Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ІВ Гадяк ГМ Ціхонь

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ  НАЦІОНАЛЬНИЙ  МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра організації та економіки фармації і технології ліків

     МЕТОДИЧНІ  ВКАЗІВКИ

до виконання курсових робіт

з менеджменту та маркетингу у фармації

для студентів V курсу

фармацевтичного факультету

Івано-Франківськ 2011


Методичні вказівки до виконання курсових робіт з ММФ для студентів фармацевтичного факультету. / Склали: А.Р. Грицик, І.В. Гадяк, Г.М. Ціхонь.

Методичні вказівки схвалено центральною методичною комісією  Івано-Франківського національного медичного університету (Протокол №   від”__”________ 20  р.)

     

    

Згідно з навчальним планом, затвердженим для фармацевтичних факультетів (ВУЗів) , студенти  V курсу зі спеціальності 7.110.201 – "Фармація" виконують в IX семестрі курсову роботу по ММФ.

    Метою виконання курсової роботи є розвиток самостійної творчої діяльності студента, закріплення теоретичних знань і практичних навичок по ММФ, а також узагальнення знань, одержаних під час навчання.

Виконання курсової роботи є етапом навчального процесу, під час якого студенти повинні виявити уміння застосовувати теоретичні знання на практиці. На цьому етапі підготовки фахівця завершується формування всіх знань, умінь та навичок, отриманих студентом на кафедрі менеджменту та маркетингу у фармації, а сам студент захистом своєї курсової роботи повинен показати, що він відповідає всім вимогам, які висуваються до майбутніх менеджерів та маркетологів у галузі фармації.

Завданням курсової роботи є перевірка здібностей використання виконавцем теоретичних та практичних знань, отриманих під час навчання на кафедрі, проходження спеціалізації та державної практики у фармацевтичних закладах України.

Методичні рекомендації покликані надати практичну та методичну допомогу студентам, які виконують курсові роботи, при проведенні самостійних наукових досліджень, зборі та обробці управлінської та маркетингової інформації, в отриманні порядку виконання курсової роботи, її оформленню та захисту.

Результати, одержані при виконанні курсової роботи, можуть отримати подальший розвиток у самостійній науковій роботі та використанні при написанні, оформленні та захисту дипломної роботи.

Курсова робота оформляється згідно нище наведеної схеми

і вміщує наступні розділи :

Курсова робота складається із вступу, теоретичної та аналітичної (експериментальної) глав, пропозиційного розділу, висновків (заключення), списку використаних літературних джерел та, у разі необхідності, додатків.

У вступі на 1-2 сторінках обґрунтовується актуальність теми, формулюється мета та завдання дослідження, розкривається структура роботи, виявляються її основні етапи, інформаційна база, об'єкт та методи дослідження.

У теоретичній главі курсової роботи простежується висвітлення обраної проблеми як у загальних літературних джерелах, так і у спеціалізованих фармацевтичних виданнях. У цій главі має бути відображено сучасне розуміння досліджуваного питання, при цьому характер викладання не повинен бути тільки описовим. Слід надавати увагу розходженню у трактовках питань, що надають різні автори та на основі критичного огляду декількох точок зору обґрунтувати власну позицію щодо даного питання. Не слід відтворювати у роботі літературні джерела без оформлення виносок на цитати та статистичні дані. Загальний обсяг глави 5-6 сторінок.

Аналітична (експериментальна) глава обсягом 4-5 сторінок має містити безпосередньо дослідження проблеми та опиратися на достовірну повну інформацію, що містять статистичні, бухгалтерські та інші робочі документи промислового підприємства, на базі якого здійснюється аналіз. В цій главі слід позначити рамки аналізу, виявити як позитивні тенденції у розвитку досліджуваних процесів, так і негативні, а саме недоліки та відхилення від вимог, що ставляться на сучасному етапі до управлінської та виробничо-збутової діяльності. Проведений таким чином аналіз резюмується у логічні, обґрунтовані висновки та пропозиції, які безпосередньо виносяться у пропозиційний розділ (приблизно 2-3 сторінки). Доцільність впровадження пропозицій має бути підкріплена економічним або статистичним обґрунтуванням, бажано, з розрахунком економічного ефекту від його впровадження (якщо подібний розрахунок можливий).

У закінченні на 1-2 сторінках стисло, але аргументовано надаються основні висновки, розроблені у ході аналізу проблеми та визначається оцінка ступеню виконання поставлених завдань.

Бібліографічний опис використаної літератури повинен бути точним та повним, включати тільки ті джерела, які використовував автор при написанні курсової роботи.

У додатках розміщуються матеріали, надання яких у тексті роботи недоцільно внаслідок їх великого обсягу (схеми, таблиці, алгоритми, комп'ютерні програми, статистичні матеріали, документи соціологічних досліджень, розрахунки тощо).

Курсова робота є результатом самостійної розробки студентом конкретних актуальних проблем менеджменту та маркетингу у галузі фармації, які мають практичну значимість. Для її написання необхідно залучати як теоретичні, так і фактичні матеріали з управлінської та фінансово-господарської діяльності аптечних закладів та промислових фармацевтичних підприємств.

Тема курсової роботи обирається студентом самостійно на основі рекомендованої тематики курсових робіт, затвердженої кафедрою. Тема може вибиратися і індивідуально з урахуванням можливості її подальшої розробки і використання у дипломній роботі. У цьому випадку слід її узгодити з науковим керівником.

Вимоги до написання курсових робіт:

  1.  Курсова робота повинна бути друкованою, 10-15 сторінок.
  2.  Поля: верхнє – 2 см, нижнє – 2 см, ліве – 3 см, праве – 1 см.
  3.  Шрифт – Times New Roman, розмір шрифту – 14, інтервал – одинарний.
  4.  Кількість рядків на сторінці не менше 30.
  5.  Таблиці, рисунки та додатки нумеруються в порядку згадування.
  6.  До курсової роботи додається картотека зареферованої літератури, копії статей, ілюстраційний матеріал (таблиці, схеми).

 

Захист курсових робіт проводиться в 9 семестрі згідно з встановленим графіком. До захисту допускаються студенти, які представили курсові роботи не пізніше ніж за 6 днів до захисту і мають рецензію керівника. Під час захисту  студент в короткій доповіді (10 хв.) за темою роботи висвітлює мету роботи, виконані дослідження і проводить аналіз одержаних результатів. Виступ ілюструється виготовленими таблицями, схемами,  та ін. Студент, який не виконав курсову роботу, має академічну заборгованість по предмету.

Курсова робота захищається студентами на кафедрі в присутності кількох доцентів або асистентів та оцінюється однією із оцінок "відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно".

Оцінка "відмінно" виставляється студенту, який при захисті курсової роботи виявив всебічні, систематизовані, глибокі знання програмного матеріалу, правильно та повністю виконав поставлене завдання, вміє грамотно інтерпретувати одержані результати; продемонструвати знання основної і додаткової літератури, передбачені на рівні творчого використання.

Оцінка "добре" виставляється студенту, якщо при захисті курсової роботи студент виявив повне знання програмного матеріалу, передбачене на рівні аналогічного відтворення, правильно виконав поставлене завдання, показав володіння практичними навичками, але припустив окремі несуттєві помилки, які не мають принципового характеру.

Оцінка "задовільно" виставляється, якщо при захисті курсової роботи студент виявив повне знання основного програмного матеріалу, в обсязі, що необхідний для подальшого навчання і роботи, в цілому справився з поставленим завданням, але при цьому окремими навичками володіє невпевнено, допустив незначні помилки в арифметичних розрахунках, демонструє здатність упоратися з виконанням завдань, передбачених програмою на рівні репродуктивного відтворення.

Оцінка "незадовільно" виставляється, якщо при захисті курсової роботи студент виявив серйозні пробіли в знаннях основного матеріалу, допустив принципові помилки, не зміг вирішити задачу і провести розрахунки тощо.


РЕКОМЕНДОВАНА ТЕМАТИКА, ПРИБЛИЗНИЙ ПЛАН ТА ЛІТЕРАТУРА ДО КУРСОВОЇ РОБОТИ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ

"МАРКЕТИНГ"

Тема. ПЛАНУВАННЯ МАРКЕТИНГУ НА ПІДПРИЄМСТВІ

План

Вступ

1. Послідовність розробки плану маркетингу.

Етапи планування.

Визначення   мети    маркетингової   діяльності,    як   основного   етапу

планування.

Організація планування маркетингової діяльності.

Види стратегій маркетингової діяльності.

Характеристика   методів   вибору   стратегій   та   заходи   маркетингової діяльності

Бізнес-план в системі планування підприємства.

Реалізація плану маркетингу.

Стратегічне планування маркетингу.

Висновки

Література

Барыбин В. Рынок предприятий маркетинга- "Инвест. Магазин", 1999.-С.27-30.

Вайсман. Стратегия маркетинга 10 ступеней // Бизнес-практикум.- 1992.-№3.

Голубков Е П Планирование маркетинга // Маркетинг.-1996.- №4, №5.

Гузь Н.Г. Моделирование в маркетинге. Прометей: Регион сб.науч тр. по эк-ке, Вып.1. - Донецк, 1999.-С.163-176.

Держак Н.А. Планирование маркетингового воздействия - основа тактики маркетинга.Маркетинг: теория и практика: 36. Наук.пр.- Луганск, 1998.-С.25-41

Зюкова И. Инфраструктура маркетинга "Бизнес-информ" 1998 №16 с.79-80

Идримов А.Б., Картышов С.В. "Стратегический план маркетинга" // Аудит и фин. анализ -1996.- №3.- С.38-63.

Котлер Ф. Основы маркетинга.- Москва, 1996.

Маркова В.Д. Маркетинговая стратегия предприятия. Формирование управления предприятием в условиях становления рынка. Сб. науч. тр -Новосибирск, 1996

Моисеева   Н.,   Порецкий   В.   Стратегический   маркетинг   как   основа программы преодоления кризисной ситуации на фирме // Маркетинг- 1997.-№6.-С.56-63.

Ортипсъка   В.В.   Значення   узагальнюючого   аналізу   при   визначенні стратегії маркетингу східної України // Маркетинг в Україні.-2000.- №12.

Решетникова. Методы и модели принятия маркетинговых решений //Вісник Східноукр.дер.ун. - 1998.- №6.- С.71-77.

Селиванова Н. Маркетинг и реклама предприятия, города, региона // Маркетинг.-1999.- №6.- С.65-69.

Старостина АО. Кравченко В.А. Маркетингові дослідження: визначення цілей // Маркетинг в Україні.-2000.- №15.- С.15-18.

Тимокин А.М., Олейник С.С. Стратегии маркетинга: Учеб. пособие к курсу "Маркетинг".-ХГУ-Х: ОКО, 1999,- 173с.

Чигиевська О.А., Шульгина ЛМ Цілі і принципи мікромаркетингу. Предпр-во проблемы и решения.- Сб.науч.тр.-Вып. 3. Донецк, 1999.

РЕКОМЕНДОВАНІ НАПРЯМКИ ТЕМАТИКИ КУРСОВИХ РОБІТ

  1.  Організаційна структура управління фармацевтичною службою,
  2.  Вітчизняні (зарубіжні) механізми управління у фармації.
  3.  Вплив зовнішніх факторів на діяльність фармацевтичних підприємств.
  4.  Ефективність організації праці в аптечних підприємствах.
  5.  Методи управління у фармації.
  6.  Бізнес у фармації.
  7.  Державне регулювання підприємницької діяльності у фармації.
  8.  Зовнішньоекономічна діяльність фармацевтичних фірм.
  9.  Соціальна відповідальність та етика бізнесу фармацевтичних фірм.
  10.  Стратегічне планування на підприємствах фармацевтичного профілю.
  11.  Комунікаційна політика підприємств фармацевтичної галузі.
  12.  Вітчизняні (зарубіжні) інформаційно-управлінські системи.
  13.  Вітчизняні (зарубіжні) автоматизовані інформаційно-пошукові системи у фармації.
  14.  Планування, формування та розвиток трудових ресурсів у фармації.
  15.  Фармацевтична    етика    та    деонтологія    у    практичній    діяльності фармацевтичних підприємств.
  16.  Основні положення трудового права та їх реалізація на підприємствах фармацевтичного профілю.
  17.  Характеристика фармацевтичного ринку країни (регіону).
  18.  Організаційні структури вітчизняних (зарубіжних) маркетингових служб.
  19.  Визначення потреби в лікарських засобах (за фармакотерапевтичними групами).
  20.  Конкурентоспроможність фармацевтичних фірм (товару).
  21.  Асортиментна   політика   фармацевтичних   підприємств   та   аптечних закладів.
  22.  Товарна політика фармацевтичних фірм.
  23.  Інноваційна діяльність підприємств фармацевтичного профілю.
  24.  Державне регулювання та управління процесом розробки та виробництва лікарських препаратів.
  25.  Цінова політика фармацевтичних підприємств.
  26.  Збутова політика підприємств фармацевтичного профілю.
  27.  Система збуту фармацевтичної продукції в кращі (регіоні).
  28.  Збутова політика в зовнішньоекономічній діяльності фармацевтичних підприємств.
  29.  ФОПСТИЗ у процесі маркетингової діяльності фармацевтичних фірм.
  30.  Аналіз виробничо-збутових та фінансових можливостей фармацевтичної фірми.
  31.  Стимулювання збуту лікарських засобів в системі аптечних підприємств.
  32.  Планування рекламних компаній та оцінка їх ефективності.
  33.  Державний закон про рекламу. Особливості реклами лікарських засобів.
  34.  "Паблік рілейшнз" в системі менеджменту та маркетингу вітчизняних (зарубіжних) фармацевтичних фірм.
  35.  Вітчизняні   (зарубіжні)  інформаційні  маркетингові   системи   в   галузі фармації.
  36.  Вітчизняна       (зарубіжна)       практика       маркетингової       діяльності. фармацевтичних фірм.
  37.  Кваліфікаційна матриця та організаційна структура ЦРА.
  38.  Фінансово-економічна ефективність  аптечних  установ  (фірм) різних форм власності.
  39.  Дослідження каналів товаропросування лікарських засобів.
  40.  Сегментування ринку споживачів (за фармакотерапевтичними групами).
  41.  Дослідження ефективності товарообігу із застосуванням логістичного моделювання.
  42.  Дослідження    ефективності    споживання    лікарських    засобів     (за фармакотерапевтичними групами).
  43.  Вивчення організації праці керівника.
  44.  Роль керівника в управлінській діяльності та організації відносин в колективі.
  45.  Психологічні прийоми досягнення прихилення підлеглих.
  46.  Діловодство. Сутність, структура, функції.
  47.  Проблеми між особистісного спілкування та шляхи їх подолання.
  48.  Застосування ділового етикету в бізнесі.
  49.  Франчайзинг як взаємовигідна форма співробітництва.
  50.  Кількісні та якісні аспекти SWOT – аналізу.
  51.  Організація розробки бізнес-плану на підприємстві.
  52.  Проблеми організування контролю в крупних компаніях.
  53.  Проблеми взаємовідносин між контролюючими та підконтрольними суб’єктами.
  54.  Застосування сучасних інформаційних технологій у процесі  контролювання.
  55.  Проблеми інформаційного забезпечення контролю на підприємстві.
  56.  Маркетингове дослідження лікарських препаратів, що проявляють відхаркуючу дію, представлених на вітчизняному фармацевтичному ринку.
  57.  Маркетингове дослідження препаратів, що проявляють відхаркуючу дію рослинного походження, представлених на фармацевтичному ринку України.
  58.  Маркетингове походження та пошук препаратів-аналогів відхаркуючому засобу Мукалтину.
  59.  Маркетингове дослідження препаратів, що проявляють протизапальну дію рослинного походження, представлених на фармацевтичному ринку України.
  60.  Маркетингове дослідження препаратів, що проявляють вітамінну дію рослинного походження, представлених на фармацевтичному ринку України.


Додаток 1

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра організації та економіки фармації і технології ліків

КУРСОВА РОБОТА

Розвиток нових форм господарювання на підприємствах фармацевтичного профілю

                                                                                        Студента V курсу ___ групи  

фармацевтичного факультету

_________________________

                                                         Керівник   

_____________________________  

Івано-Франківськ – 2011


Додаток 2

ЗРАЗОК ОФОРМЛЕННЯ ЗМІСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

на тему:

"Розвиток нових форм господарювання на підприємствах фармацевтичного профілю"

ЗМІСТ

Вступ .........................................................................................              3

Глава 1.     Становлення     нових     форм     господарювання     у фармацевтичній галузі.............................................................

1.1.   Торгівля у системі ринкових відносин .........................

1.2.   Акціонерна форма господарювання .............................

1.n.   ...........................................................................................

Глава 2.   Особливості      господарчої     діяльності      аптечних підприємств (фірм) у сучасних умовах ..................................

2.1.   Акціонерне    аптечне    підприємство    "Аптека    9": структура, основні показники .....................................................................

2.2.   Аналіз економічних показників ділової активності підприємства..............................................................................

2.n.   ............................................................................................

Глава 3.   Шляхи   підвищення   конкурентоспроможності   AT

"Аптека 9" .................................................................................

3.1.   Удосконалення       комунікаційних       зв'язків       з

постачальниками.......................................................................

3.n.   ............................................................................................

Висновки    (або закінчення)....................................................

Список літератури ....................................................................

Додатки       ...............................................................................


Додаток 3

ЗРАЗОК ОФОРМЛЕННЯ СХЕМАТИЧНИХ МАТЕРІАЛІВ

Аналіз економічних показників AT "Аптека 9"

Таблиця 2.1.


Додаток 4

Рекомендована література

  1.  Барыбин В. Рынок предприятий маркетинга- "Инвест. Магазин", 1999.-С.27-30.
  2.  Балабанові Л.В., Сардак О.В. Організація праці менеджера. Навчальний посібник. Київ.: ВД ”Професіонал”, 2004. – 304 с.
  3.  Вайсман. Стратегия маркетинга 10 ступеней // Бизнес-практикум.- 1992.-№3.
  4.  Голубков Е П Планирование маркетинга // Маркетинг.-1996.- №4, №5.
  5.  Гончарук Я.А., Павленко А.Ф., Скибінський С.В. Маркетинг. Навчальний посібник у тестах. – К.: КНЕУ, 2002. – 314 с.
  6.  Гузь Н.Г. Моделирование в маркетинге. Прометей: Регион сб.науч тр. по эк-ке, Вып.1. - Донецк, 1999.-С.163-176.
  7.  Держак Н.А. Планирование маркетингового воздействия - основа тактики маркетинга. Маркетинг: теория и практика: 36. Наук.пр.- Луганск, 1998.-С.25-41
  8.  Зюкова И. Инфраструктура маркетинга "Бизнес-информ" 1998 №16 с.79-80
  9.  Губенко А.Г., Нємцов В.Д., Чупріна М.О. Ділові папери в менеджменті: навчальний посібник – К.: ТОВ “УВПК”ЕксОб”, 2002. – 272 с.
  10.  Идримов А.Б., Картышов С.В. "Стратегический план маркетинга" // Аудит и фин. анализ -1996.- №3.- С.38-63.
  11.  Котлер Ф. Основы маркетинга.- Москва, 1996.
  12.  Маркова В.Д. Маркетинговая стратегия предприятия. Формирование управления предприятием в условиях становления рынка. Сб. науч. тр -Новосибирск, 1996
  13.  Моисеева   Н.,   Порецкий   В.   Стратегический   маркетинг   как   основа программы преодоления кризисной ситуации на фирме // Маркетинг- 1997.-№6.-С.56-63.
  14.  Ортипсъка   В.В.   Значення   узагальнюючого   аналізу   при   визначенні стратегії маркетингу східної України // Маркетинг в Україні.-2000.- №12.
  15.  О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник. Основи менеджменту. Академвидав. – 2003. – 414 с.
  16.  Решетникова. Методы и модели принятия маркетинговых решений //Вісник Східноукр.дер.ун. - 1998.- №6.- С.71-77.
  17.  Селиванова Н. Маркетинг и реклама предприятия, города, региона // Маркетинг.-1999.- №6.- С.65-69.
  18.  Старостина АО. Кравченко В.А. Маркетингові дослідження: визначення цілей // Маркетинг в Україні.-2000.- №15.- С.15-18.
  19.  Тимокин А.М., Олейник С.С. Стратегии маркетинга: Учеб. пособие к курсу "Маркетинг".-ХГУ-Х: ОКО, 1999,- 173с.
  20.  Чигиевська О.А., Шульгина ЛМ Цілі і принципи мікромаркетингу. Предпр-во проблемы и решения.- Сб.науч.тр.-Вып. 3 Донецк, 1999.
  21.  Глазунов В.В. Торговая реклама: Учебник для техникумов торговли.-М.:Экономика, 1982.-176с.
  22.  Калеев А.А. Световая реклама.- М.-.Экономика, 1989. - 93 с.
  23.  Коган А.Ф., Шапочникова Н.Н. Реклама в малом бизнесе.- X.: Рубикон оригинал, 1994. - 80 с.
  24.  Ляпина Г.В. И да поможет вам реклама! Полезная книга для рекламодателя.- К.: ВАИТЭ, 1997. - 198 с.
  25.  Маркетинг / Под ред. Кредисова А.И.- К., 1994. - 399 с.
  26.  Маркетинг: теория и практика. Библиографические указания (составитель Сосновская Ї.А.).- X., 1992. - 72 с.
  27.  Мнушко З.М., Діхтярьова Н.М. Менеджмент та маркетинг у фармації. Ч. II. Маркетинг у фармації: Підручник для фарм. вузів і факультетів / За ред. З.М.Мнушко .-Харків: "Основа", Вид-во УкрФА, 1999.- 288 с.
  28.  Современный маркетинг / Под ред. Хрупкого В.Е..- М.: Финансы и статистика, 1991. - 256 с.
  29.  Паюсов В.В.. Василевський М.В. Проблеми економіки та управління.-Львів, 1998.
  30.  Пушкар Р.М., Тарнавська Н.П. Менеджмент: теорія і практика. Підручник. – ІІ-е вид., перероб і доп. – Тернопіль: Карт-бланш, 2003. – 490 с.
  31.  Лубяная Э.И. Роль информации в деятельности маркетологов. // Сб. науч. тр. Харьковского ин-та социального прогресса .- X.: Основа.-1996.- Вып.1.
  32.  3.Семеник И.В., Ткаченко А.В. Покупатель маркетинговой информации: Учебные записки // Сб. науч. тр. - X.: НУА.-1995.
  33.  Азгальдов Г.Г. Оценка конкурентоспособности на основе квалиметрии // Материалы семинара. - М.,1990.- С.110-118.
  34.  Анискин ЮЛ. Организационно-экономические факторы обновления продукции в условиях рыночных отношений. -М.: Знание.- 1990.- С .62-67.
  35.  Видаль-справочник.- Москва: Азот "Астра Фармсервис", 1996.-С.7-112.
  36.  Гальвановский И.П. Проблема конкурентоспособности и международные экономические сопоставления // Материалы семинара.- Ленинград, 1988.-С.52-59.
  37.  Долинская М.Г., Соловьев И.И. Маркетинг и конкурентоспособность промышленной продукции.- Москва: Стандарт, 1991.- С.5-21.
  38.  Завьялов П. С.Демидов В.Е. Формула успеха маркетинг.- Москва, 1992.-С. 61-65.
  39.  Канаценков П.Н., Саркисян А.Е. Знаменский Ю.З. Организация маркетинговой деятельности. -Москва: Знание.-1990.- С. 42-46.
  40.  Котлер Ф. Основы маркетинга.- Москва: Прогресс, 1990,- С. 143-146.
  41.  Кочетов А.В. Планирование и управление конкурентоспособностью продукции // Сборник научной литературы.- Москва, 1990. С.18-27.
  42.  Мнушко З.Н., Бовкун Л.П., Чмыхало Н.В. Маркетинг в вопросах и ответах: - Учеб. пособие для студ. фарм. вузов.- X.: Основа, 1996.- 104 с.
  43.  Моисеева Н.К. Система ФСА. Маркетинг в обеспечении конкурентоспособности продукции.- Материалы семинара. Москва: Знание, 1990.-С. 9-15.
  44.  Райзберг Б. А. Основы экономики и предпринимательства.- Москва, 1992.-С.35-51.
  45.  Пономарев      Н.В.,      Святушенко      Т.З,      Кадровое      обеспечение конкурентоспособной продукции.-Москва, 1990.-С. 122-128.
  46.  Баркан Д.И. Маркетинг для всех.- М.: Культ-Инфромпресс, 1991 с. 14-40.
  47.  Бланк И.А. Управление торговым предприятием.- Изд-во ЭКМОС, 1998.-416с.
  48.  Джоус Г. Торговый бизнес: как организовать и управлять.- МО, 1996.- 304 с.
  49.  Дихтль Е., Хершген X. Практический маркетинг. - М.: Высш. шк.: Инфра-М, 1996.
  50.  Евсеев В.И. Механизм ценообразования.- 1997.
  51.  Котлер Ф. Основы маркетинга. - М.: Прогресс, 1993.
  52.  Пунин П.П. Маркетинг, менеджмент и ценообразование на предприятиях в условиях рыночной экономики.- М.: Международные отношения, 1993.
  53.  Уткин Э.А. Цены. Ценообразование. Ценовая политика.- М.: ЭКМОС, 1997.
  54.  Эванс Дж.Р., Берман Б. Маркетинг.- М.: Экономика, 1993.
  55.  Андреева О.Д. Технология бизнеса: маркетинг.- Москва, 1997.
  56.  Багиев Г.Л., Аренков И.А. Основы маркетинговых исследований.- Санкт-Петербург, 1996.
  57.  Баширов И.Н., Коноплев В.Т. Практический маркетинг.- Донецк, 1996.
  58.  Гаркавенко С.С. Маркетинг.- Москва ,1998.
  59.  Герасимчук В.Г. Маркетинг: теория и практика.- 1994.
  60.  Герчикова И.Н. Маркетинг.- Москва, 1991.
  61.  Жих Е.М. Маркетинг: как завоевать рынок.- 1991.
  62.  Коршунов  В.И.,  Курбатов  К.Е.  Маркетинговые  исследования  рынка. -Харьков, 1997.
  63.  Лебедев О.Т., Филиппова Т. Ю. Основы маркетинга.- 1997.
  64.  Полторак В.А. Маркетинговые исследования: методы и технологии.-Днепропетровск, 1997.
  65.  Романов А.Н., Жуков Г.А., Майоров С.И. Маркетинг // Под ред. Романова А.Н., 1996.
  66.  Старостина А.А. Маркетинговые исследования .- Киев, 1998. ІЗ.Тимонин А.М. Маркетинг.- Харьковский экономический университет, 1997.
  67.  Третьяк В.П. Основы маркетинга.- Санкт- Петербург, 1995.
  68.  Уткин З.А., Кочеткова А.И. Маркетинг.- Санкт-Петербург, 1998.
  69.  Баркан Д.И. Маркетинг для всех.- М.: Культ-Инфромпресс, 1991 с.14-40.
  70.  Изучение спроса оптовой торговли /Т.Н.  Богославец,  Н.И.  Ковчанич, Н.А. Кривенко.- Киев.: Техника, 1992 - 231с.
  71.  Ноздрева Р.Б., Цыганенко Л.И. Маркетинг: как побеждать на рынке. - М., 1993.
  72.  Пунин П.П. Маркетинг, менеджмент и ценообразование на предприятиях в условиях рыночной экономики".- М.: Международные отношения, 1993.
  73.  Романов. Маркетинг.- М. 1995.
  74.  Слука Г.А. Энциклопедия малого бизнесса. - М. І994.-27ІС.
  75.  Хруцко Н. Современный маркетинг.- М.: Пресса, 1997.-С. 160-175.
  76.  Эванс Д.Р., Бермак Б. Маркетинг (Сокращ. перев. с англ) - М: Экономика, 1990. - 350 с.
  77.  Абрамашвили Г.Г. Реклама в системе маркетинга - М.: ТПГ, 1998. - 206 с.
  78.  Мнушко З.М.. Діхтярьова Н.М. Менеджмент та маркетинг у фармації. Ч. П. Маркетинг у фармації: Підручник для фарм. вузів і факультетів / За ред. З.М.Мнушко .-Харків: "Основа", Вид-во УкрФА, 1999.- 288 с.
  79.  Реклама от "А" до "Я". Словарь рекламных терминов. 1992.
  80.  Семдидж У., Фрайбургер В. Реклама: теория и практика - М: Прогресс, 1990.-120 с.
  81.  Гринберг В.И. Финансовые ресурсы отраслей народного хозяйства.-М.: МИНХ имГ.В. Ямханова, 1996.- 246с,
  82.  Лойко В., Сологуб В. Анализ реакции потребителей на маркетинговые мероприятия предприятий конкурентов. // Торговля и рынок Украины. -1999.-С.105-116.
  83.  Сенишина А.А. Эффективный маркетинг как основа оптимизации производственно-сбытовой деятельности // Предпринимательство: проблемы и решения.-1999.- С.112-118.
  84.  Семеняк И.В., Ткаченко А.В. Покупатель маркетинговой информации.-Учебные записи, 1998.- С. 199-205.
  85.  Тарасенко В.В. Сетевой маркетинг как действенный метод реализации товарной продукции. // Сб. научи, тр. Харьковского института социального прогресса, 1999.-С.124-135.
  86.  Шеремер А.Д. Методика финансового анализа предприятия.-1998,- С. 242.


Додаток 5

РЕКОМЕНДОВАНИЙ ПЕРЕЛІК ДЖЕРЕЛ ЛІТЕРАТУРИ,

АНАЛІЗ ЯКИХ ПРИ ВИКОНАННІ КУРСОВОЇ РОБОТИ Є

ОБОВ'ЯЗКОВИМ

І. Країна видання — Україна:

1. "Бизнес-информ"

2. "Вісник фармації""

3. Еженедельник "Аптека"

4. "Ліки України".

5. "Освіта і управління".

6. "Освіта України".

7. "Офіційний вісник України".

8. "Провізор".

9. "Урядовий кур'єр".

10. "Фармацевтичний журнал".

11. "Экономика Украины".

ІІ. Країна видання — Росія:

1. "Маркетинг".

2. "Ремедиум".

3. "Фармэтика".

4. "Фармация"

5. "Фармацевтический бюллетень".

6. Медикал Маркет .-Москва (на русск. яз.) ISSN 0868-4898.

Ш. Закордонні видання:

1. Journal of Pharmaceutical Marketing and Management.- USA (на англ. яз.) ISSN 0883-7597.

2. Pharmacoeconomics.-England ISSN 1174-5878.




1. Обнажать душу так же неприлично как обнажать тело
2. Валовой внутренний продукт
3. При вдохе давление в плевральной полости А выше атмосферного Б равно атмосферному В ниже а
4. 800 г Масло сливочное 200 г Яйца 2 шт
5. по теме- Страхование инвестиций от политических рисков Исполнитель- магистран
6. вар. Пищевар. Трубка и железы вне ее слюннпеченьподжел.
7. і. Готовність припускає теоретичну підготовку оволодіння системою знань про працю; практичну підготовку о
8. 13 h z u ВВЕДЕНИЕ
9. Контрольная работа по дисциплине Физическая культура Спортивные игры
10.  ~онятие и основания возникновения имущественных прав граждан и организаций [4] 1
11. Общие принципы ведения беременных с заболеваниями почек
12. Что со мнойМедленно подняв веки он понял что лежит на спине
13. НЕПОСРЕДСТВЕННОЕ ОБСЛЕДОВАНИЕ БОЛЬНОГО С ПАТОЛОГИЕЙ СИСТЕМЫ ДЫХАНИЯ В современный период в диагнос
14. одна из функций ЦБ РФ тесно связанная с функцией банковского надзора
15. связей с общественностью на территорию СНГ
16. Лабораторная работа 014 Тема- Определение силы света источника 1 Цель работы- Определить мощность лампы с
17. Вимоги до проектування центральних горловин сортувальних станцій з послідовним розташуванням основних па
18. Сравнительная физиологическая характеристика спортивной аэробики
19. Только после Манифеста 1762 г
20. реферату- ГрибиРозділ- Біологія Гриби Світ грибів цікавий та різноманітний