Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ВСТУП Процес переходу економіки України на ринкові відносини відбувається у складних умовах спаду виро

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

PAGE  6

ВСТУП

Процес переходу економіки України на ринкові відносини відбувається у складних умовах спаду виробництва та інформації, що негативно впливає на фінанси підприємств, спрямовує їх на вирішення сьогоденних завдань виживання, робить неможливим зміцнення фінансової бази навіть на віддалену перспективу.

Основним джерелом інформації про фінансовий стан підприємства є бухгалтерська звітність, яка в ринковій економіці базується на узагальненні даних фінансового обліку і є інформаційною ланкою, яка пов’язує підприємство з товариством та діловими партнерами-використовувачами інформації про діяльність підприємства.

Фінансовий стан підприємства залежить від результатів її виробничої, комерційної і фінансової діяльності.

Кожне підприємство здійснює діяльність, в результаті якої відбувається використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів.

При цьому виникають недоліки у використанні ресурсів, які і є об’єктом економічного і фінансового аналізу.

З метою вивчення діючої системи обліку та аналізу фінансових результатів та використання прибутку, подальшого вивчення недоліків, впливу негативних чинників, вивчення можливостей вдосконалення обліку, контролю та аналізу, обрана тема «Облік формування фінансових результатів».

Головним завданням курсової роботи є:

  •  Розглянути діючу систему обліку фінансових результаів;
  •  На прикладі ТОВ НВП «Агролугань» показати документальне оформлення та відображення в обліку фінансових результатів;
  •  Провести фінансово-економічний аналіз та запропонувати заходи по їх вдосконаленню на збільшення прибутку та правильного його використання.

Досягти поставленої мети можливо лише за допомогою правильної організації бухгалтерського обліку, його постійного вдосконалення, впровадження міжнародного обліку та його автоматизації, проведення аналізу фінансових результатів.

Інформаційним джерелом для написання курсової роботи виступають річні звіти за 2010, 2011, 2012 роки ТОВ НВП «Агролугань» Лутугинського району Луганської області.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ОБЛІКУ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

  1.  Економічний зміст та теоретичне обгрунтування формування фінансових результатів

Основною ланкою економіки в народному господарстві України є підприємства, що виступають у ролі суб'єктів господарювання.

Вони здійснюють виробничу, науково-дослідну і комерційну діяльність з метою задоволення суспільних нестатків і одержання відповідного доходу, прибутку.

Підприємство, як суб'єкт господарювання, самостійно розпоряджається зробленою продукцією, отриманою виручкою і прибутком, що залишився в його розпорядженні.

Здійснюючи господарську діяльність, підприємство самостійно фінансує усі свої витрати, розпоряджається наявними фінансовими ресурсами, бере участь у формуванні різноманітних державних централізованих позабюджетних фондів.

В цілому функціонування підприємства, як суб'єкта господарювання, передбачає не тільки його виробничо-фінансову діяльність з метою виробництва продукції (товарів) і одержання прибутку, але й участь у формуванні державного й місцевого бюджетів, централізованих позабюджетних фондів на відповідному рівні з одного боку, а також рішення питань розвитку виробництва та підвищення його ефективності - з іншого.

У здійсненні виробничо-фінансової діяльності суб'єктів господарювання бере участь безліч взаємозалежних організаційних, трудових, матеріальних і фінансових факторів.

Мета кожного суб'єкта господарювання - як можна більш ефективне використання цих факторів.

Ефективність використання факторів виробництва виражається у кінцевому рахунку в фінансових результатах діяльності суб'єктів господарювання.

Економічний підсумок виробничої діяльності суб'єктів господарювання, виражений у вартісній (грошовій) формі, є фінансовим результатом.

Багато вчених приділяло і приділяє увагу процедурі визначення фінансових результатів. І це не випадково, оскільки інтереси соціальних груп по-різному оцінюють ті чи інші об’єкти обліку й неминучі неоднакові методологічні підходи у визначенні фінансових результатів [16].

Аналіз останніх досліджень публікацій показує, що даною проблемою займалися багато вчених: Ф.Ф. Бутинець, М.Л. Дем’яненко, Г.Г. Кірейцев, В.Г. Лінник, В.Б. Маслаковський, П.Т. Саблук, Л.К.Сук, але так і немає єдиної думки щодо визначення фінансових результатів.

Навіть за умов діючих в країні процесу оподаткування, фінансово-кредитної системи, системи страхового захисту, системи державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників, господарства мають суттєві можливості впливати на процес формування фінансових результатів і забезпечувати прибуткову діяльність і для цього, як вважає І.В.Дерев’янко, необхідно:

  •  підвищити рівень прибутковості праці при оптимальному використанні сільськогосподарських угідь та виробничих засобів;
  •  впровадити ресурсозберігаючі технології виробництва сільськогосподарської продукції;
  •  здійснити фінансове планування;
  •  організувати на відповідальному рівні маркетингову роботу [15].

Метою вірного визначення фінансових результатів є надання користувачам оприлюдненої повної неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період.

Зміст цих показників, як економічних категорій і загальна схема їх розрахунку такі.

В бухгалтерському обліку чистий прибуток (збиток) формується поступово протягом фінансово-господарського року від всіх видів звичайної та надзвичайної діяльності (рис. 1.1) та включає:

  •  чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);
  •  валовий прибуток (збиток);
  •  фінансові результати від операційної діяльності;
  •  прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування;
  •  прибуток (збиток) від звичайної діяльності;
  •  прибуток (збиток) від надзвичайної діяльності.

Рис. 1.1. Класифікація доходів (прибутків) і витрат (збитків)

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначається шляхом вирахування з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відповідних податків, зборів, знижок тощо (рис. 1.2).

Рис. 1.2. Визначення чистого доходу від реалізації продукції

(товарів, робіт, послуг)

Наступним кроком до визначення чистого прибутку (збитку) є визначення валового прибутку (збитку), який розраховується, як різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) (рис. 1.3).

Рис. 1.3. Визначення валового прибутку (збитку) від основної діяльності

Як бачимо з наведеного рис. 1.3, валовий прибуток визначається лише за результатами роботи основної діяльності підприємства. В ньому не знайшли відображення адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати (собівартість реалізованих виробничих запасів, сумнівні борги та витрати від знецінення запасів, втрати від операційних курсових різниць, визнані екологічні санкції, а також всі інші витрати, що виникають у процесі операційної діяльності підприємства). До валового прибутку не включені також суми інших доходів від операційної діяльності підприємства (дохід від курсових різниць, відшкодування раніше списаних активів, дохід від реалізації оборотних активів тощо).

Тому поряд з визначенням валового прибутку від основної діяльності є показник — фінансовий результат (прибуток, збиток) від операційної діяльності. Він розраховується як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу за вирахуванням адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат (рис. 1.4).

Рис. 1.4. Визначення фінансових результатів від операційної діяльності

Крім операційної діяльності підприємство може здійснювати інвестиційну та фінансову діяльність, в результаті якої виникають також відповідні доходи та витрати. До доходів інвестиційної та фінансової діяльності належать:

  •  дохід від участі в капіталі (отриманий від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства);
  •  інші фінансові доходи (дивіденди, відсотки та інші доходи,отримані від фінансових інвестицій);
  •  інші доходи (від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів тощо).

До витрат інвестиційної та фінансової діяльності належать:

  •  витрати на відсотки та інші витрати підприємства, пов’язані із залученням позикового капіталу;
  •  збитки, спричинені інвестиціями в асоційовані, дочірні або спільні підприємства;
  •  собівартість реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів, втрати від неопераційних курсових різниць, втрати від уцінки необоротних активів тощо.

Якщо фінансові результати операційної діяльності об’єднати з фінансовими результатами інвестиційної та фінансової діяльності, то можна визначити фінансові результати від звичайної діяльності підприємства до оподаткування прибутку.

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від основної діяльності,дохода від участі в капіталі та інших доходів за вирахуванням фінансових та інших витрат (збитків) (рис. 1.5).

Рис. 1.5. Визначення фінансових результатів від звичайної діяльності до оподаткування

Податок на прибуток визначається згідно з П(С)БО 17 «Податок на прибуток».

Фінансовий результат від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку з прибутку. Збиток від звичайної діяльності дорівнює збитку від звичайної діяльності до оподаткування та сумі податків на прибуток (рис. 1.6).

Рис. 1.6. Визначення прибутку від звичайної діяльності

Окремо від фінансових результатів від звичайної діяльності відображуються невідшкодовані збитки та прибутки від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо).

Останнім кроком формування прибутку є визначення чистого прибутку підприємства. Чистий прибуток (збиток) розраховується як алгебраїчна різниця прибутку (збитку) від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку, надзвичайного збитку та податку з надзвичайного прибутку (рис. 1.7).

Рис. 1.7 Визначення чистого прибутку (збитку)

Облік доходів та витрат підприємства та формування фінансового результату діяльності сільськогосподарського підприємства є однією із складніших ділянок обліку, оскільки специфіка обліку доходів і витрат та визначення фінансових результатів в розрізі видів діяльності тісно пов’язана з заповненням «Звіту про фінансові результати».

В господарстві дохід може формуватися не тільки від операційної діяльності, а й від інвестиційної і фінансової діяльності господарства, а також від надзвичайних подій. Склад доходів і порядок їх визнання визначаються відповідними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

До доходів від реалізації слід віднести: виручку від реалізації готової продукції, робіт та послуг.

До іншого операційного доходу відносяться: доходи від реалізації матеріалів та основних засобів, доходи від оренди активів, суми отриманих штрафів, пені та інших санкцій за порушення договорів, які признані боржником або по яких отримано рішення суду, доходи від списання кредиторської заборгованості, по яких закінчився строк позивної давності та інше.

До інших фінансових доходів відносяться доходи, які виникають у результаті фінансової діяльності фермерського господарства, в частині дивідендів на вкладений пай, придбані акції, відсотки за зберігання грошей у банку та інші.

До доходів від надзвичайних подій включають суми відшкодування від страхових компаній в частині витрат від надзвичайних подій[12].

  1.  Нормативно-правове регулювання обліку формування фінансових результатів

Бухгалтерський облік пройшов великий шлях розвитку. Тривалий час система бухгалтерського обліку ґрунтувалася переважно на принципах, адміністративно-командного управління, згідно з якими на перший план висувалася функція планування і контролю за допомогою бухгалтерського обліку.

Система бухгалтерського обліку функціонувала за єдиним планом рахунків, єдиними положеннями і реєстрами синтетичного та аналітичного обліку.

На функціонування та створення нормативно – правового регулювання бухгалтерського обліку впливають такі фактори: діяльність провідних теоретиків, економічна та політична ситуації в державі, економічні наслідки від прийнятої облікової системи, податкова система та джерела фінансування, користувачі облікової інформації та їхні цілі, юридичне середовище, існуюча практика ведення обліку, мова та національні особливості, вплив економічних ситуацій інших країн тощо.

Основна мета нормативно-правового регулювання бухгалтерського обліку в Україніце встановлення для всіх підприємств єдиних правил його ведення. Система нормативно-правового регулювання в Україні набула багаторівневого характеру. Тому можна виділити такі основні рівні системи нормативно-правового регулювання обліку формування фінансових результатів: конституційний, законодавчий, нормативний, методичний, організаційно-розпорядчий. Суть конституційного рівня полягає у регулюванні відносин у сфері підприємницької діяльності на основі єдиного нормативно-правового акту вищої юридичної сили – Конституції України. Законодавчий рівень включає в себе Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», в якому передбачено обов'язковість ведення бухгалтерського обліку всіма юридичними особами, незалежно від організаційно-правового статусу і форм власності; визначені його головні принципи, мета, завдання, основні поняття, правила ведення та порядок регулювання, обов'язки та відповідальність осіб за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві, вимоги до фінансової звітності. Нормативний рівень регулювання включає: національні П(с)БО, План рахунків бухгалтерського обліку активів, зобов'язань, капіталу та господарських операцій підприємств (організацій), Інструкцію про його застосування тощо. Документи цього рівня розробляються міністерствами та відомствами в межах їхньої компетенції, мають рекомендаційний характер і не повинні суперечити чинному законодавству. Документи організаційно-розпорядчого рівня формуються безпосередньо на підприємстві його економічними службами (бухгалтерією, фінансовим та планово-економічним відділами).

З 16 липня 1999 року діє Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», який визначає правові засади регулювання, організації та ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні. Даний нормативно – правовий акт поширюється на всіх юридичних осіб, незалежно від їх організаційно – правових форм, форм власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, які в обов’язковому порядку зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством. Законом «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачено, що нормативно – правове регулювання питань методології бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в нашій державі здійснюється Міністерством фінансів. Дане міністерство затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку та інші нормативно-правові акти в межах його повноважень.

Безпосередньо, П(с)БО, котрі регулюють визначення фінансових результатів діяльності підприємства такі: П(с)БО 15 «Дохід», П(с)БО 16 «Витрати», П(с)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Розглянемо докладніше кожен з них.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи від звичайної діяльності підприємства та її розкриття у фінансовій звітності визначає П(с)БО 15 «Дохід», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 р. № 290. Його норми стосуються підприємств, організацій та інших осіб незалежно від форм власності.

Дії цього положення не поширюються на доходи, пов’язані з:

  •  реалізацією цінних паперів;
  •   договорами оренди;
  •   контрактами з надання послуг у сфері будівництва;
  •   дивідендами, які належать за результатами фінансових інвестицій та обліковуються методом участі в капіталі;
  •   страховою діяльністю;
  •   змінами у справедливій вартості фінансових активів та фінансових зобов’язань а також ліквідацією указаних активів і зобов’язань;
  •   змінами вартості інших поточних активів;
  •   природним приростом поголів’я худоби, виходом продукції сільського та лісового господарства;
  •   видобуванням корисних копалин.

П(с)БО 15 «Дохід», передбачені такі групи визнаних доходів:

  1.  Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);
    1.   Інші операційні доходи;
    2.  Фінансові доходи;
    3.  Інші доходи.
    4.  Надзвичайні доходи[6].

Порядок обліку витрат підприємства та основні вимоги до визнання, складу та оцінки витрат у фінансовій звітності визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 р. № 318.

Підприємства можуть вести облік витрат в розрізі елементів витрат, які будуть списуватися в кінці облікового періоду на фінансові результати від операційної діяльності.

Витрати відображуються в бухгалтерському обліку одночасно із зменшенням активів або збільшенням зобов’язань[7].

Поняття фінансових результатів діяльності трактується П(с)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. № 73, згідно з яким  нижченаведені терміни мають таке значення:

Витрати — зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу.

Доходи — збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу

Збиток — перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого були здійснені ці витрати.

Звіт про фінансові результати (звіт про сукупний дохід) - звіт про доходи, витрати, фінансові результати та сукупний дохід.

Прибуток - сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати.

Суб’єкти підприємництва згідно з П(с)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» застосовують форму №2 Звіту про фінансові результати , яка є додатком до цього Положення (стандарту). Звіт складається у тисячах гривень без десяткових знаків, окрім розділу III, грошові показники якого наводяться в гривнях з копійками[5].

Таким чином, в Україні закладені правові основи нової нормативно-правової системи забезпечення бухгалтерського обліку, які дали змогу підприємствам самостійно вирішувати питання щодо його ведення, створили базу для розрахунку макроекономічних показників розвитку економіки за системою національних рахунків та наблизили облік до міжнародної практики, але широке коло питань не врегульоване нормативно-правовими актами і потребують вдосконалення.

РОЗДІЛ 2

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

2.1. Організаційно-економічна характеристика підприємства

ТОВ НВП «Агролугань» знаходиться в Лутугинському районі Луганської області. Підприємство розташоване на території Весело-Тарасівської селищної ради. Віддаленість від районного центру 28 км, від обласного – 10 км та 5 км від залізничної станції Збірна. Через територію, на якій розташоване підприємство, проходить транспортна магістраль Луганськ – Донецьк. Юридична адреса підприємства: м. Луганськ, вул.Ліньова, 106/416.

Розмір сільськогосподарського підприємства характеризують різні показники: вихід продукції (валової й товарної); нявність землі, основних виробничих фондів, техніки, поголів`я; число зайнятих робітників.

 Найважливішим результативним показником є виробництво валової продукції. До її складу включають вартість сирих продуктів рослинництва, одержаних у результаті вирощування сільськогосподарських культур, вартість продуктів тваринництва, одержаних внаслідок господарського використання тварин, вартість продукції вирощування худоби і птиці, а також зміну вартості незавершеного виробництва на кінець і початок року.

Спеціалізація – зосередження діяльності підприємства на виробництві певного виду продукції. Мета спеціалізації – створення умов для збільшення прибутку, зростання обсягів виробництва продукції, зниження витрат, зростання продуктивності праці, поліпшення якості продукції. В умовах ринкової економіки необхідний перехід до багатогалузевих і спеціалізованих господарств з високою мірою концентрації виробничих ресурсів.

По спеціалізації підприємства підрозділяються на:   

  •  Рослинницькі – зернові, овочеві.   
  •  Тваринницькі –молочні, м'ясні, свинарські, вівчарські, птахівницькі.

Основним показником є рівень спеціалізації, який розраховується за формулою:

Якщо:   

  1.  менше 0,2 – низький рівень
  2.  від 0,2 до 0,4 – середній
  3.  від 0,4 до 0,6 – високий
  4.  вище 0,6 – дуже високий (поглиблена спеціалізація)
  5.  якщо К=1, то підприємство виробляє 1 вид товарної продукції.

Кб = 0,23

Кз = 0,14

Склад, структура і динаміка товарної продукції ТОВ НВП «Агролугань» наведено в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1.

Склад, структура і динаміка товарної продукції ТОВ НВП «Агролугань»

Види товарної продукції

2010 рік

2011 рік

2012 рік

Виручка, тис. грн.

Структура виручки, %

Виручка, тис. грн.

Структура виручки, %

Виручка, тис. грн.

Структура виручки, %

Продукція рослинництва

7678,8

89,3

9525,0

93,8

10104,1

99,98

Зернові та зернобобові

2495,4

29,0

6005,8

59,1

4672,4

46,2

Пшениця озима

2140,7

24,9

3695,1

36,4

2511,4

24,8

Жито

117,3

1,4

175,5

1,7

43,8

0,4

Кукурудза на зерно

100,9

1,2

167,7

1,7

107,5

1,1

Продовження таблиці 2.1.

Ячмінь ярий

60,1

0,7

534,9

5,3

453,9

4,5

Овес

-

-

120,7

1,2

65,4

0,6

Просо

69,1

0,8

698,4

6,9

157,2

1,6

Сорго

-

-

575,7

5,7

-

-

Інші зернові та зернобобові

7,3

0,1

37,8

0,4

-

-

Соняшник

4793,5

55,8

3169,5

31,2

5347,8

52,9

Інша продукція рослинництва

389,9

4,5

349,7

3,4

84,3

0,8

Продукція тваринництва

904,6

10,5

630,1

6,2

2,5

0,02

У тому числі вирощування (в живій масі) свиней

904,6

10,5

630,1

6,2

2,5

0,02

Послуги в сільському господарстві

14,4

0,2

-

-

-

-

Всього по господарству

8597,8

100

10155,1

100

10106,6

100

При проведенні розрахунків коефіцієнта спеціалізації, було виявлено, що в базовому періоді підприємство має середній рівень спеціалізації (Кб = 0,23), а звітному – низький (Кз = 0,14). Найбільш питома вага виробництва продукції належить двом культурам: пшениці та соняшнику, тому можна зробити висновок, що підприємство спеціалізується на виробництві зерна та соняшника.

Під структурою земельних угідь розуміють частку окремих видів угідь у загальній земельній площі. Їх виражають, зазвичай, у відсотках. Щоб визначити, який відсоток має певний вид угідь, їх площу слід поділити на загальну земельну площу і знайдені дані помножити на 100. Динаміку і структуру земельної площі ТОВ «НВП «Агролугань» наведено в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2.

Склад, структура і динаміка земельних угідь в ТОВ «НВП «Агролугань»

Види угідь

2010 рік

2011 рік

2012 рік

Відхилення площі звітного періоду (+,-) від рівня базового періоду

Відхилення структури звітного періоду (+,-), % від рівня базового періоду

площа, га

структура, %

площа, га

структура, %

площа, га

структура, %

С.-г. угіддя

3519

100

3506

100

3432

100

-87

0

у тому числі рілля

3434

97,58

3506

100

3347

97,5

-87

-0,08

пасовища

85

2,42

-

-

85

2,5

0

0,08

Проаналізувавши таблицю, можна сказати, що загальна посівна площа в звітному періоді порівняно з базовим зменьшилась на 87 га. Площа пасовищ не змінилась, а площа ріллі збільшилась на 0,08%.

Підвищення продуктивності праці залежить від удосконалення механізму господарювання на основі переходу до ринкових відносин, пошуку й активного використання нових методів керівництва економікою і нових форм господарювання.

Трудові ресурси – це частина населення, яка має сукупність фізичних і духовних здібностей, що дають змогу працювати. До трудових ресурсів підприємства належать особи, які уклали з його власником трудовий договір або контракт. Склад і структура трудових ресурсів наведені в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3.

Аналіз складу, структури і динаміки трудових ресурсів в ТОВ НВП «Агролугань»

Категорії працівників

2010 рік

2011 рік

2012 рік

Відхилення чисельності працівників звітного періоду (+,-) від рівня базового

Відхилення чисельності працівників звітного періоду (+,-) % від рівня базового

чисельність працівників, чол.

структура, %

чисельність працівників, чол.

структура, %

чисельність працівників, чол.

структура, %

Зайняті в с.-г. виробництві

46

100

49

100

45

100

-1

0

Продовження таблиці 2.3.

у т.ч. працівникирослинництва

39

84,78

42

85,71

38

84,4

-1

-0,38

тваринництва

7

15,22

7

14,29

7

15,6

0

0,38

Проаналізувавши склад, структуру і динаміку трудових ресурсів в аналізованому підприємстві, ми виявили, що в 2012 році чисельність працівників становила 45 чоловік, що на 1 особу меньше, ніж в 2010 та на 4 особи меньше, ніж в 2011 році. Відбулися зміни в структурі трудових ресурсів, зайнятих в рослинництві.

У сільському господарстві, як і в інших галузях національної економіки, для здійснення виробничого процесу поряд з робочою силою потрібні засоби виробництва.

Засоби праці – це матеріальні ресурси, за допомогою яких людина діє на природу і предмети праці для одержання необхідних матеріальних благ. До них належать  знаряддя виробництва (машини, устаткування, інструменти), а також виробничі будівлі і споруди, засоби сполучення і зв`язку, робоча і продуктивні худоба тощо.

Основні засоби беруть участь у виробництві протягом кількох років, зберігаючи при цьому  свою первісну натуральну форму, зношуються поступово і свою вартість переносять на вироблену продукцію частинами, у розмірі щорічного вартісного зносу (амортизації).

Зростання обсягів основних засобів, їх якісне вдосконалення та раціональне використання є основною умовою зміцнення матеріально-технічної бази сільського господарства і підвищення ефективності виробництва. Склад, структура і динаміка основних засобів наведені у таблиці 2.4.

Таблиця 2.4.

Склад, структура і динаміка основних засобів ТОВ НВП «Агролугань»

Основні засоби

2010 рік

2011 рік

2012 рік

Відхилення вартості звітного періоду (+,-) від рівня базового періоду

Відхилення вартості звітного періоду (+,-), % від рівня базового періоду

Середньорічна вартість, тис.грн

структура, %

Середньорічна вартість, тис.грн.

структура, %

Середньорічна вартість, тис.грн.

структура, %

Будинки, споруди та передавальні пристрої

354,0

4,8

499,5

5,3

700,5

6,5

346,5

1,7

Машини та обладнання

6440,5

88,2

8285,0

88,6

9531,5

87,9

3091

-0,3

Транспортні засоби

353,5

4,8

379,0

4,1

379,0

3,5

25,5

-1,3

Інструменти, прилади, інвентар

143,5

2,0

177,0

1,9

230,5

2,1

87

0,1

Інші основні засоби

13,5

0,2

6,0

0,1

-

-

-13,5

-0,2

Всього основнх засобів

7305,0

100

9346,5

100

10842,5

100

3537,5

0

Провівши аналіз складу, структури і динаміки основних засобів аналізованого підприємства, можна зробити висновок, що в цілому по підприємству середньорічна собівартість збільшилася на 3537,5 тис. грн. Спостерігається зменшення вартості інших основних засобів на 13,5 тис. грн. (0,2%), а також збільшення вартості машин та обладнання на 3091тис.грн.,  будинків і споруд на 346,5тис.грн., транспортних засобів на 25,5 тис.грн. та інструментів, приладів, інвентарю на 87 тис.грн.

Реформування економічних відносин в агропромисловому комплексі України, удосконалення його господарського механізму на основі переходу до ринкових відносин спрямовані насамперед на підвищення ефективності виробництва.

Виробництво вважається ефективним лише тоді, коли результати виробництва перевищують витрати уречевленої і необхідної праці, тобто коли створюється  так званий корисний ефект. Аналіз показників ефективності наведений у таблиці 2.5.

Таблиця 2.5.

Показники ефективності діяльності ТОВ НВП «Агролугань» в динаміці за 3 роки

Показники

2010 рік

2011 рік

2012 рік

Відхилення (+,-) звітного періоду від рівня базового періоду

1

2

3

4

5

6

1

Виручка від реалізації, тис.грн.

10 317,0

12 190,0

12134,0

1817

2

Валовий прибуток, тис.грн.

1 955,0

2 806,0

2680,0

725

3

Чистий прибуток, тис.грн.

8 598,0

10 158,0

10111,0

1513

4

Собівартість реалізованої продукції, тис.грн.

6 643,0

7 352,0

7431,0

788

5

Собівартість виробленої продукції, тис.грн.

7 081,3

9 410,4

7756,8

675,5

6

Площа сільскогосподарських угідь, га

3 519,0

3 506,0

3432,0

-87

7

Середньорічна чисельність працівників, чол.

46

49

45

-1

8

Середньорічна вартість основних виробничих засобів, тис.грн.

7 305,0

9 346,5

10842,5

3537,5

9

Середньорічна вартість активів, тис.грн.

7 781,5

10 876,0

13334,5

5553

 

Показники ефективності діяльності

 

Виручка від реалізації в розрахунку на:

 

100 га с/г угідь, тис.грн. (1:6)*100га

293,18

347,69

353,55

60,37

 

1 середньорічного працівника, тис.грн.(1:7)

224,28

248,78

269,64

45,36

 

1 тис.грн. основних виробничих засобів, тис.грн.(1:9)

1,33

1,12

0,91

-0,42

 

1 тис.грн. виробничих витрат, тис.грн.(1:5)

1,46

1,30

1,56

0,1

 

Валовий прибуток в розрахунку на:

 

100 га с/г угідь, тис.грн.(2:6)*100га

55,56

80,03

78,09

22,53

 

1 середньорічного працівника, тис.грн.(2:7)

42,50

57,27

59,56

17,06

 

1 тис.грн. основних виробничих засобів, тис.грн.(2:9)

0,25

0,26

0,20

-0,05

 

1 тис.грн. виробничих витрат, тис.грн.(2:5)

0,28

0,30

0,35

0,07


 

Чистий прибуток у розрахунку на:

 

100 га с/г угідь, тис.грн.(3:6)

2,44

2,90

2,95

0,51

Продовження таблиці 2.5.

 

1 середньорічного працівника, тис.грн.(3:7)

186,91

207,31

224,69

37,78

 

1 тис.грн. основних виробничих засобів, тис.грн. (3:9)

1,10

0,93

0,76

-0,34

 

1 тис.грн. виробничих витрат, тис.грн.(3:5)

1,21

1,08

1,30

0,09

10

Рівень рентабельності реалізації, % (2:4)*100%

29,43

38,17

36,07

6,64

11

Рівень окупності витрат, % (1:4)*100%

155,31

165,81

163,29

7,98

12

Рівень рентабельності продажу, %

(2:1)*100%

18,95

23,02

22,09

3,14

13

Рівень рентабельності майна ,%

(3:9)*100%

110,49

93,40

75,83

-34,66

Проаналізувавши показники таблиці, виручка від реалізації у звітному році в порівнянні з базовим роком збільшилась на 1817 тис.грн., відповідно, усі показники ефективності діяльності підприємства збільшились. Рівень рентабельності реалізації  у 2012 році зріс на 6,64% у порівнянні з 2010 роком.

2.2. Первинний облік формування фінансових результатів

Господарства ведуть облік згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р.№ 291, для підприємств і організацій всіх галузей народного господарства. При цьому можуть використовуватися різні форми обліку: Журнал-Головна, журнально-ордерна форми з використанням ручної і комп’ютерної технології обробки даних.

Оскільки формування фінансових результатів здійснюється на основі порівняння доходів і витрат підприємства,то первинними документами для складання підсумків діяльності підприємства будуть первинні документи, необхідні для визначення доходів і витрат. Такими документами є всі первинні документи за звітний період: накладні, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), рахунок-фактура, чеки, векселі, договори, платіжні доручення, квитанції, прибуткові та видаткові касові ордери та інші.

Облік доходів ведеться в Журналі реєстрації господарських операцій в графі 5 «Доходи», де відображують усі грошові надходження без ПДВ.

Оскільки надходження можуть бути у вигляді перерахування грошей на поточний рахунок до банку або у вигляді заборгованості, суму з такої операції записують двічі: один раз у графі 8 (заборгованість) «Розрахунки з організаціями та особами» чи у графі 10 (надійшло) «Поточний рахунок» або 12 (одержано) «Готівка». Зміст запису залежатиме від змісту операції (одержані гроші чи ні) й одночасно показуватиме, як здійснено розрахунки за реалізовану продукцію або надані послуги.

Одночасно з цим, дані первинних документів узагальнюються в необхідному розрізі в «Реєстрі документів по реалізації готової продукції, біологічних активів (безготівкові розрахунки)» (ф. № 6.1); «Реєстрі документів по реалізації товарів, робіт та послуг, виробничих запасів (безготівкові розрахунки)» (ф. № 6.2); «Реєстрі документів по реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів за готівку (за цінами реалізації)» (ф. № 6.3) та «Реєстрі документів по реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів за готівку (за обліковими цінами)» (ф. № 6.3а).

При здійсненні господарством кількох видів діяльності облік витрат і доходів з цих видів ведуть у Відомості обліку витрат виробництва. Якщо господарство здійснює один вид діяльності, наприклад, виробляє лише сільськогосподарську продукцію, цю Відомість не використовують.

Ведення обліку витрат операційної діяльності повинно вестись в «Журналі реєстрації господарських операцій» графа 4 протягом звітного періоду за такими елементами витрат:

  •  матеріальні витрати;
  •  витрати на оплату праці;
  •  відрахування на соціальні заходи;
  •  амортизація;
  •  інші операційні витрати.

У графі 4 «Витрати» «Журналу реєстрації господарських операцій» не обліковують витрат капітального характеру, зокрема на будівництво виробничих об’єктів, придбання машин та обладнання, закладання багаторічних насаджень та інше. Ці суми являють собою капітальні інвестиції і їх треба відносити на збільшення вартості основних засобів. У витрати виробництва включають нараховану амортизацію.

Головний бухгалтер в кінці року складає баланс (форма №1), Звіт про фінансові результати (форма №2), Звіт про рух грошових коштів (форма №3), Звіт про власний капітал (форма №4), Примітки до фінансової звітності (форма №5). Всі ці документи підписує головний бухгалтер, керівник і на їхніх підписах ставиться печатка господарства. Також на підприємстві складають форми 50 с.-г., яка показує основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств.

На основі граф 4 «Витрати» та 5 «Доходи» «Журналу реєстрації господарських операцій» формується Звіт про фінансові результати форми №2. Звіт про фінансові результати ТОВ НВП «Агролугань» за 2010 рік представлений у додатку А, за 2011 – в додатку Б, за 2012 – в додатку В.

Проаналізувавши Звіт про фінансові результати ТОВ НВП «Агролугань» за 3 роки можна сказати, що в звітному періоді (2012р.) такі показники, як: дохід від реалізації,чистий дохід від реалізації, валовий прибуток збільшились відносно базового (2010р.), проте зменьшились: прибуток від операційної діяльності, прибуток від звичайної діяльності до оподаткування, прибуток від звичайної діяльності, інші операційні доходи; зросли операційні витрати по елементам, а саме: матеріальні, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація, інші операційні витрати – разом на 2417 тис.грн. В підсумку,чистий прибуток підприємства в звітному році зменьшився в порівнянні з базовим на 1014 тис.грн.

2.3. Організація синтетичного і аналітичного обліку

Для обліку й узагальнення інформації про фінансові результати від звичайної діяльності та надзвичайних подій Планом рахунків передбачено рахунок 79 «Фінансові результати», який належить до 7 класу плану рахунків бухгалтерського обліку. Рахунок 79 є фінансово-результатним, призначений для обліку одержаних фінансових результатів за звітний період. Це активно-пасивний рахунок.

За кредитом рахунка 79 «Фінансові результати» відображуються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебетом — суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, також належна сума нарахованого податку на прибуток.

Сальдо рахунка при його закритті списується на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Рахунок 79 «Фінансові результати» має такі субрахунки:

791 «Результат операційної діяльності»;

792 «Результат фінансових операцій»;

793 «Результат іншої звичайної діяльності»;

794 «Результат надзвичайних подій».

На субрахунку 791 «Результат від операційної діяльності» визначається прибуток (збиток) від операційної діяльності підприємства. За кредитом субрахунка відображується в порядку закриття рахунків сума доходів від реалізації готової продукції, товарів, робіт, послуг та від іншої операційної діяльності (рахунки 70 «Доходи від реалізації», 71 «Інший операційний дохід»), за дебетом — сума в порядку закриття рахунків обліку собівартості реалізованої готової продукції, товарів, робіт і послуг, адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат (90 «Собівартість реалізації», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності»).

Зразок кореспонденції рахунків наведено в таблиці 2.6.

Таблиця 2.6.

Кореспонденція рахунків з обліку фінансових результатів від операційної діяльності

Зміст господарської операції

Дт

Кт

1

Списано на фінансовий результат:

— доходи від реалізації продукції

701

791

— інші операційні доходи

71

791

— собівартість від реалізації продукції

791

901

— адміністративні витрати

791

92

— витрати на збут

791

93

— інші операційні витрати

791

94

2

Визначено та списано фінансовий результат:

— прибуток;

— збиток

791

442

441

791

На субрахунку 792 «Результат фінансових операцій» визначається прибуток (збиток) від фінансових операцій підприємства. За кредитом субрахунка відображується списання суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від участі в капіталі та інших фінансових доходів, за дебетом — списання фінансових витрат з рахунків 95 «Фінансові витрати» та 96 «Втрати від участі в капіталі».

На субрахунку 793 «Результат від іншої звичайної діяльності» визначається прибуток (збиток) від іншої звичайної діяльності підприємства. За кредитом рахунка відображується списання суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від інвестиційної та іншої звичайної діяльності підприємства, за дебетом — списання витрат з рахунка 97 «Інші витрати».

На субрахунку 794 «Результат надзвичайних подій» визначається прибуток (збиток) від надзвичайних подій. За кредитом субрахунка відображується списання доходів, одержаних від надзвичайних подій, за дебетом — списання витрат від надзвичайних подій, що обліковуються на рахунку 99 «Надзвичайні витрати».

Підприємства, які для узагальнення інформації про витрати застосовують тільки рахунки класу 8 «Витрати за елементами», субрахунки рахунка 79 дебетують у кореспонденції з кредитом рахунків 23 «Виробництво», 26 «Готова продукція» та інших рахунків класу 2 «Запаси», а також з кредитом рахунків класу 1 «Необоротні активи» та класу 3 «Кошти, розрахунки та інші активи».

Узагальнену модель обліку формування фінансових результатів наведено на рис. 2.1.

Рис. 2.1. Модель обліку формування фінансових результатів

З дебетом та кредитом яких рахунків кореспондує рахунок 79 «Фінансові результати» наведено в таблиці 2.7.

Таблиця 2.7.

Кореспондування рахунку 79 «Фінансові результати» з рахунками Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов`язань і господарських операцій

За дебетом з кредитом рахунків:

За кредитом з дебетом рахунків:

23

“Виробництво”

44

“Нерозподілені прибутки(непокриті збитки)”

26

“Готова продукція”

44

“Нерозподілені прибутки(непокриті збитки)”

70

“Доходи від реалізації”

71

“Іншій операційний дохід”

70

“Доходи від реалізації”

72

“Дохід від участі в капіталі”

80

“Матеріальні витрати”

73

“Інші фінансові доходи”

81

“Витрати на оплату праці”

74

“Інші доходи”

82

“Відрахування на соціальні заходи”

75

“Надзвичайні доходи”

83

“Амортизація”

98

“Податок на прибуток”

84

“Інші операційні витрати”

85

“Інші затрати”

90

“Собівартість реалізації”

92

“Адміністративні витрати”

93

“Витрати на збут”

94

“Інші витрати операційної діяльності”

95

“Фінансові витрати”

96

“Втрати від участі в капіталі”

97

“Інші витрати”

98

“Податок на прибуток”

99

“Надзвичайні витрати”

Розглянемо докладніше організацію синтетичного та аналітичного обліку формування фінансових результатів.

Всі господарські операції після їх оформлення первинними документами записуються до облікових регістрів.

Облікові регістри — це носії спеціального формату (паперові, машинні) у вигляді відомостей, журналів, книг, журналів-ордерів тощо, призначені для хронологічного, систематичного або комбінованого накопичення, групування та узагальнення інформації з первинних документів, що прийняті до обліку.

Запис у регістрах бухгалтерського обліку виконується на підставі первинних облікових документів, які фіксують факти виконання господарських операцій і розпоряджень (дозволів) на їх проведення, накопичують і систематизують інформацію первинних документів. Інформація до облікових регістрів переноситься після перевірки первинних документів за формою і змістом.

Синтетичні облікові регістри — це регістри, в яких облік ведуть за синтетичними рахунками: Головна книга, Журнал-ордер, Журнал-Головна. Всі вони є матеріальними носіями синтетичного обліку.

Аналітичні облікові регістри — це регістри, в яких облік ведеться за аналітичними рахунками. Дані подають у натуральних, трудових і вартісних вимірниках. До таких регістрів належать книги, картки. У цих регістрах враховують специфіку обліковуваних об'єктів.

Між синтетичними й аналітичними рахунками існує нерозривний зв'язок, тобто на аналітичних рахунках відображаються ті ж зміни, що й на синтетичних, але більш докладно, значення дебету і кредиту кожного аналітичного рахунка те ж саме, що й синтетичного рахунка; сума сальдо, сума оборотів на дебеті, сума оборотів на кредиті всіх аналітичних рахунків даної групи відповідно дорівнюють сальдо, обороту на дебеті і обороту на кредиті синтетичного рахунка. Тому загальні підсумки записів на аналітичних рахунках мають відповідати сумам, записаним на синтетичних рахунках бухгалтерського обліку.

Для обліку формування доходів і результатів діяльності використовують Журнал-ордер № 6 с.-г., де відображають операції за рахунками: 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками», 70 «Доходи від реалізації», 71 «Інший операційний дохід», 72 «Дохід від участі в капіталі», 73 «Інші фінансові доходи», 74 «Інші доходи», 75 «Надзвичайні доходи», 79 «Фінансові результати».

Записи в Журналі-ордері роблять підсумком за місяць на підставі Відомості № 6.4 аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів; Відомості № 6.6 аналітичного обліку по рахунку 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»; Відомості № 6.7 аналітичних даних про доходи по рахунках: 71, 72, 73, 74, 75, 79.

Для накопичення інформації на протязі звітного періоду про собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) та дохід від реалізації призначена Книга аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів (ф. № 6.5), де відображається кількість та облікова вартість реалізованої продукції та накопичується та систематизується інформація за напрямами реалізації про кількість та реалізаційну вартість без ПДВ.

Записи в Журнал-ордер № 6 с.-г. з кредиту рахунку 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками» здійснюють на підставі Відомості № 6.6 аналітичного обліку по рахунку 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками». У Відомості № 6.6 наводиться перелік всіх покупців і замовників, які мали стосунки за звітний період або заборгованість за попередні періоди. За кожним з них показуються залишки на початок і кінець місяця і обороти за дебетом і кредитом за звітний період. Заповнюється Відомість на підставі реєстрів № 6.1, № 6.2, первинних документів та аркушів-розшифровок.

Кредитові обороти по рахунку 70 в дебет рахунків 36, 37, 30, 66 та ін. переносять до Журналу-ордеру № 6 с.-г. на підставі Відомості № 6.4 аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів. Кредитові обороти по субрахунках 701, 702, 703, 712 переносять у Зведені аналітичні дані про доходи також на підставі Відомості № 6.4.

Кредитові обороти за рахунками 71, 72, 73, 74, 75, переносять до Журналу-ордера № 6 с.-г. в дебет відповідних рахунків на підставі Відомості № 6.7 аналітичних даних і доходи по рахунках: 71, 72, 73, 74, 75, 79.

Кредитові обороти за рахунком 79 «Фінансові результати» переносять до Журналу-ордера № 6 с.-г. в порядку закриття рахунків 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 на підставі бухгалтерських довідок, складених з використанням Книги аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів ф. № 6.5 та Відомості № 6.7 аналітичних даних про доходи по субрахунках: 71, 72, 73, 74, 75. Потім дані переносять в Відомість № 7.2 аналітичних даних по рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» та в Журнал-ордер № 7 с.-г.

З переходом на бухгалтерський облік за новими національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, розробленими на основі міжнародних стандартів, та на новий План рахунків, аналітичний облік фінансових результатів особливо необхідний для складання Звіту про фінансові результати. Більше того, можна стверджувати, що без належно, раціонально організованого аналітичного обліку фінансових результатів практично неможливе складання об’єктивного Звіту про фінансові результати. Синтетичні рахунки призначені для обліку інформації в узагальненому вигляді і в грошовому вимірнику. Облік на синтетичних рахунках використовують при заповненні балансу підприємства і відповідних форм звітності.

Виходячи з вище викладеного, аналітичний облік фінансових результатів має бути організований на підприємстві з врахуванням специфіки його діяльності, тобто видів операційної (основної) діяльності, іншої та надзвичайної діяльності, і змісту Звіту про фінансові результати. Підприємства, організуючи аналітичний облік фінансових результатів на звітний рік, мусять виходити із переліку та економічного змісту статей Звіту про фінансові результати. Враховуючи зміст окремих статей звіту визначають в ньому прибуток або збиток за звітний період. За допомогою синтетичного обліку фінансових результатів забезпечується однакове відображення господарських операцій в усіх галузях народного господарства України (на підприємствах з різними формами власності), що забезпечує зіставлення облікових показників окремих організацій, підприємств і навіть галузей народного господарства.

РОЗДІЛ 3

ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

3.1. Вдосконалення первинного обліку формування фінансових результатів

Головним напрямом удосконалення обліку на аграрних підприємствах є розробка і впровадження в практику моделі взаємодії системи бухгалтерського і статистичного обліку та оподаткування, тобто фінансова, податкова, статистична та інші види звітності повинні ґрунтуватися на даних бухгалтерського обліку, як це передбачено Законом України «Про бухгалтерський облік, та фінансову звітність в Україні»[1].

За вищенаведеним Законом державне регулювання методології бухгалтерського обліку та звітності цілком покладається на Мінфін та створену при ньому Методологічну Раду (в якості дорадчого органу). За організацію та ведення бухгалтерського обліку відповідає власник підприємства.

На сьогоднішній день власник не має достатніх мотивацій для організації на своєму підприємстві регламентованого державою бухгалтерського обліку. Навпаки, як вище зазначалось, головні державні запити (податкова та статистична звітність) згубно діють щодо бухгалтерського обліку, стимулюють його тінізацію.

Одним з найважливіших і найдоступніших на сьогоднішній день шляхом вдосконалення первинного обліку формування фінансових результатів є полегшення роботи з первинною документацією. Зараз на підприємствах поширена комп`ютеризована система обробки даних, тому таке вдосконалення не є важким.

Для полегшення облікового процесу та роботи з обробкою первинних документів підприємства, ми пропонуємо придбати та впровадити спеціалізовану бухгалтерську програму, наприклад 1С Бухгалтерія 8.2, вона є більш удосконаленою та покращеною версією програми 1С:Бухгалтерія 7.7, яка застосовується на більшості підприємств. Програма 1С:Бухгалтерія 8.2— універсальна програма масового призначення для автоматизації бухгалтерського обліку, яка дозволяє автоматизувати ведення всіх розділів бухгалтерського обліку:

- операції по банку і касі;

- основні засоби і нематеріальні активи;

- облік матеріалів;

- облік товарів і послуг;

- облік виробництва продукції;

- облік валютних операцій;

- розрахунки з покупцями і постачальниками;

- розрахунки з підзвітними особами;

- облік розрахунків по заробітній платі із співробітниками, нарахування НДФЛ і ЕСН;

- розрахунки з бюджетом;

- інші розділи обліку.

Завдяки таким незначним, але важливим вдосконаленням можна досягти підвищення ефективності роботи без помилок та повторної обробки даних; швидкого та легкого надання необхідної інформації користувачам, керівникам для прийняття рішень.

3.2. Вдосконалення синтетичного і аналітичного обліку

 Технічний аспект облікового процесу полягає у виборі форми ведення бухгалтерського обліку. Згідно з чиним законодавством підприємство самостійно обирає форму обліку, що визначається характером і масштабом діяльності, потребами управління, обсягом інформації, що обробляється, наявними коштами, що дозволили б автоматизувати облік тощо[12].

Раціонально організована форма обліку повинна забезпечувати підвищення продуктивності праці обліковців в процесі систематизації, обробки та запису даних про здійснені господарські операції в облікові реєстри, забезпечувати оперативність та якість обліку. Аналіз порядку відображення у регістрах синтетичного та аналітичного обліку інформації про фінансові результати підприємства показав, що сучасна журнальна форма обліку потребує вдосконалення в цьому аспекті.

Існують такі форми ведення бухгалтерського обліку: меморіально-ордерна; форма "Журнал-Головна"; журнально-ордерна; журнальна; спрощена.

Подолати недоліки, притаманні даним формам обліку, покликана журнальна форма, яка відповідає змінам у бухгалтерському обліку у зв’язку з його гармонізацією з міжнародними стандартами обліку. Із впровадженням нового Плану рахунків бухгалтерського обліку використання старих форм облікових регістрів стало в ряді випадків практично неможливим, тому що регістри бухгалтерського обліку, що застосовувалися раніше, розроблені на основі «старого» плану рахунків, не відповідали вимогам сучасного обліку. Структуру таких облікових регістрів підприємство визначало самостійно, виходячи зі своїх потреб, але із застосуванням основних принципів, покладених у той або інший журнал-ордер.

Наказом від 04.06.2009 р. № 390 Міністерство аграрної політики України затвердило спеціалізовані форми регістрів журнально-ордерної форми обліку для сільськогосподарських підприємств та Методичні рекомендації щодо їх застосування. Рекомендації змінили структуру облікових регістрів, а саме: змінені в цілому форма й зміст облікових регістрів; змінені назви й нумерація облікових регістрів; форми основних (Головна книга, журнали) і допоміжних (аналітичні відомості, аркуші-розшифровки, бухгалтерські довідки) регістрів уніфіковані й представляють єдиний комплекс; номера аналітичних відомостей складаються з номера журналу, до якого вони відносяться, і порядкового номера; групування рахунків зроблено таким чином, щоб знизити трудомісткість облікових робіт при складанні фінансової звітності. При цьому принципи, на яких базується журнально-ордерна форма обліку (як відбиття кредитових оборотів, здійснення записів у хронологічному порядку й ін.), залишаються незмінними.

Журнальна форма обліку передбачає складання журналів, Головної книги, таблиць аналітичних даних, аркушів-розшифровок, реєстру депонованої заробітної плати, бухгалтерських довідок (у випадку здійснення відповідних операцій). Журнали є основними регістрами синтетичного, а в окремих випадках при невеликому обсязі облікової інформації і регістрами аналітичного обліку. Головна книга використовується для узагальнення облікових записів у журналах, взаємної перевірки облікових записів за рахунками бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності. Записи у журнали здійснюються з кредиту одного (або декількох) синтетичних рахунків до дебету багатьох рахунків синтетичного обліку, а в деяких журналах навіть по дебету субрахунків бухгалтерського обліку та інших складових аналітичного обліку (статті, елементи). Головна книга передбачає щомісячне перенесення підсумків облікових записів журналів до окремого аркушу, який виділяється одному синтетичному рахунку [12].

Для узагальнення інформації про доходи і фінансові результати Методичними рекомендаціями із застосування регістрів бухгалтерського обліку передбачається використання Журналу 6, який складається із двох розділів. В першому розділі узагальнюється інформація про доходи від операційної, інвестиційної, фінансової діяльності й фінансових результатів підприємства. Інформація подається у вигляді оборотно-шахової відомості по кредиту відповідних рахунків доходів (70 - 76, 79) за дебетом рахунків їх утворення. Розділ II Журналу 6 - це аналітичне зведення даних по інших операційних доходах: доходах від участі в капіталі, інших фінансових доходах, інших доходах. У графі 4 даного розділу дані про доходи відбиваються наростаючим підсумком з початку року. Дані розділу ІІ відповідають розділу V “Доходи й витрати” Приміток до річної фінансової звітності. Викоритання даних Журналу 6 значно полегшує складання Звіту про фінансові результати.

Таким чином, можна побачити, що Журнал 6 не містить детальної інформації про порядок формування фінансових результатів від різних видів діяльності підприємства, яка, на нашу думку, є дуже корисною для прийняття управлінських рішень. Тому пропонується ввести до Журналу 6 Розділ ІІІ “Аналітичні дані до рахунку 79 “Фінансові результати”, в якому розкривається аналітична інформація про фінансові результати від основної діяльності, фінансових операцій, іншої звичайної діяльності, надзвичайних подій. Пропонується наводити інформацію як в дебет рахунку 79 з кредиту відповідних рахунків, так й з кредиту рахунку 79 в дебет відповідних рахунків.

Розділ II Журналу 6 містить аналітичні дані про інші операційні доходи, доходи та втрати від участі в капіталі, інші фінансові доходи, інші доходи, доходи від реалізації продукції за бартерними контрактами. На нашу думку, враховуючи, що розміри цих доходів і витрат на підприємствах є вагомими і вони справляють великий вплив на фінансові результати, дану інформацію необхідно більш деталізувати. Крім того, необхідно додати інформацію про надзвичайні доходи і витрати. 

Для узагальнення інформації про власний капітал Методичними рекомендаціями із застосування регістрів бухгалтерського обліку передбачається використання Журналу 7, який складається з одного розділу та п`яти відомостей: Відомість № 7.1 - по рахунку 42, Відомість № 7.2 - по рахунку 44, Відомість № 7.3 - по рахунку 47, Відомість № 7.4 – по рахунках 40, 41, 43, 45, 46, Відомість № 7.5 – по рахунку 48.  

Відомість № 7.2 аналітичних даних рахунку 44 «Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)» призначена для відображення облікових даних про формування й розподіл прибутку по субрахунках 441, 442, 443 з деталізацією напрямків використання прибутку: спрямування прибутку на виплату дивідендів, на збільшення статутного капіталу, на формування резервного капіталу й т.д. Також передбачено наведення даних по відповідних рахунках наростаючим підсумком з початку року.

З проведено аналізу видно, що Журнал 7 не містить аналітичних даних про формування прибутку (збитків). Ми рекомендуємо відомість, яка б дозволяла побачити саме у збільшенні (зменшенні) яких активів (зобов’язань) реалізується отриманий прибуток й які ресурси було затрачено для його одержання. Дана відомість представляє собою таблицю аналітичних даних, в якій наводиться, в розрізі різних видів діяльності підприємства, детальний порядок формування фінансових результатів й вплив їх на величину прибутку (збитку). Таким чином, з’являється можливість отримати корисну інформацію для проведення оперативного контролю та прийняття оптимальних управлінських рішень, проаналізувавши дані лише однієї таблиці.

ВИСНОВКИ

Фінансовий стан підприємства залежить від результатів її виробничої, комерційної і фінансової діяльності. Кожне підприємство здійснює діяльність, в результаті якої відбувається використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів. Кінцевим етапом діяльності підприємства є визначення кінцевих фінансових результатів.

Бухгалтерський облік ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства. Питання по організації бухгалтерського обліку належать до компетенції керівника підприємства, а відповідальність за ведення бухгалтерського обліку несе головний бухгалтер підприємства.

Бухгалтерський облік на підприємстві здійснюється бухгалтерією, яка є відокремленим структурним підрозділом і очолюється головним бухгалтером.

На підприємстві складений робочий План рахунків, який містить синтетичні і аналітичні рахунки необхідні для ведення бухгалтерського обліку відповідно до вимог сучасності та повноти обліку та звітності.

Фінансові результати діяльності підприємств характеризуються такими економічними показниками як валовий доход, чистий доход, прибуток.

Дослідження даного питання проводилось на конкретному цифровому матеріалі діючого підприємства.

ТОВ НВП «Агролугань» досить невелике за розмірами. Найбільшу питому вагу в структурі займає виручка від реалізації продукції рослинництва, а саме зернових і зернобобових та соняшника. Отже, ТОВ НВП «Агролугань» Лутугинського району Луганської області має зерновий тип господарства, тобто спеціалізуються на зерновому виробництві.

В 2012 році порівняно з 2010 роком одержано чистого прибутку на 1014тис.грн. меньше. Спостерігається збільшення валового прибутку в 2012 році порівняно з 2010 роком на 27%.

Ми вважаємо, що на підприємстві необхідно ввести спеціалізовану бухгалтерську програму ведення обліку, яка б надала можливість підвищення ефективності роботи бухгалтерії, прискорення надходження і вибуття інформації.

Проведений аналіз порядку відображення інформації про фінансові результати при журнальній формі обліку показав, що існуючі журнали не дають можливості представити детальну аналітичну інформацію про формування прибутку (збитків) підприємства. Тому пропонується ввести до Журналу 6 Розділ ІІІ «Аналітичні дані до рахунку 79 «Фінансові результати»; більш деталізувати інформацію, що наводиться у розділі II Журналу 6; до Журналу 7 пропонується впровади Відомість аналітичних даних про формування прибутку (збитків). 

Розроблені впровадження сприятимуть підвищенню якості отриманої інформації про фінансові результати діяльності підприємства, і при цьому вони відповідають вимогам, які висуваються до форм обліку: забезпечення повноти і реальності відображення в облікових регістрах всіх господарських операцій; забезпечення своєчасного відображення здійснених господарських операцій; забезпечення здійснення поточного контролю за діяльністю підприємства; забезпечення зручного групування записів; забезпечення зручного поєднання синтетичного й аналітичного обліку; забезпечення здійснення економічного аналізу господарської діяльності; економічність.




1. com-beutifulbstrdclub Любое копирование без ссылки на группу ЗАПРЕЩЕНО Часть двенадцатая Я посадил Сар
2. Лекция 1 Основные понятия и предмет философия
3. Реферат- Теория социальной работы
4. Изучение внимания детей младшего школьного возраста
5. Определение условий разрешенного использования и регламентов земельного участка
6. ТЕМАТИКЕ А
7. вариант 2 Лит
8. Владимирский государственный университет имени Александра Григорьевича и Николая Григорьевича Столетов.html
9. Кожна окрема речовина в організмі людини відіграє певну функцію- енергетичну смакоароматичну захисну та і
10. Лекція на тему Філософія Нового часу та Просвітництва ХVІІ ХVІІІ ст
11. названия частей человеческого тела и тела животных- голова губа лоб нос и др.
12. Повышение самооценки подростка
13. основного наследственного вещества клеток
14. Тема 1- Ринок праці в економічній системі 2 год Ринок праці як підсистема ринкової економіки
15. Ближнее акустическое поле импульсной струи1
16. Конспект лекций Содержание Введение4 1
17. ОТВЕТ- организационным РЕШЕНИЕ- Принцип защиты временем относится к организационным принципам обеспече
18. Память связывает прошлое субъекта с его настоящим и будущим и является важнейшей познавательной функцией л.
19. Зеркало Драконавойны
20. Условия труда на производстве, их классификация и нормирование