Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Справді вихованою можна назвати людину лише тоді коли вона не тільки засвоїла певні вимоги але коли в неї в

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Методи формування досвіду поведінки

У процесі формування особистості одним із головних завдань є досягнення єдності свідомості і поведінки. Справді вихованою можна назвати людину лише тоді, коли вона не тільки засвоїла певні вимоги, але коли в неї виникла потреба діяти у відповідності з цими вимогами і вона не може поводитися інакше. Знання, що не підштовхують учня до позитивних дій, стають ширмою, за якою ховаються лицемірство і ханжество. Тому процес виховання повинен передбачати привчання людини до позитивної поведінки і виробляти звичку до неї. Під звичкою розуміємо стійку форму поведінки, в основі якої стійкі навички організації особистістю своєї діяльності, спілкування, які закріплюються в поведінці і стають рисою характеру людини. Цьому сприяють такі методи, як: привчання, вправи, доручення, виховні ситуації тощо.

Привчання — організація планомірного і регулярного виконання дітьми визначених дій з метою перетворення їх у звичку поведінки (не розмовляти на уроці, прибирати зі столу, дотримуватися режиму тощо).

Вправи передбачають багаторазове повторення, закріплення, вдосконалення способів дій як стійкої основи суспільної поведінки, тобто це планомірно організоване виконання вихованцями різних дій, практичних справ з метою формування і розвитку певних навичок поведінки, рис характеру. Звички формуються на основі знань про норми поведінки, вироблених умінь позитивних дій і закріплюються вправами як цілеспрямованими і багаторазовими діями. Тому вправи являють собою систему організованих вихователем правильних вчинків вихованця, розраховану на тривалий час. Учень, підкоряючись певним вимогам, коли виконує якусь конкретну справу, відчуває виховний вплив. У галузі культури поведінки можна виділити такі групи звичок (Г.І. Щукіна):

  1.  Звички, які виражають позитивний емоційний тон спілкування з людьми: ввічливо вітатися з людьми при зустрічі, прощатися при розлученні та ін.
  2.  Звички поведінки, які передбачають необхідність враховувати настрої оточуючих: не розмовляти голосно в громадських місцях, щоб не заважати хворим, втомленим, зайнятим своїми думками, тим, хто перебуває в горі; не штовхати в спину того, хто йде попереду...
  3.  Звички уваги, завбачливості до людей. Вони пов'язані з наданням послуг, з готовністю прийти на допомогу людині у скруті: поступитися місцем, пропустити раніше себе в двері, допомогти донести речі, підняти впущену річ і т.п.
  4.  Звички, пов'язані з хорошими манерами: триматися природно, просто, з гідністю, бути гостинним, терпляче вислуховувати співбесідника. .

Вправи в різноманітній діяльності використовуються з метою вироблення в учнів навичок до праці, виховання наполегливості, самостійності.

Режимні вправи стимулюють дітей до дотримання встановленого в школі та сімї режиму.

Спеціальні вправи тренувального характеру використовуються для вироблення і закріплення навичок і вмінь культурної поведінки, дотримання елементарних правил, пов’язаних із зовнішньою культурою, правилами етикету.

Реалізується метод вправ і через доручення. Але учні повинні усвідомлювати значення доручень, воно повинно бути посильним, не механічним, давати учням можливість виявити самостійність, обов’язково повинно бути оціненим.

Створення виховних ситуацій.




1. О визуальной поэтике В Набокова
2. реферату- Фінансова стратегія підприємств зміст завдання та методи фінансового плануванняРозділ- Фінанси
3. 03334 мультиплексор Последовательно параллельный сигнатурный регистр Шифратор
4. Реферат- Социальная адаптация детей с синдромом Дауна
5. КСП Москва Ювента СанктПетербург 1999 ББК 88 Б62 Перевод с английского Елены Сурпиной Научный редактор
6. Словарь аббревиатур и сокращений, употребимых в экологии
7. Бюджетный дефицит его виды способы покрытия
8. Лекция 11 КОМПЬЮТЕРЫ В ИВС
9. Вероятное - очевидное
10. е.В 1929 году мир охватил экономический кризис который внёс свои коррективы в мир модной индустрии.
11. ТЕХНИЧЕСКОЕ ОБСЛУЖИВАНИЕ ТЕХНИКИ СВЯЗИ И АВТОМАТИЗИРОВАННЫХ СИСТЕМ УПРАВЛЕНИЯ
12. ДОКЛАД 2 слайд.
13. СИСТЕМЫ ГОРОДСКОГО ТРАНСПОРТА для студентов дневной и заочной формы обучения направление подготовки 07
14. Реферат- Церковная десятина
15. Тема- Життя суспільства Підтема- Шедеври живопису
16. а Медиа объединение обеспечивает доставку CD и DVD дисков с четырех складов расположенных в разных т
17. Художественное своеобразие романа М. Булгакова «Мастер и Маргарита»
18. STRKHN SONG orgnizeOn September 35th 2013 strkhn Russi The second interntionl scientific congress Est nd West- ethnic identity nd trditionl musicl heritge s dilogue of civiliztion
19. Лекція 1 ldquo;Лебедине озероrdquo; ~ видатний балет у чотирьох актах на музику Петра Ілліча Чайковського ство
20. Разработка стратегии развития предприятия на примере Техностимул