її позитивні сторони; 3) недоліки роботи; 4) висновок стосовно допуску курсової роботи (проекту) до захисту і попередня оцінка. Кількісні критерії  оцінювання  курсової роботи (проекту) з дисципліни «Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування» подані в табл.1.

Таблиця 1

Критерії оцінювання науковим керівником курсової роботи (проекту) з дисципліни «Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування»

№ з/п

Найменування критерію

Нормативне значення, балів

1.

Обґрунтованість актуальності теми, наявність та чіткість формулювання мети і завдань курсової роботи, об’єкту, предмету, методів, інформаційної бази

до 5 балів

2.

Відповідність змісту роботи поставленим цілям та завданням, пропорційність структури роботи загалом,

до 30 балів

у тому числі:

по І розділу

до 10 балів

по ІІ розділу

до 10 балів

по ІІІ розділу

до 10 балів

3.

Повнота і відповідність висновків змісту курсової роботи

до 4 балів

4.

Правильність оформлення курсової роботи

до 3 балів

5.

Наявність та використання економіко-математичних методів і прикладних комп’ютерних програм для обробки аналітичної інформації та обґрунтування проекту

до 5 балів

6.

Наявність логічного зв’язку між розділами курсової роботи

до 3 балів

Усього за критеріями змістовності та оформлення

до 50 балів

7.

Порушення календарного плану виконання роботи  

до

- 10 балів

Разом за усіма критеріями

до 50 балів

Підсумкову оцінку курсової роботи (проекту) визначає кафедральна комісія, склад якої визначається завідувачем кафедри. При оцінюванні комісія приймає до уваги інформацію наукового керівника, відображену у його рецензії, та якість захисту курсової роботи (проекту).

У доповіді, що студент готує на захист, повинно бути відображено: актуальність та  мета розробки бізнес-плану, його завдання та інноваційні ознаки, доведені результати обґрунтування ринкової доцільності, виробничої можливості та фінансової результативності створення малого підприємства по виробництву певних видів продукції. Час доповіді - 5-7 хвилин.

Критерії та шкалу підсумкового оцінювання кафедральною комісією захисту курсової роботи (проекту) наведено в табл. 2.

Таблиця 2

Критерії та шкала підсумкового оцінювання захисту курсової роботи (проекту) з дисципліни «Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування»

з/п

Критерії оцінювання

Бальна шкала оцінки за критерієм

1

                 2

3

І. Оцінка за критеріями змістовності й оформлення курсової роботи та системності роботи студента над її підготовкою

Максимальна балова оцінка роботи, виставлена науковим керівником

50

ІІ. Оцінка рівня якості захисту результатів курсової роботи

1.

Змістовність та рівень доповіді: логіка побудови доповіді, вміння чітко, з дотриманням регламенту, ясно та стисло викласти сутність та результати дослідження, навести належне обґрунтування

0доповідь не відображає зміст виконаної роботи, студент не володіє предметом дослідження, не спроможний викласти результати дослідження;

12доповідь прочитана за текстом, студент не володіє окремими питаннями теми, відсутні узагальнення, наявні неточності принципового характеру, порушує регламент;

16 — доповідь є логічною, ілюструє знання теми дослідження, проголошена вільно, але дещо бракує узагальнень, наявні неточності непринципового характеру, регламент дотримано;

20 — доповідь є логічною, повною і стислою, проголошена вільно,  зі  знанням матеріалу,  відображає  взаємозв'язок і узгодженість між представленим аналізом теоретичного та фактичного матеріалу з наданими пропозиціями щодо об’єкта дослідження, регламент дотримано.


Продовження табл. 2

1

2

3

2.

Організація презентації матеріалів (на мультимедійному проекторі   або в іншій формі):  використання та якість підготовки ілюстративних матеріалів, володіння культурою презентації

0презентаційні матеріали відсутні або не відповідають логіко-структурній побудові доповіді, практично не відображаючи у таблично-графічній формі її зміст, мають кількість, що не є оптимальною, підготовлені з принциповими помилками;

3презентаційні матеріали не завжди відповідають структурній побудові доповіді, лише частково ілюструючи у таблично-графічній формі її зміст, мають кількість, що не є оптимальною, підготовлені помилками;

4презентаційні матеріали в основному відповідають логіко-структурній побудові доповіді, ілюструючи у таблично-графічній формі її зміст, мають кількість, що наближається до оптимальної, підготовлені з деякими помилками;.

5презентаційні матеріали    повністю    узгоджені    з    логіко-структурною побудовою    доповіді,    виступаючи    її    ілюстративним доповненням, мають оптимальну кількість, є бездоганно підготовленими.

3.

Правильність та повнота відповідей на запитання: повнота, глибина, обґрун-тованість відповідей на питання, вміння аргументовано захищати свої пропозиції, володіння економічною та управ-лінською термінологією

0 більшість відповідей на питання неточні, неправильні або відсутні;

9не всі відповіді є правильними або повними, відповіді не містять достатніх пояснень або мають неточності принципового характеру, студент допускає помилки у визначенні ключових понять;

12відповіді є в основному правильними, але не зовсім повними, супроводжуються недостатньо чіткими поясненнями або мають місце окремі неточності непринципового характеру;

15відповіді є правильними, повними, підтвердженими    логічними,    чіткими   поясненнями,

студент демонструє вільне володіння економічною термінологією, орієнтується у теоретичних положеннях.

4.

Підготовка студентом роботи (проекту) до участі у Всеукраїнському конкурсі бізнес-планів підприємницької діяльності (згідно вимог конкурсу)

0 – робота (проект) не структурована за вимогами Конкурсу;

10 - робота (проект) відповідає вимогам Конкурсу і рекомендується до участі у ньому.

Максимальна балова оцінка захисту результатів курсової роботи

50

Максимальна підсумкова балова оцінка змісту та захисту результатів курсової роботи

100

Для підсумкового оцінювання курсових робіт в Криворізькому економічному інституті застосовується 100-бальна шкала. Отримана студентом підсумкова оцінка одночасно фіксується у відомості у 4-баловій шкалі («відмінно», «добре», «задовільно» або «незадовільно»), а також  у буквених символах ECTS («А», «В», «С», «D», «E», «FX», «F»).

Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання в чотирибальну здійснюється в такому порядку: оцінка „незадовільно” – менше 60 балів; оцінка „задовільно” – 60-69 балів; оцінка „добре” – 70-89 балів; оцінка „відмінно” – 90-100 балів.

Студенти, які не підготували курсову роботу (проект) або не брали участь у захисті чи отримали на захисті оцінку „незадовільно”, вважаються такими, що не виконали навчальний план.

7. Рекомендована література

  1.  Господарський кодекс України : прийнятий 16 січня 2003 р. – Х. : ТОВ „Одіссей”, 2004. – 248 с.
  2.  Податковий кодекс України : за станом на 1 груд. 2010 р. – Винниця : ТОВ «Поліграф-сервіс», 2010. – 512 с.
  3.  Агафонова Л. Підготовка бізнес-плану. Практикум. / Л. Агафонова. – К.: Знання, 2001. – 158с.
  4.  Ансофф И. Стратегическое управление / И. Ансофф. – М.: Экономика, 1989. – 519с.
  5.  Барроу К. Бізнес-план / К. Барроу, П. Барроу, Р. Браун. – К.: Знання, 2002. – 285с.
  6.  Борманн Д. Менеджмент. Предпринимательская деятельность в рыночной экономике / Борманн Д., Воротина Л., Федерманн Р. - Гамбург : S + W, 1992. - 906с.  
  7.  Верба В.А. Проектний аналіз: [підручник] / В.А. Верба, О.А. Загородніх.-К.: КНЕУ, 2000.- с.332
  8.  Гвичия Г. М. Теоретические модели формирования конкурентных стратегий развития предприятия / Г. М. Гвичия // Известия Санкт-Петербургского университета экономики и финансов. – 2004. – №1. – С. 93 – 105.
  9.    Голов С.Ф. Управленческий бухгалтерский учет / С.Ф. Голов. – К. : «Скарби», 1998. – 384с.
  10.  Гордієнко П.Л. Стратегічний аналіз / П.Л. Гордієнко. – К.: Алерта, 2006. – 404 с.
  11.  Грант Р.М. Современный стратегический аналіз. 5-е изд. / Грант Р.М.; пер. с англ. В.Н.Фунтова. – СПб.: Питер. – 2008. – 560 с.
  12.  Гриньова В.М. Інвестування : підручн. / В.М. Гриньова, В.О. Коюда, Т.І. Лепейка, ,К. Коюда. – К. : Знання, 2008. – 452 с.
  13.  Должанський І.З. Бізнес-план: технологія розробки:[навч. посіб.]/ І.З. Должанський, Т.О. Загорна. – К.: Центр навчальної літератури/ - 2006 р. – 384 с.
  14.  Економіка виробничого підприємництва : [навч. посіб.] / [Петрович Й.М., Будіщева І.О., Устінова І.Г. та ін.] ; за ред. Й.М. Петровича. – [3-є вид., випр.] - К. : Т-во Знання, КОО, 2002. – 405 с. – (Вища освіта ХХІ століття).
  15.  Економіка підприємства : [підруч.] / за заг. та наук. ред. Г.О. Швиданенко. – [вид. 4-те, перероб. і доп.]. – К. : КНЕУ, 2009.- 816, [8] с.
  16.  Ильин А.И. Планирование на предприятии : ч. пособ.]. - Ч.1. Стратегическое планирование. / А.И. Ильин. - Мн. : ООО «Новое знание», 2000. -  312 с.
  17.  Ильин А.И. Планирование на предприятии : ч. пособ.]. - Ч.2. Тактическое планирование. / А.И. Ильин, Л.М. Синица. - Мн. : ООО «Новое знание», 2000. -  416с.
  18.  Клівець П.Г. Стратегія підприємства. / П.Г. Клівець – К.: Академвидав, 2007. – 320 с.
  19.  Кузин Б. Методы и модели управления фирмой / Кузин Б., Юрьев В., Шагдинаров Г. – СПб. : Питер,  2001. – 432 с. – (Серия «Учебники для вузов»).
  20.  Методические  рекомендации по формированию себестоимости продукции (работ, услуг) в промышленности / Приказ Министерства промышленной политики Украины от 09.07.2007 г. № 373. – К., 2007. – 321с.
  21.  Митяй О.В. Проектний аналіз: навч. посіб. / О.В. Митяй. – К. : Знання, 2011 р. – 311 с.
  22.  Ноздрева Р.Б. Маркетинг: учебник, практикум и учебно-методический комплекс по маркетингу / Ноздрева Р.Б., Крилова Г.Д.,  Соколова М.И., Гречков В.Ю. - М. : Экономист, 2003. – 568 с.
  23.  Орлов О.О. Планування діяльності промислового підприємства : [підруч.] / О.О. Орлов. – К. : Скарби, 2002. – 336 с.
  24.  Пазинич В.І. Фінансовий менеджмент: навч. посіб. / В.І. Пазинич. – К. : Центр учбової літератури, 2011. – 408 с.
  25.  Пересада А.А. Інвестиційний аналіз: підручн. / А.А. Пересада, Ю.М. Коваленко, С.В. Онікієнко. - К.: КНЕУ, 2003. – 485 с.
  26.  Покропивний С.Ф. Підприємництво: стратегія, організація, ефективність : [навч. посіб.] / С.Ф. Покропивний, В.М. Колот. - К. : КНЕУ, 1998. – 352 с.
  27.   Покропивний С.Ф. Бізнес-план: технологія розробки i обґрунтування: [навч. посіб.] / С.Ф. Покропивний, С.М. Соболь, Г.О. Швиданенко. -  К.: КНЕУ. – 2002. – 379 с.
  28.  Портер М. Конкуренция / М. Портер.; пер. с англ.: [учеб. пос.] – М.: Издательский дом «Вильямс». - 2000. – 495 с.
  29.  Пашутинський Є.К. 34 положення (стандарти) бухгалтерського обліку / Є.К. Пашутинський Є.К. - К. : КНТ, 2009. - С. 6. - 320 с.
  30.  Положення про типовий бізнес-план: Затв. Наказом Фонду державного майна України від 26.05.1994р. № 301 // Підприємництво і ринок України. 1994. - № 11.
  31.  Саєнко М. Г. Стратегія підприємства : [підручник] / М. Г. Саєнко. – Тернопіль : Економічна думка. – 2006. – 390 с.
  32.  Сборник бизнес-планов с комментариями и рекомендациями / под ред. В.М. Попова. – М.: КноРус, 1999. – 384с.
  33.  Сергеев А.А. Экономические основы бизнес-планирования / А.А. Сергеев. – М.: ЮНИТИ- ДАНА, 1999. – 303с.
  34.  Сумець О.М. Стратегія підприємства: Теорія, ситуації, приклади : [навч. посіб.] / О.М. Сумець. - К. : Професіонал, 2005. - 320 с.
  35.  Сухова Л.Ф Практикум по разработке бизнес-плана и финансовому анализу предприятия / Л.Ф Сухова, Н.А. Чернова. – М.: Финансы и статистика, 1999. – 160с.
  36.  Тарасюк Г.М. Планування діяльності підприємства : [навч. посіб.] / Г.М. Тарасюк, Л.І. Шваб. – [3-є вид.] - К. : Каравела, 2008. – 352 с.
  37.  Тарасюк Г.М. Бізнес-план: розробка, обґрунтування та аналіз: [навч. посіб.]/ Г.М. Тарасюк. – К.: Каравела. -  2006 р. – 280 с.
  38.  Цьохла С. Ю. Обґрунтування та експертиза бізнес-проектів: :[навч. посіб.] / С.Ю. Цьохла, Т.В. Кожемякіна, С.В. Волошина, Г.І. Матукова, І.Г. Павленко, В.М. Радько. – Сімферополь: ДІАЙПІ. – 2011. – 400с.
  39.  Черняк В.З. Бизнес-планирование / В.З. Черняк, А.В. Черняк, И.В.Довдиенко. – М.: Изд-во РДЛ, 2000. – 272с.


Додаток А

Деякі обов’язкові таблиці узагальнення інформації у курсовій роботі (проекті)

Таблиця А.1

Оцінка впливу на виробництво  ...  загальних макроекономічних факторів

Загальні макроекономічні фактори

Ступінь залежності майбутнього виробництва від впливу макроекономічних факторів

Сприят-ливі можли-вості

Загрози та небезпека

цілко-вита незалежність

частко-ва не- залеж-ність

нейт-раль-ність

слабка залеж-ність

сильна залеж-ність

І. Тенденції макроекономічних показників

1.1. ..............

1.2. ..............

2. Зміни в соціально-демографічній ситуації

2.1. .............

2.2. .............

3. Державне регулювання

3.1. .............

3.2. .............

4. Природні умови й екологічні обмеження

4.1. .............

4.2. .............

Таблиця А.2

Матриця конкурентного профілю

Ключовий фактор успіху

Ваговий коефі-цієнт

Власне підприємство

Головні конкуренти

рей-

тинг

оцінка

А

Б

В

рей-тинг

оцін-ка

рей-тинг

оцін-ка

рей-тинг

оцін-ка

  1.  Якість товару

1.1 ..........

1.2...........

1.3...........

...............

  1.  Ціна товару
  2.  Канали збуту

4. Технічне обслуговування

5. Реклама та стимулювання попиту

Загальна оцінка

Продовження додатку А

Таблиця А.3

Визначальні фактори привабливості ринку і стратегічне

положення підприємства

Привабливість ринку

Стратегічне положення підприємства

Характеристика галузі (ринку)

- Розмір ринку (кількість продаж у натуральному або/та грошовому виразі)

- Розміри ключових сегментів (характеристика основних груп споживачів)

- Диверсифікованість ринку

- Чутливість ринку до цін, рівня обслуговування, зміни зовнішніх факторів

- Схильність до циклічності

- Схильність до сезонності

- Вплив постачальників на характер договорів, що укладаються

- Частка ринку нового підприємства (в еквівалентних одиницях, %)

- Охоплення ключових сегментів продукцією нового підприємства

- Ступінь участі у диверсифікації нового підприємства

- Вплив на ринок нового підприємства

- Чи властива продукції нового підприємства циклічність та на якій стадії вона є

- Чи є товар сезонним і показати коливання обсягів продажу у сезон і поза сезоном

- Характер відносин з постачальниками

- Вплив на позицію нового підприємства постачальників

Фактори конкуренції

- Типи конкурентів

- Рівень конкуренції

- Сегменти ринку, які залишили конкуренти або освоїли

- Чутливість до товарів-субститутів (замінників)

Ступінь і типи інтеграції підприємств в галузі

- Пристосованість нового підприємства до конкуренції, можливостей обслуговування ринків, якості управління тощо

- Відносна оцінка (високий, середній, низький)

- Назвати відповідні сегменти

- Вразливість з боку нової технології

- Рівень інтеграції, досвід роботи в інтегрованих структурах

Фінансово-економічні фактори

- Межі капіталовкладень в галузь

- Фактори важеля (структура витрат, величина боргу)

- Бар’єри входу і виходу з ринку

- Ступінь використання виробничих потужностей

- Галузева рентабельність

- Галузевий рівень ліквідності

- Можливості капіталовкладень для нового підприємства

- Фактори важеля для нового підприємства

- Бар’єри, які ускладнюють вступ до ринку

- Коефіцієнт використання виробничих потужностей підприємства

- Середня рентабельність підприємства

- Рівні показників платоспроможності підприємства


Продовження додатку А

Таблиця А.4

Баланс сильних і слабких сторін підприємства

Сильні сторони

Слабкі сторони

Специфічні, унікальні якості підприємства у сфері:

Якості, яких бракує підприємству у сфері:

  1.  Маркетингу
    1.  .....
    2.  .....
    3.  .....
  1.  Маркетингу
    1.  .....
    2.  .....
    3.  .....
  1.  Виробництва
    1.  .....
    2.  .....
    3.  .....

2.  Виробництва

2.1. .....

2.2. .....

2.3. .....

  1.  Персоналу
    1.  .....
    2.  .....
    3.  .....

3.  Персоналу

3.1. .....

3.2. .....

3.3. .....

  1.  Досліджень і розробок
    1.  .....
    2.  .....
    3.  ....

4.  Досліджень і розробок

4.1. .....

4.2. .....

4.3. ....

  1.  Фінансів
    1.  .....
    2.  .....
    3.  .....

5. Фінансів

5.1. .....

5.2. .....

5.3. .....

Таблиця А.5

Бюджет витрат на рекламну діяльність підприємства, тис. грн.

Види рекламної діяльності

Розмір витрат на рекламу за роками

… рік

… рік

… рік

… рік

… рік

1. Радіо

2. Газети

3. Телебачення

4. Буклети

5. Інші види

Усього

Таблиця А.6

Машини та обладнання, тис. грн.

Найменування обладнання

Кіль-кість, шт.

Купівельна ціна або орендна плата

Витрати на транспортування та установку

Вартість

Норма амортиз., %

Річні аморти-заційні  відраху-вання


Продовження додатку А

Таблиця А.7

Планова динаміка обсягів продажу продукції на 20__ – 20__  рр.

Показник

Обсяги продажу за роками

… рік

… рік

… рік

… рік

… рік

Виріб А

Кількість проданих виробів, тис. од.

Ціна проданої одиниці, грн.

Обсяг продажу, млн. грн.

Виріб Б

Кількість проданих виробів, тис. од.

Ціна проданої одиниці, грн.

Обсяг продажу, млн. грн.

Виріб В

Кількість проданих виробів, тис. од.

Ціна проданої одиниці, грн.

Обсяг продажу, млн. грн.

....................................................

Загальний обсяг продажу, млн. грн.  

Таблиця А.8

Планова динаміка обсягів виробництва продукції на 20__ – 20__  рр.

Асортиментні групи                       Одиниці                           

                                                        виміру

Обсяги виробництва за роками

… рік

… рік

… рік

… рік

… рік

     1.  ………                                       тис. од.

                                                      млн. грн.

          ………                                        ……….

     Усього                                            тис. од.

                                                            млн. грн.


Продовження додатку А

Таблиця А.9

Потреба в основних засобах

Групи основних засобів

… рік

… рік

… рік

… рік

… рік

млн. грн.

%

млн. грн.

%

млн. грн.

%

млн. грн.

%

млн. грн.

%

1. Земельні ділянки

2. Будівлі, споруди і передавальні пристрої

3. Машини та обладнання

2. Транспортні засоби

3. Інструменти, прилади, інвентар (меблі)

4. Інші основні засоби

Усього

Таблиця А.10

Потреба підприємства у персоналі

Категорія

Вимоги, необхідні для діяльності

Потрібна чисель-ність, осіб

Джерела покрит-тя потреби

ФОП, млн. грн.

Подат-кові відрахування, млн. грн.  

Загаль-на сума коштів, млн. грн.

Керівники

...................

Професіонали

………………

Фахівці

.................

Технічні службовці

..................

Робітники

.................

Таблиця А.11

Матриця управлінських здібностей

Основні функції управління підприємством

Забезпечується персоналом підприємства

Необхідна зовнішня допомога

Спосіб отримання зовнішньої допомоги

підвищення кваліфікації персоналу

залучення зовнішніх консультантів

1. Бухоблік

2. Оподаткування

3. Планування

4. Організація виробництва

5. Управління фінансами

6. Збут

...................

Продовження додатку А

Таблиця А.12

Забезпеченість випуску продукції основними видами сировини, матеріалів, енергоресурсів

Назви видів сировини, матеріалів, енергоресурсів

Од.

вим.

Потреба на 1-й рік

Обсяг, що буде завозитися:

із регіону розмі-щення об’єкту

із інших регіонів України (вказати)

із інших держав СНД

із зарубіж-них країн (вказати)

1. Сировина

1.1. .....

1.2. .....

і т. д.

     .................

Таблиця А.13

Потік інвестицій, пов’язаних з будівництвом і введенням об’єкту в експлуатацію, млн. грн.

Показники

… рік

… рік

… рік

… рік

… рік

1. Обсяг інвестицій в основні засоби (будівництво об’єкту або/та орендна плата)

2. Обсяг інвестицій в оборотні активи     усього

3. Обсяг утворюваного резервного (страхового) фонду для реалізації проекту

Загальний обсяг потрібних інвестицій


Продовження додатку А

Таблиця А.14

План доходів і видатків на _____ період, млн. грн.  

Показник

… рік

… рік

… рік

… рік

… рік

А. Загальний обсяг продажу товарів

Б. Собівартість продажу товарів усього,

у т.ч. - прямі матеріальні витрати

         - прямі витрати на оплату праці

         - інші прямі витрати

В. Валовий прибуток (А-Б)

Г. Операційні витрати усього,

у т.ч.

- зарплата персоналу (без прямих витрат на оплату праці)

- нарахування на зарплату

- рентні платежі

- комунальні послуги

Витрати на: - утримання офісу

  •  відрядження
  •  рекламу
  •  страхові внески
  •  послуги зовнішніх консультантів
  •   інші операційні витрати

Д. Операційний прибуток (В-Г)

Е. Сплата  % за кредит

Є. Чистий прибуток до сплати податків (Д-Е)

Ж. Податок на прибуток

З. Чистий прибуток (Є-Ж)


Продовження додатку А

Таблиця А.15

План грошових надходжень і виплат на  ....... період, млн. грн.

Показник

… рік

… рік

… рік

… рік

… рік

А. Готівкові кошти на початок періоду

Б. Грошові надходження усього,

у т.ч.:

Виручка від реалізації

Надходження за рахунками за продаж у кредит

Позика

Інші

В. Грошові платежі на сторону усього,

у т.ч.:

Купівля матеріалів

Заробітна плата

Нарахування та податки на зарплату

Рентні платежі

Комунальні платежі

Рекламні витрати

Купівля машин

Виплата боргу і %

Інші

Г. Залишок готівки на кінець періоду (А+ Б - В)


Закінчення додатку А

Таблиця А.16

Плановий баланс підприємства на 31.12. 20__р., млн. грн.

Активи

На початок року

На кінець року

Поточні активи

Готівка

Ринкові цінні папери

Дебіторська заборгованість

Матеріальні запаси

Попередньо сплачені витрати

Інші поточні активи

Загальні поточні активи

Постійні активи

Земля

Будівлі та споруди (залишкова вартість)

Обладнання (залишкова вартість)

Нематеріальні активи (залишкова вартість)

Загальні постійні активи

Загальні активи (БАЛАНС)

П а с и в и

Поточні пасиви

Кредиторська заборгованість

Заборгованість податковим органам

Видатки, що нараховані до виплати

Інші поточні пасиви

Довгострокові пасиви

Векселі до оплати

Кредити під заставу майна

Інші довгострокові пасиви

Загальні пасиви

Зобов’язання перед вкладниками

Прості акції

Привілейовані акції

Нерозподілений прибуток

Загальні зобов’язання перед власниками

Загальні пасиви та зобов’язання перед власниками

Загальні пасиви (БАЛАНС)


Додаток Б

Зразок оформлення титульного аркуша курсової роботи (проекту)

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДВНЗ «Криворізький національний університет»

Криворізький економічний інститут

Кафедра економіки підприємств

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ (РОБОТА)

з  дисципліни «Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування»

на тему «Розробка та обґрунтування бізнес-плану

виробництва _______________________»

                                      (назва виду продукції)

Студента (ки) _____ курсу ______ групи

форми навчання ____________________

спеціальності «Економіка підприємства»

________________________________________

                                                                              (прізвище та ініціали)

                                                              Керівник ___________________________

                                                                 _________________________________________

                                                                                                (посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)   

Національна шкала __________________    

Кількість балів: ____Оцінка:  ECTS ____

                                                    Члени комісії  ________________   ________________________________________

                                                                                                                          (підпис)                        (прізвище та ініціали)

                                                                                       ________________   ________________________________________

                                                                                                                          (підпис)                        (прізвище та ініціали)

                                                                                                              ________________   _______________________________________

                                                                                                                          (підпис)                         (прізвище та ініціали

м. Кривий Ріг – 20 __ рік


Додаток В

Приклад анотації на курсову роботу (проект)

Кузьменко С.В. Розробка та обґрунтування бізнес-плану виробництва морозива.

Курсова робота (проект) з дисципліни «Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування» за спеціальністю 7.504 «Економіка підприємства». – Криворізький економічний інститут ДВНЗ «КНУ». - Кривий Ріг, 2012.

У бізнес-плані обґрунтована ринкова доцільність і виробнича можливість створення малого підприємства по виготовленню морозива із визначенням перспектив його розвитку в умовах конкурентного ринку Криворізького регіону.

Визначено потенціал ринку морозива Криворізького регіону. Обґрунтована потреба у виробничих ресурсах для організації діяльності нового підприємства. Побудована організаційна структура підприємства. Оцінені ймовірні ризики підприємницької діяльності та обрані засоби їхньої мінімізації. Прибутковість реалізації проекту доведена за показниками оцінки економічної ефективності реальних інвестицій. В основу стратегії фінансування нового бізнесу покладено власні джерела.

Ключові слова: бізнес-план, харчова промисловість, морозиво, Криворізький регіон, виробнича потужність, беззбитковість, окупність інвестицій.

PAGE   \* MERGEFORMAT 1


PAGE  


PAGE   \* MERGEFORMAT 36




1. март 2014 апрель 2014
2. функциональной классификации- Пограничные Внутренней среды Мышечные Нервные Каждый т
3. ФИРМЕННЫЙ СТИЛЬ- ПОНЯТИЕ И СОДЕРЖАНИЕ Существование фирменного стиля является одним из важнейших услов
4. О санитарноэпидемиологическом благополучии населения.html
5. Компьютерная графика ФОЕНП 3 кредита 2й семестр 2011 ~ 2012 уч
6. Финансовая политика на современном этапе
7. Палеолит Мезолит
8. 1925 Перевод Р
9. Вариант 1 для х [0
10. Влияние гидродинамического режима движения жидких потоков без и с протеканием быстрой химической реакции на внешний теплообмен
11. Проведен обзор и анализ методов контроля герметичности запорной и распределительной газовой аппаратуры
12.  Если в одной системе отсчета некоторые события происходят в точках x1 и x2 в один и тот же момент времени t
13. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО НАПИСАНИЮ УЧЕБНОЙ ИСТОРИИ БОЛЕЗНИ ДЛЯ СТУДЕНТОВ НА КАФЕДРЕ ГОСПИТАЛЬНОЙ ТЕРАП
14. РЕФЕРАТ Дисертації на здобуття наукового ступеня Кандидата медичних наук Київ 1999
15. Уявіть собі що в громадському транспорті розпочинається сварка
16. Статья 37 Конституции РФ закрепляя в п.
17. тематический анализ 1 курс 2 семестр
18. никак у всех И мы разбежались всё же неспроста Разбили паралели и лопнула струна Найдёшь себе другого п
19. Тема 18. Новый курс Ф
20. Батьківський комітет України Сторона у справі або потерпілий- Тетеря О