Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Ха

Работа добавлена на сайт samzan.net:


9

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Погорєлов Сергій Миколайович

УДК 338. 45: 658. 588.

Удосконалення системи технічного обслуговування

і ремонту обладнання

(на прикладі підприємств чорної металургії)

Спеціальність 08.07.01 - економіка промисловості

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків - 1999


Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Харківському державному політехнічному університеті Міністерства освіти України

Науковий керівник

доктор економічних наук, професор
Перерва Петро Григорович,
Харківський державний політехнічний університет,

завідувач кафедри організації виробництва та

управління персоналом

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор
Орлов Петро Аркадійович,
Харківський державний економічний університет,

завідувач кафедри економіки та маркетингу

кандидат економічних наук
Сиркіна Тетяна Павлівна
Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень Міністерства промислової політики

України, м. Харків,

завідувач відділу економіки ремонту

Провідна установа

Харківський державний університет,

кафедра економіки та менеджменту,

Міністерство освіти України, м. Харків

Захист відбудеться “14”жовтня 1999р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.050.02 у Харківському державному політехнічному університеті за адресою: 310002, м.Харків-2, вул. Фрунзе, 21

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Харківського державного політехнічного університету

Автореферат розіслано “4”вересня 1999 року.

Вчений секретар
спеціалізованої вченої ради   Гаврись О.М.

загальна характеристика роботи

Актуальність теми. В економічній стратегії на сучасному етапі розвитку України важливе місце займають проблеми структурної перебудови, реконструкції народного господарства, його поступового переходу до розвинутої ринкової економіки. Оцінка технічного стану промисловості та перспектив її розвитку змушує звернути особливу увагу на проблему технічного обслуговування й ремонту обладнання. Для підйому виробництва потрібне збереження, раціональне використання наявного виробничого потенціалу й ефективне відновлення парку обладнання на принципово новій технічній основі. Ці умови тісно пов'язані з необхідністю підвищення рівня технічного обслуговування та ремонту обладнання. Разом із цим, у наслідок сформованого відношення до ремонту як до допоміжного (другорядного) виробництва прогресивні форми його організації ще не одержали належного розвитку. Багато підприємств намагаються здійснювати ремонтне обслуговування власними силами, що часто призводить до збільшення витрат на виробництво, знижує якість і надійність обладнання. Поглиблення децентралізації ремонтного виробництва, повернення до власних, часто дрібноструктурних ремонтних баз призводить до зниження виробничо-технічного потенціалу, що ще більше ускладнює перехід до економічного зростання. Водночас зміцнення ринкового механізму створює передумови для зміни ставлення виробничників до стану свого обладнання, а значить і до якості його ремонтного обслуговування. У зв’язку з цим необхідне подальше дослідження систем технічного обслуговування і ремонту обладнання (СТОіРО), визначення форм впливу на ці системи, виявлення шляхів їх адаптації до умов ринкових відносин.

У науковій і методичній літературі розглядалося широке коло задач з організації ремонту на різному ієрархічному рівні. Їх дослідженню присвячені роботи Акбердіна Р.З., Акбердіної Р.А., Алфьорова В.Є., Баженова Г.Е., Білошапки А.Б., Борисова Ю.С., Гончарова В.М., Єгорова І.М., Єгоричева О.П., Івутя Р.Б., Ільєнченко М.В., Канінгхема К., Капустіна К.Е., Карпова Л.Д., Касимова А.М., Колєгаєва Р.М., Кокса В., Консона А.С., Мельникової К.І., Орлова П.А., Пєтухова Р.М., Покропивного С.Ф., Салабієва Е.Х., Смиринцького Є.К., Тарасової Л.К., Чорного А. І., Чумаченка М.Г., Шудри В.Ф., Шухгальтера Л.Я., Якобаса В.А., Яковлєва А.І. та ін. Розглядаючи організацію ремонтного виробництва в умовах адміністративно-командної економіки більшість авторів вирішували проблеми його технологічного виконання, що було виправданим за умов обмеження прав та взаємних обов’язків споживачів і виконавців. Зараз з’явились, або вийшли на перший план ряд задач, які потребують подальшого дослідження, у тому числі: надання ремонтних послуг на основі фірмового сервісу із широким використанням франчайзингу та лізингу; розробка основ оцінки ефективності ремонтного обслуговування в умовах багатоваріантності; встановлення методичних і практичних рекомендацій щодо визначення цін на ремонтні послуги; розробка методичних основ вибору та планування форм ремонтного обслуговування. Викладене визначає актуальність теми та вибір її автором для дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в рамках державної науково-технічної програми 07.02 “Економічні проблеми створення державності України” у частині розробки сучасної системи ремонту та сервісу в рамках реґіональних ринків, а також пов'язана з виконанням міжнародної програми INTAS “Реструктуризація і приватизація промислових підприємств”.

Мета і задачі дослідження. Метою даного дослідження є подальша розробка теоретичних і практичних питань удосконалення та підвищення ефективності СТОіРО в умовах економіки, що трансформується. Реалізація цієї мети обумовила вирішення таких задач:

  1.  визначення місця й ролі СТОіРО у відтворювальних процесах в сучасних умовах;
  2.  створення методики дослідження економічних показників та перспектив розвитку ремонтного обслуговування;
  3.  розробка економіко-математичної моделі оцінки техніко-економічного рівня ремонтного виробництва;
  4.  обґрунтування організаційної схеми взаємовідносин виконавців і споживачів ремонтних послуг;
  5.  розробка методики планування й організації ремонтного виробництва різного рівня централізації, та встановлення цін на ремонтні послуги.

Предмет і об'єкт дослідження. Предметом дослідження є сукупність організаційних й економічних відносин між виконавцями та споживачами послуг технічного обслуговування та ремонту обладнання. Об'єктом дослідження є ремонтні підприємства, перш за все чорної металургії.

Загальна методика дослідження. Теоретичною основою дослідження послужили наукові праці вітчизняних і зарубіжних економістів, присвячені загальним проблемам відтворення основних фондів, економічним і організаційним питанням ремонтно-технічного обслуговування, ціноутворенню на продукцію та послуги виробничо-технічного призначення, а також законодавчі та нормативні акти України. У роботі використовувалися методи абстрактно-логічного аналізу й синтезу, економічного, статистичного та порівняльного аналізу, методи статистичного прогнозування на основі динамічних рядів і багатофакторної регресії.

Наукова новизна отриманих результатів роботи полягає в такому:

  1.  виявлено й обґрунтовано особливості ремонтних послуг в умовах ринкових відносин для підприємств різного рівня централізації;
  2.  запропоновано методику дослідження економічних показників ремонтного обслуговування спеціалізованими підприємствами;
  3.  розроблено економіко-математичну модель оцінки техніко-економічного рівня ремонтного виробництва на основі регресивних моделей;
  4.  запропоновано організаційну схему побудови суб'єктів сфери системи технічного обслуговування та ремонту обладнання;
  5.  запропоновано методичний підхід до встановлення цін на сервісні послуги з урахуванням кінцевого результату, який отримує споживач;
  6.  розроблено методику планування й організації ремонтного виробництва на основі використання економіко-математичних моделей.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх використання дозволить підвищити ефективність ремонтного виробництва за рахунок точнішої оцінки його техніко-економічного рівня на основі регресивних моделей, розробленої більш раціональної організаційної схеми побудови СТОіРО, нового методичного підходу до встановлення цін на сервісні послуги з урахуванням кінцевого результату споживачів; поліпшеної методики планування та організації ремонтного виробництва.

Особистий внесок здобувача. Виявлені основні ознаки, за допомогою яких знаходиться економічна ефективність оновлення та ремонту парку технологічного обладнання. Розроблені показники, що покладені в основу методики нормування витрат на капітальний ремонт обладнання. Запропонована класифікація витрат на ремонт по способах їх віднесення на собівартість. Розроблено матричний розрахунок техніко-економічних показників оцінки ефективності оновлення парку обладнання.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційної роботи доповідались і були схвалені на міжнародних науково-технічних конференціях  - “Информационные технологии: наука, техника, технология, образование, здоровье” (м. Харків, ХДПУ, 30-31 травня 1996 р.; м. Харків, ХДПУ, 12-14 травня 1997 р.; м. Харків, ХДПУ, 12-15 травня 1999 р.); на Республіканській студентській науково-практичній конференції “Управління організацією: теорія і практика” (м. Київ, Національний технічний університет України “КПІ”, 20-21 березня 1997 р.); на реґіональній науково-практичній конференції “Актуальні проблеми реґіонального науково-технічного розвитку” (м. Харків, Північно-східний науковий центр НАН України, 15-16 травня 1997 р.). Результати дисертаційного дослідження впровадженні на ряді підприємств чорної металургії, зокрема, на Виробниче-науковий центр “Трубосталь” м.Нікополь, Дніпропетровської обл. і ВАТ “Харківський тракторний завод”.

Публікації. Основні результати дисертаційної роботи відображені у 15 статтях збірників наукових праць, 2 тезах Міжнародних конференцій, 2 тезах Республіканських науково-практичних конференцій, загальним обсягом 4,9 умовн. друк. аркушів. Особисто автору належить 4,2 умовн. друк. аркушів.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури, додатків. Повний обсяг роботи 213 сторінок, в тому числі: використаних літературних джерел ( 184 найменування) - 13 сторінок, 5 додатків - 33 сторінок. У дисертації наведено також 36 таблиць, 14 малюнків.

ОСНОВНий зміст роботи

У вступі обґрунтована актуальність обраної теми, визначені мета, задачі, об'єкт і загальна методика дослідження, розкрита наукова новизна отриманих результатів, їх теоретичне та практичне значення.

У першому розділі “Стан і перспективи розвитку технічного обслугову-вання і ремонту обладнання в Українірозкрито суть і задачі системи технічного обслуговування і ремонту обладнання, наведено аналіз чинників, що впливають на склад й обсяг робіт по ремонтному обслуговуванню, виділено його сучасні тенденції; показано розвиток спеціалізованих ремонтних підприємств і сервісного обслуговування як однієї з умов підвищення ефективності обслуговування обладнання; визначено особливості ринку ремонтних послуг й умови його функціонування. Автор показав, що роль СТОіРО багато в чому залежить від економічної ситуації, особливостей інвестиційної та амортизаційної політики. Проблема утримання обладнання в робочому стані повною мірою може бути вирішена при сполученні ефективного обслуговування та ремонту обладнання з повним відшкодуванням зносу за рахунок відновлення технічної бази виробництва. СТОіРО розглядається в роботі як взаємозалежний комплекс елементів, тобто роботи й операції по технічному обслуговуванню та ремонту технологічного обладнання з відповідними просторово-часовими, видовими і структурними характеристиками, матеріально-трудовим та інформаційним ресурсозабезпеченням, а також формами й методами організації та управління їхнім виконанням з метою ефективної експлуатації обладнання протягом усього терміну служби. У роботі показано, що серед матеріально-технічних чинників на систему вирішальне значення має НТП. Автором виявлені чинники дії НТП на систему технічного обслуговування і ремонту обладнання (рис.1). Під впливом НТП розширюється область ефективного застосування СТОіРО по потребах. Обсяг і питома вага робіт, що виконуються за цією системою зростають. Проведене дослідження підтверджує, що СТОіРО переживає новий етап, який характеризується необхідністю обслуговування конструктивно складних систем. Вони потребують спеціальних знань, обладнання, більш високої якості виконання ремонтних робіт. Надалі, як показує досвід розвинутих країн, ця тенденція буде посилюватися. Крім того, збільшується частка

.1  

-




1. Технология FDDI
2. на тему РЫНОК КАПИТАЛА И ОСОБЕННОСТИ ЕГО В РОССИИ Выполнила студентка гр
3. менеджмент 7. Охарактеризуйте менеджмент как науку и практику управления
4. Юриспруденция Уголовное право ч.html
5. тематика Проскурнина каб
6. исторического языкознания все родственные языки могут рассматриваться в качестве диалектов
7. Тесты Модуль Фармацевт-менеджер
8. МОДУЛЬ ЭКОНОМИКА В ЗДРАВООХРАНЕНИИ ЭКЗАМЕНАЦИОННЫЕ ТЕСТЫ ДЛЯ СТУДЕНТОВ Согласовано
9. Техническим результатом является создание технических условий для построения безадресных сетей телекомму
10.  Теоретическая часть [4
11. ГЕНЕЗИС 2004 УДК 159
12. Установки пожаротушения и их составные части
13. Субъекты права собственности
14. Престиж далее предприятие
15. Дефекты рыбных товаров
16. доктор философских наук главный научный сотрудник Института философии РАН
17. Теория естественного права Гуго Гроция
18. на тему- Силы в природе- сила упругости
19. Основные категории педагогики
20. rchisms in literture