Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Донецьк ~ 2001 Дисе

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 22.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. М.ГОРЬКОГО

УСЕНКО СЕРГІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ

УДК 613.956:613.6:336.71:377.5:612.017.2

ГІГІЄНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ОПТИМІЗАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ ПІДЛІТКІВ, ЯКІ ОСВОЮЮТЬ У КОЛЕДЖІ СПЕЦІАЛЬНІСТЬ БАНКІВСЬКОГО СЛУЖБОВЦЯ

14.02.01 - гігієна

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних наук

Донецьк – 2001

Дисертацією є рукопис

Робота виконана у Харківському державному медичному університеті МОЗ України

Науковий керівник: доктор медичних наук, старший науковий співробітник Коробчанський Володимир Олексійович, Харківський державний медичний університет, професор кафедри загальної гігієни та екології №1.

Офіційні опоненти:

доктор медичних наук, професор Гребняк Микола Петрович, Донецький державний медичний університет, професор кафедри гігієни,

доктор медичних наук, старший науковий співробітник Харковенко Ніна Михайлівна, Науково-дослідний інститут медико-екологічних проблем Донбасу та вугільної промисловості, м. Донецьк, завідуюча відділом соціально-гігієнічних досліджень.

Провідна установа

Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзеєва АМН України, лабораторія гігієни дітей та підлітків, м. Київ.

Захист відбудеться "17" жовтня 2001 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.600.01 Донецького державного медичного університету ім.М.Горького за адресою: 83003, м. Донецьк, пр. Ілліча,16.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного медичного університету ім.М.Горького за адресою: 83003, м. Донецьк, пр. Ілліча,16.

Автореферат розісланий "15" вересня 2001 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради

д.мед.н., професор                                                                                               Солдак І.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Одним з актуальних напрямків сучасної гігієнічної науки є гігієнічна характеристика нових і перспективних професій і спеціальностей народного господарства України (Бесєдіна О.А., 1995; Гребняк М.П., 1991; Кундієв Ю.І., 1998; Навакатикян О.О., Кальніш В.В., 1998; Полька Н.С., 1998; Сергета І.В., 1998; Харковенко Н.М. та ін., 1997). До подібного роду спеціальностей відноситься банківський службовець, яку сьогодні в Україні опановують близько 15000 учнів у 16 вищих навчальних закладах I і II рівнів акредитації.

Як довів аналіз літератури в області гігієни професійного навчання підлітків, до теперішнього часу залишається невивченим процес професійної адаптації підлітків, які освоюють спеціальність банківського службовця у коледжі. Це визначає перспективність даних досліджень на підставі використання єдиної, цілісної системи оцінки, прогнозування і керування становленням професійної діяльності учнів-підлітків, формуванням їхнього здоров'я в період навчання з метою його збереження і зміцнення, підвищення професійної сталості і працездатності учнів (Воронцов М.П., Коробчанський В.О., 1998).

Усі ці положення були нами узагальнені і покладені в основу обґрунтування комплексної програми дослідження в рамках даної роботи.

Зв`язок роботи з науковими програмами, планами і темами. Дисертація виконана у відповідності з державними комплексними програмами "Профілактика захворювань і формування здорового способу життя населення України на період до 2000 року" і "Діти України", плану наукових досліджень Харківського державного медичного університету за темою "Розробка та обгрунтування гігієнічної концепції керування професійною адаптацією і профвідбором учнів ПТУ і коледжів" (державний реєстраційний номер 0199U001763). Автор був відповідальним виконавцем розділу НДР.

Мета і задачі дослідження. Мета роботи - гігієнічна оцінка адаптації підлітків до умов професійного навчання спеціальності банківського службовця у коледжі і розробка рекомендацій, спрямованих на підвищення працездатності, професійної сталості, збереження і зміцнення здоров'я учнів.

Відповідно до цієї мети в роботі поставлені наступні задачі:

- дати професіографічну характеристику спеціальності "Банківська справа", гігієнічну оцінку умов навчання в банківському коледжі і позаучбового режиму учнів;

- вивчити динаміку функціонального стану організму і критеріальних професійно значущих функцій підлітків, які освоюють спеціальність банківського службовця у коледжі;

- вивчити загальні закономірності розвитку адаптаційного процесу і професійної сталості підлітків при навчанні спеціальності банківського службовця, встановити особливості його формування в залежності від особистісних характеристик, психоемоційного стану, мотивації і стану здоров'я учнів;

- розробити систему гігієнічних заходів, спрямованих на оптимізацію процесу навчання, підвищення працездатності, збереження і зміцнення здоров'я підлітків, які освоюють спеціальність банківського службовця у коледжі.

Об?єкт дослідження – процес адаптації до чинників учбово-виробничого середовища.

Предмет дослідження – гігієнічна характеристика професійної адаптації підлітків, які освоюють спеціальність банківського службовця ("Банківська справа") у коледжі.

Методи дослідження. Для вивчення функціонального стану організму підлітків були використані методи хронорефлексометрії за Л.А.Копитовою та з диференціровкою для визначення сили і рухливості нервових процесів; коректурна проба за таблицями А.Г.Іванова-Смоленського для визначення сталості уваги, розумової працездатності і точності роботи; метод "Числовий квадрат" за I. Doleral для визначення об'єму оперативної пам'яті і продуктивності інформаційного пошуку; метод повного відтворення числового ряду для визначення об'єму короткочасної пам'яті; функціонально-навантажувальна проба серцево-судинної системи з розрахунком гемодинамічних показників: частоти серцевих скорочень, сістолічного і діастолічного артеріального тиску, пульсового тиску, хвилинного і сістолічного об'єму кровообігу, коефіцієнту ефективності кровообігу, показника якості реакції, реакцій сістолічного, діастолічного, пульсового тиску і пульсу; тест "САН" для визначення самопочуття, активності і настрою; тест 16 PF за R. Cattell для визначення психологічних характеристик особистості; метод біохемілюмінісценції для оцінки антиоксидантного статусу. Для вивчення умов навчання і праці спеціалістів банківської справи визначалися мікрокліматичні параметри (температура, відносна вологість, швидкість руху повітря, теплове випромінювання), виробничий шум, коефіцієнт природної освітленості і рівень штучної освітленості, напруженість електричного і магнітного полів, проводився аналіз навчального плану, програми навчання і розкладу навчальних занять, ергономічний аналіз робочого місця, професіографічні дослідження з упорядкування професіограми, а також за допомогою методу професіографічного моделювання здійснювалося моделювання діяльності спеціалісти банківської справи.

Наукова новизна отриманих результатів. Вперше на основі методу професіографічного моделювання дана детальна фізіолого-гігієнічна характеристика спеціальності "Банківська справа", встановлені критеріальні професійно значущі функції фахівця та визначено комплекс загальносередовищних чинників, які впливають на сталість системи "підліток - учбове середовище".

Вперше встановлені загальні закономірності та особливості розвитку процесу професійної сталості підлітків, які освоюють у коледжі спеціальність банківського службовця, що проявляється у характерних змінах ЦНС, вегетативного компоненту забезпечення діяльності та стану здоровўя, за певної ролі особистісних характеристик підлітків, їх психоемоційного стану та мотивації. Показано, що впродовж терміну навчання на зміну періоду гіперфункції організму приходять стійкі функціональні зміни у системі забезпечення діяльності, однак "ціною" даного процесу в існуючих умовах навчання є деяке погіршення здоров?я і фізичної витривалості підлітків, що потребує впровадження відповідної системи гігієнічних заходів.

Практичне значення отриманих результатів. 1. Розроблена на основі результатів роботи детальна професіограма діяльності банківського службовця дозволила забезпечити гігієнічне обгрунтування учбового режиму підлітків, які освоюють спеціальність "Банківська справа" в умовах нової форми навчання - у коледжі, а також проведення професійної орієнтації та профвідбору підлітків на дану спеціальність (акти про впровадження в роботу відділень гігієни дітей та підлітків та гігієни праці Харківської обласної СЕС від 28.09.2000 р. та Свердловської міської СЕС Луганської області від 14.09.1999 р.). Нововведення “Спосіб професіографічного моделювання” розглянуто та затверджено на засіданні Проблемної комісії МОЗ та АМН України “Охорона дітей шкільного віку і підлітків” (протокол № 12 від 13.12.2000 р.) та рекомендовано для включення до “Реєстру медико-біологічних нововведень”.

2. Запропоновані психологічні критерії професійного відбору підлітків на спеціальність "Банківська справа" впроваджені в основу системи професійного відбору учнів на дану спеціальність (акт про впровадження в роботу відділення гігієни дітей та підлітків Бєлгородського центру Держсанепіднагляду Російської Федерації від 15.06.2000 р. та використовуються при навчанні на кафедрі гігієни праці та профзахворювань Харківської медичної академії післядипломної освіти, акт про впровадження від 24.07.2000 р.). Нововведення “Спосіб професійного психологічного відбору на спеціальність “Банківська справа” розглянуто та затверджено на засіданні Проблемної комісії МОЗ та АМН України “Охорона дітей шкільного віку і підлітків” (протокол № 12 від 13.12.2000 р.) та рекомендовано для включення до “Реєстру медико-біологічних нововведень”.

3. На основі вперше виявлених закономірностей формування професійної діяльності та існуючого режиму дня розроблено та впроваджено комплекс гігієнічних заходів, спрямованих на поліпшення професійної адаптації, зміцнення здоров`я підвищення працездатності та професійної сталості підлітків, які освоюють у коледжі спеціальність “Банківська справа” (акти про впровадження в учбовий процес на кафедрі загальної гігієни та екології №1, науковий процес центральної науково-дослідної лабораторії Харківського державного медичного університету від 05.09.2000 р. та в практику роботи відділення гігієни дітей та підлітків Артемівської міської СЕС Донецької області від 05.01.2000 р.). Інформаційний лист “Комплекс заходів професійно прикладної фізичної підготовки щодо підлітків, які освоюють спеціальність “Банківська справа” розглянуто та затверджено на засіданні Проблемної комісії МОЗ та АМН України “Охорона дітей шкільного віку і підлітків” (протокол № 12 від 13.12.2000 р.) та рекомендовано до публікації.

Особистий внесок здобувача. Автором самостійно проведені всі професіографічні, ергономічні, психологічні, психофізіологічні, фізіологічні і біофізичні дослідження, аналіз стану здоров`я та режиму навчання підлітків, які освоюють спеціальність "Банківська справа" у коледжі.

У публікаціях, які написані в співавторстві, дисертанту належать всі ідеї відносно методів оцінки та прогнозування діяльності підлітків, їх професійної адаптації та саногенезу, що знайшло своє відображення в змісті дисертаційної роботи.

Апробація результатів дисертації. Матеріали роботи докладено і обговорено на 1 міжнародній науково-практичній конференції "Здоров'я дітей - майбутнє нації" (Київ, 1998), на науково-практичній конференції "Экология - научно-технический прогресс" (Харків, 1998), на підсумковій регіональній науково-практичній конференції, присвяченій 75-річчю санепідслужби України "Эпидемиология, экология и гигиена" (Харків, 1998), на науково-практичній конференції "Перспективи розвитку фінансово-банківської системи України: погляд у майбутнє" (Суми, 1999), на міжнародних Фальцфейнівських читаннях  (Херсон, 1999), на 5 національному з'їзді фармацевтів України (Харків, 1999), на регіональній науково-практичній конференції "Эпидемиология, экология и гигиена" (Харків, 1999), на конференції молодих вчених Харківського державного медичного університету "Медицина третього тисячоліття" (Харків, 2000), на науково-практичній конференції Українського НДІ охорони здоров'я дітей та підлітків "Здоров'я школярів на межі тисячоліть" (Харків, 2000), на науково-практичній конференції "Екологія Харківщини: стан, проблеми, перспективи" (Харків, 2000), на науково-технічній конференції "Экология и здоровье человека. Охрана водного и воздушного бассейнов. Утилизация отходов" (Щьолкіно, АР Крим, 2000), на науково-практичній конференції "Региональные проблемы охраны здоровья населения Центрального Черноземья" (Бєлгород,2000).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано у 17 наукових роботах, у тому числі в 6 статтях у фахових наукових виданнях, 11 роботах у збірниках наукових праць, матеріалах і тезах з'їзду і конференцій.

Обсяг та структура дисертації. Робота містить 1    сторінок машинопису, 21 таблицю, 6 рисунків. Складається із вступу, 5 розділів власних досліджень, висновків та бібліографічного показчика. Список літератури включає 251 джерело, з них 34 іноземних авторів.

ОСНОВНА ЧАСТИНА

Об'єкт та методи дослідження. До об'єктів безпосереднього вивчення була віднесена розповсюджена, масова і перспективна спеціальність "Банківська справа".

Дослідження проводилися нами в умовах природнього експерименту в Харківському банківському коледжі Національного банку України та Олексіївському відділенні Укрсоцбанку м. Харкова. Під спостереженням знаходилися дівчата (вік 17-18 років), які освоюють у коледжі протягом дворічного терміну навчання спеціальність "Банківська справа" по кваліфікаційному рівню "Молодший спеціаліст". Усі 56 обстежених підлітків не мали відхилень у стані здоров'я, яки могли б перешкодити вступу до навчального закладу обраного профілю.

Стан здоров'я аналізувався за результатами поглиблених медичних оглядів 184 підлітків на початку і 173 наприкінці навчання. Етапи динамічного спостереження визначалися тривалістю навчання. Обстеження підлітків проводилося на початку навчання, наприкінці першого року навчання і наприкінці навчання в коледжі.

Комплексна програма спостережень включала: 1. Професіографічне вивчення досліджуваної спеціальності. 2. Створення професіографічної моделі системи "підліток - учбове середовище" стосовно до досліджуваної спеціальності. 3. Динамічне дослідження функціонального стану центральної нервової і серцево-судинної систем підлітків у процесі навчання. 4. Вивчення динаміки становлення професійно значущих психофізіологічних функцій і особистісних властивостей підлітків як критеріїв професійної адаптації. 5.Вивчення впливу мотивації і психоемоційного стану на успішність освоєння спеціальності. 6. Аналіз стану здоров'я з урахуванням стану професійної сталості підлітків. 7.Вивчення біохемілюмінісценції сечі підлітків у динаміці навчання. 8.Розробку системи гігієнічних заходів, спрямованих на зміцнення здоров'я підлітків у період навчання.

Відповідно до поставлених задач у роботі використано комплекс адекватних методів дослідження, більшість яких відповідають загальноприйнятій уніфікованій методичній програмі (табл. 1).

Більшість із використаних у роботі методів дослідження мали власну модифікацію, що дозволяло об'єктивізувати, підвищити точність і скоротити час на їхнє проведення (свідоцтва на раціоналізаторські пропозиції ХДМУ NN 152(19), 153(20), 154(21), 165(32), 168(35).

Професіографічний аналіз діяльності фахівця банківської справи показав, що його праця в значній мірі пов'язана з роботою на персональному комп'ютері (ПК) та спілкуванні з клієнтами банку. Моторний компонент діяльності представлено виконанням значної кількості дрібних стереотипних рухів пальців, рук і очей. Дані обставини дозволяють віднести спеціальність "Банківська справа" до стереотипної розумової праці.

Детальне професіографічне вивчення характеру роботи фахівця банківської справи дозволило встановити, що його діяльність висуває наступні професійні вимоги: швидко запам'ятовувати осмислений матеріал (ранг значущості фактора 2,0 бали), зберігати високу працездатність, незважаючи на присутність інших осіб, сторонній шум, несподівані враження (2,0 бали), швидко знаходити і виправляти свої помилки (2,0 бали), виконувати спритні рухи пальцями і руками (відповідно 1,9 і 1,7 бала), запам'ятовувати раз чи рідко чуті, бачені усні повідомлення, текст (відповідно 1,9 і 1,6 бала), швидко пристосовуватися до змін робочих ситуацій (1,9 бала), зберігати швидкий темп роботи протягом тривалого часу (1,8 бала), довгостроково і добре виконувати одноманітну роботу (1,8 бала).

Реалізація трудової діяльності фахівця банківської справи можлива лише при достатньому рівні розвитку таких професійно значущих якостей як довгострокова числова і логічна пам'ять, сила і рухливість нервових процесів, сталість, концентрація і обсяг уваги, точність руху рук і пальців, координація руху рук і очей.

Загальносередовищні умови навчання фахівців банківської справи в кабінетах комп'ютерної техніки (ККТ) характеризуються в цілому сприятливими показниками мікроклімату, освітленості й електромагнітного випромінювання. Однак істотним несприятливим чинником умов навчання є виробничий шум. Загальний рівень шуму на робочих місцях у ККТ складає 70,0±1,3 дбА при нормі 45 дбА (ДСанПін 5.5.6.009-98). Основним джерелом шуму є матричні принтери в режимі роздруківки інформації. По своїх якісних характеристиках шум характеризується як широкополосний, постійний, з перевагою звукового тиску в діапазоні середніх і високих частот.

До виробничих чинників, безпосередньо пов'язаних із трудовим процесом відноситься робоча поза. У процесі ергономічних досліджень були виявлені невідповідності робочої пози її оптимальним параметрам, що створює умови для тривалої статичної напруги м'язів шиї, плечового поясу і спини, негативний вплив якого особливо виражено в період незавершеного розвитку кістяка й інтенсивного формування професійних навичок.

У результаті аналізу режиму теоретичних і практичних занять підлітків по тривалості навчального дня і тижня, часу і кратності перерв між заняттями, розподілу предметів по ступеню складності й інших характеристик режиму навчання установлено їх відповідність гігієнічним вимогам. При аналізі позаучбового режиму нами було виявлено, що процес професійної адаптації може бути ускладнений внаслідок недотримання тривалості нічного сну (раннього підйому - раніше 7 години ранку і пізнього відходу до сну - після 23 години), порушення режиму харчування (збільшення інтервалів між прийомами їжі - більш 5 годин, прийом їжі 1-2 рази на день, пізню вечерю - після 20 години) і якості складу їжі (нерегулярне вживання молочних продуктів, овочів, фруктів і соків), зниження часу активного відпочинку і перебування на свіжому повітрі (менш 2 годин на день), недотримань правил здорового способу життя (куріння і вживання спиртного).

Результати фізіолого-гігієнічного дослідження динаміки функціонального стану організму підлітків наведені у таблиці 2.

В результаті вивчення динаміки психофізіологічних функцій учнів банківського коледжу було встановлено, що початковий період професійної адаптації характеризувався певною несталістю функціонального стану організму, що відбивало неможливість стабільної підтримки достатнього рівня працездатності. Потім, протягом процесу навчання, за рахунок дії тренуючих чинників навчального середовища, відбувалося істотне підвищення рівня реалізації більшості професійно значущих психофізіологічних функцій. Вірогідно (Р<0,001) поліпшувалися показники рухливості нервових процесів (латентний період простої зорово моторної реакції (ЛПЗМР) скорочувався з 212,57±7,38 мс до 131,17±4,43 мс при зменшенні частоти розторможених диференцировок із 21,17±1,88 % до 14,22±1,47 %), показник сили нервових процесів (з 96,44±2,36 до 117,26±2,15), збільшувався об`єм оперативної пам'яті (з 3,15±0,09 чисел до 3,51±0,05 чисел, Р<0,001), зростала продуктивність інформаційного пошуку (з 2,84±0,09 чисел до 3,56±0,04 чисел, Р<0,001), поліпшувалася сталість уваги (з 66,35±7,34 до 101,20±12,24, Р<0,02) і розумова працездатність (з 732,69±16,72 до 835,40±20,09, Р<0,001).

При цьому, підвищення рівня реалізації психофізіологічних функцій безпосередньо пов'язано з їхньою стабільністю протягом тижневого навчального циклу. Так, протягом тижня, на початковому етапі навчання істотно скорочувався ЛПЗМР із 239,64±8,54 мс до 185,50±5,72 мс (Р<0,001) і зростав коефіцієнт розумової працездатності з 693,58±15,37 до 753,80±17,03 (Р<0,01), що свідчить про недостатню готовність ЦНС підлітка до початку нового навчального циклу.

Надалі, при оволодінні спеціальністю, у тижневому циклі, не відзначалося достовірних відмінностей у показниках психофізіологічних функцій, що свідчить про розвиток сталої діяльності ЦНС.

Паралельно з вивченням професійно значущих психофізіологічних функцій підлітків проводилося динамічне дослідження серцево-судинної системи, яка є вегетативним компонентом забезпечення діяльності. Було встановлено, що до закінчення першого року навчання вірогідно знижувався тільки коефіцієнт ефективності кровообігу з 29,75±0,73 до 27,71±0,68 (Р<0,05), що відображало характерні функціональні зміни другої, перехідної, стадії адаптації, пов'язані з нормалізацією основних показників стану організму. Згодом, при становленні компенсаторних механізмів, які забезпечують підтримку оптимальної працездатності, до кінця періоду навчання в коледжі, відбувалося достовірне зниження рівня реалізації всіх основних показників гемодинаміки: частота серцевих скорочень із 79,71±1,25 уд./хв. до 75,25±1,42 уд./хв. (Р<0,02), пульсовий тиск із 37,33±0,76 мм рт. ст. до 32,94±0,96 мм рт. ст. (Р<0,001), коефіцієнт ефективності кровообігу з 29,75±0,73 до 25,07±0,81 (Р<0,001), систолічний об`єм з 44,66±0,93 мл. до 39,82±1,15 мл. (Р<0,001), хвилинний об`єм з 3575±83 мл. до 3026±99 мл. (Р<0,01).

У денному циклі, лише на початковому етапі навчання відзначалося достовірне зниження артеріального діастолічного тиску із 103,99±1,37 мм рт. ст. до 99,29±1,26 мм рт. ст. (Р<0,02), пульсового тиску із 39,24±1,06 мм рт. ст. до 35,40±0,95 мм рт. ст. (Р<0,01), коефіцієнту ефективності кровообігу з 31,25±1,04 до 28,23±0,86 (Р<0,05), що свідчило про відсутність сталого функціонального стану організму на початковій стадії професійної адаптації.

Для тижневої динаміки показників серцево-судинної системи була характерна стабільність на всіх етапах навчання в коледжі.

Подібна динаміка свідчить про те, що на зміну періоду гіперфункції організму, характерного для початкової стадії адаптації, приходить період оптимізації функціонального стану, коли виконання навчальної діяльності не вимагає значних витрат організму, що можна розцінювати, як розвиток у підлітків сталих адаптаційних змін до кінця терміну навчання в коледжі.

При вивченні впливу мотивації на успішність засвоєння обраної спеціальності було встановлено, що серед підлітків з позитивною мотивацією до засвоєння спеціальності відзначалася достовірна (Р<0,001) перевага успішно засвоюючих спеціальність (52,8±6,86 %) у порівнянні з кількістю посередньо засвоюючих (18,9±5,38 %). Серед підлітків з негативною мотивацією до засвоєння спеціальності значущих розходжень між посередньо та успішно засвоюючих спеціальність не виявлено.

Отже, позитивна установка особистості до засвоєння спеціальності "Банківська справа" безпосередньо впливає на успішність її засвоєння. Тоді як негативна мотивація не є визначальним чинником для успішності засвоєння спеціальності.

Як показали наші дослідження, психоемоційний стан підлітків характеризувався погіршенням його показників до середини терміну навчання, при достовірному (Р<0,05) зниженні категорії "настрій" з 5,34±0,10 до 4,99±0,13. Надалі, до кінця періоду навчання, спостерігалося їхнє поліпшення при достовірному збільшенні значення категорії "настрій" з 4,99±0,13 до 5,06±0,11 (Р<0,05).

Це свідчить про те, що на зміну негативного психоемоційного статусу, що супроводжує початковий період навчання, приходять його позитивні адаптаційні зміни.

Вивчення стану здоров'я в процесі професійної адаптації включало аналіз даних поглиблених медичних оглядів. Аналізувалася динаміка формування груп здоров'я. Як показали наші дослідження, достовірних розходжень як у якісному, так і в кількісному складі груп здоров'я протягом усього терміну навчання не установлено. Серед учнів домінували особи, які відносяться до I і II груп здоров'я. На початку навчання число цих учнів складало 66,07±6,03 %, наприкінці навчання - 60,78±6,21%. В процесі навчання відмічалося збільшення в 1,61 рази хвороб нервової системи (у т.ч. аномалій рефракції); в 1,52 рази хвороб системи кровообігу; в 1,36 рази хвороб опірно-рухливого апарату; в 1,34 рази хвороб ендокринної системи, розладів харчування, порушення обміну речовин та імунітету; в 1,32 рази хвороб органів травлення. Стан організму, що характеризується наявністю хронічних захворювань у стадії компенсації є істотним чинником, що ускладнює процес засвоєння спеціальності "Банківська справа" та негативно впливає на хід професійної адаптації учнів до неї.

На підставі вивчення антиоксидантного стану статусу організму підлітків було встановлено збільшення к закінченню строку навчання вмісту вільних радикалів у організмі, що співвідноситься з даними про стан здоров`я досліджуваного контингенту і свідчить про виражені порушення гомеостазу, зумовлені невідповідністю загальносередовищних вимог функціональному стану організму підлітків к закінченню навчання у коледжі.

Аналіз особистісних властивостей підлітків дозволив виявити найбільш істотні якості, що впливають на успішність засвоєння спеціальності "Банківська справа". Установлено, що серед осіб, які успішно засвоюють спеціальність вірогідно (Р<0,05) переважали підлітки, що мають схильність до циклотимії (76,19±10,65 %), сталі до стресу (80,95±9,52 %), схильні до реалістичності (80,95±9,52 %), впевнені у собі (76,19±10,65 %). Тоді як серед осіб, які посередньо засвоюють спеціальність переважали підлітки, схильні до консерватизму (90,0±10,0 %), до фрустраційної тривожності (90,0±10,0 %), до безтурботності (90,0±10,0 %).

Отже, критеріальними особистісними властивостями, що складають основу психологічного відбору підлітків на спеціальність "Банківська справа" є циклотимія, сталість до стресу, впевненість у собі. Прогностично несприятливими особистісними властивостями у відношенні успішності засвоєння досліджуваної спеціальності і збереження професійної сталості є схильність до консерватизму, фрустраційної тривожності і безтурботності.

Наведені результати комплексного гігієнічного дослідження системи чинників учбового середовища, позанавчального режиму, професійно обумовлених вимог спеціальності “Банківська справа” та стану організму підлітків дозволили встановити ранг значущості окремих чинників у процесі професійної адаптації (таблиця 3).

Таким чином, у результаті гігієнічної оцінки професійної адаптації підлітків, які освоюють спеціальність "Банківська справа" у коледжі, вперше на основі системного підходу дана комплексна фізіолого-гігієнічна характеристика формування їхньої діяльності з урахуванням характеру засвоюваної спеціальності, специфіки режиму навчання і відпочинку, функціонального стану організму, особистісних властивостей учнів, їхнього психофізіологічного стану, мотивації, психоемоційного статусу, стану здоров'я.

Розроблено комплекс гігієнічних заходів, спрямованих на оптимізацію процесу навчання, підвищення працездатності, збереження і зміцнення здоров'я підлітків, що включає заходи адаптогенного, саногенного і режимно-організаційного характеру, зокрема:

1) психологічний професіографічний відбір за критеріальними особистісними властивостями: циклотимія, сталість до стресу, впевненість у собі;

2) заходи щодо зниження рівня шуму в кабінетах комп'ютерної техніки за рахунок заміни матричних принтерів на лазерні або струйні;

3) оптимізацію робочої пози при роботі з ПК за рахунок оснащення ККТ меблями, регульованими за зростом;

4) впровадження комплексу професійно прикладної фізичної підготовки в режим навчального процесу і у позаучбовий час;

5) підвищення рухової активності підлітків у позаучбовий час, заняття в секціях, перебування на свіжому повітрі;

6) рекомендації з нормалізації режиму і якості харчування, зокрема включення в раціон молочних продуктів, свіжих фруктів, овочів, ягід і соків;

7) санітарно-просвітня робота з організації здорового способу життя, спрямована на відмовлення від шкідливих звичок.

ВИСНОВКИ

1. Професіографічно спеціальність банківського службовця належить до стереотипної розумової праці. До основних професійних вимог спеціальності "Банківська справа" відносяться: здатність швидко запам'ятовувати осмислений матеріал; зберігати високу працездатність, незважаючи на присутність інших осіб, сторонній шум, несподівані враження; швидко знаходити і виправляти свої помилки; виконувати спритні рухи пальцями і руками; запам'ятовувати раз чи рідко чуті, бачені усні повідомлення, текст; швидко пристосовуватися до змін робочих ситуацій; зберігати швидкий темп роботи протягом тривалого часу; довгостроково і добре виконувати одноманітну роботу. Виходячи з чого, до критеріальних професійно значущих функцій і якостей фахівця банківської справи належать: довгострокова числова і логічна пам'ять; сила і рухливість нервових процесів; сталість, концентрація і об`єм уваги; точність руху рук і пальців; координація руху рук і очей.

2. Умови та режим професійного навчання банківського службовця в коледжі характеризуються сприятливими показниками мікроклімату, освітленості й електромагнітного випромінювання, дотриманням основних вимог до організації учбового процесу. Істотними несприятливими чинниками умов навчання у кабінетах комп'ютерної техніки є шум, значення якого перевищують встановлені рівні і складають 70,0±1,3 дбА і нераціональна робоча поза, яка не відповідає ергономічним вимогам при роботі з ПК. Негативними чинниками позаучбового режиму дня підлітків - учнів банківського коледжу є зменшення тривалості нічного сну, недостатній час активного відпочинку і перебування на свіжому повітрі, порушення режиму харчування і якісного складу їжі, а також недотримання правил здорового способу життя.

3. Процес професійної адаптації підлітків, які освоюють спеціальність "Банківська справа" носить складний динамічний характер, в основі якого лежить формування адаптаційно-компенсаторних механізмів, спрямованих на оптимізацію відносин у системі "підліток - навчальне середовище". Початковий період професійної адаптації характеризується деякою несталістю функціонального стану організму підлітків, що унеможливлює підтримку достатнього рівня працездатності протягом денного і тижневого навчальних циклів. Надалі, за рахунок сприятливої дії чинників навчання відбувається істотне підвищення рівня реалізації більшості професійно значущих психофізіологічних функцій банківського службовця, насамперед рухливості і сили нервових процесів (на 61,07 % і 21,59 %, Р<0,001) відповідно, обсягу оперативної пам'яті (на 11,43 %, Р<0,001), продуктивності інформаційного пошуку (на 25,35 %, Р<0,001), сталості уваги (на 52,52 %, Р<0,02) і розумової працездатності (на 15,44 %, Р<0,001). При цьому при формуванні професійної адаптації зростає сталість організму підлітків, що виявляється в стабілізації функціонального стану їхнього організму в денному і тижневому навчальних циклах.

4. Адаптаційні зміни в ЦНС безпосередньо пов'язані з динамікою функціонального стану серцево-судинної системи. У процесі засвоєння спеціальності при значному збільшенні професійно значущих психофізіологічних функцій, відбувається достовірне зниження гемодинамічних показників: частоти серцевих скорочень (на 5,87 %, Р<0,02), пульсового тиску (на 13,33 %, Р<0,001), коефіцієнту ефективності кровообігу (на 18,67 %, Р<0,001), систолічного і хвилинного об`ємів кровообігу (відповідно на 12,15 % і 18,14 %, Р<0,001). Подібна динаміка свідчить про те, що на зміну періоду гіперфункції організму, характерного для початкової стадії адаптації, до кінця періоду навчання приходять стійкі адаптаційні зміни у функціональному стані організму.

5. Процес професійної адаптації учнів банківського коледжу безпосередньо пов'язаний з успішністю засвоєння спеціальності банківського службовця і знаходиться в безпосередній залежності від таких критеріальних психологічних якостей особистості як схильність до циклотимії, сталість до стресу, схильність до реалістичності, впевненість у собі. Позитивна установка особистості до засвоєння спеціальності безпосередньо впливає на успішність її засвоєння, тоді як негативна мотивація не є визначальним чинником для успішності її засвоєння. Адаптаційні зміни організму безпосередньо пов'язані з психоемоційним статусом підлітків і, насамперед, з категорією "настрій". На зміну негативного психоемоційного статусу, характерного для початкового періоду навчання, до закінчення періоду навчання відбуваються його позитивні адаптаційні зміни.

6. Саногенез підлітків, які освоюють спеціальність “Банківська справа”, у процесі навчання характеризувався тенденцією до деякого погіршення стану здоров'я і фізичної витривалості, що супроводжувалося відносним зростанням частоти захворювань, обумовлених несприятливими умовами навчання і відхиленнями від режимно-організаційних вимог: хвороб нервової системи (в т.ч. аномалій рефракції) в 1,61 рази; хвороб системи кровообігу в 1,52 рази; хвороб опірно-рухливого апарату в 1,36 рази; хвороб ендокринної системи, розладів харчування, порушення обміну речовин та імунітету в 1,34 рази; хвороб органів травлення в 1,32 рази, що може розглядатися як “ціна” адаптації. До цього, біохімічним корелятом стану здоров`я обстеженого контингенту є стан антиоксидантної системи, який свідчить, що к закінченню навчання в організмі підлітків накопичуються вільні радикали. Отже, метод біохемілюмінісценції може використовуватися як інформативний спосіб виявлення ранніх ознак погіршення стану здоров`я учнів.

7. Найбільше складно процес психофізіологічної адаптації підлітків, які освоюють спеціальність банківського службовця у коледжі, протікає в перший рік навчання. Надалі, за рахунок актуалізації функціональних можливостей організму підлітків, та тренуючої дії факторів навчання відбуваються позитивні адаптаційні зміни у функціональному стані центральної нервової та серцево-судинної систем, однак погіршуються показники здоров`я та фізичної витривалості учнів, що визначає терміни і структуру застосування розробленого комплексу профілактичних заходів, який включає психологічний професійний відбір, а також заходи адаптогенного, саногенного і режимно-організаційного характеру.

СПИСОК ОСНОВНИХ ПУБЛІКАЦІЙ ПО ТЕМІ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Усенко С.А. Гігієнічні проблеми охорони здоров`я навчающихся підлітків // Медицина сьогодні і завтра.- 1998.- №1(4).- С. 174-176.

2. Коробчанский В.А., Герасименко О.И., Усенко С.А. Физиолого-гигиенические аспекты профессиографической оценки нервно - эмоционального напряжения операторов // Экспериментальная и клиническая медицина.- 1998.- С. 157-161.

3. Усенко С.А. Физиолого-гигиеническая оценка и прогнозирование функционального состояния подростков, осваивающих в колледже специальность "Банковское дело" // Медицина сьогодні і завтра.- 1999.- №2.- С. 100-102.

4. Усенко С.А. Спеціаліст за компьютером. Гігієно - ергономічна характеристика робочого місця спеціаліста банківської справи // Охорона праці.- 1999.- №9.- С. 41-42.

5. Коробчанский В.А., Подригало Л.Н., Усенко С.А. Гигиеническая характеристика биохемилюминисценции, как критерия профессиональной адаптации подростков, осваивающих в колледже специальность "Банковское дело" // Экспериментальная и клиническая медицина.- 1999.- №1.- С. 196-198.

6. Коробчанский В.А., Попов О.И., Герасименко О.И., Усенко С.А. Методологические основы системного анализа операторской деятельности в гигиене // Довкілля та здоров`я.- 1999.- №4(11).- С. 36-41.

7. Воронцов М.П., Коробчанский В.А., Герасименко О.И., Усенко С.А. Физиолого-гигиенические и методологические проблемы профессиональной адаптации подростков (аналитический обзор) // Эпидемиология, экология и гигиена.- Харьков,1998.- С. 117-119.

8. Коробчанский В.А., Иваненко Т.А., Герасименко О.И., Усенко С.А. Физиолого-гигиенические аспекты профессиографического моделирования деятельности оператора ЭВМ, в связи с оценкой профессиональной адаптации подростков // Эпидемиология, экология и гигиена.- Харьков, 1998.- С. 131-134.

9. Вядрова И.Н., Коробчанский В.А., Усенко С.А. Методические основы профессиональной адаптации подростков, осваивающих в колледже специальность "Банковское дело" // Перспективи розвитку фінансово - банківської системи України: погляд у майбутнє.- Суми, 1999.- С. 73-80.

10. Усенко С.А. Стан здоров`я підлітків при користуванні ЕОМ. Медико - екологічні проблеми // Экология и научно-технический прогресс.- Харьков, 1999.- С. 43-46.

11. Коробчанский В.А., Иваненко Т.А., Герасименко О.И., Усенко С.А. Экологическая характеристика влияния учебно-производственной среды на саногенез подростков, осваивающих специальности, связанные с работой на ЭВМ // Метода.- 1999.- С. 95-96.

12. Долгополая Л.Г., Усенко С.А. Оптимизация условий труда пользователей персональными компьютерами // Досягнення сучасної фармації та перспективи її розвитку у новому тисячолітті.- Харків, 1999.- С. 651-652.

13. Коробчанский В.А., Усенко С.А. Гигиеническая характеристика динамики психофизиологических функций подростков, осваивающих специальность "Банковское дело" в колледже // Эпидемиология, экология и гигиена.- Харьков, 1999.- С. 134-138.

14. Коробчанский В.А., Иваненко Т.А., Усенко С.А. Гигиеническая коррекция профессиональной адаптации подростков, осваивающих специальность "Банковское дело" в колледже // Здоров`я школярів на межі тисячоліть.- Харків,2000.- С.42-43.

15. Коробчанский В.А., Усенко С.А. Гигиеническая оценка состояния здоровья и профессиональной адаптации подростков методом биохемилюминисценции // Екологія Харківщини: стан, проблеми, перспективи.- Харків, 2000.- С.154-155.

16. Усенко С.А., Васильченко И.О., Шубина Л.Ю. Эколого-гигиенические аспекты изучения условий обучения подростков в кабинетах компьютерной техники // Экология и здоровье человека. Охрана водного и воздушного бассейнов. Утилизация отходов.- Харьков, 2000. С. 202-203.

17. Усенко С.А. Роль мотиваций при формировании психоэмоционального состояния в процессе обучения подростков "Банковскому делу" в колледже // Региональные проблемы охраны здоровья населения Центрального Черноземья.- Белгород, 2000.- С. 624-626.

АНОТАЦІЯ

Усенко С.А. Гігієнічна характеристика та оптимізація професійного навчання підлітків, які освоюють у коледжі спеціальність банківського службовця.- Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.02.01 – гігієна.- Донецький державний медичний університет ім.М.Горького, Донецьк, 2001.

Дисертація присвячена гігієнічній оцінці професійного навчання підлітків, які освоюють спеціальність банківського службовця у коледжі і розробці рекомендацій, спрямованих на підвищення працездатності, професійної сталості, збереження і зміцнення здоров'я учнів. Вперше дана детальна фізіолого-гігієнічна характеристика спеціальності, встановлені критеріальні професійно значущі функції фахівця та визначено комплекс загальносередовищних чинників, які впливають на сталість системи "підліток - учбове середовище". Запропоновано психологічні критерії професійного відбору підлітків на спеціальність "Банківська справа". На основі вперше виявлених закономірностей формування професійної діяльності та існуючого режиму дня розроблено та впроваджено комплекс профілактичних заходів адаптогенного, саногенного і режимно-організаційного характеру. 

Ключові слова: гігієна підлітків, професійне навчання, банківська справа, коледж.

АННОТАЦИЯ

Усенко С.А. Гигиеническая характеристика и оптимизация профессионального обучения подростков, осваивающих в колледже специальность банковского служащего.- Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата медицинских наук по специальности 14.02.01 – гигиена.- Донецкий государственный медицинский университет им.М.Горького, Донецк, 2001.

Диссертация посвящена гигиенической оценке профессионального обучения подростков, осваивающих специальность банковского служащего в колледже и разработке рекомендаций, направленных на повышение работоспособности, профессиональной устойчивости, сохранение и укрепление здоровья учащихся.

Впервые дана детальная физиолого-гигиеничная характеристика специальности, установлены критериальные профессионально значимые функции специалиста и определен комплекс внешнесредовых факторов, которые влияют на стабильность системы "подросток - учебная среда". Профессиографически специальность "Банковское дело" относится к стереотипному умственному труду. К основным профессиональным требованиям относятся: способность быстро запоминать осмысленный материал; сохранять высокую работоспособность несмотря на присутствие посторонних лиц, посторонний шум и неожиданные впечатления; быстронаходить и исправлять свои ошибки; выполнять быстрые движения пальцами и руками; запоминать раз или редко слышанные, виденные устные сообщения, текст; быстро приспосабливаться к переменам робочих ситуаций; сохранять высокий темп работы на протяжении длительного времени. К критериальным профессионально значимым функциям специалиста банковского дела относятся: долговременная числовая и логическая память; сила и подвижность нервных процессов; устойчивость, концентрация и объем внимания; точность движения рук и пальцев; координация движения рук и глаз. Основными неблагоприятными факторами условий обучения в кабинетах компьютерной техники является шум, значение которого превышает установленные нормы и нерациональная рабочая поза.

Впервые установлены общие закономерности и особенности развития процесса профессиональной устойчивости подростков, что проявляется в характерных изменениях ЦНС, вегетативного компонента обеспечения деятельности и состояния подростков, при определенной роли личностных характеристик подростков, их психоэмоционального состояния и мотивации. Начальный этап обучения характеризуется неустойчивостью функционального состояния организма подростков при невозможности достаточного уровня трудоспособности на протяжении дневного и недельного учебных циклов. В дальнейшем, за счет благотворного влияния факторов обучения происходит существенное повышение подвижности и силы нервных процессов, объема оперативной памяти, продуктивности информационного поиска, устойчивости внимания и умственной работоспособности.

Установлено, что на протяжении периода обучения, на смену периода гиперфункции организма приходят стойкие функциональные изменения в системе обеспечения деятельности за счет уменьшения частоты сердечных сокращений, коэффициента эффективности кровообращения, систолического и минутного объемов кровообращения. Однако "ценой" данного процесса в существующих условиях обучения есть ухудшение состояния здоровья и выносливости подростков, что требует внедрения соответствующей системы гигиенических мероприятий. Предложены психологические критерии профессионального отбора подростков на специальность "Банковское дело" по таким качествам как склонность к циклотимии и реалистичности, устойчивость к стрессу, уверенность в себе. На основе впервые выявленных закономерностей формирования профессиональной деятельности и существующего режима дня разработан и внедрен комплекс профилактических мероприятий адаптогенного, саногенного и режимно-организационного характера.

Ключевые слова: гигиена подростков, профессиональное обучение, банковское дело, коледж.

SUMMARY

Usenko S.A. The hygienic characteristic of professional adaptation of the teenagers mastering a speciality Banking in college.- Manuscript.

Thesis to stand for scientific degree of Candidate of Medical Science in speciality 14.02.01 – Higyene. Donetsk State Medical University named after M.Gorky. Donetsk, 2001.

The dissertation is devoted to a hygienic estimation of professional adaptation of the teenagers, which master a speciality Banking in college and development of the recommendations directed on increase to work capacity, professional constancy, preservation and strengthening of health of the schoolboys. The detailed phisiology-hygienic characteristic of a speciality for the first time is given, are established mains professionally meaning functions of the expert and the complex factors of external environment is determined which influence stability of system " the teenager - educational environment". The psychological criteria of professional selection of the teenagers on a speciality Banking are offered. On a basis for the first time of revealed laws of formation of professional activity and existing mode of day is developed and the complex of preventive measures adaptations and regime-organizational character is introduced.

Key words: adolescent hygiene, professional adaptabillity, Banking, college.




1. Банковская система Республики Казахстан проблемы и перспективы
2. Проектирование винтового механизма
3. Компьютерные сети
4. Распределительная логистика и ее задачи Под распределительной сбытовой логистикой понимают часть обще
5. Проект оцінки впливу на навколишнє середовище облаштування Казанського олійної фабрики
6. правовых норм в качестве материальных норм регулирующих основные права и свободы человека и гражданина
7. тема Особенной части уголовного права
8. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Макіївка 20
9. Pынок продаж автомобильных дисков по Санкт-Петербургу
10. Економіка бджільництва
11. Используют его в с определенной целью- исправить дефекты ломкость и расслоение пластины ногтя
12. Про базову загальну середню освіту і з цим свідоцтвом завітати до Хмельницького економікоправового колед
13. Парадокс, сопровождающий развитие высоких технологий в области электроники
14. во цена итого Чай кофе 40пор 30руб.
15. Причины возникновения остеохондроза
16. На тему - Договоры в комерческой деятельности
17. область обеспечивает 2-3 нефтедобычи страны более 90 газодобычи не менее 25 валютных поступлений от экспорта
18. Реферат ВЗАИМООТНОШЕНИЯ РОССИИ И КУБЫ Работу выполнила- Лихошерст Е
19. 20 ml MDS. По 2 кап. 2 р
20. c помощью этого PI можно- проигрывать мультимедийные файлы различного формата такие как MPEG Motion Picture Experts Group